εικόνα

10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά

10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά

10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά

Τα φυτά για να διατηρηθούν υγιή χρειάζονται νερό. Μπορούν να ζήσουν ελάχιστο καιρό χωρίς νερό και γι’ αυτό το πότισμα ίσως αποτελεί τη σημαντικότερη καλλιεργητική εργασία στον κήπο μας τόσο για τα λουλούδια, όσο και για τα λαχανικά, τα αρωματικά φυτά, τα δέντρα και τους θάμνους. Αν και το πότισμα φαίνεται σχετικά εύκολη διαδικασία, οι περισσότεροι χωρίς να το γνωρίζουμε κάνουμε αρκετά βασικά λάθη όταν ποτίζουμε τα φυτά. Το υπερβολικό πότισμα, όπως και το ελλιπές πότισμα αποτελούν δύο πολύ συνηθισμένα προβλήματα στη φροντίδα των φυτών. Στο σημερινο άρθρο θα αναφερθούμε στα μυστικά για το σωστό πότισμα, και ειδικότερα ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να ποτίζουμε τα φυτά, πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το πότισμα, τι παθαίνουν τα φυτά όταν δεν ποτίζονται σωστά και ποιο είναι το πιο κατάλληλο σύστημα ποτίσματος.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να ποτίζουμε τα φυτά;

 

Το πότισμα είναι πολύ σημαντικό να γίνεται τις κατάλληλες ώρες. Αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση να ποτίζουμε τον κήπο μας τις μεσημεριανές ώρες, λόγω μεγάλων απωλειών σε νερό και πιθανής ανάπτυξης ασθενειών. Προτιμούμε να ποτίζουμε νωρίς το πρωί, καθώς την πρωινές ώρες τα φυτά ποτίζονται επαρκώς και έχουμε μικρές πιθανότητες ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Η δεύτερη επιλογή είναι να ποτίσουμε κατά το σούρουπο, καθώς τις βραδινές ώρες δεν έχουμε απώλειες νερού από εξάτμιση. Τελευταία επιλογή, είναι να ποτίσουμε τα φυτά μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών λόγω υπερβολικής υγρασίας του εδάφους.
 


Πόσο συχνά ποτίζουμε τα φυτά του κήπου μας;

 

H συχνότητα του ποτίσματος στα φυτά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος των φυτών, το στάδιο ανάπτυξης τους, ο τύπος του εδάφους και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Για παράδειγμα, τα κηπευτικά και οι καλλωπιστικοί θάμνοι θέλουν συχνότερα νερό από τα παχύφυτα και τους κάκτους. Επίσης, τα φυτά που έχουν φυτευθεί σε γλάστρες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό σε σχέση με φυτά που έχουν φυτευτεί στο έδαφος. Τα αμμώδη στραγγερά εδάφη χρειάζονται πότισμα με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τα βαριά αργιλλώδη εδάφη. Τέλος, το καλοκαίρι το πότισμα είναι συχνότερο σε σχέση με τον χειμώνα, καθώς επίσης όταν επικρατούν άνεμοι, το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα και απαιτείται πότισμα σε πιο τακτά διαστήματα.

 

Πόσο ποτίζουμε τα φυτά μας ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται;

 

Τα φυτά μας έχουν διαφορετικές ανάγκες σε νερό ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται. Κάνουμε διαφορετικό πότισμα όταν φυτεύουμε σπόρους, όταν κάνουμε μεταφύτευση, όταν τα φυτά βρίσκονται στην φάση της ανθοφορίας ή κατά την διάρκεια της καρποφορίας τους. Ας δούμε αναλυτικά τις ανάγκες των φυτών σε πότισμα ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης τους.

 
– Πότισμα κατά την σπορά
 

Όταν φυτεύουμε σπόρους φυτών, το χώμα χρειάζεται σχετική υγρασία για να φυτρώσουν οι σπόροι. Προτιμούμε το ήπιο καθημερινό πότισμα που κρατάει ελαφρά βρεγμένο το χώμα, ώστε να φυτρώσουν σταδιακά οι σπόροι που φυτέψαμε. Αποφεύγουμε την υπερβολκή υγρασία γιατί μπορεί να προκαλέοουμε σάπισμα στις ρίζες των φυτών.

 
– Πότισμα κατά την μεταφύτευση
 

Κατά τη μεταφύτευση των φυτών στον κήπο ή σε γλάστρα, χρειάζεται ένα καλό πότισμα για αν αναπτυχθεί ομοιόμορφα υγρασία γύρω από το ριζικό σύστημα. Προτιμούμε να κάνουμε ένα καλό πότισμα κάθε 2-3 μέρες για να πηγαίνει βαθύτερα το νερό παρά να ποτίζουμε λίγο επιφανειακά σε καθημερινή βάση. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε τα φυτά μας να αναπτύσσουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και αποκτούν βαθύτερες ρίζες με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη και πιο δυνατή ανάπτυξη.

 
– Πότισμα στην ανθοφορία και την καρπόδεση
 

Πολλοί συνηθίζουν να αφήνουν απότιστα τα φυτά τους κατά την περίοδο της ανθοφορίας για να έχουμε μεγαλύτερο σχηματισμό ανθέων. Αυτό το στρεσάρισμα των φυτών πολλές φορές οδηγεί σε πτώση των ανθέων και εξάντληση των φυτών. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, τα φυτά χρειάζονται σχετικό πότισμα αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει ανθόπτωση και προβληματική καρπόδεση στα φυτά.

 
– Πότισμα στην καρποφορία
 

Τα λαχανικά και τα καρποφόρα δέντρα έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό κατά την περίοδο της καρποφορίας που αναπτύσσονται οι καρποί. Χρειάζονται σταθερά και συχνά ποτίσματα με αρκετή ποσότητα νερού για να έχουμε αυξημένη παραγωγή και σχηματισμό καλής ποιότητας καρπών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ακανόνιστα ποτίσματα μπορεί να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα στους καρπούς όπως την ξηρή κορυφή στις ντομάτες που προκαλεί μαυρίσματα στους καρπούς και το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς.

 

Τι παθαίνουν τα φυτά μας όταν δεν ποτίζονται σωστά;

 

Μία από τις συχνότερες αιτίες που προκαλούν προβλήματα στα φυτά είναι το ακατάλληλο πότισμα, είτε λόγω ανεπαρκούς είτε λόγω υπερβολικού ποτίσματας. Τα φυτά υποφέρουν όταν δεν έχουν ικανοποιητική ποσότητα νερού για να απορροφήσουν από τη ρίζα τους, παρουσιάζουν μειωμένη ανάπτυξη, ξήρανση φύλλων ή σταδιακή πτώση φύλλων και λουλουδιών, καθώς και μειωμένη καρποφορία. Επίσης, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα, κιτρίνισμα και πτώση φύλλων, πτώση λουλουδιών και ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

 

Είναι καλό να βρέχουμε το φύλλωμα των φυτών με το πότισμα;

 

Ως γενικό κανόνα αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα των φυτών κατά το πότισμα ειδικά τις μεσημεριανές ώρες γιατί έχουμε απώλειες σε νερό λόγω εξάτμισης, ενώ παράλληλα μπορεί να εμφανιστούν εγκαύματα πάνω στο φύλλωμα ή ανάπτυξη διαφόρων μυκητολογικών ασθενειών. Υπάρχουν, βέβαια, και εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα σε φυτά εσωτερικού χώρου ή σε καλλωπιστικά φυτά όπως η γαρδένια και η καμέλια που θέλουν δροσερό περιβάλλον, όταν βρίσκονται σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών είναι καλό κατά το σούρουπο να βρέχουμε το φύλλωμα τους.

 

Πώς βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα του ποτίσματος;

 

Μπορούμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του ποτίσματος και να εξοικονομήσουμε νερό, αυξάνοντας την ικανότητα συγκράτησης του νερού από το έδαφος. Η βελτίωση της συγκράτησης νερού γίνεται με την προσθήκη κάποιου εδαφοβελτιωτικού υλικού στο χώμα. Συγκεκριμένα, μπορούμε να προσθέσουμε κοπριά και κομπόστ που βοηθούν στη συγκράτηση της υγρασίας, ενώ παράλληλα εμπλουτίζουν το έδαφος με οργανική ουσία. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε ζεόλιθο, περλίτη και ατταπουλγίτη. Πρόκειται για φυσικά ορυκτά που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν σημαντική ποσότητα υγρασίας και να την αποδεσμεύουν στη συνέχεια στο έδαφος.

 


Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα
Κομπόστ για βελτίωση του εδάφους


 

Είναι σωστό να ποτίζουμε με λάστιχο τα φυτά;

 

Αν και είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο να ποτίζουμε τα φυτά με λάστιχο, δεν πρόκειται για την καλύτερη επιλογή ποτίσματος. Όταν ποτίζουμε με λάστιχο, πολλές φορές κάποια φυτά δέχονται παραπάνω νερό από όσο πρέπει ή μπορεί να αφήσουμε απότιστα κάποια άλλα, καθώς επίσης έχουμε μεγάλες απώλειες νερού λόγω εξάτμισης. Επίσης, όταν ποτίζουμε με λάστιχο, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν ασθένειες στα φυτά από μολύσματα που βρίσκονται στο έδαφος και θα πεταχθούν στο φύλλωμα των φυτών με το νερό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω της μεγάλης επιφάνειας στο χώμα που διαβρέχεται κατά το πότισμα, έχουμε μεγάλη ανάπτυξη ανεπιθύμητων αγριόχόρτων (ζιζάνια) που φυτρώνουν ανάμεσα στα φυτά μας.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ποτίζουμε τα φυτά μας;

 

Το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες είναι το πιο κατάλληλο για τον κήπο, καθώς είναι το πιο αποτελεσματικό, το πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά το πιο ωφέλιμο. Συγκεκριμένα, στο σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, έχουμε μικρές απώλειες νερού λόγω εξάτμισης, καθώς και σημαντικής μείωσης των ανεπιθύμητων χόρτων (ζιζανίων) λόγω της μικρής επιφάνειας του χώματος που βρέχεται γύρω από τα φυτά. Επιπλέον, μπορεί να εφαρμοστεί σε επικλινή εδάφη, καθώς και σε εδάφη που έχουν μεγάλη αποστράγγιση. Μπορεί να λειτουργήσει με μικρές παροχές νερού, καθώς και σε χαμηλές πιέσεις, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ακόμη, μπορούμε να εκτελούμε καλλιεργητικές εργασίες κατά τη διάρκεια του ποτίσματος, καθώς και να πραγματοποιούμε αποτελεσματική υδατοδιαλυτή λίπανση μέσω του νερού ποτίσματος. Πρέπει να σημειώσουμε ότι με το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, δεν έχουμε διαβροχή του φυλλώματος των φυτών του κήπου και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.

 

Tι μας προσφέρει το αυτόματο σύστημα ποτίσματος στον κήπο;

 

Η τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος με προγραμματιστή τον κήπο μας βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου, καθώς μπορούμε να απουσιάζουμε χωρίς να ανησυχούμε για τα φυτά μας και πώς θα επιβιώσουν. Επίσης, με το αυτόματο σύστημα ποτίσματος ποτίζουμε τα φυτά μας όσο πραγματικά χρειάζονται ακόμα και τις πιο δύσκολες περιόδους ξηρασίας του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα κάνουμε οικονομία και στο νερό που χρησιμοποιούμε για το πότισμα. Μπορούμε ακόμα να προγραμματίσουμε τα φυτά μας να ποτίζονται συγκεκριμένες ώρες που είναι πιο διαθέσιμη η παροχή νερού από το σύστημα παροχής νερού στην περιοχή.

 


5 μυστικά για το πότισμα του λαχανόκηπου
5 μυστικά για το πότισμα του λαχανόκηπου


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για το πότισμα

 

Είναι σημαντικό να ποτίζουμε με καλης ποιότητας νερό τα φυτά μας χωρίς μεγάλη περιεκτικότητα στα άλατα καθώς μπορεί να παρουσιαστούν διάφορες τοξικότητες σε αυτά. Το πότισμα με κακής ποιότητας νερό μπορεί να προκαλέσει ξηράνσεις και κιτρινίσματα στα φύλλα, καχεκτική ανάπυτυξη, μειωμένη ανθοφορία και μειωμένη παραγωγή καρπών.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Ποιο είναι το σωστό πότισμα για τα λαχανικά
Αυτόματο πότισμα για κήπο και για γλάστρες
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε λίπασμα
Εδαφοκάλυψη στον κήπο με φυσικά και συνθετικά υλικά
Γεωύφασμα, πώς χρησιμοποιούμε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και τι μας προσφέρει
Τα πιο χρήσιμα εργαλεία για τον κήπο
Φυτεύουμε λαχανικά από σπόρο ή προτιμάμε έτοιμα φυτά
Συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στον κήπο και πώς να τα αποφύγουμε
Αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια λαχανικών
Πώς χρησιμοποιείται ο ατταπουλγίτης σε φυτά και καλλιέργειες
Πώς γίνεται η μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα
Προστασία φυτών από τη ζέστη και τον καύσωνα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (13)

σχολιαστής
Μαρία 11 Αυγούστου 2020

Καλημέρα σας, και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πόση ώρα πρέπει να διαρκεί το πότισμα με το αυτόματο σύστημα με σταγόνες; Στην περιοχή μου τώρα τον Αύγουστο έχουμε 38ρια και πολύ άνεμο. Σας ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Αυγούστου 2020

  Καλημέρα Μαρία. Στο αυτόματο πότισμα, σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ανέμου, πότιζε κάθε μέρα και φρόντιζε να διαρκεί τόσο το πότισμα ώστε να στεγνώνει το χώμα μέχρι το επόμενο πότισμα. Η διάρκεια του ποτίσματος εξαρτάται από τα μπεκάκια που έχουμε και πόση ποσότητα νερού αφήνουν μέσα σε μία ώρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βασιλικη 10 Ιουλίου 2020

Καλημέρα. Αγόρασα μια Λούσιντα για τη βεράντα μου. Τις πρώτες ημέρες την πότιζα απόγευμα κάθε δυο ημέρες καθως είχαμε κια καύσωνα. Όμως σταδιακά τα φύλλα της ,χωρίς να πέφτουν, άρχισαν να δείχνουν σα μαραμένα. Έχουν γύρει. Δεν παρουσιάζουν κάτι στην επιφάνεια τους. Το χρωμα τους εξακολουθεί κια είναι έντονο πράσινο. Πως μπορώ να βοηθήσω το φυτό μου να ζωντανέψει πάλι? Μήπως το ποτιζα υπερβολικά? Σας ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Βασιλική. Σχετικά με το βιβούρνο λουσίντουμ που αναφέρεις καλύτερα να το έχεις σε ημισκιερό μέρος και να το ποτίζεις κάθε 2-3 μέρες όταν στεγνώνει το χώμα. Δες περισσότερες πληροφορίες για το βιβούρνο στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ευάγγελος Διαγουμας 8 Ιουλίου 2020

Γειά σου Κώστα από τον πέμπτο σταυρό και πάνω πέφτουν τα λουλούδια. Ποτιζω κάθε απόγευμα 1,5 λίτρο νερό στην ρίζα και έχω δίχτυα ηλιοπροστασιας. Το μεσημέρι η θερμοκρασία περνάει τους 35 βαθμούς. Τι μου προτείνεις. Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
ΣΟΦΙΑ 17 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα,
τι ποσοστό υγρασίας % στο έδαφος πρέπει να έχουν τα κηπευτικά? Ντομάτες? αγγούρια? μελιτζάνες? πιπεριές? κολοκυθάκια?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Σοφία. Το ποσοστό υγρασίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες από το είδος του φυτού, από το στάδιο που βρίσκεται, από το βάθος ανάπτυξης του ριζικού συστήματος και από τις κλιματικές συνθήκες ανά περίοδο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φώτης 18 Απριλίου 2020

Καλησπέρα κ χρόνια πολλά! θα ήθελα την βοήθεια σας. εχω μπει στην διαδικασία να φτιάξω το μπαλκόνι μου με λουλούδια. εχω πάρει 2 τριανταφυλλιές και 2 βασιλικούς. κ θέλω να βάλω αυτόματο πότισμα ( λόγο δουλειάς θα λείπω μέρες) έχετε να μου προτείνετε κάποιο ή τη πρέπει να προσέξω για να αγοράσω.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Φώτη. Σύντομα θα έχουμε σχετικό άρθρο για αυτόματο πότισμα και επιλογή προγραμματιστή. Πορς το πάρόν, είναι σημαντικό να επιλέξεις προγραμματιστή από αξιόπιστη εταιρεία με απλές προδιαγραφές για μπαλκόνι.

  Απάντηση
Λάχανο: Δροσιστείτε καλλιεργώντας το πιο εύκολο λαχανικό! 10 Οκτωβρίου 2019

[…] επιφανειακό ριζικό σύστημα και θέλει πολύ και συχνό πότισμα, καθώς έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Ειδικά κατά […]

Απάντηση
σχολιαστής
ΖΗΝΟΒΊΑ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΥ 14 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς μπορεί να βλαστησει ο σπόρος από πλάτανο; Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Ζηνοβία.
  Πραγματικά, ο σπόρος από πλάτανο έχει πολύ μειωμένη βλαστικότητα σε κανονικές συνθήκες. Για να αυξήσεις το ποσοστό επιτυχίας για να βλαστήσουν οι σπόροι θα πρέπει να τους βάλεις σε νερό για 24 ώρες και μετά να τους φυτέψεις σε σπορείο και να διατηρείς υγρό σχετικά χώμα και θερμοκρασία περίπου 20 βαθμών Κελσίου. Αν καλύψεις και με ναύλον το σπορείο για να διατηρείς τη σχετική υγρασία και τη θερμοκρασία κάπως σταθερή, οι σπόροι του πλάτανου θα βλαστήσουν σε 2 βδομάδες περίπου. Καλή επιτυχία!

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.