εικόνα

8 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού (+video)

8 μυστικά για καλλιέργεια αγγουριού

8 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού (+video)

Το αγγούρι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά λαχανικά που φυτεύουμε την άνοιξη στον κήπο μας και συγκομίζουμε μέσα στο καλοκαίρι. Τι πιο ωραίο να απολαμβάνουμε νόστιμα και υγιεινά αγγουράκια από τον κήπο μας! Κι αν δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο για να φυτέψουμε κηπευτικά, μπορούμε να καλλιεργήσουμε αγγούρι σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Ετήσιο, ποώδες φυτό, η αγγουριά, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κολοκύθι, το πεπόνι και το καρπούζι, χαρακτηρίζεται από βλαστούς μεγάλου μήκους που έρπουν ή αναρριχώνται και φτάνουν μέχρι και τα 3 μέτρα. Η καλλιέργεια της αγγουριάς παρουσιάζει μέτρια δυσκολία και με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να μας δώσει μία ικανοποιητική συγκομιδή. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι κατάλληλες ποικιλίες για να φυτέψουμε, καθώς επίσης συμβουλές για όλα τα στάδια της καλλιέργειας, προκειμένου να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα και τραγάνα αγγούρια από τον κήπο μας.

 


 

Πoιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίές αγγουριού;

 

Οι ποικιλίες και τα υβρίδια αγγουριού, ανάλογα με το μέγεθος του καρπού, χωρίζονται στις μεγαλόκαρπες ποικιλίες και στις μικρόκαρπες που χρησιμοποιούνται και για τουρσί. Μια παραδοσιακή μακρόκαρπη ποικιλία αγγουριού είναι το καλυβιώτικο αγγούρι, κατάλληλο για καλοκαιρινή υπαίθρια καλλιέργεια που δίνει πολύ νόστιμους λείους σκουροπράσινους καρπούς, μήκους περίπου 40 εκατοστών. Από τις μικρόκαρπες ποικιλίες ξεχωρίζουμε την ποικιλία Κνωσσού, από την περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, με λείο σκουροπράσινο τραγανό καρπό μήκους περίπου 20 εκατοστών. Η συγκομιδή των περισσότερων ποικιλιών αγγουριών γίνεται 2 μήνες μετά την μεταφύτευση των νεαρών φυτών αγγουριάς. Μία συνηθισμένη παραγωγή ενός φυτού αγγουριάς μπορεί να φτάσει στα 20-40 αγγούρια σε διάστημα 1-2 μηνών μετά την φύτευση ανάλογα την ποικιλία.

 

Πότε φυτεύουμε τα αγγούρια και σε τι αποστάσεις;

 

Αν θέλουμε να φυτέψουμε πρώιμα νεαρά φυτά αγγουριάς, μέσα στον Μάρτιο – Απρίλιο πριν ζεστάνει αρκετά ο καιρός, πρέπει να ετοιμάσουμε τη σπορά της αγγουριάς σε σπορείο-θερμοκήπιο λαχανικών και να κάνουμε τη μεταφύτευση μετά από ένα μήνα περίπου μόλις είναι έτοιμα. Αν η φύτευση της αγγουριάς γίνει σε πιο όψιμη περιοδο, κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου που έχει ανέβει η θερμοκρασία στους 20-25°C, μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο του αγγουριού. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό ριζώνει απευθείας στο χώμα, προσαρμοσμένο, καλύτερα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και δεν θα «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης. Φυτεύουμε τα φυτά της αγγουριάς στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις διευκολύνοντας την έρπουσα βλάστηση. Η αραιή φύτευση ανά 50-70 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 1,50-1,70 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης, βοηθά στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών και στην μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.
 


Χρειάζεται υποστήλωση η καλλιέργεια της αγγουριάς;

 

Η αγγουριά δεν είναι απαραίτητο να υποστηλωθεί, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει, έρποντας στο έδαφος με τους έλικες που διαθέτει. Αν θέλουμε να κάνουμε υποστήλωση των φυτών για να κερδίσουμε χώρο, οι αγγουριές μας μπορούν να αναρριχηθούν με σπάγγο όπως γίνεται στα θερμοκήπια ή και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Στον κήπο μας μπορούμε να κατασκευάσουμε ειδικό πλέγμα με γωνία 45 μοιρών, κατασκευασμμένο με ανοξείδωτο μέταλλο ή από καλάμια για να αναρριχηθού οι αγγουριές μας. Σε αυτή την περίπτωση που η αγγουριά υποστηλώνεται και δεν έρπει στο έδαφος, πετυχαίνουμε καλύτερο αερισμό του φυτού και αποφεύγουμε την ανάπτυξη διάφορων μυκητoλογικών ασθενειών.

 

Πόσο συχνά θέλει πότισμα η αγγουριά;

 

Η αγγουριά είναι απαιτητική στο νερό για να έχει καλή ανάπτυξη και σημαντική καρποφορία. Χρειάζεται πότισμα κάθε δυο-τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μια-δυο μέρες κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Eπίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αγγουριά χρειάζεται πότισμα με καλής ποιότητας νερό, καθώς είναι ευαίσθητη στην υψηλή περιεκτικότητα του νερού ποτίσματος, αλλά και του εδάφους, σε άλατα. Προτιμούμε να ποτίζουμε την αγγουριά με σύστημα ποτίσματος με σταγόνες για να μην βρέχεται το φύλλωμα της και αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο.

 


5 μυστικά για το πότισμα του λαχανόκηπου
5 μυστικά για το πότισμα του λαχανόκηπου


 

Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην αγγουριά;

 

Αρχικά, πριν τη μεταφύτευση της αγγουριάς, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στις θέσεις φύτευσης σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς. Παράλληλα, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα για να βοηθήσουμε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών της αγγουριάς. Η καλλιέργεια της αγγουριάς είναι απαιτητική σε άζωτο και κάλιο, καθώς και σε μαγνήσιο. Συμπληρωματικά, η προσθήκη σιδήρου ενισχύει το πρασίνισμα του φυλλώματος καθώς αρκετές φορές η αγγουριά παρουσιάζει συμπτώματα έλλειψης (τροφοπενία) σιδήρου.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα της αγγουριάς;

 

Η καλλιέργεια της αγγουριάς προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη της. Ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της αγγουριάς είναι ο μύκητας του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα και δημιουργεί και πρόβλημα στους καρπούς. Επίσης, η αγγουριά προσβάλλεται από τον τετράνυχο που ξεραίνει τα φύλλα της κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και υποβαθμίζει τους καρπούς της. Για την αντιμετώπιση τους, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα, ώστε με τις αναθυμιάσεις τις ζεστές μέρες να παρέχεται προστασία για το ωίδιο και τον τετράνυχο. Εναλλακτικά, μπορούμε σε προληπτικό στάδιο να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό. Η αγγουριά προσβάλλεται πολύ συχνά και από τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη, που δημιουργούν μελιτώματα και αναπτύσσεται στη συνέχεια ο μύκητας της καπνιάς που μαυρίζει τα φύλλα, καθώς και από το έντομο του θρίπα. Για την αντιμετώπιση των εντόμων της αγγουριάς, ψεκάζουμε το φύλλωμα τους κάθε 2 βδομάδες με σάπωνες αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, καθώς και με φυσική πυρεθρίνη για να τα προστατέψουμε από το θρίπα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε μόνοι μας τη συνταγή με φυσικά υλικά, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένου πράσινου σαπουνιού και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε κάθε βδομάδα το φύλλωμα των φυτών της αγγουριάς.

 


Αντιμετώπιση του ωίδιου της αγγουριάς και της κολοκυθιάς
Αντιμετώπιση του ωίδιου σε αγγουριές και κολοκυθιές


 

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αγγουριάς;

 

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αγγουριάς, ο κατάλληλος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με σπόρο. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε συγκεκριμένες ποικιλίες αγγουριού που θα φυτεύουμε κάθε χρόνο, επιλέγουμε ποικιλίες αγγουριού (και όχι υβρίδια), καθώς έχουν ξεχωριστά θηλυκά και αρσενικά άνθη και παράγουν καρπούς με σπόρους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα υβρίδια αγγουριάς διαθέτουν μόνο θηλυκά άνθη και παράγουν παρθενοκαρπικούς καρπούς, χωρίς σπόρους όποτε δε μπορούμε να καλλιεργήσουμε και την επόμενη χρονιά. Στην περίπτωση των υβριδίων, πρέπει κάθε χρόνο να προμηθευόμαστε νέους σπόρους ή έτοιμα φυτά αγγουριάς από φυτώρια.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της αγγουριάς

 

Σε ορισμένες ποικιλίες ο καρπός του αγγουριού πικρίζει λόγω ξηροθερμικών συνθηκών ή απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας. Αρκετοί παλαιοί καλλιεργητές πίστευαν εσφαλμένα ότι το πίκρισμα της αγγουριάς οφείλεται στο κατά λάθος πάτημα των μικρών καρπών αγγουριάς στο έδαφος.

 


Αγγούρι: φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα
Συμβουλές για να καλλιεργήσουμε αγγούρι σε γλάστρα


 

Περισσότερα άρθρα για καλλιέργεια κηπευτικών

 
Αγγούρι σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Αντιμετώπιση του ωιδίου σε αγγουριές και κολοκυθιές
Εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για κάθε λαχανικό
5 μυστικά για το πότισμα των λαχανικών
Κολοκύθια, 7 μυστικά για την καλλιέργεια της κολοκυθιάς
Ντομάτα, 9 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας
Πιπεριά, 8 μυστικά για την καλλιέργεια της πιπεριάς
Βλίτο, 4 μυστικά για την καλλιέργεια του βλίτου
Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού
Καρπούζι, 8 μυστικά για την καλλιέργεια του καρπουζιού
Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Μπάμια, 5 μυστικά για την καλλιέργεια της μπάμιας
Μαρούλι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (40)

σχολιαστής
ΤΟΝΙΑ 18 Αυγούστου 2020

Καλημέρα σας κύριε Κωστα! Εχω διαβάσει όλες τις συμβουλές σας και με έχουν βοηθήσει πολύ.Έχω αγγουριες ,ειναι σε δίχτυ αναρριχώμενες. «Δένουν» αγγούρια αλλά στραβά( κάποια καμπουρωτα και κάποια λεπτά μπροστά και χοντρά στο τελείωμα). Έχω κάνει ραντίσματα για θριπα ,μήπως ήταν αυτό ,αλλά τίποτα. Τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 13 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας, με έχει βοηθήσει πάρα πολύ!
Έχω μερικές αγγουριές στην ταράτσα σε παρτέρι με κοκκινόχωμα και ηλιοφάνεια όλη μέρα. Δυστυχώς μετά από περίπου 1,5 μήνα έπιασαν θρίπα και αφού ήταν πολύ μεγάλη η ζημιά (ήταν γεμάτοι όλοι οι ανθοί και είχαν κιτρινίσει όλα σχεδόν τα φύλλα) τις κλάδεψα σχεδόν μέχρι τον πάτο.
Μετά από 2 βδομάδες και αφού είχαν απλωθεί τα πρώτα κλαδιά ο θρίπας επανήλθε οπότε απευθύνθηκα σε έναν γεωπόνο ο οποίος μου έδωσε άλατα λιπαρών οξεών για να το χρησιμοποιώ κάθε 10 μέρες. Είδα σημαντική μείωση αλλά όχι 100% εξαφάνιση του θρίπα. Δυστυχώς όμως επειδή η αγγουριά έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη όταν περάσουν οι 10 μέρες που μπορώ να ξαναχρησιμοποιήσω το σκέυασμα, ο θρίπας έχει εξαπλωθεί πολύ.
Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να τον αντιμετωπίσω ή να χρησιμοποιώ το σκεύασμα πιο συχνά;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Γιάννη.
  Για την αντιμετώπιση του θρίπα στο αγγούρι και σε άλλα λαχανικά, μπορείς να ψεκάζεις με άλατα λιπαρών οξέων μία φορά την εβδομάδα. Συμπληρωματικά μπορείς να κάνεις συνδυασμό και με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης για να ενισχύσεις την αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης του θρίπα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνος 7 Αυγούστου 2020

Γεια σας. μπορειται να Μ πείτε για ξερενονται τα φύλλα των αγγουριών μου; τα ποτίζω κάθε μέρα γιατι Μ είπανε ότι θέλει κάθε μέρα διότι αλιως θαπικριζουνε. Επίσης έχω ρυξει κ λυγο καφέ. Μια κουταλιά της σούπας καφε. Μια φορά τον μήνα.

Απάντηση
σχολιαστής
nikos 25 Ιουνίου 2020

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ…..ΟΙ ΑΓΓΟΥΡΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΘΗ ΑΛΑ ΟΧΙ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΤΙΣ ΦΤΑΙΕΙ,,,,,,,,,,,,,,,,,ΝΙΚΟΣ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Νίκο. Οι αγγουριές δεν δένουν καρπούς πιθανότατα λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή λόγω υπερβολικής λίπανσης με αζωτούχα λιπάσματα. Μείωσε τη συχνότητα του ποτίσματος και κόψε την άκρη των βλαστών της αγγουριάς. Συμπληρωματικά, μπορείς να ψεκάσεις με λίπασμα φυκιών που είναι οικολογικό σκεύασμα και βοηθά την καρπόδεση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σάββας 24 Ιουνίου 2020

Γεια σας έχω φυτέψει εδώ και λίγους μήνες αγγουρια μου κάνει καρπό αλλά κάποια μικρά αγγουράκια κιτρινιζουν και δεν τα κρατάει το φυτο σε τι οφείλεται;Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΙΝΑ 21 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα. Έχουμε 7 ρίζες αγγουριάς στο μπαλκόνι. Οι 4 που είναι σε γλάστρα δεν αναπτύσσονται εδώ και λίγες μέρες καθόλου και δεν βγάζουν άνθη νέα. Σήμερα είδα πως στο χώμα, γύρω από τον βλαστό υπάρχουν μικρά άσπρα ραβδωτά σκουλικάκια. Απομάκρυνα το χώμα λίγο και τα βρήκα. Δεν φαίνονται πάνω στην επιφάνεια του χώματος. Προφανώς είναι κάποια πάθηση. Υπάρχει περίπτωση να κάνω κάτι για να βοηθήσω την κατάσταση ή καλύτερα να τις απορρίψω αυτές τις 4 αγγουριές; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη 16 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα έχω ένα θέμα στο χωράφι μου με τα αγγούρια μου στο φύλλωμα πάνω εχω βρει ένα ζωηφιο τρχωτο σαν κάμπια κ τρωει το φύλλωμα της αγγούριας μου!

Απάντηση
σχολιαστής
Θεόδωρος 13 Ιουνίου 2020

Αγαπητέ κύριε,

Ο πρόσφατος νότιας έκανε τις αγγουριές αλλά και τις ντοματιές μου να φαίνονται σαν «στεγνές»… Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω σε αυτή την περίπτωση;

Ευχαριστώ εκ προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
Στράτος 6 Ιουνίου 2020

Χαιρετώσας. Έχω φέτος ένα πρόβλημα με τα αγγουράκια μου. Ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια
δεν είχα κανένα πρόβλημα και από τις 7-8 αγγουριές που φύτευα στη Χαλκιδική όλη τη καλοκαιρινή περίοδο ήμουν αυτάρκης και μοίραζα και στη γειτονιά,φέτος μόλις φυτεύω τα σπορόφυτά μου και τα δει το φώς της ημέρας αμέσως μαραζώνουν.Τα σκέπασα αλλά πάλι μόλις
τα δει λίγο ο ήλιος μαραζώνουν.Η προετοιμασία του εδάφους , πριν τα φυτεύσω είναι η ίδια.
Σε κάθε τρύπα φύτευσης έβαλα,χώμα μιλι,κοπριά χωνεμένη,φυτόχωμα και ελάχιστο 12-12-17.Το
μόνο διαφορετικό ήταν ,αντί ασβεστομαγνήσιο,που δεν είχε ο γεωπόνος και μου έδωσε δολομίτη(είναι το ίδιο μου είπε) και έβαλα από λίγο σε κάθε τρύπα.Τα άλλα φυτά(τομάτες,πιπεριές,κολοκυθάκια) δεν έχουν πρόβλημα.Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Στράτο. Πιθανότατα πότιζες υπερβολικά τα σπορόφυτά σου στο φυτώριο και έχουν προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια. Φρόντιζε όταν τα φυτεύεις στο σπορείο τα αγγουράκια μετά που φυτρώνουν και έχουν κάνει 2 φύλλα να τα βγάζεις σταδιακά 2-3 ώρες στον ήλιο για να «ψήνονται» και να έχουν καλύτερη ανάπτυξη

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2 Ιουνίου 2020

Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές! Σε ένα παρτέρι έχω βάλει ντομάτες και προς το τέλος αγγούρια. Ενώ τα αγγούρια έχουν βγάλει αγγουράκια, αυτά δεν μεγαλώνουν εδώ και 10 μέρες. Από νερό κρατιέμαι λίγο, για να μην ρίξουν οι ντομάτες τα άνθη. Τι θα συμβουλεύατε; Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
Νικολεττα 1 Ιουνίου 2020

Γεια σας,
θέλουμε πολύ καιρό να σας ευχαριστήσουμε για το καταπληκτικό σάιτ και τα πολύτιμα μυστικά που μοιράζεστε μαζί μας.
Έχουμε βάλει αγγουριές, μεταξύ άλλων, σε χωράφι και, ενώ η ανάπτυξή τους πήγαινε καλά και πήραμε τα πρώτα μας αγγούρια, μέσα σε 3 ημέρες βρήκαμε 3 φυτά τελείως «νεκρά». Τα σηκώσαμε και το υπέργειο τμήμα του φυτού, αποκόπηκε τελείως από τις ρίζες, «σαν» να τα ένωνε μια «κλωστή».
Τι έχουμε κάνει λάθος;
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 28 Μαΐου 2020

Καλησπέρα! έχω σπείρει αγγουριές, και μια έχει φυτρώσει με μια τρύπα στη μέση. Μήπως ξέρετε τι έχει πάθει; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Μιχαλης 27 Μαΐου 2020

Καλησπερα σας, εχω φυτεψει αγγουριες σε γλαστρα αλλα δυστυχως τα φυλλα αρχισαν να εμφανιζουν καφε, κιτρινες κηλιδες και τωρα εχουν σχεδον ξεραθει και σπανε πολυ ευκολα. Υπαρχει κατι που μπορω να κανω; ευχαριστω πολυ!

Απάντηση
σχολιαστής
ΙΩΑΝΝΑ 17 Μαΐου 2020

Kαλημερα … Εχω προσπαθησει να μεταφυτεψω σε μικρο κηπο .. ετοιμα φυτα ντοματας …Την επομενη μερα .δεν υπαρχει το φυτο … εχει φαγωθει μεχρι την επιφάνεια του εδάφους ….Τι πρεπει να κανω ??

Απάντηση
σχολιαστής
Χατζακης Αθανασιος 23 Απριλίου 2020

Ευχαριστουμε Κωστα για τις Λεπτομερεις οδηγιες σου για εμας τους Ερασιτεχνας,,,Νασε Καλα.

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτριος Ε.Ντουσικος 19 Μαρτίου 2019

Το άρθρο σου για το αγγουρι το έστειλα στους φίλους μου που ασχολούνται με την κηπουρική ερασιτεχνικά μεν αλλά με πολύ αγάπη δε, σίγουρα θα τους φανεί χρήσιμο. Αγγούρι Καλυβιωτικο υπάρχει στην Ελληνική αγορά και από που θα αγοράσω σπόρους; ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Μαρτίου 2019

  Καλημέρα Δημήτρη και χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμο το άρθρο μας. Για την παραδοσιακή ποικιλία, το αγγούρι καλυβιώτικο, ρώτησε στα φυτώρια ή γεωπονικά καταστήματα της περιοχής σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σία 13 Ιουνίου 2018

Συγχαρητήρια για τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που παρουσιάζονται στη σελίδα σας! Για πρώτη φορά φέτος αποφάσισα να φυτέψω αγγουράκια και ντοματίνια σε γλάστρες στη βεράντα του σπιτιού μου.Ηταν πολύ μεγάλη η χαρά όταν μάζεψα τα πρώτα αγγουράκια και ντοματίνια…κι ενώ η αγγουρια είναι γεμάτη καρπούς πριν προλάβουν να μεγαλώσουν άρχισαν να κιτρινίζουν και ξεραίνονται…Να σημειώσω ότι δεν εχω ρίξει κανένα λίπασμα απο τη στιγμή της φύτευσης..Τα ποτίζω κάθε μέρα μήπως είναι πολύ;Ευχαριστώ!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Σία κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Θα σου πρότεινα να ρίξεις βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά κάθε 20 μέρες. Πρόσεχε επίσης μην ποτίζεις υπερβολικά τα φυτά σου. Τα αγγουράκια που κιτρινίζουν και ξεραίνονται οφείλεται στο μύκητα του ωίδιου που αντιμετωπίζεται με σκόνισμα με θειάφι ή ψεκασμό με βρέξιμο θειάφι. Δες περισσότερες πληροφορίες για το θειάφι στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια 30 Μαρτίου 2018

Κ Κωστα με πολυ προσοχη διαβαζω ολες τις συμβουλες σας και χαιρωμαι πολυ θα ηθελα να σας ρωτησω με τις φρεζες που τυχαινει να ειναι μεσα σε αλλα φυτα μπορω οταν τελειωσει η ανθοφορια να τις αφαιρεσω με ενα μικρο κουταλι και να τις αφησω να στεγνωσουν? Ευχαριστω πολυ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 31 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Μαρία. Χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμες τις συμβουλές μας για τα φυτά. Η φρέζια είναι αγαπημένο βολβώδες φυτό που διακρίνεται για το υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της. Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία της φρέζιας, μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα για να ξεραθούν τα φύλλα και ο βολβός της. Ασφαλώς και μπορείς, μετά να βγάλεις προσεκτικά τους βολβούς από το χώμα της γλάστρας, να τους καθαρίσεις, να τους αφήσεις να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια να τους αποθηκεύσεις σε μέρος χωρίς υγρασία, σε χάρτινα κουτιά, ανοίγοντας και μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα φρέζιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.