εικόνα

7 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού (+video)

Συμβουλές φροντίδας για το αγγούρι

7 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού (+video)

Το αγγούρι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού και ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά λαχανικά που φυτεύουμε την άνοιξη στον κήπο μας. Κι αν δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο, μπορούμε να καλλιεργήσουμε αγγούρια σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας για να απολαύσουμε δροσερά και τραγανά αγγουράκια για την καλοκαιρινή χωριάτικη σαλάτα που τόσο αγαπάμε. Ετήσιο, ποώδες φυτό, η αγγουριά, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κολοκύθι, το πεπόνι και το καρπούζι, χαρακτηρίζεται από βλαστούς μεγάλου μήκους που έρπουν ή αναρριχώνται και φτάνουν μέχρι και τα 3 μέτρα.
 


 

Πoιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίές αγγουριού;

 

Οι ποικιλίες και τα υβρίδια αγγουριού, ανάλογα με το μέγεθος του καρπού χωρίζονται στις μεγαλόκαρπες ποικιλίες και στις μικρόκαρπες που χρησιμοποιούνται και για τουρσί. Μια παραδοσιακή μακρόκαρπη ποικιλία αγγουριού είναι το καλυβιώτικο αγγούρι, κατάλληλο για καλοκαιρινή υπαίθρια καλλιέργεια που δίνει πολύ νόστιμους λείους σκουροπράσινους καρπούς, μήκους περίπου 40 εκατοστών. Από τις μικρόκαρπες ποικιλίες ξεχωρίζουμε την ποικιλία Κνωσσού, από την περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, με λείο σκουροπράσινο τραγανό καρπό μήκους περίπου 20 εκατοστών. Η συγκομιδή των περισσότερων ποικιλιων αγγουριών γίνεται 2 μήνες μετά την μεταφύτευση των νεαρών φυτών αγγουριάς. Μία συνηθισμένη παραγωγή ενός φυτού αγγουριάς μπορεί να φτάσει στα 20-40 αγγούρια σε διάστημα 1-2 μηνών μετά την φύτευση ανάλογα την ποικιλία.

 

Πότε φυτεύουμε τα αγγούρια και σε τι αποστάσεις;

 

Αν θέλουμε να φυτέψουμε πρώιμα νεαρά φυτά αγγουριάς, μέσα στον Μάρτιο – Απρίλη πριν ζεστάνει αρκετά ο καιρός, θα πρέπει να ετοιμάσουμε τη σπορά της αγγουριάς, σε σπορείο-θερμοκήπιο λαχανικών και να κάνουμε τη μεταφύτευση, μετά από ένα μήνα περίπου μόλις είναι έτοιμα. Αν η φύτευση της αγγουριάς γίνει σε πιο όψιμη περιοδο, Μάιο-Ιούνιο που έχει ανέβει η θερμοκρασία στους 20-25°C, μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο του αγγουριού. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό ριζώνει απευθείας στο χώμα, προσαρμοσμένο, καλύτερα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και δεν θα «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης. Φυτεύουμε τα φυτά της αγγουριάς στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις διευκολύνοντας την έρπουσα βλάστηση. Η αραιή φύτευση ανά 50-70 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 1,50-1,70 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης, βοηθά στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών και στην μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.
 

Χρειάζεται υποστήλωση η καλλιέργεια της αγγουριάς;

 

Η αγγουριά δεν είναι απαραίτητο να υποστηλωθεί, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει, έρποντας στο έδαφος με τους έλικες που διαθέτει. Αν θέλουμε να κάνουμε υποστήλωση για να κερδίσουμε χώρο, οι αγγουριές μας μπορούν να αναρριχηθούν με σπάγγο όπως γίνεται στα θερμοκήπια ή και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Στον κήπο μας μπορούμε να κατασκευάσουμε ειδικό πλέγμα με γωνία 45 μοιρών, κατασκευασμμένο με ανοξείδωτο μέταλλο ή από καλάμια για να αναρριχηθού οι αγγουριές μας. Σε αυτή την περίπτωση που η αγγουριά υποστηλώνεται και δδεν έρπει στο έδαφος, πετυχαίνουμε καλύτερο αερισμό του φυτού και αποφεύγουμς την ανάπτυξη μυκητλογικών ασθενειών.

  

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η αγγουριά;

 

Η αγγουριά είναι απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Eπίσης, η αγγουριά είναι ευαίσθητη στην υψηλή περιεκτικότητα του νερού ποτίσματος αλλά και του εδάφους σε άλατα. Πριν τη μεταφύτευση της αγγουριάς, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στις θέσεις φύτευσης σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς. Παράλληλα, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα για να βοηθήσουμε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών της αγγουριάς. Η καλλιέργεια της αγγουριάς είναι απαιτητική σε άζωτο και κάλιο, καθώς και σε μαγνήσιο. Η προσθήκη σιδήρου ενισχύει το πρασίνισμα του φυλλώματος καθώς αρκετές φορές η αγγουριά παρουσιάζει συμπτώματα έλλειψης (τροφοπενία) σιδήρου.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα της αγγουριάς;

 

Η καλλιέργεια της αγγουριάς προσβάλλεται από τον τετράνυχο που ξεραίνει τα φύλλα της κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και υποβαθμίζει τους καρπούς της. Επίσης, η αγγουριά προσβάλλεται πολύ συχνά και από τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη, που δημιουργούν μελιτώματα και αναπτύσσεται στη συνέχεια ο μύκητας της καπνιάς που μαυρίζει τα φύλλα καθώς και από το έντομο του θρίπα. Ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της αγγουριάς είναι ο μύκητας του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα και δημιουργεί και πρόβλημα στους καρπούς. Για την αντιμετώπιση του ωιδίου της αγγουριάς, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα, ώστε με τις αναθυμιάσεις τις ζεστές μέρες να παρέχεται προστασία για το ωίδιο και τον τετράνυχο. Επίσης, ψεκάζουμε τα φυτά της αγγουριάς κάθε 2 βδομάδες με σάπωνες αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα για να τα προστατέψουμε προληπτικά από τη μελίγκρα και τον αλευρώδη καθώς και φυσική πυρεθρίνη για να τα προστατέψουμε από το θρίπα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε μόνοι μας τη συνταγή με φυσικά υλικά, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένου πράσινου σαπουνιού και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε κάθε βδομάδα το φύλλωμα των φυτών της αγγουριάς.

 

Πως πολλαπλασιάζεται η αγγουριά;

 

Ο πολλαπλασιασμός της αγγουριάς γίνεται με σπόρο. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε συγκεκριμένες ποικιλίες αγγουριού που θα φυτεύουμε κάθε χρόνο, επιλέγουμε ποικιλίες αγγουριού (και όχι υβρίδια), καθώς έχουν ξεχωριστά θηλυκά και αρσενικά άνθη και παράγουν καρπούς με σπόρους. Tα υβρίδια αγγουριάς διαθέτουν μόνο θηλυκά άνθη και παράγουν παρθενοκαρπικούς καρπούς, χωρίς σπόρους όποτε δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε και την επόμενη χρονιά. Σε αυτή την περίπτωση των υβριδίων, πρέπει κάθε χρόνο να προμηθευόμαστε νέους σπόρους ή έτοιμα φυτά αγγουριάς από φυτώρια.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της αγγουριάς

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε ορισμένες ποικιλίες ο καρπός του αγγουριού πικρίζει λόγω ξηροθερμικών συνθηκών ή απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι παλιοί καλλιεργητές πίστευαν εσφαλμένα ότι το πίκρισμα της αγγουριάς οφείλεται στο κατά λάθος πάτημα των μικρών καρπών αγγουριάς στο έδαφος.

 


Αγγούρι: φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα
Συμβουλές για να καλλιεργήσουμε αγγούρι σε γλάστρα


 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Καλλιέργεια αγγουριάς σε γλάστρα
Αποστάσεις φύτευσης λαχανικών
5 μυστικά για πότισμα λαχανικών
Ντομάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Πιπεριά, 8 μυστικά καλλιέργειας
Κολοκύθι, 7 μυστικά καλλιέργειας
Βλίτο, 4 μυστικά καλλιέργειας
Μελιτζάνα, 5 μυστικά καλλιέργειας
Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Καρπούζι, 8 μυστικά καλλιέργειας
Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Μπάμια, 5 μυστικά καλλιέργειας
Μαρούλι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Δημήτριος Ε.Ντουσικος 19 Μαρτίου 2019

Το άρθρο σου για το αγγουρι το έστειλα στους φίλους μου που ασχολούνται με την κηπουρική ερασιτεχνικά μεν αλλά με πολύ αγάπη δε, σίγουρα θα τους φανεί χρήσιμο. Αγγούρι Καλυβιωτικο υπάρχει στην Ελληνική αγορά και από που θα αγοράσω σπόρους; ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Μαρτίου 2019

  Καλημέρα Δημήτρη και χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμο το άρθρο μας. Για την παραδοσιακή ποικιλία, το αγγούρι καλυβιώτικο, ρώτησε στα φυτώρια ή γεωπονικά καταστήματα της περιοχής σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σία 13 Ιουνίου 2018

Συγχαρητήρια για τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που παρουσιάζονται στη σελίδα σας! Για πρώτη φορά φέτος αποφάσισα να φυτέψω αγγουράκια και ντοματίνια σε γλάστρες στη βεράντα του σπιτιού μου.Ηταν πολύ μεγάλη η χαρά όταν μάζεψα τα πρώτα αγγουράκια και ντοματίνια…κι ενώ η αγγουρια είναι γεμάτη καρπούς πριν προλάβουν να μεγαλώσουν άρχισαν να κιτρινίζουν και ξεραίνονται…Να σημειώσω ότι δεν εχω ρίξει κανένα λίπασμα απο τη στιγμή της φύτευσης..Τα ποτίζω κάθε μέρα μήπως είναι πολύ;Ευχαριστώ!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Σία κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Θα σου πρότεινα να ρίξεις βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά κάθε 20 μέρες. Πρόσεχε επίσης μην ποτίζεις υπερβολικά τα φυτά σου. Τα αγγουράκια που κιτρινίζουν και ξεραίνονται οφείλεται στο μύκητα του ωίδιου που αντιμετωπίζεται με σκόνισμα με θειάφι ή ψεκασμό με βρέξιμο θειάφι. Δες περισσότερες πληροφορίες για το θειάφι στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια 30 Μαρτίου 2018

Κ Κωστα με πολυ προσοχη διαβαζω ολες τις συμβουλες σας και χαιρωμαι πολυ θα ηθελα να σας ρωτησω με τις φρεζες που τυχαινει να ειναι μεσα σε αλλα φυτα μπορω οταν τελειωσει η ανθοφορια να τις αφαιρεσω με ενα μικρο κουταλι και να τις αφησω να στεγνωσουν? Ευχαριστω πολυ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 31 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Μαρία. Χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμες τις συμβουλές μας για τα φυτά. Η φρέζια είναι αγαπημένο βολβώδες φυτό που διακρίνεται για το υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της. Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία της φρέζιας, μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα για να ξεραθούν τα φύλλα και ο βολβός της. Ασφαλώς και μπορείς, μετά να βγάλεις προσεκτικά τους βολβούς από το χώμα της γλάστρας, να τους καθαρίσεις, να τους αφήσεις να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια να τους αποθηκεύσεις σε μέρος χωρίς υγρασία, σε χάρτινα κουτιά, ανοίγοντας και μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα φρέζιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.