εικόνα

7 μυστικά για καλλιέργεια αγγουριού

Συμβουλές φροντίδας για το αγγούρι

7 μυστικά για καλλιέργεια αγγουριού

Η αγγουριά είναι ένα από τα βασικά λαχανικά που καλλιεργούμε την ανοιξιάτικη περίοδο στον κήπο, αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Ετήσιο, ποώδες φυτό, η αγγουριά, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κολοκύθι, το πεπόνι και το καρπούζι, χαρακτηρίζεται από βλαστούς μεγάλου μήκους που έρπουν ή αναρριχώνται και φτάνουν μέχρι και τα 3 μέτρα. Οι καρποί της αγγουριάς, τα δροσερά και τραγανά αγγουράκια αποτελούν την πρώτη ύλη για την καλοκαιρινή χωριάτικη σαλάτα που τόσο πολύ αγαπάμε.

 

Τι ποικιλίες αγγουριού επιλέγουμε για καλλιέργεια;
 
Οι ποικιλίες και τα υβρίδια αγγουριού, διαχωρίζονται σε μεγαλόκαρπες και μικρόκαρπες ανάλογα με το μέγεθος του καρπού. Οι καρποί των μικρόκαρπων ποικιλιών καταναλώνονται νωποί αλλά χρησιμοποιούνται και για τουρσί. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε σπόρους αγγουριού που θα φυτεύουμε κάθε χρόνο, επιλέγουμε μόνο ποικιλίες αγγουριού καθώς έχουν ξεχωριστά θηλυκά και αρσενικά άνθη και παράγουν καρπούς με σποράκια. Αντίθετα, τα υβρίδια αγγουριάς διαθέτουν μόνο θηλυκά άνθη και παράγουν παρθενοκαρπικούς καρπούς, χωρίς σπόρους.

 

Πότε φυτεύουμε το αγγούρι και πότε κάνουμε μεταφύτευση στο χωράφι;
 
Αν θέλουμε να φυτέψουμε πρώιμα νεαρά φυτά αγγουριάς, μέσα στον Μάρτιο – Απρίλη πριν ζεστάνει αρκετά ο καιρός, θα πρέπει να ετοιμάσουμε τη σπορά της αγγουριάς, σε σπορείο-θερμοκήπιο λαχανικών και να κάνουμε τη μεταφύτευση, μετά από ένα μήνα περίπου μόλις είναι έτοιμα. Αν η φύτευση της αγγουριάς γίνει σε πιο όψιμη περιοδο, Μάιο-Ιούνιο που έχει ανέβει η θερμοκρασία στους 20-25°C, μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο του αγγουριού. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό ριζώνει απευθείας στο χώμα, προσαρμοσμένο, καλύτερα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και δεν θα «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης.

 

Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τα φυτά της αγγουριάς;
 
Φυτεύουμε τα φυτά της αγγουριάς στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις διευκολύνοντας την έρπουσα βλάστηση. Η αραιή φύτευση ανά 50-70 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 1,50-1,70 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης, βοηθά στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών και στην μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Η αγγουριά δεν είναι απαραίτητο να υποστηλωθεί, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει, έρποντας στο έδαφος.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η καλλιέργεια της αγγουριάς;
 
Η αγγουριά είναι απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Eπίσης, η αγγουριά είναι ευαίσθητη στην υψηλή περιεκτικότητα του νερού ποτίσματος αλλά και του εδάφους σε άλατα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο καρπός του αγγουριού πικρίζει σε ορισμένες ποικιλίες, λόγω ξηροθερμικών συνθηκών ή απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι παλιοί καλλιεργητές πίστευαν εσφαλμένα ότι το πίκρισμα της αγγουριάς οφείλεται στο κατά λάθος πάτημα των μικρών καρπών αγγουριάς στο έδαφος.

 

Τι ανάγκες σε λίπανση έχει η καλλιέργεια της αγγουριάς;
 
Πριν τη μεταφύτευση της αγγουριάς, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στις θέσεις φύτευσης σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς. Παράλληλα, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα για να βοηθήσουμε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών της αγγουριάς. Η καλλιέργεια της αγγουριάς είναι απαιτητική σε άζωτο και κάλιο, καθώς και σε μαγνήσιο.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν την αγγουριά;
 
Η καλλιέργεια της αγγουριάς προσβάλλεται από τον τετράνυχο και τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη, καθώς του μύκητα του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα. Για την φυτοπροστασία του αγγουριού , σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα, ώστε με τις αναθυμιάσεις τις ζεστές μέρες να παρέχεται προστασία για το ωίδιο και τον τετράνυχο. Επίσης, ψεκάζουμε τα φυτά της αγγουριάς κάθε βδομάδα διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο νερό για να τα προστατέψουμε προληπτικά από τη μελίγκρα και τον αλευρώδη.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της αγγουριάς
 
Συγκομίζουμε τους καρπούς της αγγουριάς περίπου 3 μήνες μετά την σπορά ή 2 μήνες μετά την μεταφύτευση των νεαρών φυτών αγγουριάς πριν φτάσουν στο τελικό τους μέγεθος. Η συγκομιδή των αγγουριών γίνεται τις πρωινές ώρες, για να είναι περισσότερο δροσερά και τραγανά.

 

Δες πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε αγγούρια σε γλάστρα και διάβασε συμβουλές για την καλλιέργεια περισσότερων λαχανικών και φρούτων όπως ντομάτα, πιπεριά, κολοκύθι, πεπόνι, καρπούζι, φασόλι και καλαμπόκι.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Μαρια Μάρτιος 30, 2018

Κ Κωστα με πολυ προσοχη διαβαζω ολες τις συμβουλες σας και χαιρωμαι πολυ θα ηθελα να σας ρωτησω με τις φρεζες που τυχαινει να ειναι μεσα σε αλλα φυτα μπορω οταν τελειωσει η ανθοφορια να τις αφαιρεσω με ενα μικρο κουταλι και να τις αφησω να στεγνωσουν? Ευχαριστω πολυ.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 31, 2018

    Γεια σου Μαρία. Χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμες τις συμβουλές μας για τα φυτά. Η φρέζια είναι αγαπημένο βολβώδες φυτό που διακρίνεται για το υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της. Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία της φρέζιας, μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα για να ξεραθούν τα φύλλα και ο βολβός της. Ασφαλώς και μπορείς, μετά να βγάλεις προσεκτικά τους βολβούς από το χώμα της γλάστρας, να τους καθαρίσεις, να τους αφήσεις να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια να τους αποθηκεύσεις σε μέρος χωρίς υγρασία, σε χάρτινα κουτιά, ανοίγοντας και μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα φρέζιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

    Απάντηση
σχολιαστής
Σία Ιούνιος 13, 2018

Συγχαρητήρια για τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που παρουσιάζονται στη σελίδα σας! Για πρώτη φορά φέτος αποφάσισα να φυτέψω αγγουράκια και ντοματίνια σε γλάστρες στη βεράντα του σπιτιού μου.Ηταν πολύ μεγάλη η χαρά όταν μάζεψα τα πρώτα αγγουράκια και ντοματίνια…κι ενώ η αγγουρια είναι γεμάτη καρπούς πριν προλάβουν να μεγαλώσουν άρχισαν να κιτρινίζουν και ξεραίνονται…Να σημειώσω ότι δεν εχω ρίξει κανένα λίπασμα απο τη στιγμή της φύτευσης..Τα ποτίζω κάθε μέρα μήπως είναι πολύ;Ευχαριστώ!!!

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 14, 2018

    Καλημέρα Σία κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Θα σου πρότεινα να ρίξεις βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά κάθε 20 μέρες. Πρόσεχε επίσης μην ποτίζεις υπερβολικά τα φυτά σου. Τα αγγουράκια που κιτρινίζουν και ξεραίνονται οφείλεται στο μύκητα του ωίδιου που αντιμετωπίζεται με σκόνισμα με θειάφι ή ψεκασμό με βρέξιμο θειάφι. Δες περισσότερες πληροφορίες για το θειάφι στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.