εικόνα

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια φράουλας (+video)

Φύτευση και καλλιέργεια φράουλας

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια φράουλας (+video)

Από μικρό παιδί, ήμουν ξετρελαμένος με τις φράουλες! Και ποιος δεν είναι άλλωστε; Τόσο λαχταριστές, ζουμερές και νόστιμες! Η φράουλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα σε ολο τον κόσμο και μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε αυτή την εποχή στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Κι αν δεν γνωρίζουμε από κηπουρική, δεν στεναχωριόμαστε καθόλου! Η φράουλα είναι ιδανική καλλιέργεια για πρωτάρηδες κηπουρούς κάθε ηλικίας. Από θρεπτικής άποψη, η φράουλα έχει σημαντική διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σε κάλιο, σε φώσφορο και σε ασβέστιο ενώ παράλληλα διαθέτει και σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

 


 

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες φράουλας;

 
Η φράουλα είναι πολυετές ποώδες φυτό της φράουλας με κεντρικό βλαστό, χαμηλού ύψους, από τον οποίο βγαίνουν τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί. Θα συναντήσουμε άγριες φράουλες να φυτρώνουν μόνες τους σε δάση της ελληνικής υπαίθρου και οι οποίες αναφέρονται ως ευρωπαική φράουλα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φράουλας, ανάλογα πόσο πρώιμες ή όψιμες είναι και ανάλογα αν δίνουν μία φορά παραγωγή ή περισσότερες φορες (δίφορες και πολύφορες ποικιλίες) μέσα στην καλλιεργητική χρονιά. Πολύ δημοφιλείς ποικιλίες στον ελληνικόκ χώρο είναι οι ποικιλίες Ponderosa, Camarosa και Formosa. Πάντως, από καλλιεργητική αποψη, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε 3-4 χρόνια ανανεώνουμε την καλλιέργεια της φράουλας με νέα φυτά, καθώς μετά από αυτήν την περίοδο τα αρχικά φυτά φράουλας χάνουν σημαντικά την παραγωγικότητα τους.

 

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε φράουλες;

 

Η φράουλα μπορεί να φυτευτεί μέσα στον Σεπτέμβρη και να δώσει καρπούς μέσα στην άνοιξη, καθώς το φυτό διαμορφώνει εκτεταμένο ριζικό σύστημα την περίοδο του χειμώνα αν και θα πρέπει να προφυλαχθεί από την έντονη παγωνιά. Εναλλακτικά, οι φράουλες φυτεύονται, στις αρχές της άνοιξης, και δίνουν σχετικά πιο μικρή παραγωγή την πρώτη χρονιά κατά την περίοδο του καλοκαιριού και αρκετά μεγαλύτερη την επόμενη χρονιά. Κατά τη φύτευση, διαμορφώνουμε υπερυψωμένες θέσεις φύτευσης σε «σαμαράκια» για να στραγγίζει καλά το νερό και να πετύχουμε πρωιμότητα στην παραγωγή. Οι φράουλες ευδοκιμούν σε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς το φυτό χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο την ημέρα για να έχει καλή ποιοτική παραγωγή. Οι φράουλες δεν είναι ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου και γι’ αυτό, σε περιοχές με πολύ ζεστό κλίμα, προτιμούμε για φύτευση τις ημισκιερές θέσεις.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν οι φράουλες;

 

Οι φράουλες διαθέτουν ρηχό ριζικό σύστημα και απορροφούν μόνο το επιφανειακό νερό. Ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι φράουλες χρειάζονται πότισμα κάθε μέρα διατηρώντας το χώμα σχετικά υγρό χωρίς να πλημμυρίζει. Αν τα φυτά σας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Κατά το πότισμα, σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας και ζέστης, αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα της φραουλιάς γιατί δημιουργούνται εγκαύματα.

Η καλλιέργεια της φράουλας είναι απαιτητική σε θρεπτικά συστατικά. Κατά τη μεταφύτευση, ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα για να αφρατέψουμε το έδαφος και να το εμπλουτίσουμε με οργανική ουσία. Στη συνέχεια, είναι αναγκαίο να προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα καλίου κάθε 20-30 μέρες, ώστε οι φράουλες να αποκτήσουν καλή παραγωγή, ικανοποιητικό μέγεθος και γλυκιά γεύση.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την φράουλα;

 

Η φράουλα προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως τη φυτόφθορα που προκαλεί σάπισμα της ρίζας, το ωίδιο που δημιουργεί άσπρισμα στα φύλλα, η ανθράκωση που προκαλεί καστανές κηλίδες στο φύλλωμα και ο βοτρύτης που δημιουργεί γκρίζα μούχλα σε φύλλα και καρπούς. Για την αντιμετώπιση τους, καλό είναι να ψεκάζουμε με βρέξιμο χαλκό και θειάφι τα φυτά φράουλας κάθε 2 βδομάδες. Από έντομα που προσβάλλουν τα φυτά φράουλας, σημαντική ζημιά κάνει η μελίγκρα (αφίδες), ο αλευρώδης, ο θρίπας καθώς και ο τετράνυχος. Για την αντιμετώπιση τους, προμηθευόμαστε οικολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλιου, θερινού πολτού και φυσική πυρθρίνη για να ψεκάσουμε τα φυτά μας ή φτιάχνουμε κάποια οικολγικά σκευάσματα με σπιτικά υλικά για την προστασία των φυτών όπως προτείνουμε σε σχετικό άρθρο μας.

 

Πότε είναι έτοιμες οι φράουλες και πως τις συντηρούμε;

 

Η συγκομιδή της φράουλας γίνεται σταδιακά, καθώς ξεκινά μέσα στην άνοιξη και εξελίσσεται μέσα στο καλοκαίρι. Πάντως, κάθε φυτό φράουλας μπορεί να μας δώσει μέχρι και μισό κιλό φράουλες σε φρέσκο βάρος. Παρατηρούμε συνήθως στο ίδιο φυτό φράουλας να υπάρχουν συγχρόνως άνθη και καρποί. Συλλέγουμε τις φράουλες σταδιακά, πάντα με το χέρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που διαθέτουν εντονότερο άρωμα. Κατάλληλο στάδιο συγκομιδής είναι όταν οι φρόυλες έχουν αρχίσει να πάιρνουν σταδιακά κόκκινο χρώμα και να χάνουν το αρχικό ροζ που είχαν. Αν οι καρποί της φράουλας είναι έντονα κόκκινοι, έχουμε αργήσει να τους μαζέψουμε και μπορεί να σαπίσουν πριν προλάβουμε να τις φάμε. Οι φραούλες πρέπει άμεσα μετα τή συγκομιδή, αν δεν τις φάμε ολόφρεσκιες, να μπουν σε ψυγείο για να μπορέσουμε να τις διατηρήσουμε 4-5 μέρες μέχρι να τις καταναλώσουμε.

 

Πως κλαδεύουμε τις φράοουλες και πώς τις πολλαπλασιάζουμε;

 

Η καλλιέργεια της φράουλας δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα. Απλά, αφαιρούμε βλασούς που έχουν ξεραθεί ή κιτρινισμένα και σαπισμένα φύλλα έτσι ώστε να ενσχύσουμε τη βλάστηση του φυτού την ανοιξιάτικη περίοδο. Ο πολλαπλασιασμός της φράουλας γίνεται με σπόρο αλλά κυρίως με τους στόλωνες, λεπτούς μακριούς βλαστούς που όταν ακουμπούν στο έδαφος δημιουργούν ρίζες. Όταν έχουν ριζώσει καλά, αποκόπτουμε τα νέα φυτά φράουλας από το μητρικό και φυτεύουμε τα νέα φυτά φράουλας μέσα στο φθινόπωρο. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πολλαπλασιασμός της φράουλας με σπόρο είναι αρκετά πιο δύσκολος, με μικρό ποσοστό επιτυχίας ενώ δεν δίνει και ίδια ακριβώς φυτά με αυτά που προέρχεται ο σπόρος.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την φράουλα

 

Η φράουλα είναι ίσως το μοναδικό φυτό που δεν περιέχονται οι σπόροι μέσα στον καρπό του φυτού αλλά βρίσκονται εξωτερικά. Συγκεκριμένα, τα χαρακτηριστικά κίτρινα στίγματα που παρατηρούμε στην επιφάνεια της φράουλας πρόκειται για τους απόρους της.

 

Περισσότερα άρθρα για καλλιέργεια κηπευτικών

 

Μάθε αναλυτικές πληροφορίες για την καλλιέργεια περισσότερων φρούτων και λαχανικών στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
 
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
Ανοιξιάτικα λαχανικά για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα
Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Καρπούζι, 8 μυστικά καλλιέργειας
Ντομάτα, 7 μυστικά καλλιέργειας
Πιπεριά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Καλαμπόκι, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Κολοκύθι, 6 μυστικά καλλιέργειας
Aγγούρι, 7 μυστικά καλλιέργειας
Μπάμια, 5 μυστικά καλλιέργειας
Κρεμμύδι, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Μελιτζάνα, 5 μυστικά καλλιέργειας
Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο
Αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια λαχανικών

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (20)

σχολιαστής
Φραουλοπαιδο 22 Μαΐου 2019

Βλέπω γκρίζα μούχλα στις φράουλες μου και ενώ έχω πολλούς καρπούς όταν κοκκινίζουν βγάζουν μούχλα,να ψεκάζω υγρό χαλκό;;;η να ρίξω θιαφι γύρω από τις ρίζες;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα. Καλύτερα να΄ριξεις υγρό χαλκό για να αντιμετωπίσεις την μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις φράουλες σου. Μείωσε όμως και το πότισμα γιατί η υπερβολική υγρασία συντελεί στην εκδήλωση της ασθένειας.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΙΧΑΗΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ 1 Απριλίου 2019

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΑ….ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Απάντηση
σχολιαστής
Δαλακυρου Λενα 22 Μαρτίου 2019

Το σπορακι της φράουλας πως το παίρνω;

Απάντηση
σχολιαστής
Panos 2 Σεπτεμβρίου 2018

Parakalo pia ine I epohi pu borume na valume ton sporo tis fraulas? Efhaisto

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Σεπτεμβρίου 2018

  Κατάλληλη εποχή σποράς για τις φράουλες είναι Ιανούαριος για να γίνει μεταφύτεση των σπορόφυτων φράουλας μέσα στο Μάρτιο καθώς και τον Ιούλιο για να γίνει μεταφύτευση των σπορόφυτών μέσα στον Σεπτέμβριο. Για να φυτρώσουν οι σπόροι χρειάζονται ελεγχόμενες συνθήκες σχετική υγρασία και θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου.

  Απάντηση
σχολιαστής
τολης 23 Μαΐου 2018

καλησπερα. πως θα φυτεψω σπορο απο φραουλες ? διαβαζω στο ιντερνετ πως ειναι λιγο δυσκολο να φυτρωσουν. ευχαριστω !

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Μαΐου 2018

  Καλημέρα Τόλη. Ο σπόρος της φράουλας όταν τοποθετηθεί σε βαζάκι και καταψυχθεί για ένα μήνα στην κατάψυξη, συντελεί στο σπάσιμο του ληθάργου. Μετά μπορεί να φυτευτεί σε σπορείο και να βλαστήσει πολύ πιο εύκολα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μιχαηλ δράκος 13 Μαΐου 2018

Καλημερα σας σας Ευχαριστω πολυ για τις πολύτιμες ενημερώσεις σας .εχω φυτέψει φασολάκι μπαρμπούνι πείτε μου παρακαλω με τι πρέπει να ραντίζω για τις ασθένειες των φυτών.ευχαριστω πολυ
Δράκος Μιχαηλ

Απάντηση
σχολιαστής
Βασω 13 Μαΐου 2018

Συγχαρητήρια για το video με βοηθήσατε πολυ! Εγω εχω βάλει σε ζαρντινιέρα αλλά στην μέση την φράουλα. Ισχυει οτι αμα η φραουλα ακουμπήσει στο χωμα πικριζει ; επισεις καποια φύλλα είναι ορθια και καποια προς τα κατω μη πως πρεπει να τα δέσω για να είναι όλα επανω ;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Γεια σου Βάσω. Δεν είναι απαραίτητο να δένεις όρθια τα φύλλα της φράουλας. Καλό είναι να μην ακουμπούν οι φράουλες στο έδαφος γιατί σε επαφή με το νερό και το χώμα, μπορεί να σαπίσουν.

  Απάντηση
σχολιαστής
Lena stavrakidou 12 Μαΐου 2018

Έχω στον κήπο φραουλιες τις φύτεψαν φετος¡ Μαζεύω φράουλες αλλά δεν είναι γλυκές και αρωματικές φταίει η ποικιλία?η θέλει κάποιο λίπασμα ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  H φράουλα για να γλυκάνει θέλει τουλάχιστον 6 ώρες ηλιοφάνεια. Επίσης, η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος καλίου βοηθά για να γλυκάνουν. Πάντως και η ποικιλία φράουλας έχει σχέση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δήμητρα 24 Απριλίου 2018

Καλημέρα σας! Θα ήθελα τις συμβουλές σας για τις φραουλιές μου..
τα φυτά τα έχω σε γλάστρες στο μπαλκόνι μου, έχουν βγάλει αρκετούς καρπούς, πολύ όμορφους και έχουν και λουλούδια, όμως καποιοι καρποί πριν προλάβουν να γίνουν για να φαγωθουν,σαπίζουν. Που οφείλεται αυτό και τι πρέπει να κάνω?
Σας ευχαριστώ πολύ, εκ των προτέρων..!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Απριλίου 2018

  Καλημέρα Δήμητρα. Πιθανότατα ποτίζεις πολύ συχνά τις φραουλές σου ή οι γλάστρες σου δεν έχουν πολύ καλή αποστράγγιση και μέλλον πρέπει να το ελέγξεις. Αν φυτεύουμε τις φράουλες σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, τοποθετούμε στη βάση μια λεπτή στρώση χαλικιών ή βότσαλων για να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση ώστε να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες του ριζικού συστήματος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ολγα 13 Απριλίου 2018

Καλησπερα σας Χριστος Ανεστη θα ηθελα τις πολυτιμες συμβουλες σας. Εχω μια μανταρινια που στα φυλλα της παρουσιασθηκε μια κολωδη ουσια μηπως θα μπορουσατε να μου γραψεται τι πρεπει να κανω? Ευχαριστω πολυ να εισθε καλα και παντα να μας συμβουλευεται!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Απριλίου 2018

  Καλημέρα Όλγα. Πιθανότατα η μανταρινιά σου έχει προσβληθεί από μελίγκρα (αφίδες) και χρειάζεται αντιμετώπιση.Οι μελίγκρες ή αλλιώς αφίδες είναι μικροσκοπικά έντομα που προσβάλουν τα καλλωπιστικά φυτά όπως τις τριανταφυλλιές, τα λαχανικά καθώς και τα καρποφόρα δέντρα. Η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία μπορεί το φυτό σας να προσβληθεί από την μελίγκρα, είναι από τον Μάρτιο εώς και τον Οκτώβριο. Οι μελίγκρες εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στο φυτό, βοηθούν στην ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς πάνω στα μελιτώδη εκκρίματά τους. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε. Δες περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της μελίγκρας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.