εικόνα

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια φράουλας (+video)

Φύτευση και καλλιέργεια φράουλας

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια φράουλας (+video)

Φράουλα, το αγαπήμενο φρούτο μικρών και μεγάλων με τη μοναδική ζουμερή και νόστιμη γεύση. Οι φράουλες είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα σε όλο τον κόσμο και αποτελούν το πιο εύκολο φρούτο που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στο σπίτι και σε γλάστρα για να τις απολαμβάνουμε νόστιμες και υγιεινές από τον κήπο και το μπαλκόνι μας. Η φράουλα έχει σημαντική διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σε κάλιο, σε φώσφορο και σε ασβέστιο, ενώ παράλληλα διαθέτει και σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Αξίζει, λοιπόν, να δοκιμάσουμε να καλλιεργήσουμε τις δικές μας φράουλες την περίοδο της άνοιξης. Άλλωστε, η φράουλα είναι ιδανική καλλιέργεια για πρωτάρηδες κηπουρούς κάθε ηλικίας, καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να φυτέψουμε φράουλες στον κήπο και στο μπαλκόνι και τι φροντίδα χρειάζονται για να αποκτήσουν υπέροχη γλυκιά γεύση.

 


 

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες φράουλας;

 

Η φραουλιά είναι πολυετές ποώδες φυτό με κεντρικό βλαστό, χαμηλού ύψους, από τον οποίο βγαίνουν τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί. Θα συναντήσουμε άγριες φράουλες να φυτρώνουν μόνες τους σε δάση της ελληνικής υπαίθρου και οι οποίες αναφέρονται ως «ευρωπαϊκή φράουλα». Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φράουλας, ανάλογα πόσο πρώιμες ή όψιμες είναι και ανάλογα αν δίνουν μία φορά ή περισσότερες φορες παραγωγή (δίφορες και πολύφορες ποικιλίες) μέσα σε μία καλλιεργητική χρονιά. Πολύ δημοφιλείς ποικιλίες στον ελληνικό χώρο είναι οι ποικιλίες Ponderosa, Camarosa και Formosa. Πάντως, από καλλιεργητική αποψη, πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε 3-4 χρόνια ανανεώνουμε την καλλιέργεια της φράουλας με νέα φυτά, καθώς μετά από αυτήν την περίοδο τα αρχικά φυτά φράουλας χάνουν σημαντικά την παραγωγικότητα τους.

 

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε φράουλες;

 

Η φράουλα μπορεί να φυτευτεί μέσα στον Σεπτέμβρη και να δώσει καρπούς μέσα στην άνοιξη, καθώς το φυτό διαμορφώνει εκτεταμένο ριζικό σύστημα την περίοδο του χειμώνα, αν και θα πρέπει να προφυλαχθεί από την έντονη παγωνιά. Εναλλακτικά, κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε φράουλες, ειδικά όταν φυτεύουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, είναι στις αρχές της άνοιξης, και δίνουν σχετικά πιο μικρή παραγωγή την πρώτη χρονιά κατά την περίοδο του καλοκαιριού και αρκετά μεγαλύτερη την επόμενη χρονιά. Κατά τη φύτευση της φράουλας, διαμορφώνουμε υπερυψωμένες θέσεις φύτευσης σε «σαμαράκια» για να στραγγίζει καλά το νερό και να πετύχουμε πρωιμότητα στην παραγωγή. Οι φράουλες ευδοκιμούν σε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς το φυτό χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο την ημέρα για να έχει καλή ποιοτική παραγωγή. Τα φυτά της φραουλιάς δεν είναι ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου και γι’ αυτό, σε περιοχές με πολύ ζεστό κλίμα, προτιμούμε για φύτευση τις ημισκιερές θέσεις.

  

Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα και λίπανση οι φράουλες;

 

Οι φράουλες διαθέτουν ρηχό ριζικό σύστημα και απορροφούν μόνο το επιφανειακό νερό. Ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι φράουλες χρειάζονται πότισμα κάθε μέρα για να διατηρούμε το χώμα σχετικά υγρό χωρίς να πλημμυρίζει. Αν τα φυτά της φράουλας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Κατά το πότισμα, σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας και ζέστης, αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα της φραουλιάς, γιατί δημιουργούνται εγκαύματα. Η καλλιέργεια της φράουλας είναι απαιτητική σε θρεπτικά συστατικά. Κατά τη μεταφύτευση, ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα για να αφρατέψουμε το έδαφος και να το εμπλουτίσουμε με οργανική ουσία. Στη συνέχεια, είναι αναγκαίο να προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα καλίου κάθε 20-30 μέρες, ώστε οι φράουλες μας νά αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος και πλούσια γλυκιά γεύση.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της φράουλας;

 

Η φράουλα μπορεί να προσβληθεί από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως η φυτόφθορα που προκαλεί σάπισμα της ρίζας, το ωίδιο που δημιουργεί άσπρισμα στα φύλλα, η ανθράκωση που προκαλεί καστανές κηλίδες στο φύλλωμα και ο βοτρύτης που δημιουργεί γκρίζα μούχλα σε φύλλα και καρπούς. Για την αντιμετώπιση τους, καλό είναι να ψεκάζουμε με βρέξιμο χαλκό και θειάφι τα φυτά φράουλας κάθε 2 βδομάδες. Από τα έντομα που προσβάλλουν τις φράουλες, σημαντική ζημιά κάνει η μελίγκρα (αφίδες), ο αλευρώδης, ο θρίπας καθώς και ο τετράνυχος. Για την αντιμετώπιση τους, προμηθευόμαστε οικολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλιου, θερινού πολτού και φυσικής πυρθρίνης για να ψεκάσουμε τα φυτά μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά όπως πράσινο σαπούνι, μαγειρική σόδα και όπως περιγράφουμε αναλυτικά στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

 


Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά


 

Πότε είναι έτοιμες οι φράουλες και πώς τις συντηρούμε;

 

Η συγκομιδή της φράουλας γίνεται σταδιακά, καθώς ξεκινά μέσα στην άνοιξη και εξελίσσεται μέσα στο καλοκαίρι. Παρατηρούμε, συνήθως, στο ίδιο φυτό φράουλας να υπάρχουν συγχρόνως άνθη και καρποί, οπότε προσέχουμε όταν κόβουμε φράουλες να μην καταστρέφουμε τα άνθη που θα μας δώσουν νέες φράουλες μετά από λίγο καιρό. Κάθε φυτό φράουλας μπορεί να μας δώσει μέχρι και μισό κιλό φράουλες σε φρέσκο βάρος. Συλλέγουμε τις φράουλες σταδιακά, πάντα με το χέρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που διαθέτουν εντονότερο άρωμα. Κατάλληλο στάδιο συγκομιδής είναι όταν οι φρόυλες έχουν αρχίσει να παίρνουν σταδιακά κόκκινο χρώμα και να χάνουν το αρχικό ροζ που είχαν. Αν οι καρποί της φράουλας είναι έντονα κόκκινοι, έχουμε αργήσει να τους μαζέψουμε και μπορεί να σαπίσουν πριν προλάβουμε να τις φάμε. Αν δεν τις φάμε ολόφρεσκιες, οι φραούλες πρέπει άμεσα μετα τη συγκομιδή να μπουν σε ψυγείο για να μπορέσουμε να τις διατηρήσουμε 4-5 μέρες μέχρι να τις καταναλώσουμε.

 

Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε τις φράουλες;

 

Η καλλιέργεια της φράουλας δε χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα για να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει. Αρχικά, μέσα στην άνοιξη, μετά την πρώτη μεταφύτευση της φράουλας, είναι καλό να αφαιρούμε τα πρώτα μπουμπούκια για να ριζώσει καλύτερα, να αναπτυχθεί το φυτό και στη συνέχεια να μπορέσει να δώσει μεγαλύτερη και καλύτερη καρποφορία μέσα στο καλοκαίρι. Την επόμενη χρονιά, μέσα στην άνοιξη, αφαιρούμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς ή κιτρινισμένα και σαπισμένα φύλλα έτσι ώστε να ενσχύσουμε τη βλάστηση του φυτού την ανοιξιάτικη περίοδο και κατά συνέπεια την παραγωγή του.

 

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φράουλας;

 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά φράουλας με σπόρο, με διαίρεση φυτών, αλλά κυρίως με τους στόλωνες, τους λεπτούς μακριούς βλαστούς που έχουν την ιδιότητα όταν ακουμπούν στο έδαφος να δημιουργούν ρίζες. Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πολλαπλασιασμός της φράουλας με σπόρο είναι αρκετά πιο δύσκολος, με μικρό ποσοστό επιτυχίας, ενώ δεν δίνει και ίδια ακριβώς φυτά με αυτά που προέρχεται ο σπόρος. Για την δημιουργία φυτών φράουλας με διαίρεση, διαχωρίζουμε τα ριζώματα των φυτών φράουλας στα τέλη του χειμώνα και στη συνέχεια τα φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου ή απευθείας στο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, ο πολλαπλασιασμός της φράουλας με στόλωνες είναι ο πιο εύκολος και απλός τρόπος με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Συγκεκριμένα, μπορούμε να βάλουμε τμήμα των στόλωνων της φράουλας μέσα σε γλαστράκι φυτωρίου για να ριζώσει σταδιακά. Μετά από 4-5 βδομάδες, όταν ο στόλωνας της φράουλας έχει ριζώσει καλά στο γλαστράκι, αποκόπτουμε το νέο φυτά φράουλας από το μητρικό για να το μεταφυτεύσουμε στην οριστική του θέση στο χώμα ή σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 


Πολλαπλασιασμός φραουλιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά
Πολλαπλασιασμός φραουλιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της φράουλας

 

Η φράουλα είναι ίσως το μοναδικό φυτό που δεν περιέχονται οι σπόροι μέσα στον καρπό του φυτού αλλά βρίσκονται εξωτερικά. Συγκεκριμένα, οι σπόροι της φράουλας είναι τα χαρακτηριστικά κίτρινα στίγματα που παρατηρούμε στην επιφάνεια των καρπών του φυτού.

 

Περισσότερα άρθρα για καλλιέργεια κηπευτικών

 
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
Εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για κάθε λαχανικό
Ανοιξιάτικα λαχανικά για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα
Πώς διατηρούμε φρέσκα τα λαχανικά για περισσότερο καιρό
Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Καρπούζι, 8 μυστικά για καλλιέργεια καρπουζιού
Ντομάτα, 7 μυστικά για καλλιέργεια ντομάτας
Πιπεριά, 6 μυστικά για καλλιέργεια πιπεριάς
Ρόκα, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Μαϊντανός, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο
Κολοκύθι, 6 μυστικά για καλλιέργεια κολοκυθιού
Aγγούρι, 7 μυστικά για καλλιέργεια αγγουριού
Μαρούλι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού

Ντοματίνια, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (47)

σχολιαστής
ΤΡΙΓΩΝΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟς 27 Σεπτεμβρίου 2020

καλησπέρα.Έχω πρόβλημα με τις ελιές μου,ποικιλία
Χαλκιδικής.Είναι πράσινες και εδώ και ένα μήνα
πέφτουνε πάρα πολλές,χωρίς να έχουν κανένα
πρόβλημα ή ασθένεια.Μήπως ξέρεις που οφείλετε;
Θα τις μαζέψω,για λάδι,σε 20 ημέρες,περίπου.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
σχολιαστής
ΤΡΙΓΩΝΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 23 Σεπτεμβρίου 2020

Επειδή διαβάζω συχνά «το χώμα πάντα υγρό αλλά όχι
μουσκεμένο»,μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει
αυτό και πως επιτυγχάνετε;

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία 23 Ιουλίου 2020

Έχω φράουλες σε γλάστρα, αλλά φέτος δεν είδαμε ούτε μία. Γιατί;

Απάντηση
σχολιαστής
Φίλιππος 4 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα σας! Πραγματικά όποιο φυτό μου πάει καλά, ξαφνικά κάτι παθαίνει… Ενώ η φράουλα μου έβγαζε πολύ γευστικούς καρπούς, ξαφνικά τα φύλλα έγιναν καφέ και ξεράθηκαν, ενώ από τη βαση του φυτού βλέπω να βγαίνουν ξυλώδη κλαδάκια. Φταίει η ζέστη; Φταίει το βιολογικό λίπασμα με κάλιο που χρησιμοποίησα;

Απάντηση
σχολιαστής
Alexandra 28 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας κι ευχαριστούμε για τις συμβουλές…Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις φραουλιές μου, τις πήρα φυτά από κήπο και τις φύτεψα σε ζαρντινιέρα κι ενώ ξεκίνησαν να βγάζουν φραουλίτσες, αυτές δεν μεγάλωναν και μαύριζαν. Τι μπορεί να φταίει; Επίσης το ένα φυτό σε μια ξεχωριστή γλάστρα μαράθηκε και χάλασε ενώ φαινομενικά το πότιζα σύμφωνα με τις οδηγίες σας. Όποιες συμβουλές θα ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτες…Ευχαριστώ :)

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Αλεξάνδρα. Πιθανότατα ποτίζεις υπερβολικά και μαυρίζουν οι φράουλες. Μπορείς να προσθέσεις και βιολογικό λίπασμα για κηπευτικά για να ενισχύσεις την ανάπτυξη και την καρποφορία τους.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΝΑ 11 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας…θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με τις φράουλες…ενώ οι στόλωνες μεγαλωώνουν ως ένα σημείο,μετά μαραίνοντε.Γιατί συμβαίνει αυτό;

Απάντηση
σχολιαστής
Τονια 8 Μαΐου 2020

Καλησπέρα,πολυ χρήσιμες οι συμβουλές σας ειδικά για εμάς τους αρχάριους. Οι φράουλες μου βγαζουν καποιες μαυριλες στα κλαδάκια τους ενω στα φύλλα βγαζουν μαύρες κηλίδες και παρουσιάζουν ξηρότητα στην άκρη τους.Τι πηγε στραβα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Τόνια. Πρόσεχε να κάνεις τακτικό πότισμα στις φράουλες κάθε 2 μέρες χωρίς να βρέχεις το φύλλωμα τους. Πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα στις φράουλες για να τονωθούν καθώς και εκχύλισμα φυκιών κάνοντας πότισμα στις ρίζες.

  Απάντηση
σχολιαστής
artemis 7 Μαΐου 2020

καλησπερα και Χριστός ανέστη. μου τρωνε μυρμηγκια τις φραουλες μου ιυ. Τι να κανω;

Απάντηση
σχολιαστής
ΘΕΜΗΣ ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ 24 Απριλίου 2020

Καλημερα σας και χρονια πολλα! Θα ηθελα τις συμβουλες σας. Πως να προστατεψω τις φραουλες μου απο μυρμηγκια και ενα ζουζουνι μικρο που τις τρωει μολις ειναι ετοιμες για καταναλωση, αν ειναι δυνατον με βιολογικο φαρμακο.Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Αντώνης 23 Απριλίου 2020

Χριστός Ανέστη…. Σας ευχαριστουμε για τις συμβουλές σας είναι πολύ πολύτιμες…. Εχω ενα μικρό θερμοκήπιο μπορώ εκεί να φυτέψω φράουλες και ποτε? (Εποχιακά) ή σε εξωτερικό χώρο είναι καλύτερα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Αντώνη. Μπορείς να φυτέψεις φράουλες του φθινόπωρο στο θερμοκήπιο ώστε να έχεις πρώιμη παραγωγή στις αρχές της άνοιξης. Διαφορετικά, μπορείς να φυτεύσεις αυτή την εποχή φράουλες σε εξωτερικό περιβάλλον.

  Απάντηση
σχολιαστής
AGGELOS 21 Απριλίου 2020

Γεια σας!!! Φύτεψα ρίζωμα φραουλιά τον Ιανουάριο και τώρα που είναι τέλη Απριλίου δεν έχει βγάλει άνθος για το δέσιμο καρπού!!! Επίσης έχω παρατηρήσει ότι τα φύλλα αρχίζουν να παίρνουν καφέ χρώμα από μέσα προς τα έξω
,αυτό το καφέ προχωράει και στα νέα φύλλα που βγαίνουν από την βάση του φυτού.
Τι μπορώ να κάνω για τα παραπάνω προβλήματα??

Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 8 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας,
Πριν από ένα μήνα περίπου, αγόρασα 4 φράουλες και τις φύτεψα σε 2 ζαρντινιέρες. Όμως 2 από αυτές, παρουσιάζουν στα φύλλα τους ένα καφέτιασμα που ξεκινάει από την έξω πλευρά των φύλλων και συνεχίζει προς τα μέσα. Επίσης, αυτό το καφέτιασμα προχωράει και στα νέα φύλλα που βγαίνουν από την βάση του φυτού. Τι ασθένεια είναι και πώς θα το αντιμετωπίσω; Υπάρχει περίπτωση να ξεραθούν τα φυτά;

Απάντηση
σχολιαστής
μαρία 26 Μαρτίου 2020

Είστε από τις πιο σοβαρές σελίδες και σας ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας. Έχω φράουλες εδώ και 5 χρόνια, δεν παίρνω όμως καρπό, τι φταίει; και τα φυτά από στόλωνες που βγήκαν θα έχουν το ίδιο πρόβλημα; μήπως φταίει το ότι είναι υβρίδια;

Απάντηση
σχολιαστής
Φραουλοπαιδο 22 Μαΐου 2019

Βλέπω γκρίζα μούχλα στις φράουλες μου και ενώ έχω πολλούς καρπούς όταν κοκκινίζουν βγάζουν μούχλα,να ψεκάζω υγρό χαλκό;;;η να ρίξω θιαφι γύρω από τις ρίζες;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα. Καλύτερα να΄ριξεις υγρό χαλκό για να αντιμετωπίσεις την μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις φράουλες σου. Μείωσε όμως και το πότισμα γιατί η υπερβολική υγρασία συντελεί στην εκδήλωση της ασθένειας.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΙΧΑΗΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ 1 Απριλίου 2019

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΑ….ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Απάντηση
σχολιαστής
Δαλακυρου Λενα 22 Μαρτίου 2019

Το σπορακι της φράουλας πως το παίρνω;

Απάντηση
σχολιαστής
Panos 2 Σεπτεμβρίου 2018

Parakalo pia ine I epohi pu borume na valume ton sporo tis fraulas? Efhaisto

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Σεπτεμβρίου 2018

  Κατάλληλη εποχή σποράς για τις φράουλες είναι Ιανούαριος για να γίνει μεταφύτεση των σπορόφυτων φράουλας μέσα στο Μάρτιο καθώς και τον Ιούλιο για να γίνει μεταφύτευση των σπορόφυτών μέσα στον Σεπτέμβριο. Για να φυτρώσουν οι σπόροι χρειάζονται ελεγχόμενες συνθήκες σχετική υγρασία και θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου.

  Απάντηση
σχολιαστής
τολης 23 Μαΐου 2018

καλησπερα. πως θα φυτεψω σπορο απο φραουλες ? διαβαζω στο ιντερνετ πως ειναι λιγο δυσκολο να φυτρωσουν. ευχαριστω !

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Μαΐου 2018

  Καλημέρα Τόλη. Ο σπόρος της φράουλας όταν τοποθετηθεί σε βαζάκι και καταψυχθεί για ένα μήνα στην κατάψυξη, συντελεί στο σπάσιμο του ληθάργου. Μετά μπορεί να φυτευτεί σε σπορείο και να βλαστήσει πολύ πιο εύκολα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μιχαηλ δράκος 13 Μαΐου 2018

Καλημερα σας σας Ευχαριστω πολυ για τις πολύτιμες ενημερώσεις σας .εχω φυτέψει φασολάκι μπαρμπούνι πείτε μου παρακαλω με τι πρέπει να ραντίζω για τις ασθένειες των φυτών.ευχαριστω πολυ
Δράκος Μιχαηλ

Απάντηση
σχολιαστής
Βασω 13 Μαΐου 2018

Συγχαρητήρια για το video με βοηθήσατε πολυ! Εγω εχω βάλει σε ζαρντινιέρα αλλά στην μέση την φράουλα. Ισχυει οτι αμα η φραουλα ακουμπήσει στο χωμα πικριζει ; επισεις καποια φύλλα είναι ορθια και καποια προς τα κατω μη πως πρεπει να τα δέσω για να είναι όλα επανω ;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Γεια σου Βάσω. Δεν είναι απαραίτητο να δένεις όρθια τα φύλλα της φράουλας. Καλό είναι να μην ακουμπούν οι φράουλες στο έδαφος γιατί σε επαφή με το νερό και το χώμα, μπορεί να σαπίσουν.

  Απάντηση
σχολιαστής
Lena stavrakidou 12 Μαΐου 2018

Έχω στον κήπο φραουλιες τις φύτεψαν φετος¡ Μαζεύω φράουλες αλλά δεν είναι γλυκές και αρωματικές φταίει η ποικιλία?η θέλει κάποιο λίπασμα ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  H φράουλα για να γλυκάνει θέλει τουλάχιστον 6 ώρες ηλιοφάνεια. Επίσης, η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος καλίου βοηθά για να γλυκάνουν. Πάντως και η ποικιλία φράουλας έχει σχέση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δήμητρα 24 Απριλίου 2018

Καλημέρα σας! Θα ήθελα τις συμβουλές σας για τις φραουλιές μου..
τα φυτά τα έχω σε γλάστρες στο μπαλκόνι μου, έχουν βγάλει αρκετούς καρπούς, πολύ όμορφους και έχουν και λουλούδια, όμως καποιοι καρποί πριν προλάβουν να γίνουν για να φαγωθουν,σαπίζουν. Που οφείλεται αυτό και τι πρέπει να κάνω?
Σας ευχαριστώ πολύ, εκ των προτέρων..!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Απριλίου 2018

  Καλημέρα Δήμητρα. Πιθανότατα ποτίζεις πολύ συχνά τις φραουλές σου ή οι γλάστρες σου δεν έχουν πολύ καλή αποστράγγιση και μέλλον πρέπει να το ελέγξεις. Αν φυτεύουμε τις φράουλες σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, τοποθετούμε στη βάση μια λεπτή στρώση χαλικιών ή βότσαλων για να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση ώστε να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες του ριζικού συστήματος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ολγα 13 Απριλίου 2018

Καλησπερα σας Χριστος Ανεστη θα ηθελα τις πολυτιμες συμβουλες σας. Εχω μια μανταρινια που στα φυλλα της παρουσιασθηκε μια κολωδη ουσια μηπως θα μπορουσατε να μου γραψεται τι πρεπει να κανω? Ευχαριστω πολυ να εισθε καλα και παντα να μας συμβουλευεται!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Απριλίου 2018

  Καλημέρα Όλγα. Πιθανότατα η μανταρινιά σου έχει προσβληθεί από μελίγκρα (αφίδες) και χρειάζεται αντιμετώπιση.Οι μελίγκρες ή αλλιώς αφίδες είναι μικροσκοπικά έντομα που προσβάλουν τα καλλωπιστικά φυτά όπως τις τριανταφυλλιές, τα λαχανικά καθώς και τα καρποφόρα δέντρα. Η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία μπορεί το φυτό σας να προσβληθεί από την μελίγκρα, είναι από τον Μάρτιο εώς και τον Οκτώβριο. Οι μελίγκρες εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στο φυτό, βοηθούν στην ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς πάνω στα μελιτώδη εκκρίματά τους. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε. Δες περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της μελίγκρας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.