Τα 18 πιο όμορφα καλοκαιρινά λουλούδια

Λουλούδια που ανθίζουν το καλοκαίρι

Καλοκαίρι, η πιο ζεστή εποχή του χρόνου που έχουμε συνδέσει με ξένοιαστες στιγμές από τις διακοπές, έντονα χρώματα και μοναδικά αρώματα λουλουδιών.

Για τους μήνες του καλοκαιριού, έχουμε πολλές επιλογές σε υπέροχα λουλούδια για να φυτέψουμε στον κήπο μας, στην αυλή και στη βεράντα για να απολαμβάνουμε στιγμές χαλάρωσης.

Από φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι, μέσα στο καλοκαίρι ανθίζουν λουλούδια ετήσια και πολυετή, χαμηλά ανθόφυτα, φυτά για εδαφοκάλυψη, ανθοφόροι θάμνοι και αναρριχώμενα φυτά που απλώνονται σε τοίχους και πέργκολες.

Ορισμένα φυτά συνεχίζουν την ανθοφορία τους από την άνοιξη μέσα στο καλοκαίρι, ενώ άλλα διαρκούν μέχρι το φθινόπωρο.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα πιο όμορφα λουλούδια που φυτεύουμε στον κήπο και σε γλάστρα για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακούς συνδυασμούς και να απολαμβάνουμε υπέροχα χρώματα και αρώματα όλο το καλοκαίρι.

Διαφήμιση

Τα ομορφότερα λουλούδια που ανθίζουν το καλοκαίρι

Παραθέτουμε παρακάτω τη λίστα με τα πιο όμορφα λουλούδια που φυτεύουμε για ένα ξένοιαστο καλοκαίρι στη βεράντα, στο μπαλκόνι, στην αυλή και στον κήπο μας.

1. Βουκαμβίλια

Ξεκινάμε τη λίστα των καλοκαιρινών λουλουδιών με τη βουκαμβίλια, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά που ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού και συναντάμε στα περισσότερα ελληνικά σπίτια της νότιας Ελλάδας, σήμα κατατεθέν των ελληνικών νησιών. Με υπέροχα λουλούδια σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις, ανάλογα την ποικιλία, η βουκαμβίλια μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας ιδανική επιλογή για φύτευση σε φράχτη, πέργολα και μπαλκόνι.

9 μυστικά για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας

2. Πλουμέρια

Επόμενο λουλούδι, η πλουμέρια, ένα εξωτικό φυτό που ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού και τα λουλούδια της διαρκούν μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας τη συναντάμε κυρίως σε νησιωτικές περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Η πιο γνωστή ποικιλία πλουμέριας διαθέτει χαρακτηριστικά λευκοκίτρινα άνθη, υπάρχουν ωστόσο και ποικιλίες με ροζ, κόκκινες, κίτρινες και λευκές αποχρώσεις. Αναπτύσσεται σε μικρό δέντρο ύψους 2-6 μέτρων, προσφέροντας σκιά την περίοδο του καλοκαιριού.

Πλουμέρια, το ινδικό φούλι με τα υπέροχα λουλούδια
Πλουμέρια, το ινδικό φούλι με τα υπέροχα λουλούδια

3. Γεράνι

Αγαπημένο και διαχρονικό γεράνι, ένα από τα πιο ανθεκτικά λουλούδια που παραδοσιακά συναντάμε στις αυλές των ελληνικών σπιτιών. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γερανιών, άλλες με ύψος 10 με 20 εκατοστών κι άλλες που φθάνουν μέχρι και το 1,5 μέτρο. Ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και δίνει άνθη που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μωβ και κίτρινο χρώμα.

Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια

4. Πετούνιες

Συνεχίζουμε τον κατάλογο λουλουδιών του καλοκαιριού με τις αγαπημένες πετούνιες που μας χαρίζουν πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Με χαμηλό ύψος, συμπαγή πλούσια βλάστηση, η πετούνια χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Διαλέγουμε νάνες ποικιλίες πετούνιας για να φυτέψουμε σε παρτέρια ή έρπουσες ποικιλίες για κρεμαστά καλάθια ή για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη.

Φροντίδα πετούνιας
Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο και στο μπαλκόνι

5. Γκαζάνια

Άλλο ένα λουλούδι του καλοκαιριού είναι και η γκαζάνια που διαθέτει χαμηλή ανάπτυξη, πυκνή βλάστηση και μεγάλα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες σε πολλά και εντυπωσιακά χρώματα: πορτοκαλί, κίτρινα, μπορντώ, λευκό και δίχρωμα σε πολλούς συνδυασμούς. Ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και πολύ αργά το φθινόπωρο και αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυτά για εδαφοκάλυψη στον κήπο αλλά και στο μπαλκόνι σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες.

Γκαζάνια, ένα φυτό με μεγάλα λουλούδια που θυμίζουν μαργαρίτες
Γκαζάνια, ένα φυτό με μεγάλα λουλούδια που θυμίζουν μαργαρίτες
Διαφήμιση

6. Αργυράνθεμο

Στα καλοκαιρινά λουλούδια θα συμπεριλάβουμε και το αργυράνθεμο με τη σφαιρική πυκνή βλάστηση και τα χαρακτηριστικά λουλούδια του, σε σχήμα μαργαρίτας και σε εντυπωσιακά χρώματα λευκού, κίτρινου ή ροζ με κίτρινη κεφαλή. Το αργυράνθεμο διαθέτει λεπτά οδοντωτά φύλλα, έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και εμφανίζει πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι. Μπορούμε να το φυτέψουμε σε κήπους και σε βραχόκηπους.

Αργυράνθεμο, μια υπέροχη μαργαρίτα
Αργυράνθεμο, μια υπέροχη μαργαρίτα

7. Γλαδιόλα

Ας πάμε και σε ένα εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι του καλοκαιριού, τη γλαδιόλα που ξεχωρίζει για τα σπαθοειδή, μυτερά φύλλα της, πράσινου χρώματος, και για τα εντυπωσιακά άνθη της, διατεταγμένα κατά μήκος σε ανθοφόρο βλαστό που μπορεί να ξεπεράσει και το ένα μέτρο σε ύψος. Τα λουλούδια της γλαδιόλας διαθέτουν ποικιλία χρωμάτων όπως λευκό, κίτρινο, ιώδες, μωβ, κόκκινο και πορτοκαλί, ενώ υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες γλαδιόλας.

Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

8. Κάννα

Άλλο ένα τροπικό βολβώδες φυτό με εντυπωσιακά χρωματιστά λουλούδια που εμφανίζονται το καλοκαίρι είναι η κάννα, η οποία διαθέτει μεγάλα λεπτά χαρακτηριστικά φύλλα με πράσινο ή καφέ-κοκκινωπό χρώμα που βγαίνουν από ένα κεντρικό βλαστό. Θα συναντήσουμε κυρίως ποικιλίες κάννας με κίτρινα, πορτοκαλί ή κόκκινα λουλούδια ενώ υπάρχουν και ποικιλίες με δίχρωμα λουλούδια σε πολύ ενδιαφέροντες συνδυασμούς. Οι βολβοί της κάννας φυτεύονται την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου και ανθίζουν Ιούνιο-Σεπτέμβριο.

καννα λουλουδι φροντιδα
Κάννα, ένα εξωτικό λουλούδι με εντυπωσιακά φύλλα

9. Ντάλια

Συνεχίζουμε τον κατάλογο με τα καλοκαιρινά λουλούδια με τη ντάλια, ένα επιβλητικό φυτό με κονδυλώδεις ρίζες, που εντυπωσιάζει με τα υπέροχα λουλούδια του. Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες ντάλιας με διαφορετικά ύψη βλαστού, από ύψος μισού μέτρου μέχρι και δυο μέτρων, με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη λουλουδιού, σε απίστευτα χρώματα, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, μέχρι ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ κόκκινο. Η ντάλια φυτεύεται Μάρτιο – Μάιο και ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο.

Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

10. Γαρυφαλλιά

Μην ξεχάσουμε φυσικά και την γαρυφαλλιά στα καλοκαιρινά λουλούδια, ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή ανθόφυτα που συναντάμε σε αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και άνθη σε διάφορες αποχρώσεις, η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς για να επιλέξουμε νάνες, ψηλές, καθώς και ποικιλίες με κρεμοκλαδή ανάπτυξη ειδικές για εδαφοκάλυψη και κρεμαστά καλάθια.

γαριφαλια φροντιδα
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς
Διαφήμιση

11. Κατιφές

Σε πολλούς καλοκαιρινούς ανθόκηπους θα συναντήσουμε και τον κατιφέ, ένα από τα πιο δημοφιλή ετήσια καλλωπιστικά φυτό που ξεχωρίζουν για την πλούσια ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Ο κατιφές φυτεύεται σε παρτέρια και σε γλάστρες για τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του. Ευδοκιμεί σε θέσεις με συνεχή ηλιοφάνεια, αν και μπορεί να προσαρμοστεί και σε σχετικά ημισκιερές θέσεις.

Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά
Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά

12. Ζίνια

Μέσα στο καλοκαίρι, δεν θα παραλείψουμε να φυτέψουμε και ζίνιες, που εντυπωσιάζουν με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών του. Διαθέτει όρθιους δυνατούς βλαστούς με μήκος από μισό ως ένα μέτρο και μεγάλα άνθη που παραμένουν ανθισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορούμε να βρούμε ψηλές και χαμηλές ποικιλίες ζίνιας και τα τη φυτέψουμε σε γλάστρα αλλά και σε βραχόκηπο, στο γκαζόν, και σε ηλιόλουστες θέσεις σε παρτέρια.

Ζίνια, λουλούδι σε πολλά χρώματα
Ζίνια, λουλούδι σε πολλά χρώματα

13. Τριανταφυλλιά

Η καλοκαιρινή λίστα με τα πιο όμορφα λουλούδια δεν μπορεί να αγνοήσει και τις τριανταφυλλιές, το πιο διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό σε όλο τον κόσμο. Ας θυμηθούμε τη μαγιάτική εκατόφυλλη αρωματική τριανταφυλλιά από τις αυλές των γιαγιάδων και των παπππούδων αλλά και εκατοντάδες άλλες ποικιλίες με λουλούδια σε υπέροχα χρώματα, εντυπωσιακά σχέδια και πολλά μεγέθη όπως τριανταφυλλιές νάνες, εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και δενδρώδεις.

Φροντίδα τριανταφυλλιάς
10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

14. Λαντάνα

Μέσα στην καλοκαίρι ανθίζει και η λαντάνα, ο αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με τα χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Τα λουλούδια της λαντάνας συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ. Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας, η λαντάνα επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για χαμηλούς φράχτες.

Λαντάνα φυτό
Λαντάνα, πολύχρωμoς κι ανθεκτικός θάμνος

15. Οινοθήρα

Ας πάμε και σε ένα εντυπωσιακό φυτό εδαφοκάλυψης, την οινοθήρα που διαθέτει πλούσια ανθοφορία την περίοδο του καλοκαιριού. Με πολύ γρήγορη πλευρική ανάπτυξη, η οινοθήρα δημιουργεί ένα υπέροχο χαλί με λουλούδια σε χαμηλό ύψος 30-40 εκατοστών, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Το γεγονός αυτό, σε συνδιασμό με την παρατεταμένη ανθοφορία που μας δίνει, την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή για κήπους και παρτέρια.

Οινoθήρα, ένα επεκτατικό φυτό εδαφοκάλυψης με πανέμορφα λουλούδια
Οινoθήρα, ένα επεκτατικό φυτό εδαφοκάλυψης με πανέμορφα λουλούδια
Διαφήμιση

16. Γιασεμί

Στα καλοκαιρινά λουλούδια θα συμπεριλάβουμε και αναρριχώμενα φυτά, και ειδικά το γιασεμί με το γλυκό υπέροχο άρωμα των λουλουδιών. Η πλούσια ανθοφορία του γιασεμιού ξεκινά από τις αρχές της άνοιξης και διαρκεί μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα ενώ χρειάζεται ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για να ανθοφορήσει. Το γιασεμί είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, αλλά χρειάζεται να το προφυλάξουμε καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και στους δυνατούς βοριάδες.

Γιασεμί, 6 μυστικά για τη φροντίδα του
Γιασεμί, 6 μυστικά για τη φροντίδα του

17. Αγιόκλημα

Συνεχίζουμε με αναρριχώμενα φυτά που ανθίζουν μέσα στο καλοκαίρι όπως το αγιόκλημα που διακρίνεται για την πλούσια αρωματική και πολύχρωμη ανθοφορία του. Το αγιόκλημα είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης που φθάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρα και προτιμά τις μερικώς ηλιοφανείς θέσεις από τις ηλιόλουστες. Θεωρείται ανθεκτικό φυτό σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και παγετούς με μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλα τα εδάφη και μπορούμε να το φυτέψουμε σε κήπους και μπαλκόνια.

Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα
Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα

18. Ηλίανθος

Η λίστα με τα καλοκαιρινά λουλούδια θα κλείσει με τον ηλίανθο, ένα αγαπημένο φυτό που μας χαρίζει την εντυπωσιακή ανθοφορία του μέσα στο καλοκαίρι. Η κεφαλή του ηλίανθου στρέφεται προς τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι, τις πρωινές ώρες, προς την ανατολή. Οι νάνες ποικιλίες ηλίανθου, που φτάνουν μέχρι τα 40-50 εκατοστά σε ύψος, είναι κατάλληλες για γλάστρες και για κομμένο λουλούδι ενώ για τον κήπο προτιμάμε ψηλότερες ποικιλίες που ξεπερνούν το ένα μέτρο και είναι και εδώδιμες.

Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου
Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου

Κι ένα μυστικό για τα λουλούδια του καλοκαιριού

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να δημιουργήσουν ένα δύσκολο περιβάλλον για την ομαλή ανάπτυξη των φυτών μας. Φροντίζουμε να ποτίζουμε συχνά και να προστατεύουμε τα φυτά από τον καύσωνα, ενώ για περισσότερη ασφάλεια μπορούμε να επιλέξουμε λουλούδια που αντέχουν στον ήλιο και τη ζέστη.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *