8 μυστικά για το πότισμα των λαχανικών σε κήπο και σε γλάστρα

ποτισμα λαχανοκηπου

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα ο λαχανόκηπος; Πόσο νέρο θέλουν τα κηπευτικά; Είτε φυτεύουμε στον κήπο, είτε σε γλάστρες στο μπαλκόνι, το πότισμα των λαχανικών αποτελεί τη βασικότερη καλλιεργητική φροντίδα για την υγιή ανάπτυξη και την πλούσια καρποφορία των φυτών. Όσο απλή διαδικασία κι αν φαίνεται, το πότισμα αποτελεί την πιο συχνή αιτία προβλημάτων στα κηπευτικά. Κάθε φορά, λοιπόν, που ανοίγουμε τη βρύση για να ποτίσουμε τα λαχανικά μας, πρέπει να έχουμε κατά νου ποιες είναι οι ανάγκες τον φυτών μας σε νερό, προκειμένου να τους δώσουμε την κατάλληλη ποσότητα και στη σωστή συχνότητα.

Καθώς το νερό αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της φύσης, εκτός από την καλή ανάπτυξη των φυτών και την πλούσια παραγωγή καρπών, το σωστό πότισμα βοηθά στην εξοικονόμηση νερού. Σε προηγούμενα άρθρα έχουμε αναφερθεί στο πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο, συμβουλές για τη φύτευση και καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα και στο σωστό πότισμα για υγιή φυτά. Στο σημερινό άρθρο, θα αναλύσουμε τα μυστικά για το πότισμα του λαχανόκηπου, προκειμένου να απαλαμβάνουμε φρέσκα και δροσερά λαχανικά, καθώς επίσης να αποφύγουμε συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν από λάθη κατά το πότισμα.

Διαφήμιση

Συμβουλές για το σωστό πότισμα των κηπευτικών και του λαχανόκηπου

1. Το υπερβολικό πότισμα προκαλεί προβλήματα στα λαχανικά

Όλοι γνωρίζουμε ότι η απουσία νερού μπορεί να καταστρέψει τον λαχανόκηπο μας. Πολλές φορές στην προσπάθεια να φροντίσουμε περισσότερο τα κηπευτικά μας, τα εφοδιάζουμε συνεχώς με νερό. Η αλήθεια είναι ότι το νερό δεν αποτελεί λύση για όλα τα προβλήματα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το πότισμα του λαχανόκηπου πρέπει να είναι συχνότερο και πιο άφθονο για να αντιμετωπίσουν τα φυτά μας τις υψηλές θερμοκρασίες. Eπίσης, το πότισμα πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο του εδάφους, δηλαδή σε αμμώδη εδάφη που δεν συγκρατούν νερό ποτίζουμε συχνότερα από τα βαριά αργιλλώδη εδάφη. Γενικότερα, το καθημερινό πότισμα σε μεγάλες ποσότητες που πολλές φορές λιμνιάζει το χώμα γύρω από τα φυτά μας, μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, κιτρίνισμα στα φύλλα των φυτών και σάπισμα στις ρίζες των φυτών.

2. Ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης, τα κηπευτικά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε νερό

Τα μικρά φυτά λαχανικών που μόλις έχουν φυτευτεί χρειάζονται διαφορετική ποσότητα νερού σε σχέση με φυτά κηπευτικά που βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας. Αρχικά, τα λαχανικά μόλις μεταφυτευτούν στο χώμα θέλουν αρκετή υγρασία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο νέο εδαφικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, αραιώνουμε τη συχνότητα των ποτισμάτων για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα του φυτού. Καθώς οι ρίζες πηγαίνουν βαθύτερα στο χώμα για την αναζήτηση νερού, ως αποτελέσμα δημιουργούνται πιο δυνατά φυτά. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, χρειάζονται επαρκή υγρασία. Σε αυτό το στάδιο ποτίζουμε προσεκτικά, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει πτώση ανθέων και μείωση της παραγωγής. Κατά την περίοδο της καρποφορίας και της ωρίμανσης των καρπών, τα λαχανικά μας εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε νερό και πρέπει να ποτίζουμε τακτικά.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

3. Η πιο κατάλληλη ώρα για πότισμα του λαχανόκηπου είναι νωρίς το πρωί

Ποτίζουμε νωρίς το πρωί τα λαχανικά μας ή κατά το σούρουπο, καθώς με αυτόν τον τρόπο τα φυτά μας ενυδατώνονται καλύτερα και αφομοιώνουν πιο αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους. Αποφεύγουμε να ποτίζουμε τα λαχανικά μας κατά το μεσημέρι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς λόγω υψηλών θερμοκρασιών έχουμε μεγάλες απώλειες νερού από εξάτμιση. Επίσης, αποφεύγουμε το πότισμα μέσα στη νύχτα, καθώς λόγω υπερβολικής υγρασίας, μπορεί να έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών στη ρίζα των λαχανικών μας.

4. Τα ακανόνιστα ποτίσματα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη των λαχανικών

Φροντίζουμε να ποτίζουμε τα λαχανικά μας σε σταθερά χρονικά διαστήματα. Διαφορετικά, μπορεί να καταστραφεί η ανάπτυξη των φυτών και να υποβαθμιστεί η ποιότητα της παραγωγής των κηπευτικών μας. Τα ακανόνιστα ποτίσματα μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη πτώση φύλλων και ανθέων, με αποτέλεσμα να έχουμε καχεκτική βλάστηση και μείωση της καρποφορίας. Όταν δεν ποτίζουμε τακτικά τα λαχανικά μας και έχουμε αυξομειώσεις στη συχνότητα και στην ποσότητα του ποτίσματος, πολύ συχνά εμφανίζονται σκασίματα στους καρπούς των κηπευτικών. Ειδικά στην καλλιέργεια της ντομάτας και της πιπεριάς, τα ακανόνιστα ποτίσματα επιτείνουν το γνωστό πρόβλημα της ασθένειας της ξηρής κορυφής που προκαλεί χαρακτηριστικά μαυρίσματα στους καρπούς.

Ξηρή κορυφή: Αντιμετώπιση του μαυρίσματος σε ντομάτες και πιπεριές
Ξηρή κορυφή: Αντιμετώπιση του μαυρίσματος σε ντομάτες και πιπεριές

5. Το νερό στα φύλλα των λαχανικών συνεισφέρει στην εμφάνιση ασθενειών

Αρκετοί φίλοι της κηπουρικής, όταν ποτίζουν με το λάστιχο, συνηθίζουν να βρέχουν το φύλλωμα των λαχανικών. Με αυτό τον τρόπο, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνας, θεωρούν ότι δροσίζουν τα φυτά και τα βοηθούν να ανταπεξέλθουν στη ζέστη. Η διαβροχή των φύλλων με νερό πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά όταν γίνεται τις μεσημεριανές ώρες, γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα των κηπευτικών. Ακόμα κι αν βρέχουμε τα φυτά μας κατά το σούρουπο ή τη νύχτα, μπορεί να προκαλέσουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών στα φύλλα, στα άνθη και στους καρπούς, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών και μείωση της παραγωγής.

5 μυστικά για αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στοv λαχανόκηπο
5 μυστικά για αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στοv λαχανόκηπο

6. Το καλύτερο σύστημα ποτίσματος για τα λαχανικά είναι το πότισμα με σταγόνες

Αποφεύγουμε το πότισμα του λαχανόκηπου με το λάστιχο, γιατί τα φυτά μας δεν ποτίζονται πολύ καλά και ταυτόχρονα σπαταλάμε περισσότερο νερό. Το πότισμα με σύστημα πλαστικών σωλήνων με σταγόνες παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και είναι ιδανικό για καλλιέργειες κηπευτικών. Με αυτό τον τρόπο, εξοικονομούμε σημαντική ποσότητα νερού, τα φυτά ποτίζονται καλύτερα και το κόστος του ποτίσματος είναι σημαντικά μικρότερο. Παράλληλα, μειώνεται και η ανάπτυξη των ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζανίων) γύρω από τα κηπευτικά, καθώς η επιφάνεια που βρέχεται γύρω από τα φυτά είναι αρκετά πιο περιορισμένη.

7. Τα λαχανικά θέλουν πότισμα με νερό καλής ποιότητας

Για το πότισμα του λαχανόκηπου προτιμάμε νερό υψηλής ποιότητας, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα. Ειδικά κάποιες καλλιέργειες κηπευτικών όπως του αγγουριού, εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα τοξικότητας, καχεκτικής ανάπτυξης και μειωμένης παραγωγής όταν ποτίζονται με νερό υψηλής αλατότητας. Αξίζει να σημειώσουμε πως το ιδανικό νερό για πότισμα των λαχανικών μας, είτε καλλιεργούμε στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι, είναι το νερό της βροχής. Πέραν της καλής ποιότητας του βρόχινου νερού, είναι σημαντικό να το συλλέγουμε και να το αξιοποιούμε, καθώς σε αρκετές περιοχές της χώρας τους καλοκαιρινούς μήνες, η διαθεσιμότητα του νερού για πότισμα καλλιεργειών είναι περιορισμένη.

8. Υπάρχουν φυσικά υλικά που μειώνουν τις ανάγκες ποτίσματος

Κατά τη φύτευση των λαχανικών, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα οικολογικά υλικά που βελτιώνουν τις ιδιότητες του έδαφος στο οποίο καλλιεργούμε και παράλληλα συγκρατούν περισσότερη υγρασία. Σε αυτή την κατηγορία των υλικών, ανήκει ο περλίτης, ο ζεόλιθος, ο ατταπουλγίτης, η κοπριά και το κομπόστ. Χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά, εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη συγκράτηση του νερού στο χώμα και στο ριζικό σύστημα των λαχανικών με αποτέλεσμα να κάνουμε αραιότερα ποτίσματα και να χρειαζόμαστε μικρότερες ποσότητες νερού. Αντίστοιχα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά υλικά για εδαφοκάλυψη, τα οποία μειώνουν την εξάτμισης της υγρασίας από το έδαφος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας των ποτισμάτων.

Φυσικά και συνθετικά υλικά για εδαφοκάλυψη στον κήπο
Φυσικά και συνθετικά υλικά για εδαφοκάλυψη στον κήπο

Κι ένα τελευταίο μυστικό για το πότισμα λαχανικών σε γλάστρα

Τα λαχανικά όταν καλλιεργούνται σε γλάστρα χρειάζονται συχνότερα νερό από όταν φυτεύονται στο χώμα καθώς το νερό στη γλάστρα συνήθως στεγνώνει πιο γρήγορα. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε φυτοχώματα κατάλληλα για καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα που να περιέχουν περλίτη που βοηθά στη συγκράτηση της υγρασίας στις γλάστρες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (10)

  1. KAΛΑΚΩΝΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
    08/11/2020

    Kαλησπέρα αγαπητέ Κώστα!Μια συμβουλή σε σχέση με μια προσπάθεια αναπαραγωγής καπαριάς. Συγκεκριμένα έχω φυτέψει σε δυο γλάστρες δυο κλαδάκια αντίστοιχα από τα μέσα της άνοιξης και θέλω να μου πεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τα αποκόψω από το μητρικό φυτό. θα έχουν άραγε αναπτύξει δικό τους ρίζωμα. ευχαριστώ και νάσαι καλά!

    • Καλημέρα Σπύρο. Θα έχουν ριζώσει τα μοσχεύματα της κάπαρης και μπορείς να τα μεταφυτεύσεις αποκόπτοντας από το μητρικό φυτό.

  2. Τονια
    16/08/2020

    Καλησπέρα!! Θ θελα τη βοήθεια σας κ στο παρελθον που τη ζήτησα ήταν πολυτιμη!! Εχω μια μικρή αυλή η οποία έχει τρία δέντρα εσπεριδοειδή κ στις ακρες εχω φυτέψει βιβουρνο για φράχτη..ο μόνος χώρος που εχω γίνει να να φυτέψω καρότα που θέλω ειναι κάτω από τα δέντρα απλά δε θ τα πιανει πολυ ο ήλιος λόγω σκίαςαπό τα δέντρα!! Θ ναι προβλημα?? Ένα δευτερο ερώτημα με τι μπορώ να κάνω συγ καλλιέργεια με το καροτο? Κ ενα τρίτο αν θ ταν προτιμοτερο να παρω ότι λαχανικό φυτέψω σε σπόρο η έτοιμο για μεταφυτευση? Σας ευχαριστω εκ των προτερων (διόρθωσα κάποιες λέξεις που γράφτηκαν λάθος εκ παραδρομης)

  3. ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΕΥΓΕΝΙΑ
    29/05/2020

    Κε Λιονουδάκη, Σας παρακολουθώ πάντα με προσοχή σε ότι περιγράφετε με τον δικό σας γλαφυρό και σαφή περιεκτικό λόγο και σας επαινώ ιδιαίτερα γι αυτό.Η μόρφωσή σας κι η μεταδοτικότητα που έχετε, μαζί με την μοναδική παρουσία σας, μου δίνει οδηγίες και ολοκληρωμένη λύση σε ότι με απασχολεί στον μικρό μου λαχανόκηπο στην Άνοιξη Αττικής,των 70 εποχιακών φυτών. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και σας διαβεβαιώ ότι η παρουσία σας παραγκωνίζει κάθε επίδοξο αμόρφωτο…γεωπόνο! Το παίζουν όλοι… ειδικοί γι αυτό και τους… ξεγράφω!Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι υγεία, χαρά και ευημερία.Φιλικά, Ευγενία, γιαγιά ετών 68.

    • Καλημέρα Ευγενία και σε ευχαριστούμε πολύ για τα όμορφα λόγια σου. Είναι πολύ τιμητικά για όλη την δημιουργική ομάδα των Μυστικών του Κήπου.

  4. Chrystalla
    04/08/2018

    Γεια σας. Έχω. ένα λουλούδι.που είναι δέντρο. Οι .πράσινες καμπιες. και. Οι. πράσινες ακρίδες τρυπάνε.τα φύλλα .συνέχεια.Δοκιμασσ. πολλσ. φαρμακα χωρίς αποτελεσμα. Κάπου διάβασα για τον βάκιλο αλλά. δεν το βρήκα και μου. εδώσαν. το ,ΝΤΙΠΕΛ. 2Χ. Θέλω. αν. μπορείτε να μου. πείτε. αν .θα .μου δώσει. αποτέλεσμα .Σα ς ευχαριστω

    • Καλησπέρα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα που αναφέρεις είναι βάκιλος Θουριγγίας σε βρέξιμη μορφή οπότε μπορείς να ψεκάσεις το δέντρο σου για την αντιμετώπιση της πράσινης κάμπιας αλλά για τις ακρίδες δεν έχει αποτέλεσμα. Για την αντιμετώπιση των ακριδών δεν υπάρχει εγκεκριμένο οικολογικό σκεύασμα αλλά μπορείς να δοκιμάσεις ένα αυτοσχέδιο σκεύασμα διαλύοντας 3 κουταλιές της σούπας μελάσα και 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

  5. Μουγγολια Ολγα
    04/08/2017

    Καλημερα σας πρεπει να κλαδευονται οι πιπεριες? και πως να τις κλαδευουμε. ευχαριστω!!!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      05/08/2017

      Οι πιπεριές δεν θα χρειαστούν άμεσα κλάδεμα, παρά στο τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς, για να δώσουν νέα βλάστηση την επόμενη χρονιά και νέα παραγωγή καθώς οι πιπεριές μπορούν να θεωρηθούν διετής καλλιέργεια. Επίσης, μπορείτε να καθαρίσετε τα κάτω φύλλα γύρω από τη ρίζα, για να αραιωθεί το φυτό και να αερίζετε καλύτερα ώστε αν μην αναπτύσσονται ασθένειες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ