Το σωστό πότισμα του λαχανόκηπου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καλή ανάπτυξη και την καρποφορία των κηπευτικών μας. Αρκετά προβλήματα στην καλλιέργεια των λαχανικών οφείλονται στην έλλειψη νερού ή στο υπερβολικό πότισμα. Επιπλέον, το κατάλληλο πότισμα του λαχανόκηπου βοηθά στην εξοικονόμηση νερού κάτι που είναι πολύ σημαντικό τόσο για οικονομικούς, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.
Το σωστότερο πότισμα του λαχανόκηπου επιτυγχάνεται με το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς εξοικονομείται σημαντική ποσότητα νερού, τα φυτά ποτίζονται καλύτερα, ενώ το κόστος άρδευσης είναι μικρότερο. Παράλληλα, μειώνεται και η ανάπτυξη των ζιζανίων γύρω από τα κηπευτικά αφού οι περιοχές εκτός καλλιέργειας μένουν άνυδρες.
Προτιμούμε να ποτίζουμε τα λαχανικά μας ανά σταθερά χρονικά διαστήματα, αποφεύγοντας έτσι διάφορα προβλήματα που προκύπτουν από ακανόνιστο πότισμα, όπως σκασίματα καρπών, πτώση φύλλων και ανθέων, καθώς και εμφάνισης ξηρής κορυφής (μαύρισμα) στις ντομάτες και τις πιπεριές μας. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, το πότισμα του λαχανόκηπου πρέπει να είναι συχνότερο και πιο άφθονο για να αντιμετωπίσουν τα φυτά μας τις υψηλές θερμοκρασίες. Το υπερβολικό πότισμα των λαχανικών μπορεί να συντελέσει σε ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, σάπισμα στις ρίζες των φυτών, μειωμένη ανάπτυξη και παραγωγή και φυσικά θα πρέπει να αποφεύγεται.
Ποτίζουμε βραδάκι ή πολύ νωρίς το πρωί τα λαχανικά μας τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ την άνοιξη το φθινόπωρο και το χειμώνα το πότισμα είναι καλύτερο να γίνεται τις πρωινές ώρες. Γενικότερα, η θερμοκρασία του νερού, κατά το πότισμα των λαχανικών είναι καλό να είναι 20-25°C για να μην “στρεσάρονται” τα φυτά, να ενυδατώνονται καλύτερα και να αφομοιώνουν πιο αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους.
Το πότισμα του λαχανόκηπου πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με τον τύπο του εδάφους ή τη σύσταση του φυτοχώματος αν φυτεύουμε σε γλάστρες. Όταν το έδαφος ή το υπόστρωμα είναι συνεκτικό, όπως στα αργιλώδη εδάφη και δεν στραγγίζει, το πότισμα των λαχανικών πρέπει να είναι αραιότερο, ενώ στα αμμώδη εδάφη που το νερό δεν συγκρατείται, το πότισμα πρέπει να είναι συχνότερο. Το φυτόχωμα που περιέχει περλίτη και χρησιμοποιούμε για τη φύτευση των λαχανικών στη γλάστρα παρουσιάζει καλύτερη συγκράτηση υγρασίας και απαιτεί αραιότερα ποτίσματα.
Για το πότισμα του λαχανόκηπου μας προτιμάμε νερό υψηλής ποιότητας, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα προκειμένου να αποφύγουμε προβλήματα με τοξικότητα στα φυτά, μειωμένη ανάπτυξη και παραγωγή. Ιδανικό νερό για πότισμα των κηπευτικών μας είναι το νερό της βροχής και γι’ αυτό είναι καλό να το συλλέγουμε και να το αξιοποιούμε.
Δες πληροφορίες για τη βελτίωση του χώματος πριν τη φύτευση, ποιες είναι οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσεις των κηπευτικών, ποια εποχή φυτεύουμε κάθε λαχανικό, καθώς και συμβουλές για την προστασία φυτών με φυσικά υλικά.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)
Chrystalla 4 Αυγούστου 2018
Γεια σας. Έχω. ένα λουλούδι.που είναι δέντρο. Οι .πράσινες καμπιες. και. Οι. πράσινες ακρίδες τρυπάνε.τα φύλλα .συνέχεια.Δοκιμασσ. πολλσ. φαρμακα χωρίς αποτελεσμα. Κάπου διάβασα για τον βάκιλο αλλά. δεν το βρήκα και μου. εδώσαν. το ,ΝΤΙΠΕΛ. 2Χ. Θέλω. αν. μπορείτε να μου. πείτε. αν .θα .μου δώσει. αποτέλεσμα .Σα ς ευχαριστω
Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 7 Αυγούστου 2018
Καλησπέρα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα που αναφέρεις είναι βάκιλος Θουριγγίας σε βρέξιμη μορφή οπότε μπορείς να ψεκάσεις το δέντρο σου για την αντιμετώπιση της πράσινης κάμπιας αλλά για τις ακρίδες δεν έχει αποτέλεσμα. Για την αντιμετώπιση των ακριδών δεν υπάρχει εγκεκριμένο οικολογικό σκεύασμα αλλά μπορείς να δοκιμάσεις ένα αυτοσχέδιο σκεύασμα διαλύοντας 3 κουταλιές της σούπας μελάσα και 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.
Μουγγολια Ολγα 4 Αυγούστου 2017
Καλημερα σας πρεπει να κλαδευονται οι πιπεριες? και πως να τις κλαδευουμε. ευχαριστω!!!
Τα Μυστικά του Κήπου 5 Αυγούστου 2017
Οι πιπεριές δεν θα χρειαστούν άμεσα κλάδεμα, παρά στο τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς, για να δώσουν νέα βλάστηση την επόμενη χρονιά και νέα παραγωγή καθώς οι πιπεριές μπορούν να θεωρηθούν διετής καλλιέργεια. Επίσης, μπορείτε να καθαρίσετε τα κάτω φύλλα γύρω από τη ρίζα, για να αραιωθεί το φυτό και να αερίζετε καλύτερα ώστε αν μην αναπτύσσονται ασθένειες.
Γράψε το δικό σου σχόλιο: