εικόνα

4 μυστικά για καλλιέργεια βλίτου

4 μυστικά για καλλιέργεια βλίτου

4 μυστικά για καλλιέργεια βλίτου

Το βλίτο (ή βλήτο) είναι το φυλλώδες ανοιξιάτικο λαχανικό που αποτελεί κύριο συστατικό της πιο αγαπημένης βραστής καλοκαιρινής σαλάτας και άλλων λαδερών φαγητών. Είναι αρκετά εύκολο για έναν ερασιτέχνη κηπουρό να καλλιεργήσει βλίτα στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι και να τα απολαύσει σε διάφορες συνταγές μαγειρικής.

 

Πώς φυτεύονται με σπόρο τα βλίτα και σε τι αποστάσεις φύτευσης;
 
Σπέρνουμε το σπόρο του βλίτου στα τέλη Απρίλη με αρχές Μαΐου, καθώς το βλίτο προτιμά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επιλέγουμε ελαφρύ, γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση για να το καλλιεργήσουμε. Η σπορά του βλίτου στον κήπο γίνεται πεταχτά, σχεδόν επιφανειακά και με μια τσουγκράνα ενσωματώνουμε τους σπόρους σε βάθος 1-2 εκατοστών. Επειδή ο σπόρος του βλίτου είναι μικροσκοπικός, μπορεί να αναμιχθεί σε ποταμίσια άμμο, για να γίνει πιο αραιή και ομοιόμορφη η σπορά του. Αν το βλίτο φυτρώσει πολύ πυκνά, καλό είναι να ξεριζώνουμε μερικά φυτά και να το αραιώνουμε. Μπορούμε να φυτέψουμε το σπόρο του βλίτου σε κυπελάκια σπορείου και να τον μεταφυτέψουμε όταν θα φτάσουν τα φυτά σε ύψος 10 εκατοστά. Φυτεύουμε τα νεαρά φυτά βλίτου είτε στο χωράφι, είτε μεμονωμένα σε γλάστρες σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών.

 

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα χρειάζονται τα βλίτα;
 
Τα βλίτα θέλει σχετικά τακτικό πότισμα κατά την ανάπτυξη του, ενώ όταν είναι πλήρως αναπτυγμένο είναι πιο ανθεκτικό στην έλλειψη ποτίσματος. Βέβαια, κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, το συχνό πότισμα είναι αναγκαίο για την παραγωγή δροσερών και τρυφερών φύλλων. Όσον αφορά τη λίπανση του βλίτου, η ενσωμάτωση κατά την φύτευση κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς, είναι αρκετή για την ανάπτυξη του βλίτου χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε ξανά λίπασμα.

 

Πότε συγκομίζουμε το βλίτο;
 
Η συγκομιδή του βλίτου ξεκινά 30-40 μέρες μετά την σπορά και είναι καλό να γίνεται νωρίς το πρωί, ώστε να είναι πιο δροσερό το φύλλωμα και πιο νόστιμο στο μαγείρεμα. Πρέπει να συγκομίζουμε συχνά την νεαρή τρυφερή βλάστηση του βλίτου προκειμένου να παράγεται συνεχώς νέα βλάστηση και να έχουμε παρατεταμένη συγκομιδή μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αν αργοπορούμε τη συγκομιδή, το βλίτο θα ανθοφορήσει πρόωρα και θα σταματήσει η παραγωγή νέας βλάστησης.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του βλίτου
 
Κορφολογούμε τα βλίτα όταν φτάνουν τα 40-50 εκατοστά, ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη πλευρικών βλαστών που εξασφαλίζουν την παραγωγή πλούσιου τρυφερού φυλλώματος.

 

Δες πληροφορίες για την καλλιέργεια κι άλλων λαχανικών όπως καλαμπόκι, κολοκύθι, μπάμια, αγγούρι, ντομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.