9 μυστικά για την καλλιέργεια του βλίτου

βλιτα καλλιεργεια

Το βλίτο ή βλήτο είναι το αγαπημένο καλοκαιρινό χόρτο που αποτελεί βασικό συστατικό της πιο δημοφιλούς καλοκαιρινής σαλάτας και άλλων λαδερών φαγητών.

Ιδιαίτερα δροσερό χόρτο που τρώγονται τα φύλλα και οι βλαστοί του, τα βλίτα τρώγονται βραστά προσθέτοντας απλά λίγο λάδι, λεμόνι και χοντρό αλάτι.

Σε αντίθεση με τα χειμωνιάτικά χόρτα, την καλλιέργεια ραδικιού και την καλλιέργεια σταμναγκαθιού που έχουν πικρή γεύση, τα βλίτα είναι σχετικά γλυκά όταν τρώγονται.

Η καλλιέργεια και η φροντίδα του βλίτου είναι σχετικά απλή και μπορούμε αρκετά εύκολα να φυτέψουμε στον κήπο ή ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Την άνοιξη, τα βλίτα μπορούν να φυτρώσουν και μόνα τους στον κήπο από τον σπόρο που έχει πέσει την προηγούμενη χρονιά μόλις αρχίσουμε το πότισμα των λαχανικών.

Ας δούμε λοιπόν χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια του βλίτου ώστε να απολαμβάνουμε την τρυφερή και δροσερή γεύση τους στις σαλάτες μας.

Διαφήμιση

1. Τι ποικιλίες βλίτου υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφορες ντόπιες ποικιλίες βλίτου ανά περιοχή που μπορούμε να επιλέξουμε να φυτέψουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

Θα συναντήσουμε ποικιλίες βλίτου με έντονα πρασινωπό χρώμα φυλλώματος ενώ υπάρχον και ποικιλίες με ελαφρά κοκκινωπό χρώμα στο φύλλωμα και μικρές παραλλαγές στη γεύση.

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του βλίτου για να αναπτυχθεί;

Η καλλιέργεια του βλίτου θέλει ζεστό και υγρό περιβάλλον, μέσα στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού για να φυτρώσει και να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το φύλλωμα του.

Για την φύτευση του βλίτου, επιλέγουμε ελαφρύ, γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση για να το καλλιεργήσουμε και να δώσει πλούσια συγκομιδή.

Πριν τη φύτευση του βλίτου, ενσωματώνουμε στο χώμα οργανική ουσία με τη μορφή κοπριάς ή κομπόστ για να το ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά.

κοπρια βιολογικο λιπασμα
Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα

3. Πότε φυτεύουμε τα βλίτα και σε τι αποστάσεις;

Καταρχήν, ο πολλαπλασιασμός του βλίτου γίνεται με σπόρο που σπέρνουμε στα τέλη Απρίλη με αρχές Μαΐου.

Η σπορά του βλίτου στον κήπο γίνεται πεταχτά, σχεδόν επιφανειακά και με μια τσουγκράνα ενσωματώνουμε τους σπόρους σε βάθος 1-2 εκατοστών.

Επειδή ο σπόρος του βλίτου είναι μικροσκοπικός, μπορεί να αναμιχθεί σε ποταμίσια άμμο, για να γίνει πιο αραιή και ομοιόμορφη η σπορά του. Αν το βλίτο φυτρώσει πολύ πυκνά, καλό είναι να ξεριζώνουμε μερικά φυτά και να το αραιώνουμε.

Μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο του βλίτου σε κυπελάκια σπορείου και να τον μεταφυτέψουμε όταν θα φτάσουν τα φυτά σε ύψος 10 εκατοστών. Φυτεύουμε τα νεαρά φυτά βλίτου είτε στο χωράφι, είτε μεμονωμένα σε γλάστρες σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών.

4. Πόσο συχνά θέλουν πότισμα τα βλίτα;

Τα βλίτα θέλουν σχετικά τακτικό πότισμα κατά την ανάπτυξη τους και πρέπει να γνωρίζουμε πως όταν είναι πλήρως αναπτυγμένα είναι πιο ανθεκτικά στην έλλειψη ποτίσματος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, το συχνό πότισμα είναι αναγκαίο για την παραγωγή δροσερών και τρυφερών φύλλων.

Όταν δεν ποτίζονται αρκετά, τα βλίτα πικρίζουν και γίνονται λιγότερο τρυφερά.

γιατι πικριζουν τα βλιτα
Γιατί πικρίζουν τα βλίτα;

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στα βλίτα;

Όσον αφορά τη λίπανση του βλίτου, η ενσωμάτωση στην αρχική φύτευση κομπόστ και χωνεμένης κοπριάς είναι αρκετή για την ανάπτυξη του βλίτου.

Στη συνέχεια, ένα μήνα μετά τη φύτευση μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον πλήρες βιολογιικό λίπασμα, για να ενισχύσουμε την παραγωγή τρυφερού φυλλώματος.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια του βλίτου;

Σχετικά με τα έντομα και τις ασθένειες που προσβάλλουν την καλλιέργεια του βλίτου, ο ψεκασμός με βιολογικά εντομοκτόνα όπως τα άλατα καλίου επαρκεί για την αντιμετώπιση του αλευρώδη, ένα έντομο που μοιάζει με λευκό κουνουπάκι.

Αλευρώδης καταπολέμηση
Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο

Είναι σημαντικό να απομακρύνουμε με ένα σκαλιδάκι τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που φυτρώνουν κοντά στα βλίτα και τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν.

7. Χρειάζεται κλάδεμα η καλλιέργεια του βλίτου;

Τα βλίτα χρειάζονται κλάδεμα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την παραγωγή πλούσιου τρυφερού φυλλώματος και να μη δημιουργηθούν φυτά με λεπτούς και αδύναμους βλαστούς.

Κορφολογούμε τα βλίτα όταν φτάνουν σε ύψος 40-50 εκατοστών, ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη πλευρικών βλαστών και να δημιουργήσουμε πυκνό και συμπαγές φύλλωμα.

8. Πώς κόβουμε τα βλίτα και πότε είναι έτοιμα για συγκομιδή;

Η συγκομιδή του βλίτου ξεκινά 30-40 μέρες μετά την σπορά και είναι καλό να γίνεται νωρίς το πρωί, ώστε να είναι πιο δροσερό το φύλλωμα του και πιο νόστιμο στο μαγείρεμα.

Κόβουμε συχνά την νεαρή τρυφερή βλάστηση του βλίτου, προκειμένου να παράγεται συνεχώς νέα βλάστηση και να έχουμε παρατεταμένη συγκομιδή μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

9. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του βλίτου

Αν καθυστερήσουμε τη συγκομιδή του βλίτου, το βλίτο θα ανθοφορήσει πρόωρα και θα διακοπεί η παραγωγή νέας τρυφερής βλάστησης και θα σκληρύνουν τα φύλλα και οι βλαστοί.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. ΝΙΚΟΣ
    27/02/2021

    Χαίρετε. Συγκαλλιεργεια με το βλιτο ή κάποιο φυτό που απαγορεύεται να καλλιεργησουμε κοντά; Ευχαριστώ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ