4 μυστικά για την καλλιέργεια του βλίτου

4 μυστικά για καλλιέργεια βλίτου

Το βλίτο (ή βλήτο) είναι φυλλώδες ανοιξιάτικο λαχανικό που τρώγονται τα φύλλα και οι βλαστοί του και αποτελεί βασικό συστατικό της πιο δημοφιλούς βραστής καλοκαιρινής σαλάτας και άλλων λαδερών φαγητών. Ιδιαίτερα δροσερό χόρτο που αντίθετα με το χειμωνιάτικο ραδίκι και το σταμναγκάθι είναι σχετικά γλυκό και μπορούμε να το απολαύσουμε βραστό προσθέτοντας λίγο λάδι και λέμονι.

Η καλλιέργεια και η φροντίδα του βλίτου είναι σχετικά απλή και μπορούμε αρκετά εύκολα να φυτέψουμε βλίτα στον κήπο ή ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Την άνοιξη, μπορούν να φυτρώσουν και μόνα τους στον κήπο μόλις αρχίσουμε το πότισμα των λαχανικών.

Υπάρχουν διάφορες ντόπιες ποικιλίες βλίτου ανά περιοχή με έντονα πρασινωπό ή και ελαφρά κοκκινωπό χρώμα στο φύλλωμα και μικρές παραλλαγές στη γεύση.

Διαφήμιση

1. Πώς φυτεύονται τα βλίτα και σε τι αποστάσεις;

Καταρχήν, ο πολλαπλασιασμός του βλίτου γίνεται με σπόρο. Σπέρνουμε τον σπόρο του βλίτου στα τέλη Απρίλη με αρχές Μαΐου, καθώς το βλίτο προτιμά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού για να φυτρώσει και να αναπτυχθεί. Επιλέγουμε ελαφρύ, γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση για να το καλλιεργήσουμε.

Η σπορά του βλίτου στον κήπο γίνεται πεταχτά, σχεδόν επιφανειακά και με μια τσουγκράνα ενσωματώνουμε τους σπόρους σε βάθος 1-2 εκατοστών. Επειδή ο σπόρος του βλίτου είναι μικροσκοπικός, μπορεί να αναμιχθεί σε ποταμίσια άμμο, για να γίνει πιο αραιή και ομοιόμορφη η σπορά του. Αν το βλίτο φυτρώσει πολύ πυκνά, καλό είναι να ξεριζώνουμε μερικά φυτά και να το αραιώνουμε.

Μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο του βλίτου σε κυπελάκια σπορείου και να τον μεταφυτέψουμε όταν θα φτάσουν τα φυτά σε ύψος 10 εκατοστών. Φυτεύουμε τα νεαρά φυτά βλίτου είτε στο χωράφι, είτε μεμονωμένα σε γλάστρες σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών.

2. Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζονται τα βλίτα;

Τα βλίτα θέλουν σχετικά τακτικό πότισμα κατά την ανάπτυξη τους και πρέπει να γνωρίζουμε πως όταν είναι πλήρως αναπτυγμένα είναι πιο ανθεκτικά στην έλλειψη ποτίσματος. Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, το συχνό πότισμα είναι αναγκαίο για την παραγωγή δροσερών και τρυφερών φύλλων.

Όσον αφορά τη λίπανση του βλίτου, η ενσωμάτωση κατά την φύτευση κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς, είναι αρκετή για την ανάπτυξη του βλίτου χωρίς να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον λίπασμα.

Είναι σημαντικό να απομακρύνουμε με ένα σκαλιδάκι τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που φυτρώνουν κοντά στα βλίτα και τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν.

Σχετικά με τα έντομα και τις ασθένειες που προσβάλλουν τα βλίτα, ο ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου ή με τριμμένο πράσινο σαπούνι επαρκεί για την αντιμετώπιση του αλευρώδη, ένα έντομο που μοιάζει με λευκό κουνουπάκι.

3. Πότε είναι έτοιμο τα βλίτα για να τα κόψουμε;

Η συγκομιδή του βλίτου ξεκινά 30-40 μέρες μετά την σπορά και είναι καλό να γίνεται νωρίς το πρωί, ώστε να είναι πιο δροσερό το φύλλωμα του και πιο νόστιμο στο μαγείρεμα. Συγκομίζουμε συχνά την νεαρή τρυφερή βλάστηση του βλίτου, προκειμένου να παράγεται συνεχώς νέα βλάστηση και να έχουμε παρατεταμένη συγκομιδή μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αν καθυστερήσουμε τη συγκομιδή, το βλίτο θα ανθοφορήσει πρόωρα και θα σταματήσει η παραγωγή νέας βλάστησης.

4. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του βλίτου

Κορφολογούμε τα βλίτα όταν φτάνουν σε ύψος 40-50 εκατοστών, ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη πλευρικών βλαστών που εξασφαλίζουν την παραγωγή πλούσιου τρυφερού φυλλώματος.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. ΝΙΚΟΣ
    27/02/2021

    Χαίρετε. Συγκαλλιεργεια με το βλιτο ή κάποιο φυτό που απαγορεύεται να καλλιεργησουμε κοντά; Ευχαριστώ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ