εικόνα

Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

5 υλικά για βελτίωση εδάφους

Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

Για να έχουμε επιτυχία στην καλλιέργεια του κήπου πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι το έδαφος που φυτεύουμε είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για να φιλοξενήσει τα φυτά μας. Το χώμα στο χωράφι μπορεί να είναι πολύ σκληρό, συμπαγές ή μπορεί να έχει κακή αποστράγγιση, να μην είναι γόνιμο ή να έχει πολλά ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια). Είναι απαραίτητο πριν τη φύτευση, να δημιουργήσουμε ένα γόνιμο και αφράτο έδαφος για να πετύχουμε καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία των φυτών.

 

Πώς μπορώ να βελτιώσω το χώμα του κήπου μου;

 

Αρχικά, αν το χωράφι μας έχει πολλές πέτρες, θα πρέπει να τις απομακρύνουμε. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί όργωμα με σκαφτικό ή σκάψιμο με τσάπα για να αφρατέψει λίγο το χώμα και για να απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα χόρτα που έχει το χωράφι μας. Οργώνουμε και σκάβουμε μετά από βροχή ή αφού ποτίσουμε το χώμα, καθώς χρειάζεται να υπάρχει μια σχετική υγρασία για να καλλιεργηθεί επιτυχώς το χωράφι. Μετά το όργωμα ή το σκάψιμο, θα πρέπει να απομακρύνουμε εκ νέου τις μικρότερες πέτρες, καθώς και ριζώματα ζιζανίων που θα εμφανιστούν. Στη συνέχεια, μπορούμε να ξανασκάψουμε ή να οργώσουμε ενσωματώνοντας παράλληλα φυσικά υλικά εδαφοβελτίωσης για να γίνει το χώμα αφράτο, γόνιμο, να αποκτήσει καλύτερο αερισμό και καλή αποστράγγιση.

 

Ποια φυσικά υλικά χρησιμοποιούμε για βελτίωση του εδάφους;

 
Υπάρχουν 5 φυσικά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους στον κήπο ή το χωράφι μας και να βοηθήσουμε τα φυτά μας να αναπτυχθούν:
 
Κομπόστ
 

To κομπόστ είναι ένα φυσικό υλικό που δημιουργείται με την κομποστοποίηση με τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας και τα φυτικά υπολείμματα από τον κήπο. Έχει εξαιρετικές εδαφοβελτιωτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο αλλά και στις γλάστρες μας στο μπαλκόνι ως φυσικό λίπασμα που εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά το έδαφος. Το κομπόστ περιέχεται στα περισσότερα φυτοχώματα που προορίζονται για φύτευση σε γλάστρες. Δες πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κομπόστ, καθώς και ποια είναι τα κατάλληλα υλικά για δημιουργία κομπόστ στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κοπριά
 

Η κοπριά των ζώων είναι ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στις καλλιέργειες των λαχανικών, στα καρποφόρα δέντρα, στα αρωματικά και στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας. Η κοπριά προσφέρει θρεπτικά στοιχεία και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους, καθώς αυξάνει την συγκράτηση του νερού, τον αερισμό και την αποστράγγιση. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κοπριά είναι κυρίως αζωτούχο λίπασμα και λιγότερο καλιούχο, ενώ είναι και πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων.

 
Φύκια
 

Τα φύκια της θάλασσας, όταν ενσωματωθούν στο χώμα, είναι ένα πολύ χρήσιμο φυσικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κηπουρική για βελτίωση των καλλιεργειών και ενίσχυση των φυτών. Τα φύκια περιέχουν μία σειρά από θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης και βοηθούν τα φυτά μας καθώς τα προστατεύουν όταν ταλαιπωρούνται από παγετό, καύσωνα, άνεμο. Επίσης, τα φύκια ενισχύουν την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, βοηθούν στην αύξηση της καρπόδεσης και βελτίωση της ποιότητας και της γεύσης των καρπών των λαχανικών. Δες περισσότερες πληροφορίες για τα φύκια στον κήπο στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Ζεόλιθος
 

Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό με αργιλοπυριτική σύσταση που κατά την ενσωμάτωση του στο έδαφος, πριν τη φύτευση, βελτιώνει τον αερισμό, καθώς και την ικανότητα συγκράτησης νερού. Ο ζεόλιθος μπορεί να απορροφήσει και να αποθηκεύσει μεγάλη ποσότητα της εδαφικης υγρασίας και να την απελευθερώσει ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού. Αυτό έχει σαν συνέπεια την εξοικονόμηση νερού σε συνθήκες ξηρασίας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δες αναλυτικές πληροφορίες για τις χρήσεις του ζεόλιθου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Περλίτης
 

Ο περλίτης είναι ένα φυσικό ορυκτό, ηφαιστειογενής προέλευσης που χρησιμοποιείται στην κηπουρική για εδαφοβελτίωση σε βαριά συνεκτικά εδάφη, για καλύτερο αερισμό και συγκράτηση νερού. Επίσης, ο περλίτης αξιοποιείται στα φυτώρια για βελτίωση των μειγμάτων, καθώς και στα φυτοχώματα που χρησιμοποιούμε για τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες μας. Δες περισσότερες πληροφορίες για τον περλίτη στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κι ένα μυστικό για την προετοιμασία του εδάφους

 

Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία κηπουρικής (τσάπα, τσουγκράνα, φτυάρι) και μηχανήματα κήπου (σκαπτικά, χορτοκοπτικά) μπορούμε να εκτελέσουμε τις απαραίτητες εργασίες για την βελτίωση του χώματος με τον καλύτερο και πιο ξεκούραστο τρόπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.