εικόνα

7 μυστικά για την καλλιέργεια της πατάτας

Συμβουλές για την καλλιέργεια της πατάτας

7 μυστικά για την καλλιέργεια της πατάτας

Όλοι λατρεύουμε τις πατάτες, ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά που καλλιεργούμε για τους νόστιμους κονδύλους, την αγαπημένη μας πατάτα, που αποτελεί τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας λόγω του αμύλου που περιέχει. Το φυτό της πατάτας είναι ξαδερφάκι με τη ντομάτα, την πιπεριά και τη μελιτζάνα, καθώς ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των σολανωδών. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πατάτας που κυκλοφορούν στην αγορά και μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα τη γεύση της, την ποσότητα παραγωγής, την ανθεκτικότητα σε ασθένειες καθώς και την αντοχή σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως η παγωνιά. Είναι μια σχετικά εύκολη καλλιέργεια για τον ερασιτέχνη καλλιεργητή και μπορούμε εύκολα να τις φυτέψουμε στο χωράφι και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αρκεί να ακολουθήσουμε προσεκτικά μερικές βασικές καλλιεργητικές συμβουλές.

 

Πότε φυτεύουμε τις πατάτες και σε τι αποστάσεις;

 

Η πατάτα χρειάζεται γόνιμο και αφράτο χώμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να μας δώσει πλούσια παραγωγή. Για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας, φυτεύουμε στα τέλη του χειμώνα και συγκομίζουμε στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ για την φθινοπωρινή καλλιέργεια φυτεύουμε στα τέλη καλοκαιριού και συγκομίζουμε μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Προτιμούμε τον μικρού μεγέθους πατατόσπορο για να μην χρειαστεί να τον τεμαχίσουμε και τον προμηθευόμαστε τουλάχιστον 15 μέρες πριν την σπορά για να προλάβει να βγάλει φύτρα 1-1,5 εκατοστό μέχρι να τον φυτέψουμε. Φυτεύουμε τον πατατόσπορο σε βάθος 15-20 εκατοστών, με αποστάσεις φύτευσης 70-80 εκατοστών μεταξύ των γραμμών και 30-35 εκατοστών μεταξύ των φυτών. Πριν τη φύτευση πατάτας στο χωράφι, απομακρύνουμε τα υπολείμματα παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί για να αποφύγουμε τη μεταφορά ασθενειών στη νέα καλλιέργεια.

 


Συμβουλές για να φυτέψουμε πατάτες
Συμβουλές για να φυτέψουμε πατάτες


 

Τι λίπασμα χρειάζεται η καλλιέργεια της πατάτας;

 

Κατά τη φύτευση στο χωράφι, ενσωματώνουμε κομπόστ και κοπριά για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να εξασφαλίσουμε πλούσια παραγωγή. Άλλωστε, η καλλιέργεια της πατάτας είναι πολύ απαιτητική και απορροφά μεγάλες ποσότητες καλίου από το έδαφος. Συμπληρωματική λίπανση της πατάτας, γίνεται κατά την περίοδο του σωριάσματος της πατάτας, ένα μήνα περίπου μετά το φύτρωμα, προσθέτοντας βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητας σε άζωτο.

 


Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα οι πατάτες;

 

Η πατάτα είναι καλλιέργεια απαιτητική σε νερό, καθώς όταν υπάρχει έλλειψη υγρασίας η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη. Οι ανάγκες της πατάτας σε πότισμα διαφέρουν σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του φυτού. Η καλλιέργεια της πατάτας έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε πότισμα κατά την περίοδο που μεγαλώνουν οι κόνδυλοι, δηλαδή μετά το σώριασμα, ενώ έχει μικρότερες ανάγκες σε νερό κατά την περίοδο του φυτρώματος, καθώς και στα τελικά στάδια της συγκομιδής. Συνήθως, ποτίζουμε 2-3 φορές τη βδομάδα την περιοδο της άνοιξιάτικης καλλιέργειας και 1-2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο του φθινοπώρου, λαμβάνοντας υπόψη το είδος του εδάφους που έχουμε φυτέψει τις πατάτες και τις καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την συχνότητα του ποτίσματος.

 


Καταπολέμηση περονόσπορου πατάτας
Πώς αντιμετωπίζουμε τον περονόσπορο της πατάτας


 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της πατάτας;

 

Ο περονόσπορος είναι η σημαντικότερη μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τα φυτά της πατάτας και ευνοείται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Τα συμπτώματα του περονόσπορου ξεκινούν από τα κατώτερα φύλλα του φυτού, όπου διακρίνονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος. Για την αντιμετώπιση του περονόσπορου της πατάτας ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού κάθε δεκαπέντε μέρες ή σκονίζουμε το φύλλωμα της πατάτας με θειοχαλκίνη. Ο πιο σημαντικός εντομολογικός εχθρός της πατάτας είναι ο δορυφόρος, ένα έντομο με πορτοκαλί ραβδώσεις που μοιάζει με πασχαλίτσα και τρώει τα φύλλα της πατάτας. Η αντιμετώπιση του δορυφόρου γίνεται με ψεκασμό με οικολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης.

 

Πότε συγκομίζουμε τις πατάτες και πώς τις αποθηκεύουμε;

 

Όσον αφορά τη συγκομιδή και την αποθήκευση της πατάτας, οι πατάτες είναι έτοιμες για να βγουν από το χωράφι 3-4 μήνες μετά τη φύτευση. Διατηρούμε τις πατάτες σε σωρούς στο χωράφι για 2–3 μέρες μέχρι να στεγνώσουν, και τις σκεπάζουμε με λινάτσες για την αποφυγή ηλιεγκαυμάτων. Επιλέγουμε σκοτεινές, χωρίς υγρασία, αποθήκες με θερμοκρασία 6–10 °C και διατηρούμε τις πατάτες σε πλαστικά ή ξύλινα τελάρα. Σκονίζουμε κάθε 20–30 μέρες με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας για να αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο το έντομο φθοριμαία που σκουληκιάζει τις πατάτες.

 


Πώς γίνεται η συγκομιδή και η αποθήκευση της πατάτας
Πώς γίνεται η συγκομιδή και η αποθήκευση της πατάτας


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της πατάτας

 

Όταν συγκομίσουμε πατάτες και έχουν πράσινο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι κατά την καλλιέργεια βγήκαν έξω από το χώμα και ήρθαν σε έκθεση στις ακτίνες του ήλιου. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πατάτες περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε σολανίνη, που είναι τοξική ουσία, και γι’ αυτό είναι ακατάλληλες για φάγωμα.

 

Περισσότερα λαχανικά

 
Πώς και πότε φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι
Αντιμετώπιση του περονόσπορου της πατάτας
Πώς γίνεται η συγκομιδή και η αποθήκευση πατάτας
Γλυκοπατάτα, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Καρότο, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Παντζάρι, 8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια παντζαριού
Κρεμμύδι, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού
Κουκιά, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Σπανάκι, 8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια σπανακιού
Μπρόκολο, 8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μπρόκολου
Ραπανάκια, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Ντοματίνια, 5 μυστικά για την καλλιέργειά τους
Αγγούρι, 7 μυστικά για την καλλιέργειά του
Σολανόδεντρο, ένα δέντρο που μεγαλώνουν ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Μιχαλης 14 Οκτωβρίου 2020

Γεια σας.Οι αγγουριες εχουν εξι επτα αγγουρακια μικρα επανω,ομως εχουν και αλλα 4-5 που μολις βγηκαν ξεραθηκαν δεν ξερω τι φταιει.ειναι στο θερμοκηπιο.

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία Λαιου 3 Σεπτεμβρίου 2020

Σε μια συζήτηση μου είπαν ότι τα φύλλα της πατάτας τρώγονται καθώς και της ντομάτας ότι τα χρησιμοποιούν στο μάγειρεμα και ιδιαίτερα σε πίτες! Επειδή το άκουσα πρώτη φορά αυτό μπορείτε να μου πείτε εάν ισχυ αυτό. Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Κυριακή Κομνηνού 9 Ιουλίου 2020

Κ.Λιονουδακη γεια σας χρειαζομαι την συμβουλη σας για τη φυτευση πατατας στα Τρίκαλα Κορινθίας 1200 υψόμετρο δεν ξερω ποτε να φυτευσω αυτη τη στιγμή 3 το μεσημέρι εχει 22° οποτε μπερδευω τις εποχες ποτε λοιπον να φυτευσω;
Γενικα στα ορεινα μερη με αρκετους πάγους αλλα με πολυ καλο χωμα και νερο τικανουμε;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 9 Ιουλίου 2020

    Καλησπέρα Κυριακή. Μπορείς να δοκιμάσεις να φυτεύσεις αυτή την εποχή πατάτες σε αυτό το υψόμετρο των 1200 μέτρων για να συγκομίσεις πατάτες στα τέλη του Οκτωβρίου πριν αρχίσουν τα κρύα του χειμώνα.

    Απάντηση
σχολιαστής
Γερασιμος 22 Μαΐου 2020

σε καλλιεργεια πατατας υπαρχουν κοκοι λιπασματος που δεν εχουν λιωσει υπαχει προβλημα τωρα που θα γινει η εξαγωγη

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.