10 μυστικά για την καλλιέργεια της πατάτας

πατατα καλλιεργεια

Πατάτα, η αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων και μία από τις δημοφιλέστερες καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η πατάτα είναι ετήσια καλλιέργεια που ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των σολανωδών μαζί με την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς και την καλλιέργεια της μελιτζάνας.

Οι πατάτες που τρώμε μεγαλώνουν μέσα στο χώμα, στις ρίζες του φυτού της πατάτας, και οι καρποί αυτοί ονομάζονται κόνδυλοι.

Εκτός από τη μοναδική της γεύση, η πατάτα έχει υψηλή θρεπτική αξία λόγω των υδατανθρακών που περιέχει σε μορφή αμύλου. Επίσης, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται η καλλιέργεια της πατάτας, από την επιλογή ποικιλίας και τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή. Για να απολαμβάνουμε τις πιο νόστιμες πατάτες από τον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες πατάτας;

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες πατάτας που κυκλοφορούν στην αγορά και μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα τη γεύση, την ποσότητα παραγωγής, την ανθεκτικότητα σε ασθένειες, καθώς και την αντοχή σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως η παγωνιά.

Στη χώρα μας κυρίως καλλιεργούνται ποικιλίες με ανοιχτόχρωμο λευκή ή με κίτρινη σάρκα, όπως οι ποικιλίες Spunta, Kennebek, Agila, Alegria, Liseta, Marfona, Vivaldi και Alaska.

Πολύ γνωστές στον καταναλωτή είναι η πατάτα Νάξου, η πατάτα Νευροκοπίου, η πατάτα Κύπρου και η πατάτα Λασιθίου. Αξίζει να αναφέρουμε πως σε αυτές τις περιπτώσεις αναφερόμαστε σε παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας της πατάτας και όχι σε συγκεκριμένες ποικιλίες.

Λιγότερο γνωστές, αλλά εξαιρετικά γευστικές, είναι οι έγχρωμες ποικιλίες πατάτας με μωβ, ροζ ή κόκκινο χρώμα σάρκας και φλοιό. Οι έγχρωμες ποικιλίες χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα χρωστικών (ανθοκυάνες), ενώ παράλληλα διαθέτουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και είναι κατάλληλες για ειδικά διατροφικά προγράμματα.

2. Πότε φυτεύουμε τις πατάτες;

Η βασική εποχή που καλλιεργείται η πατάτα στην χώρα μας είναι η άνοιξη. Για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας, φυτεύουμε τις πατάτες στα τέλη του χειμώνα (Φεβρουάριο -Μάρτιο) στις νότιες περιοχές της χώρας και συγκομίζουμε στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές καλοκαιριού. Στις βόρειες και ορεινές περιοχές της χώρας, η πατάτα φυτεύεται στα μέσα της άνοιξης (Απρίλιος-Μάιος) και συγκομίζουμε μέσα στο καλοκαίρι.

Στις νότιες περιοχές της χώρας, όπου έχουμε ηπιότερο χειμώνα, γίνεται και φθινοπωρινή καλλιέργεια πατάτας. Συγκεκριμένα, η φύτευση γίνεται από τα τέλη καλοκαιριού μέχρι τις αρχές φθινοπώρου και κάνουμε τη συγκομιδή πατάτας στις αρχές του χειμώνα.

3. Τι προετοιμασία χρειάζεται η φύτευση της πατάτας;

Η καλλιέργεια της πατάτας γίνεται με τη φύτευση κονδύλων πατάτας που προμηθεύομαστε από γεωπονικά καταστήματα και ονομάζεται πατατόσπορος.

Προμηθευόμαστε τον πατατόσπορο τουλάχιστον 15 μέρες πριν την σπορά για να προλάβει να βγάλει φύτρα 1-1,5 εκατοστού μέχρι να τον φυτέψουμε. Αν είναι μεγάλου μεγέθους, δηλαδή διαμέτρου 35-55 χιλιοστών, ο πατατόσπορος μπορεί να χωριστεί σε κομμάτια που κάθε κομμάτι διαθέτει τουλάχιστον ένα φύτρο.

Μπορούμε όμως να προμηθευτούμε μικρού μεγέθους πατατόσπορο διαμέτρου 25-35 χιλιοστών από την επιθυμητή ποικιλία, ώστε να μη χρειαστεί τεμαχισμό και να τον φυτεύσουμε απευθείας στο χωράφι.

Η ποσότητα πατατόσπορου που φυτεύουμε είναι περίπου 200-250 κιλά για ένα στρέμμα χωραφιού όταν πρόκειται για τον κανονικό μέγεθος και 100-125 κιλά το στρέμμα αν πρόκειται για το μικρό μέγεθος.

Πριν τη φύτευση πατάτας, απομακρύνουμε τα υπολείμματα παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί για να αποφύγουμε τη μεταφορά ασθενειών στη νέα καλλιέργεια.

Η πατάτα χρειάζεται γόνιμο και αφράτο χώμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να μας δώσει πλούσια παραγωγή. Θα χρειαστεί να κάνουμε ένα καλό όργωμα με καλλιεργητή και καλό σκάψιμο στη συνέχεια με την τσάπα μας για αν διαμορφώσουμε τα αυλάκια που θα φυτευτεί η πατάτα.

4. Σε τι αποστάσεις φυτεύονται οι πατάτες;

Φυτεύουμε τον πατατόσπορο σε βάθος 15-20 εκατοστών και σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης 30-40 εκατοστών μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 70-80 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Αποφεύγουμε την πυκνή φύτευση της πατάτας, καθώς λόγω κακού αερισμού αναπτύσσεται ευκολότερα η ασθένεια του περονόσπορου που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της πατάτας.

Ο πατατόσπορος φυτρώνει συνήθως περίπου σε δύο εβδομάδες μετά την φύτευση. Το φύτρωμα του πατατόσπορου μπορεί να καθυστερήσει όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες ή αν κατά την φύτευση δεν έχουν ήδη εκπτυχθεί τα φύτρα του πατατόσπορου.

Όταν τα φυτά της πατάτας φτάσουν σε ύψος 20-30 εκατοστά, φέρνουμε χώμα και κάνουμε σωρό σα μικρό βουναλάκι, γύρω από τον κεντρικό βλαστό της πατάτας. Αυτή η εργασία ονομάζεται σώριασμα και αποσκοπεί στο να αναπτυχθούν καλύτερα οι κόνδυλοι της πατάτας μέσα στο χώμα και να αποφύγουμε να βγουν στην επιφάνεια.

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι
Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

5. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια της πατάτας;

Η καλλιέργεια της πατάτας είναι απαιτητική σε νερό, καθώς όταν υπάρχει έλλειψη υγρασίας η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη. Οι ανάγκες της πατάτας σε πότισμα διαφέρουν σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του φυτού και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τον καλλιεργητή.

Η καλλιέργεια της πατάτας έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε πότισμα κατά την περίοδο που μεγαλώνουν οι κόνδυλοι, δηλαδή μετά το σώριασμα, ενώ έχει μικρότερες ανάγκες σε νερό κατά την περίοδο του φυτρώματος, καθώς και στα τελικά στάδια της συγκομιδής.

Συνήθως, ποτίζουμε 2-3 φορές τη βδομάδα την περιοδο της ανοιξιάτικης καλλιέργειας και 1-2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο του φθινοπώρου, λαμβάνοντας υπόψη το είδος του εδάφους που έχουμε φυτέψει τις πατάτες και τις καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την συχνότητα του ποτίσματος.

Για το πότισμα της πατάτας, χρησιμοποιούμε σύστημα άρδευσης με σταγόνες χρησιμοποιώντας σταλακτηφόρους σωλήνες που έχουν τρύπες σε αποστάσεις των 30 ή 40 εκατοστών. Αυτή η μέθοδος ποτίσματος της πατάτας πλεονεκτεί, καθώς συντελεί στην εξοικονόμηση νερού και στην αποφυγή διαβροχής του φυλλώματος που μπορεί να αποτελέσει αιτία ανάπτυξης ασθενειών.

6. Τι λίπασμα βάζουμε στην καλλιέργεια της πατάτας;

Κατά τη φύτευση στο χωράφι, ενσωματώνουμε κομπόστ και κοπριά για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, βελτιώνουμε και το χώμα καθώς γίνεται πιο αφράτο και διαθέτει καλύτερο αερισμό και αποστράγγιση.

Στην αρχική λίπανση, μπορούμε να προσθέσουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη παραγωγή. Άλλωστε, η καλλιέργεια της πατάτας είναι πολύ απαιτητική και απορροφά μεγάλες ποσότητες καλίου από το έδαφος εξαντλώντας το χωράφι μας.

Συμπληρωματική λίπανση της πατάτας, γίνεται κατά την περίοδο του σωριάσματος της πατάτας, ένα μήνα περίπου μετά το φύτρωμα, προσθέτοντας βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητας σε άζωτο.

Τι προσφέρει το άζωτο ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Τι προσφέρει το άζωτο ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

7. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της πατάτας;

Ο περονόσπορος είναι η σημαντικότερη μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τα φυτά της πατάτας και ευνοείται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Τα συμπτώματα του περονόσπορου ξεκινούν από τα κατώτερα φύλλα του φυτού, όπου διακρίνονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος.

Για την αντιμετώπιση του περονόσπορου της πατάτας ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα χαλκού κάθε 15 μέρες. Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνει σε στάδιο 2-3 βδομάδες αφού φυτρώσει η πατάτα, όταν τα φυτά φθάνουν σε ύψος περίπου 20 εκατοστών.

Καταπολέμηση περονόσπορου πατάτας
Πώς γίνεται η καταπολέμηση του περονόσπορου της πατάτας

Η καλλιέργεια της πατάτας προσβάλλεται και από τον δορυφόρο, ένα έντομο με πορτοκαλί ραβδώσεις που μοιάζει με πασχαλίτσα και τρώει τα φύλλα της πατάτας. Η αντιμετώπιση του δορυφόρου γίνεται με ψεκασμό με οικολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης.

8. Πότε συγκομίζουμε τις πατάτες;

Όσον αφορά τη συγκομιδή της πατάτας, οι πατάτες είναι έτοιμες για να βγουν από το χωράφι 3-4 μήνες μετά τη φύτευση όταν έχει σχηματιστεί ο εξωτερικός φλοιός της πατάτας.

Η ποσότητα της παραγόμενης συγκομιδής πατάτας κυμαίνεται από 20-40 κιλά ανά κιλό πατατόσπορου που φυτέψαμε και εξαρτάται από το μέγεθος του πατατόσπορου που φυτέψαμε, το έδαφος, την εποχή φύτευσης και τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία κατά τη συγκομιδή, βγάζουμε τις πατάτες από το έδαφος προσπαθώντας να μην τραυματίσουμε τους κονδύλους, γιατί μετά θα μας χαλάσουν κατά την αποθήκευση.

Αφού βγάλουμε τις πατάτες από το χώμα, τις διατηρούμε σε σωρούς στο χωράφι για 2–3 μέρες μέχρι να στεγνώσουν, και τις σκεπάζουμε με λινάτσες για την αποφυγή ηλιεγκαυμάτων.

Αν οι πατάτες που συγκομίσαμε έχουν πράσινο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι κατά την καλλιέργεια βγήκαν έξω από το χώμα και ήρθαν σε έκθεση στις ακτίνες του ήλιου. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πατάτες περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε σολανίνη, μία τοξική ουσία που τις κάνει ακατάλληλες για φάγωμα.

9. Πώς αποθηκεύουμε και συντηρούμε τις πατάτες;

Για την αποθήκευση της πατάτας, επιλέγουμε σκοτεινές, χωρίς υγρασία, αποθήκες με θερμοκρασία 6–10 °C και διατηρούμε τις πατάτες σε πλαστικά ή ξύλινα τελάρα για αρκετές εβδομάδες.

Σκονίζουμε τις πατάτες κάθε 20–30 μέρες με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας για να αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο τη φθοριμαία, ένα έντομο που σκουληκιάζει τις πατάτες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι πατάτες δεν αποθηκεύονται σε ψυγείο ή κατάψυξη, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν την ποιότητα τους και αλλοιώνεται τόσο η γεύση, όσο και η υφή τους.

Συγκομιδή και αποθήκευση της πατάτας
Πώς γίνεται η συγκομιδή και η αποθήκευση της πατάτας

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για καλλιέργεια πατάτας στην αυλή και στο μπαλκόνι

Για όσους δεν έχουν κήπο, η πατάτα μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία στην αυλή ή στο μπαλκόνι επιλέγοντας μία ηλιοφανή θέση. Τοποθετούμε τις πατάτες σε μια αρκετά μεγάλη γλάστρα, ένα σάκο φύτευσης, ένα τσουβάλι ή ένα κομμένο βαρέλι, το γεμίζουμε με χώμα, το ποτίζουμε και φροντίζουμε τα φυτά μας κανονικά μέχρι τη συγκομιδή.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (34)

 1. Pavlos kountouris
  20/04/2024

  Κύριε Κώστα συγχαρητήρια για τις βοήθειες που προσφέρεται εγώ έχω ένα μεγάλο πρόβλημα με τις πατατιες τις βρίσκω κομμένες και μετα μαρενονται.απο ότι θυμάμαι τον πατέρα μου έλεγε την έκοψε κρεμμυδοφάγος εσείς τι λέτε.

 2. Αντώνης ΣΑΛΙΑΓΚΑΣ
  27/03/2024

  Καλημέρα,
  Θα είναι η πρώτη μου φορά. Γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πατάτες εμπορίου, που πέταξαν φύτρες?

  • Οι συγκεκριμένες πατάτες δεν θα δώσουν παραγωγή. Επίσης, απαγορεύεται καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών στο χωράφι.

 3. Αλέξης Κιάσσος
  06/09/2023

  Τι είναι η αλτενάρια της πατάτας και πώς αντιμετωπίζεται έχει σχέση με τον περενόσπορο συγνώμη αν οι ερωτήσεις μπορεί να φαίνονται αφελής αλλά από κήπο είμαι εντελώς άσχετος ερασιτέχνης συνταξιούχος τις πατάτες τις φύτεψα πριν 2 μήνες και τα φύλλα έχουν βγάλει καφέ κηλίδες οι πατάτες είναι από το super market και τις φύτεψα γιατί είχαν βγάλει μάτια
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • Η αλτερνάρια είναι ασθένεια που καταπολεμείται με χαλκό όπως και ο περονόσπορος. Σύντομα θα έχουμε σχετικό άρθρο.

 4. Γιαννης
  05/06/2023

  Γεια σας,

  Μένω στα νότια δωδεκάνησα, και φυτεύω πατάτες συνήθως τέλη Φεβρουαρίου για συγκομιδή Ιούνη. Μπορεί να γίνει και καλοκαιρινή φύτευση της πατάτας εδώ για συγκομιδή το φθηνόπορο; Αν ναι, πότε γίνεται συνήθως και τι πρέπει να προσέχω όσο αφορά τις θερμοκρασίες; Οι πληροφορίες που βρίσκω στο ιντερνετ είναι λίγες για αυτό το θέμα

  • Σε νότιες περιοχές της χώρας, μπορεί να γίνει φύτευση τέλη Αυγούστου ώστε να έχουμε συγκομιδή μέσα στον Δεκέμβριο.

 5. Σταμάτης
  31/05/2023

  Κύριε Λιονουδακη καλησπέρα! Σχεδιάζω να φυτέψω περίπου ένα στρέμμα πατάτα σε περιοχή της Αττικής με ήπιο κλίμα προς τα τέλη Αυγούστου.Το έδαφος δεν έχει καλλιεργηθεί με κάτι τα τελευταία χρόνια το χώμα είναι σχετικά αφράτο απλά λίγο πετρώδες.Σκεφτομαι να το οργωσω 2 φορές να απομακρύνω όση περισσότερη πέτρα μπορώ και να προχωρήσω στην διαδικασία. επειδή είναι πρώτη μου φορά που θα μπορούσα να απευθυνθώ για κάποιες οδηγίες συμβουλές? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Μπορείς να το οργώσεις δύο φορές και να απομακρύνεις τις πέτρες. Μπορείς να μας ρωτήσεις στη συνέχεια στα σχόλια για όποια απορία σου.

 6. Αναστασιος Σωτηρακης
  22/05/2023

  Καλησπέρα απο θεσσαλονικη.
  Θα ήθελα να σας ρωτησω :
  Φύτεψα τον πατατόσπορο αρχές Μαρτίου . Σήμερα τα φυτά είναι καταπράσινα .
  Έχω ακούσει οτι για να μαζέψουμε τις πατάτες πρέπει το φυτό να μαραθεί .
  Ισχύει κάτι τέτοιο;

 7. Στέλιος
  18/03/2023

  Κώστα καλησπέρα από Κύπρο. Ευχαριστούμε για τις συμβουλές σου. Έχω φυτέψει την πατάτα μου (πρωτάρης) πριν δύο μήνες(σε χαμηλό υψόμετρο) και έκανα τον πρώτο ψεκασμό με θειοχαλκίνη σήμερα και την επόμενη και τελευταία την προγραμματίζω σε 15 ημέρες. Επειδή θα ακολουθήσει ο ψεκασμός με θειάφι στην ρίζα θέλω να ρωτήσω εάν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την συχνότητα χρήσης του. Eάν όχι κάθε πόσο μπορώ να ψεκάζω; Επίσης ενώ στο σύνολο το φύλλωμα της πατάτας μου φαίνεται υγιές εάν σποραδικά μικρές τρυπούλες στα φύλλα πρέπει να με ανησυχεί;

  • Θα πρέπει να απευθυνθείς στις οδηγίες του συγκεκριμένου σκευάσματος, αν έχει περιορισμό στη συχνότητα χρήσης του. Έλεγξε μήπως έχεις προσβολή από έντομο στο κάτω μέρος του φυλλώματος.

 8. Στέλιος
  27/02/2023

  Καλή σαρακοστή μπορώ να χρησιμοποιήσω όλα τα φυτρα που έχε ο σπόρος..

  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα φύτρα του πατατόσπορου κατά τη φύτευση ή μπορεί να τεμαχίσεις τον πατατόσπορο και να φυτέψεις κάθε κομμάτι πατάτας με το φύτρο του.

 9. Γιάννης
  13/03/2022

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την σελίδα σας! Ο πατατόσπορός μου πρασίνισε σε ένα βαθμό μέχρι να βγάλει τα φύτρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά; επηρεάζει κάπως την απόδοση; Ευχαριστώ

 10. Διονύσης k.
  19/05/2021

  Καλησπέρα απ την Ζάκυνθο
  θα ήθελα να ρωτήσω τώρα που εδώ είναι ανθισμένες οι πατάτες (σπορά τέλη φλεβάρη) δίπλα σε κάθε βλαστό με τα άνθη έχει βγει κ ενα τσαμπί σαν καρποί με 4-5 στρογγυλά πράσινα στο μέγεθος φουντουκιού, φέτος το παρατήρησα είναι φυσιολογικό ? ή κάτι άλλο συμβαίνει ? αξιοποιούνται αυτά σε κάτι ?
  Ευχαριστώ για τον κόπο σας και Συγχαρητήρια για την Σελίδα σας !!!

  • Καλησπέρα Διονύση. Πιθανότατα, λόγω απότομων μεταβολών θερμοκρασιών ή υψηλών θερμοκρασιών, έχουμε πρώιμη έκπτυξη ανθοφορίας και καρποφορίας.

   • Διονύσης k.
    20/05/2021

    όντως είχαμε για 10 μέρες απότομες ζέστες… δηλαδή λόγω αυτών των παραγόντων βγάζουν σαν καρπούς κ εκτός του χώματος ? αυτό θα παίξει ρόλο στη παραγωγή εντός του χώματος ?

    • Καλύτερα να αφαιρέσεις λουλούδια και μικρούς καρπούς γιατί διαφορετικά η εμφάνιση τους μπορεί να συντελέσει σε μείωση παραγωγής.

     • Διονύσης k.
      23/05/2021

      Σας Ευχαριστώ Πολύ !!!
      Συγχαρητήρια για την Σελίδα σας !!!

 11. Άρης
  03/04/2021

  Καλή Σαρακοστή!

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρετε να υπάρχει διαθέσιμος σπόρος στην αγορά για φύτερμα πατάτας μίνι/baby

 12. Μιχαλης
  14/10/2020

  Γεια σας.Οι αγγουριες εχουν εξι επτα αγγουρακια μικρα επανω,ομως εχουν και αλλα 4-5 που μολις βγηκαν ξεραθηκαν δεν ξερω τι φταιει.ειναι στο θερμοκηπιο.

  • Καλησπέρα Μιχάλη. Η ξήρανση των αγγουριών μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, σε έλλειψη λίπανσης ή σε προσβολή από ασθένεια μυκητολογική.

 13. Γεωργία Λαιου
  03/09/2020

  Σε μια συζήτηση μου είπαν ότι τα φύλλα της πατάτας τρώγονται καθώς και της ντομάτας ότι τα χρησιμοποιούν στο μάγειρεμα και ιδιαίτερα σε πίτες! Επειδή το άκουσα πρώτη φορά αυτό μπορείτε να μου πείτε εάν ισχυ αυτό. Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Γεωργία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα φύλλα της ντομάτας στο μαγείρεμα αλλά όχι της πατάτας που είναι τοξικά και δεν τα τρώμε σε καμία περίπτωση.

 14. Κυριακή Κομνηνού
  09/07/2020

  Κ.Λιονουδακη γεια σας χρειαζομαι την συμβουλη σας για τη φυτευση πατατας στα Τρίκαλα Κορινθίας 1200 υψόμετρο δεν ξερω ποτε να φυτευσω αυτη τη στιγμή 3 το μεσημέρι εχει 22° οποτε μπερδευω τις εποχες ποτε λοιπον να φυτευσω;
  Γενικα στα ορεινα μερη με αρκετους πάγους αλλα με πολυ καλο χωμα και νερο τικανουμε;

  • Καλησπέρα Κυριακή. Μπορείς να δοκιμάσεις να φυτεύσεις αυτή την εποχή πατάτες σε αυτό το υψόμετρο των 1200 μέτρων για να συγκομίσεις πατάτες στα τέλη του Οκτωβρίου πριν αρχίσουν τα κρύα του χειμώνα.

 15. Γερασιμος
  22/05/2020

  σε καλλιεργεια πατατας υπαρχουν κοκοι λιπασματος που δεν εχουν λιωσει υπαχει προβλημα τωρα που θα γινει η εξαγωγη

  • Καλησπέρα Γεράσιμε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλά, πρέπει να γίνει ένα καλό ξέπλυμα των πατατών και στέγνωμα για κάθε ενδεχόμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *