7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια δεντρολίβανου

7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου

Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα πιο χρήσιμα αρωματικά φυτά που φυτεύουμε στον κήπο και αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού για δημιουργία βραχόκηπου.

Είναι ευρύτερα γνωστό με το όνομα αρισμαρί ή ρόσμαρι που προέρχεται από τη λατινική ονομασία του φυτού, Salvia rosmarinus.

Μπορούμε, επίσης, να καλλιεργήσουμε δεντρολίβανο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, καθώς προσαρμόζεται εύκολα και δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε φροντίδα.

Πολυετής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο φτάνει σε ανάπτυξη από ένα ως δύο μέτρα και εμφανίζει υπέροχα αρωματικά άνθη με απαλό μπλε χρώμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες δεντρολίβανου, άγριες και καλλιεργούμενες για να φυτέψουμε, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το έρπον δενδρολίβανο που αναπτύσσεται πλαγιόκλαδα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρεμαστά καλάθια ή για να καλύψει κάθετα ένα πέτρινο ή ξύλινο φράχτη.

Εκτός από την ομορφιά που χαρίζει στον κήπο μας, το δεντρολίβανο έχει πολλές χρήσεις στην μαγειρική και στην βιομηχανία καλλυντικών και φαρμάκων, χάρη στις μοναδικές ιδιότητες που έχει το αιθέριο έλαιο του.

Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα του δεντρολίβανου και πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε υπέροχο και υγιές στον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Που φυτεύουμε το δεντρολίβανο και που παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη;

Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον.

Αν η φύτευσή του γίνει σε σκιερό περιβάλλον, το δεντρολίβανο εμφανίζει μειωμένη ανάπτυξη και λιγότερη ανθοφορία.

Είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλες θερομοκρασίες, άλλωστε μπορούμε να συναντήσουμε το δεντρολίβανο αυτοφυές σε μέρη με υψόμετρο 600 μέτρων.

Μπορεί να προσαρμοστεί στους περισσότερους τύπους εδαφών ακόμα και σε ξηρά άγονα εδάφη και ευδοκιμεί καλύτερα σε ελαφρά εδάφη με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH.

Το δεντρολίβανο προσελκύει μέλισσες στον κήπο μας
Το δεντρολίβανο προσελκύει μέλισσες στον κήπο μας

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση το δεντρολίβανο;

Το δενρολίβανο έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και τη λίπανση. Αρχικά, τον πρώτο χρόνο ζωής του, μετά τη μεταφύτευση, κάνουμε μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα.

Στη συνέχεια, λόγω του δυνατού κι εκτεταμένου ριζικού συστήματος που αναπτύσσει, ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όσον αφορά τη λίπανση του δεντρολίβανου, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης, είναι ενδεδειγμένη για να έχει πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία.

3. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το δεντρολίβανο;

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, το δεντρολίβανο μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την ρίζα, καθώς και το φύλλωμα.

Για την προστασία του δεντρολίβανου, μπορούμε να ψεκάσουμε με οικολογικό διάλυμα θειαφιού ή με αυτοσχέδιο διάλυμα μαγειρικής σόδας που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερού.

Για την προστασία από το έντομα όπως η μελίγκρα, ο αλευρώδη και το σκαθάρι του δεντρολίβανου (Chrysolina americana) ψεκάζουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

σκαθαρι δεντρολιβανου αντιμετωπιση
Αντιμετώπιση για το σκαθάρι του δεντρολίβανου

4. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα του δεντρολίβανου;

Το δεντρολίβανο κλαδεύεται στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές του φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας του.

Κλαδεύουμε κάθε χρόνο ελαφρά το δενδρολίβανο αφαιρώντας ξερούς και αδύναμους βλαστούς, ενώ παράλληλα περιορίζουμε την ανάπτυξη του κλαδεύοντας την κορυφαία βλάστηση.

Επίσης, μπορούμε να κάνουμε ελαφρά επιδέξια ψαλιδίσματα και να δώσουμε διάφορα σχήματα στο δεντρολίβανο μας.

Τέλος, κάθε 3-4 χρόνια, μπορούμε να κάνουμε αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης του δεντρολίβανου, κόβοντας τα κλαδιά του από χαμηλό ύψος 10-15 εκατοστών από το έδαφος για να ανανεωθούν οι ξυλώδεις βλαστοί του.

5. Πώς φτιάχνουμε καινούρια φυτά δεντρολίβανου;

Ο πολλαπλασιασμός του δεντρολίβανου γίνεται με μοσχεύματα, σπόρους και παραφυάδες.

Για τα μοσχεύματα του δεντρολίβανου, την περίοδο της άνοιξης κόβουμε βλαστούς από την κορυφή του φυτού σε μήκος 10 εκατοστών, από τα οποία αφαιρούμε τα φύλλα της βάσης.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα μοσχεύματα σε υπόστρωμα κοπριάς, χώματος και άμμου σε αναλογία 1:1:1, σε σκιερό υγρό περιβάλλον.

Μετά από τρεις-τέσσερις μήνες, το μόσχευμά μας θα έχει βγάλει ρίζες και μπορούμε να κάνουμε τη μεταφύτευση του δεντρολίβανου σε μόνιμη θέση, στον κήπο ή σε γλάστρα.

Πολλαπλασιασμός δεντρολίβανου
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του δεντρολίβανου με μοσχεύματα

6. Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει το δεντρολίβανο;

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη μαγειρική, για να αρωματίσει διάφορα πιάτα και ιδιαίτερα σε συνταγές με ψάρι. Το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου αξιοποιείται στην αρωματοθεραπεία και στη σαπωνοποιία.

Στην φαρμακευτική, το δεντρολίβανο έχει ευεργετική δράση εναντίον του βήχα, του άσθματος, των ρευματισμών, της υπερκόπωσης και των νευρικών πονοκεφάλων. Επίσης, το δενδρολίβανο θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά φυτά μαζί με τη λεβάντα και τον βασιλικό.

Στην οικολογική γεωργία, το δενδρολίβανο σε συγκαλλιέργεια με λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι μπορεί να αποτρέψει προληπτικά την κάμπια που τα προσβάλει.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

7. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το δεντρολίβανο

Η λατινική ονομασία του δεντρολίβανου, Rosmarinus, αποτελεί σύνθεση των λέξεων: ros, που σημαίνει δροσιά, και marinus, που σημαίνει θαλασσινός, και υποδηλώνει ότι το δεντρολίβανο μπορεί να αναπτύσσεται σε παραθαλάσσια μέρη.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (31)

  1. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
    17/11/2023

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την δουλειά σου και την αγάπη σου για τα λουλούδια. Εχω στον κήπο μια δενδρολιβανιά ύψους 2 μέτρων, αλλά ο σκύλος μου την έριξε κάτω, ο κορμός λύγισε και έγινε ένα με το έδαφος, αλλά δεν έσπασε. Αν την κόψω πάνω απο το έδαφος και την φυτέψω σε μεγάλη γλάστρα θα βγάλει πάλι ρίζες ;;; ή θα την αχρηστέψω εντελώς ;; Σε ευχαριστώ εκ των πρωτέρων και πάλι συγχαρητήρια για την δουλειά σου.

  2. Giorgos
    20/10/2023

    Καλησπέρα έχω φυτέψει το δενδρολίβανο μου σε μια ζαρντινιέρα μαζί με λεβάντα αλλά ξεκίνησαν και τα δυο φυτά να κιτρινίζουν λίγο μήπως πρέπει να βάλτο λίπασμα ;

  3. ΧΟΝΔΡΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    20/04/2023

    ΓΙΑ ΣΑΣ.ΦΥΤΕΨΑ 4 ΜΙΚΡΑ ΚΛΑΔΑΚΙΑ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΡΙΖΟΥΛΑ.ΤΑ 3 ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΚΑΙ ΞΕΡΑΙΝΩΝΤΑΝ.ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΡΧΙΣΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ.ΟΜΩΣ 1ΜΗΝΑ ΤΩΡΑ Η ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ (1 ΕΚΑΤΟΣΤΟ).ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ.ΤΑ ΞΕΡΑ ΦΥΛΛΑ ΝΑ ΤΑ ΚΟΨΩ;ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ;ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΩΣ ΤΙΣ 1 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    • Κλάδεψε τα ξερά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ριζοβολίας για να αναπτυχθεί καλύτερα το φυτό του δεντρολίβανου.

  4. Σοφία
    15/05/2022

    Καλημέρα, στον κήπο μου έχω δεντρολίβανο και έχει πιάσει πάνω κάτι μικρά ζουζούνακια είναι περίπου σαν πασχαλίτσα αλλά πράσινα. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

  5. Ελένη
    14/03/2022

    Καλησπέρα,το δενδρολίβανο που αγόρασα σε γλάστρα παρουσιάζει μαύρα φυλλα στο επάνω μέρος των βλαστών,τα κόβω αλλά ξαναεμφανίζονται,τι μπορεί να έχει το φυτό και πως μπορώ να το βοηθήσω;

    • Καλημέρα Ελένη. Ψέκασε το φυτό σου με χαλκό για να αντιμετωπίσεις οικολογικά τα μαυρίσματα στα φύλλα.

      • Ελένη
        16/03/2022

        Ευχαριστώ πολύ για το άμεσο ενδιαφέρον σας!

  6. Αντώνης
    10/03/2021

    Καλημέρα!
    Το δεντρολίβανο που έχω στο μπαλκόνι μου, έχει βγάλει πολλές μικρές λευκοκίτρινες κηλίδες στο φύλλωμά του (ίσως επειδή το ποτιζα 1 φορά την βδομάδα τώρα τον χειμώνα που δεν είχε ούτε αρκετή ηλιοφάνεια;). Τι θα συμβουλεύατε να κάνω;
    Ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Αντώνη. Μπορείς να κλαδέψεις αυτή την εποχή το δενδρολίβανο και να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα για να αναβλαστήσει το φυτό.

      • Αντώνης
        13/03/2021

        Έχω παρατηρήσει οτι και η νέα βλάστηση έχει λευκοκίτρινες κηλίδες. Θα προτείνατε να το κόψω λίγο πιο πάνω απο εκεί που ξεκινά να βγάλει φυλλα κάτω χαμηλά;
        Ευχαριστώ!

  7. Γιάννης
    04/01/2021

    Καλησπέρα έχω ένα δεντρολίβανο δίπλα από τη βρύση και από την πολύ υγρασία και το νερό χαμό κάθε χρόνο το 1/3 του φυτού την να κάνω για να το επαναφέρω.

    • Καλησπέρα Γιάννη.
      Κλάδεψε τα ξερά φύλλα του δεντρολίβανου και ψέκαζε συχνά με διάλυμα χαλκού για να το προστατεύσεις από την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που ξεραίνουν τα φύλλα και σαπίζουν τις ρίζες και τους βλαστούς. Οι ασθένεια αυτές ευνοούνται σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και σχετικής θερμοκρασίας.

  8. Χρηστος
    18/11/2020

    Αν κλαδεψω τώρα το δεντρολίβανο από χαμηλά (είναι η πρώτη φορά που θα κλαδεψω από τόσο χαμηλά) θα υπάρξει πρόβλημα;;

    • Καλησπέρα Χρήστο. Καλύτερα να κλαδέψεις το δεντρολίβανο στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

  9. Γιώργος
    05/10/2020

    Καλησπέρα,
    έκανα φυτώριο με σπόρους δεντρολίβανου.
    Είναι ένα μικρό θερμοκήπιο.
    Όταν το βγάζω στο μπαλκόνι, το βλέπει ο ήλιος, και η θερμοκρασία είναι 18°C το βράδυ και 41°C το μεσημέρι, είναι καλό αυτό??
    Όταν το βάζω μέσα στο σπίτι έχει σταθερή θερμοκρασία, 25°C αλλά δεν το βλέπει ο ήλιος.
    Δεν ξέρω τι να κάνω??
    Έχετε κάτι να μου προτείνετε??
    Ευχαριστώ..

    • Καλημέρα Γιώργο. Αν έχουν φυτρώσει τα φυτά δεντρολίβανου στο σπορείο σου, μπορείς να τα έχεις έξω για όλη την διάρκεια της μέρας, εκτός από τις μεσημεριανές ώρες που έχει έντονη ηλιφάνεια και ζέστη και μπορείς να το διατηρείς μέσα στο σπίτι.

  10. Δήμητρα
    03/07/2020

    Καλησπέρα, έχω φυτέψει ένα δενδρολίβανο σε ηλιόλουστο σημείο στον κήπο μου εδώ και μια βδομάδα.
    Το είχα δυο μήνες σε γλάστρα πριν το φυτέψω. Δυστυχώς έχει ξεραθεί παρά πολύ και έχει χάσει σχεδόν όλο το πράσινο χρωμα του. Το πότιζω κάθε μέρα από λίγο. Τι μπορώ να κάνω για να το επαναφέρω;
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων!!

    • Καλησπέρα Δήμητρα. Κλάδεψε άμεσα το δεντρολίβανο και φρόντισε να κάνεις ένα καλό πότισμα και στη συνέχεια να το ποτίζεις ξανά μετά από 3-4 μέρες που στεγνώνει το χώμα.

  11. Mina
    27/06/2020

    Καλησπέρα,

    Φύτεψα δενδρολίβανο πριν από περίπου 2 μήνες σε ένα παρτέρι που έχω στο μπαλκόνι μου.
    Έχει αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι τα φύλλα του και ειδικά τα καινούρια έχουν αποκτήσει πάρα πολλές μικρές κουκίδες λευκές. Και τα καινούρια φύλλα μου φαίνονται κάπως αδύναμα από τις κουκίδες.

    Το πράσινο σαπούνι με νερό θα βοηθήσει η θα χρειαστώ κάτι άλλο πιο δυνατό;

    Ευχαριστώ!

    • Καλησπέρα Μίνα. Ψέκασε το φύλλωμα του δεντρολίβανου με διάλυμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις την βαμβακάδα που πιθανότατα έχει προσβληθεί το φυτό σου.

  12. Άκης
    24/06/2018

    Καλημέρα σας!! Έχω σε γλάστρρα δενδρολίβανο υψους 40 εκ. περίπου και το έχω σε θέση ηλιολόλουστη στην ταράτσα μου αλλά μου παρουσιάζει εδω και λίγο καιρό σημεία ξήρανσης…..Τι να κάνω για να το σώσω; Ευχαριστώ.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      26/06/2018

      Kαλησπέρα Άκη. Κλάδεψε τα ξερά τμήματα του δεντρολίβανου και φρόντιζε να το ποτίζεις 2-3 φορές τη βδομάδα αυτή την εποχή, ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Πρόσεχε να μην βρέχεις το φύλλωμα του κατά το πότισμα.

  13. dimitris
    31/12/2017

    Πριν 2 μηνες πηρα μοσχευματα απο ενα δεντρολιβανο και τα εβαλα στο νερο να βγαλουν ριζες.
    Μετα απο 1 μηνα εβγαλαν λιγες ριζες και τα εβαλα σε γλαστρακια.
    Αυτα τωρα τα κραταω μεσα σε σκια; και ποσο νερο θελουν; μικρα και συχνα ποτισματα που λεει το αρθρο;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      02/01/2018

      Δημήτρη, τα μοσχεύματα του δενδρολίβανου με τις ρίζες που έβαλες σε γλαστράκια, θα πρέπει να τα διατηρήσεις σε εξωτερικό σκιερό χώρο, προφυλαγμένο από βοριά, φωτεινό που να έχει υγρασία. Πάντως, για καλύτερο απότέλεσμα, θα μπορούσες πριν τη φύτευση στο γλαστράκι, να είχες εμβαπτίσει τη ρίζα του μοσχεύματος του δενδρολίβανου σε ορμόνη ριζοβολίας. Σε κάθε περίπτωση, θα κάνεις συχνά και μικρά ποτίσματα για να βοηθήσεις στη ριζοβολία του δενδρολίβανου. Γύρω στην άνοιξη, μπορείς να μεταφυτέψεις το γλαστράκι σου με το δενδρολίβανο στο έδαφος ή σε μεγαλύτερη γλάστρα. Καλή επιτυχία!

  14. gianu toto
    29/07/2017

    Ευχαριστώ για το διαφωτιστικό και συγχρόνως κατανοητό το άρθρο! Το μοιράζομαι, με την άδειά σας ελπίζω.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/07/2017

      Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Χαιρόμαστε που το βρίσκετε χρήσιμο και… φυσικά, τα άρθρα τα γράφουμε για να μοιραζόμαστε με όλους εσάς τις γνώσεις μας γύρω από τα φυτά και τον κήπο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ