εικόνα

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια δεντρολίβανου

7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια δεντρολίβανου

Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα πιο χρήσιμα αρωματικά φυτά που φυτεύουμε στον κήπο και αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού για δημιουργία βραχόκηπου. Το δεντρολίβανο είναι ευρύτερα γνωστό με το όνομα αρισμαρί ή ρόσμαρι που προέρχεται από τη λατινική ονομασία του φυτού, Salvia rosmarinus. Μπορούμε, επίσης, να καλλιεργήσουμε δεντρολίβανο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, καθώς προσαρμόζεται εύκολα και δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε φροντίδα. Πολυετής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο φτάνει σε ανάπτυξη από ένα ως δύο μέτρα και εμφανίζει υπέροχα αρωματικά άνθη με απαλό μπλε χρώμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες δεντρολίβανου, άγριες και καλλιεργούμενες για να φυτέψουμε, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το έρπον δενδρολίβανο που αναπτύσσεται πλαγιόκλαδα και μπορεί να χρησιμιμοποιηθεί σε κρεμαστά καλάθια ή για να καλύψει κάθετα ένα πέτρινο ή ξύλινο φράχτη. Εκτός από την ομορφιά που χαρίζει στον κήπο μας, το δεντρολίβανο έχει πολλές χρήσεις στην μαγειρική και στην βιομηχανία καλλυντικών και φαρμάκων, χάρη στις μοναδικές ιδιότητες που έχει το αιθέριο έλαιο του. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα του δεντρολίβανου και πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε υπέροχο και υγιές στον κήπο μας.

 

Που φυτεύουμε το δεντρολίβανο και που παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη;

 

Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον. Αν η φύτευσή του γίνει σε σκιερό περιβάλλον, το δεντρολίβανο εμφανίζει μειωμένη ανάπτυξη και λιγότερη ανθοφορία. Είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλες θερομοκρασίες, άλλωστε μπορούμε να συναντήσουμε το δεντρολίβανο αυτοφυές σε μέρη με υψόμετρο 600 μέτρων. Μπορεί να προσαρμοστεί στους περισσότερους τύπους εδαφών ακόμα και σε ξηρά άγονα εδάφη και ευδοκιμεί καλύτερα σε ελαφρά εδάφη με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH.

 


Καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρα
Τι φροντίδα χρειάζεται το δεντρολίβανο σε γλάστρα


 

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση το δεντρολίβανο;

 

Το δενρολίβανο έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και τη λίπανση. Αρχικά, τον πρώτο χρόνο ζωής του, μετά τη μεταφύτευση, κάνουμε μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα. Στη συνέχεια, λόγω του δυνατού κι εκτεταμένου ριζικού συστήματος που αναπτύσσει, ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσον αφορά τη λίπανση του δεντρολίβανου, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης, είναι ενδεδειγμένη για να έχει πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία.

 


Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το δεντρολίβανο;

 

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, το δεντρολίβανο μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την ρίζα, καθώς και το φύλλωμα. Για την προστασία του δεντρολίβανου, μπορούμε να ψεκάσουμε με οικολογικό διάλυμα θειαφιού ή με αυτοσχέδιο διάλυμα μαγειρικής σόδας που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερού. Για την προστασία από το έντομο της μελίγκρας, του αλευρώδη και του σκαθαριού του δενδρολίβανου (Chrysolina americana) ψεκάζουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

 


Τα άνθη του δεντρολίβανου προσελκύουν μέλισσες στον κήπο
Το δεντρολίβανο προσελκύει μέλισσες στον κήπο μας


 

Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα του δεντρολίβανου;

 

Το δεντρολίβανο κλαδεύεται στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές του φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας του. Κλαδεύουμε κάθε χρόνο ελαφρά το δενδρολίβανο αφαιρώντας ξερούς και αδύναμους βλαστούς, ενώ παράλληλα περιορίζουμε την ανάπτυξη του κλαδεύοντας την κορυφαία βλάστηση. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε ελαφρά επιδέξια ψαλιδίσματα και να δώσουμε διάφορα σχήματα στο δεντρολίβανο μας. Τέλος, κάθε 3-4 χρόνια, μπορούμε να κάνουμε αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης του δεντρολίβανου, κόβοντας τα κλαδιά του από χαμηλό ύψος 10-15 εκατοστών από το έδαφος για να ανανεωθούν οι ξυλώδεις βλαστοί του.

 

Πώς φτιάχνουμε καινούρια φυτά δεντρολίβανου;

 

Ο πολλαπλασιασμός του δεντρολίβανου γίνεται με μοσχεύματα, σπόρους και παραφυάδες. Για τα μοσχεύματα του δεντρολίβανου, την περίοδο της άνοιξης κόβουμε βλαστούς από την κορυφή του φυτού σε μήκος 10 εκατοστών, από τα οποία αφαιρούμε τα φύλλα της βάσης. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα μοσχεύματα σε υπόστρωμα κοπριάς, χώματος και άμμου σε αναλογία 1:1:1, σε σκιερό υγρό περιβάλλον. Μετά από τρεις-τέσσερις μήνες, το μόσχευμά μας θα έχει βγάλει ρίζες και μπορούμε να κάνουμε τη μεταφύτευση του δεντρολίβανου σε μόνιμη θέση, στον κήπο ή σε γλάστρα.

 


Πολλαπλασιασμός δεντρολίβανου
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του δεντρολίβανου με μοσχεύματα


 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει το δεντρολίβανο;

 

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη μαγειρική, για να αρωματίσει διάφορα πιάτα και ιδιαίτερα σε συνταγές με ψάρι. Το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου αξιοποιείται στην αρωματοθεραπεία και στη σαπωνοποιία. Στην φαρμακευτική, το δεντρολίβανο έχει ευεργετική δράση εναντίον του βήχα, του άσθματος, των ρευματισμών, της υπερκόπωσης και των νευρικών πονοκεφάλων. Επίσης, το δενδρολίβανο θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά φυτά μαζί με τη λεβάντα και τον βασιλικό. Στην οικολογική γεωργία, το δενδρολίβανο σε συγκαλλιέργεια με λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι μπορεί να αποτρέψει προληπτικά την κάμπια που τα προσβάλει.

  

Κι ένα τελευταίο μυστικό για το δεντρολίβανο

 

Η λατινική ονομασία του δεντρολίβανου, Rosmarinus, αποτελεί σύνθεση των λέξεων: ros, που σημαίνει δροσιά, και marinus, που σημαίνει θαλασσινός, και υποδηλώνει ότι το δεντρολίβανο μπορεί να αναπτύσσεται σε παραθαλάσσια μέρη.

 

Περισσότερα αρωματικά φυτά

 
Καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρα
Πώς αποξηραίνουμε αρωματικά φυτά και βότανα
Πως φτιάχνουμε αιθέρια έλαια στο σπίτι
Φυτά κατάλληλα για βραχόκηπο
Σιτρονέλα, ένα εντομοαπωθητικό φυτό
Αρμπαρόριζα, αρωματικό και καλλωπιστικό φυτό
Βασιλικός, 10 μυστικά για τη φροντίδα του
Λεβάντα, 5 μυστικά για τη φροντίδα του
Δυόσμος, 5 μυστικά για τη φροντίδα του
Φασκόμηλο, συμβουλές φροντίδας για καλλιέργεια
Ρίγανη, 5 μυστικά για φύτευση και φροντίδα
Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού
Μέντα, 7 μυστικά για τη φροντίδα της
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (14)

σχολιαστής
Χρηστος 18 Νοεμβρίου 2020

Αν κλαδεψω τώρα το δεντρολίβανο από χαμηλά (είναι η πρώτη φορά που θα κλαδεψω από τόσο χαμηλά) θα υπάρξει πρόβλημα;;

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 5 Οκτωβρίου 2020

Καλησπέρα,
έκανα φυτώριο με σπόρους δεντρολίβανου.
Είναι ένα μικρό θερμοκήπιο.
Όταν το βγάζω στο μπαλκόνι, το βλέπει ο ήλιος, και η θερμοκρασία είναι 18°C το βράδυ και 41°C το μεσημέρι, είναι καλό αυτό??
Όταν το βάζω μέσα στο σπίτι έχει σταθερή θερμοκρασία, 25°C αλλά δεν το βλέπει ο ήλιος.
Δεν ξέρω τι να κάνω??
Έχετε κάτι να μου προτείνετε??
Ευχαριστώ..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Οκτωβρίου 2020

  Καλημέρα Γιώργο. Αν έχουν φυτρώσει τα φυτά δεντρολίβανου στο σπορείο σου, μπορείς να τα έχεις έξω για όλη την διάρκεια της μέρας, εκτός από τις μεσημεριανές ώρες που έχει έντονη ηλιφάνεια και ζέστη και μπορείς να το διατηρείς μέσα στο σπίτι.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δήμητρα 3 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα, έχω φυτέψει ένα δενδρολίβανο σε ηλιόλουστο σημείο στον κήπο μου εδώ και μια βδομάδα.
Το είχα δυο μήνες σε γλάστρα πριν το φυτέψω. Δυστυχώς έχει ξεραθεί παρά πολύ και έχει χάσει σχεδόν όλο το πράσινο χρωμα του. Το πότιζω κάθε μέρα από λίγο. Τι μπορώ να κάνω για να το επαναφέρω;
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων!!

Απάντηση
σχολιαστής
Mina 27 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα,

Φύτεψα δενδρολίβανο πριν από περίπου 2 μήνες σε ένα παρτέρι που έχω στο μπαλκόνι μου.
Έχει αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι τα φύλλα του και ειδικά τα καινούρια έχουν αποκτήσει πάρα πολλές μικρές κουκίδες λευκές. Και τα καινούρια φύλλα μου φαίνονται κάπως αδύναμα από τις κουκίδες.

Το πράσινο σαπούνι με νερό θα βοηθήσει η θα χρειαστώ κάτι άλλο πιο δυνατό;

Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Άκης 24 Ιουνίου 2018

Καλημέρα σας!! Έχω σε γλάστρρα δενδρολίβανο υψους 40 εκ. περίπου και το έχω σε θέση ηλιολόλουστη στην ταράτσα μου αλλά μου παρουσιάζει εδω και λίγο καιρό σημεία ξήρανσης…..Τι να κάνω για να το σώσω; Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Ιουνίου 2018

  Kαλησπέρα Άκη. Κλάδεψε τα ξερά τμήματα του δεντρολίβανου και φρόντιζε να το ποτίζεις 2-3 φορές τη βδομάδα αυτή την εποχή, ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Πρόσεχε να μην βρέχεις το φύλλωμα του κατά το πότισμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
dimitris 31 Δεκεμβρίου 2017

Πριν 2 μηνες πηρα μοσχευματα απο ενα δεντρολιβανο και τα εβαλα στο νερο να βγαλουν ριζες.
Μετα απο 1 μηνα εβγαλαν λιγες ριζες και τα εβαλα σε γλαστρακια.
Αυτα τωρα τα κραταω μεσα σε σκια; και ποσο νερο θελουν; μικρα και συχνα ποτισματα που λεει το αρθρο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιανουαρίου 2018

  Δημήτρη, τα μοσχεύματα του δενδρολίβανου με τις ρίζες που έβαλες σε γλαστράκια, θα πρέπει να τα διατηρήσεις σε εξωτερικό σκιερό χώρο, προφυλαγμένο από βοριά, φωτεινό που να έχει υγρασία. Πάντως, για καλύτερο απότέλεσμα, θα μπορούσες πριν τη φύτευση στο γλαστράκι, να είχες εμβαπτίσει τη ρίζα του μοσχεύματος του δενδρολίβανου σε ορμόνη ριζοβολίας. Σε κάθε περίπτωση, θα κάνεις συχνά και μικρά ποτίσματα για να βοηθήσεις στη ριζοβολία του δενδρολίβανου. Γύρω στην άνοιξη, μπορείς να μεταφυτέψεις το γλαστράκι σου με το δενδρολίβανο στο έδαφος ή σε μεγαλύτερη γλάστρα. Καλή επιτυχία!

  Απάντηση
σχολιαστής
gianu toto 29 Ιουλίου 2017

Ευχαριστώ για το διαφωτιστικό και συγχρόνως κατανοητό το άρθρο! Το μοιράζομαι, με την άδειά σας ελπίζω.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Ιουλίου 2017

  Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Χαιρόμαστε που το βρίσκετε χρήσιμο και… φυσικά, τα άρθρα τα γράφουμε για να μοιραζόμαστε με όλους εσάς τις γνώσεις μας γύρω από τα φυτά και τον κήπο.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.