εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τη μέντα

Συμβουλές φροντίδας για τη μέντα

Συμβουλές φροντίδας για τη μέντα

Η μέντα είναι ξαδελφάκι του δυόσμου, ποώδες αρωματικό φυτό, πολυετές και αειθαλές, με βλαστούς τετράγωνους και πολύ χαρακτηριστικά φύλλα και ευωδιαστά άνθη, ροζ-μωβ χρώματος. Η μέντα φυτεύεται πολύ εύκολα σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας ενώ μπορούμε να τη φυτέψουμε και σε κήπο, σε συστάδες, ή σε βραχόκηπους μαζί με άλλα αρωματικά φυτά.

 

Τι συνθήκες θέλει η μέντα;
 
Η μέντα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, αρκεί να της εξασφαλίζεται σχετική υγρασία και καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες και ημισκιερές περιοχές, όπου τα φύλλα της και τα άνθη της θα μας χαρίσουν υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Αν τη φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις, ενώ θα πρέπει να την τοποθετούμε σε προφυλαγμένη θέση καθώς δεν είναι ανθεκτική σε βοριάδες και στην παγωνιά του χειμώνα.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει η μέντα;
 
Η μέντα θέλει συχνό πότισμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και αν βρίσκεται σε έντονα ηλιόλουστες θέσεις για πολλές ώρες. Αν η μέντα είναι φυτεμένη σε γλάστρα στο μπαλκόνι, ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες μόλις στεγνώνει το χώμα της. Σχετικά με τη λίπανση, η μέντα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αρκεί η προσθήκη μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος αζώτου ή ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η μέντα;
 
Κλαδεύουμε τη μέντα πολύ αυστηρά μετά την ανθοφορία της για να παρουσιάσει ξανά δυνατή ανάπτυξη. Ο πολλαπλασιασμός της είναι πολύ εύκολος και γίνεται, κυρίως με διαίρεση των ριζωμάτων κατά την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει η μέντα;
 
Τα ξηρά φύλλα της μέντας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψημάτων. Το τσάι της μέντας είναι εξαιρετικά δημοφιλές στον αραβικό κόσμο και θεωρείται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο της μέντας χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη βιομηχανία τροφίμων για να αρωματίσει πρώτες ύλες και ειδικά στην ποτοποιία. Επίσης, η μέντα βρίσκει μεγάλη εφαρμογή και στην βιομηχανία καλλυντικών και φαρμάκων, λόγω των αντιμυκητιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που διαθέτει.

 

Κι ένα μυστικό για τη μέντα
 
Η ονομασία της μέντας προέρχεται από το λατινικό λέξη mentha, που έχει ρίζες στην αρχαιοελληνική μίνθη. Η Μίνθη ήταν μια όμορφη νύμφη του Κάτω Κόσμου, που ο Πλούτωνας, ο θεός του Άδη, ερωτεύθηκε και έκανε ερωμένη του. Η Περσεφόνη, η γυναίκα του Πλούτωνα, παραπονέθηκε στη μητέρα της, την Δήμητρα, τη θεά της γεωργίας, και μεταμόρφωσε τη Μίνθη στο γνωστό μας αρωματικό φυτό, τη μέντα.

 
Φυτέψτε μέντα σε γλάστρα ακολουθώντας τις συμβουλές στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.