εικόνα

7 μυστικά για τη φροντίδα της μέντας

7 μυστικά για τη φροντίδα της μέντας

7 μυστικά για τη φροντίδα της μέντας

Μέντα με τη μοναδική γεύση και τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία! Η μέντα είναι ξαδελφάκι του δυόσμου, ποώδες αρωματικό φυτό, πολυετές και αειθαλές, με βλαστούς τετράγωνους και πολύ χαρακτηριστικά φύλλα και ευωδιαστά άνθη, ροζ-μωβ χρώματος. Θα συναντήσουμε αρκετά άγρια είδη μέντας στο βουνό, μπορούμε ωστόσο να την καλλιεργήσουμε και στον κήπο μας σε παρτέρια ή σε βραχόκηπους μαζί με άλλα αρωματικά φυτά. Κι αν δεν έχουμε κήπο, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μέντα σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην κουζίνα μας για να την κόβουμε φρέσκια όποτε τη χρειαζόμαστε.

 

Τι συνθήκες θέλει η μέντα για να αναπτυχθεί;

 

Η μέντα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, αρκεί να της εξασφαλίζεται σχετική υγρασία και καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες και ημισκιερές περιοχές, όπου τα φύλλα της και τα άνθη της θα μας χαρίσουν υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Καλύτερα να την φυτεύουμε σε σχετικά προφυλαγμένη θέση στον κήπο μας καθώς δεν είναι ανθεκτική σε βοριάδες και στην παγωνιά του χειμώνα καθώς μπορεί να παρουσιαστούν εγκαύματα στο φύλλωμα της.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει η καλλιέργεια της μέντας;

 

Η μέντα θέλει συχνό πότισμα για να έχει πλούσιο και δροσερό φύλλωμα. Συνήθως ποτίζουμε τη μέντα 1 φορά τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Αν η μέντα βρίσκεται σε έντονα ηλιόλουστες θέσεις, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, θα χρειαστεί να ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες μόλις στεγνώνει το χώμα της. Σχετικά με τη λίπανση, η μέντα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει να ευδοκιμήσει. Αρκεί η προσθήκη μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος αζώτου ή ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η μέντα;

 

Η μέντα χρειάζεται ένα ελαφρύ κλάδεμα μετά την ανθοφορία της για να παρουσιάσει ξανά δυνατή ανάπτυξη. Ο πολλαπλασιασμός της μπορεί να γίνει με σπόρο, με μοσχεύματα καθώς και με διαίρεση των ριζωμάτων. Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε νέα φυτά μέντας είναι χρησιμοποιώντας μοσχεύματα. Στα τέλη της άνοιξης, παίρνουμε τμήματα βλαστών από την κορυφή του φυτού, μήκους περίπου 10 εκατοστών και τα φυτεύουμε σε γλάστρες τις οποίες στη συνέχεια διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Ένας ακόμα πρακτικός τρόπος για τον πολλαπλασιασμό της μέντας είναι με τη διαίρεση των ριζωμάτων της κατά την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει η μέντα;

 

Τα ξηρά φύλλα της μέντας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψημάτων. Το τσάι της μέντας είναι εξαιρετικά δημοφιλές στον αραβικό κόσμο και θεωρείται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο της μέντας χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη βιομηχανία τροφίμων για να αρωματίσει πρώτες ύλες και ειδικά στην ποτοποιία. Επίσης, η μέντα βρίσκει μεγάλη εφαρμογή και στην βιομηχανία καλλυντικών αλλά και στη βιομηχανία φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών λόγω των αντιμυκητιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που διαθέτει.

 

Κι ένα μυστικό για τη μέντα

 

Αξίζει να αναφερθούμε στην ονοματολογία και τη μυθολογία της μέντας. Η ονομασία της μέντας προέρχεται από το λατινικό λέξη mentha, που έχει ρίζες στην αρχαιοελληνική μίνθη. Η Μίνθη ήταν μια όμορφη νύμφη του Κάτω Κόσμου, που ο Πλούτωνας, ο θεός του Άδη, ερωτεύθηκε και έκανε ερωμένη του. Η Περσεφόνη, η γυναίκα του Πλούτωνα, παραπονέθηκε στη μητέρα της, την Δήμητρα, τη θεά της γεωργίας, και μεταμόρφωσε τη Μίνθη στο γνωστό μας αρωματικό φυτό, τη μέντα.

 

Περισσότερα αρωματικά φυτά

 

Δες συμβουλές για την καλλιέργεια της μέντας σε γλάστρα, καθώς και πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων αρωματικών φυτών:
 
Αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό χωρίς χώμα
4 αρωματικά φυτά που μυρίζουν λεμόνι
5 αρωματικά φυτά για ρόφημα
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
Φασκόμηλο, συμβουλές φροντίδας για καλλιέργεια
Λεμονόχορτο σε κήπο και σε γλάστρα
Δυόσμος, 5 μυστικά φροντίδας
Λεβάντα, 5 μυστικά φροντίδας
Δεντρολίβανο, 6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα
Ρίγανη, 5 μυστικά για φύτευση και φροντίδα
Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.