Τι φυτεύουμε τον Σεπτέμβριο;

Τι φυτευουμε τον Σεπτεμβριο

Ποια φυτά φυτεύουμε τον Σεπτέμβρη σε κήπο και σε γλάστρες από λουλούδια και λαχανικά, μέχρι δέντρα και αρωματικά φυτά.

Καθώς ολοκληρώνεται η καλοκαιρινή καλλιέργεια λαχανικών, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τον φθινοπωρινό μας κήπο.

Μέσα στον Σεπτέμβριο, φυτεύουμε τα πρώτα φθινοπωρινά λαχανικά που θα μας χαρίσουν μία πλoύσια συγκομιδή μέσα στον χειμώνα.

Παράλληλα, ξεκινάμε να φυτεύουμε τους φθινοπωρινούς βολβούς λουλουδιών που δίνουν την ανθοφορία τους τα τέλη του χειμώνα, μαζί με άλλα όμορφα λουλούδια που ανθίζουν μες στο φθινόπωρο.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο μπορούμε να φυτέψουμε διάφορα καρποφόρα δέντρα, κυρίως εσπεριδοειδή, για να απολαύσουμε τους υπέροχους καρπούς τους.

Κατάλληλη εποχή και για νέα φύτευση γκαζόν, καθώς και για συμπληρωματικές φυτεύσεις όταν ο χλοοτάπητας μας έχει εμφανίσει κάποια κενά.

Κι αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα βοτανόκηπο, μπορούμε να φυτέψουμε διάφορα αρωματικά φυτά και βότανα για να τα αξιοποιήσουμε στη κουζίνα μας και στα ροφήματα μας.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι φυτεύουμε το μήνα Σεπτέμβριο ώστε να απολαύσουμε ένα όμορφο φθινόπωρο στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Ποια λαχανικά φυτεύουμε τον Σεπτέμβριο σε κήπο και σε γλάστρα;

Ο Σεπτέμβριος είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε την φύτευση με τα αγαπημένων μας φθινοπωρινά λαχανικά στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Τα “απαραίτητα” λαχανικά στον φθινοπωρινό λαχανόκηπο είναι:

Κλασικές επιλογές για φύτευση ή σπορά αποτελούν επίσης τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα υπόγεια βολβώδη λαχανικά όπως: 

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις νότιες περιοχές της χώρας ξεκινάει η φθινοπωρινή φύτευση και καλλιέργεια της πατάτας.

λαχανικα που φυτευουμε το φθινοπωρο
18 φθινοπωρινά λαχανικά για καλλιέργεια σε κήπο και γλάστρα

2. Ποια μυρωδικά φυτεύουμε τον Σεπτέμβρη στον κήπο και σε γλάστρα;

Δίπλα στα λαχανικά, ο Σεπτέμβριος είναι ιδανικός μήνας για να φυτέψουμε ή να κάνουμε σπορά με αγαπημένα μας μυρωδικά όπως:

Διαφήμιση

3. Ποια λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά φυτεύονται τον Σεπτέμβριο;

Μέσα στο Σεπτέμβριο, ξεκινά η φύτευση φθινοπωρινών βολβών που θα μας χαρίσουν την ανθοφορία τους στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

Οι βολβοί λουλουδιών που μπορούμε να φυτέψουμε είναι:

Υπενθυμίζουμε ότι το βάθος φύτευσης των βολβών στο χώμα κυμαίνεται μεταξύ 5-15 εκατοστών, ανάλογα το είδος του λουλουδιού και το μέγεθος του βολβού.

Βολβοί λουλουδιών που φυτεύουμε το φθινόπωρο
Βολβοί λουλουδιών που φυτεύουμε το φθινόπωρο

Αγαπημένα λουλούδια που φυτεύουμε τον Σεπτέμβριο είναι το χρυσάνθεμο και το κυκλάμινο που μας χαρίζουν την υπέροχη ανθοφορία τους μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα.

Βέβαια, μπορούμε να πάμε και σε πιο κλασικές επιλογές καλλωπιστικών φυτών που συνεχίζουν την ανθοφορία τους από το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο όπως:

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο
10 μυστικά για τη φροντίδα του κυκλάμινου

4. Ποια αρωματικά φυτά και βότανα φυτεύουμε τον Σεπτέμβριο;

Ο Σεπτέμβριος είναι κατάλληλος μήνας και για τη δημιουργία βοτανόκηπου με τη φύτευση αρωματικών φυτών και βοτάνων στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα όπως:

Ρίγανη σε γλάστρα
Ρίγανη σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

Κι αν θέλουμε αρωματικά φυτά για ρόφημα, υπάρχει:

Διαφήμιση

5. Τον Σεπτέμβριο κάνουμε σπορά γκαζόν και φύτευση χλοοτάπητα

Αυτή η περίοδος, μέσα στο φθινόπωρο είναι κατάλληλη για σπορά και φύτευση νέου χλοοτάπητα ή για επιλεκτική σπορά κατά τόπους ώστε να καλύψουμε τα κενά του ήδη υπάρχοντος γκαζόν.

Για την φύτευση καινούριου γκαζόν, είναι σημαντικό να απομακρύνουμε ανεπιθύμητα αγριόχόρτα (ζιζάνια) και μεγάλες πέτρες από το έδαφος και να κάνουμε ένα καλό φρεζάρισμα για να γίνει πιο αφράτο το χώμα.

Στη συνέχεια, φροντίζουμε να ενσωματώσουμε στο χώμα που θα φυτέψουμε το γκαζόν κατάλληλη ποσότητα τύρφηςκομπόστπερλίτη και λιπάσματος βραδείας αποδέσμευσης για να βελτιώσουμε το έδαφος και να το ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά.

Ποικιλίες και είδη γκαζόν
Φύτευση γκαζόν, σπορά και ποικιλίες για να επιλέξουμε

6. Κι ένα μυστικό για τις φυτεύσεις του Σεπτεμβρίου

Εκτός από τα φθινοπωρινά λαχανικά, όσοι καλλιεργητές διαθέτουν θερμοκήπιο, μπορούν να φυτέψουν την περίοδο του Σεπτεμβρίου ντομάτες, αγγουριές, πιπεριές και μελιτζάνες για να απολαμβάνουν τους καρπούς μέσα στον χειμώνα.

σεπτεμβριος εργασιες κηπου
Σεπτέμβριος, εργασίες στον κήπο
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Σοφία Αλμπάνη
    23/09/2023

    Καλησπέρα! Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Θα μπορούσατε να μας πείτε μερικές ιδέες για μοσχεύματα που φυτεύουμε αυτή την εποχή;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ