εικόνα

8 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδιάς

8 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδιάς

8 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδιάς

Η ροδιά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καρποφόρα δέντρα που καλλιεργούμε παραδοσιακά στον κήπο μας για να απολαμβάνουμε νόστιμα και ζουμερά ρόδια. Το ρόδι τρώγεται φρέσκο, σκέτο ή συνοδευτικό σε σαλάτες και σε συνταγές μαγειρικής, ενώ θα το συναντήσουμε επίσης σε φρέσκους χυμούς και σε αναψυκτικά. Τα τελευταία χρόνια, το ρόδι θεωρείται σημαντική υπερτροφή (superfood), καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα. Η καλλιέργεια της ροδιάς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ερασιτεχνικούς κήπους, καθώς δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε φροντίδα, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικές βασικές συμβουλές. Ας δούμε αναλυτικά τι προσέχουμε στην καλλιέργεια της ροδιάς για να απολαμβάνουμε κάθε φθινόπωρο υπέροχα ρόδια από τον κήπο μας.

 

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες ροδιάς;

 

Yπάρχουν πολλές ντόπιες και ξένες ποικιλίες ροδιάς, κυρίως αμερικάνικες, που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Στις πιο δημοφιλείς και αξιόλογες ποικιλίες ροδιάς περιλαμβάνεται η ελληνική ποικιλία Ερμιόνης και η αμερικάνικη ποικιλία Wonderful που χαρακτηρίζονται ως γλυκόχυμες ποικιλίες. Η ποικιλία Ερμιόνης ωριμάζει από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ανάλογα την περιοχή που καλλιεργείται. Διαθέτει μεγάλου μεγέθους καρπό με έντονο κοκκινο χρώμα και έχει αρκετά γλυκιά γεύση, κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα από τους λάτρεις των ροδιών. Η ποικιλία Wonderful διαθέτει μεγάλο μέγεθος καρπού, με ελκυστικό κοκκινο χρώμα φλοιού, γλυκόξινη γεύση και συγκομίζεται συνήθως μέσα στον Οκτώβριο ανάλογα την περιοχή. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ποικιλία ροδιάς Wοnderful συντηρείται για μεγαλύτερο χρόνο στο ψυγείο από την ποικιλία της Ερμιόνης, χαρακτηριστικό που δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στην εμπορευσιμότητα της.

 


Σε τι συνθήκες καλλιεργείται η ροδιά και σε ποιες αποστάσεις φυτεύεται;

 

Οι ροδιές ευδοκιμούν σε θερμές περιοχές με ήπιο χειμώνα, χωρίς έντονους ψυχρούς ανέμους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ως καλλιέργεια θεωρείται πιο ανθεκτική στο ψύχος από τα εσπεριδοειδή. Η ρoδιά είναι ανεκτική σε περίοδο ξηρασίας, καθώς η σχετικά υψηλή θερμοκρασία του καλοκαιριού ευνοεί την ωρίμανση των καρπών της. Όσον αφορά το έδαφος, η ροδιά αναπτύσσεται σε χώματα βαθιά και γόνιμα, δροσερά, που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό. Είναι σημαντικό πριν τη φύτευση της ροδιάς να ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με οργανική ουσία που θα βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξη των φυτών. Η ροδιά φυτεύεται σε αποστάσεις 4 μέτρων μεταξύ των δέντρων και 5 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα ροδιά;

 

Η ροδιά έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία. Κανουμε τακτικά ποτίσματα για τη ροδιά φροντίζοντας να ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης για να έχουμε ικανοποιητική ανθοφορία και την περίοδο του φθινοπώρου για να εξασφαλίσουμε καλή ωρίμανση των καρπών. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να ποτίζουμε συχνότερα και το πότισμα να γίνεται 2 φορές την εβδομάδα. Σε περίοδο ξηρασίας και καύσωνα, τα φύλλα της ροδιάς απορροφούν νερό από τους καρπούς με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής της ροδιάς.
 

Τι λίπασμα χρειάζονται οι ροδιές;

 

Η ροδιά έχει σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία και γι’ αυτό η λίπανση της αποτελεί απαραίτητη καλλιεργητική εργασία. Αρχικά, στα τέλη του χειμώνα, ενσωματώνουμε κάθε χρόνο πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο σε κάλιο, βόριο και άζωτο. Συμπληρωματικά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να βοηθήσουμε το δέντρο να μας δώσει μεγαλύτερα και πιο γλυκά ρόδια.

 


Πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδιάς


 

Ποια εποχή και πώς κλαδεύουμε τη ροδιά;

 

Το κλάδεμα της ροδιάς είναι πολύ σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο. Το κλάδεμα της ροδιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης αφορά τα νεαρά δέντρα ροδιάς για να δώσουμε το κατάλληλο σχήμα και να επιταχύνουμε την είσοδο τους στην παραγωγή. Το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται κάθε χρόνο στα μεγαλύτερα δέντρα ροδιάς και αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος της ροδιάς, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου, στον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων, στην επίτευξη καλού φωτισμού και αερισμού του δέντρου, καθώς και στην αύξηση της παραγωγής. Περισσότερες συμβουλές για το κλάδεμα της ροδιάς υπάρχουν στο αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά ροδιάς;

 

Ο πολλαπλασιασμός της ροδιάς μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, αν φυτέψουμε σπόρο ροδιάς, τα φυτά της ροδιάς που προκύπτουν από σπόρο δεν αναπαράγουν πιστά την ποικιλία του καρπού από τον οποίο προέρχεται ο σπόρος. Σε αυτή την περίπτωση, τα δενδρύλλια ή τα δέντρα της ροδιάς θα χρειαστούν εμβολιασμό για αλλαγή ποικιλίας. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι μπολιάσματος της ροδιάς είναι ο υπόφλοιος εγκεντρισμός που γίνεται στις αρχές της άνοιξης ή ο ενοφθαλμισμός τύπου Τ ή πλακίτη στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Επίσης, ο πολλαπλασιασμός της ροδιάς γίνεται με ξυλοποιημένα τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών (μοσχεύματα) που παίρνουμε την περίοδο του χειμώνα ή κόβοντας βλαστούς με φύλλα που λαμβάνουμε την περίοδο του καλοκαιριού και τα φυτεύουμε σε γλάστες φυτωρίου με μίγμα φυτοχώματος και άμμου σε αναλογία 1:1, χρησιμποποιώντας ορμόνη ριζοβολίας. Τέλος, ένας άλλος τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ροδιάς, είναι με τη μέθοδο των παραφυάδων που αναπτύσσονται από τον κεντρικό κορμό της ροδιάς. Οι παραφυάδες είναι μικροί βλασροί περίπου 20 εκατοστών που αφαιρούμε μαζί με τμήμα ρίζας και μεταφυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου που γεμίζουμε με εμπλουτισμένο φυτόχωμα ή τύρφη και άμμο σε αναλογία 2:1. Μετά από περίοδο 2 μηνών, τα νέα φυτά θα έχουν ριζώσει στη γλάστρα και θα έιναι έτοιμα για μεταφύτευση στην οριστική τους θέση

 


Πολλαπλασιασμός ροδιάς, πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά
Πολλαπλασιασμός ροδιάς, πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά


 

Ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν την ροδιά;

 

Τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν τη ροδιά είναι η μελίγκρα (αφίδες), ο αλευρώδης, ο ψευδόκοκκος και η μύγα της μεσογείου που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τους καρπούς της ροδιάς. Μία σημαντική μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τους καρπούς της ροδιάς είναι η αλτερναριώση που προκαλεί σάπισμα στα ρόδια. Για την οικολογική αντιμετώπιση των εντόμων που προκαλούν προβλήματα στo φύλλωμα και στους καρπούς της ροδιάς ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων λιπαρών οξέων. Για να αντιμετωπίσουμε τις μυκητολογικές ασθένειες είναι απαραίτητος ο ψεκασμός με διάλυμα χαλκού.

 

Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε;

 

Το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται στις αρχές του φθινοπώρου, όταν ετοιμαζόμαστε να συγκομίσουμε τα ρόδια. Το σκάσιμο των ροδιών οφείλεται κυρίως σε ακανόνιστα ποτίσματα, σε απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας, καθώς και στην έλλειψη βορίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσθήκη αζωτούχας λίπανσης στις ροδιές, αφού έχουν δέσει οι καρποί, συντελεί στην αύξηση του σκασίματος των καρπών της. Για την αντιμετώπιση του σκασίματος των καρπών της ροδιάς, πραγματοποιούμε τακτικά ποτίσματα την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα ο ψεκασμός με υγρό λιπασμα ασβεστίου συντελεί στη μείωση του φαινομένου.

 


Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε
Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της ροδιάς

 

Η ροδιά μπαίνει σε καρποφορία τον 3ο χρόνο της καλλιέργειάς της και η παραγωγική της ζωή φθάνει τα 40-50 χρόνια. Συγκομίζουμε σταδιακά τα ρόδια από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμββρίου ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή καλλιέργειας.

 

Περισσότερα καρποφόρα δέντρα

 
Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδιάς
Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε
Πολλαπλασιασμός ροδιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά ροδιάς
Εξωτικά δέντρα που μεταμορφώνουν τον κήπο μας
Λεμονιά, 8 μυστικά για την καλλιέργειά της
Βερικοκιά, 6 μυστικά για την καλλιέργειά της
Αμυγδαλιά, 6 μυστικά για την καλλιέργειά της
Συκιά, 7 μυστικά για την καλλιέργειά της
Ροδακινιά, 7 μυστικά για την καλλιέργειά της
Μηλιά, 5 μυστικά για την καλλιέργειά της
Αβοκάντο, 6 μυστικά για την καλλιέργειά του
Μουσμουλιά, 7 μυστικά καλλιέργειας
Καρυδιά, 10 μυστικά για την καλλιέργειά της
Πορτοκαλιά, 6 μυστικά για την καλλιέργειά της
Λωτός, 8 μυστικά για την καλλιέργειά του
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (49)

σχολιαστής
Γλύκα 9 Ιουλίου 2020

Γεια σας!
Είναι τρίτη χρόνια που η ροδια μου ενώ έχει ανθοφορία την άνοιξη, στη συνέχεια ρίχνει όλα της τα άνθη με αποτέλεσμα το φθινόπωρο να μην βγάζει καρπούς.
Μπορώ να κάνω κάτι;

Απάντηση
σχολιαστής
elenouskaya@gmail.com 26 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το πολύ βοηθητικό σας site!!!θέλω να ρωτήσω κι εγώ με τη σειρά μου για άσπρα αυγά που εμφανίζονται στους νέους καρπούς της ροδιάς που έχω σε γλάστρα.ειναι μόνο επάνω στα κοκκινους καρπούς που βγάζει κ όχι στα φύλλα.ψεκασα δύο φορές με ένα εντομοκτόνο που τελειώνει σε ..chlor αλλά τίποτα.τι άλλο θα βοηθούσε;

Απάντηση
σχολιαστής
Βασίλης 14 Ιουνίου 2020

Καλημέρα έχω 2 ροδιτσες 13 χρόνων και είναι από αυτές που κάνουν ρόδια μικρά και πίκρα και θέλω να τη μπολιασω να γίνει κανονική ροδιά με τα κανονικά ρόδια μπορώ;

Απάντηση
σχολιαστής
Αποστόλης Ζαφειρουλης 12 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα Γιώργο έχω θέμα με τις ροδιές μου μεγάλη ανθοφορία και παρατεταμένη μάλιστα κατσπολεμησα τη Μελίγκρα επιτυχώς ωστόσο κάποια στιγμή πέσανε σχεδόν όλα τα άνθη με ελάχιστους καρπούς το πολύ τρία τέσσερα ρόδια ή ροδιές είναι 5ετών τις πρώτες χρονιές είχα ικανοποιητική καρποφορία ευχαριστώ για τις συμβουλές που θα προκύψουν

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Αποστόλη. Στα νεαρά δενδρύλλια ροδιάς πρέπει να αφαιρούμε τους πολλούς καρπούς γιατί εξαντλούνται τα δέντρα. Φρόντισε να προσθέσεις συμπληρωματικά υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση των δέντρων.

  Απάντηση
σχολιαστής
Elena 12 Ιουνίου 2020

Καλημέρα !

Καλλιέργεια ποικιλίας wonderful και aco μπορεί να γίνει σε ημιορεινή περιοχή με υψόμετρο 750 μ. (Γρεβενά συγκεκριμένα);

Απάντηση
σχολιαστής
Στέφανος 9 Ιουνίου 2020

Έχουμε μια ροδιά στην πολυκατοικία η οποία έχει φυτρώσει πάνω στο τσιμέντο δίπλα σε μια βρύση,έβγαζε αρκετές χρονιές ρόδια όμως ορισμένα άνοιγαν επάνω στο δέντρο και όσα ήταν κόκκινα από μέσα δεν φαίνονταν ότι έχουν γίνει.Φετος πέταξε άνθη αλλά εδώ και δύο μέρες πέφτουν όλα τα φύλλα από τον δένδρο και δείχνει να έχει ξεραθεί. Αν την κλαδέψουμε υπάρχει πιθανότητα να ξαναπάρει επάνω της ή καλύτερα να την κόψουμε τελείως?

Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥΦΕΞΗΣ 30 Μαΐου 2020

ΚΑΛΗΜΕΡΑΣΑΣ . θα ηθελα νά σάς ρωτήσω γιά τή ροδιά μου, είναι τεσσάρων χρόνων είναι γεμάτη λουλούδια δένη καρπούς γινοντέ περίπου 4 πόντοι καί μετά πέφτουν γιατί συμβαίνει αυτό ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Δημήτρη. Η πτώση των λουλουδιών της ροδιάς μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ή σε υπερβολικό πότισμα. Επίσης, ο ψεκασμός με εκχύλισμα φυκιών βοηθά στη διατήρηση των μικρών καρπών της ροδιάς πάνω στο δέντρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης Διαμάντης 21 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα κύριε Κώστα,
Σε μια από τις δυο ροδιές μου στο μπαλκόνι, τώρα που ξεκίνησαν να βγάζουν φύλλα, τα φύλλα στρίβουν προς τα μέσα. Ξέρετε τι μπορεί να φταίει;
(Συγχαρητήρια για την δουλεία σας, μας βοηθάτε πολύ!)

Απάντηση
σχολιαστής
Μηνας 10 Ιανουαρίου 2020

Καλησπερα εχω βαλει κατι ροδιες απο σπορους απο μια παλια ροδια π εχω απο μικρα ασια μου σκασαν καμια δεκαρια και ενω πηγαινε πολυ καλα η αναπτυξη τους βγαζουν τ πρωτο ζευγαρι φυλα ειναι γυρο στους οχτω ποντους σταματησε η αναπτυξη και εχουν μεινει ετσι πολυ καιρο μπορειται με βοηθησετε τι συμβαινει

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Ιανουαρίου 2020

  Καλησπέρα Μηνά. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκίων για τόνωση στα φυτά της ροδιάς για να βοηθήσεις την ανάπτυξη τους.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Μηνας 15 Ιανουαρίου 2020

  Τι πρωτες δεκα μερες επερναν ενα εκατοστο την μερα πηγαινε πολυ καλα ολες το ιδιο και ολες σταματησαν στο ιδιο μεγεθος τωρα εχουν δυο μηνες στο ιδιο μεγεθος τι τα επηρεασε.μοιπως τα ποτιζω πολυ καθε ποτε πρεπει να τα ποτοζω τωρα π ειναι γυρο στους οχτω ποντους

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Ιανουαρίου 2020

   Καλησπέρα Μήνα. Πιθανοτατα ποτίζεις πολύ συχνά τη ροδιά και για αυτό το λόγο δεν αναπτύσσεται. Πότιζε 1-2 φορές τη βδομάδα αυτή την περίοδο και πρόσθεσε υγρό λιπασμα φυκιών για καλύτερη ριζοβολία και ανάπτυξη του νεαρού φυτού της ροδιάς.

   Απάντηση
   σχολιαστής
   Μηνας 18 Ιανουαρίου 2020

   Κωστα καλησπερα ευχαριστω για τις απαντησεις δεν ηξερα οτι αν τα ποτιζεις συχνα εμποδιζεια την αναπτυξη μαλλον αυυο θα ειναι γιατι εγω εβλεπα στεγνο το χωμα και ποτιζα καθε μερα ευχαριστω θα δω πως θα παει τωρα

   Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία 28 Νοεμβρίου 2019

Για σας έχω εδώ και διο χρόνια μια ροδιά σε μια μεγάλη γλάστρα .μενω Γερμανία την πρώτη χρόνια που μου την φέρανε από Ελλάδα είτανε μικρούλα αλλά αναπτύχθηκε καλά ..μου έβγαλε πολλά λουλούδια και αρκετά πήγαν να γίνουν ροδάκια αλλά έπεσαν από τον αέρα και τελικά μου έμεινε ένα ρόδι μικρό αλλά γλυκό..εχτές την κλάδεψα λιγάκι αν και δεν ξέρω αν την κλάδεψα σωστά ..την τύλιξα με ειδικό περιτύλιγμα τον φυτών για να μην παγώσει και την έβαλα σε γωνία που δεν την φυσάει αέρας..πρώτον τη μπορώ να κάνω να είναι σωστά για τον χειμώνα και να καρποφορήσει καλά του χρόνου?και δεύτερον μπορώ να την έχω στην γλάστρα ?? ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Δεκεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Σοφία. Μπορείς να διατηρήσεις τη ροδιά σου σε μεγαλύτερη γλάστρα που θα την μεταφυτέψεις στις αρχές της άνοιξης. Καλό είναι την περίοδο του χειμώνα να την ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού για την αποφυγή ασθενειών.

  Απάντηση
σχολιαστής
panagiotis 31 Οκτωβρίου 2019

Έχω 2 ροδιές , στα 4 χρόνια το ένα έδωσε καρπούς φέτος , ενώ το άλλο ούτε λουλούδι.Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι
συμβαίνει ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Νοεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Παναγιώτη. Πιθανότατα, για την ροδιά που δεν άνθισε καθόλου να είναι θέμα ποικιλίας. Φρόντισε να την κλαδέψεις στα τέλη του χειμώνα για να δούμε μήπως δώσει άνθη και καρπούς την επόμενη χρονιά. Δες αναλυτικες΄συμβουλές για το κλάδεμα της ροδιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σταθης 28 Σεπτεμβρίου 2019

Σε νεαρα φυτα ροδιας σε γλαστρα που δημιουργησα με μοσχευματα συχνα βλεπω τα φυλλα φαγωμενα. Τα ραντισα μια φορα με θερινο πολτο αλλα οταν αρχισαν να συνερχονται παλι το ιδιο προβλημα. Πως να το αντιμετωπησω?

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ 1 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΥΧΑΙΑ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ. ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΡΟΔΙΕΣ. ΠΗΡΑ ΤΗΝ 1η ΒΓΗΚΕ ΞΥΝΟΡΟΔΙΑ, ΠΗΡΑ 2η ΒΓΗΚΕ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ ΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ…… ΠΗΡΑ 3η ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΙΝΑΙ 6 ΕΤΩΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΡΠΟ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 3,5-4 ΠΟΝΤΟΥΣ ΤΟΝ ΡΙΧΝΕΙ. ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΡΙΧΝΩ 1,5 ΧΟΥΦΤΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΟΚΚΟ. ΤΟ ΧΩΜΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ 900 μ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Σεπτεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Η ροδιά θέλει η ηλιοφανή θέση, προφυλαγμένη από ανέμους για να ευδοκιμήσει. θΚαλό είναι να ποτίζεις τακτικά την ροδιά, αφού δέσουν οι καρποί της μία φορά τη βδομάδα για όλη την περίοδο του καλοκαιριού. Πρόσθετε λιπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Καλή επιτυχία!

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια 5 Ιουνίου 2019

Κύριε, Έχω ροδιες στη Μανη κοντα στη θαλασσα. Εδαφος πετρωδες και σκληρο. Την πρωτη χρονια φαγαμε ροδια. Απο εκει και υστερα τιποτα. Τον Δεκέμβριο του 18 εριξα λιγο κομπλεζαλ. Κλαδεψα τον Φλεβάρη εριξα μια μονή χουφτα περιπου λιπασμα που περιέχει Ν , F, K, Mn Zn, B και επανελαβα το ίδιο λιπασμα τελος Μάρτη. Εριξε παρα πολλες βροχες και μετα ανεβηκε απότομα η θερμοκρασια και ροδιες αρχισαν να ανθιζουν τελος Μάρτη. Εβγαλαν πολλα λουλουδια αλλα δεν εδεσαν παρα ελαχιστα. Επισης σαν δέντρα ειναι οχι αρκετα ευρωστα. Το πρωτο ποτισμα το εκανα 19 / 5/ 19. Τι εκανα λαθος;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Μαρία. Τα 2-3 πρώτα χρόνια της ροδιάς καλό έιναι να μην καρποφορουν τα δέντρα γιατί εξαντλούνται και δεν έχουν πολύ δύναμη για να αναπτυχθούν. Καλό είναι να κξαναπροσέσεις αυτή την εποχή κοκκώδες λίπασμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος 10 Ιανουαρίου 2019

Έχω ένα χωράφι δίπλα στη θάλασσα.Τον περισσότερο χρόνο επικρατούν βόρειοι άνεμοι. Έδαφος αμμουδερό.Είναι κατάλληλο για καλλιέργεια ροδιού? Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Ιανουαρίου 2019

  Καλησπέρα Νίκο. Η ροδιά παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα στην αλατότητα του εδάφους και στην αλάτότητα του νερού. Ευδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα εδάφη ενώ οι συνεχείς βοριάδες θα δυσκολέψουν την καλλιέργεια. Θα σου πρότεινα να αποφύγεις να καλλιεργήσεις σε αυτό το χωράφι που αναφέρεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Πετρος τροσπε 7 Νοεμβρίου 2018

Συγνώμη αλλά είμαι άσχετος. Η Ροδιά φυτεύεται με σπόρο? Αν ναι είναι τα σποράκια που περιέχονται στον καρπό λογικά? :) Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
ΔΑΝΙΗΛ 26 Αυγούστου 2018

γειά σας εχω μια ροδιά που δεν κάνει ρόδια,απλά βγάζει ανθούς και τους ρίχνει,τι μπορώ να κάνω?
ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 27 Αυγούστου 2018

  Καλημέρα Δανιήλ.
  Η ροδιά ρίχνει τα λουλούδια της πιθανότατα από υπερβολικό πότισμα ή από υπερβολική δόση λιπάσματος. Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αν η ροδιά σου είναι μικρή σε ηλικία δεν μπορεί εύκολα να κρατήσει τους ανθούς. Για το δέσιμο των ανθέων της ροδιάς, πάντως, καλό είναι να ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών ή με μίγμα ιχνοστοιχείων στο στάδιο πριν την άνθιση και κατά την άνθιση

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΤΩΝΗΣ Λ. 30 Μαΐου 2018

Δύο ροδιές στην ίδια γειτονιά δεν καρποδένουν:
1) Η μία ηλικίας δεκαετιών δεν καρποδένει παρόλο που αυτό συνέβαινε πριν περίπου 10χρ.-μέχρι το κτίσιμο της δυόροφης οικοδομής πίσω της-(οι οικοδόμοι στο κτίσιμο γεύονταν τους καρπούς τη). -Προσανατολισμός νότιος ελεύθερος σκίασης.
2) Η 2η 3-4χρονών επίσης ρίχνει τα άνθη της. Είναι επίσης γεμάτη ψείρες. Ο πληθυσμός τους ήταν μεγάλος όταν άρχισα να ψεκάζω.
Απόσταση και των δύο από τη θάλασσα 450μ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Αντώνη. Πιθανότατα, κατά το κτίσιμο της οικοδομής, έπεφταν τσιμέντα και άλλα οικοδομικά υλικά και αλλοιώθηκε η σύσταση του εδάφους της ροδιάς και γι’ αυτό πλέον δε καρποφορεί. Η δεύτερη ροδιά πιθανότατα επειδή είναι μικρή δεν μπορεί να συγκρατήσει τα λουλούδια της. Ειδικά αν της παραποτίζεις και προσθέτεις υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος. Θα σου πρότεινα του χρόνου κατά την άνθιση, να περιορίσεις το νερό. Σχετικά με την καταπολέμηση της μελίγκρας (αφίδες ή ψείρες) μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ηλίας Κ 25 Μαΐου 2018

Τα ρόδια στις Ροδιες μου σαπίζουν επάνω στο δένδρο και μερικά που δείχνουν υγιή όταν τα κόβω είναι μαύρα μέσα.
Έχω ρωτήσει γεωπόνους αλλά δυστυχώς δεν έχω πάρει καμμία σωστή απάντηση.
Τι θα προτείνατε να κάνω?
Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Μαΐου 2018

  Γεια σου Ηλία! Φρόντισε για τις ροδιές σου να κάνεις σταθερά ποτίσματα την περίοδο του καλοκαιριού και να ψεκάζεις τους καρπούς με χαλκούχο διάλυμα και υγρό λίπασμα ασβεστίου και βορίου.

  Απάντηση
σχολιαστής
ασκιανακις δ 6 Μαΐου 2018

για τις ασθενειες και την αντιμετωπιση τους δεν λετε τιποτα ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Μαΐου 2018

  Ευχαριστούμε για την χρήσιμη παρατήρηση. Θα φροντίσουμε να εμπλουτίσουμε το άρθρο με τις ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την ροδιά. Προς το παρόν να αναφέρουμε ότι εκτός από το σκάσιμο των ροδιών που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της ροδιάς, η ροδιά προσβάλλεται εκτεταμένα από την μελίγκρα. Οι μελίγκρες ή αφίδες εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Πολύ συχνά δημιουργούν παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και φύλλων με τη μορφή καρουλιάσματος. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στο φυτό, βοηθούν στην ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς πάνω στα μελιτώδη εκκρίματά τους.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Παρασκευάς Ζιζάνιος 29 Μαΐου 2020

   εξαιρετικό ύφος, καίριες συμβουλές χωρίς φιοριτούρες και περιττό επιστημονισμό.
   κύριέ μου, σας παρακολουθώ φανατικά κι ας έχω όλο κι όλο ένα θρούμπι στο (1×1) μπαλκονάκι μου!
   συνεχίστε, είστε όαση στο βούρκο με τις μπουρούχες του ιστού!
   τιμή μου που σας διαβάζω

   Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος Ζάββος 2 Μαΐου 2018

Καλησπέρα,θα ήθελα να ρωτήσω όσον αφορά την λίπανση στην ροδιά. Η ροδιά μου μετά από σωστό κλάδεμα τον χειμώνα και λίπανση με αζωτούχο λίπασμα διαφυλλικά έχει αντιδράσει αρκετά καλά αλλά δεν έχει δέσει ομοιομορφά καρπούς.Να συνεχίσω την αζωτούχο λίπανση ώστε να δυναμώσει το φυτό; και να προσθέσω στην επόμενη λίπανση μου βόριο ώστε να βοηθήσω την καρπόδεση;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Μαΐου 2018

  Καλησπέρα Γιώργο. Θα σου πρότεινα να διακόψεις άμεσα την αζωτούχο λίπανση της ροδιάς γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση καρπών. Καλύτερα λοιπον να συνεχίσεις με ένα πιο ισόρροπο λίπασμα που να περιέχει φώσφορο, κάλιο καθώς και ιχνοστοιχεία βορίου για την καρπόδεση. Επίσης, ο ψεκασμός με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών θα βοηθήσει στην καλύτερη ομοιομορφία των καρπών. Πρόσεξε και το πότισμα της ροδιάς. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να ποτίζουμε συχνά και τακτικά την ροδιά, καθώς σε περίοδο ξηρασίας, τα φύλλα απορροφούν νερό από τους καρπούς με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής. Άλλωστε, το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς, ένα πρόβλημα που παρατηρείται στις αρχές του φθινοπώρου, όταν ετοιμαζόμαστε να συγκομίσουμε τα ρόδια, οφείλεται κυρίως σε ακανόνιστα ποτίσματα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.