εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια ροδιάς

5 μυστικά για καλλιέργεια ροδιάς

5 μυστικά για καλλιέργεια ροδιάς

H ροδιά είναι φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο που καλλιεργείται για τον καρπό του. Τα ρόδια συγκομίζονται το φθινόπωρο και χρησιμοποιούνται για νωπή κατανάλωση, καθώς και για παρασκευή αναψυκτικών. Η ροδιά μπαίνει σε καρποφορία τον 3ο χρόνο και η παραγωγική της ζωή φθάνει τα 40-50 χρόνια. Δημοφιλείς και αξιόλογες ποικιλίες ροδιάς είναι η ελληνική ποικιλία Ερμιόνης και η αμερικάνικη ποικιλία Wonderful.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια της ροδιάς;

 

Η ροδιά ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές με ήπιο χειμώνα χωρίς έντονους ψυχρούς ανέμους. Πάντως, θεωρείται πιο ανθεκτική στο ψύχος από τα εσπεριδοειδή. Η ρoδιά είναι ανεκτική σε περίοδο ξηρασίας, ενώ η ψηλή θερμοκρασία του καλοκαιριού ευνοεί την ωρίμανση των καρπών. Σχετικά με τις απαιτήσεις σε έδαφος, η ροδιά αναπτύσσεται σε χώματα, βαθιά και γόνιμα, δροσερά, που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η ροδιά;
 
Η ροδιά έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να ποτίζουμε συχνά και τακτικά την ροδιά, καθώς σε περίοδο ξηρασίας, τα φύλλα απορροφούν νερό από τους καρπούς με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής. Άλλωστε, το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς, ένα πρόβλημα που παρατηρείται στις αρχές του φθινοπώρου, όταν ετοιμαζόμαστε να συγκομίσουμε τα ρόδια, οφείλεται κυρίως σε ακανόνιστα ποτίσματα.

 

Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει ροδιά;
 
Η ροδιά έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση για να εξασφαλίσουμε ικανοpοιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο σε κάλιο, καθώς και κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με οργανική ουσία και άζωτο. Συμπληρωματικά, γίνεται λίπανση καλίου στην ροδιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με υδατοδιαλυτό λίπασμα για αύξηση του μεγέθους του καρπού και της γλυκύτητας των καρπών. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προσθήκη αζωτούχας λίπανσης και κοπριών στις ροδιές, αφού έχουν δέσει οι καρποί, συντελεί στην αύξηση του σκασίματος των καρπών της ροδιάς.

 

Πότε και πώς κλαδεύουμε τη ροδιά;
 
Το κλάδεμα της ροδιάς είναι πολύ σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο, και διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δέντρα ροδιάς για να δώσουμε το κατάλληλο σχήμα και να επιταχύνουμε την είσοδο στην παραγωγή. Το κλάδεμα καρποφορίας στις ροδιές αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου, στον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων, καθώς και στην επίτευξη καλού φωτισμού και αερισμού του δέντρου. Το κλάδεμα της ροδιάς αν και γίνεται το χειμώνα, συμπληρώνεται με διορθωτικές επεμβάσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της ροδιάς
 
Η ροδιά πολλαπλασιάζεται με ξυλοποιημένα χειμερινά ή φυλλοβόλα καλοκαιρινά μοσχεύματα καθώς και με παραφυάδες. Τα φυτά της ροδιάς που προκύπτουν από σπόρο δεν αναπαράγουν πιστά την ποικιλία του καρπού από τον οποίο προέρχεται ο σπόρος.

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια κι άλλων καρποφόρων δέντρων όπως βερικοκιά, συκιά, αμυγδαλιά, πορτοκαλιά και λεμονιά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (12)

σχολιαστής
Γιώργος Ζάββος Μάιος 2, 2018

Καλησπέρα,θα ήθελα να ρωτήσω όσον αφορά την λίπανση στην ροδιά. Η ροδιά μου μετά από σωστό κλάδεμα τον χειμώνα και λίπανση με αζωτούχο λίπασμα διαφυλλικά έχει αντιδράσει αρκετά καλά αλλά δεν έχει δέσει ομοιομορφά καρπούς.Να συνεχίσω την αζωτούχο λίπανση ώστε να δυναμώσει το φυτό; και να προσθέσω στην επόμενη λίπανση μου βόριο ώστε να βοηθήσω την καρπόδεση;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 6, 2018

  Καλησπέρα Γιώργο. Θα σου πρότεινα να διακόψεις άμεσα την αζωτούχο λίπανση της ροδιάς γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση καρπών. Καλύτερα λοιπον να συνεχίσεις με ένα πιο ισόρροπο λίπασμα που να περιέχει φώσφορο, κάλιο καθώς και ιχνοστοιχεία βορίου για την καρπόδεση. Επίσης, ο ψεκασμός με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών θα βοηθήσει στην καλύτερη ομοιομορφία των καρπών. Πρόσεξε και το πότισμα της ροδιάς. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να ποτίζουμε συχνά και τακτικά την ροδιά, καθώς σε περίοδο ξηρασίας, τα φύλλα απορροφούν νερό από τους καρπούς με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής. Άλλωστε, το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς, ένα πρόβλημα που παρατηρείται στις αρχές του φθινοπώρου, όταν ετοιμαζόμαστε να συγκομίσουμε τα ρόδια, οφείλεται κυρίως σε ακανόνιστα ποτίσματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ασκιανακις δ Μάιος 6, 2018

για τις ασθενειες και την αντιμετωπιση τους δεν λετε τιποτα ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 12, 2018

  Ευχαριστούμε για την χρήσιμη παρατήρηση. Θα φροντίσουμε να εμπλουτίσουμε το άρθρο με τις ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την ροδιά. Προς το παρόν να αναφέρουμε ότι εκτός από το σκάσιμο των ροδιών που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της ροδιάς, η ροδιά προσβάλλεται εκτεταμένα από την μελίγκρα. Οι μελίγκρες ή αφίδες εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Πολύ συχνά δημιουργούν παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και φύλλων με τη μορφή καρουλιάσματος. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στο φυτό, βοηθούν στην ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς πάνω στα μελιτώδη εκκρίματά τους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ηλίας Κ Μάιος 25, 2018

Τα ρόδια στις Ροδιες μου σαπίζουν επάνω στο δένδρο και μερικά που δείχνουν υγιή όταν τα κόβω είναι μαύρα μέσα.
Έχω ρωτήσει γεωπόνους αλλά δυστυχώς δεν έχω πάρει καμμία σωστή απάντηση.
Τι θα προτείνατε να κάνω?
Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 26, 2018

  Γεια σου Ηλία! Φρόντισε για τις ροδιές σου να κάνεις σταθερά ποτίσματα την περίοδο του καλοκαιριού και να ψεκάζεις τους καρπούς με χαλκούχο διάλυμα και υγρό λίπασμα ασβεστίου και βορίου.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΤΩΝΗΣ Λ. Μάιος 30, 2018

Δύο ροδιές στην ίδια γειτονιά δεν καρποδένουν:
1) Η μία ηλικίας δεκαετιών δεν καρποδένει παρόλο που αυτό συνέβαινε πριν περίπου 10χρ.-μέχρι το κτίσιμο της δυόροφης οικοδομής πίσω της-(οι οικοδόμοι στο κτίσιμο γεύονταν τους καρπούς τη). -Προσανατολισμός νότιος ελεύθερος σκίασης.
2) Η 2η 3-4χρονών επίσης ρίχνει τα άνθη της. Είναι επίσης γεμάτη ψείρες. Ο πληθυσμός τους ήταν μεγάλος όταν άρχισα να ψεκάζω.
Απόσταση και των δύο από τη θάλασσα 450μ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 2, 2018

  Καλημέρα Αντώνη. Πιθανότατα, κατά το κτίσιμο της οικοδομής, έπεφταν τσιμέντα και άλλα οικοδομικά υλικά και αλλοιώθηκε η σύσταση του εδάφους της ροδιάς και γι’ αυτό πλέον δε καρποφορεί. Η δεύτερη ροδιά πιθανότατα επειδή είναι μικρή δεν μπορεί να συγκρατήσει τα λουλούδια της. Ειδικά αν της παραποτίζεις και προσθέτεις υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος. Θα σου πρότεινα του χρόνου κατά την άνθιση, να περιορίσεις το νερό. Σχετικά με την καταπολέμηση της μελίγκρας (αφίδες ή ψείρες) μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΔΑΝΙΗΛ Αύγουστος 26, 2018

γειά σας εχω μια ροδιά που δεν κάνει ρόδια,απλά βγάζει ανθούς και τους ρίχνει,τι μπορώ να κάνω?
ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 27, 2018

  Καλημέρα Δανιήλ.
  Η ροδιά ρίχνει τα λουλούδια της πιθανότατα από υπερβολικό πότισμα ή από υπερβολική δόση λιπάσματος. Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αν η ροδιά σου είναι μικρή σε ηλικία δεν μπορεί εύκολα να κρατήσει τους ανθούς. Για το δέσιμο των ανθέων της ροδιάς, πάντως, καλό είναι να ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών ή με μίγμα ιχνοστοιχείων στο στάδιο πριν την άνθιση και κατά την άνθιση

  Απάντηση
σχολιαστής
Πετρος τροσπε Νοέμβριος 7, 2018

Συγνώμη αλλά είμαι άσχετος. Η Ροδιά φυτεύεται με σπόρο? Αν ναι είναι τα σποράκια που περιέχονται στον καρπό λογικά? :) Ευχαριστώ!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.