εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια ροδιάς

5 μυστικά για καλλιέργεια ροδιάς

5 μυστικά για καλλιέργεια ροδιάς

H ροδιά είναι φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο που καλλιεργείται για τον καρπούς του, τα ρόδια, με την υψηλή διατροφική αξία. Το ρόδι θεωρείται υπερτροφή (superfood), καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα. Τρώγεται φρέσκο, σκέτο ή συνοδευτικό σε σαλάτες και σε συνταγές μαγερικής, ενώ επίσης χρησιμοποιείται για την παρασκευή χυμών και αναψυκτικών. Δημοφιλείς και αξιόλογες ποικιλίες ροδιάς είναι η ελληνική ποικιλία Ερμιόνης και η αμερικάνικη ποικιλία Wonderful που χαρακτηρίζονται ως γλυκόχυμες ποικιλίες ροδιάς.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια της ροδιάς

 

Οι ροδιές ευδοκιμούν σε θερμές περιοχές με ήπιο χειμώνα χωρίς έντονους ψυχρούς ανέμους. Ως καλλιέργεια θεωρείται πιο ανθεκτική στο ψύχος από τα εσπεριδοειδή. Η ρoδιά είναι ανεκτική σε περίοδο ξηρασίας, καθώς η σχεικά ψηλή θερμοκρασία του καλοκαιριού ευνοεί την ωρίμανση των καρπών της. Όσον αφορά το έδαφος, η ροδιά αναπτύσσεται σε χώματα βαθιά και γόνιμα, δροσερά, που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Είναι σημαντικό πριν τη φύτευση της ροδιάς να ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με οργανική ουσία. Η ροδιά φυτεύεται σε αποστάσεις 4 μέτρων μεταξύ των δέντρων και 5 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν οι ροδιές;

 

Η ροδιά έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να ποτίζουμε συχνά και τακτικά την ροδιά, καθώς σε περίοδο ξηρασίας, τα φύλλα απορροφούν νερό από τους καρπούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής. Η ροδιά έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση για να εξασφαλίσουμε ικανοpοιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο σε κάλιο, βόριο και άζωτο. Συμπληρωματικά, γίνεται λίπανση καλίου στην ροδιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με υδατοδιαλυτό λίπασμα για αύξηση του μεγέθους του καρπού, καθώς και για ενίσχυση της γλυκύτητας των καρπών.

 

Πώς κλαδεύουμε τη ροδιά και πώς την πολλαπλασιάζουμε;

 

Το κλάδεμα της ροδιάς είναι πολύ σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο, και διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δέντρα ροδιάς για να δώσουμε το κατάλληλο σχήμα και να επιταχύνουμε την είσοδο στην παραγωγή. Το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος της ροδιάς, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου, στον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων, καθώς και στην επίτευξη καλού φωτισμού και αερισμού του δέντρου. Ο πολλαπλασιασμός της ροδιάς γίνεται με ξυλοποιημένα χειμερινά ή φυλλοβόλα καλοκαιρινά μοσχεύματα και με παραφυάδες, καθώς τα φυτά της ροδιάς που προκύπτουν από σπόρο δεν αναπαράγουν πιστά την ποικιλία του καρπού από τον οποίο προέρχεται ο σπόρος.

 

Ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν την ροδιά;

 

Τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν τη ροδιά είναι η μελίγκρα (αφίδες), ο αλευρώδης, ο ψευδόκοκκος και η μύγα της μεσογείου ενώ σημαντική μυκητολογική ασθένεια είναι η αλτερναριώση που προκαλεί σήψη στα ρόδια. Για την οικολογική αντιμετώπιση των εντόμων που προκαλόυν προβλήματα στo φύλλωμα και στους καρπούς της ροδιάς ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων λιπαρών οξέων. Για να αντιμετωπίσουμε τις μυκητολογικές ασθένειες είναι απαραίτητος ο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα.

 


Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε
Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε


 

Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπιζουμε;

 

Το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται στις αρχές του φθινοπώρου, όταν ετοιμαζόμαστε να συγκομίσουμε τα ρόδια. Το σκάσιμο των ροδιών οφείλεται κυρίως σε ακανόνιστα ποτίσματα, σε απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας καθώς και στην έλλειψη βορίου. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προσθήκη αζωτούχας λίπανσης στις ροδιές, αφού έχουν δέσει οι καρποί, συντελεί στην αύξηση του σκασίματος των καρπών της ροδιάς. Για την αντιμετώπιση του σκασίματος των καρπών της ροδιάς, πραγματοποιούμε τακτικά ποτίσματα την περίοδο του καλοκαιριού ενώ παράλληλα ο ψεκασμός με υγρό λιπασμα ασβεστίου στυνελεί στη μείωση του φαινομένου.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της ροδιάς

 

Η ροδιά μπαίνει σε καρποφορία τον 3ο χρόνο της καλλιέργειάς της και η παραγωγική της ζωή φθάνει τα 40-50 χρόνια. Συγκομίζουμε σταδιακά τα ρόδια από τα τέλη Σεπτεμβρίου ως τα τέλη Οκτωβρίου ανάλογα με την καλλιεργούμενη ποικιλία.

 

Περισσότερα καρποφόρα δέντρα

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια κι άλλων καρποφόρων δέντρων σε σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Βερικοκιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Συκιά, συμβουλές φροντίδας
Αμυγδαλιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Αχλαδιά, 5 μυστικά καλλιέργειας
Ελιά, 10 μυστικά καλλιέργειας
Πορτοκαλιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Λεμονιά, 8 μυστικά καλλιέργειας
Μανταρινιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Φρακοσυκιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Μηλιά, 5 μυστικά καλλιέργειας
Αβοκάντο, 6 μυστικά καλλιέργειας
Μουσμουλιά, 7 μυστικά καλλιέργειας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (24)

σχολιαστής
Σοφία 28 Νοεμβρίου 2019

Για σας έχω εδώ και διο χρόνια μια ροδιά σε μια μεγάλη γλάστρα .μενω Γερμανία την πρώτη χρόνια που μου την φέρανε από Ελλάδα είτανε μικρούλα αλλά αναπτύχθηκε καλά ..μου έβγαλε πολλά λουλούδια και αρκετά πήγαν να γίνουν ροδάκια αλλά έπεσαν από τον αέρα και τελικά μου έμεινε ένα ρόδι μικρό αλλά γλυκό..εχτές την κλάδεψα λιγάκι αν και δεν ξέρω αν την κλάδεψα σωστά ..την τύλιξα με ειδικό περιτύλιγμα τον φυτών για να μην παγώσει και την έβαλα σε γωνία που δεν την φυσάει αέρας..πρώτον τη μπορώ να κάνω να είναι σωστά για τον χειμώνα και να καρποφορήσει καλά του χρόνου?και δεύτερον μπορώ να την έχω στην γλάστρα ?? ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Δεκεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Σοφία. Μπορείς να διατηρήσεις τη ροδιά σου σε μεγαλύτερη γλάστρα που θα την μεταφυτέψεις στις αρχές της άνοιξης. Καλό είναι την περίοδο του χειμώνα να την ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού για την αποφυγή ασθενειών.

  Απάντηση
σχολιαστής
panagiotis 31 Οκτωβρίου 2019

Έχω 2 ροδιές , στα 4 χρόνια το ένα έδωσε καρπούς φέτος , ενώ το άλλο ούτε λουλούδι.Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι
συμβαίνει ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Νοεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Παναγιώτη. Πιθανότατα, για την ροδιά που δεν άνθισε καθόλου να είναι θέμα ποικιλίας. Φρόντισε να την κλαδέψεις στα τέλη του χειμώνα για να δούμε μήπως δώσει άνθη και καρπούς την επόμενη χρονιά. Δες αναλυτικες΄συμβουλές για το κλάδεμα της ροδιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σταθης 28 Σεπτεμβρίου 2019

Σε νεαρα φυτα ροδιας σε γλαστρα που δημιουργησα με μοσχευματα συχνα βλεπω τα φυλλα φαγωμενα. Τα ραντισα μια φορα με θερινο πολτο αλλα οταν αρχισαν να συνερχονται παλι το ιδιο προβλημα. Πως να το αντιμετωπησω?

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ 1 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΥΧΑΙΑ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ. ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΡΟΔΙΕΣ. ΠΗΡΑ ΤΗΝ 1η ΒΓΗΚΕ ΞΥΝΟΡΟΔΙΑ, ΠΗΡΑ 2η ΒΓΗΚΕ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ ΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ…… ΠΗΡΑ 3η ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΙΝΑΙ 6 ΕΤΩΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΡΠΟ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 3,5-4 ΠΟΝΤΟΥΣ ΤΟΝ ΡΙΧΝΕΙ. ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΡΙΧΝΩ 1,5 ΧΟΥΦΤΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΟΚΚΟ. ΤΟ ΧΩΜΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ 900 μ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Σεπτεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Η ροδιά θέλει η ηλιοφανή θέση, προφυλαγμένη από ανέμους για να ευδοκιμήσει. θΚαλό είναι να ποτίζεις τακτικά την ροδιά, αφού δέσουν οι καρποί της μία φορά τη βδομάδα για όλη την περίοδο του καλοκαιριού. Πρόσθετε λιπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Καλή επιτυχία!

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια 5 Ιουνίου 2019

Κύριε, Έχω ροδιες στη Μανη κοντα στη θαλασσα. Εδαφος πετρωδες και σκληρο. Την πρωτη χρονια φαγαμε ροδια. Απο εκει και υστερα τιποτα. Τον Δεκέμβριο του 18 εριξα λιγο κομπλεζαλ. Κλαδεψα τον Φλεβάρη εριξα μια μονή χουφτα περιπου λιπασμα που περιέχει Ν , F, K, Mn Zn, B και επανελαβα το ίδιο λιπασμα τελος Μάρτη. Εριξε παρα πολλες βροχες και μετα ανεβηκε απότομα η θερμοκρασια και ροδιες αρχισαν να ανθιζουν τελος Μάρτη. Εβγαλαν πολλα λουλουδια αλλα δεν εδεσαν παρα ελαχιστα. Επισης σαν δέντρα ειναι οχι αρκετα ευρωστα. Το πρωτο ποτισμα το εκανα 19 / 5/ 19. Τι εκανα λαθος;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Μαρία. Τα 2-3 πρώτα χρόνια της ροδιάς καλό έιναι να μην καρποφορουν τα δέντρα γιατί εξαντλούνται και δεν έχουν πολύ δύναμη για να αναπτυχθούν. Καλό είναι να κξαναπροσέσεις αυτή την εποχή κοκκώδες λίπασμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος 10 Ιανουαρίου 2019

Έχω ένα χωράφι δίπλα στη θάλασσα.Τον περισσότερο χρόνο επικρατούν βόρειοι άνεμοι. Έδαφος αμμουδερό.Είναι κατάλληλο για καλλιέργεια ροδιού? Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Ιανουαρίου 2019

  Καλησπέρα Νίκο. Η ροδιά παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα στην αλατότητα του εδάφους και στην αλάτότητα του νερού. Ευδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα εδάφη ενώ οι συνεχείς βοριάδες θα δυσκολέψουν την καλλιέργεια. Θα σου πρότεινα να αποφύγεις να καλλιεργήσεις σε αυτό το χωράφι που αναφέρεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Πετρος τροσπε 7 Νοεμβρίου 2018

Συγνώμη αλλά είμαι άσχετος. Η Ροδιά φυτεύεται με σπόρο? Αν ναι είναι τα σποράκια που περιέχονται στον καρπό λογικά? :) Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
ΔΑΝΙΗΛ 26 Αυγούστου 2018

γειά σας εχω μια ροδιά που δεν κάνει ρόδια,απλά βγάζει ανθούς και τους ρίχνει,τι μπορώ να κάνω?
ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 27 Αυγούστου 2018

  Καλημέρα Δανιήλ.
  Η ροδιά ρίχνει τα λουλούδια της πιθανότατα από υπερβολικό πότισμα ή από υπερβολική δόση λιπάσματος. Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αν η ροδιά σου είναι μικρή σε ηλικία δεν μπορεί εύκολα να κρατήσει τους ανθούς. Για το δέσιμο των ανθέων της ροδιάς, πάντως, καλό είναι να ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών ή με μίγμα ιχνοστοιχείων στο στάδιο πριν την άνθιση και κατά την άνθιση

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΤΩΝΗΣ Λ. 30 Μαΐου 2018

Δύο ροδιές στην ίδια γειτονιά δεν καρποδένουν:
1) Η μία ηλικίας δεκαετιών δεν καρποδένει παρόλο που αυτό συνέβαινε πριν περίπου 10χρ.-μέχρι το κτίσιμο της δυόροφης οικοδομής πίσω της-(οι οικοδόμοι στο κτίσιμο γεύονταν τους καρπούς τη). -Προσανατολισμός νότιος ελεύθερος σκίασης.
2) Η 2η 3-4χρονών επίσης ρίχνει τα άνθη της. Είναι επίσης γεμάτη ψείρες. Ο πληθυσμός τους ήταν μεγάλος όταν άρχισα να ψεκάζω.
Απόσταση και των δύο από τη θάλασσα 450μ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Αντώνη. Πιθανότατα, κατά το κτίσιμο της οικοδομής, έπεφταν τσιμέντα και άλλα οικοδομικά υλικά και αλλοιώθηκε η σύσταση του εδάφους της ροδιάς και γι’ αυτό πλέον δε καρποφορεί. Η δεύτερη ροδιά πιθανότατα επειδή είναι μικρή δεν μπορεί να συγκρατήσει τα λουλούδια της. Ειδικά αν της παραποτίζεις και προσθέτεις υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος. Θα σου πρότεινα του χρόνου κατά την άνθιση, να περιορίσεις το νερό. Σχετικά με την καταπολέμηση της μελίγκρας (αφίδες ή ψείρες) μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ηλίας Κ 25 Μαΐου 2018

Τα ρόδια στις Ροδιες μου σαπίζουν επάνω στο δένδρο και μερικά που δείχνουν υγιή όταν τα κόβω είναι μαύρα μέσα.
Έχω ρωτήσει γεωπόνους αλλά δυστυχώς δεν έχω πάρει καμμία σωστή απάντηση.
Τι θα προτείνατε να κάνω?
Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Μαΐου 2018

  Γεια σου Ηλία! Φρόντισε για τις ροδιές σου να κάνεις σταθερά ποτίσματα την περίοδο του καλοκαιριού και να ψεκάζεις τους καρπούς με χαλκούχο διάλυμα και υγρό λίπασμα ασβεστίου και βορίου.

  Απάντηση
σχολιαστής
ασκιανακις δ 6 Μαΐου 2018

για τις ασθενειες και την αντιμετωπιση τους δεν λετε τιποτα ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Μαΐου 2018

  Ευχαριστούμε για την χρήσιμη παρατήρηση. Θα φροντίσουμε να εμπλουτίσουμε το άρθρο με τις ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την ροδιά. Προς το παρόν να αναφέρουμε ότι εκτός από το σκάσιμο των ροδιών που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της ροδιάς, η ροδιά προσβάλλεται εκτεταμένα από την μελίγκρα. Οι μελίγκρες ή αφίδες εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Πολύ συχνά δημιουργούν παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και φύλλων με τη μορφή καρουλιάσματος. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στο φυτό, βοηθούν στην ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς πάνω στα μελιτώδη εκκρίματά τους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος Ζάββος 2 Μαΐου 2018

Καλησπέρα,θα ήθελα να ρωτήσω όσον αφορά την λίπανση στην ροδιά. Η ροδιά μου μετά από σωστό κλάδεμα τον χειμώνα και λίπανση με αζωτούχο λίπασμα διαφυλλικά έχει αντιδράσει αρκετά καλά αλλά δεν έχει δέσει ομοιομορφά καρπούς.Να συνεχίσω την αζωτούχο λίπανση ώστε να δυναμώσει το φυτό; και να προσθέσω στην επόμενη λίπανση μου βόριο ώστε να βοηθήσω την καρπόδεση;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Μαΐου 2018

  Καλησπέρα Γιώργο. Θα σου πρότεινα να διακόψεις άμεσα την αζωτούχο λίπανση της ροδιάς γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση καρπών. Καλύτερα λοιπον να συνεχίσεις με ένα πιο ισόρροπο λίπασμα που να περιέχει φώσφορο, κάλιο καθώς και ιχνοστοιχεία βορίου για την καρπόδεση. Επίσης, ο ψεκασμός με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών θα βοηθήσει στην καλύτερη ομοιομορφία των καρπών. Πρόσεξε και το πότισμα της ροδιάς. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να ποτίζουμε συχνά και τακτικά την ροδιά, καθώς σε περίοδο ξηρασίας, τα φύλλα απορροφούν νερό από τους καρπούς με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής. Άλλωστε, το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς, ένα πρόβλημα που παρατηρείται στις αρχές του φθινοπώρου, όταν ετοιμαζόμαστε να συγκομίσουμε τα ρόδια, οφείλεται κυρίως σε ακανόνιστα ποτίσματα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.