10 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της αμαρυλλίδας

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Αμαρυλλίδα, το γοητευτικό φυτό που εντυπωσιάζει με τα τεράστια πολύχρωμα λουλούδια του!

Η αμαρυλλίδα ή αμαρυλλίς είναι ένας από τους πιο όμορφους και ανθεκτικούς βολβούς λουλουδιών που φυτεύουμε την εποχή του φθινοπώρου.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια σε διάφορα χρώματα που θυμίζουν κρίνα και προβάλλουν πάνω σε μακριούς ανθοφόρους βλαστούς.

Μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική ομορφιά της αμαρυλλίδας στον κήπο σε παρτέρια, καθώς και σε γλάστρες στην αυλή και στο μπαλκόνι.

Επιπλέον, τα κομμένα λουλούδια της αμαρυλλίδας σε βάζο αποτελούν εξαιρετική επιλογή για να προσθέσουμε χρώμα μέσα στο σπίτι.

Κι αν θέλουμε κάτι ξεχωριστό για το σαλόνι μας, οι αμαρυλλίδες έχουν την ικανότητα να βγάζουν ρίζες και να αναπτύσσονται χωρίς χώμα, χαρίζοντάς μας την εντυπωσιακή ανθοφορία τους σε νερό, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό βάζο με στενό στόμιο για να τοποθετήσουμε τον βολβό.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η αμαρυλλίδα για να μας δώσει πολλά εντυπωσιακά λουλούδια γεμάτα χρώμα και πώς μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια της ανθοφορίας της.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες αμαρυλλίδας;

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες αμαρυλλίδας που ανήκουν στο γένος Hippeastrum, γι’ αυτό πολλές φορές η αμαρυλλίδα αναφέρεται με την ονομασία ιππίαστρο.

Τα συγκεκριμένα είδη αμαρυλλίδας είναι γνωστά και ως αμερικάνικες αμαρυλλίδες, καθώς κατάγονται από τη νότια Αμερική. Συνήθως, διαθέτουν κόκκινα ή λευκά λουλούδια, ενώ πλέον συναντάμε και ποικιλίες με πορτοκαλί, κίτρινα, πράσινα και ροζ άνθη.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ποικιλίες αμαρυλλίδας που έχουν εντυπωσιακά δίχρωμα άνθη με χαρακτηριστικές ραβδώσεις.

Μία παραδοσιακή ποικιλία αμαρυλλίδας με υπέροχα ροζ λουλούδια συναντάμε στις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Η συγκεκριμένη άγρια ποικιλία είναι γνωστή ως μπελαντόνα ή ως γνήσια αμαρυλλίδα και ανήκει στο γένος Amaryllis.

Η μπελαντόνα έχει καταγωγή από τη Νότια Αφρική και ανήκει στις αφρικάνικες αμαρυλλίδες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αμαρυλλίδα Belladonna φυτεύεται την περίοδο της άνοιξης και ανθίζει στα τέλη του καλοκαιριού σε αντίθεση με τις αμαρυλλίδες του γένους Hippeastrum που φυτεύονται φθινόπωρο και ανθίζουν από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τα μέσα της άνοιξης.

Μπελαντόνες με ροζ λουλούδια, ένα άγριο είδος αμαρυλλίδας
Αμαρυλλίς η μπελαντόνα με ροζ λουλούδια, ένα άγριο είδος αμαρυλλίδας

2. Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση της αμαρυλλίδας;

Για να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία, φυτεύουμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας σε ένα ζεστό, απάνεμο και ηλιόλουστο μέρος του κήπου μας.

Κατά τη φύτευση, προσέχουμε ώστε ένα μικρό μέρος του βολβού της αμαρυλλίδας να βρίσκεται πάνω από το χώμα.

Αφού αναπτυχθεί ο βολβός και λόγω του μεγάλου μεγέθους των λουλουδιών του, υποστυλώνουμε την αμαρυλλίδα με ένα πασσαλάκι για να κρατήσει τον μίσχο του λουλουδιού σε όρθια θέση και να τον προφυλάξει από τους έντονους ανέμους.

3. Πώς φυτεύουμε τις αμαρυλλίδες σε γλάστρα;

Για τη φύτευση της αμαρυλλίδας σε γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρες με ύψος και πλάτος 20 εκατοστών.

Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με περλίτη, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που να στραγγίζει καλά το νερό και τοποθετούμε τον βολβό της αμαρυλλίδας με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει περίπου τα 2/3 του όγκου του μέσα στο χώμα της γλάστρας.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αμαρυλλίδα χρειάζεται φως και ζέστη για να αναπτυχθεί, επομένως είναι σημαντικό να τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο του μπαλκονιού με ήλιο.

Επιπλέον, είναι καλό 2 φορές την εβδομάδα να περιστρέφουμε τη γλάστρα κατά 180 μοίρες, ώστε ο ανθοφόρος βλαστός της αμαρυλλίδας να αναπτύσσεται κατακόρυφα και να μην αποκτά κλίση προς το φως.

Πώς φυτεύουμε αμαρυλλίδες σε γλάστρα
Πώς φυτεύουμε αμαρυλλίδες σε γλάστρα

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η αμαρυλλίδα;

Η αμαρυλλίδα έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα στα αρχικά στάδια μετά τη φύτευση και μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό μόλις αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα και ξεκινήσει να σχηματίζεται ο ανθοφόρος βλαστός.

Συνήθως, ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα την αμαρυλλίδα, φροντίζοντας να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.

Χρειάζεται προσοχή κατά το πότισμα, καθώς η υπερβολική υγρασία ενδέχεται να δημιουργήσει σαπίσματα στον βολβό και στον ανθοφόρο βλαστό του φυτού.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην αμαρυλλίδα;

H αμαρυλλίδα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και μας δίνει ανθοφορία, ακόμα και χωρίς να βάλουμε λίπασμα. Ωστόσο, η προσθήκη λιπάσματος βοηθά στο σχηματισμό πολλών και εντυπωσιακών λουλουδιών.

Για αμαρυλλίδες με πλούσια ανθοφορία, ξεκινάμε τη λίπανσή συνήθως ένα μήνα μετά την φύτευση του βολβού, προσθέτοντας πλήρες κοκκώδες λίπασμα και επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα.

Αν έχουμε φυτέψει την αμαρυλλίδα σε γλάστρα, προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό λίπασμα ανθοροφορίας κάθε 3 εβδομάδες.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την αμαρυλλίδα;

H αμαρυλλίδα είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά βολβώδη λουλούδια και δεν πρoσβάλλεται εύκολα από έντομα και ασθένειες. Για την προστασία της αμαρυλλίδας από το έντομο του θρίπα και τον τετράνυχο, ψεκάζουμε το φύλλωμα της αμαρυλλίδας με βιολογικό σκεύασμα θερινού πολτού ή φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε μία οικολογική συνταγή αναμιγνύοντας σκόρδο, κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά, όπως έχουμε περιγράψει αναλυτικά στο άρθρο για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά και ψεκάζουμε προληπτικά τις αμαρυλλίδες κάθε δύο εβδομάδες.

Για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες που σαπίζουν τον βολβό της αμαρυλλίδας, ποτίζουμε το χώμα διαλύοντας μία κουταλιά του γλυκού γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός) σε ένα λίτρο νερό. Ο θειικός χαλκός είναι οικολογικό σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

7. Πώς διατηρούμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας για την επόμενη χρονιά;

Μόλις ξεραθεί το άνθος της αμαρυλλίδας μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα και βγάζουμε τους βολβούς από το χώμα.

Στη συνέχεια τους καθαρίζουμε, απομακρύνοντας τα χώματα και τους τοποθετούμε σε σκιερό αεριζόμενο μέρος.

Αφού στεγνώσουν οι βολβοί της αμαρυλλίδας, τους αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά.

Για να μην μαζευτεί υγρασία και βλαστήσουν οι βολβοί μας πρόωρα, ανοίγουμε μικρές τρύπες στα κουτιά ή βάζουμε μέσα λίγο περλίτη που απορροφά την υγρασία.

Με αυτό τον τρόπο, είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας μέχρι το φθινόπωρο που θα τους ξαναφυτέψουμε.

Πώς χρησιμοποιούμε τον περλίτη στην κηπουρική
Πώς χρησιμοποιούμε τον περλίτη στην κηπουρική

8. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αμαρυλλίδας;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά αμαρυλλίδας με 2 τρόπους: α) χρησιμοποιώντας σπόρο και β) με μικρούς βολβούς (βολβίδια) που αναπτύσσονται σταδιακά δίπλα στον μητρικό βολβό κατά την περίοδο ανάπτυξης του φυτού.

α) Πολλαπλασιασμός αμαρυλλίδας με σπόρο

Από τα ώριμα άνθη της αμαρυλλίδας, παίρνουμε τους μικρούς μαύρους σπόρους από το κίτρινα στίγματα του άνθους. Αφού αφήσουμε τους σπόρους της αμαρυλλίδας να στεγνώσουν για λίγες μέρες, τους φυτεύουμε μέσα σε γλαστράκια φυτωρίου που έχουμε προσθέσει φυτόχωμα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετές ποικιλίες αμαρυλλίδας δεν δίνουν γόνιμους σπόρους. Επιπλέον, πολλά φυτά αμαρυλλίδας είναι υβρίδια, με αποτελέσμα ο σπόρος να δίνει αμαρυλλίδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το λουλούδι από το οποίο πήραμε σπόρους. 

β) Πολλαπλασιασμός αμαρυλλίδας με βολβίδια

Η πιο εύκολη και ασφαλής μέθοδος πολλαπλασιασμού της αμαρυλλίδας είναι με την μέθοδο των βολβιδίων. Συγκεκριμένα, αποκόπτουμε με κοπτερό μαχαίρι τα βολβιδία της αμαρυλλίδας μετά το τέλος της ανθοφορίας της, κατά την περίοδο που το φυτό μπαίνει σε λήθαργο. Επιλέγουμε μόνο τα βολβίδια της αμαρυλλίδας που έχουν φτάσει σε μέγεθος το 1/3 του μητρικού βολβού και τα φυτεύουμε σε νέα γλαστράκια για να δώσουν την ανθοφορία τους την επόμενη άνοιξη.

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών

9. Αναπτύσσεται η αμαρυλλίδα σε νερό;

Η αμαρυλλίδα, όπως και ο υάκινθος, μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς χώμα και να αναπτυχθεί μέσα στο νερό για να μας χαρίσει τα εντυπωσιακά λουλούδια της.

Για να το πετύχουμε, χρησιμοποιούμε ειδικό βάζο το οποίο έχει ένα στενό στόμιο για να τοποθετήσουμε τον βολβό της αμαρυλλίδας.

Το στόμιο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το νερό και, σταδιακά, ο βολβός της αμαρυλλίδας εμφανίζει ριζίδια που εισέρχονται στο νερό.

Στη συνέχεια, αναπτύσσεται ο ανθοφόρος βλαστός της αμαρυλλίδας και το υπέροχο λουλούδι της χαρίζοντας μας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φροντίδα της αμαρυλλίδας

Μπορούμε να παρατείνουμε την ανθοφορία της αμαρυλλίδας για αρκετές μέρες, αφαιρώντας με ένα τσιμπιδάκι τους κίτρινους ανθήρες από τους στήμονες του λουλουδιού, πριν σκορπίσουν τη γύρη τους.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (24)

 1. Ειρήνη
  20/10/2023

  Γειά σας , έχω πάρει έναν βολβο αμαρυλλιδας κ τον έχω σε βαζο με πετρούλες κ νερό. Το νερό πρέπει να το αλλάζω κιολας; Αν ναι κάθε ποτε; Χρειάζεται κάτι αλλο;
  Ευχαριστώ 🙂

  • Καλό είναι να το αλλάζεις μία φορά την εβδομάδα για να αποφύγεις σαπίσματα στη ρίζα και να ενισχύσεις την βλάστηση του βολβού.

 2. δημητρης
  14/05/2022

  καλησπερα σας.εχω αμμαρυλιδες οι οποιες δεν δινουν ανθος εδω και χρονια..η πρωτη ερωτηση ειναι ποιος ο λογος?…και επισης αν δεν τις βγαλω απο την γλαστρα για να τις αποθηκευσω υπαρχει προβλημα?

  ευχαριστω πολυ

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Φρόντισε να αραιώσεις τους βολβούς αμαρυλλίδας από το χώμα και να τους φυτέψεις σε ηλιοφανές σημείο.

 3. Αναστασια
  03/06/2021

  Γιατι το αμαρυλις δεν εχει βγαλει λουλουδι και εχει μονο φυλλα; Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Αναστασία. Μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή αν η αμαρυλλίδα βρίσκεται σε πολύ σκιερό περιβάλλον.

 4. Mary Psarogianni
  08/11/2020

  Καλημέρα σας!
  Έχω σε γλάστρες βολβούς Αμαρυλλίδας που ανθίζουν τον Μάιο.
  Μετά την ανθοφορία δεν τους έχω βγάλει ποτέ από τις γλάστρες.
  Συνεχίζω να τους ποτίζω και διατηρούν το φύλλωμα τους.
  Το ότι δεν τους βγάζω από τις γλάστρες είναι λάθος;
  Επίσης έχω και 1 σε παρτέρι που όμως δεν έχει ανθίσει ποτέ πάρα μόνο φύλλωμα έχει για πολλά χρόνια.
  Τι φταίει;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων ?

  • Καλημέρα Μαρία. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αμαρυλλίδες συνεχίζουν αι ανθίζουν την επόμενη χρονιά ακόμα και αν δεν την βγάζουμε από το χώμα. Για αυτή που δεν έχει ανθίσει, δοκίμασε να τη βάλεις σε ένα πιο ηλιοφανές σημείο.

 5. Κατερινα
  12/09/2020

  Γειά σας. Θα μπορούσατε να κάνετε ένα σχετικό άρθρο για την διογκωμενη άργιλο και πώς να την χρησιμοποιήσουμε;

 6. Σοφη
  20/06/2020

  Καλημέρα. Οι αμαριλλιδες μου σταμάτησαν την ανθοφορία τέλη Μαΐου. Ποτε σταματάω το πότισμα , ποτε τις βγάζω από το χώμα και ποτε τις φυτευω; Σας ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Σόφη. Μπορείς να σταματήσεις το πότισμα στις αμαρυλλίδες σου μέχρι τις αρχές Ιούλη, να τις βγάλεις από το χώμα στα τέλη Ιούλη-αρχές Αυγούστου και να τις φυτέψεις μέσα στον Οκτώβριο για να σου χαρίσουν ξανά πλούσια ανθοφορία την επόμενη χρονιά.

 7. Ανδριανα
  29/05/2020

  Καλησπέρα.Εχω μια Αμαρυλλίδα η οποία πλέον δεν έχει άνθη αλλά τα φύλλα της είναι ακόμη πράσινα. Να σταματήσω να την ποτίζω για να ξεραθούν τα φύλλα της;;;

  • Καλημέρα Ανδριάνα. Μπορείς σταδιακά να μειώνεις το πότισμα της αμαρυλλίδας και στα τέλη του Ιουνίου να το διακόψεις για να ξεραθεί το φύλλωμα της και να βγάλεις τον βολβό για αποθήκευση.

 8. Στελλα
  28/10/2019

  Καλημέρα.εχω μια μεγάλη αμαρυλλιδα στη γλαστρα με τεράστια καταπράσινα φύλλα .Μήπως θα έπρεπε να κόψω τα φύλλα της τέτοια εποχή?

  • Καλησπέρα Στέλλα. Προφανώς την πότιζες το καλοκαίρι και γιαυτό διατήρησε τα πράσινα φύλλα ενώ κανονικά θα έπρεπε να μην ποτίζεις για να ξεραθύν. Τώρα δεν πρέπει να της αφαιρέσεις τα φύλλα και να περιμένουμε να δούμε μήπως ανθίσει.

 9. Nopi Seriadou
  10/10/2019

  Σας ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες ήθελε να σας ρωτήσω οι δικές μου έχουν ακόμη τα φύλλα τους μήπως πρέπει να τα κόψω και να βγάλω τους βολβούς?

  • Καλημέρα Νόπη. Θα έπρεπε να έχεις αφήσει απότιστη την αμαρυλλίδα για να ξεραθεί στα τέλη του καλοκαιριού και να την βγάλεις. Καλύτερα να την αφήσεις στη θέση της και να κάνεις τη διαδικασία που περιγράφουμε την επόμενη χρονιά.

   • Αλεξάνδρα
    25/01/2021

    Καλησπέρα σας.
    Θα μπορούσατε να μου δώσετε την συμβουλή σας; Εδώ και καιρό έχω μια όμορφη αμαρυλλίδα σε βάζο. Αφού έβγαλε μια φορά τα άνθη της, είδα ότι μερικές ρίζες της είναι άσπρες , ενώ οι υπόλοιπες είναι πράσινες. Μέχρι στιγμής δεν έχει βγάλει νέα άνθη, μόνο φύλλα. Είναι αυτό φυσιολογικό; Χρειάζεται να κάνω κάτι;
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    • Καλησπέρα Αλεξάνδρα. Μπορείς να κόψεις τις άσπρες ρίζες και να αφήσεις τις πράσινες που είναι ενεργές. Εξασφάλισε φωτεινή θέση για την αμαρυλλίδα και πιθανότατα θα σου χαρίσει μία δεύτερη ανθοφορία.

 10. Αθηνά Τραυλού
  09/05/2019

  Καλησπέρα, έχω μία Στεφανωτή πολλά χρόνια και τα τελευταία 5-6 χρόνια μας έχει αποζημιώσει με την ανθοφορία της και με το άρωμα των λουλουδιών της. Πέρυσι το 2018 δηλ. μου έκανε ένα καρπό σαν αγγουράκι που έγινε περίπου 20-22 πόντους και ενώ περίμενα να ξεραθεί και να μαζεψω τους σπόρους, μαύρισε και άρχισε να σαπίζει, και τους σπόρους που μάζεψα μαλλον ειίναι κούφιοι. Φέτος έχει κάνει πάλι καρπό και μάλιστα δύο, κιτρινίζει τα φύλλα της και άδειασε τελείως και δείχνει καχεκτική, φοβάμαι λοιπόν ότι θα τη χάσω. Στις αρχές του φθινοπώρου τράβηξα και έβαλα στην ίδια γλάστρα της 2 καταβολάδες και από οτι είδα έχουν ριζώσει για τα καλά. Πότε μπορώ να τις αποκόψω από τη Μάνα, και αν πρέπει να κόψω τους καρπούς τη για να σώσω το φυτό.
  Ζητώ συγνώμη αν σας ζάλισα, αλλά έχω στενοχωρηθεί πολύ με την κατάσταση του φυτού και ήθελα να σας πώ το μικρό ιστορικό της, την έχω πάνω από 15 χρόνια και την αγαπώ πολύ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΎ.

  • Καλησπέρα Αθηνά. Κατάλληλη εποχή για να αποκόψειςτα νέα φυτά στεφανωτής από το μητρικό φυτό που δημιουργήθηκαν από καταβολάδες. Επίσης, αφαίρεσε άμεσα τον καρπό για να μην εξανληθεί η στεφανωτή σου και να αναπτυχθεί ξανά με υγιής βλάστηση. Δες περισσότερες συμβουλες για την φροντίδα της στεφανωτής στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 11. DEDE MARGARITA
  10/01/2019

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.
  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ, ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΛΑΣΙΑΣΜΟ ΑΡΙΣΤΟΛΟΧΙΑΣ. ΤΟ ΦΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΩ ΣΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ Ή ΝΑ ΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΩ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥ ΘΕΣΗ .
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • Καλησπέρα Μαργαρίτα. Μια επιλογή για την αριστολοχία, είναι να την κλαδέψεις στα τέλη του χειμώνα και μετά να την μεταφυτεύσεις στις αρχές της άνοιξης. Καλό είναι με το κλάδεμα που θα κάνεις να κρατήσεις βλαστούς 15-20 εκ. για να την πολλαπλασιάσεις με μοσχεύματα ώστε σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσεις ότι θα επιβιώσει η αριστολοχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *