εικόνα

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Αμαρυλλίδα, ανυπέρβλητο το μεγαλείο σου! Βολβός φθινοπωρινής φύτευσης, η αμαρυλλίδα είναι λουλούδι που γοητεύει και αιχμαλωτίζει το βλέμμα με τα εντυπωσιακά άνθη που προβάλλουν επάνω σε μακριούς και δυνατούς μίσχους. Οι χρωματικοί συνδυασμοί του άνθους ποικίλουν και ξεπερνούν πολλές φορές κάθε φαντασία. Λευκό, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, καθώς και πανέμορφες διχρωμίες με χαρακτηριστικές ραβδώσεις.

 

Τι θέση επιλέγουμε για να φυτεύσουμε την αμαρυλλίδα στον κήπο μας;

 

Ο βολβός της αμαρυλλίδας πρέπει να φυτευτεί σε ένα ζεστό, απάνεμο και ηλιόλουστο μέρος του κήπου μας. Κατά τη φύτευση, προσέχουμε ώστε ένα μικρό μέρος του βολβού της αμαρυλλίδας να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Επίσης, θα πρέπει να υποστυλώσουμε την αμαρυλλίδα με ένα πασσαλάκι για να κρατήσει τον μίσχο του λουλουδιού σε όρθια θέση και να την προφυλάξει από τους ανέμους

 

Tι προσέχουμε όταν φυτεύουμε την αμαρυλλίδα σε γλάστρα;

 

Την αμαρυλλίδα και τα μάτια μας. Θέλουμε μέτριες γλάστρες με ύψος και πλάτος 20 εκατοστών, προκειμένου να φυτέψουμε τις αμαρυλλίδες σε βάθος με τέτοιο τρόπο να καλύπτει περίπου το 2/3 του όγκου του μέσα στο χώμα της γλάστρας. Διαλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να στραγγίζει καλά το νερό. Στο μπαλκόνι μας, τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο με ήλιο και την περιστρέφουμε κάθε 1-2 μέρες ώστε να είναι ευθυτενής ο ανθοφόρος βλαστός και να μην αποκτά κλίση προς το φως του ήλιου.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η αμαρυλλίδα στον κήπο μας;

 

Η αμαρυλλίδα έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό αρχικά και περισσότερες μόλις αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα. Πάντως, θέλει λίγο προσοχή το πότισμα, γιατί η υπερβολική υγρασία ενδέχεται να σαπίσει τον ανθοφόρο βλαστό. Σχετικά με τη λίπανση, αν και η αμαρυλλίδα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, η προσθήκη μικρής ποσότητας λιπάσματος κατά τη φύτευση θα βοηθήσει στην ανθοφορία και στο σχηματισμό εντυπωσιακών λουλουδιών.

 

Πώς αποθηκεύουμε τους βολβούς αμαρυλλίδας για την επόμενη χρονιά;

 

Προσέχουμε για να έχουμε, και του χρόνου! Μόλις ξεραθεί λοιπόν το άνθος της αμαρυλλίδας μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα και βγάζουμε τους βολβούς από το χώμα. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τους βολβούς απομακρύνοντας τα χώματα και τους τοποθετούμε σε σκιερό αεριζόμενο μέρος. Αφού στεγνώσουν οι βολβοί της αμαρυλλίδας, τους αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά. Για να μην μαζευτεί υγρασία και βλαστήσουν οι βολβοί, ανοίγουμε μικρές τρύπες στα κουτιά ή βάζουμε μέσα λίγο περλίτη.

 

Πώς πολλαπλασιάζονται οι βολβοί της αμαρυλλίδας;

 

Ο πολλαπλασιασμός της αμαρυλλίδας γίνεται με μικρούς βολβούς (βολβίδια) που αναπτύσσονται δίπλα στον μητρικό βολβό την περίοδο ανάπτυξης του φυτού. Όταν τα βολβίδια φτάσουν το 1/3 του μητρικού βολβού, αποκόπτονται με κοφτερό μαχαίρι και φυτεύονται σε νέα γλαστράκια. Η αποκοπή των βολβιδίων της αμαρυλλίδας γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της, κατά την περίοδο του ληθάργου της.

 

Κι ένα μυστικό για την αμαρυλλίδα

 

Μπορούμε να παρατείνουμε την ανθοφορία της αμαρυλλίδας, για αρκετές μέρες, αφαιρώντας με ένα τσιμπιδάκι τους κίτρινους ανθήρες από τους στήμονες του λουλουδιού, πριν σκορπίσουν τη γύρη τους.

 

Μάθε πώς μπορείς να φυτέψεις αμαρυλλίδες σε γλάστρα, καθώς επίσης συμβουλές για την φροντίδα περισσότερων φθινοπωρινών βολβών όπως φρέζιες, ζουμπούλια και τουλίπες στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Αθηνά Τραυλού 9 Μαΐου 2019

Καλησπέρα, έχω μία Στεφανωτή πολλά χρόνια και τα τελευταία 5-6 χρόνια μας έχει αποζημιώσει με την ανθοφορία της και με το άρωμα των λουλουδιών της. Πέρυσι το 2018 δηλ. μου έκανε ένα καρπό σαν αγγουράκι που έγινε περίπου 20-22 πόντους και ενώ περίμενα να ξεραθεί και να μαζεψω τους σπόρους, μαύρισε και άρχισε να σαπίζει, και τους σπόρους που μάζεψα μαλλον ειίναι κούφιοι. Φέτος έχει κάνει πάλι καρπό και μάλιστα δύο, κιτρινίζει τα φύλλα της και άδειασε τελείως και δείχνει καχεκτική, φοβάμαι λοιπόν ότι θα τη χάσω. Στις αρχές του φθινοπώρου τράβηξα και έβαλα στην ίδια γλάστρα της 2 καταβολάδες και από οτι είδα έχουν ριζώσει για τα καλά. Πότε μπορώ να τις αποκόψω από τη Μάνα, και αν πρέπει να κόψω τους καρπούς τη για να σώσω το φυτό.
Ζητώ συγνώμη αν σας ζάλισα, αλλά έχω στενοχωρηθεί πολύ με την κατάσταση του φυτού και ήθελα να σας πώ το μικρό ιστορικό της, την έχω πάνω από 15 χρόνια και την αγαπώ πολύ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΎ.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Μαΐου 2019

    Καλησπέρα Αθηνά. Κατάλληλη εποχή για να αποκόψειςτα νέα φυτά στεφανωτής από το μητρικό φυτό που δημιουργήθηκαν από καταβολάδες. Επίσης, αφαίρεσε άμεσα τον καρπό για να μην εξανληθεί η στεφανωτή σου και να αναπτυχθεί ξανά με υγιής βλάστηση. Δες περισσότερες συμβουλες για την φροντίδα της στεφανωτής στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

    Απάντηση
σχολιαστής
DEDE MARGARITA 10 Ιανουαρίου 2019

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ, ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΛΑΣΙΑΣΜΟ ΑΡΙΣΤΟΛΟΧΙΑΣ. ΤΟ ΦΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΩ ΣΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ Ή ΝΑ ΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΩ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥ ΘΕΣΗ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.