εικόνα

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Η αμαρυλλίδα (ή αμαρυλλίς) είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό από τα βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε την εποχή του φθινοπώρου, καθώς γοητεύει με τα τεράστια πολύχρωμα άνθη που προβάλλουν πάνω σε μακριούς δυνατούς μίσχους. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αμαρυλλίδας που φυτεύονται τόσο σε παρτέρια στον κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, και μας χαρίζουν τα υπέροχα λουλούδια τους στα τέλη του χειμώνα, την εποχή που ανθίζουν οι αμαρυλλίδες. Οι αμέτρητοι χρωματικοί συνδυασμοί των λουλουδιών της αμαρυλλίδας έχουν ως βάση το λευκό, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το ροζ χρώμα με πανέμορφες διχρωμίες που φέρουν χαρακτηριστικές ραβδώσεις. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην άγρια αμαρυλλίδα με τα υπέροχα ροζ λουλούδια που συναντάμε στις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας, την περίφημη μπελαντόνα, που φυτεύεται την άνοιξη και ανθίζει στα τέλη του καλοκαιριού.

 


Τι προσέχουμε κατά την φύτευση της αμαρυλλίδας;

 

Για να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία, φυτεύουμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας σε ένα ζεστό, απάνεμο και ηλιόλουστο μέρος του κήπου μας. Κατά τη φύτευση, προσέχουμε ώστε ένα μικρό μέρος του βολβού της αμαρυλλίδας να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Αφού αναπτυχθεί ο βολβός και λόγω του μεγάλου μεγέθους των λουλουδιών της, υποστυλώνουμε την αμαρυλλίδα με ένα πασσαλάκι για να κρατήσει τον μίσχο του λουλουδιού σε όρθια θέση και να την προφυλάξει από τους έντονους ανέμους. Για να φυτέψουμε την αμαρυλλίδα σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε μέτριες γλάστρες με ύψος και πλάτος 20 εκατοστών, και τοποθετούμε τον βολβό με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει περίπου τα 2/3 του όγκου του μέσα στο χώμα της γλάστρας. Επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που να στραγγίζει καλά το νερό και τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο του μπαλκονιού μας που έχει ήλιο. Κάθε 1-2 μέρες περιστρέφουμε τη γλάστρα, ώστε να είναι ευθυτενής ο ανθοφόρος βλαστός και να μην αποκτά κλίση προς το φως.

 


Πώς φυτεύουμε αμαρυλλίδες σε γλάστρα
Πώς φυτεύουμε αμαρυλλίδες σε γλάστρα


 

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση η αμαρυλλίδα;

 

Η αμαρυλλίδα έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό αρχικά και περισσότερες μόλις αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα. Χρειάζεται λίγο προσοχή κατά το πότισμα, καθώς η υπερβολική υγρασία ενδέχεται να δημιουργήσει σαπίσματα τον ανθοφόρο βλαστό. Σχετικά με τη λίπανση, αν και η αμαρυλλίδα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, η προσθήκη μικρής ποσότητας λιπάσματος κατά τη φύτευση βοηθάει στην ανθοφορία και στο σχηματισμό εντυπωσιακών λουλουδιών.

 

Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την αμαρυλλίδα;

 

H αμαρυλλίδα είναι γενικά από τα πιο ανθεκτικά βολβώδη λουλούδια και δεν πρoσβάλλεται εύκολα από έντομα και ασθένειες. Για την προστασία της αμαρυλλίδας από το έντομο του θρίπα και τον τετράνυχο, ψεκάζουμε προληπτικά κάθε εβδομάδα με οικολογικό διάλυμα που φτιάχνουμε αναμιγνύοντας σκόρδο, κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά, όπως έχουμε περιγράψει στο άρθρο για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά. Για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες που σαπίζουν τον βολβό της αμαρυλλίδας, ποτίζουμε το χώμα διαλύοντας μία κουταλια του γλυκού γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός) σε ένα λίτρο νερό.

  

Πώς διατηρούμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας για την επόμενη χρονιά;

 

Μόλις ξεραθεί το άνθος της αμαρυλλίδας μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα και βγάζουμε τους βολβούς από το χώμα. Στη συνέχεια τους καθαρίζουμε, απομακρύνοντας τα χώματα και τους τοποθετούμε σε σκιερό αεριζόμενο μέρος. Αφού στεγνώσουν οι βολβοί της αμαρυλλίδας, τους αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά. Για να μην μαζευτεί υγρασία και βλαστήσουν οι βολβοί μας πρόωρα, ανοίγουμε μικρές τρύπες στα κουτιά ή βάζουμε μέσα λίγο περλίτη. Με αυτό τον τρόπο, είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας μέχρι το φθινόπωρο που θα τους ξαναφυτέψουμε.

 

Πώς πολλαπλασιάζονται οι βολβοί της αμαρυλλίδας;

 

Ο πολλαπλασιασμός της αμαρυλλίδας γίνεται με μικρούς βολβούς (βολβίδια) που αναπτύσσονται δίπλα στον μητρικό βολβό την περίοδο ανάπτυξης του φυτού. Όταν τα βολβίδια φτάσουν το 1/3 του μητρικού βολβού, αποκόπτονται με κοφτερό μαχαίρι και φυτεύονται σε νέα γλαστράκια για να δώσουν την ανθοφορία τους την επόμενη άνοιξη. Η αποκοπή των βολβιδίων της αμαρυλλίδας γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της, κατά την περίοδο του ληθάργου της.

 
 


Μπελαντόνες με ροζ λουλούδια, ένα άγριο είδος αμαρυλλίδας
Αμαρυλλίς η μπελαντόνα με ροζ λουλούδια, ένα άγριο είδος αμαρυλλίδας


 

Αναπτύσσεται η αμαρυλλίδα σε νερό;

 

Η αμαρυλλίδα, όπως και ο υάκινθος, μπορεί καλλιεργηθεί χωρίς χώμα και να αναπτυχθεί μέσα στο νερό για να μας χαρίσει τα εντυπωσιακά λουλούδια της! Για να το πετύχουμε, χρησιμοποιούμε ειδικό βάζο το οποίο έχει ένα στενό στόμιο για να τοποθετήσουμε τον βολβό της αμαρυλλίδας. Το στόμιο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το νερό και, σταδιακά, ο βολβός της αμαρυλλίδας εμφανίζει ριζίδια που εισέρχονται στο νερό. Στη συνέχεια, αναπτύσσεται ο ανθοφόρος βλαστός της αμαρυλλίδας και το υπέροχο λουλούδι της χαρίζοντας μας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Κι ένα μυστικό για την αμαρυλλίδα

 

Μπορούμε να παρατείνουμε την ανθοφορία της αμαρυλλίδας για αρκετές μέρες, αφαιρώντας με ένα τσιμπιδάκι τους κίτρινους ανθήρες από τους στήμονες του λουλουδιού, πριν σκορπίσουν τη γύρη τους.

 

Περισσότερα λουλούδια

 
Τα ομορφότερα χειμωνιάτικα λουλούδια
Φυτά που αντέχουν στο κρύο για κήπο και μπαλκόνι
Πώς φτιάχνουμε κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο
Καλλωπιστικά φυτά που μεγαλώνουν χωρίς χώμα
Τουλίπα, συμβουλες φύτευσης και φροντίδας
Υάκινθος (ζουμπούλι) σε κήπο και σε γλάστρα
Χρυσάνθεμο, 8 μυστικά για τη φροντίδα του
Φρέζια, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Νεραγκούλα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Κυκλάμινο, 6 μυστικά για τη φροντίδα του
Νάρκισσος, ένα υπέροχο λουλούδι για κήπο και γλάστρα
Κρόκος, καλλωπιστικό και εδώδιμο φυτό
Κουρκουμάς, το εντυπωσιακό φυτό που μας δίνει ένα υπέροχο μπαχαρικό
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (12)

σχολιαστής
Σοφη 20 Ιουνίου 2020

Καλημέρα. Οι αμαριλλιδες μου σταμάτησαν την ανθοφορία τέλη Μαΐου. Ποτε σταματάω το πότισμα , ποτε τις βγάζω από το χώμα και ποτε τις φυτευω; Σας ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Σόφη. Μπορείς να σταματήσεις το πότισμα στις αμαρυλλίδες σου μέχρι τις αρχές Ιούλη, να τις βγάλεις από το χώμα στα τέλη Ιούλη-αρχές Αυγούστου και να τις φυτέψεις μέσα στον Οκτώβριο για να σου χαρίσουν ξανά πλούσια ανθοφορία την επόμενη χρονιά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ανδριανα 29 Μαΐου 2020

Καλησπέρα.Εχω μια Αμαρυλλίδα η οποία πλέον δεν έχει άνθη αλλά τα φύλλα της είναι ακόμη πράσινα. Να σταματήσω να την ποτίζω για να ξεραθούν τα φύλλα της;;;

Απάντηση
σχολιαστής
Στελλα 28 Οκτωβρίου 2019

Καλημέρα.εχω μια μεγάλη αμαρυλλιδα στη γλαστρα με τεράστια καταπράσινα φύλλα .Μήπως θα έπρεπε να κόψω τα φύλλα της τέτοια εποχή?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 28 Οκτωβρίου 2019

  Καλησπέρα Στέλλα. Προφανώς την πότιζες το καλοκαίρι και γιαυτό διατήρησε τα πράσινα φύλλα ενώ κανονικά θα έπρεπε να μην ποτίζεις για να ξεραθύν. Τώρα δεν πρέπει να της αφαιρέσεις τα φύλλα και να περιμένουμε να δούμε μήπως ανθίσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Nopi Seriadou 10 Οκτωβρίου 2019

Σας ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες ήθελε να σας ρωτήσω οι δικές μου έχουν ακόμη τα φύλλα τους μήπως πρέπει να τα κόψω και να βγάλω τους βολβούς?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Οκτωβρίου 2019

  Καλημέρα Νόπη. Θα έπρεπε να έχεις αφήσει απότιστη την αμαρυλλίδα για να ξεραθεί στα τέλη του καλοκαιριού και να την βγάλεις. Καλύτερα να την αφήσεις στη θέση της και να κάνεις τη διαδικασία που περιγράφουμε την επόμενη χρονιά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνά Τραυλού 9 Μαΐου 2019

Καλησπέρα, έχω μία Στεφανωτή πολλά χρόνια και τα τελευταία 5-6 χρόνια μας έχει αποζημιώσει με την ανθοφορία της και με το άρωμα των λουλουδιών της. Πέρυσι το 2018 δηλ. μου έκανε ένα καρπό σαν αγγουράκι που έγινε περίπου 20-22 πόντους και ενώ περίμενα να ξεραθεί και να μαζεψω τους σπόρους, μαύρισε και άρχισε να σαπίζει, και τους σπόρους που μάζεψα μαλλον ειίναι κούφιοι. Φέτος έχει κάνει πάλι καρπό και μάλιστα δύο, κιτρινίζει τα φύλλα της και άδειασε τελείως και δείχνει καχεκτική, φοβάμαι λοιπόν ότι θα τη χάσω. Στις αρχές του φθινοπώρου τράβηξα και έβαλα στην ίδια γλάστρα της 2 καταβολάδες και από οτι είδα έχουν ριζώσει για τα καλά. Πότε μπορώ να τις αποκόψω από τη Μάνα, και αν πρέπει να κόψω τους καρπούς τη για να σώσω το φυτό.
Ζητώ συγνώμη αν σας ζάλισα, αλλά έχω στενοχωρηθεί πολύ με την κατάσταση του φυτού και ήθελα να σας πώ το μικρό ιστορικό της, την έχω πάνω από 15 χρόνια και την αγαπώ πολύ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΎ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Αθηνά. Κατάλληλη εποχή για να αποκόψειςτα νέα φυτά στεφανωτής από το μητρικό φυτό που δημιουργήθηκαν από καταβολάδες. Επίσης, αφαίρεσε άμεσα τον καρπό για να μην εξανληθεί η στεφανωτή σου και να αναπτυχθεί ξανά με υγιής βλάστηση. Δες περισσότερες συμβουλες για την φροντίδα της στεφανωτής στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
DEDE MARGARITA 10 Ιανουαρίου 2019

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ, ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΛΑΣΙΑΣΜΟ ΑΡΙΣΤΟΛΟΧΙΑΣ. ΤΟ ΦΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΩ ΣΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ Ή ΝΑ ΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΩ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥ ΘΕΣΗ .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.