εικόνα

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Η αμαρυλλίδα, βολβός φθινοπωρινής εποχής, είναι ένα λουλούδι που γοητεύει και αιχμαλωτίζει το βλέμμα με τα εντυπωσιακά και μεγαλοπρεπή άνθη που προβάλλουν επάνω σε μακριούς και δυνατούς μίσχους. Οι χρωματικοί συνδυασμοί του άνθους ποικίλουν και ξεπερνούν πολλές φορές κάθε φαντασία. Λευκό, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, καθώς και πανέμορφες διχρωμίες με χαρακτηριστικές ραβδώσεις. Ας δούμε παρακάτω τις πιο σημαντικές συμβουλές για την φροντίδα της αμαρυλλίδας στον κήπο μας.

 

Φυτεύουμε την αμαρυλλίδα σε ηλιόλουστο μέρος του κήπου
 
Ο βολβός της αμαρυλλίδας πρέπει να φυτευτεί σε ένα ζεστό, απάνεμο και ηλιόλουστο μέρος στο κήπο μας. Κατά τη φύτευση, προσέχουμε ώστε ένα μικρό μέρος του βολβού της αμαρυλλίδας να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Επίσης, θα πρέπει να υποστυλώσετε την αμαρυλλίδα με ένα πασσαλάκι για να κρατήσει το μίσχο του λουλουδιού σε όρθια θέση και να την προφυλάξει από τους ανέμους

 

Ποτίζουμε προσεκτικά την αμαρυλλίδα στον κήπο μας
 
Η αμαρυλλίδα έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό αρχικά και περισσότερες μόλις αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα. Πάντως, θέλει λίγο προσοχή το πότισμα, γιατί η υπερβολική υγρασία μπορεί να σαπίσει τον ανθοφόρο βλαστό. Σχετικά με τη λίπανση, αν και η αμαρυλλίδα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, η προσθήκη μικρής ποσότητας λιπάσματος κατά τη φύτευση θα βοηθήσει στην ανθοφορία και στο σχηματισμό εντυπωσιακών λουλουδιών.

 

Αποθηκεύουμε τους βολβούς αμαρυλλίδας για την επόμενη χρονιά
 
Μόλις ξεραθεί το άνθος της αμαρυλλίδας μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα και βγάζουμε τους βολβούς από το χώμα. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τους βολβούς απομακρύνοντας τα χώματα και τους τοποθετούμε σε σκιερό αεριζόμενο μέρος. Αφού στεγνώσουν οι βολβοί της αμαρυλλίδας, τους αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά. Για να μην μαζευτεί υγρασία και βλαστήσουν οι βολβοί, ανοίγουμε μικρές τρύπες στα κουτιά ή βάζουμε μέσα λίγο περλίτη.

 

Κι ένα μυστικό για την αμαρυλλίδα
 
Μπορούμε να παρατείνουμε την ανθοφορία της αμαρυλλίδας, για αρκετές μέρες, αφαιρώντας με ένα τσιμπιδάκι τους κίτρινους ανθήρες από τους στήμονες του λουλουδιού, πριν σκορπίσουν τη γύρη τους.

 
Θέλεις να έχεις αμαρυλλίδες στο μπαλκόνι σου; Μάθε πώς μπορείς να φυτέψεις αμαρυλλίδες σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.