εικόνα

Αντιμετωπίστε το ωίδιο του αμπελιού

Αντιμετωπίστε το ωίδιο του αμπελιού

Αντιμετωπίστε το ωίδιο του αμπελιού

Το ωίδιο αποτελεί, μετά τον περονόσπορο, την πιο σημαντική μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κάθε χρόνο τα αμπέλια και τις κρεβατίνες. Είναι πολύ διαδεδομένη ασθένεια σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας και προκαλεί μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας των σταφυλιών. Το ωίδιο είναι γνωστό με διαφορετικά κοινά ονόματα σε κάθε περιοχή όπως: χολέρα, αλευρά, μπάστρα, στάχτωμα και σίρικα.

 

Ποιες είναι οι συνθήκες που ευνοούν το ωίδιο του αμπελιού;
 
Η ασθένεια ευνοείται από τις υγροθερμικές συνθήκες της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ευνοείται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και σε σχετικά ζεστό καιρό, καθώς στους 21-30°C γίνεται ταχεία ανάπτυξη της ασθένειας. Σε θερμοκρασίες άνω των 33°C, η ασθένεια νεκρώνεται. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ήλιος αναστέλλει την ανάπτυξη του ωιδίου, γι’ αυτό συναντάται περισσότερο στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού και σε σημεία που δεν έχει καλό αερισμό. Είναι άκρως μεταδοτική ασθένεια, καθώς ακόμη και ένα απλό αεράκι μπορεί να την διασπείρει πολλά μέτρα μακριά.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του ωιδίου στο αμπέλι;
 
Η ασθένεια προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη του φυτού, με σοβαρότερες τις ζημιές που γίνονται στο φύλλωμα και στα σταφύλια. Στα φύλλα, και στην πάνω και στην κάτω επιφάνεια, εμφανίζονται μικρές κιτρινοπράσινες κηλίδες με ασαφές περιθώριο. Στα σκιαζόμενα μέρη του αμπελιού, οι κηλίδες αποκτούν και ένα λευκό αλευρώδες επίχρισμα, χαρακτηριστικό της ασθένειας, που απλώνεται σε μεγάλο μέρος του φύλλου. Παρόμοιο αλευρώδες επίχρισμα παρατηρείται και πάνω στα σταφύλια. Όταν τα σταφύλια είναι πολύ μικρά, οι ράγες ξηραίνονται και πέφτουν ενώ όταν είναι μεγαλύτερα, μέχρι το γυάλισμα, σχίζονται και αφυδατώνονται.

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά το ωίδιο του αμπελιού;
 
Για την οικολογική αντιμετώπιση του ωίδιου του αμπελιού, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας που στηρίζεται σε μια σειρά προληπτικών μέτρων και επεμβάσεων:
 
• Συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών προσβολών.
• Ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα θειαφιού όταν φουσκώνουν οι οφθαλμοί του αμπελιού, ώστε να απολυμανθούν οι αρχικές εστίες διαχείμασης του ωιδίου.
• Σκόνισμα με θειάφι επίπασης ή ψεκασμός με βρέξιμο θείο όταν οι βλαστοί είναι 10-15 εκατοστών, πριν εμφανισθούν τα άνθη, κατά την άνθιση, μετά το στάδιο των ραγών και ανά 15-20 μέρες μέχρι να γυαλίσουν τα σταφύλια και ανάλογα με την ένταση της προσβολής.
• Άμεση απομάκρυνση και καταστροφή των πρώτων φύλλων που εμφανίζουν συμπτώματα ωιδίου.
• Ξεφύλλισμα του αμπελιού που συντελεί στον καλό αερισμό των πρέμνων και στην μείωση της υγρασίας στο εσωτερικό τους.
• Καταπολέμηση των ζιζανίων γύρω από το πρέμνο με τη χρήση χορτοκοπτικού μηχανήματος για να επιτευχθεί καλύτερος αερισμός.
• Καλός καθαρισμός στα άκρα γύρω από τον αμπελώνα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν θέσεις που μπορεί να αποτελέσουν εστίες για να ξεκινήσει η ασθένεια.
• Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών και καλλιεργητικά μέτρα για την καλή αποστράγγιση του αμπελώνα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.