Αντιμετώπιση του ωιδίου του αμπελιού

Το ωίδιο αποτελεί, μετά τον περονόσπορο του αμπελιού, την πιο σημαντική μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κάθε χρόνο την καλλιέργεια του αμπελιού και τις κληματαριές, προκαλώντας μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας των σταφυλιών.

Το ωίδιο είναι πολύ διαδεδομένη ασθένεια σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας και είναι γνωστό με διάφορα ονόματα όπως: χολέρα, αλευράς, μπάστρα, στάχτωμα και σίρικας.

Διαφήμιση

1. Ποιες συνθήκες ευνοούν το ωίδιο του αμπελιού;

Η ασθένεια του ωιδίου του αμπελιού ευνοείται από τις υγροθερμικές συνθήκες της άνοιξης και του καλοκαιριού. Το ωίδιο αναπτύσσεται ταχύτατα σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και σε σχετικά ζεστό καιρό, σε εύρος θερμοκρασίας 21-30°C. Σε θερμοκρασίες άνω των 33°C, η ασθένεια του ωίδιου νεκρώνεται.

Επίσης, η έκθεση στον ήλιο αναστέλλει την ανάπτυξη του ωιδίου, γι’ αυτό συναντάται περισσότερο στα σκιαζόμενα μέρη του αμπελιού και της κρεβατίνας και σε σημεία που δεν έχει καλό αερισμό. Το ωίδιο θεωρείται άκρως μεταδοτική ασθένεια, καθώς ακόμη και ένα απλό αεράκι μπορεί να την διασπείρει πολλά μέτρα μακριά.

2. Ποια είναι τα συμπτώματα της προσβολής στο αμπέλι από ωίδιο;

Η ασθένεια του ωιδίου προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη του αμπελιού, με σοβαρότερες τις ζημιές που γίνονται στο φύλλωμα και στα σταφύλια. Συγκεκριμένα, στην πάνω και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων του αμπελιού εμφανίζονται μικρές κιτρινοπράσινες κηλίδες με ασαφές περιθώριο.

Στα σκιαζόμενα μέρη του αμπελιού, οι κηλίδες αποκτούν και ένα λευκό αλευρώδες επίχρισμα, χαρακτηριστικό της ασθένειας του ωιδίου, που απλώνεται σε μεγάλο μέρος του φύλλου. Παρόμοιο αλευρώδες επίχρισμα του ωιδίου παρατηρείται και πάνω στα σταφύλια.

Όταν τα σταφύλια είναι πολύ μικρά, οι ράγες ξηραίνονται και πέφτουν, ενώ όταν είναι μεγαλύτερα, μέχρι το γυάλισμα, σχίζονται και αφυδατώνονται.

3. Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά το ωίδιο του αμπελιού;

Για την οικολογική αντιμετώπιση του ωιδίου του αμπελιού, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας που στηρίζεται σε μια σειρά προληπτικών μέτρων και επεμβάσεων που περιλαμβάνουν:

  • Προληπτικό ψεκασμό με οικολογικό σκεύασμα θειαφιού, όταν φουσκώνουν οι οφθαλμοί του αμπελιού, ώστε να απολυμανθούν οι αρχικές εστίες διαχείμασης του ωιδίου.
  • Συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών προσβολών ωιδίου.
  • Σκόνισμα με θειάφι επίπασης ή ψεκασμός με βρέξιμο θείο όταν οι βλαστοί του αμπελιού ή της κρεβατίνας είναι 10-15 εκατοστών, πριν εμφανιστούν τα άνθη, κατά την άνθηση, μετά το στάδιο των ραγών και ανά 15-20 μέρες μέχρι να γυαλίσουν τα σταφύλια και ανάλογα με την ένταση της προσβολής της ασθένειας του ωιδίου.
  • Άμεση απομάκρυνση και καταστροφή των πρώτων φύλλων του αμπελιού που εμφανίζουν συμπτώματα ωιδίου.
  • Ξεφύλλισμα του αμπελιού που συντελεί στον καλό αερισμό των πρέμνων και στην μείωση της υγρασίας στο εσωτερικό.
  • Καταστροφή των ανεπιθύμητων χόρτων (ζιζάνια) του αμπελιού για να επιτευχθεί καλύτερος αερισμός και καθαρισμός στα άκρα γύρω από τον αμπελώνα για απομάκρυνση εστιών της ασθένειας του ωιδίου.
  • Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών και καλλιεργητικά μέτρα για την καλή αποστράγγιση και μείωση της υγρασίας του αμπελώνα

4. Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της ασθένειας του ωιδίου

Το καθημερινό πλύσιμο των αυλών που διαθέτουν κρεβατίνα, σε σπίτια και εξοχικά, συντελεί στην αύξηση της σχετικής υγρασίας και στην ανάπτυξη της ασθένειας του ωιδίου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

  1. Βαγγέλης
    17/01/2021

    Γειά σας,

    πόσο βρέξιμο θειάφι και θειοχαλκίνη απαιτείται σε κάθε επέμβαση ανά στρέμμα και ανά 500 λίτρα νερό?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλημέρα Βαγγέλη. Η συνιστώμενη δοσολογία για βρέξιμο θειάφι εξαρτάται από τις προδιαγραφές του κάθε σκευάσματος. Θα πρέπει να απευθυνθείς στο γεωπονικό κατάστημα που το έχεις προμηθευτεί. Σχετικά με τη θειοχαλκίνη, στις περισσότερες περιπτώσεις κυκλοφορεί ως σκόνη, κατάλληλη μόνο για σκόνισμα πάνω στα φυτά.

  2. ΕλενΑ
    16/03/2020

    Καλησπέρα.Εχω μια κρεβατίνα στην αυλή μου που αποτελείται από 3-4ποικιλίες αμπελιών.Τα τελευταία 5-6χρόνια μετά βίας κόβω 4-5 τζαμπιά σταφύλια απ’ολες. Οταν δέσουν πράσινα ακόμα αρχίζουν και σταχτώνουν σαπίζουν και πέφτουν.Μερικά αν καταφέρουν και ωριμάσουν σταφιδιάζουν επάνω στο κλίμα. Η άρρώστια έχει μεταδωθεί σε όλα.Ενώ άρχισε με 1κάθε χρόνο και χειρότερα.Τι με συμβουλεύεται να κάνω? Αυτήν την εποχή αρχίζουν και βγαίνουν φιλαράκια.Θα πρέπει ν’αρχίσω ψεκασμούς??

    • Ξεκίνα να ψεκάζεις την κρεβατίνα με διάλυμα χαλκού και θειαφιού για να αντιμετωπίσεις τον περονόσπορο και το ωίδιο όταν οι βλαστοί της γίνουν 10-15 εκατοστά.

  3. Takis Paganis Filiatra
    29/04/2019

    Εχω μια μεγαλη κληματαρια που αποτελειται απο 3 διαφορετικα ειδη …Ροδιτη ενα μαυρο κρητικο και κιτρινο στρογγυλο Απο το τελευταιο δεν εχω φαει σταφυλι εδω και αρκετα χρονια …..την εποχη που ειναι ετοιμο να ωριμασει ( γυρω στα τελη αυγουστου ) σκαει και σαπιζει …….τι φταιει ξερουμε;;;;;;

    • Καλησπέρα Τάκη. Ακανόνιστα ποτίσματα είναι η πιο πιθανή αιτία και διακυμάνσεις θερμοκρασίες. Καλό είναι να κάνεις ψεκασμό με υγρό λιπασμα ασβεστίου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ