Αντιμετώπιση του περονόσπορου του αμπελιού

Ο περονόσπορος θεωρείται η σοβαρότερη μυκητολογική ασθένεια του αμπελιού, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν συχνές βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης.

Η ανάπτυξη του περονόσπορου στο αμπέλι εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τις κλιµατικές συνθήκες που επικρατούν, καθώς οι άριστες συνθήκες διασποράς των μολύνσεων είναι σε θερμοκρασία 20-25°C και σχετική υγρασία μεγαλύτερη του 95%.

Λόγω του επιδηµικού χαρακτήρα της ασθένειας του περονόσπορου απαιτείται η έγκαιρη, προληπτική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του τόσο με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα όσο και με τις κατάλληλες καλλιεργητικές εργασίες.

1. Τι ζημιά κάνει ο περονόσπορος στην καλλιέργεια του αμπελιού;

Η ασθένεια του περονόσπορου προσβάλλει όλα τα πράσινα µέρη του φυτού του αμπελιού, µε σοβαρότερες τις ζηµιές που γίνονται στο φύλλωµα και στα σταφύλια. Τα φύλλα του αμπελιού µπορούν να προσβληθούν μόλις αρχίσουν να ξεπροβάλλουν από τους βλαστούς µέχρι και αργά το φθινόπωρο, μετά τη συγκομιδή.

Μεγαλύτερη ευαισθησία στην προσβολή έχουμε όταν τα φύλλα είναι νεαρά όπου εμφανίζουν χαρακτηριστικές κιτρινοπράσινες κηλίδες που μοιάζουν με λαδιές. Αντίστοιχα, τα σταφύλια µπορούν να προσβληθούν από την εµφάνισή τους µέχρι το γυάλισµα, µε µεγαλύτερη ευαισθησία κατά τα βλαστικά στάδια: λίγο πριν την άνθιση, άνθιση και καρπόδεση.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, ο περονόσπορος μπορεί να επιφέρει σημαντική ζημιά στην παραγωγή του αμπελιού, μέχρι και ολοσχερή καταστροφή της καρποφορίας.

Διαφήμιση

2. Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά ο περονόσπορος του αμπελιού;

Για την οικολογική αντιμετώπιση του περονόσπορου του αμπελιού, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας που περιλαμβάνει μια σειρά προληπτικών μέτρων και επεμβάσεων:

 • Συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών προσβολών περονόσπορου, ώστε τα αμπέλια να προστατευτούν σε περίπτωση βροχοπτώσεων.
 • Ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα βορδιγάλιου πολτού όταν φουσκώνουν οι οφθαλμοί του αμπελιού, ώστε να απολυμανθούν οι αρχικές εστίες διαχείμασης του περονοσπορου.
 • Προληπτικοί ψεκασμοί με σκευάσματα χαλκού που ξεκινούν όταν η βλάστηση έχει μήκος 8 εως 10 εκατοστά, μετά από δέκα μέρες, λίγο πριν την άνθιση (στάδιο μούρου), και αμέσως μετά τη γονιμοποίηση.
 • Κατάλληλη φροντίδα ώστε η νεαρή βλάστηση να μην βρίσκεται κοντά στο έδαφος, ενώ οι βλαστοί γυρω από την βάση του πρέμνου να καταστρέφονται.
 • Καλός καθαρισμός στα άκρα γύρω από τον αμπελώνα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν θέσεις που μπορεί να αποτελέσουν εστίες για να ξεκινήσει η ασθένεια.
 • Άμεση απομάκρυνση και καταστροφή των πρώτων φύλλων που εμφανίζονται κηλίδες «ελαίου» πριν εμφανιστούν οι καρποφορίες του περονόσπορου με τη χαρακτηριστική λευκή εξάνθιση.
 • Ξεφύλλισμα του αμπελιού που συντελεί στον καλό αερισμό των πρέμνων και στην μείωση της υγρασίας στο εσωτερικό τους.
 • Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών και καλλιεργητικά μέτρα για την καλή αποστράγγιση του αμπελώνα.
 • Περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης που οδηγεί σε υπερβολική βλάστηση με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού του αμπελώνα.
10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιού
10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιού
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

 1. Ιωάννης Βλαχος
  23/05/2023

  Καλημερα σας ηθελα να ρωτησω μπορουμε να ραντισουμε αμπελι οταν ειναι στην ανθιση;Ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο σας.

  • Μπορείς να ψεκάσεις αλλά προτίμησε σκεύασμα υγρού χαλκού για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανθοφορία.

 2. Κατερίνα
  14/05/2020

  Γειά σας να σας ρωτήσω για άλλη προσβολή από άκαρη. Στην περίπτωση της ερίνωσης ψεκαζουμε με θείο; και σε ποιο στάδιο του αμπελιού είναι αποτελεσματικό;

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Συνήθως για την ερίνωση στο αμπέλι, δεν χρειάζεται να ψεκάσουμε γιατί οι προσβολές είναι μειωμένες. Σε έντονη προσβολή, ψεκάζουμε με βρέξιμο θείο όταν οι βλαστοί του αμπελιού ή της κρεβατίνας γίνουν 15-20 εκατοστά.

 3. ΦΩΤΗΣ
  06/05/2020

  Κωστα καλημερα.Το αμπελι αυτη την εποχη εχει βγαλει μικρα τσαμπια οπου θα μεγαλωσουν και θα γινουν σταφυλια.Ειναι πολυ μικρα και πρασινα.Μπορω να ραντισω το αμπελι?Μηπως επηρεαστουν απο το ραντισμα?η’ τι αλλο μπορω να κανω προληπτικα?
  ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Καλησπέρα Φώτη. Μπορείς να ψεκάσεις το αμπέλι αρκεί να ακολουθείς τις προδιαγραφές του σκευάσματος που θα χρησιμοποιήσεις τόσο ως προς τις αναλογίες όσο και ως τις θερμοκρασίες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ