εικόνα

Αντιμετώπιση του περονόσπορου του αμπελιού

Αντιμετωπίστε τον περονόσπορο του αμπελιού

Αντιμετώπιση του περονόσπορου του αμπελιού

Ο περονόσπορος θεωρείται η σοβαρότερη μυκητολογική ασθένεια του αμπελιού, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν συχνές βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης. Η ανάπτυξη του περονόσπορου στο αμπέλι εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τις κλιµατικές συνθήκες που επικρατούν, καθώς οι άριστες συνθήκες διασποράς των μολύνσεων είναι σε θερμοκρασία 20-25°C και σχετική υγρασία μεγαλύτερη του 95%. Λόγω του επιδηµικού χαρακτήρα της ασθένειας του περονόσπορου απαιτείται η έγκαιρη, προληπτική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του τόσο με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα όσο και με τις κατάλληλες καλλιεργητικές εργασίες.

 

Τι ζημιά κάνει ο περονόσπορος στην καλλιέργεια του αμπελιού;

 

Η ασθένεια του περονόσπορου προσβάλλει όλα τα πράσινα µέρη του φυτού του αμπελιού, µε σοβαρότερες τις ζηµιές που γίνονται στο φύλλωµα και στα σταφύλια. Τα φύλλα του αμπελιού µπορούν να προσβληθούν μόλις αρχίσουν να ξεπροβάλλουν από τους βλαστούς µέχρι και αργά το φθινόπωρο, μετά τη συγκομιδή. Πάντως, μεγαλύτερη ευαισθησία στην προσβολή έχουμε όταν τα φύλλα είναι νεαρά όπου εμφανίζουν χαρακτηριστικές κιτρινοπράσινες κηλίδες που μοιάζουν με λαδιές. Αντίστοιχα, τα σταφύλια µπορούν να προσβληθούν από την εµφάνισή τους µέχρι το γυάλισµα, µε µεγαλύτερη ευαισθησία κατά τα βλαστικά στάδια: λίγο πριν την άνθιση, άνθιση και καρπόδεση. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, ο περονόσπορος μπορεί να επιφέρει σημαντική ζημιά στην παραγωγή του αμπελιού, μέχρι και ολοσχερή καταστροφή της καρποφορίας.

 


Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά ο περονόσπορος του αμπελιού;

 

Για την οικολογική αντιμετώπιση του περονόσπορου του αμπελιού, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας που περιλαμβάνει μια σειρά προληπτικών μέτρων και επεμβάσεων:

 

– Συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών προσβολών περονόσπορου, ώστε τα αμπέλια να προστατευτούν σε περίπτωση βροχοπτώσεων.
 
– Ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα βορδιγάλιου πολτού όταν φουσκώνουν οι οφθαλμοί του αμπελιού, ώστε να απολυμανθούν οι αρχικές εστίες διαχείμασης του περονοσπορου.
 
– Προληπτικοί ψεκασμοί με σκευάσματα χαλκού που ξεκινούν όταν η βλάστηση έχει μήκος 8 εως 10 εκατοστά, μετά από δέκα μέρες, λίγο πριν την άνθιση (στάδιο μούρου), και αμέσως μετά τη γονιμοποίηση.
 
– Κατάλληλη φροντίδα ώστε η νεαρή βλάστηση να μην βρίσκεται κοντά στο έδαφος, ενώ οι βλαστοί γυρω από την βάση του πρέμνου να καταστρέφονται.
 
Καταπολέμηση των ζιζανίων γύρω από το πρέμνο με τη χρήση χορτοκοπτικού μηχανήματος για να επιτευχθεί καλύτερος αερισμός.
 
– Καλός καθαρισμός στα άκρα γύρω από τον αμπελώνα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν θέσεις που μπορεί να αποτελέσουν εστίες για να ξεκινήσει η ασθένεια.
 
– Άμεση απομάκρυνση και καταστροφή των πρώτων φύλλων που εμφανίζονται κηλίδες «ελαίου» πριν εμφανιστούν οι καρποφορίες του περονόσπορου με τη χαρακτηριστική λευκή εξάνθιση.
 
– Ξεφύλλισμα του αμπελιού που συντελεί στον καλό αερισμό των πρέμνων και στην μείωση της υγρασίας στο εσωτερικό τους.
 
– Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών και καλλιεργητικά μέτρα για την καλή αποστράγγιση του αμπελώνα.
 
– Περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης που οδηγεί σε υπερβολική βλάστηση με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού του αμπελώνα.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για το αμπέλι

 

Δες περισσότερες συμβουλές για την καλλιέργεια του αμπελιού καθώς και για άλλους καρποφόρους θάμνους στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Πως χρησιμοποιούμε το χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Αντιμετώπιση του ωιδίου του αμπελιού
Αντιμετώπιση της ευδεμίδας στο αμπέλι
Πώς γίνεται το κλάδεμα του αμπελιού
Πώς γίνεται το κλάδεμα της κρεβατίνας
Συμβουλές για τη λίπανση του αμπελιού
Βατόμουρο, 6 μυστικά καλλιέργειας
Γκότζι μπέρι, καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα
Φραγκοστάφυλο, 7 μυστικά καλλιέργειας
Mύρτιλο, 5 μυστικά καλλιέργειας
Σμέουρο, καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα
Λαγοκέρασο, καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Κατερίνα 14 Μαΐου 2020

Γειά σας να σας ρωτήσω για άλλη προσβολή από άκαρη. Στην περίπτωση της ερίνωσης ψεκαζουμε με θείο; και σε ποιο στάδιο του αμπελιού είναι αποτελεσματικό;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Μαΐου 2020

    Καλησπέρα Κατερίνα. Συνήθως για την ερίνωση στο αμπέλι, δεν χρειάζεται να ψεκάσουμε γιατί οι προσβολές είναι μειωμένες. Σε έντονη προσβολή, ψεκάζουμε με βρέξιμο θείο όταν οι βλαστοί του αμπελιού ή της κρεβατίνας γίνουν 15-20 εκατοστά.

    Απάντηση
σχολιαστής
ΦΩΤΗΣ 6 Μαΐου 2020

Κωστα καλημερα.Το αμπελι αυτη την εποχη εχει βγαλει μικρα τσαμπια οπου θα μεγαλωσουν και θα γινουν σταφυλια.Ειναι πολυ μικρα και πρασινα.Μπορω να ραντισω το αμπελι?Μηπως επηρεαστουν απο το ραντισμα?η’ τι αλλο μπορω να κανω προληπτικα?
ευχαριστω εκ των προτερων.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.