εικόνα

Σπορά και φύτευση γκαζόν (χλοοτάπητα)

Πώς κάνουμε σπορά και φύτευση γκαζόν

Σπορά και φύτευση γκαζόν (χλοοτάπητα)

Το γκαζόν, ή αλλιώς χλοοτάπητας, όταν φυτευτεί στο έδαφος, προσφέρει ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, χώρο αναψυχής για τους μεγάλους, χώρο παιγνιδιού και δραστηριοτήτων για τα παιδιά. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε για την δημιουργία ενός καταπράσινου χλοοτάπητα.

 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή σποράς και φύτευσης του γκαζόν;

 

H κατάλληλη εποχή για σπορά γκαζόν είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, ειδικότερα τους μήνες από αρχές Μαρτίου μέχρι τέλη Μαΐου και από αρχές Σεπτέμβρη μέχρι μέσα Οκτωβρίου. Η σπορά του χλοοτάπητα πρέπει να αποφεύγεται την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, καθώς και τους κρύους μήνες του χειμώνα. Ο σπόρος του γκαζόν, στις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, φυτρώνει σε 10-15 μέρες. Αντίθετα, ο έτοιμος χλοοτάπητας μπορεί να εγκατασταθεί πιο εύκολα από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

 


Ποιες είναι οι βασικές ποικιλίες γκαζόν για τον κήπο μας;

 

Η φεστούκα είναι ψυχρόφιλο είδος γκαζόν με μέτρια αντοχή στη σκιά, γρήγορη ανάπτυξη και σκούρο πράσινο χρώμα όλη την περίοδο του χρόνου. Επίσης, η διχόνδρα ή καλλωπιστικό τριφύλλι, με πυκνό στρογγυλό πράσινο φύλλωμα, δεν χρειάζεται κούρεμα, έχει χαμηλή ανάπτυξη και καλή αντοχή στη σκιά. Ακόμη, το κικούγιου είναι θερμόφιλο είδος, πολύ επιθετικό σε ανάπτυξη, ανθεκτικό σε ασθένειες, σε πάτημα, σε υψηλές θερμοκρασίες και ξηρές συνθήκες. Το πασπάλουμ είναι θερμόφιλο είδος γκαζόν, με μεγάλη αντοχή, στην ξηρασία και στην αλατότητα του εδάφους, έχει γρήγορη ανάπτυξη αλλά εισέρχεται σε λήθαργο το χειμώνα. Τέλος, η αγριάδα είναι κατάλληλη θερμόφιλη ποικιλία γκαζόν για ξηρά και παραθαλάσσια εδάφη, με μικρές ανάγκες σε νερό, που το χειμώνα πέφτει σε λήθαργο.

 

Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος γα τη φύτευση γκαζόν;

 

Είτε σπείρουμε γκαζόν, είτε φυτέψουμε έτοιμο χλοοτάπητα, το έδαφος θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για να έχουμε επιτυχία. Συγκεκριμένα, απομακρύνουμε χόρτα και ζιζάνια και αφαιρούμε τις μεγάλες πέτρες. Δημιουργούμε αφράτο χώμα με ένα καλό φρεζάρισμα και ενσωματώνουμε τύρφη, κομπόστ και λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης για γκαζόν, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα του χώματος και να το εμπλουτίσουμε με θρεπτικά συστατικά. Ισοπεδώνουμε το χώμα με τσουγκράνα δίνοντας μία ελαφριά κλίση στο έδαφος για να στραγγίζει το νερό και να μη λιμνάζει. Στη συνέχεια, με ένα κύλινδρο ή ένα βαρέλι, συμπιέζουμε ελαφρά το χώμα και μετά το ποτίζουμε καλά και το αφήνουμε για να στεγνώσει.

 

Πώς κάνουμε την σπορά για την εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα;

 

Αφού προετοιμάσαμε κατάλληλα το έδαφος για την σπορά του γκαζόν, σπέρνουμε σταυρωτά το σπόρο προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη ομοιομορφία στην κάλυψη. Ενσωματώνουμε τον σπόρο του γκαζόν με μία τσουγκράνα και το πατάμε ελαφρά με ένα κύλινδρο ή ένα βαρέλι. Διασκορπίζουμε στο χώμα ειδικό απωθητικό για τα μυρμήγκια για να μην πάρουν το σπόρο του γκαζόν. Τέλος, ποτίζουμε 2-3 φορές την ημέρα, μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι του γκαζόν, για περίπου 2 βδομάδες, διατηρώντας υγρό το χώμα χωρίς να το αφήνουμε να πλημυρίζει.

 

Κι ένα μυστικό για την σπορά και φύτευση του γκαζόν

 

Η σπορά του γκαζόν είναι μία πολύ οικονομική μέθοδος για την δημιουργία του χλοοτάπητα, αν και χρειάζεται υπομονή, καθώς απαιτείται χρόνος και παρουσιάζει μερικές τεχνικές δυσκολίες. Αντίθετα, η εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα έχει υψηλό κόστος, όμως, προσφέρει γρήγορο αισθητικό αποτέλεσμα και μπορεί να πατηθεί γρήγορα μέσα σε 2 βδομάδες, μετά τη φύτευση.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
κλεανθης 15 Μαΐου 2020

ποιος σπορος ειναι πιο ανθεκτικος ?

Απάντηση
σχολιαστής
Αναστασία 5 Μαΐου 2020

Καλημέρα σας.
Έσπειρα πριν 15 μέρες περίπου φεστουκα. Ό,τι έχει φυτρώσει δείχνει να ξεραινεται, ενώ το ποτιζω. Τι να κάνω?

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.