εικόνα

Πέντε μυστικά για το θειάφι (+video)

Πέντε μυστικά για το θειάφι

Πέντε μυστικά για το θειάφι (+video)

Το θειάφι είναι φυσικό ορυκτό και αποτελεί βασικό υλικό οικολογικής φυτοπροστασίας και εδαφοβελτίωσης που χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους καλλιεργητές. Θα το βρείτε να πωλείται σε γεωπονικά καταστήματα σε μικρές και μεγάλες συσκευασίες. Το θειάφι είναι ένα πολύ δημοφιλές σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως στην βιολογική γεωργία, όπως και η θειοχαλκίνη. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τις σημαντικότερες πληροφορίες για το θειάφι και τη χρήση του στις γεωργικές καλλιέργειες.

 

 

Το θειάφι έχει προληπτική δράση στο ωίδιο και τον τετράνυχο

 

Το θειάφι χρησιμοποιείται στις γεωργικές καλλιέργειες για να προστατεύει οικολογικά τα κηπευτικά, το αμπέλι και τα καρποφόρα δένδρα από το μύκητα του ωιδίου. Επίσης, έχει και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες. Εφαρμόζεται σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών και επαναλαμβάνεται ανάλογα με την ένταση της ασθένειας.

 

Το θειάφι χρησιμοποιείται και ως μέσο εδαφοβελτίωσης

 

Το θειάφι λόγω της όξινης χημικής του σύνθεσης χρησιμοποιείται για τη βελτίωση ασβεστούχων εδαφών, που έχουν πολύ υψηλό pH. Με άλλα λόγια, το θειάφι συντελεί στη μείωση του pH στα εδάφη αυτά, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερα οι διάφορες καλλιέργειες, καθώς τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά του εδάφους γίνονται πιο αφομοιώσιμα σε εξισορροπημένο pH.

 

To θειάφι υπάρχει σε μορφές σκόνη επίπασης και ως βρέξιμο θειάφι

 

Το θειάφι, ως σκόνη επίπασης, μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα πάνω στα φύλλα, αλλά και γύρω από τη ρίζα του φυτού, καθώς εκλύoνται ατμοί λόγω θερμότητας που προστατεύουν τα φυτά. Όταν σκονίσουμε στα φύλλα των φυτών και στους καρπούς των κηπευτικών, συγκομίζουμε καρπούς μετά από 7 μέρες. Όταν σκονίσουμε μόνο γύρω από τη ρίζα, χωρίς να σκονίσουμε στους καρπούς, μπορούμε να συγκομίσουμε άμεσα. Yπάρχει και το βρέξιμο θειάφι, που διαλύεται στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψεκασμό των φυτών με καλύτερη κάλυψη της φυλλικής επιφάνειας.

 

Το θειάφι λειτουργεί καλύτερα σε θερμοκρασίες 20-26°C

 

Τo θειάφι είναι φυτοτοξικό σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω στα φύλλα γιατί ίσως προκαλέσουν εγκαύματα. Επίσης, δεν λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 18°C. Η δραστικότητα του είναι βέλτιστη σε θερμοκρασίες άνω των 20°C έως 26°C.

 

Κατά την εφαρμογή του θειαφιού, χρειάζονται προφυλάξεις

 

Αν και το θειάφι ως σκεύασμα επιτρέπεται στην βιολογική γεωργία, προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια, ενώ δεν πρέπει να εισπνέετε τους ατμούς του. Είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα, γάντια, ειδικά γυαλιά και ρούχα προφύλαξης κατά την εφαρμογή του. Αν το θειάφι, έρθει σε επαφή με τα μάτια και το δέρμα χρειάζεται άμεσα καλό πλύσιμο με άφθονο νερό

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 

Δες πώς χρησιμοποιούμε τη θειοχαλκίνη στον κήπο, καθώς και συνταγές για την προστασία φυτών με φυσικά υλικά, για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, καθώς και για την αντιμετώπιση του ωίδιου.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (18)

σχολιαστής
Μιχάλης Ιούνιος 21, 2017

Τελικά κανει να τρώμε τα φρουτα μετα απο θειαφισμα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 22, 2017

  Όταν σκονίσουμε στα φύλλα των φυτών και στους καρπούς των κηπευτικών, συγκομίζουμε καρπούς μετά από 7 μέρες. Όταν σκονίσουμε μόνο γύρω από τη ρίζα, χωρίς να σκονίσουμε στους καρπούς, μπορούμε να συγκομίσουμε άμεσα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος Καρατζάς Ιούνιος 21, 2017

Εάν πέσει σκόνη απο θειάφι σε έναν καρπό π.χ. σε ένα αγγουράκι, εκείνη την στιγμή το πλύνουμε καλά και το φάμε με την φλούδα : υπάρχει πρόβλημα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 22, 2017

  Αν πέσει σκόνη θειάφι σε ένα καρπό και το πλύνουμε άμεσα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για να το φάμε με τη φλούδα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ Απρίλιος 24, 2018

ΑΝ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΨΕΚΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΥΓΡΟ ΘΕΙΑΦΙΣΜΑ ΣΕ ΤΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ (ΝΕΡΟ-ΘΕΙΑΦΙ)?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 29, 2018

  Το βρέξιμο θειάφι που διαλύεται στο νερό για ψεκασμό, χρησιμοποιείται σε αναλογία 3-4gr/1λίτρο νερό, περίπου 1 κουταλιά του γλυκού σε 2 λίτρα νερό.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΕΙΡΗΝΗ Μάιος 25, 2018

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΕΤΕ , ΕΧΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΑΜΠΕΛΙ 4 ΕΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΡΙΝΩΣΗ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΒΡΕΞΙΜΟ ΘΕΙΑΦΙ ΜΟΝΟ Σ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ Ή ΝΑ ΡΙΞΩ ΣΕ ΌΛΑ;;;
ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΜΠΈΛΙ .ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΟ ΘΕΙΑΦΙ Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΩ;;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 26, 2018

  Η ερίνωση δεν κάνει συνήθως σημαντικές προσβολές στο αμπέλι για να απαιτείται ψεκασμός. Συνεπώς μπορείς να ψεκάσεις μόνο αυτά που έχουν προσβληθεί για ασφάλεια, και να μην προχωρήσεις στον ψεκασμό ολόκληρου του αμπελιού. Βέβαια, ο ψεκασμός με βρέξιμο θειάφι σε όλο το αμπέλι, θα βοηθήσει στην προληπτική αντιμετώπιση του ωιδίου. Την ώρα του ψεκασμού, καλό είναι να έχει απομακρυνθεί ο σκύλος σου. Μετά τον ψεκασμό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

  Απάντηση
σχολιαστής
stamatis Ιούνιος 3, 2018

Πόσα ραντίσματα κάνουμε με βρέξιμο θειάφι ντομάτες πιπεριές μελιτζάνες

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 5, 2018

  Κάνουμε συνήθως 3 ψεκασμούς ανά 2 βδομάδες για την προληπτική αντιμετώπιση του ωίδιου, καθώς και του τετράνυχου σε ντομάτες πιπεριές και μελιτζάνες.

  Απάντηση
σχολιαστής
βερα τυροπουλου Ιούνιος 7, 2018

μπορω να ριξω σε λουλουδια θιαφη

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 8, 2018

  Μπορούμε να ρίξουμε σε καλλωπιστικά φυτά, θειάφι, γύρω από τη ρίζα ή πάνω στο φύλλωμα. Καλό είναι να μην πέφτει πάνω στα λουλούδια αν είναι τα φυτά ανθισμένα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αντρεας Ιούνιος 14, 2018

Άν ψεκάσω υγρό θειάφι αργά απόγευμα με θερμοκρασία 28 βαθμούς και την επόμενη μέρα η θερμοκρασία ανέβει στους 36+ βαθμούς θα έχω πρόβλημα με εγκαύματα?
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 15, 2018

  Kαλησπέρα Αντρέα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να ψεκάσεις. Δεν θα έχεις πρόβλημα εγκαύματος στα φύλλα με το βρέξιμο θειάφι. Σε ανάλογες συνθήκες, το σκόνισμα με θειάφι στα φύλλα ίσως θα ήταν πιο επικίνδυνο πρόκλησης σκαυμάτων.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΑΡΗ Ιούλιος 8, 2018

καλησπερα σας,
πριν περιπου μια εβδομαδα παρουσιαστηκε σε 2 ιβισκους που εχω σε γλαστρα στη βεραντα, τετρανυχος [η διαγνωση εγινε κ απο τα 5 φυτωρια που εδειξα τα φυλλα των φυτων] για τον οποίο μου εδωσαν το φαρμακο VAVEL – 1 κ.γλ. σε 1λτρ. νερο. Αφου ακρη δεν βρηκα για κατι πιο βιολογικο ή φυλικο προς φυση+ανθρωπο,(εχωντας ηδη ψεκασει με τα οικολογικα σκευασματα: πρασ. σαπ.+νερο φιλτ,επισης με το: κρεμμυδι+σκορδο+πρ.σαπ.+καυτ.πιπερια + νερο φλτρ., χωρις ομως καποια βελτιωση τουλαχιστον οφθαλμοφανη μετα απο καποιες μερες επαναληψης) ψεκασα τελικα με το χημικο, τοΣαβ. 7/7 δηλ. εχθες. ΣΗΜΕΡΑ ανακάλυψα στο site σας το ΘΕΙΑΦΙ. Η ερωτηση μου ειναι αν μπορω να ριξω στους ιβισκους θειαφι κ αν ναι ποτε θα πρεπει, δεδομενου του χθεσινου ψεκασμου με φαρμακο. Επισης μπορω να ριξω σε βασιλικο και δυοσμο; που εχουν επισης τετρανυχο και φυσικα δεν εχω ραντισει με τιποτε αλλο παρα με τα οικολογικα σκευασματα που προανεφερα, ομως δεν ειδα ακομα καποιο αποτελεσμα.
ξεχασα να αναφερω οτι ολα τα φυτα εχουν λυπανθεί λιγες μερες προτού ανακαλυψω τον τετρανυχο.
συγχαρητηρια για το τοσο ενημερωτικό κ οικολογικο σας site.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 11, 2018

  Καλησπέρα Σταυρούλα. Το θειάφι αλλά και το οικολογικό σκεύασμα με το σκόρδο που προτείνουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά, λειτουργούν περισσότερο για προληπτική θεραπεία τετράνυχου και δεν έχουν αποτελεσματική δράση σε έντονη προσβολή τετράνυχου. Το χημικό σκεύασμα (με δραστική ουσία abamectin) που χρησιμοποίησες είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση τετράνυχου. Θειάφι στον ιβίσκο, στο φύλλωμα, μπορείς να ρίξεις μετά από λίγες μέρες αρκεί να μην έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος Ιούλιος 11, 2018

Γεια σας,

στα λαχανικά όπως το μαρούλι που ο καρπός είναι τα ιδια τα φύλλα, χρησιμοποιούμε θειάφι ή στάχτη?

Επίσης, το θειάφι που διαλύεται στο νερό και το ψεκάζουμε ειναι διαφορετικό σκεύασμα από το θειάφι που σκονιζουμε?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 12, 2018

  Γεια σου Γιώργο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις θειάφι γύρω από τη ρίζα του μαρουλιού καλύτερα ή να ψεκάσεις το φυτό με βρέξιμο θειάφι. Το θειάφι που σκονίζουμε λέγεται θειάφι επίπασης ενώ το θειάφι που ψεκάζουμε λέγεται βρέξιμο θειάφι και είναι διαφορετικά σκευάσματα. Σχετικά με τη στάχτη, χρησιμοποιείται γύρω από τα φυτά για την προστασία από τα σαλιγκάρια καθώς και μες στο χώμα για βελτίωση του εδάφους. Δες περισσότερες πληροφορίες για την χρήση της στάχτης στον κήπο, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.