εικόνα

5 μυστικά για το θειάφι στα φυτά (+video)

5 μυστικά για το θειάφι στα φυτά (+video)

5 μυστικά για το θειάφι στα φυτά (+video)

Το θειάφι είναι ένα πολύ χρήσιμο φυσικό ορυκτό για τον κήπο, καθώς αποτελεί βασικό υλικό οικολογικής φυτοπροστασίας και εδαφοβελτίωσης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιολογική γεωργία, δημιουργώντας μία φυσική ασπίδα που προστατεύει τα φυτά μας από έντομα και ασθένειες. Μπορούμε να το προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα σε μικρές και μεγάλες συσκευασίες. Παρακάτω, παραθέτουμε τις σημαντικότερες πληροφορίες για το θειάφι και τη χρήση του στις καλλιέργειες.

 


 

Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά;

 

Ας δούμε αναλυτικά όλες τις χρήσεις που έχει το θειάφι στον κήπο, από τι μας προστατεύει και πώς το εφαρμόζουμε για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

 

– Το θειάφι έχει προληπτική δράση στο ωίδιο και τον τετράνυχο

 

Το θειάφι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οικολογική προστασία των κηπευτικών, του αμπελιού και των καρποφόρων δέντρων από τον μύκητα του ωιδίου. Επίσης, έχει μέτρια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο που την καλοκαιρινή περίοδο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες. Εφαρμόζουμε το θειάφι σε προληπτικό επίπεδο, καθώς και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών και επαναλαμβάνουμε ανάλογα με την ένταση της ασθένειας.

 

– Το θειάφι χρησιμοποιείται ως μέσο εδαφοβελτίωσης

 

Το θειάφι λόγω της όξινης χημικής του σύνθεσης χρησιμοποιείται για τη βελτίωση ασβεστούχων εδαφών, που έχουν πολύ υψηλό pH. Με άλλα λόγια, το θειάφι συντελεί στη μείωση του pH στα εδάφη αυτά, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερα οι διάφορες καλλιέργειες, καθώς τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά του εδάφους γίνονται πιο αφομοιώσιμα σε εξισορροπημένο pH.

 

– To θειάφι υπάρχει σε δύο μορφές: ως σκόνη επίπασης και ως βρέξιμο θειάφι

 

Το θειάφι, ως σκόνη επίπασης, μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα πάνω στα φύλλα, αλλά και γύρω από τη ρίζα του φυτού, καθώς εκλύoνται ατμοί λόγω θερμότητας που προστατεύουν τα φυτά. Όταν σκονίσουμε στα φύλλα των φυτών και στους καρπούς των κηπευτικών, συγκομίζουμε καρπούς μετά από 7 μέρες. Όταν σκονίσουμε μόνο γύρω από τη ρίζα, χωρίς να σκονίσουμε στους καρπούς, μπορούμε να συγκομίσουμε άμεσα. Yπάρχει και το βρέξιμο θειάφι, που διαλύεται στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψεκασμό των φυτών με καλύτερη κάλυψη της φυλλικής επιφάνειας.

 

– Το θειάφι λειτουργεί καλύτερα σε θερμοκρασίες 20-26°C

 

Τo θειάφι είναι φυτοτοξικό σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω στα φύλλα γιατί ίσως προκαλέσουν εγκαύματα. Επίσης, δεν λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 18°C. Η δραστικότητα του είναι βέλτιστη σε θερμοκρασίες άνω των 20°C έως 26°C.

 


Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για το θειάφι

 

Κατά την εφαρμογή του θειαφιού, χρειάζονται προφυλάξεις. Αν και το θειάφι ως σκεύασμα επιτρέπεται στην βιολογική γεωργία, προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια, ενώ δεν πρέπει να εισπνέετε τους ατμούς του. Είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα, γάντια, ειδικά γυαλιά και ρούχα προφύλαξης κατά την εφαρμογή του. Αν το θειάφι, έρθει σε επαφή με τα μάτια και το δέρμα χρειάζεται άμεσα καλό πλύσιμο με άφθονο νερό.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για την προστασία των φυτών

 
Οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά
Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
Αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στον λαχανόκηπο
Ποιες χρήσεις έχει η στάχτη στον κήπο
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο
Τι είναι ο βάκιλλος Θουριγγίας και πώς χρησιμοποιείται
Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου
Πασχαλίτσα, ένα ωφέλιμο έντομο στον κήπο μας
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών
Αντιμετώπιση της λιριόμυζας στον κήπο
Πώς αντιμετωπίζουμε το μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών σε ντομάτες και πιπεριές
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (20)

σχολιαστής
Πάνος 21 Απριλίου 2019

Συγχαρητήρια για τον χρόνο που ξοδεύετε για μας.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω θειαφι επίπασης σε ψεκασμό και με ποια δοσολογία στην αντιμετώπιση ερινωσης σε κρεβατίνα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Απριλίου 2019

  Καλημέρα Πάνο από τα Μυστικά του Κήπου. Χαιρόμαστε πολύ που είμαστε χρήσιμοι σε όλυς εσάς που αγαπάτε την κηπουρική. Σχετικά με το ερώτημα σου για την ερίνωση, ένα είδος τετράνυχου που προκαλεί χαρακτηριστικά εξογκώματα στο φύλλο του αμπελιού και της κρεβατίνας, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις θειάφι επίπασης (που έιναι για σκόνισμα) για ψεκασμό. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις βρέξιμο θειάφι, δηλαδή υδατοδιαλυτό που είναι κατάλληλο για ψεκασμό. Προτεινόμενη αναλογία: 15 γραμμάρια βρέξιμου θειαφειού (μια κουταλιά της σούπας) σε 5 λίτρα νερό.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 11 Ιουλίου 2018

Γεια σας,

στα λαχανικά όπως το μαρούλι που ο καρπός είναι τα ιδια τα φύλλα, χρησιμοποιούμε θειάφι ή στάχτη?

Επίσης, το θειάφι που διαλύεται στο νερό και το ψεκάζουμε ειναι διαφορετικό σκεύασμα από το θειάφι που σκονιζουμε?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Ιουλίου 2018

  Γεια σου Γιώργο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις θειάφι γύρω από τη ρίζα του μαρουλιού καλύτερα ή να ψεκάσεις το φυτό με βρέξιμο θειάφι. Το θειάφι που σκονίζουμε λέγεται θειάφι επίπασης ενώ το θειάφι που ψεκάζουμε λέγεται βρέξιμο θειάφι και είναι διαφορετικά σκευάσματα. Σχετικά με τη στάχτη, χρησιμοποιείται γύρω από τα φυτά για την προστασία από τα σαλιγκάρια καθώς και μες στο χώμα για βελτίωση του εδάφους. Δες περισσότερες πληροφορίες για την χρήση της στάχτης στον κήπο, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΑΡΗ 8 Ιουλίου 2018

καλησπερα σας,
πριν περιπου μια εβδομαδα παρουσιαστηκε σε 2 ιβισκους που εχω σε γλαστρα στη βεραντα, τετρανυχος [η διαγνωση εγινε κ απο τα 5 φυτωρια που εδειξα τα φυλλα των φυτων] για τον οποίο μου εδωσαν το φαρμακο VAVEL – 1 κ.γλ. σε 1λτρ. νερο. Αφου ακρη δεν βρηκα για κατι πιο βιολογικο ή φυλικο προς φυση+ανθρωπο,(εχωντας ηδη ψεκασει με τα οικολογικα σκευασματα: πρασ. σαπ.+νερο φιλτ,επισης με το: κρεμμυδι+σκορδο+πρ.σαπ.+καυτ.πιπερια + νερο φλτρ., χωρις ομως καποια βελτιωση τουλαχιστον οφθαλμοφανη μετα απο καποιες μερες επαναληψης) ψεκασα τελικα με το χημικο, τοΣαβ. 7/7 δηλ. εχθες. ΣΗΜΕΡΑ ανακάλυψα στο site σας το ΘΕΙΑΦΙ. Η ερωτηση μου ειναι αν μπορω να ριξω στους ιβισκους θειαφι κ αν ναι ποτε θα πρεπει, δεδομενου του χθεσινου ψεκασμου με φαρμακο. Επισης μπορω να ριξω σε βασιλικο και δυοσμο; που εχουν επισης τετρανυχο και φυσικα δεν εχω ραντισει με τιποτε αλλο παρα με τα οικολογικα σκευασματα που προανεφερα, ομως δεν ειδα ακομα καποιο αποτελεσμα.
ξεχασα να αναφερω οτι ολα τα φυτα εχουν λυπανθεί λιγες μερες προτού ανακαλυψω τον τετρανυχο.
συγχαρητηρια για το τοσο ενημερωτικό κ οικολογικο σας site.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 11 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Σταυρούλα. Το θειάφι αλλά και το οικολογικό σκεύασμα με το σκόρδο που προτείνουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά, λειτουργούν περισσότερο για προληπτική θεραπεία τετράνυχου και δεν έχουν αποτελεσματική δράση σε έντονη προσβολή τετράνυχου. Το χημικό σκεύασμα (με δραστική ουσία abamectin) που χρησιμοποίησες είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση τετράνυχου. Θειάφι στον ιβίσκο, στο φύλλωμα, μπορείς να ρίξεις μετά από λίγες μέρες αρκεί να μην έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αντρεας 14 Ιουνίου 2018

Άν ψεκάσω υγρό θειάφι αργά απόγευμα με θερμοκρασία 28 βαθμούς και την επόμενη μέρα η θερμοκρασία ανέβει στους 36+ βαθμούς θα έχω πρόβλημα με εγκαύματα?
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 15 Ιουνίου 2018

  Kαλησπέρα Αντρέα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να ψεκάσεις. Δεν θα έχεις πρόβλημα εγκαύματος στα φύλλα με το βρέξιμο θειάφι. Σε ανάλογες συνθήκες, το σκόνισμα με θειάφι στα φύλλα ίσως θα ήταν πιο επικίνδυνο πρόκλησης σκαυμάτων.

  Απάντηση
σχολιαστής
βερα τυροπουλου 7 Ιουνίου 2018

μπορω να ριξω σε λουλουδια θιαφη

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 8 Ιουνίου 2018

  Μπορούμε να ρίξουμε σε καλλωπιστικά φυτά, θειάφι, γύρω από τη ρίζα ή πάνω στο φύλλωμα. Καλό είναι να μην πέφτει πάνω στα λουλούδια αν είναι τα φυτά ανθισμένα.

  Απάντηση
σχολιαστής
stamatis 3 Ιουνίου 2018

Πόσα ραντίσματα κάνουμε με βρέξιμο θειάφι ντομάτες πιπεριές μελιτζάνες

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 5 Ιουνίου 2018

  Κάνουμε συνήθως 3 ψεκασμούς ανά 2 βδομάδες για την προληπτική αντιμετώπιση του ωίδιου, καθώς και του τετράνυχου σε ντομάτες πιπεριές και μελιτζάνες.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΕΙΡΗΝΗ 25 Μαΐου 2018

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΕΤΕ , ΕΧΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΑΜΠΕΛΙ 4 ΕΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΡΙΝΩΣΗ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΒΡΕΞΙΜΟ ΘΕΙΑΦΙ ΜΟΝΟ Σ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ Ή ΝΑ ΡΙΞΩ ΣΕ ΌΛΑ;;;
ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΜΠΈΛΙ .ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΟ ΘΕΙΑΦΙ Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΩ;;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Μαΐου 2018

  Η ερίνωση δεν κάνει συνήθως σημαντικές προσβολές στο αμπέλι για να απαιτείται ψεκασμός. Συνεπώς μπορείς να ψεκάσεις μόνο αυτά που έχουν προσβληθεί για ασφάλεια, και να μην προχωρήσεις στον ψεκασμό ολόκληρου του αμπελιού. Βέβαια, ο ψεκασμός με βρέξιμο θειάφι σε όλο το αμπέλι, θα βοηθήσει στην προληπτική αντιμετώπιση του ωιδίου. Την ώρα του ψεκασμού, καλό είναι να έχει απομακρυνθεί ο σκύλος σου. Μετά τον ψεκασμό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ 24 Απριλίου 2018

ΑΝ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΨΕΚΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΥΓΡΟ ΘΕΙΑΦΙΣΜΑ ΣΕ ΤΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ (ΝΕΡΟ-ΘΕΙΑΦΙ)?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Απριλίου 2018

  Το βρέξιμο θειάφι που διαλύεται στο νερό για ψεκασμό, χρησιμοποιείται σε αναλογία 3-4gr/1λίτρο νερό, περίπου 1 κουταλιά του γλυκού σε 2 λίτρα νερό.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος Καρατζάς 21 Ιουνίου 2017

Εάν πέσει σκόνη απο θειάφι σε έναν καρπό π.χ. σε ένα αγγουράκι, εκείνη την στιγμή το πλύνουμε καλά και το φάμε με την φλούδα : υπάρχει πρόβλημα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 22 Ιουνίου 2017

  Αν πέσει σκόνη θειάφι σε ένα καρπό και το πλύνουμε άμεσα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για να το φάμε με τη φλούδα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μιχάλης 21 Ιουνίου 2017

Τελικά κανει να τρώμε τα φρουτα μετα απο θειαφισμα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 22 Ιουνίου 2017

  Όταν σκονίσουμε στα φύλλα των φυτών και στους καρπούς των κηπευτικών, συγκομίζουμε καρπούς μετά από 7 μέρες. Όταν σκονίσουμε μόνο γύρω από τη ρίζα, χωρίς να σκονίσουμε στους καρπούς, μπορούμε να συγκομίσουμε άμεσα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.