εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για καλλιέργεια φασκόμηλου

Συμβουλές για την καλλιέργεια του φασκόμηλου

Συμβουλές φροντίδας για καλλιέργεια φασκόμηλου

Το φασκόμηλο είναι πολυετής, αρωματικός, ημιξυλώδης θάµνος της Μεσογείου, μέτριου ρυθμού ανάπτυξης που φθάνει σε ύψος τα 30-60 εκατοστά. Τα φύλλα του φασκόμηλου είναι επιμήκη και παχιά, λευκοπράσινα, αν και υπάρχουν και ποικιλίες με πράσινα ή μπλε φύλλα. Το φασκόμηλο ανθίζει από το Μάιο ως τον Ιούνιο και φέρει πολύ αρωματικά μωβ άνθη. Αν και θα το συναντήσουμε αυτοφυές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μπορούμε να το φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας για να απολαμβάνουμε τα φύλλα και το άρωμα του.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η καλλιέργεια του φασκόμηλο;

 

Το φασκόμηλο αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, ακόμη και σε ξερά και άγονα, αν και προτιµά τα αμμώδη, ασβεστούχα µε πολύ καλή αποστράγγιση που ζεσταίνονται νωρίς την άνοιξη. Το φασκόμηλο ευδοκιμεί τόσο σε θερµές, όσο και σε ψυχρές περιοχές και προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις. Κατά τη φύτευση του φασκόμηλου, η ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς και κομπόστ, είναι ευεργετική για την ανάπτυξη του.

 

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι κλάδεμα χρειάζεται το φασκόμηλο;

 

Το φασκόμηλο έχει μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και ως προς την λίπανση. Αρχικά, τον πρώτο χρόνο ζωής του, μετά τη μεταφύτευση, θα απαιτηθούν μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει το φασκόμηλο καλύτερα. Στη συνέχεια, το φασκόμηλο θα χρειαστεί αραιότερα ποτίσματα, άνοιξη και φθινόπωρο, αλλά συχνότερα την περίοδο του καλοκαιριού για να αντέξει στην υψηλή ζέστη. Η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας πλήρους » target=»_blank»>βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης, είναι ενδεδειγμένη για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία, και θα χρειαστεί άλλη μια φορά μετά το κλάδεμα του.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το φασκόμηλο;

 

Το φασκόμηλο χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα μετά το τέλος της ανθοφορίας του, στις αρχές φθινοπώρου για να βλαστήσει ξανά. Ο πολλαπλασιασμός του φασκόμηλου γίνεται με σπόρο, με διαίρεση των ριζών και με μοσχεύματα.

 

Ποιες χρήσεις έχει το φασκόμηλο;

 

Το φασκόμηλο χρησιμοποείται ως αφέψημα για την ωραία γεύση και τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς και ως καρύκευμα στην κουζίνα. Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος, λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του, εναντίον της φαρυγγίτιδας και της ουλίτιδας. Διαθέτει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών. Επίσης, τα φύλλα και τα άνθη του φασκόμηλου δίνουν αιθέριο έλαιο που έχει ευρεία χρήση στην αρωµατοποιία, στη φαρµακοποιία και στη βιομηχανία τροφίμων.

 

Κι ένα μυστικό για το φασκόμηλο

 

Το φασκόμηλο είναι από τα πλέον εντομοαπωθητικά φυτά μαζί με τη λεβάντα και τον βασιλικό, ιδανικό για να διώχνει κουνούπια και μύγες. Επίσης, μπορούμε να τοποθετήσουμε ανθισμένα κλαδιά φασκόμηλου για να διώξουμε τον σκώρο από ντουλάπες, καθώς και έντομα από αποθηκευμένα τρόφιμα της κουζίνας. Ακόμη και σήμερα σε πολλά χωριά, βάζουν κλαδιά άγριου φασκόμηλου μαζί με τις αποθηκευμένες πατάτες για να μην τις προσβάλει το σκουλήκι και σαπίσουν.

 

Διάβασε πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φασκόμηλο σε γλάστρα, καθώς και συμβουλές για την φροντίδα και άλλων αρωματικών φυτών όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, μελισσόχορτο, θυμάρι, δίκταμο, μέντα και δυόσμο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Σταματία 30 Σεπτεμβρίου 2019

Καλησπέρα. Πριν λίγες εβδομάδες αγόρασα και φύτεψα σε ένα παρτεράκι φασκόμηλο, δεντρολίβανο και θυμάρι. Διαπιστώνω τις τελευταίες μέρες ότι το φασκόμηλο, ενώ δεν έχει ξερό χώμα (είναι δηλαδή ποτισμένο), έχει αρχίσει να καταπονείται σαν να μαραίνεται. Το παρατήρησα λίγο καλύτερα και είδα κάτι κιτρινα εντομάκια στα φύλλα του.
Μπορεί να είναι αφίδες? Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω?
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Απόστολος Παππάς 13 Μαΐου 2018

Το Φεβρουάριο μεταφυτεψα ένα μεγάλο κλίμα κλιματαρια σε ένα άλλο μέρος του κήπου μου αλλά το κλίμα έβγαλε μερικά φύλλα σε ένα σημείο της κλιματαριας και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα τι να κάνω το κλίμα ήταν το αγαπημένο μου πως μπορώ να το βοηθήσουμε.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

    Καλό θα ήταν να το είχες κλαδέψει κατά τη μεταφύτευση για να πάρει δύναμη. Τώρα πρόσθεσε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και φώσφορο. Το κλάδεμα το κάνεις του χρόνου.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.