εικόνα

Ιούλιος, εργασίες στον κήπο

Ιούλιος, εργασίες στον κήπο

Ιούλιος, εργασίες στον κήπο

Ιούλιος, ο έβδομος μήνας του χρόνου, και βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού! Επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες που δυσκολεύουν την ανάπτυξη και την ανθοφορία, αλλά παράλληλα συντελούν στην ωρίμανση και την συγκομιδή πολλών αγαπημένουν φρούτων και των λαχανικών. Αυτή την περίοδο, τα σχολεία έχουν τελειώσει και όλοι ετοιμαζόμαστε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές που τόσο λαχταράμε. Πριν φύγουμε λοιπόν για τον τόπο της θερινής μας ξεκούρασης, θα πρέπει να κάνουμε αρκετές καλλιεργητικές εργασίες στον κήπο μας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι σε καλή κατάσταση όταν επιστρέψουμε από τις διακοπές μας. Ανάμεσα από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε, είναι η όψιμη φύτευση κηπευτικών, η πρώιμη σπορά φθινοπωρινών λαχανικών, η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος ποτίσματος, η προστασία του κήπου από τα έντομα αλλά και από τον ήλιο, καθώς και η γενικότερη φροντίδα των καλλωπιστικών φυτών. Καλή επιτυχία στις δουλειές του κήπου σας και καλές διακοπές στη συνέχεια!

 

Φύτευση και σπορά λαχανικών

 

Ο καλός καλλιέργητής χαρακτηρίζεται από την διάρκεια! Συνεχίζουμε λοιπόν τις καλοκαιρινές φυτεύσεις καθώς ο Ιούλιος είναι κατάλληλος για την όψιμη φύτευση λαχανικών, όπως ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι και φασόλια για να έχουμε μια καλή παραγωγή καρπών μέσα στο φθινόπωρο. Θα πρέπει η φύτευση να γίνεται κατά το σούρουπο ώστε τα νέα φυτά μας να μην ζοριστούν λόγω της υψηλής ζέστης και του έντονου μεσημεριανού ήλιου. Αν ο χειμώνας είναι ήπιος, χωρίς έντονη παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες, η παραγωγή των λαχανικών μας, θα συνεχιστεί μέχρι τότε. Επίσης, αυτό το μήνα φτιάχνουμε σπορείο για λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι για να τα φυτέψουμε στις αρχές του φθινοπώρου. Το καλοκαίρι θα τελειώσσει κάποια στιγμή και εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε!

 

Συγκομιδή φρούτων και λαχανικών του κήπου

 

Ώρα για πεντανόστιμες καλοκαιρινές σαλάτες λαχανικών καθως και για φρουτοσαλάτες! Μέσα στον Ιούλιο, συγκομίζουμε καταρχήν πολλά λαχανικά του κήπου μας καθώς ωριμάζουν όπως ντομάτα, ντοματίνια, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι καθώς και φράουλες, πεπόνια και καρπούζια, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες, βλίτα, φασόλια και καλαμπόκια. Από τις κρεβατίνες του κήπου μας, συγκομίζουμε τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιού όπως την υπέροχη λευκόκαρπη Σουλτανίνα και την μαυρη ποικιλία σταφυλιού την Αττική, ενώ από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, συγκομίζουμε αρκετά λαχαταριστά φρούτα όπως βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια, κεράσια και πρώιμα σύκα. Σκέτη πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων!

 

Προστασία από τα έντομα του κήπου

 

Ο καλός ο κηπουρός παίρνει εγκαίρως τα μέτρα του και για την προστασία των φυτών! Ο Ιούλιος είναι ένας δύσκολος μήνας στον κήπο μας, καθώς λόγω υψηλών θερμοκρασιών εμφανίζονται έχουμε ανάπτυξη εντομολογικών προσβολών, καθώς και την έντονη εμφάνιση του τετράνυχου στο λαχανόκηπο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μελίγκρα (αφίδες), τον αλευρώδη και την λιριόμυζα που προσβάλλουν κυρίως την αγγουριά, την κολοκυθιά, την πεπονιά και την καρπουζιά. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στον λαχανόκηπο μας και για τις βρωμούσες που προσβάλλουν κυρίως τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα φασόλια και το καλαμπόκι καθώς και τον σοβαρό εντομολογικό έχθρό της . Καλούμαστε επίσης να αντιμετωπίσουμε την τούτα στη ντομάτα. Να μην ξεχάσουμε βέβαια και τις άλλες καλλιέργειες των καρποφόρων δέντρων και θάμνων και ιδιαίτερα να αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο τον δάκο στις ελιές καθώς και την επικίνδυνηευδεμίδα στο αμπέλι.

 

Φροντίδα των καλλωπιστικών φυτών

 

Μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τα λουλούδια των καλλωπιστικών φυτών του κήπου μας είναι ο μήνας Ιούλιος και γιαυτό απαιτείται ιδαίτερη φρoντίδα. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των συνθήκων κάυσωνα πολλά λουλόυδια αγαπημένων φυτών είτε ετήσιων όπως η πετούνια, η σερφίνια, ο πανσές, ο κατιφές, το σκυλάκι και η ζίνια, είτε πολυετών όπως η τριανταφυλλιά, η γαρυφαλλιά, η ορτανσία, η γαρδένια, ο ιβίσκος και η καμέλια αρχίζουν να μαραίνονται και σταδιακά να ξεραίνονται. Είναι κατι παραπάνω από αναγκαίο σε αυτή τη φάση, να αφαιρούμε τα ξεραμένα φύλλα και τα αποξηραμένα άνθη από τα καλλωπιστικά φυτά με ιδιαίτερη επιμέλεια. Με αυτον τον τρόπο, καταφέρνουμε να ενισχύσουμε σημαντικά τη βλάστηση των φυτών και να προκαλέσουμε νέα πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Παράλληλα, είναι σημαντικό να προσθέτουμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο κάθε 2 βδομάδες, μέσα στον Ιούλιο για να απολαύσουμε ξανά πολλά υπέροχα λουλούδια από τον κήπο και το μπαλκόνι μας.

 

Εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος

 

Πριν φύγουμε για καλοκαιρινές διακοπές, να μην ξεχάσουμε το πότισμα του κήπου μας. Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να εγκαταστήσομε σύστημα άρδευσης με σταγόνες καθώς και αυτόματο πότισμα με προγραμματιστή στον κήπο μας, ή στις γλάστρες του μπαλκονιού μας για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σωστό πότισμα τις μέρες που θα λείπουμε. Πάντως, αυτή την εποχή, μέσα στον Ιούλιο, τα φυτά μας χρειάζονται πολύ συχνά και άφθονα ποτίσματα, λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών. Γενικότερα, προτιμούμε να ποτίζουμε τα λαχανικά μας ανά σταθερά χρονικά διαστήματα, αποφεύγοντας έτσι διάφορα προβλήματα όπως σκασίματα καρπών, πτώση φύλλων και ανθέων, καθώς και εμφάνισης ξηρής κορυφής (μαύρισμα) στις ντομάτες και τις πιπεριές μας. Ειδικότερα, μέσα στον Ιούλιο, το πότισμα του λαχανόκηπου πρέπει να είναι συχνότερο και πιο άφθονο για να αντιμετωπίσουν τα φυτά μας τις υψηλές θερμοκρασίες. Βέβαια, θα πρέπει να προσέξουμε και τις υπερβολές καθώς το υπερβολικό πότισμα των λαχανικών μπορεί να συντελέσει σε ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, σάπισμα στις ρίζες των φυτών, μειωμένη ανάπτυξη και παραγωγή.

 

Προστασία από τον έντονο ήλιο

 

Ο ήλιος είναι πολύ έντονος και καυτός τον μήνα Ιούλιο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλούνται εκτεταμένα εγκαύματα και ξηράνσεις στο φύλλωμα των λαχανικών, των καρποφόρων δέντρων αλλά και στα καλλωπιστικά φυτά. Μία βασική επιλογή για την προστασία των λαχανικών καθώς και των καλλωπιστικών φυτών είναι η τοποθέτηση ειδικού διχτυου ηλιοπροστασίας πάνω από τα φυτά. Στην πραγματικότητα, έτσι δημιουργούμε ένα δικτυοκήπιο, κάτι που προστατεύει σημαντικά την βλάστηση και την καρποφορία των φυτών μας από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου. Εναλλακτικά, ο ψεκασμός του φυλλώματος με ζεόλιθο, καολίνη ή με εκχύλισμα φυκιών βοηθά στην προστασία των φυτών σε συνθήκες κάυσωνα, έντονου μεσημεριανού ήλιου και υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Ιούλιος είναι ένας επικίνδυνος μήνας για πρόκληση πυρκαγιάς, για να προστατεύσουμε τον κήπο μας από την φωτιά, αυτή την περίοδο, είναι σημαντικό να πάρουμε μία σειρά από προληπτικά μέτρα.

 

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.
 
Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Ιούνιο
.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Stela 7 Ιουλίου 2019

Γεια σας, σας παρακαλώ πολύ πρίτε μου, γιατί η αγαπημένη ορτανσία μου, που μου την χάρισαν στην ημέρα της μητέρας, από μπλε έγινε εντελώς πράσινη;
Χρειάζεται ήλιο ή όχι;
Ευχαριστώ πολύ, Στέλα

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.