εικόνα

Ιούλιος, εργασίες στον κήπο

Ιούλιος, εργασίες στον κήπο

Ιούλιος, εργασίες στον κήπο

Ιούλιος, ο έβδομος μήνας του χρόνου, και βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού, με υψηλές θερμοκρασίες που συντελούν στην ωρίμανση και την συγκομιδή πολλών φρούτων και των λαχανικών. Ο Ιούλιος είναι ένας σημαντικός μήνας κηπουρικών εργασιών που πρέπει να εκτελέσουμε πριν φύγουμε για καλοκαιρινές διακοπές. Περιλαμβάνει την όψιμη φύτευση κηπευτικών, αλλά και την πρώιμη σπορά φθινοπωρινών λαχανικών, την προστασία του κήπου από έντομα αλλά και από τον ήλιο, την φροντίδα των καλλωπιστικών φυτών και φυσικά την εφαρμογή αυτόματου ποτίσματος στον κήπο.

 

Φύτευση λαχανικών

 

Συνεχίζουμε τις καλοκαιρινές φυτεύσεις. Ο Ιούλιος είναι κατάλληλος για την όψιμη φύτευση λαχανικών, όπως ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι και φασόλια για να έχουμε μια καλή παραγωγή καρπών μέσα στο φθινόπωρο. Αν ο χειμώνας είναι ήπιος, χωρίς έντονη παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες, η παραγωγή των λαχανικών μας, θα συνεχιστεί μέχρι τότε. Επίσης, αυτό το μήνα φτιάχνουμε σπορείο για λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι για να τα φυτέψουμε στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Συγκομιδή κήπου

 

Μέσα στον Ιούλιο, συγκομίζουμε πολλά λαχανικά του κήπου μας καθώς ωριμάζουν, όπως ντομάτα, ντοματίνια, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι καθώς και φράουλες, πεπόνια και καρπούζια, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες, βλίτα, φασόλια και καλαμπόκια. Από τις κρεβατίνες του κήπου μας, συγκομίζουμε τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιού όπως τη Σουλτανίνα και την Αττική, ενώ από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, συγκομίζουμε αρκετά φρούτα όπως βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια, κεράσια και πρώιμα σύκα.

 

Προστασία κήπου

 

Ο Ιούλιος είναι ένας δύσκολος μήνας στον κήπο μας, καθώς λόγω υψηλών θερμοκρασιών εμφανίζονται έχουμε ανάπτυξη εντομολογικών προσβολών, καθώς και την έντονη εμφάνιση του τετράνυχου στο λαχανόκηπο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μελίγκρα (αφίδες) που προσβάλλει την αγγουριά, την κολοκυθιά, την πεπονιά και την καρπουζιά, καθώς και τις βρωμούσες που προσβάλλουν κυρίως τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα φασόλια και το καλαμπόκι. Καλούμαστε επίσης να αντιμετωπίσουμε την τούτα (Tuta sp.) στις ντοματιές, τον δάκο στις ελιές και την ευδεμίδα στο αμπέλι.

 

Φροντίδα καλλωπιστικών

 

Αυτή την περίοδο, μέσα στο μήνα Ιούλιο, τα λουλούδια των καλλωπιστικών φυτών (όπως για παράδειγμα οι τριανταφυλλιές) σταδιακά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αρχίζουν να ξεραίνονται. Αφαιρούμε τα ξεραμένα φύλλα και τα αποξηραμένα άνθη από τα καλλωπιστικά φυτά για να ενισχύσουμε τη βλάστηση των φυτών και να προκαλέσουμε νέα ανθοφορία. Παράλληλα, προσθέτουμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο για να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία

 

Αυτόματο πότισμα

 

Αυτή την εποχή, τα φυτά μας χρειάζονται πολύ συχνά και άφθονα ποτίσματα, λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών. Κατασκευάζουμε σύστημα άρδευσης με σταγόνες και εγκαθιστούμε αυτόματο πότισμα με προγραμματιστή στον κήπο μας, ή στις γλάστρες του μπαλκονιού μας για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σωστό πότισμα. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να φύγουμε για τις διακοπές μας χωρίς να ανησυχούμε για το πότισμα των φυτών μας.

 

Προστασία από ήλιο

 

Ο ήλιος είναι πολύ έντονος τον μήνα Ιούλιο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες και προκαλούνται εγκαύματα και ξηράνσεις στο φύλλωμα των λαχανικών, των καρποφόρων δέντρων αλλά και στα καλλωπιστικά φυτά. Μπορούμε να προστατεύουμε τα λαχανικά και καλλωπιστικά φυτά με ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας δημιουργώντας δικτυοκήπια, κάτι που προστατεύει τη βλάστηση και την καρποφορία των φυτών μας. Εναλλακτικά, ο ψεκασμός του φυλλώματος με ζεόλιθο, καολίνη ή με εκχύλισμα φυκιών βοηθά στην προστασία των φυτών από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου.

 

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.
 
Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Ιούνιο
.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.