εικόνα

Μάρτιος, εργασίες στον κήπο

Μάρτιος, εργασίες στον κήπο

Μάρτιος, εργασίες στον κήπο

Mάρτιος, ο τρίτος μήνας του χρόνου που δηλώνει τον ερχομό της άνοιξης. Η παγωνιά του χειμώνα τελειώνει και η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, τα φυτά αναπτύσσονται και ετοιμάζονται για να ανθίσουν. Σημαντικός μήνας καλλιεργητικών εργασιών, καθώς τον Μάρτιο βγαίνουμε στον κήπο μας και ετοιμαζόμαστε για κλαδέματα, λιπάνσεις, νέες φυτεύσεις και έναρξη ποτισμάτων.

 

Εφαρμόζουμε λίπανση στον κήπο μας
 
Προσθέτουμε λίπασμα στα φυτά του κήπου μας για να αναπτυχθεί η νέα βλάστηση μέσα στην άνοιξη. Η λίπανση είναι απαραίτητη σε κηπευτικά, σε αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά καθώς και σε αμπέλι και καρποφόρα δέντρα για να τα ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιούμε βιολογικό λίπασμα, καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ και τα ενσωματώνουμε μέσα στο χώμα για να απορροφηθούν καλύτερα από τα φυτά.

 

Φυτεύουμε τα πρώτα ανοιξιάτικα κηπευτικά
 
Φυτεύουμε πατατόσπορο για καλλιέργεια πατάτας και κοκκάρι για καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού, τον Μάρτιο σε αφράτα εδάφη για να έχουμε καλή παραγωγή μετά από 3-4 μήνες. Συνεχίζουμε να καλλιεργούμε μαρούλια, σπανάκι, μαιντανό, άνηθο ενώ στις νότιες περιοχές κάνουμε μεταφύτευση στα πρώτα ανοιξιάτικα κηπευτικά όπως ντομάτα και πιπεριά.

 

Προστατεύουμε τα φυτά από ασθένειες και έντομα
 
Ψεκάζουμε τα φυτά μας με διάφορα οικολογικά σκευάσματα μέσα στο Μάρτιο για προληπτική προστασία ειδικά μετά τα κλαδέματα. Χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτό χαλκό και θειάφι για να προστατέψουμε καλλωπιστικά φυτά, κηπευτικά, καρποφόρα δέντρα και αμπέλι από μυκητολογικές ασθένειες, καθώς και θερινό πολτό για προστασία από εντομολογικές προσβολές όπως ψώρα, μελίγκρα, βαμβακάδα. Εφαρμόζουμε στάχτη αλλά και άλλες μεθόδους για την προστασία από σαλιγκάρια καθώς έχουμε αυξημένη υγρασία.

 

Κλαδεύουμε και μεταφυτεύουμε τους καλλωπιστικούς θάμνους
 
Συνεχίζουμε και το μήνα Μάρτιο να κλαδεύουμε τους καλλωπιστικούς θάμνους όπως η τριανταφυλλιά, το βιβούρνο, την αγγελική, την ορτανσία και τη γαρδένια για να δώσουν νέα βλάστηση και ανθοφορία μέσα στην άνοιξη. Κατάλληλη εποχή και για να μεταφυτέψουμε καλλωπιστικά φυτά απευθείας στο χώμα ή σε γλάστρα.

 

Συγκομίζουμε φρούτα και λαχανικά της εποχής
 
Συγκομίζουμε το μήνα Μάρτιο μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, πατζάρια, σπανάκι και καρότα από το χειμωνιάτικο λαχανόκηπο μας. Από τα καρποφόρα δέντρα μας, συλλέγουμε μανταρίνια ποικιλίας Ανκόρ, ομφαλοφόρα πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ και αβοκάντο.

 

Ξεκινούμε τα ποτίσματα στον κήπο μας
 
Αρχίζουμε τα πρώτα ποτίσματα ειδικά στις νότιες περιοχές της χώρας που εμφανίζουν ανομβρία. Επίσης, σχεδιάζουμε το πότισμα του λαχανόκηπου μας, στις νέες φυτεύσεις, και επιλέγουμε το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι πιο αποτελεσματικό, πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά πιο ωφέλιμο.

 

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.
 
Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο για τον Φεβρουάριο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.