εικόνα

Μάρτιος, εργασίες στον κήπο

Μάρτιος, εργασίες στον κήπο

Μάρτιος, εργασίες στον κήπο

Mάρτιος, ο τρίτος μήνας του χρόνου που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης, της ομορφότερης εποχής του χρόνου. Επιτέλους, η παγωνιά του χειμώνα τελειώνει, η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα φυτά αναπτύσσονται και ετοιμάζονται για να ανθίσουν. Κι εμείς έτοιμοι να βγούμε στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας για να ασχοληθούμε με το πιο υπέροχο χόμπι, την αγαπημένη μας κηπουρική. Ο Μάρτιος είναι γεμάτος από καλλιεργητικές εργασίες, είναι ο μήνας που ξεκινάμε κλαδέματα, λιπάνσεις και ποτίσματα, πραγματοποιούμε νέες φυτεύσεις και φροντίζουμε για την προστασία των φυτών μας.

 

Εφαρμόζουμε λίπανση στον κήπο μας

 

Προσθέτουμε λίπασμα στα φυτά του κήπου μας για να αναπτυχθεί η νέα βλάστηση μέσα στην άνοιξη. Η λίπανση είναι απαραίτητη σε κηπευτικά, σε καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά, καθώς επίσης στο αμπέλι και σε καρποφόρα δέντρα για να τα ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιούμε βιολογικό λίπασμα, καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ, τα οποία ενσωματώνουμε μέσα στο χώμα του κήπου μας για να απορροφηθούν καλύτερα από τα φυτά.

 

Φυτεύουμε τα πρώτα ανοιξιάτικα κηπευτικά

 

Φυτεύουμε πατατόσπορο για καλλιέργεια πατάτας και κοκκάρι για καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού, τον Μάρτιο σε αφράτα εδάφη για να έχουμε καλή παραγωγή μετά από 3-4 μήνες. Συνεχίζουμε να καλλιεργούμε τα φθινοπωρινά μας λαχανικά όπως μαρούλια, σπανάκι, μαιντανό, άνηθο, πατζάρι και καρότο. Στις νότιες περιοχές κάνουμε μεταφύτευση στα πρώτα ανοιξιάτικα κηπευτικά όπως ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, κολοκύθι και μελιτζάνα.

 

Προστατεύουμε τα φυτά από ασθένειες και έντομα

 

Ψεκάζουμε τα φυτά μας με διάφορα οικολογικά σκευάσματα μέσα στον Μάρτιο για προληπτική προστασία, ειδικά μετά το κλάδεμα. Χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτό χαλκό και υδατοδιαλυτό (βρέξιμο) θειάφι για να προστατέψουμε καλλωπιστικά φυτά, κηπευτικά, καρποφόρα δέντρα και αμπέλι από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, για προστασία από τις πιο σημαντικές εντομολογικές προσβολές όπως ψώρα και μελίγκρα που προσβάλλουν αυτή την εποχή τον κήπο μας, ψεκάζουμε με θερινό πολτό ή σάπωνες αλάτων καλίου, δύο οικολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Συμπληρωματικά, εφαρμόζουμε στάχτη γύρω από τα φυτά για την προστασία από σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες, καθώς αυτή την περίοδο παρατηρείται κινητικότητα λόγω αυξημένης υγρασίας.

 

Φροντίζουμε καλλωπιστικά φυτά και φυτεύουμε γκαζόν

 

Συνεχίζουμε και τον μήνα Μάρτιο να κλαδεύουμε τους καλλωπιστικούς θάμνους όπως η τριανταφυλλιά, το βιβούρνο, η αγγελική, η ορτανσία και η γαρδένια για να δώσουν νέα βλάστηση και ανθοφορία μέσα στην άνοιξη. Κατάλληλη εποχή και για να μεταφυτέψουμε καλλωπιστικά φυτά απευθείας στο χώμα ή σε μεγαλύτερη γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Επίσης, ιδανική περίοδος ο Μάρτιος και για νέες φυτεύσεις γκαζόν ή για να συμπληρώσουμε διάφορα κενά στο γκαζόν (χλοοτάπητα) που έχουν δημιουργηθεί.

 

Συγκομίζουμε φρούτα και λαχανικά της εποχής

 

Τον Μάρτιο συγκομίζουμε μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, παντζάρια, σπανάκι και καρότα από τον χειμωνιάτικο λαχανόκηπο μας για να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες και φυσικά διάφορες εκλεκτές συνταγές μαγειρικής. Από τα καρποφόρα δέντρα μας, συλλέγουμε μανταρίνια ποικιλίας Ανκόρ, ομφαλοφόρα πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ και αβοκάντο.

 

Ξεκινούμε τα πρώτα ποτίσματα στον κήπο μας

 

Αρχίζουμε τα πρώτα ποτίσματα, ειδικά στις νότιες περιοχές της χώρας που εμφανίζουν ανομβρία. Επίσης, σχεδιάζουμε το πότισμα του λαχανόκηπου μας, στις νέες φυτεύσεις, και επιλέγουμε το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι πιο αποτελεσματικό, πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά πιο ωφέλιμο. Ειδικά για το πότισμα του λαχανόκηπου μας, χρειαζόμαστε νερό καλής ποιότητας, χωρίς πολλά άλατα γιατί αλλιώς μπορεί να συναντήσουμε σημαντικά προβλήματα στα λαχανικά μας, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης όσο και καρποφορίας.

 

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.
 
Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο για τον Φεβρουάριο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.




Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Μαρια χναρη 2 Μαρτίου 2019

Συμβουλες για λαχανόκηπο. ..
Και για κηπο

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.