εικόνα

6 φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως

6 φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως

6 φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως

Τα φυτά εσωτερικού χώρου ομορφαίνουν το σαλόνι και το γραφείο μας και ανεβάζουν τη διάθεσή μας. Μας βοηθούν να αποβάλλουμε το στρες της καθημερινότητας και μας χαρίζουν στιγμές χαλάρωσης στο σπίτι. Όλοι γνωρίζουμε πως τα φυτά αγαπούν το φως. Αυτό όμως δε σημαίνει πως αν το σπίτι μας είναι σχετικά σκοτεινό δε μπορούμε να απολαύσουμε την συντροφιά τους, καθώς υπάρχουν φυτά ανθεκτικά στη σκια που επιβιώνουν ακόμα και χωρίς πολύ φως.

 

Ποια φυτά αντέχουν σε χώρο που δεν έχει πολύ φως;

 

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν σε μειωμένο φωτισμό μέσα στο σπίτι και στο γραφείο είναι τα λεγόμενα πράσινα φυτά που διαθέτουν πλούσιο φύλλωμα. Κατάλληλη επιλογή αποτελεί η ντιφενμπάχια, με τα εντυπωσιακά γυαλιστερά δερματώδη στρογγυλά ή πιο μακρόστενα φύλλα σε λευκοκίτρινο χρώμα. Επίσης, ο ζαμιοκούλκας με τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα του και η σανσιβέρια με τα στενόμακρα, μυτερά σαρκώδη φύλλα της. Ακόμη το χλωρόφυτο, με τα στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ, καθώς και η δράκαινα, το δενδρόμορφο φυτό με τον λεπτό κορμό και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα. Αν θέλουμε φυτό εσωτερικού χώρου που να αντέχει στον χαμηλό φωτισμό, και εκτός από ωραίο φύλλωμα να διαθέτει και άνθη, το σπαθίφυλλο με τα εντυπωσιακά λευκά λουλούδια είναι η καλύτερη επιλογή.

 
 


Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς


 
 

Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά όταν είναι σε λίγο φως;

 

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα φυτά εμφανίζουν μειωμένη φωτοσύνθεση και μεταβολισμό συνεπώς έχουν μικρότερες ανάγκες σε πότισμα και θρεπτικά στοιχεία λίπανσης. Ποτίζουμε λοιπόν αραιότερα, μόνο όταν στεγνώνει το χώμα της γλάστρας, κάθε 1-2 βδομάδες, ενώ για τον ζαμιόκουλκα αρκεί το πότισμα μια φορά τον μήνα. Όσον αφορά τη λίπανση, προσθέτουμε λίπασμα για πράσινα φυτά (ή λιπασμα ανθοφορίας για το σπαθίφυλλο) μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Καλό είναι επίσης, να διαβρέχουμε το φύλλωμα τους την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού με ένα ψεκαστήρι χρησιμοποιώντας απεσταγμένο νερό και να καθαρίζουμε τη σκόνη από τα φύλλα τους μια φορά την εβδομάδα με ένα βρεγμένο πανί.

 


Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου


 

Κι ένα μυστικό για τα ανθεκτικά φυτά σε μειωμένο φωτισμό;

 

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ανθεκτικά σε μειωμένο φωτισμό, ευδοκιμούν και σε φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι αρκεί να μην τα χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Ουσιαστικά, αυτό που κάνουν είναι να προσαρμόζουν τους ρυθμούς τους και με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να επιβιώνουν ακόμα και με λίγο φως. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα συγκεκριμένα φυτά παρόλου που αντέχουν σε λίγο φως, σε συνθήκες πλήρους σκοταδιού δεν επιβιώνουν.

 

Περισσότερα άρθρα για φυτά εσωτερικού χώρου

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:

 
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Ζαμιόκουλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Χλωρόφυτο, εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Σπαθίφυλλο, για καθαρό αέρα στο γραφείο και στο σπίτι
Δράκαινα, ενα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Φίκος μπέντζαμιν, 5 μυστικά για τη φροντίδα του
Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου
Σεφλέρα, συμβουλές φροντίδας
Ανθούριο, συμβουλές φροντίδας
Φυτά εσωτερικού χώρου για καθαρό αέρα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.