10 φυτά εσωτερικού χώρου που δε χρειάζονται πολύ φως

6 φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως

Ποια φυτά εσωτερικού χώρου δε θέλουν ήλιο και επιβιώνουν με λίγο φως;

Οι περισσότεροι έχουμε κάποιο δωμάτιο με περιορισμένο φωτισμό στο οποίο θέλουμε να προσθέσουμε φυτά για να του δώσουμε ζωντάνια.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου αποτελούν εξαιρετική επιλογή για διακόσμηση στο σπίτι και στο γραφείο. Μας βοηθούν να αποβάλλουμε το στρες της καθημερινότητας, χαριζοντάς μας διαύγεια και ηρεμία.

Όλοι γνωρίζουμε πως τα φυτά αγαπούν το φως. Ωστόσο, ακόμα κι αν ο χώρος μας είναι σχετικά σκοτεινός, μπορούμε επιλέξουμε φυτά ανθεκτικά στη σκια που έχουν την ικανότητα να διατηρούνται ακόμα και χωρίς πολύ φως.

Πρέπει να τονίσουμε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ανθεκτικά σε μειωμένο φωτισμό, θα αναπτυχθούν καλύτερα σε φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι, αρκεί να μην τα χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

Ουσιαστικά, αυτό που κάνουν είναι να προσαρμόζουν τους ρυθμούς τους σε λιγότερο φως και με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να επιβιώνουν.

Όπως όλα τα φυτά, έτσι και τα συγκεκριμένα ανθεκτικά φυτά παρόλου που αντέχουν σε μειωμένο φωτισμό, σε συνθήκες πλήρους σκοταδιού και χωρίς φως δε μπορούν να επιβιώσουν.

Διαφήμιση

Τι φροντίδα θέλουν τα φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν σε μειωμένο φωτισμό;

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα φυτά εσωτερικού χώρου που επιβιώνουν σε χώρους με λίγο φως είναι το γεγονός ότι έχουν περιορισμένες ανάγκες σε φροντίδα, καθώς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού εμφανίζουν μειωμένη φωτοσύνθεση και μεταβολισμό.

Εφόσον αναπτύσσονται σε χαμηλότερο ρυθμό, έχουν και μικρότερες ανάγκες σε πότισμα και θρεπτικά στοιχεία λίπανσης.

Ποτίζουμε λοιπόν αραιότερα, μόνο όταν στεγνώνει το χώμα της γλάστρας, κάθε 1-2 βδομάδες, ενώ υπάρχουν φυτά όπως ο ζαμιόκουλκας που τους αρκεί το πότισμα μια φορά τον μήνα.

Όσον αφορά τη λίπανση, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά (ή λιπασμα ανθοφορίας για αυτά που έχουν λουλούδια, όπως το σπαθίφυλλο) μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Καλό είναι επίσης, να διαβρέχουμε το φύλλωμα τους την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού με ένα ψεκαστήρι χρησιμοποιώντας απεσταγμένο νερό και να καθαρίζουμε τη σκόνη από τα φύλλα τους μια φορά την εβδομάδα με ένα βρεγμένο πανί.

Φυτά Εσωτερικού Χώρου που αντέχουν σε λίγο φως

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν σε μειωμένο φωτισμό μέσα στο σπίτι και στο γραφείο ανήκουν συνήθως στα λεγόμενα “πράσινα φυτά” που διαθέτουν πλούσιο και εντυπωσιακό φύλλωμα, υπάρχουν ωστόσο και επιλογές με φυτά που αναπτύσσουν λουλούδια.

1. Zαμιοκούλκας

Ξεκινάμε τη λίστα μας με τα φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν σε λίγο φωτισμό με το ζαμιοκούλκα ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό που συναντάμε σε μοντέρνα σαλόνια σπιτιών, σε επαγγελματικούς χώρους και σε γραφεία. Αν και προτιμά φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι, ο ζαμιόκουλκας αντέχει και σε ιο σκοτεινά στημεία. Σε κάθε περίπτωση προσέχουμε ωστόσο να μην τον χτυπά απευθείας ο ήλιος γιατί μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα στο φύλλωμα του. Με καταγωγή από τα τροπικά δάση της Αφρικής και εντυπωσιάζει με τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα του, που ξεκινούν από τα ριζώματά του. Χαρακτηρίζεται από βραδύ ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του μπορεί να υπερβεί και το ένα μέτρο. Ο ζαμιόκουλκας αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 18-26°C και δυσκολεύεται όταν η θερμοκρασία πέσει αρκετά κάτω από τους 15°C.

Ζαμιοκουλκας ή ζαμια
Ζαμιοκούλκας ή ζάμια, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

2. Nτιφενμπάχια

Συνεχίζουμε τη λίστα μας με τα φυτά που αντέχουν σε λίγο φως με τη ντιφενμπάχια που οι περισσότεροι κατά καιρούς την έχουμε θαυμάσει σε κάποιο σπίτι ή γραφείο. Με κεντρικό βλαστό που μοιάζει με καλάμι και φτάνει σε ύψος και το ένα μέτρο, η ντιφενμπάχια διαθέτει εντυπωσιακά γυαλιστερά δερματώδη στρογγυλά ή πιο μακρόστενα φύλλα σε λευκοκίτρινο χρώμα. Η ντιφενμπάχια ανήκει στην κατηγορία των φυτών εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση και φροντίδα. Θέλει σχετικά φωτεινό σημείο για να έχει καλή ανάπτυξη αρκεί να μην κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, από τους 18 μέχρι τους 28°C αναπτύσσεται ιδανικά, ενώ στην πολύ ζέστη αλλα και στο κρύο υποφέρει και χάνει το έντονο χρώμα των φύλλων της.

Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

3. Σανσιβέρια

Ο κατάλογος με τα φυτά που ευδοκιμούν σε λίγο φωτισμό δεν μπορούσε παρά να συμπεριλαμβάνει την σανσιβέρια, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να στολίσουμε στο σαλόνι και στο γραφείο μας. Αν και την τοποθετούμε σε φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι για να αναπτύσσεται πιο γρήγορα, μπορεί να προσαρμοστεί και σε πιο σκοτεινές θέσεις, αλλά εκεί θα έχει πολύ πιο αργή ανάπτυξη. Με καταγωγή από την Αφρική, η σανσιβέρια είναι πολυετές φυτό με ταχεία ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος συνήθως το ένα μέτρο, με τα στενόμακρα, μυτερά φύλλα της που έχουν σαρκώδη υφή και την ιδιότητα να αποθηκεύουν νερό. Λόγω των χαρακτηριστικών φύλλων που διαθέτει, στο εξωτερικό την ονομάζουν «φυτό φίδι», ενώ στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η ευφυέστατη ονομασία «γλώσσα της πεθεράς».

σανβιβερια σανσεβιερια
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Διαφήμιση

4. Χλωρόφυτο

Άλλο ένα ενδιαφέρον φυτό που μπορεί να τοποθετηθεί σε πιο σκοτεινά σημεία στο σπίτι και να επιβιώσει είναι το χλωρόφυτο, ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ, μήκους 20-40 εκατοστών. Το χλωρόφυτο αγαπάει τα πιο φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι όπου και ευδοκιμεί καλύτερα ενώ σε ήπια κλίματα μπορεί να τοποθετηθεί και σε εξωτερικούς σκιερούς χώρους. Με καταγωγή από την Νότια Αφρική, το χλωρόφυτο έχει γρήγορη κρεμοκλαδή ανάπτυξη και είναι ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια. Αν και εμφανίζει μικρά άνθη μπροστά στο φύλλωμα του φυτού που περνούν σχεδόν απαρατήρητα. Εκτός των άλλων, το χλωρόφυτο έχει την δυνατότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, να καθαρίζει δηλαδή από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του χώρου μας.

Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα

5. Δράκαινα

Αν ψάχνουμε για φυτό που μπορεί να μπει σε εσωτερικό χώρο με σχετικά λίγο φωτισμό και να μην θέλει πολύ φροντίδα, η δράκαινα είναι η κατάλληλη επιλογή. Εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα, η δράκαινα ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της που διαφέρουν ανάλογα με το είδος δράκαινας που επιλέγουμε. Η δράκαινα έχει καταγωγή από τα τροπικές χώρες της Αφρικής και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε σαλόνια και επαγγελματικούς χωρούς. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες για να επιλέξουμε με πιο γνωστή την δράκαινα μαρτζινάτα, την δράκαινα φράγκρανς (αρωματική), ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η ποικιλία «λέμον» με χαρακτηριστικά κιτρινοπράσινα φύλλα που χρειάζονται λίγο περισσότερο φως από τις υπόλοιπες δράκαινες. Επίσης, το διάσημο λάκι μπαμπού αποτελεί κι αυτό ένα είδος δράκαινας. Μπορούμε να την τοποθετήσουμε και στο μπαλκόνι μας, αρκεί την τοποθετήσουμε σε σκιερή θέση, φροντίζοντας να την προστατεύουμε από τις χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες του χειμώνα μεταφέροντας την μέσα στο σπίτι.

Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

6. Σπαθίφυλλο

Η λίστα μας με τα φυτών εσωτερικών χώρου που αντέχουν σε λίγο φωτισμό περιλαμβάνει και το σπαθίφυλλο, ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά λευκά λουλούδια που δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του. Επιλέγουμε σχετικά φωτεινή θέση για το σπαθίφυλλο για να έχει πλουσιότερη ανθοφοτία μακριά από τις έντονες ακτίνες του ήλιου. Πέρα από την εξωτική ομορφιά του, το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αερά του σπιτιού και του γραφείου μας από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες.Το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει έντονη τη ζωτικότητα του, είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς σε έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, όπου χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος.

Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο
Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο

7. Αιχμέα

Για πιο σκοτεινά σημεία στο χώρο μας, μπορούμε να σκεφθούμε και την αιχμέα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Η αιχμέα ανηκει στην ίδια οικογένεια με την βρομέλια, γι’ αυτό άλλωστε αναφέρεται και ως η «βρομέλια με το ροζ λουλούδι». Κατάγεται από την Βραζιλία και στο φυσικό της τροπικό περιβάλλον αναπτύσσεται ως επίφυτο πάνω σε κορμούς δέντρων με στενόμακρα δερματώδη γκριζοπράσινα φύλλα που βγαίνουν από το κέντρο του φυτού σε μορφή ρόδακα. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της αιχμέας είναι τα βράκτια φύλλα που βγαίνουν από το κέντρο του φυτού, έχουν ροζ χρώμα και δίνουν την εντύπωση ενός μεγαλοπρεπούς λουλουδιού. Αυτά τα ροζ φύλλα διατηρούνται στο φυτό για αρκετούς μηνες. Το πραγματικό λουλούδι της αιχμέας φυτρώνει ανάμεσα από τα βράκτια φύλλα, είναι αρκετά μικρό, έχει μπλε χρώμα και διατηρείται για λίγο διάστημα επάνω στο φυτό.

Αιχμέα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Αιχμέα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

8. Κισσός

Ο κισσός είναι από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυτό εσωτερικό χώρου για να διακοσμήσει σημεία που διαθέτουν ήπιο φωτισμό. Έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Μπορεί να φυτευτεί και σε εσωτερικούς κάθετους κήπους ή και σε κρεμαστά καλάθια και να δώσει μία φυσική πράσινη νότα στο σαλόνι ή στο γραφείο μας. Ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό πάνω σε τοίχους. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες που συναντάμε στην Ελλάδα.

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Διαφήμιση

9. Καλαθέα

Άλλη μία εντυπωσιακή επιλογή φυτού που αντέχει σε χώρους με λίγο φωτισμό είναι η καλαθέα με τα μεγάλα γυαλιστερά φύλλα που δίνουν άλλο αέρα στο σαλόνι του σπιτιού ή στο γραφείο μας. Η καλαθέα μας καθηλώνει με το μέγεθος των φύλλων, στενόμακρα ή στρογγυλά, σε διάφορους χρώματικούς συνδιασμούς και όμορφα ριγέ σχέδια. Υπάρχουν πολλά είδη καλαθέας για να επιλέξουμε όπως η καλαθέα μακογιάνα (Calathea makoyana) με φύλλα σε πράσινο-κόκκινες αποχρώσεις, η καλαθέα ορνάτα (Calathea ornata) με στενόμακρα πρασινο-ροζέ φύλλα και η καλαθέα κροκάτα (Calathea crocata) με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί και κίτρινα λουλούδια. Πέραν της μεγάλης καλλωπιστικής της αξίας, η καλαθέα είναι από τα φυτά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον άερα στο χώρου που βρίσκονται. Η καλαθέα χρειάζεται περιβάλλον με υψηλή ηγρασία, προστατευμένο από ρεύματα του αέρα.

καλαθεα φροντιδα
Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα

10. Γκουσμάνια

Και τελευταία στη λίστα μας μετα φυτά που αντέχουν σε πιο σκοτεινά σημεία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, είναι η εξωτική γκουσμάνια (guzmania) ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που διακοσμεί σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η γκουσμάνια είναι τροπικό φυτό, ξαδερφάκι του ανανά και χαρακτηρίζεται από στενόμακρα φύλλα όπου σχηματίζούν ένα μίσχο σε μορφή ροζέτας σε έντονο κόκκινο χρώμα. Η γκουσμάνια χρειάζεται ζεστό και υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Επιλέγουμε φωτεινές ή ημισκιερές θέσεις, μακριά από το απευθείας ηλιακό φως, που εξασφαλίζουν θερμοκρασίες 20-25°C και σε κάθε περίπτωση πάνω από 18°C την περίοδο του χειμώνα. Η γκουσμάνια στο φυσικό της περιβάλλον είναι επίφυτο, δηλαδή μεγαλώνει και αναπτύσσεται πάνω σε κορμούς δέντρων και κάνει μικρά κίτρινα λουλούδια.

Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου
Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου

Κι ένα μυστικό για τα φυτά εσωτερικού χώρου

Αν έχουμε την τάση να “ξεχνάμε” τα φυτά μας και μερικές φορές να αμελούμε τη φροντίδα τους, μπορούμε να επιλέξουμε ορισμένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου για να διακοσμήσουμε το σπίτι μας, όπως ο ζαμιοκούλκας, η σανσιβέρια, η δράκαινα και ο πόθος.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

 1. Γεωργία Ντινιακου
  26/11/2023

  Που μπορώ να βρω τά φυτά αυτά και αν γίνεται παράδοση στο σπίτι

  • ΘΑ πρέπει να απευθυνθείς σε φυτώρια και ανθοπωλεία. Στα Μυστικά του Κήπου, δίνουμε συμβουλές για τα φυτά και τις καλλιέργειες στους φίλους της κηπουρικής.

 2. Γιούλη Κόλλια
  15/09/2020

  Καλημέρα σας,
  Παρακαλώ, εάν είναι δυνατόν να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για το φυτό ΦΙΚΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΑ, που έχουμε σε εσωτερικό χώρο (ηλιόλουστο σαλόνι), του οποίου τα φύλλα παρουσιάζουν καφέ μικρά στίγματα και μετά επεκτείνονται μέχρι ανθράκωση. Εάν χρειαστείτε υπάρχουν φωτό στην διάθεσή σας. Η περιοχή που μένουμε είναι η Ηλιούπολη Αττικής.
  Αναμένοντας την ευγενή σας ανταπόκριση.
  Ευχαριστούμε. Με εκτίμηση.

  • Καλησπέρα Γιούλη.
   Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού τον φίκο ελάστικα για να αντιμετωπίσεις τις μυκητολογικές ασθένειες που πιθανότατα τον έχουν προσβάλλει. Σύντομα, θα έχουμε αναλυτικό άρθρο στα Μυστικά του Κήπου για τον φίκο ελάστικα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ