εικόνα

Τα 10 πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης

Τα 10 πιο όμορφα ανοιξιάτικα λουλούδια

Τα 10 πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης

Η άνοιξη είναι η εποχή που η φύση ξαναγεννιέται και τα λουλούδια πλημμυρίζουν τους κήπους, τις αυλές και τα μπαλκόνια! Απολαμβάνουμε ανοιξιάτικα χρώματα και υπέροχα αρώματα από τα φυτά που ανθίζουν παντού τριγύρω μας. Η άνοδος της θερμοκρασίας και ο λαμπερός ήλιος μας δίνουν την πολυτέλεια να επιλέξουμε τα αγαπημένα μας ανοιξιάτικα λουλούδια για να τα απολαμβάνουμε καθημερινά στο σπίτι μας. Κι έχουμε τόσες πολλές επιλογές… άσπρα, κίτρινα, ροζ, μωβ, κόκκινα, γαλάζια, πορτοκαλί. Λουλούδια ετήσια και πολυετή, ανθεκτικά κι ευαίσθητα, σε πανέμορφα σχήματα και χρωματικούς συνδιασμούς. Ας γνωρίσουμε ορισμένα από τα πιο όμορφα ανοιξιάτικα λουλούδια για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας, ώστε να γιορτάσουμε την άνοιξη όπως της αρμόζει.

 

Πετούνια

 

Ξεκινάμε με τις πετούνιες, σήμα κατατεθέν της άνοιξης με την πλούσια ανθοφορία και τους εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Με πλούσια συμπαγή βλάστηση, γρήγορη ανάπτυξη και ύψος που περιορίζεται στα 20-50 εκατοστά, η πετούνια εντυπωσιάζει για τα άνθη της, με διάμετρο 10-15 εκατοστά, και χαρακτηρίζετια από παρατεταμένη ανθοφορία που ξεκινά την άνοιξη και ολοκληρώνεται στα τέλη φθινόπωρου. Φυτεύουμε νάνες ποικιλίες στα παρτέρια ενώ τις έρπουσες ποικιλίες τις επιλέγουμε για κρεμαστά καλάθια και για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη. Χρειαζονται αρκετή ηλιοφάνεια για να ευδοκιμήσουν και λίγο σχετικά νερό.

 


Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο
Συμβουλές για να φυτέψουμε πετούνιες


 

Ζίνια

 

Συνεχίζουμε με τη ζίνια με τους φανατικούς θαυμαστές, καθώς εντυπωσιάζει με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών της. Επιλέογυμε χαμηλές ή ψηλές ποικιλίες ζίνιας για να τις φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκονι μας αλλά και σε βραχόκηπο, στο γκαζόν, και σε παρτέρια. Μπορούμε να κόνουμε εξαιρετικούς συνδυασμούς της ζίνιας με άλλα ποώδη ανθόφυτα έχοντας πάντα υπόψη ότι η ζίνια είναι φυτό θερμού κλίματος και θέλει σχετικά ηλιόλουστα και απάνεμα μέρη για να ευδοκιμήσει. Και μία υπενθύμιση! Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα της ζίνιας γιατί αναπτύσσεται ο μύκητας του ωιδίου και προκαλεί λευκές κηλίδες στα φύλλα της.

 


Πολύχρωμες ζίνιες
Συμβουλές φροντίδας για τις ζίνιες


 

Κατιφές

 

Ο μεξικάνος κατιφές ζει για ένα χρόνο μόνο στον κήπο ή στις γλάστρες μας αλλά προλαβαίνει να μας αποζημιώσει με τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του που εμφανίζοονται σε ηλιόλουστες θέσεις. Κάποιοι βέβαια δεν τον συμπαθούν καθώς όταν τρίψουμε το φύλλωμα του με το χέρι μας, βγάζει μια χαρακτηριστική δυσάρεστη μυρωδιά. Ίσως να άλλαζαν γνώμη αν γνώρισαν την χρησιμότητα του κατιφέ που φυτεύεται παραδοσιακά στον λαχανόκηπο, μαζί με τον βασιλικό για να προφυλάσσει τα λαχανικά μας από διάφορα έντομα και για να βοηθά παράλληλα στην επικονίαση λόγω προσέλκυσης μελισσών στα λουλούδια του.

 


Κατιφές, ένα όμορφο λουλούδι για προστασία λαχανικών
Κατιφές, ένα όμορφο λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά


 

Πανσές

 

Τι να πρωτοπούμε για τους πανσέδες, από τα πιο δημοφιλή ετήσια ανοιξιάτικα λουλούδια που ξεχωρίζουν για την πρώιμη ανθοφορία τους. Αν επισκεφτούμε αυτή την εποχή τα φυτώρια και τα garden center, Θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα από μονόχρωμους πανσέδες κίτρινους, πορτοκαλί, μπορντό, μωβ, λευκούς, μπλε καθώς και από πανσέδες με πολύχρωμους συνδυασμούς. Εγώ βέβαια έχω μεγάλη αδυναμία για τους πανσέδες που διαθέτουν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του άνθους. Μην ξεχάσω όμως να σας πω ότι υπάρχουν και ποικιλίες πανσέδων με μικρότερα λουλούδια που φυτεύονται περισσότερο για εδαφοκάλυψη και παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε καιρικές συνθήκες, ασθένειες και έντομα.

 


5 μυστικά φροντίδας για πανσέδες
5 μυστικά φροντίδας για τους πανσέδες


 

Σκυλάκι

 

Λατρεμένο και το σκυλάκι με τα υπέροχα ανοιξιάτικα λουλούδια σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς! Ό,τι ποικιλία και να επιλέξουμε από τις σε νάνες ποικιλίες που φτάνουν σ 20-40 εκατοστά που ανθίζουν σε 2 μήνες από την σπορά μέχρι και τις ψηλότερες που είναι οψιμότερης άνθισης είναι σίγουρο ότι θα μας αποζημιώσει. Τα σκυλάκια ευδοκιμούν σε μεγάλη ηλιοφάνεια, αν και τα καταφέρνουν μια χαρά και σε πιο σκιερά μέρη. Επιλέγουμε θέσεις φύτευσης προφυλαγμένες από ισχυρούς ανέμους για να μην έχουμε προβλήματα και σπάσουν οι ευαίσθητοι ανθοφόρο βλαστοί του. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να τα δένουμε σε μικρά πασσαλάκια, ειδικά τις πιο ψηλές ποικιλίες.

 


Σκυλάκια, πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο
Σκυλάκια, πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο


 

Άλυσσο

 

Κι ας πάμε στο άλυσσο, μικρό στο μάτι αλλά με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα μικρά άνθη του άλυσσου, χρώματος λευκού, ρόδινου ή μωβ, αναδίδουν ένα άρωμα που θυμίζει άρωμα μελιού και προσελκύει πολλές μέλισσες και πεταλούδες. Ετήσιο ανθόφυτο χαμηλής ανάπτυξης, το άλυσσο αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και είναι ανθεκτικό τόσο σε υψηλές, όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, το άλυσσο είναι ιδανικη επιλογή για ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα.

 


Συμβουλές φροντίδας για το άλυσσο
5 μυστικά για το άλυσσο


 

Βιολέτα

 

Για το γλυκό άρωμα που μοσχοβολούν οι βιολέτες, δεν έχουμε λόγια. Η βιολέτα, το υπέροχο ετήσιο ανοιξιάτικο λουλούδι, ξεχωρίζει για τα στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα της που κάνουν αντίθεση με τα εντυπωσιακά αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του ροζ, του μωβ και του κόκκινου. Θαυμάζουμε τη βιολέτα που φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις για τη συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές φθινοπώρου. Γι’ αυτό άλλωστε μπορούμε να κόψουμε τα λουλούδια της, να τα βάλουμε σε βάζο και να απολαύσουμε το άρωμα τους για αρκετές μέρες ακόμα.

 


Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι
Συμβουλές φροντίδας για τις βιολέτες


 

Βερβένα

 

Ώρα για τη βερβένα, ένα πολυετές ποώδες φυτό εδαφοκάλυψης με λατινοαμερικάνικη καταγωγή που ξεχωρίζει για τα μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα. Η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου και γιαυτό επιλέγεται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς. Φυτεύεται στον κήπο, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς και για κρεμαστά καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης της. Η βερβένα ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, ζεστές θέσεις, προστατευμένες από τον αέρα και την παγωνιά.

 


Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία
Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία


 

Αγήρατο

 

Λίγοι γνωρίζουν το όνομα του αλλά πολλοί το έχουν θαυμάσει! Το αγήρατο από το Μεξικό, ένα ξεχωριστό καλλωπιστικό φυτό χαμηλής ανάπτυξης με καρδιόσχημα φύλλα και πανέμορφα μικρά άνθη σε επάκριες ταξιανθίες που μοιάζουν με τούφες, σε αποχρώσεις του μπλε, του ιώδους και του άσπρου. Η ανθοφορία του είναι άλλωστε τόσο πλούσια, που σχεδόν κρύβει το φύλλωμα του φυτού! και διαρκεί από την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Ιδανική επιλογή για φύτευση σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε βραχόκηπους καθώς και για εδαφοκάλυψη. Το αγήρατο προτιμά ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, ιδανική επιλογή και για παραθαλάσσιες περιοχές.

 


Συμβουλές φροντίδας για το αγήρατο
Συμβουλές φροντίδας για το αγήρατο


 

Καλεντούλα

 

Κι ας κλείσουμε τη λίστα των ανοιξιάτικων λουλουδιών με την καλέντουλα, ένα λουλούδι που συναντάμε άγριο στη φύση και μπορούμε να φυτεύσουμε στον κήπο αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Ξαδερφάκι της μαργαρίτας, η καλέντουλα ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα λουλούδια της σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα που εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Διάσημη και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, η καλέντουλα από την αρχαιότητα έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό, ως αντιφλεφμονώδες, καθώς και ως κρέμα για φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών. Και για τους φίλους της γαστρονομίας, τα άνθη της καλέντουλας τρώγονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ντεκόρ σε σαλάτες και για γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα στην κουζίνα μας.

 


Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική
Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική


 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Φυτά που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Πώς φτιάχνουμε ένα κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο το χρόνο
Φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές
Φυτά που αντέχουν στη σκιά
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά για πόλεις, ανθεκτικά στη ρύπανση
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
Ανθεκτικά φυτά στο κρύο
Αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό, χωρίς χώμα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.