Τα 23 πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης

Τα 10 πιο όμορφα ανοιξιάτικα λουλούδια

Άνοιξη, η εποχή που η φύση ξαναγεννιέται και τα λουλούδια πλημμυρίζουν με χρώματα και αρώματα τους κήπους, τις αυλές και τα μπαλκόνια! Η άνοδος της θερμοκρασίας και ο λαμπερός ήλιος δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να φυτέψουμε τα αγαπημένα μας ανοιξιάτικα λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά.

Κι έχουμε τόσες πολλές επιλογές! Πολύχρωμα λουλούδια ετήσια και πολυετή, χαμηλά ανθόφυτα, πανέμορφα φυτά για εδαφοκάλυψη, υπέροχοι ανθοφόροι θάμνοι και εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά.

Ορισμένα λουλούδια είναι πιο ανθεκτικά και άλλα χρειάζονται περισσότερη φροντίδα. Η άνοιξη μας φέρνει τη μεγαλύτερη ποικιλία λουλουδιών σε σχήματα και χρώματα από άσπρα, κίτρινα, ροζ, μωβ, μέχρι γαλάζια, κόκκινα και πορτοκαλί.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα πιο εντυπωσιακά ανοιξιάτικα λουλούδια που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο, στην αυλή, σε βεράντα και στο μπαλκόνι για να γεμίσουμε την καθημερινότητα μας με χρώμα, άρωμα και ομορφιά την περίοδο της άνοιξης.

Διαφήμιση

Τα ομορφότερα λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη

Παραθέτουμε παρακάτω τη λίστα με τα πιο όμορφα ανοιξιάτικα λουλούδια για να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα για να γιορτάσουμε την άνοιξη με τον καλύτερο τρόπο.

1. Πετούνια

Ξεκινάμε τον κατάλογο των λουλουδιών με τις πετούνιες, σήμα κατατεθέν της άνοιξης με την πλούσια ανθοφορία και τους εκπληκτικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Διαθέτουν πλούσια βλάστηση, γρήγορη ανάπτυξη, χαμηλό ύψος 20-50 εκατοστά και εντυπωσιάζουν με τα άνθη τους, διαμέτρου 10-15 εκατοστών. Οι πετούνιες χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη ανθοφορία που ξεκινά την άνοιξη και ολοκληρώνεται στα τέλη φθινόπωρου. Είναι κατάλληλες για παρτέρια, για κρεμαστά καλάθια και για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη.

Φροντίδα πετούνιας
Φυτεύουμε πετούνιες για χρώμα στον κήπο και στο μπαλκόνι

2. Ζίνια

Συνεχίζουμε τη λίστα μας με τη ζίνια που διαθέτει φανατικούς θαυμαστές, καθώς εντυπωσιάζει με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών της που εμφανίζονται μέσα στην άνοιξη. Μεγάλα λουλούδια, μονά ή διπλά σε κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ και μωβ χρώμα. Υπάρχουν χαμηλές και ψηλές ποικιλίες ζίνιας για να τις φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, σε βραχόκηπο, στο γκαζόν και σε παρτέρια ενώ μπορούμε να κάνουμε εξαιρετικούς συνδυασμούς της ζίνιας με άλλα ποώδη ανθόφυτα.

Ζίνια, λουλούδι σε πολλά χρώματα
Ζίνια, λουλούδι σε πολλά χρώματα

3. Διμορφοθήκη

Η διμορφοθήκη είναι άλλη μία εξαιρετική επιλογή λουλουδιού για να φυτέψουμε την άνοιξη. Πολυετές φυτό με πλευρική ανάπτυξη που σχηματίζει λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας, η διμορφοθήκη είναι ιδανική για εδαφοκάλυψη στον κήπο καθώς δημιουργούμε ένα ανθισμένο χαλί λουλουδιών. Υπάρχουν ποικιλίες διμορφοθήκης ορθόκλαδες που δίνουν συμπαγή φυτά κατάλληλα για φύτευση σε γλάστρα. Επειδή είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους, είναι ιδανική επιλογή και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης
Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης

4. Καλιμπραχόη

Άλλο ένα εντυπωσιακό ανοιξιάτικο φυτό είναι η καλιμπραχόη που προσφέρεται για εδαφοκάλυψη ή φύτευση σε κρεμαστά καλάθια. Διαθέτει πλούσιο φύλλωμα, γρήγορη ανάπτυξη και σχηματίζει μικρά σωληνοειδή άνθη, σαν μικρές πετούνιες, διαμέτρου 5-7 εκατοστών, σε πολλά χρώματα. Η ανθοφορία της καλιμπραχόης διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Ταιριάζει απόλυτα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας, καθώς ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα μέρη και έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό.

Καλιμπραχόη, λουλούδι για κρεμαστά καλάθια
Καλιμπραχόη, λουλούδι για κρεμαστά καλάθια

5. Γαρυφαλλιά

Η γαρυφαλλιά είναι από τα κατεξοχήν ανοιξιάτικα λουλούδια που συναντάμε στις περισσότερες αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, φυτεμένη σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και τα άφθονα και εντυπωσιακά άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα λουλούδια της διατηρούνται σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα.

γαριφαλια φροντιδα
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς
Διαφήμιση

6. Πορτουλάκα

Η λίστα μας δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει την πορτουλάκα, το αγαπημένο ανοιξιάτικο φυτό ιδανικό για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους ή για κρεμαστά καλάθια. Διαθέτει έρπουσα βλάστηση, σαρκώδη ωοειδή φύλλα και εντυπωσιακή ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, σε αποχρώσεις του κίτρινου, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινου αλλά και του λευκού. Η πορτουλάκα χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να χαρίσει την πλούσια ανθοφορία ενώ δεν αντέχει το κρύο του χειμώνα.

Πορτουλάκα κρεμαστή, η καλλωπιστική γλυστρίδα
Πορτουλάκα κρεμαστή, η καλλωπιστική γλυστρίδα

7. Πανσές

Τι να πρωτοπούμε για τους πανσέδες, από τα πιο δημοφιλή ετήσια ανοιξιάτικα λουλούδια σε κήπους και μπαλκόνια που ξεχωρίζουν για την πρώιμη ανθοφορία τους. Αν επισκεφτούμε αυτή την εποχή τα φυτώρια, θα συναντήσουμε μια ποικιλία από μονόχρωμους πανσέδες κίτρινους, πορτοκαλί, μπορντό, μωβ, λευκούς, μπλε καθώς και από πανσέδες με πολύχρωμους συνδυασμούς. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνουμε στους πανσέδες που διαθέτουν μία χαρακτηριστική μαύρη κηλίδα στο κέντρο του άνθους.

Φροντίδα πανσέ
Πανσέδες: 9 μυστικά για τη φροντίδα τους

8. Σκουλαρίκι

Η σκουλαρικιά, γνωστή και ως φουξιά, είναι ένα εντυπωσιακό φυτό με πολύχρωμα λουλούδια που θυμίζουν σκουλαρίκια. Αρκετοί το θυμόμαστε φυτεμένο σε γλάστρα να διακοσμεί την αυλή της γιαγιάς μας. Η σκουλαρικιά είναι ένας πολυετής φυλλοβόλος θάμνος με πυκνή βλάστηση που φτάνει σε ύψος από μισό ως και 2 μέτρα, ανάλογα την ποικιλία. Πρόκειται για ένα σχετικά απαιτητικό φυτό που αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις. Με την κατάλληλη φροντίδα, η σκουλαρικιά μας δίνει πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Σκουλαρίκι, ένα φυτό με εντυπωσιακά πολύχρωμα λουλούδια
Σκουλαρίκι, ένα φυτό με εντυπωσιακά πολύχρωμα λουλούδια

9. Κατιφές

Ο κατιφές φυτεύεται την άνοιξη στον κήπο ή στις γλάστρες μας και μας αποζημιώνει με τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του που εμφανίζονται σε ηλιόλουστες θέσεις. Κάποιοι βέβαια δεν τον συμπαθούν καθώς όταν τρίψουμε το φύλλωμα του με το χέρι μας, βγάζει μια χαρακτηριστική δυσάρεστη μυρωδιά. Ο κατιφές φυτεύεται παραδοσιακά στον λαχανόκηπο, μαζί με τον βασιλικό για να προφυλάσσει τα λαχανικά μας από διάφορα έντομα και για να βοηθά παράλληλα στην επικονίαση.

Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά
Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά

10. Κοράλι

Ένα ενδιαφέρον φυτό για τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις είναι το κοράλι που σε πολλούς φέρνει μια νοσταλγία, καθώς το έχουμε συναντήσει σε βεράντες, αυλές, μπαλκόνια των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Το κοράλι διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, πράσινα φύλλα που δεν διατηρούνται το χειμώνα ενώ ανθίζει σχεδόν όλο τον χρόνο με χαρακτηριστικά κόκκινα ή λευκά κρεμάμενα σωληνοειδή άνθη. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις ενώ απαιτεί προστασία από τους δυνατούς παγετούς.

Κοράλι, ένα φυτό από τα παλιά
Κοράλι, ένα φυτό από τα παλιά
Διαφήμιση

11. Σκυλάκι

Λατρεμένο και το σκυλάκι με τα υπέροχα ανοιξιάτικα λουλούδια σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς που συναντάμε στους κήπους, στις αυλές και στα μπαλκόνια των σπιτιών. Μπορούμε να επιλέξουμε νάνες ποικιλίες που φτάνουν σε ανάπτυξη 20-40 εκατοστά που ανθίζουν σε 2 μήνες από την σπορά μέχρι και τις ψηλότερες που είναι οψιμότερης άνθισης και χρειάζονται πασσαλάκι στήριξης. Τα σκυλάκια είναι ευδοκιμούν σε μεγάλη ηλιοφάνεια, αν και τα καταφέρνουν μια χαρά και σε πιο σκιερά μέρη.

Σκυλάκια, πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο
Σκυλάκια, πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο

12. Άλυσσο

Κι ας πάμε στο άλυσσο, ένα αγαπημένο λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης που φυτεύουμε την άνοιξη. Τα μικρά άνθη του άλυσσου, χρώματος λευκού, ρόδινου ή μωβ, αναδίδουν ένα άρωμα που θυμίζει άρωμα μελιού και προσελκύει πολλές μέλισσες και πεταλούδες. Με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, το άλυσσο είναι ιδανικη επιλογή για ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους.

Άλυσσο, ένα λουλούδι με άρωμα μελιού
Άλυσσο, ένα λουλούδι με άρωμα μελιού

13. Ζέρμπερα

Η ζέρμπερα είναι ένα πολυετές φυτό που στη χώρα μας φυτεύεται ως ετήσιο καθώς δεν αντέχει την παγωνιά του χειμώνα. Ξεχωρίζει για τα μεγάλα λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας και τα εντυπωσιακά της χρώματα με υπέροχες μονόχρωμες ή δίχρωμες ποικιλίες σε έντονες αποχρώσεις του ροζ, κόκκινου, κίτρινου, πορτοκαλί και λευκού. Μπορούμε να φυτέψουμε ζέρμπερες σε παρτέρι στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Τα πανέμορφα λουλούδια της ζέρμπερας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα ανθοπωλεία και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για στολισμό σε βάζο.

7 μυστικά για τη φροντίδα της ζέρμπερας
7 μυστικά για τη φροντίδα της ζέρμπερας

14. Βιολέτα

Για το γλυκό άρωμα που μοσχοβολούν οι βιολέτες, αξίζει να το φυτέψουμε την άνοιξη. Υπέροχο ετήσιο λουλούδι, η βιολέτα ξεχωρίζει για τα στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα της που κάνουν αντίθεση με τα εντυπωσιακά αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του ροζ, του μωβ και του κόκκινου. Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις για τη συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.

Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι
Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι

15. Βερβένα

Η εποχή της άνοιξης προσφέρεται και για τη βερβένα, ένα πολυετές ποώδες φυτό εδαφοκάλυψης που ξεχωρίζει για τα μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα. Η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου και για αυτό επιλέγεται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς. Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς και για κρεμαστά καλάθια.

Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία
Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία
Διαφήμιση

16. Γεράνι

Ένα από τα πιο δημοφιλή ανοιξιάτικα λουλούδια που συναντάμε στις αυλές, στις βεράντες και στα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών είναι τα γεράνια. Αν και οι περισσότεροι το νομίζουν ελληνικό φυτό, το γεράνι έχει καταγωγή από τις περιοχές της Νότιας Αφρικής. Τα γεράνια ανθίζουν από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και μας χαρίζουν λουλούδια που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα.

Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια

17. Γιασεμί

Μέσα στην άνοιξη ξεκινά και το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του γιασεμιού, πιθανότατα του πιο δημοφιλούς αναρριχώμενου φυτού στον ελληνικό χώρο. Η πλούσια ανθοφορία του γιασεμιού ξεκινά από τις αρχές της άνοιξης και διαρκεί μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα ενώ χρειάζεται ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για να ανθοφορήσει. Το γιασεμί είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, αλλά χρειάζεται να το προφυλάξουμε καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και στους δυνατούς βοριάδες.

Γιασεμί, 6 μυστικά για τη φροντίδα του
Γιασεμί, 6 μυστικά για τη φροντίδα του

18. Φούλι

Συνεχίζουμε τον κατάλογο μας με άλλο ένα αναρριχώμενο φυτό που διαθέτει υπέροχο γλυκό άρωμα και ξεχωρίζει για τα μεγάλα λευκά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Μιλάμε για το φούλι που θα το συναντήσουμε σε αρκετά μπαλκόνια, σε τοίχους και σε φράκτες. Εκτός από το κλασικό φούλι, αρκετά διαδεδομένο είναι και τo διπλό φούλι ή γκραντούκα που διαθέτει πολύ εντυπωσιακό μεγάλο άνθος, αν και υπολείπεται σε ένταση αρώματος.

Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
Συμβουλές φροντίδας για το φούλι

19. Οινοθήρα

Ένα πανέμορφο φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο είναι η οινοθήρα. Με πολύ γρήγορη πλευρική ανάπτυξη, η οινοθήρα δημιουργεί ένα υπέροχο χαλί με λουλούδια σε χαμηλό ύψος 30-40 εκατοστών, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Το γεγονός αυτό, σε συνδιασμό με την παρατεταμένη ανθοφορία που μας δίνει, την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή για κήπους και παρτέρια.

Οινoθήρα, ένα επεκτατικό φυτό εδαφοκάλυψης με πανέμορφα λουλούδια
Οινoθήρα, ένα επεκτατικό φυτό εδαφοκάλυψης με πανέμορφα λουλούδια

20. Αγήρατο

Κι ένα πιο ιδιαίτερο ανθόφυτο που συναντάμε την άνοιξη είναι το αγήρατο. Χαμηλής ανάπτυξης φυτό με φύλλα σε σχήμα καρδιάς, το αγήρατο εμφανίζει πανέμορφα μικρά άνθη που μοιάζουν με τούφες, σε αποχρώσεις του μπλε, του ιώδους και του άσπρου. Η ανθοφορία του είναι άλλωστε τόσο πλούσια, που σχεδόν κρύβει το φύλλωμα του φυτού και διαρκεί από την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Ιδανική επιλογή για φύτευση σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε βραχόκηπους καθώς και για εδαφοκάλυψη.

Φροντίδα αγήρατου
Αγήρατο, ένα λουλούδι με τουφές
Διαφήμιση

21. Αζαλέα

Ένα αγαπημένο φυτό που ανθίζει μέσα στην άνοιξη είναι η αζαλέα που είναι εξαιρετικά δημοφιλής ως φυτό εξωτερικού χώρου σε αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου. Η μεγάλη αισθητική αξία της αζαλέας βρίσκεται στην πλούσια και πυκνή ανθοφορία της μέσα στην άνοιξη, καθώς τα άνθη της, μονά ή διπλά, σε διάφορους χρωματισμούς, μονόχρωμους ή δίχρωμους, παραμένουν στο φυτό για αρκετές εβδομάδες.

Φροντίδα αζαλέας
7 μυστικά για τη φροντίδα της αζαλέας

22. Λαντάνα

Μέσα στην άνοιξη ανθίζει και η λαντάνα, ο αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με τα χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Τα λουλούδια της λαντάνας συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ. . Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας, η λαντάνα επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για χαμηλούς φράχτες.

Λαντάνα φυτό
Λαντάνα, πολύχρωμoς κι ανθεκτικός θάμνος

23. Καλέντουλα

Κι ας κλείσουμε τη λίστα των ανοιξιάτικων λουλουδιών με την καλέντουλα, ένα λουλούδι που συναντάμε άγριο στη φύση και μπορούμε να φυτεύσουμε στον κήπο αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Ξαδερφάκι της μαργαρίτας, η καλέντουλα ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα λουλούδια της σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα που εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Τα άνθη της καλέντουλας τρώγονται σε σαλάτες και ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα στην κουζίνα μας.

Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική
Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική

Κι ένα μυστικό για τα λουλούδια της άνοιξης

Τα λουλούδια της άνοιξης χρειάζονται τακτικά ποτίσματα και προσθήκη λιπάσματος λόγω της μεγάλης δραστηριότητας που έχουν τα φυτά την ανοιξιάτικη περίοδο ενώ τα πολυετή καλλωπιστικά φυτά θα χρειαστούν και κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης μόλις περάσουν ο παγωνιές του χειμώνα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
    26/04/2022

    Καλησπερα σας.Θα ηθελα τη συμβουλη σας για μια κλιβια που εχω σε γλαστρα πολλα χρονια και δεν ανθιζει.ενω τα φυλλα της ειναι ευρωστα και σκουροχρωμα δεν εχει ανθη. Της βαζω λιπασμα ανθοφοριας την ανοιξη, χωρις αποτελεσμα.Ευχαριστω για τον χρονο σας.

    • Καλησπέρα Αναστασία. Δοκίμασε να έχεις την κλίβια σε πιο φωτεινή θέση και να μειώσεις το πότισμα της για να βοηθήσεις την εμφάνιση της ανθοφορίας της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *