εικόνα

6 μυστικά για φροντίδα λεμονιάς σε γλάστρα

Φροντίδα λεμονιάς σε γλάστρα

6 μυστικά για φροντίδα λεμονιάς σε γλάστρα

Η λεμονιά μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα για καλλωπισμό, αλλά και για να μας χαρίσει τους φρέσκους ζουμερούς καρπούς της που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και σε ροφήματα. Για τη φύτευση σε γλάστρα, επιλέγουμε μικρά δέντρα που έχουν διαμορφωθεί με το κλάδεμα σε νάνο μέγεθος και επιλέγουμε ποικιλία πολύφορης λεμονιάς για να απολαμβάνουμε λεμόνια σχεδόν όλο το χρόνο.

 

Τι θέσεις επιλέγουμε για καλλιέργεια λεμονιάς σε γλάστρα;

 

H λεμονιά είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους βοριάδες. Ειδικά αν φυτευτεί σε γλάστρα, η λεμονιά θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μια προστατευμένη θέση στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας. Επιλέγουμε ηλιοφανές σημείο για να τοποθετήσουμε την γλάστρα με τη λεμονιά μας για να μας δώσει μεγαλύτερη καρποφορία. Για προστασία από την παγωνιά του χειμώνα, αλλά και τον έντονο μεσημεριανο ήλιο του καλοκαιριού, ίσως χρειαστεί να μεταφέρουμε τη γλάστρα μέσα στο σπίτι ή να τοποθετήσουμε ειδικό δίχτυ προστασίας από τον άνεμο και τον ήλιο για συγκεκριμένη περίοδο. Αν τοποθετήσουμε τη γλάστρα με τη λεμονιά σε εσωτερικό χώρο, επιλέγουμε ηλιοφανή θέση με καλό αερισμό, μακριά από θερμαντικά σώματα (τζάκι και καλοριφέρ).

 

Τι γλάστρα και και τι φυτόχωμα προτιμούμε για την φύτευση της λεμονιάς;

 

Για να φυτέψουμε τη λεμονιά σε γλάστρα, προμηθευόμαστε μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα, με βάθος τουλάχιστον και διάμετρο τουλάχιστον 40-50 εκατοστά, για να μπορέσει να αναπτύξει το ριζικό της σύστημα. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση για την απομάκρυνση του νερού, προσθέτοντας μια λεπτή στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας της λεμονιάς. Σχετικά με το υπόστρωμα φύτευσης της λεμονιάς, προσθέτουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό για καρποφόρα δέντρα, ενισχυμένο με θρεπτικά συστατικά.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται η λεμονιά σε γλάστρα;

 

Η λεμονιά όταν φυτεύεται σε γλάστρα έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό. Θα χρειαστεί να ποτίζουμε τρεις φορές τη βδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου. Πάντως, το υπερβολικό πότισμα της λεμονιάς στη γλάστρα μπορεί να προκαλέσει σημαντική φυλλόπτωση και κιτρίνισμα στα φύλλα. Σχετικά με τη λίπανση, θα χρειαστεί προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος, πλούσιο σε μαγνήσιο για να εξασφαλίσουμε ζωηρό πράσινο χρώμα στο φύλλωμα της. Η λεμονιά στη γλάστρα θα χρειαστεί συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο, κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Τι κλάδεμα χρειάζεται η λεμονιά σε γλάστρα;

 

Η λεμονιά σε γλάστρα χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο, μέσα στην άνοιξη, αφού περάσουν οι παγωνιες του χειμώνα. Κλαδεύουμε ελαφρά τη λεμονιά, διατηρώντας το κυπελλοειδές σχετικά σφαιρικό σχήμα της, αφαιρώντας ξερούς και άρρωστους βλαστούς, καθώς και τους λαίμαργους βλαστούς που αναπτύσσονται κατακόρυφα και δεν καρποφορούν. Οι τομές του κλαδέματος, θα πρέπει να επουλώνονται με πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη λεμονιά σε γλάστρα

 

Θα χρειαστεί να προστατεύσουμε την τρυφερή βλάστηση της λεμονιάς από το έντομο του φυλλοκνίστη ψεκάζοντας με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού ή δημιουργώντας αυτοσχέδιο σκεύασμα με σκόρδο που αναφέρουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια λεμονιάς στον κήπο και φτιάξε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι σου ακολουθώντας τις συμβουλές μας για τη φύτευση ελιάς σε γλάστρα, ανανά σε γλάστρα, μπανανιάς σε γλάστρα και κουμκουάτ σε γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
ΑΝΘΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ Σεπτέμβριος 21, 2018

Θα ήθελα τη συμβουλή σας στο πώς να φυτέψω μια λεμονιά που έφτιαξα με μόσχευμα. Αφού έπιασε το μίσχευμα την έβαλα σε γλάστρα – την άνοιξη του του 2016.
Τώρα έχει μεγαλώσει πολύ – γύρω στα 2.20μ και φαντάζομαι ότι πρέπει να τη βάλω στο χώμα. Πότε, σε τι έδαφος και σε τι προσανατολισμό θα είναι καλύτερα; Σας ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Σεπτέμβριος 22, 2018

  Καλημέρα Ανθή.
  Μπορείς αυτή την εποχή, αρχές φθινοπώρου να μεταφυτεύσεις τη λεμονιά σου στο χώμα. Κατά τη φύτευση, χρειάζεσαι αφράτο χώμα και μπορείς να προσθέσεις κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Επίσης, μετά τη μεταφύτευση, το πότισμα με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος της λεμονιάς. Καλό είναι να επιλέξεις θέση σε ηλιόλουστη θέση, προφυλαγμένη από ανέμους και δυνατή παγωνιά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βυζαντινός Νοέμβριος 21, 2018

καλησπέρα σας,
έχω μία λεμονιά σε γλάστρα εδώ και 10 χρόνια. Ενώ έχει υπέροχα φύλα, πλούσια σε άρωμα, δεν έχει καρποφορήσει ποτέ. Κατά καιρούς έχω προσθέσει λιπάσματα, αλλά κ πάλι χωρίς αποτέλεσμα…τι μπορώ να κάνω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Νοέμβριος 23, 2018

  Καλημέρα. Πολύ ωραία που η λεμονιά σου έχει πολύ καλή ανάπτυξη και φύλλωμα μέσα στη γλάστρα. Δεν μας διευκρινίζεις αν η λεμονιά σου ανθίζει και δεν δένει τους καρπούς ή δεν ανθίζει καθόλου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσεις μια ηλιοφανή θέση στη λεμονιά σου και να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα και λίπανση μου μπορεί να προκαλέσει να μη σχηματιστούν λουλούδια ή να πέσουν τα άνθη που έχουν σχηματιστεί. Ίσως θα πρέπει να μεταφυτεύσεις τη λεμονιά σου σε μεγαλύτερη γλάστρα ενώ καλό είναι να κάνεις και ένα ελαφρύ κλάδεμα μετά που θα περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Τέλος ο ψεκασμός με εκχύλισμα φυκιών ή με μίγμα ιχνοστοιχείων (σίδηρο, ψευδάργυρο) βοηθά στην καρπόδεση της λεμονιάς.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.