εικόνα

6 μυστικά για φροντίδα λεμονιάς σε γλάστρα

6 μυστικά για φροντίδα λεμονιάς σε γλάστρα

6 μυστικά για φροντίδα λεμονιάς σε γλάστρα

Η λεμονιά μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα για καλλωπισμό, αλλά και για να μας χαρίσει τους φρέσκους ζουμερούς καρπούς της που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και σε ροφήματα. Για τη φύτευση σε γλάστρα, επιλέγουμε μικρά δέντρα που έχουν διαμορφωθεί με το κλάδεμα σε νάνο μέγεθος και επιλέγουμε ποικιλία πολύφορης λεμονιάς για να απολαμβάνουμε λεμόνια σχεδόν όλο το χρόνο.

 

Τι θέσεις επιλέγουμε για καλλιέργεια λεμονιάς σε γλάστρα;

 

H λεμονιά είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους βοριάδες. Ειδικά αν φυτευτεί σε γλάστρα, η λεμονιά θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μια προστατευμένη θέση στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας. Επιλέγουμε ηλιοφανές σημείο για να τοποθετήσουμε την γλάστρα με τη λεμονιά μας για να μας δώσει μεγαλύτερη καρποφορία. Για προστασία από την παγωνιά του χειμώνα, αλλά και τον έντονο μεσημεριανο ήλιο του καλοκαιριού, ίσως χρειαστεί να μεταφέρουμε τη γλάστρα μέσα στο σπίτι ή να τοποθετήσουμε ειδικό δίχτυ προστασίας από τον άνεμο και τον ήλιο για συγκεκριμένη περίοδο. Αν τοποθετήσουμε τη γλάστρα με τη λεμονιά σε εσωτερικό χώρο, επιλέγουμε ηλιοφανή θέση με καλό αερισμό, μακριά από θερμαντικά σώματα (τζάκι και καλοριφέρ).

 


Τι γλάστρα και και τι φυτόχωμα προτιμούμε για την φύτευση της λεμονιάς;

 

Για να φυτέψουμε τη λεμονιά σε γλάστρα, προμηθευόμαστε μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα, με βάθος τουλάχιστον και διάμετρο τουλάχιστον 40-50 εκατοστά, για να μπορέσει να αναπτύξει το ριζικό της σύστημα. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση για την απομάκρυνση του νερού, προσθέτοντας μια λεπτή στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας της λεμονιάς. Σχετικά με το υπόστρωμα φύτευσης της λεμονιάς, προσθέτουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό για καρποφόρα δέντρα, ενισχυμένο με θρεπτικά συστατικά.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται η λεμονιά σε γλάστρα;

 

Η λεμονιά όταν φυτεύεται σε γλάστρα έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό. Θα χρειαστεί να ποτίζουμε τρεις φορές τη βδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου. Πάντως, το υπερβολικό πότισμα της λεμονιάς στη γλάστρα μπορεί να προκαλέσει σημαντική φυλλόπτωση και κιτρίνισμα στα φύλλα. Σχετικά με τη λίπανση, θα χρειαστεί προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος, πλούσιο σε μαγνήσιο για να εξασφαλίσουμε ζωηρό πράσινο χρώμα στο φύλλωμα της. Η λεμονιά στη γλάστρα θα χρειαστεί συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο, κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Τι κλάδεμα χρειάζεται η λεμονιά σε γλάστρα;

 

Η λεμονιά σε γλάστρα χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο, μέσα στην άνοιξη, αφού περάσουν οι παγωνιες του χειμώνα. Κλαδεύουμε ελαφρά τη λεμονιά, διατηρώντας το κυπελλοειδές σχετικά σφαιρικό σχήμα της, αφαιρώντας ξερούς και άρρωστους βλαστούς, καθώς και τους λαίμαργους βλαστούς που αναπτύσσονται κατακόρυφα και δεν καρποφορούν. Οι τομές του κλαδέματος, θα πρέπει να επουλώνονται με πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη λεμονιά σε γλάστρα

 

Θα χρειαστεί να προστατεύσουμε την τρυφερή βλάστηση της λεμονιάς από το έντομο του φυλλοκνίστη ψεκάζοντας με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού ή δημιουργώντας αυτοσχέδιο σκεύασμα με σκόρδο που αναφέρουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια λεμονιάς στον κήπο και φτιάξε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι σου ακολουθώντας τις συμβουλές μας για τη φύτευση ελιάς σε γλάστρα, ανανά σε γλάστρα, μπανανιάς σε γλάστρα και κουμκουάτ σε γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (39)

σχολιαστής
Γιαννης 5 Σεπτεμβρίου 2020

την καλησπέρα από την Θεσσαλονίκη και από μένα έχω πάρει και εγώ μια λεμονιά νανα τον Μάιο και την έχω στο εμπρός μπαλκόνι μια και είναι σε μικρή γλάστρα ακόμα την ποτίζω κάθε μέρα με 300 ml νερό περίπου και βλέπω ότι κάνει μια ελαφρά αποστράγγιση νερού και 2 φορές την εβδομάδα προσθέτω και το ανάλογο λίπασμα από υγρό σίδηρο. Τώρα τελευταία παρατηρώ ότι κάποια φύλλα αρχίζουν και κουλουριάζουν προς τα μέσα και σε μερικά πολύ λίγα φύλλα εμφανίζονται κάτι καφέ σημάδια σαν να έχει καεί το φύλλο. Η λεμονιά είναι σε ηλιοφανες μέρος αλά το φυτό λόγο τις τέντας που υπάρχει ο ήλιος το βλέπει απευθείας από τις τρεις και μίση το μεσημέρι μέχρι και την δύση . Τι μπορεί να φταίει ? Τέλος τώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου σκέφτομαι να κάνω την μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα πιστεύω να είναι καλή εποχή και να μην επηρεαστούν και τα 3 λεμονιά που έχει πάνω της σε μεσαίο περίπου μέγεθος.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Γιάννη. Για τη λεμονιά σε γλάστρα, καλύτερα να ποτίζεις κάθε 2-3 μέρες και όχι καθημερινά. Επίσης, να προσθέτεις υγρό λίπσμα κάθε 2 εβδομάδες και όχι 2 φορές την εβδομάδα καθώς είναι υπερβολικό και ίσως γιαυτό δημιουργούνται τα σημάδια στα φύλλα. Για το κουλούριασμα των φύλλων, μπορεί να οφείλεται σε προσβολή από φυλλοκνίστη. Δες το σχετικό άρθρο για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη. Μπορείς να κάνεις αρχές φθινοπώρου μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα της λεμονιάς σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Τόνια 29 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα, κε. Κώστα,
σήμερα αγόρασα μικρή λεμονιά, την φύτεψα σε μεγάλη γλάστρα, την πότισα, αλλά τα φύλλα άρχισαν να κιτρινίζουν. Τι λάθος έκανα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Τόνια.
  Το κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να οφείλεται στην μεταφύτευση που έγινε, λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή αν μετά την την μεταφύτευση το φυτό είχε έντονη έκθεση στον ήλιο. Πρόσθεσε φυσικό λιπασμα φυκίων για τόνωση. καιλίπασμα σιδήρου για πρασίνισμα των φύλλων.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαιρη 27 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας.ηθελα να φυτέψω λεμονια στον κήπο μου .μενω σε νησί και το σπίτι μου είναι ψηλα κόντρα στον βορρια.δεν υπάρχει σημείο που να σκεπιζει. Υπάρχει τρόπος να προφυλάξω το δέντρο από τους δυνατούς βοριάδες ή να μην μπω καν στον κόπο να φυτέψω λεμονια.
Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνος 24 Μαΐου 2020

Καλησπέρα,

Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση σχετικά με την λεμονιά σε γλάστρα που έχω στο μπαλκόνι μου. Το δεντράκι είναι ανθισμένο και γενικά τα πάει αρκετά καλά, όμως τα μπουμπούκια της έχουν πιάσει ένα έντομο σαν πράσινη (και μαύρη) ψείρα. Ψεκάζω με εκχύλισμα φυκιών και με ένα οικολογικό πολτό ενάντια στα έντομα και στους μυκητες που τον αγόρασα από φυτώριο και τον διαλύω σε νερό. Χθές δοκίμασα το σκεύασμα με σκόρδο, κρεμμύδι, σαπούνι και τσίλι που δείχνετε σε βιντεάκι, και για κάποιο λόγο βούλωσε το ψεκαστήρι μου (το διπλοστράγγισα για να φύγουν τα κομματάκια). Τί μπορώ να κάνω? Υπάρχει κάποιο έτοιμο οικολογικό σκεύασμα που να προτείνετε?

Απάντηση
σχολιαστής
Christina 22 Μαΐου 2020

Χαίρετε!

Γράφετε στο άρθρο ότι η λεμονιά χρειάζεται γλάστρα 40-50 εκ. διάμετρο. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το κατάλληλο ύψος για την γλάστρα.
Επίσης, αν η γλάστρα έχει τρύπες χρειάζεται, και πάλι, το χαλίκι για την αποστράγγιση;

Σας ευχαριστώ. 😊

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Χριστίνα. Κατάλληλο ύψος της γλάστρας για να φυτευθεί η γλάστρα έιναι 40 εκατοστά. Η ύπάρξη χαλικού στη βάση της γλάστρας βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση παρά την ύπαρξη τρυπών.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΛΕΚΟΣ 21 Μαΐου 2020

Κύριε Κώστα, καλημέρα και χρόνια σας πολλά!
Συγχαρητήρια για τις συμβουλές που δίνετε σε όλους τους φίλους που ασχολούνται ερασιτεχνικά με καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δένδρα.
Ασχολούμε με όλα τα φυτά, εδω και 50 χρόνια.
Έχω στο μπαλκόνι μου 50 φυτά, οξύφυλλα, θάμνους, αρωματικά.
Εδώ και 3 χρόνια, έχω μια λεμονιά, σε γλάστρα 50 εκ.
Ενώ έχει μεγάλο φύλλωμα, δεν παρουσιάζει ανθοφορία.
Έχω μεταχειρισθεί λιπάσματα για εσπεριδοειδή καθώς και εκχύλισμα φυκιών.
Το χώμα που έχω βάλει είναι χώμα κήπου, κουμαρόχωμα, καστανόχωμα, κομπόστ και κοπριά σε ίσα μέρη.
Θα σας κουράσω και για ένα ακόμη δένδρο.
Πρόκειται για ένα κουμ κουάτ.
Το μεταφύτευσα τον Μάρτιο σε γλάστρα 45 εκ.
Εδώ και 10 ημέρες ρίχνει τα φύλλα.
Ότι έχω κάνει στην λεμονιά, έχω κάνει και στο κουμ κουάτ.
Και τα 2, έχουν ραντιστεί με περεθρίνη και θερινό πολτό.Τέλος, τα ποτίζω την άνοιξη 2 φορές την εβδομάδα και το νερό τρέχει από τις γλάστρες, διότι έχω τοποθετήσει κεραμίδια και ελαφρόπετρα.
Ευχαριστώ πολύ και περιμένω την απάντηση σας , για το τι μπορώ να κάνω.
ΑΛΕΚΟΣ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Αλέκο. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα τόσο στη λεμονιά και στο κουμκουατ γιατί μπορεί να προκαλέσει φυλλόπτωση και πτώση λουλουδιών και να μην έχουμε καρποφορία. Επίσης, και ο ψεκασμός με θερνό πολτό αν μπει σε μεγάλη δόση και έχει και ζέστη μπορεί να προκαλέσει πτώση φύλλων. Κλάδεψε τα για να τονωθεί η βλάστηση τους και να βοηθήσεις να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Iordanis 17 Μαΐου 2020

Γεια σας και συγχαρητηρια για το σαιτ. Θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με το ποτισμα λεμονιας σε γλαστρα. Η ανθοφορια της λεμονιας μου ξεκινησε κανονικα γυρω στον Απριλιο-Μαιο και στη συνεχιζουν τα ανθη να σχηματιζονται σε καρπους. Το θεμα ειναι οτι τωρα που πλησιαζει καλοκαιρι το φυτο χρειαζεται 3 φορες την εβδομαδα ποτισμα η λογω της καρποδεσης το ποτισμα πρεπει να αποφευγεται; Ηδη καποιοι καρποι πεφτουν. Λιπανση εχει γινει με πληρες βιολογικο και σιδηρο. Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 14 Μαΐου 2020

Καλησπέρα Κώστα.
Είναι απίστευτα κατατοπιστικά τα βίντεο και τα άρθρα σου και εμένα προσωπικά που ασχολούμαι με τα κηπευτικά και ανθοκομικά από πέρυσι με έχεις βοηθήσει πάρα πολύ. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Κάθε πότε θέλει λίπασμα η νάνα λεμονιά. Και για το βιολογικό αλλά και για το σίδηρο ( την έχω σε γλάστρα) θα ήθελα να μάθω. Συνέχισε να μας ενημερώνεις. Καλή συνέχεια

Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνος 15 Απριλίου 2020

Καλησπέρα, είμαι ο Κωνσταντίνος! Αγόρασα σήμερα μία λεμονιά Αδαμοπούλου πολύφορη νάνα, την οποία και σκοπεύω να μεταφυτέψω αύριο σε γλάστρα διαμέτρου 40cm. Από το φυτώριο που την αγόρασα μου έδωσαν φυτόχωμα εμπλουτισμένο με humus, λίπασμα βιολογικής ακτιβοζίνης για ανθοφόρα και καρποφόρα φυτά καθώς και ένα υγρό προστατευτικό για ασθένειες που μπορείς να το ποτίσεις ή να το ψεκάσεις με αυτό (διαλυμένο). Αγαπάω πολύ τα φυτά και έχω μεγάλες προσδοκίες από την λεμονιά μου, αν και λίγο με προβλημάτησαν αυτά που διαβάζω παραπάνω για τα διάφορα προβλημάτα που μπορει να προκύψουν. Έχετε να μου δώσετε κάποια άλλη συμβουλή? Επίσης, η γλάστρα μου έχει ήδη 4 τρυπίτσες ανοιγμένες από κάτω. Είναι αρκετές για καλή αποστράγγιση ή να ανοίξω κι άλλες? Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Καταρχήν οι τρύπες που έχει ανοίξει η γλάστρα είναι αρκετές και δεν υπάρχει πρόβλημα. Συμπληρωματικά, φρόντισε να κάνεις την μεταφύτευση της λεμονιάς κατά το σούρουπο για να μην ταλαιπωρηθεί από έντονο ήλιο.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κωνσταντίνος 21 Απριλίου 2020

   Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση σας. Κάνοντας την μεταφύτεψη πρίν 2 μέρες έσπασα το εξωτερικό μέρος της ριζόμπαλας (χωρίς να πειράξω το εσωτερικό) για γρηγορότερη προσαρμογή στο νέο χώμα. Λέτε να αποβεί μοιραίο αυτό για την λεμονιά? Επίσης, υπάρει μία περίπτωση να μου βγήκε ελαφρώς φυτεμένη πιο ψηλά στην γλάστρα από αυτό που θα ήθελα (απόσταση χώματος με τελείωμα γλάστρας 3-4cm). Είναι λάθος αυτό?

   Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 1 Απριλίου 2020

Καλησπέρα ,κατ’ αρχάς πολύ κατατοπιστικά αυτά που παραθετετε για τα φυτά μπράβο σας. Στη συνέχεια θα ήθελα να σας ρωτήσω για μια δικά μου λεμονιά την οποία έχω σε γλάστρα στην ταράτσα και την οποία αγόρασα πέρυσι και είναι ποικιλία Αδαμοπουλου Στην αρχή του Μαρτίου σχεδόν γέμισε μπουμπούκια τα οποία είναι σχεδόν ανοιχτά μικρά και φαίνονται οι στιμωνες και πέφτουν χωρίς να δημιουργούν ένα κανονικό μπουμπουκι λεμονιάς πρέπει να κάνω κάτι επίσης έριξα και λίγο λίπασμα μπλε στην αναλογία που μου εδωσαν στο κατάστημα που την αγόρασα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος 28 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα, έχοντας κήπο σε χωριό στη Β. Ελλάδα σε υψόμετρο 550 μέτρα θέλω να δοκιμάσω λεμονιά σε γλάστρα ώστε τον χειμώνα που οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν μέχρι -10 να την έχω μέσα σε θερμοκήπιο (χωρίς θέρμανση, αλλά τουλάχιστον θα «κόβει» ο αέρας). Αν σας βοηθάει, στον κήπο έχω αρκετές ροδιές που πάγωσαν πριν 4 χρόνια (αλλά ξαναβλάστησαν χωρίς πρόβλημα τα τελευταία χρόνια). Διάβασα για τις ποικιλίες «λίσμπον» & «nouvel athos», γνωρίζετε αν είναι κατάλληλες για γλάστρα; Προτείνετε κάποια άλλη; Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 29 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα Χρήστο. Μπορείς να δεις αυτές τις ποικιλίες λεμονιάς αρκεί να είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενα που δημιουργούν χαμηλή ανάπτυξη ώστε να είναι κατάλληλα για γλάστρα. Αυτό θα το ζητήσεις από τα φυτώρια που θα προμηθευτείς τη λεμονιά σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΣΙΑ 3 Μαρτίου 2020

…..έχω μια λεμονιά και θέλω να την φυτεύω στην γλάστρα,
έχω μια γλάστρα από βαρέλι πλαστικό είναι εντάξει, η πρέπει να είναι σιδερένιο βαρέλ !!!.

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 12 Οκτωβρίου 2019

Καλημέρα, πριν μερικά χρόνια φύτεψα κουκούτσια λεμονιάς σε μια γλάστρα με καλλωπιστικό φυτό, 2 χρόνια μετά φύτρωσαν 2 φύλλα και έμεινε έτσι για τουλάχιστον 2 χρόνια.Το καλοκαίρι που μας πέρασε χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα αναπτύχθηκε περίπου 50 εκατοστά. Πότε πρέπει να κάνω την μεταφύτευση και πως μιας και δε ξέρω το ριζικό της σύστημα;

Απάντηση
σχολιαστής
νικος 17 Ιουνίου 2019

Κυριε κωστα θα ηθελα την βοηθεια σας. Εχω μια λεμονια σε γλαστρα.Την εχω 2 χρονια ειναι νανα ποικιλια την εχω σε ηλιολουστο μερος και ενω βγαζει συνεχεια φυλλα και μεγαλωνει οταν βγαζει τα ανθη και ανοιγουν δεν δενει τα λεμονια και τα ριχνει ποτιζω μια φορα την εβδομαδα και ριχνω μια φορα το φθινοπωρο και μια την ανοιξη το μπλε το κοκκωδες λιπασμα. Τωρα φυτεψα και μια πορτοκαλια παλι νανα.Ευχαριστω περιμενω τις συμβουλες σας!!

Απάντηση
σχολιαστής
μιχαλης 25 Μαρτίου 2019

καλημερα Κωστα !!!!συνχαρητηρια για ολα τα σχετικα αθρα που εχεις δημοσιευση προσωπικα μ εχουν βοηθειση πολυ για τον μπαλκονοκηπο μου.μια παρακληση αν βεβαια ειναι εφικτη …ενα video με κλαδεμα λεμονιας σε γλαστρα δεν ξερω απο που να αρχησω κ φοβαμαι μην κανω ζημια στο φυτο.σ ευχαριστω .

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Μιχάλη. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου για το κλάδεμα της λεμονιάς σε γλάστρα. Θα πρέπει να γίνει πρώτα συννενόηση με τη δημιουργική ομάδα των Μυστικών του Κήπου και θα σε ενημέρωσουμε.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αριστειδης 22 Μαρτίου 2019

Καλημέρα από Αριστείδη.
Παρά τις προσπάθειές μου να μάθω πιο είναι πολύ πότισμα και πιο λίγο δεν τα κατάφερα.
Γιαυτό θερμά παρακαλώ για βοήθεια . Έχω 1 Λεμονιά 3 Βιβούρνο 2 Γκίκας 3 Γιούκα και μερικά διάφορα άνευ ιδιαίτερης σημασίας.
Το πρόβλημα είναι με την λεμονιά. Πέρυσι γέμισε λουλούδια! τα έχασε κάποια στιγμή και εμφανίστηκαν 4-5 μικροί καρποί (σαν φουντούκια)
οι οποίοι μετά λίγες μέρες πέσανε.(Θλίψη) Λίπανση – Σίδηρος Οκ
Όλα αυτά είναι σε ρετιρέ και ποτίζονται με αυτόματο πότισμα τώρα κάθε 2 ημέρες, το καλοκαίρι κάθε ημέρα. Τα μπέκ για Βιβούρνο Λεμονιά είναι 8 λίτρα /ώρα σε γλάστρα 50χ50 και ο χρόνος ποτίσματος τώρα 3 λεπτά και το καλοκαίρι 5 λεπτά. Που κάνω λάθος και τα βιβούρνο μου δίνουν την εντύπωσή ότι έχουν λίγο νερό ενώ η λεμονιά πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Αριστείδη. Το υπερβολικό πότισμα στη λεμονιά μπορεί να προκαλέσει πτώση ανθέων αλλά και καρπών. Βάλε ένα δεύτερο μπεκάκι στο βιβούρνο αφού φαινεται να χρειάζεται περισσότερο νερό,

  Απάντηση
σχολιαστής
Βυζαντινός 21 Νοεμβρίου 2018

καλησπέρα σας,
έχω μία λεμονιά σε γλάστρα εδώ και 10 χρόνια. Ενώ έχει υπέροχα φύλα, πλούσια σε άρωμα, δεν έχει καρποφορήσει ποτέ. Κατά καιρούς έχω προσθέσει λιπάσματα, αλλά κ πάλι χωρίς αποτέλεσμα…τι μπορώ να κάνω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Νοεμβρίου 2018

  Καλημέρα. Πολύ ωραία που η λεμονιά σου έχει πολύ καλή ανάπτυξη και φύλλωμα μέσα στη γλάστρα. Δεν μας διευκρινίζεις αν η λεμονιά σου ανθίζει και δεν δένει τους καρπούς ή δεν ανθίζει καθόλου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσεις μια ηλιοφανή θέση στη λεμονιά σου και να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα και λίπανση μου μπορεί να προκαλέσει να μη σχηματιστούν λουλούδια ή να πέσουν τα άνθη που έχουν σχηματιστεί. Ίσως θα πρέπει να μεταφυτεύσεις τη λεμονιά σου σε μεγαλύτερη γλάστρα ενώ καλό είναι να κάνεις και ένα ελαφρύ κλάδεμα μετά που θα περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Τέλος ο ψεκασμός με εκχύλισμα φυκιών ή με μίγμα ιχνοστοιχείων (σίδηρο, ψευδάργυρο) βοηθά στην καρπόδεση της λεμονιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΘΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ 21 Σεπτεμβρίου 2018

Θα ήθελα τη συμβουλή σας στο πώς να φυτέψω μια λεμονιά που έφτιαξα με μόσχευμα. Αφού έπιασε το μίσχευμα την έβαλα σε γλάστρα – την άνοιξη του του 2016.
Τώρα έχει μεγαλώσει πολύ – γύρω στα 2.20μ και φαντάζομαι ότι πρέπει να τη βάλω στο χώμα. Πότε, σε τι έδαφος και σε τι προσανατολισμό θα είναι καλύτερα; Σας ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλημέρα Ανθή.
  Μπορείς αυτή την εποχή, αρχές φθινοπώρου να μεταφυτεύσεις τη λεμονιά σου στο χώμα. Κατά τη φύτευση, χρειάζεσαι αφράτο χώμα και μπορείς να προσθέσεις κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Επίσης, μετά τη μεταφύτευση, το πότισμα με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος της λεμονιάς. Καλό είναι να επιλέξεις θέση σε ηλιόλουστη θέση, προφυλαγμένη από ανέμους και δυνατή παγωνιά.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.