5 μυστικά για φροντίδα λεμονιάς σε γλάστρα

λεμονια σε γλαστρα

Η λεμονιά μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα για καλλωπισμό, αλλά και για να μας χαρίσει τους φρέσκους ζουμερούς καρπούς της που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και σε ροφήματα. Για τη φύτευση σε γλάστρα, επιλέγουμε μικρά δέντρα που έχουν διαμορφωθεί με το κλάδεμα σε νάνο μέγεθος και επιλέγουμε ποικιλία πολύφορης λεμονιάς για να απολαμβάνουμε λεμόνια σχεδόν όλο το χρόνο.

1. Τι θέσεις επιλέγουμε για καλλιέργεια λεμονιάς σε γλάστρα;

H λεμονιά είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους βοριάδες. Ειδικά αν φυτευτεί σε γλάστρα, η λεμονιά θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μια προστατευμένη θέση στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας. Επιλέγουμε ηλιοφανές σημείο για να τοποθετήσουμε την γλάστρα με τη λεμονιά μας για να μας δώσει μεγαλύτερη καρποφορία.

Για προστασία από την παγωνιά του χειμώνα, αλλά και τον έντονο μεσημεριανο ήλιο του καλοκαιριού, ίσως χρειαστεί να μεταφέρουμε τη γλάστρα μέσα στο σπίτι ή να τοποθετήσουμε ειδικό δίχτυ προστασίας από τον άνεμο και τον ήλιο για συγκεκριμένη περίοδο.

Αν τοποθετήσουμε τη γλάστρα με τη λεμονιά σε εσωτερικό χώρο, επιλέγουμε ηλιοφανή θέση με καλό αερισμό, μακριά από θερμαντικά σώματα (τζάκι και καλοριφέρ).

Διαφήμιση

2. Τι γλάστρα και και τι φυτόχωμα προτιμούμε για την φύτευση της λεμονιάς;

Για να φυτέψουμε τη λεμονιά σε γλάστρα, προμηθευόμαστε μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα, με βάθος τουλάχιστον και διάμετρο τουλάχιστον 40-50 εκατοστά, για να μπορέσει να αναπτύξει το ριζικό της σύστημα.

Εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση για την απομάκρυνση του νερού, προσθέτοντας μια λεπτή στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας της λεμονιάς.

Σχετικά με το υπόστρωμα φύτευσης της λεμονιάς, προσθέτουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό για καρποφόρα δέντρα, ενισχυμένο με θρεπτικά συστατικά.

3. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η λεμονιά σε γλάστρα;

Η λεμονιά όταν φυτεύεται σε γλάστρα έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό. Θα χρειαστεί να ποτίζουμε τρεις φορές τη βδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου. Πάντως, το υπερβολικό πότισμα της λεμονιάς στη γλάστρα μπορεί να προκαλέσει σημαντική φυλλόπτωση και κιτρίνισμα στα φύλλα.

Σχετικά με τη λίπανση, θα χρειαστεί προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος, πλούσιο σε μαγνήσιο για να εξασφαλίσουμε ζωηρό πράσινο χρώμα στο φύλλωμα της. Η λεμονιά στη γλάστρα θα χρειαστεί συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο, κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

4. Τι κλάδεμα χρειάζεται η λεμονιά σε γλάστρα;

Η λεμονιά σε γλάστρα χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο, μέσα στην άνοιξη, αφού περάσουν οι παγωνιες του χειμώνα. Κλαδεύουμε ελαφρά τη λεμονιά, διατηρώντας το κυπελλοειδές σχετικά σφαιρικό σχήμα της, αφαιρώντας ξερούς και άρρωστους βλαστούς, καθώς και τους λαίμαργους βλαστούς που αναπτύσσονται κατακόρυφα και δεν καρποφορούν. Οι τομές του κλαδέματος, θα πρέπει να επουλώνονται με πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών.

5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη λεμονιά σε γλάστρα

Θα χρειαστεί να προστατεύσουμε την τρυφερή βλάστηση της λεμονιάς από το έντομο του φυλλοκνίστη ψεκάζοντας με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού ή δημιουργώντας αυτοσχέδιο σκεύασμα με σκόρδο που αναφέρουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (63)

 1. Πέτρος
  25/02/2024

  Καλησπέρα, ΄θα ήθελα μια μικρή βοήθεια γιατί πραγματικά με τόσες πληροφορίες τα μπέρδεψα αντί να τα ξεμπερδέψω.

  Λεμονιά που ήταν στο έδαφος 10-15 χρόνια, ύψος περίπου 2 μέτρα και άνοιγμα 1 μέτρο περίπου.
  (έδινε και λεμόνια έως και φέτος κανονικά)
  Χρειάστηκε να βγεί από το έδαφος για να μπεί σε βαρέλι (αγοράστηκε καινούργιο , 230 λίτρα ύψος 1 μέτρο και πλάτος 60 πόντους) και θα τοποθετηθεί σε μπαλκόνι 4ου όροφου.

  Τι να πρωτοαγοράσω για να την βάλω στο βα΄ρελι και να την “συντηρίσω” και να την φροντίσω φυσικά στο μέγιστο;
  Οτιδήποτε αγοράσω θα είναι μέσω σκρούτζ γιατί δεν μπορώ να μετακινηθώ.

  Μπορείτε να μου πείτε τους τίτλους αν προτείνετε κάτι άλλο ή τι να προσέξω άλλο να βάλω ; ας έχει καλύτερη τροφή και από εμένα σε βιταμίνες 😀

  • Πρόσθεσε στο βαρέλι φυτόχωμα για καρποφόρα δέντρα μαζί με χώμα εδάφους και περλίτη σε αναλογία 2:2¨1. και πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα για καρποφόρα δέντρα μία φορά το μήνα. Στα Μυστικά του Κήπου, δεν προτείνουμε συγκεκριμένα προϊόντα εταιρειών.

   • Πέτρος
    04/03/2024

    Αγόρασα φυτόχωμα 6-7ph 40% οργανική ουσία , + 2 χάπια για ρίζες όπως μου είπαν.
    Καθότι όπως προάνεφερα, η λεμονιά ήταν σε γλάστρα με κομμένο πάτο, και οι ρίζες τις έφευγαν μέσα στην γη , όταν την έβγαλαν κόπηκε η κεντρική της ρίζα που έφτανε ρεύμα ,και καθώς βγήκε και από την παλιά γλάστρα που είχε κομένο πάτο, έπεσε και το περισσότερο χώμα της.
    Τοποθετήθηκε σε βαρέλι ,με μπόλικο καθαρό χαλίκι κάτω , και πολλές τρύπες για αποστράγγιση, από πάνω μπήκε το φυτόχωμα (το νέο) + προσπάθησα να ξανά βάλω το δικό της χώμα (από την παλιά γλάστρα) όπως μου είπαν +2 χάπια.
    Έχουν περάσει κάποιες ημέρες, και την βλέπω τα φύλλα της δεν είναι τόσο ζωηρά ,πιστεύω ότι φταίει και η ταλαιπωρία που έφαγε, μπορώ να κάνω κάτι να την βοηθήσω και άλλο πέρα από αυτά που έχω κάνει ήδη;
    Από βίντεο σας για προστασία από τυχόν αρρώστιες είδα ότι κάποια στιγμή πρέπει να ρίξω θερινό πολτό. Υπάρχει λόγος για αυτό τώρα;
    Εφόσων το χώμα είναι νέο και σας εξέφρασα την ποιτότητα του , και τι μου είπαν να βάλω, μπορώ να προσθέσω κάτι άλλο να την δυναμώσω;
    Ευχαριστώ πολύ κ.Κώστα!

    • Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών με το πότισμα μία φορά την εβδομάδα και κάνε με το ίδιο υγρό λίπασμα διαφυλλικό ψεκασμό για αν τονωθεί η λεμονιά.

 2. Αλέξανδρος
  26/04/2023

  Καλησπέρα σας, αρχικά θα ήθελα να πω συγχαρητήρια για την σελίδα σας και ότι πληροφορία η βίντεο έχετε ανεβάσει στο youtube καθώς ότι φυτά έχουμε τα έχω συντηρισει και φροντίσει με τη βοήθεια σας.

  Θα ήθελα δύο τρεις συμβουλές προκειμενου να προχωρήσω σε αγορά λεμονιάς για γλάστρα σε μπαλκονι στη Θεσσαλονίκη γιατί είχα τα προηγούμενα τρία χρόνια δύο αποτυχημένες αγορες που δεν έμεινα ευχαριστημένος από τα φυτώρια που τις αγόρασα, ούτε από το μείγμα χώματος και το μέγεθος γλαστρας που με συμβουλεψαν είχα αγοράσει λεμονιά με έναν κύριο βλαστό, περίπου 1-2 ετών, ποικιλία Αδαμοπούλου.

  Με ενδιαφέρει να είναι Πολυφορη, αλλά κυρίως να έχω το κατάλληλο μέγεθος γλαστρας και μείγματος χώματος για να αντέξει στο χρόνο και ταυτόχρονα με τη φροντίδα της καί με λιπασματα να δίνει δεμένους καρπούς.

  Οι προηγούμενες δύο απόπειρες απέτυχαν καθώς η πρώτη ήταν άρρωστη με φυλλοκνιστη από την αγορά της και έτσι δεν κράτησε πάρα λίγους μήνες καθώς προσπαθώντας να το αντιμετωπίσω την έκαψα.

  Η δεύτερη άνθιζε πήγαινε να φτιάξει καρπούς και έριχνε φύλλα και καρπούς και κάποια στιγμή και αυτή χάλασε.

  Και στις δύο περιπτώσεις όμως μου τις φύτεψαν σε απλό κοκκινόχωμα χωρίς τίποτα θρεπτικό στοιχείο μέσα.

  Τι μέγεθος γλάστρα και το χώματα θα χρειαστεί να αγοράσω και να αναμειξω αν υποθέσουμε ότι αγοράζω ένα φυτό είτε 2 ετών σε 3 λίτρα γλάστρα φυτωρίου, είτε 3-4 ετών σε 10λιτρα γλάστρα φυτωρίου?

  • Καλό είναι να μεταφυτεύσεις τη λεμονιά σε γλάστρα τουλάχιστον 20 λίτρων που θα έχεις γεμίσει με εμπλουτισμένο φυτόχωμα κατάλληλο για καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα.

 3. χαραλαμπος
  10/06/2022

  Καλή σας μέρα ονομάζομαι Χαράλαμπος και έχω μία λεμονιά Νανα σε μεγάλη γλάστρα πενηντάρα θα ήθελα να μου πείτε Τι λίπασμα να τις βάλω και με τι να την ραντίσω,…………….επίσης να ρωτήσω εάν μπορώ να βάλω μία μεγάλη Λεμονιά σε γλάστρα, το είδα που το κάνανε και για αυτό ρωτάω……Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις συμβουλές που θα μου δώσετε…….

  • Καλημέρα Χαράλαμπε. Μπορείς να της βάλεις βιολογικό λίπασμα για εσπεριδοειδή, εσπεριδοειδή και να την ψεκάσεις με βιολογικό σκεύασμα αλάτων καλίου.

   • Σεραφείμ Μελιδώνης
    27/06/2022

    Είχα σπείρει λεμόνια από κουκούτσι,σε μικρή γλάστρα, έβγαλε ένα μικρό φυτό γύρω στους 40cm και πολλά φύλλα, πως θα μπορέσω να την κάνω να βγάλει λεμόνια? Το βλέπω τακτικά και σε άλλους γεοπονος σε μαγαζιά
    Ευχαριστω

    • Καλημέρα Σεραφείμ. Θα πρέπει να την εμβολιάσεις κάποια στιγμή την λεμονιά με μία επιθυμητή ποικιλία για να εξασφαλίσεις την παραγωγή λεμονιών.

 4. Γιαννης
  01/04/2022

  Καλησπέρα σας διάβασα σε κάποιες σας συμβουλές ότι για να μην έχουμε πρόβλημα με διάφορα έντομα που καταστρέφουν την λεμονιά να την ψεκάζουμε με φυσική πυρεθρινη και θερινό πολτό. Η ερώτηση που θέλω να κάνω είναι κάθε πότε να την ψεκάζουμε και αν αυτά τα δυο υλικά μπορούμε να τα βάλουμε μαζί στο ψεκαστήρα η να τα ψεκάζουμε χώρια σε διαφορετικές ήμερες. Ευχαριστώ πολύ και συνεχίστε να μας ενημερώνεται με τις χρήσιμες συμβουλές σας.

  • Καλημέρα Γιάννη. Μπορείς να τα συνδυάσεις και να ψεκάζεις μία φορά το μήνα προληπτικά, την λεμονιά στη γλάστρα. Απέφυγε να ψεκάζεις όταν έχει πολύ ζέστη ή πολύ παγωνιά.

 5. Γιαννης
  27/03/2022

  Έχω μια λεμονιά σε γλάστρα στο μπαλκόνι και έχω πρόβλημα με τα φύλλα της σιγά σιγά αρχίζουν και κουλουριάζουν και ενώ στην αρχή ήταν ωραία τώρα έχουν πάρει το σχήμα τυλιγμένου αμπελόφυλλου . Αυτό που μπορεί να οφείλετε μήπως σε κάποια έλλειψη βιταμίνης ? Τα φύλα πάντως δεν έχουν κάποιο μικρόβιο γιατί τα εξέτασα σχολαστικά με μεγεθυντικο φακό. Κάθε μήνα την ψεκάζω με θερινό πολτό και τις βάζω και το ανάλογο λίπασμα. Τώρα άρχισε να μου πετάει και καινούρια κλαδάκια με νέα φύλλα. πληροφοριακά είμαι από Θεσσαλονίκη και όλο τον χειμώνα την είχα στο μπαλκόνι σκεπασμένη με αντιπαγετικό ύφασμα των 18gr.

  • Καλησπέρα Γιάννη. Το στρίψιμο στα φύλλα στη λεμονιά συνήθως οφείλεται σε προσβολή από έντομα αλευρώδη ή μελίγκρας, αλλά και σε έλλειψη νερού.

 6. Ιωάννα
  26/11/2021

  Καλημερα σας!! Εχω μια λεμονιά εξω στο μπαλκονι σε γλαστρα και μεγαλωνει καλά. Τωρα που πιανουν τα κρύα ομως φοβαμαι μην μου χαλάσει. Τι να κανω;

  • Καλησπέρα Ιωάννα. Μπορείς να την σκεπάσεις με ειδικά αντιπαγετικά υφάσματα για να την προστατέψεις από την παγωνιά.

 7. Ελένη
  30/06/2021

  Καλησπέρα πριν δυο εβδομάδες αγορασα μια λεμονια νανη ποικιλια σε υψος 1,60 μ περιπου..τη μεταφυτευσα σε μεγαλυτερη γλαστρα την ιδια μερα..οι κορυφες της που ειχαν τους τρυφερους βλαστους κ φυλλα μάλλον ειχαν προσβληθει απο φυλλοκνιστη γιατι τα φυλλα ηταν γυρισμενα ηδη πριν την μεταυτευση και δν συνηλθαν με το ποτισμα οποτε δεν ηταν απι τη ζεστη και είχαν ολα τα χαρακτηριστικά τελος πάντων που δειχνει η φωτογραφια στο σχετικο αρθρο σας κτλ..μετα απο μια εβδομάδα αρχισα να προβληματιζομαι που ειναι ετσι τα φυλλα και τοτε καταλαβα τι ειχε..μιλησα με την κυρια απο το μαγαζι κ μου ειπε οτι δεν εχει έντομο και ειναι απο την ζεστη και παροτι την εχω μεταφυτευσει σε μεγαλύτερη γλαστρα να ποτιζω καθε μερα..το χωμα δν φαίνεται να θελει ποτισμα καθε μερα αλλα κάθε δυο μερες .. επίσης δοκιμασα ενα σουρουπο να της βρεξω τα φυλλα μιας που ειπε απο τη ζεστη μηπως δροσιστει κ συνελθει…δυστυχως το στριφογυρισμα αυτο κατεβηκε και στα κατω φυλλα με τους κανονικους βλαστους και μαλιστα πλεον αριχαν να ξερονονται και ν α πεφτουν και η λεμονια εχει μεινει η μιση γυμνη και ότι της εχει απομεινει είναι στις κορυφες αλλα και αυτα μαλλον σε λιγες μερες θ πεσουν γτ δν ειναι σε καθολου καλη κατασταση..
  ξαναμιλησα με την κυρια απο το μαγαζι κ ειπε θ μ δωσει εντομοντονο και ν την κλαδεψω και θ βγάλει καινουργια..αρχικα αν την κλαδεψω δν θα μεινουν καθολου φυλλα γτ τα μονα της φυλλα ειναι στις κορυφες …αρα θα μπορεσει ν κανει φωτοσυνθεση για να ξαναβγαλει φυλλα ;;;επισης αν την κλαδεψω τη νοημα εχει να ψεκασω ; αν κλαδεψω σιγουρα θ πρέπει ν ριξω κτ για αποστειρωση αλλα και εντομοκτονο; υπάρχει ελπιδες να σωθει ; τι ν κανω; και αν τελικα πρεπει να ψεκασω και τα δυο να ψεκασω το ενα κ την αλλη μερα το αλλο;
  Επίσης σας ευχαριστούμε για την καταπληκτική δουλεια που κανετε !

 8. Δημήτρης
  13/04/2021

  Καλησπέρα! Έχω μια λεμονιά νάνα, τώρα 3η χρονιά, σε μεγάλη πήλινη γλάστρα. Το πρόβλημα είναι πως ενώ κάθε χρόνο έχει μεγαλύτερη ανθοφορία, μόλις φανεί ο καρπός μετά από λίγο τον ρίχνει… Ο μεγαλύτερος που έχω δει είναι στο μέγεθος στραγαλιού…
  Τον χειμώνα την ποτιζω 2 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι 3 με 4 αναλόγως την ζέστη. Βάζω και υγρό σίδηρο. Τι μπορώ να κάνω προκειμένου να δεσουν οι καρποί;
  Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Μπορείς να την ψεκάσεις με υγρό λίπασμα φυκιών ή κάποιο άλλα καρποδετικό σκεύασμα την περίοδο της ανθοφορίας για να δέσουν οι καρποί και να τους κρατήσει.

 9. Lego
  29/01/2021

  Γεια σας. Έχω δύο λεμονιές σε πήλινες μεγάλες γλάστρες στη βεράντα μου, οι οποίες έχουν ικανοποιητική παραγωγή. Η μια όμως και πιο παλιά, από πέρυσι άρχισε να βγάζει μανταρίνια!!! Τι μπορεί να φταίει γι’αυτό?

  • Καλησπέρα. Πιθανότατα, κάποιο κλαδί βλάστησε από το υποκείμενο της λεμονιάς, και έδωσε καρπούς του υποκειμένου. Πιθανότατα, το υποκείμενο της λεμονιάς είναι κάποιο είδος που κάνει καρπούς που μοιάζουν με μανταρίνια.

 10. Απόστολος
  04/01/2021

  Καλησπέρα σας, έχω μια γλάστρα λεμονιάς Αδαμοπούλου (με αρκετούς καρπούς) και τις τελευταίες εβδομάδες πέφτουν τα φύλλα της. Αυτό συμβαίνει λόγω του χειμώνα ή υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα;

  • Καλησπέρα Απόστολε. Η πτώση των φύλλων της λεμονιάς σε γλάστρα μπορεί να πέσουν λόγω παγωνιάς και δυνατών βοριάδων ή υπερβολικής λίπανσης. Ιδιαίτερα, η πτώση των φύλλων μπορεί να είναι πιο έντονη όταν η λεμονιά έχει μεγάλη καρποφορία.

 11. Γιαννης
  05/09/2020

  την καλησπέρα από την Θεσσαλονίκη και από μένα έχω πάρει και εγώ μια λεμονιά νανα τον Μάιο και την έχω στο εμπρός μπαλκόνι μια και είναι σε μικρή γλάστρα ακόμα την ποτίζω κάθε μέρα με 300 ml νερό περίπου και βλέπω ότι κάνει μια ελαφρά αποστράγγιση νερού και 2 φορές την εβδομάδα προσθέτω και το ανάλογο λίπασμα από υγρό σίδηρο. Τώρα τελευταία παρατηρώ ότι κάποια φύλλα αρχίζουν και κουλουριάζουν προς τα μέσα και σε μερικά πολύ λίγα φύλλα εμφανίζονται κάτι καφέ σημάδια σαν να έχει καεί το φύλλο. Η λεμονιά είναι σε ηλιοφανες μέρος αλά το φυτό λόγο τις τέντας που υπάρχει ο ήλιος το βλέπει απευθείας από τις τρεις και μίση το μεσημέρι μέχρι και την δύση . Τι μπορεί να φταίει ? Τέλος τώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου σκέφτομαι να κάνω την μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα πιστεύω να είναι καλή εποχή και να μην επηρεαστούν και τα 3 λεμονιά που έχει πάνω της σε μεσαίο περίπου μέγεθος.

  • Καλησπέρα Γιάννη. Για τη λεμονιά σε γλάστρα, καλύτερα να ποτίζεις κάθε 2-3 μέρες και όχι καθημερινά. Επίσης, να προσθέτεις υγρό λίπσμα κάθε 2 εβδομάδες και όχι 2 φορές την εβδομάδα καθώς είναι υπερβολικό και ίσως γιαυτό δημιουργούνται τα σημάδια στα φύλλα. Για το κουλούριασμα των φύλλων, μπορεί να οφείλεται σε προσβολή από φυλλοκνίστη. Δες το σχετικό άρθρο για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη. Μπορείς να κάνεις αρχές φθινοπώρου μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα της λεμονιάς σου.

 12. Τόνια
  29/06/2020

  Καλησπέρα, κε. Κώστα,
  σήμερα αγόρασα μικρή λεμονιά, την φύτεψα σε μεγάλη γλάστρα, την πότισα, αλλά τα φύλλα άρχισαν να κιτρινίζουν. Τι λάθος έκανα?

  • Καλησπέρα Τόνια.
   Το κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να οφείλεται στην μεταφύτευση που έγινε, λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή αν μετά την την μεταφύτευση το φυτό είχε έντονη έκθεση στον ήλιο. Πρόσθεσε φυσικό λιπασμα φυκίων για τόνωση. καιλίπασμα σιδήρου για πρασίνισμα των φύλλων.

 13. Μαιρη
  27/05/2020

  Καλησπέρα σας.ηθελα να φυτέψω λεμονια στον κήπο μου .μενω σε νησί και το σπίτι μου είναι ψηλα κόντρα στον βορρια.δεν υπάρχει σημείο που να σκεπιζει. Υπάρχει τρόπος να προφυλάξω το δέντρο από τους δυνατούς βοριάδες ή να μην μπω καν στον κόπο να φυτέψω λεμονια.
  Ευχαριστώ πολύ.

 14. Κωνσταντίνος
  24/05/2020

  Καλησπέρα,

  Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση σχετικά με την λεμονιά σε γλάστρα που έχω στο μπαλκόνι μου. Το δεντράκι είναι ανθισμένο και γενικά τα πάει αρκετά καλά, όμως τα μπουμπούκια της έχουν πιάσει ένα έντομο σαν πράσινη (και μαύρη) ψείρα. Ψεκάζω με εκχύλισμα φυκιών και με ένα οικολογικό πολτό ενάντια στα έντομα και στους μυκητες που τον αγόρασα από φυτώριο και τον διαλύω σε νερό. Χθές δοκίμασα το σκεύασμα με σκόρδο, κρεμμύδι, σαπούνι και τσίλι που δείχνετε σε βιντεάκι, και για κάποιο λόγο βούλωσε το ψεκαστήρι μου (το διπλοστράγγισα για να φύγουν τα κομματάκια). Τί μπορώ να κάνω? Υπάρχει κάποιο έτοιμο οικολογικό σκεύασμα που να προτείνετε?

 15. Christina
  22/05/2020

  Χαίρετε!

  Γράφετε στο άρθρο ότι η λεμονιά χρειάζεται γλάστρα 40-50 εκ. διάμετρο. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το κατάλληλο ύψος για την γλάστρα.
  Επίσης, αν η γλάστρα έχει τρύπες χρειάζεται, και πάλι, το χαλίκι για την αποστράγγιση;

  Σας ευχαριστώ. ?

  • Καλησπέρα Χριστίνα. Κατάλληλο ύψος της γλάστρας για να φυτευθεί η γλάστρα έιναι 40 εκατοστά. Η ύπάρξη χαλικού στη βάση της γλάστρας βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση παρά την ύπαρξη τρυπών.

 16. ΑΛΕΚΟΣ
  21/05/2020

  Κύριε Κώστα, καλημέρα και χρόνια σας πολλά!
  Συγχαρητήρια για τις συμβουλές που δίνετε σε όλους τους φίλους που ασχολούνται ερασιτεχνικά με καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δένδρα.
  Ασχολούμε με όλα τα φυτά, εδω και 50 χρόνια.
  Έχω στο μπαλκόνι μου 50 φυτά, οξύφυλλα, θάμνους, αρωματικά.
  Εδώ και 3 χρόνια, έχω μια λεμονιά, σε γλάστρα 50 εκ.
  Ενώ έχει μεγάλο φύλλωμα, δεν παρουσιάζει ανθοφορία.
  Έχω μεταχειρισθεί λιπάσματα για εσπεριδοειδή καθώς και εκχύλισμα φυκιών.
  Το χώμα που έχω βάλει είναι χώμα κήπου, κουμαρόχωμα, καστανόχωμα, κομπόστ και κοπριά σε ίσα μέρη.
  Θα σας κουράσω και για ένα ακόμη δένδρο.
  Πρόκειται για ένα κουμ κουάτ.
  Το μεταφύτευσα τον Μάρτιο σε γλάστρα 45 εκ.
  Εδώ και 10 ημέρες ρίχνει τα φύλλα.
  Ότι έχω κάνει στην λεμονιά, έχω κάνει και στο κουμ κουάτ.
  Και τα 2, έχουν ραντιστεί με περεθρίνη και θερινό πολτό.Τέλος, τα ποτίζω την άνοιξη 2 φορές την εβδομάδα και το νερό τρέχει από τις γλάστρες, διότι έχω τοποθετήσει κεραμίδια και ελαφρόπετρα.
  Ευχαριστώ πολύ και περιμένω την απάντηση σας , για το τι μπορώ να κάνω.
  ΑΛΕΚΟΣ

  • Καλησπέρα Αλέκο. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα τόσο στη λεμονιά και στο κουμκουατ γιατί μπορεί να προκαλέσει φυλλόπτωση και πτώση λουλουδιών και να μην έχουμε καρποφορία. Επίσης, και ο ψεκασμός με θερνό πολτό αν μπει σε μεγάλη δόση και έχει και ζέστη μπορεί να προκαλέσει πτώση φύλλων. Κλάδεψε τα για να τονωθεί η βλάστηση τους και να βοηθήσεις να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.

 17. Iordanis
  17/05/2020

  Γεια σας και συγχαρητηρια για το σαιτ. Θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με το ποτισμα λεμονιας σε γλαστρα. Η ανθοφορια της λεμονιας μου ξεκινησε κανονικα γυρω στον Απριλιο-Μαιο και στη συνεχιζουν τα ανθη να σχηματιζονται σε καρπους. Το θεμα ειναι οτι τωρα που πλησιαζει καλοκαιρι το φυτο χρειαζεται 3 φορες την εβδομαδα ποτισμα η λογω της καρποδεσης το ποτισμα πρεπει να αποφευγεται; Ηδη καποιοι καρποι πεφτουν. Λιπανση εχει γινει με πληρες βιολογικο και σιδηρο. Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Ιορδάνη. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας 2 φορές την εβδομάδα πότισμα είναι αρκετό. Πάντως, μικρά δέντρα λεμονιάς, 2-3 χρονών, είναι φυσιολογικό να χάνουν αρκετούς καρπούς καθώς δεν μπορούν να τους κρατήσουν.

 18. Γιώργος
  14/05/2020

  Καλησπέρα Κώστα.
  Είναι απίστευτα κατατοπιστικά τα βίντεο και τα άρθρα σου και εμένα προσωπικά που ασχολούμαι με τα κηπευτικά και ανθοκομικά από πέρυσι με έχεις βοηθήσει πάρα πολύ. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Κάθε πότε θέλει λίπασμα η νάνα λεμονιά. Και για το βιολογικό αλλά και για το σίδηρο ( την έχω σε γλάστρα) θα ήθελα να μάθω. Συνέχισε να μας ενημερώνεις. Καλή συνέχεια

  • Βάζε λίπασμα στη νάνα λεμονιά στη γλάστρα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Δες αναλυτικές πληροφορίες για το σίδηρο στο σχετικό μας άρθρο.

 19. Κωνσταντίνος
  15/04/2020

  Καλησπέρα, είμαι ο Κωνσταντίνος! Αγόρασα σήμερα μία λεμονιά Αδαμοπούλου πολύφορη νάνα, την οποία και σκοπεύω να μεταφυτέψω αύριο σε γλάστρα διαμέτρου 40cm. Από το φυτώριο που την αγόρασα μου έδωσαν φυτόχωμα εμπλουτισμένο με humus, λίπασμα βιολογικής ακτιβοζίνης για ανθοφόρα και καρποφόρα φυτά καθώς και ένα υγρό προστατευτικό για ασθένειες που μπορείς να το ποτίσεις ή να το ψεκάσεις με αυτό (διαλυμένο). Αγαπάω πολύ τα φυτά και έχω μεγάλες προσδοκίες από την λεμονιά μου, αν και λίγο με προβλημάτησαν αυτά που διαβάζω παραπάνω για τα διάφορα προβλημάτα που μπορει να προκύψουν. Έχετε να μου δώσετε κάποια άλλη συμβουλή? Επίσης, η γλάστρα μου έχει ήδη 4 τρυπίτσες ανοιγμένες από κάτω. Είναι αρκετές για καλή αποστράγγιση ή να ανοίξω κι άλλες? Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Καταρχήν οι τρύπες που έχει ανοίξει η γλάστρα είναι αρκετές και δεν υπάρχει πρόβλημα. Συμπληρωματικά, φρόντισε να κάνεις την μεταφύτευση της λεμονιάς κατά το σούρουπο για να μην ταλαιπωρηθεί από έντονο ήλιο.

   • Κωνσταντίνος
    21/04/2020

    Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση σας. Κάνοντας την μεταφύτεψη πρίν 2 μέρες έσπασα το εξωτερικό μέρος της ριζόμπαλας (χωρίς να πειράξω το εσωτερικό) για γρηγορότερη προσαρμογή στο νέο χώμα. Λέτε να αποβεί μοιραίο αυτό για την λεμονιά? Επίσης, υπάρει μία περίπτωση να μου βγήκε ελαφρώς φυτεμένη πιο ψηλά στην γλάστρα από αυτό που θα ήθελα (απόσταση χώματος με τελείωμα γλάστρας 3-4cm). Είναι λάθος αυτό?

 20. Κατερίνα
  01/04/2020

  Καλησπέρα ,κατ’ αρχάς πολύ κατατοπιστικά αυτά που παραθετετε για τα φυτά μπράβο σας. Στη συνέχεια θα ήθελα να σας ρωτήσω για μια δικά μου λεμονιά την οποία έχω σε γλάστρα στην ταράτσα και την οποία αγόρασα πέρυσι και είναι ποικιλία Αδαμοπουλου Στην αρχή του Μαρτίου σχεδόν γέμισε μπουμπούκια τα οποία είναι σχεδόν ανοιχτά μικρά και φαίνονται οι στιμωνες και πέφτουν χωρίς να δημιουργούν ένα κανονικό μπουμπουκι λεμονιάς πρέπει να κάνω κάτι επίσης έριξα και λίγο λίπασμα μπλε στην αναλογία που μου εδωσαν στο κατάστημα που την αγόρασα.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Όταν είναι μικρή η λεμονιά 1-2 χρονών καλύτερα να μην καρποφορεί γιατί εξαντλείται. Πάντως για να βοηθήσεις την καρπόδεση της λεμονιάς, μπορείς να ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών.

 21. Χρήστος
  28/03/2020

  Καλησπέρα, έχοντας κήπο σε χωριό στη Β. Ελλάδα σε υψόμετρο 550 μέτρα θέλω να δοκιμάσω λεμονιά σε γλάστρα ώστε τον χειμώνα που οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν μέχρι -10 να την έχω μέσα σε θερμοκήπιο (χωρίς θέρμανση, αλλά τουλάχιστον θα “κόβει” ο αέρας). Αν σας βοηθάει, στον κήπο έχω αρκετές ροδιές που πάγωσαν πριν 4 χρόνια (αλλά ξαναβλάστησαν χωρίς πρόβλημα τα τελευταία χρόνια). Διάβασα για τις ποικιλίες “λίσμπον” & “nouvel athos”, γνωρίζετε αν είναι κατάλληλες για γλάστρα; Προτείνετε κάποια άλλη; Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Χρήστο. Μπορείς να δεις αυτές τις ποικιλίες λεμονιάς αρκεί να είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενα που δημιουργούν χαμηλή ανάπτυξη ώστε να είναι κατάλληλα για γλάστρα. Αυτό θα το ζητήσεις από τα φυτώρια που θα προμηθευτείς τη λεμονιά σου.

 22. ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ & ΣΙΑ
  03/03/2020

  …..έχω μια λεμονιά και θέλω να την φυτεύω στην γλάστρα,
  έχω μια γλάστρα από βαρέλι πλαστικό είναι εντάξει, η πρέπει να είναι σιδερένιο βαρέλ !!!.

 23. Μαρία
  12/10/2019

  Καλημέρα, πριν μερικά χρόνια φύτεψα κουκούτσια λεμονιάς σε μια γλάστρα με καλλωπιστικό φυτό, 2 χρόνια μετά φύτρωσαν 2 φύλλα και έμεινε έτσι για τουλάχιστον 2 χρόνια.Το καλοκαίρι που μας πέρασε χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα αναπτύχθηκε περίπου 50 εκατοστά. Πότε πρέπει να κάνω την μεταφύτευση και πως μιας και δε ξέρω το ριζικό της σύστημα;

 24. νικος
  17/06/2019

  Κυριε κωστα θα ηθελα την βοηθεια σας. Εχω μια λεμονια σε γλαστρα.Την εχω 2 χρονια ειναι νανα ποικιλια την εχω σε ηλιολουστο μερος και ενω βγαζει συνεχεια φυλλα και μεγαλωνει οταν βγαζει τα ανθη και ανοιγουν δεν δενει τα λεμονια και τα ριχνει ποτιζω μια φορα την εβδομαδα και ριχνω μια φορα το φθινοπωρο και μια την ανοιξη το μπλε το κοκκωδες λιπασμα. Τωρα φυτεψα και μια πορτοκαλια παλι νανα.Ευχαριστω περιμενω τις συμβουλες σας!!

 25. μιχαλης
  25/03/2019

  καλημερα Κωστα !!!!συνχαρητηρια για ολα τα σχετικα αθρα που εχεις δημοσιευση προσωπικα μ εχουν βοηθειση πολυ για τον μπαλκονοκηπο μου.μια παρακληση αν βεβαια ειναι εφικτη …ενα video με κλαδεμα λεμονιας σε γλαστρα δεν ξερω απο που να αρχησω κ φοβαμαι μην κανω ζημια στο φυτο.σ ευχαριστω .

  • Καλησπέρα Μιχάλη. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου για το κλάδεμα της λεμονιάς σε γλάστρα. Θα πρέπει να γίνει πρώτα συννενόηση με τη δημιουργική ομάδα των Μυστικών του Κήπου και θα σε ενημέρωσουμε.

 26. Αριστειδης
  22/03/2019

  Καλημέρα από Αριστείδη.
  Παρά τις προσπάθειές μου να μάθω πιο είναι πολύ πότισμα και πιο λίγο δεν τα κατάφερα.
  Γιαυτό θερμά παρακαλώ για βοήθεια . Έχω 1 Λεμονιά 3 Βιβούρνο 2 Γκίκας 3 Γιούκα και μερικά διάφορα άνευ ιδιαίτερης σημασίας.
  Το πρόβλημα είναι με την λεμονιά. Πέρυσι γέμισε λουλούδια! τα έχασε κάποια στιγμή και εμφανίστηκαν 4-5 μικροί καρποί (σαν φουντούκια)
  οι οποίοι μετά λίγες μέρες πέσανε.(Θλίψη) Λίπανση – Σίδηρος Οκ
  Όλα αυτά είναι σε ρετιρέ και ποτίζονται με αυτόματο πότισμα τώρα κάθε 2 ημέρες, το καλοκαίρι κάθε ημέρα. Τα μπέκ για Βιβούρνο Λεμονιά είναι 8 λίτρα /ώρα σε γλάστρα 50χ50 και ο χρόνος ποτίσματος τώρα 3 λεπτά και το καλοκαίρι 5 λεπτά. Που κάνω λάθος και τα βιβούρνο μου δίνουν την εντύπωσή ότι έχουν λίγο νερό ενώ η λεμονιά πολύ.

  • Καλησπέρα Αριστείδη. Το υπερβολικό πότισμα στη λεμονιά μπορεί να προκαλέσει πτώση ανθέων αλλά και καρπών. Βάλε ένα δεύτερο μπεκάκι στο βιβούρνο αφού φαινεται να χρειάζεται περισσότερο νερό,

 27. Βυζαντινός
  21/11/2018

  καλησπέρα σας,
  έχω μία λεμονιά σε γλάστρα εδώ και 10 χρόνια. Ενώ έχει υπέροχα φύλα, πλούσια σε άρωμα, δεν έχει καρποφορήσει ποτέ. Κατά καιρούς έχω προσθέσει λιπάσματα, αλλά κ πάλι χωρίς αποτέλεσμα…τι μπορώ να κάνω?

  • Καλημέρα. Πολύ ωραία που η λεμονιά σου έχει πολύ καλή ανάπτυξη και φύλλωμα μέσα στη γλάστρα. Δεν μας διευκρινίζεις αν η λεμονιά σου ανθίζει και δεν δένει τους καρπούς ή δεν ανθίζει καθόλου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσεις μια ηλιοφανή θέση στη λεμονιά σου και να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα και λίπανση μου μπορεί να προκαλέσει να μη σχηματιστούν λουλούδια ή να πέσουν τα άνθη που έχουν σχηματιστεί. Ίσως θα πρέπει να μεταφυτεύσεις τη λεμονιά σου σε μεγαλύτερη γλάστρα ενώ καλό είναι να κάνεις και ένα ελαφρύ κλάδεμα μετά που θα περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Τέλος ο ψεκασμός με εκχύλισμα φυκιών ή με μίγμα ιχνοστοιχείων (σίδηρο, ψευδάργυρο) βοηθά στην καρπόδεση της λεμονιάς.

 28. ΑΝΘΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ
  21/09/2018

  Θα ήθελα τη συμβουλή σας στο πώς να φυτέψω μια λεμονιά που έφτιαξα με μόσχευμα. Αφού έπιασε το μίσχευμα την έβαλα σε γλάστρα – την άνοιξη του του 2016.
  Τώρα έχει μεγαλώσει πολύ – γύρω στα 2.20μ και φαντάζομαι ότι πρέπει να τη βάλω στο χώμα. Πότε, σε τι έδαφος και σε τι προσανατολισμό θα είναι καλύτερα; Σας ευχαριστώ.

  • Καλημέρα Ανθή.
   Μπορείς αυτή την εποχή, αρχές φθινοπώρου να μεταφυτεύσεις τη λεμονιά σου στο χώμα. Κατά τη φύτευση, χρειάζεσαι αφράτο χώμα και μπορείς να προσθέσεις κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Επίσης, μετά τη μεταφύτευση, το πότισμα με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος της λεμονιάς. Καλό είναι να επιλέξεις θέση σε ηλιόλουστη θέση, προφυλαγμένη από ανέμους και δυνατή παγωνιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *