Πώς χρησιμοποιούμε το γάλα στα φυτά του κήπου

Πώς χρησιμοποιούμε το γάλα στα φυτά του κήπου

Γάλα, μία πολύτιμη τροφή για τα παιδιά που μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουμε καθημερινά σε διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, επιδόρπια και συνταγές μαγειρικής. Το γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες σε ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο. Κι αν τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το κατά πόσο η κατανάλωσή του είναι καλή για τον άνθρωπο, το γάλα αναμφισβήτητα αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό φυσικό προϊόν που έχουμε στο σπίτι μας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη φροντίδα των φυτών στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.

Υπάρχουν πολλά είδη γάλατος με διαφορετική σύνθεση το καθένα. Για τη χρήση στην κηπουρική, χρησιμοποιούμε κοινό αγελαδινό γάλα, φρέσκο ή συμπυκνωμένο, το οποίο περιέχει τα βασικά στοιχεία που χρειαζόμαστε για την εφαρμογή στα φυτά μας. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, η προσθήκη ζάχαρης που υπάρχει σε συμπυκνωμένα γάλατα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την προστασία των φυτών από έντομα και κάμπιες.

Εκτός από το πράσινο σαπούνι, το ξύδι, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, το πιπέρι καγιέν και τα υπολείμματα του καφέ, οι φίλοι της κηπουρικής που θέλουν να καλλιεργούν οικολογικά, μπορούν να αξιοποιήσουν το γάλα ως ένα ακόμα φυσικό σπιτικό υλικό με πολύτιμες ιδιότητες για την προστασία και τη φροντίδα των φυτών. Αν, λοιπόν, το γάλα που έχουμε στο ψυγείο έχει λήξει, δεν το πετάμε, αλλά το ρίχνουμε στα φυτά μας. Ας δούμε αναλυτικά τους 3 τρόπους για να αξιοποιήσουμε το γάλα και να διατηρήσουμε υγιή τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας.

Διαφήμιση

Γάλα στα φυτά και χρήσεις στην κηπουρική

Το γάλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό μυκητοκτόνο για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών όπως το ωίδιο και τη μελανή κηλίδωση. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει ως φυσικό εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση πολλών εντόμων που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών. Το γάλα έχει δοκιμαστεί και ως λίπασμα για την αντιμετώπιση του μαυρίσματος των καρπών σε ντομάτες και πιπεριές.

1. Το γάλα ως φυσικό μυκητοκτόνο για προστασία από ασθένειες

Το γάλα χρησιμοποιείται για την προληπτική αντιμετώπιση της μυκητολογικής ασθένειας του ωιδίου σε λαχανικά όπως στην καλλιέργεια του αγγουριού, στην καλλιέργεια του κολοκυθιού, στην καλλιέργεια της ντομάτας και στην καλλιέργεια της πιπεριάς. Επίσης, σε καρποφόρα δέντρα όπως η μηλιά και η αχλαδιά, καθώς και σε καλλωπιστικά φυτά όπως σε ζίνιες, ορτανσίες και τριανταφυλλιές. Ιδιαίτερα για τις τριανταφυλλιές, εκτός από την αντιμετώπιση της ασθένειας του ωιδίου της τριανταφυλλιάς, η εφαρμογή γάλακτος βοηθά στην αντιμετώπιση των μαύρων κηλίδων στα φύλλα που οφείλονται σε προσβολή από ασθένεια της μελανής κηλίδωσης.

Εφαρμογή

Διαλύουμε σε ένα ψεκαστήρι γάλα και νερό σε αναλογία περίπου 1:2, δηλαδή προσθέτουμε 350ml γάλακτος και 650ml νερό για να φτιάξουμε 1 λίτρο διαλύματος και ψεκάζουμε το φύλλωμα του φυτού. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό κάθε 7-10 μέρες ανάλογα την ένταση της προσβολής. Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής είναι μεγαλύτερη όταν ο ψεκασμός γίνεται σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα περισσότερα είδη γάλακτος, αν και αυτά με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς

2. Το γάλα ως φυσικό εντομοκτόνο για προστασία από έντομα

α) Γάλα για προστασία από μελίγκρα

Το γάλα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής για την αντιμετώπιση της μελίγκρας που προσβάλλει τα περισσότερα είδη φυτών από λαχανικά όπως η αγγουριά, το κολοκύθι, το πεπόνι και η καρπουζιά. Επίσης, το γάλα μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά για την αντιμετώπιση της μελίγκρας σε καρποφόρα δέντρα του κήπου και του μπαλκονιού μας όπως η ροδιά, η πορτοκαλιά και η μανταρινιά , καθώς και σε καλλωπιστικά φυτά όπως οι πετούνιες, οι γαρυφαλλιές και οι τριανταφυλλιές.

Εφαρμογή

Διαλύουμε σε ένα ψεκαστήρι γάλα και νερό σε αναλογία περίπου 1:1 και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να φτιάξουμε διάλυμα ενός λίτρου, χρησιμοποιούμε 500ml γάλακτος και 500ml νερό. O ψεκασμός του φυλλώματος βοηθά τα φυτά προληπτικά για την προστασία προσβολής από μελίγκρα, καθώς και στην αντιμετώπιση της σε αρχικό στάδιο προσβολής. Και στην περίπτωση της χρήσης του γάλακτος ως φυσικό εντομοκτόνο φαίνεται ότι το πλήρες γάλα με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

β) Γάλα για να αντιμετωπίσουμε τις κάμπιες στα φυτά

Το γάλα χρησιμοποιείται συμπληρωματικά μαζί με τον βάκιλο Θουριγγίας για να φτιάξουμε ένα πολύ αποτελεσματικό βιολογικό εντομοκτόνο και να αντιμετωπίσουμε διάφορες κάμπιες που προσβάλλουν τα φυτά, όπως την τούτα της ντομάτας, την κάμπια του λάχανου, την κάμπια του πεύκου και την κάμπια του γκαζόν. Κατά τη δημιουργία του διαλύματος ψεκασμού του βάκιλου Θουριγγίας για την αντιμετώπιση των καμπιών, προσθέτουμε γάλα για να κάνουμε πιο ελκυστική την τροφή. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται πιο άμεσα η κατάποση του ψεκαστικού διαλύματος του βάκιλου Θουριγγίας από τις κάμπιες και εξοντώνονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Εφαρμογή

Προσθέτουμε στο διάλυμα του βάκιλου Θουριγγίας 10ml πλήρους ή ζαχαρούχου γάλακτος ανά 1 λίτρο διαλύματος και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών σε ντομάτες, λάχανα, πεύκα και γκαζόν. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό του φυλλώματος μετά από 10 ημέρες για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής. Η διαβροχή του φυλλώματος πρέπει να γίνεται όσο είναι δυνατόν και από τις δύο πλευρές του φύλλου, τόσο από την πάνω μεριά όσο και από την κάτω επιφάνεια που κινούνται οι κάμπιες.

Κάμπιες: Αντιμετώπιση σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια
Κάμπιες: Αντιμετώπιση σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια

3. Το γάλα ως φυσικό λίπασμα ασβεστίου

Είναι γνωστό ότι το γάλα περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, ένα απαραίτητο συστατικό που ενισχύει την ανάπτυξη και εξασφαλίζει τη δημιουργία ισχυρών κυτταρικών τοιχωμάτων στα φυτά. Η ασθένεια της ξηρής κορυφής είναι μία μη μεταδοτική ασθένεια που εμφανίζεται κατά την ωρίμανση των καρπών στην καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς, την καλλιέργεια της μελιτζάνας και την καλλιέργεια του καρπουζιού. Η ξηρή κορυφή δημιουργεί μαύρες κηλίδες που εμποδίζουν τους καρπούς να αναπτυχθούν ομαλά και οφείλεται κυρίως σε έλλειψη ασβεστίου. Το γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά ως λίπασμα για να αντιμετωπίσουμε την ξηρή κορυφή των φυτών και την εμφάνιση του μαυρίσματος των καρπών.

Εφαρμογή

Διαλύουμε γάλα και νερό σε αναλογία 1:1 και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται οι καρποί. Για καλύτερο αποτέλεσμα, επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό κάθε εβδομάδα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σκόνη γάλακτος κατά την φύτευση των φυτών, για σταδιακή απορρόφηση ασβεστίου από το ριζικό σύστημα κατά την διάρκεια της καλλιέργειας.

Ξηρή κορυφή: Αντιμετώπιση του μαυρίσματος σε ντομάτες και πιπεριές
Ξηρή κορυφή: Αντιμετώπιση του μαυρίσματος σε ντομάτες και πιπεριές

Kι ένα μυστικό για τη χρήση του γάλακτος στα φυτά

Σε κάποιες περιπτώσεις, το γάλα στα φυτά είναι φυσιολογικό να δημιουργήσει μία δυσάρεστη οσμή λίγες ώρες αφού ψεκάσουμε, λόγω της αποσύνθεσης του. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η συχνή χρήση γάλακτος στα φυτά του κήπου μας μπορεί να προσελκύσει μύγες στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

 1. Γιαννης
  24/05/2024

  Δεν υπαρχει κινδυνος εγκαυματων αν ψεκασουμε με ηλιοφανεια;
  Ευχαριστω

 2. Ελένη
  09/11/2020

  Καλησπέρα κύριε Λιανουδάκη!
  Διάβασα το άρθρο σας με τον άνωθεν τίτλο.Είναι παρά πολύ ενδιαφέρον πράγματι.Ωστοσο,θα ήθελα αν γίνεται να (μου) προωθησετε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για το εν λόγω θέμα.Πχ κάποιο citation.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Ελένη.
   Υπάρχουν δεκάδες αναφορές στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία για την επίδραση του γάλακτος στα φυτά ως φυσικό μυκητοκτόνο, ως συνεργιστικό σκεύασμα για αντιμετώπιση εντόμων καθώς και ως φυσικό λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό. Μπορείς να αναζητήσεις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα σε επιστημονικά περιοδικά και ιστοσελίδες (όπως το academia.edu και researchgate.net).

 3. Μαρία
  07/11/2020

  Τη μπορώ να βάλω στο μαρούλι κατή μού τρώει τα φίλα και στο κουνουπίδι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *