Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία

Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία

Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό με αργιλοπυριτική σύσταση και μεγάλη ιοντοανταλλακτική ικανότητα. Τα τελευταία χρόνια ο ζεόλιθος βρίσκει εφαρμογή τόσο στην οικολογική, καθώς και στην συμβατική γεωργία για την προστασία των φυτών και για την βελτίωση των εδαφών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η χρήση του ζεόλιθου είναι στα αρχικά στάδια εφαρμογής και ακόμα δεν υπάρχουν εκτεταμένες ερευνητικές και πανεπιστημιακές μελέτες για την ακριβή αποτελεσματικότητα του στις διάφορες καλλιέργειες.

1. Γιατί χρησιμοποιείται στη γεωργία για την προστασία φυτών ο ζεόλιθος;

Ο ζεόλιθος μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμος για την προστασία των φυτών σε διάφορες καλλιέργειες, τόσο σε κηπευτικές όσο και σε δενδρώδεις, όπως η ελιά. Η κολλοειδής σκόνη του ζεόλιθου, όταν ψεκαστεί πάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών δημιουργεί μία λεπτή άσπρη μεμβράνη που λειτουργεί απωθητικά στους εντομολογικούς εχθρούς.

Επίσης, ο ψεκασμός με ζεόλιθο μπορεί να προστατεύσει τη φυλλική επιφάνεια των φυτών από το θερμικό στρες των ζεστών καλοκαιρινών μηνών και τους καρπούς από ηλιεγκαύματα.

Διαφήμιση

2. Γιατί χρησιμοποιείται στη γεωργία για την βελτίωση των εδαφών ο ζεόλιθος;

Η προσθήκη του ζεόλιθου στο έδαφος βελτιώνει τον αερισμό, καθώς και την ικανότητα συγκράτησης νερού. Ο ζεόλιθος μπορεί να απορροφήσει και να αποθηκεύσει μεγάλη ποσότητα της εδαφικης υγρασίας και να την απελευθερώσει ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού. Αυτό έχει σαν συνέπεια την εξοικονόμηση νερού σε συνθήκες ξηρασίας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης, ο ζεόλιθος μπορεί ενδεχομένως να απορροφήσει το άζωτο και το κάλιο των λιπασμάτων και να το αποδεσμεύσει σταδιακά βοηθώντας στον καλύτερο εφοδιασμό των φυτών με θρεπτικά συστατικά.

3. Κι ένα μυστικό για το ζεόλιθο

Ο όρος ζεόλιθος επινοήθηκε το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Axel Cronstedt, ο οποίος παρατήρησε ότι κατά την ταχεία θέρμανση του ορυκτού, παράγονται μεγάλες ποσότητες ατμού από το νερό, οι οποίες απορροφούνται από το ορυκτό. Έτσι ονόμασε το ορυκτό ζεόλιθο συνδυάζοντας την ελληνική λέξη ζέω που σημαίνει βράζω και τη λέξη λίθος που σημαίνει πέτρα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (22)