εικόνα

Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία

Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία

Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία

Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό με αργιλοπυριτική σύσταση και μεγάλη ιοντοανταλλακτική ικανότητα. Τα τελευταία χρόνια ο ζεόλιθος βρίσκει εφαρμογή τόσο στην οικολογική, καθώς και στην συμβατική γεωργία για την προστασία των φυτών και για την βελτίωση των εδαφών. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η χρήση του ζεόλιθου είναι στα αρχικά στάδια εφαρμογής και ακόμα δεν υπάρχουν εκτεταμένες ερευνητικές και πανεπιστημιακές μελέτες για την ακριβή αποτελεσματικότητα του στις διάφορες καλλιέργειες.

 

Γιατί χρησιμοποιείται στη γεωργία για την προστασία φυτών ο ζεόλιθος;
 
Ο ζεόλιθος μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμος για την προστασία των φυτών σε διάφορες καλλιέργειες, τόσο σε κηπευτικές όσο και σε δενδρώδεις, όπως η ελιά. Η κολλοειδής σκόνη του ζεόλιθου, όταν ψεκαστεί πάνω στη φυλλική επιφάνεια των φυτών δημιουργεί μία λεπτή άσπρη μεμβράνη που λειτουργεί απωθητικά στους εντομολογικούς εχθρούς. Επίσης, ο ψεκασμός με ζεόλιθο μπορεί να προστατεύσει τη φυλλική επιφάνεια των φυτών από το θερμικό στρες των ζεστών καλοκαιρινών μηνών και τους καρπούς από ηλιεγκαύματα.

 

Γιατί χρησιμοποιείται στη γεωργία για την βελτίωση των εδαφών ο ζεόλιθος;
 
Η προσθήκη του ζεόλιθου στο έδαφος βελτιώνει τον αερισμό, καθώς και την ικανότητα συγκράτησης νερού. Ο ζεόλιθος μπορεί να απορροφήσει και να αποθηκεύσει μεγάλη ποσότητα της εδαφικης υγρασίας και να την απελευθερώσει ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού. Αυτό έχει σαν συνέπεια την εξοικονόμηση νερού σε συνθήκες ξηρασίας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, ο ζεόλιθος μπορεί ενδεχομένως να απορροφήσει το άζωτο και το κάλιο των λιπασμάτων και να το αποδεσμεύσει σταδιακά βοηθώντας στον καλύτερο εφοδιασμό των φυτών με θρεπτικά συστατικά.

 

Κι ένα μυστικό για το ζεόλιθο
 
Ο όρος ζεόλιθος επινοήθηκε το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Axel Cronstedt, ο οποίος παρατήρησε ότι κατά την ταχεία θέρμανση του ορυκτού, παράγονται μεγάλες ποσότητες ατμού από το νερό, οι οποίες απορροφούνται από το ορυκτό. Έτσι ονόμασε το ορυκτό ζεόλιθο συνδυάζοντας την ελληνική λέξη ζέω που σημαίνει βράζω και τη λέξη λίθος που σημαίνει πέτρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (15)

σχολιαστής
dkavounis 13 Ιουλίου 2020

Ο Ατταπουλγίτης στα λαχανικά αξίζει τον κόπο?
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

Απάντηση
σχολιαστής
Δημητρης 31 Μαΐου 2020

Μπορω να ανανατεψω ζεομιθο με θειοχαλκινη

Απάντηση
σχολιαστής
Άννα 13 Μαΐου 2020

Γεια σας,
Μπορώ να ενσωματώσω Ζεοληθο αφού έχω φυτέψει τα φυτά στο χώμα; Αν ναι, Πως και σε Πια φάση και Συχνότητα;
Στην φύτευση έχω βάλει επιφανειακά λίγη κοπριά σε κάθε φυτό γιατί έχω γεο-ύφασμα στον μπακτσε μου.

Σας ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
σχολιαστής
ΦΩΤΗΣ 15 Απριλίου 2020

Κωστα την γη διατομων μπορουμε να την χρησιμοποιουμε στα φυτα μας?ευχαριστω εκ των προτερων.

Απάντηση
σχολιαστής
ΦΩΤΗΣ 13 Απριλίου 2020

καλημερα,τελικα να ψεκαζουμε με ζεολιθο η’ οχι?

Απάντηση
Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς - Βερενίκη News 16 Σεπτεμβρίου 2019

[…] ο ζεόλιθος είναι ορυκτά που βρίσκονται στη φύση και […]

Απάντηση
σχολιαστής
ΣΑΚΗΣ 18 Απριλίου 2019

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ( ΣΚΟΝΗ ΓΙΑ ΨΕΚΑΣΜΑ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ.

Απάντηση
σχολιαστής
σταυρος κούλας 18 Σεπτεμβρίου 2017

Θα ηθελα να με πληροφορησετε πότε μπορει να ψεκσει καποιος τις ελιες με ζεολιθο, και με ποιο τροπο. ευχαριστω πολύ.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 18 Σεπτεμβρίου 2017

    Ο ζέολιθος χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του δάκου τη ελιάς. Γίνεται εφαρμογή με ψεκασμό, με καλή διαβροχή του φυλλώματος της ελιάς, σε αναλογία διαλύματος 2%, δηλαδή για παράδειγμα, 2 κιλά ζεόλιθο σε 100 κιλά νερό. Καλό είναι να γίνεται ψεκασμός στην αρχή του καλοκαιριού και ένας δεύτερος στις αρχές του φθινοπώρου λαμβάνοντας υπόψη και τις συλλήψεις του δάκου σε παγίδες που έχουμε αναρτήσει για την παρακολούθηση του πληθυσμού. Επίσης, καλό θα ήταν να γίνεται καλή ανακίνηση του ψεκαστικού διαλύματος στο ψεκαστικό μηχάνημα για να μην υπάρχει συσσωμάτωση του ζεόλιθου.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.