Αξιοποιώντας καθημερινά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή τα φυτά μας και να τα προστατέψουμε από διάφορα έντομα, μυκητολογικές ασθένειες, τον τετράνυχο και τα σαλιγκάρια εφαρμόζοντας τρεις ενδιαφέρουσες οικολογικές μεθόδους.
Για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες μυκητολογικές ασθένειες στον κήπο μας, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα οικολογικό σκεύασμα για να ψεκάσουμε τα φυτά μας, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά.
Υλικά
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα,
• 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι,
• 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο,
• 1 κουταλάκι ξύδι.
Εφαρμογή
Ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα, το σαπούνι, και το ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό. Ανακινούμε καλά, και στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι. Αφού ανακατέψουμε ξανά το διάλυμά μας είναι έτοιμο. Ψεκάζουμε τα φυτά, στην πάνω αλλά και στην κάτω μεριά των φύλλων, για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, κάθε δυο βδομάδες, κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.
Για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από τα σαλιγκάρια, με βιολογικό και οικολογικό τρόπο, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα έξυπνο σχέδιο αντιμετώπισης χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά.
Υλικά
• Άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι
• Μπύρα
• Στάχτη από το τζάκι
• Μερικά κομμένα μαρουλόφυλλα ή λαχανόφυλλα
Εφαρμογή
Σε μικρή απόσταση από τα φυτά τοποθετούμε τα κεσεδάκια μέσα στο χώμα, με τέτοιο τρόπο ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος και προσθέτουμε τη μπύρα. Για να ολοκληρωθεί το δόλωμα προσθέτουμε κομμένα μαρουλόφυλλα και λαχανόφυλλα διάσπαρτα στο χώμα. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τα φύλλα και το άρωμα της μπύρας. Συμπληρωματικά αξιοποιούμε τη στάχτη από το τζάκι και την τοποθετούμε γύρω από τα φυτά. Έτσι δημιουργούμε ένα φυσικό εμπόδιο για τα σαλιγκάρια. Επειδή η στάχτη απομακρύνεται σταδιακά με τη βροχή, πραγματοποιούμε συχνές εφαρμογές.
Για να αντιμετωπίσουμε διάφορα έντομα καθώς και τον τετράνυχο στον κήπο, με βιολογικό και οικολογικό τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο σκεύασμα με φυσικά υλικά.
Υλικά
• 10 γραμμάρια σκόρδο,
• 20 γραμμάρια κρεμμύδι,
• 10 γραμμάρια τριμμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
• 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και
• Νερό
Εφαρμογή
Βάζουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά, μαζί με το πράσινο σαπούνι και 100 γραμμάρια νερό σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνουμε το μίγμα σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια, αφού σουρώσoυμε το διάλυμα, ψεκάζουμε τα φυτά μας. Για αποτελεσματική προστασία από έντομα και τον τετράνυχο επαναλαμβάνουμε κάθε δύο εβδομάδες, κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.
Όταν ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα, πάντα εφαρμόζουμε πρώτα δοκιμαστικά σε ένα φυτό. Περιμένουμε μία ημέρα και εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, όπως έγκαυμα στο φύλλωμα, συνεχίζουμε με ασφάλεια, την εφαρμογή και στα υπόλοιπα φυτά του κήπου μας.
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (21)
ΖΩΗ Σεπτέμβριος 26, 2018
καλημερα!
έχω μια περγαμοντια σε γλάστρα στο μπαλκονι 2 χρόνια
Τελευταία έχει άσχημη εικόνα – μη υγιή.
Κιτρινισμενα και παραμορφωμενα φυλλα, ξερά κλαδάκια …
τι μπορω να κανω (κατα προτιμηση χωρις φυτοφαρμακα)
Ευχαριστώ
ΥΓ: Εχω και μια λεμονια – καλη είναι αλλά προληπτικά υπάρχουν καποια μυστικά για τη φροντίδα της?
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Σεπτέμβριος 26, 2018
Καλησπέρα Ζωή.
Το περγαμόντο είναι από τα αγαπημένα εσπεριδοειδή δέντρα που μπορούμε να έχουμε σε γλάστρα όπως η λεμονιά και η πορτοκαλιά. Το κίτρινισμα στο φύλλωμα του περγαμόντο μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή και στην έλλειψη λίπανσης με βιολογικό λίπασμα γενικής χρήσης καθώς και σίδηρο. Η παραμόρφωση των φύλλων μπορεί να είναι λόγω προσβολής από το έντομο του φυλλοκνίστη. Καλό είναι να καθαρίσεις τα ξερά κλαδάκια και να ψεκάσεις με οικολογικό σκεύασμα χαλκού και θερινού πολτού. Επίσης η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος και συμπληρωματικά σιδήρου θα βοηθήσει στην τόνωση και στην ανάπτυξη του περγαμόντο.
Σχετικά με την φροντίδα της λεμονιάς, δες το σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες.
Bιολέττα Σεπτέμβριος 21, 2018
Γεια σας εχω μια διπλαδενια εδώ και ενάμισι μηνα η οποια στην αρχη αρχιζαν να κιτρινιζουν τα φυλλα της και να πεφτουν .Στην συνεχεια αρχιαζαν να κιτρινιζουν και τα μικροτερα φυλλα και προσεξα ότι στο πισω μερος και των πρασινων φυλλων κατι μαυρα στιγματα όχι εξωτερικα αλλα εσωτερικα .Μου συστησαν ένα εντομοκτονο decis με το οποιο το ψεκασα αφησα να περασει μια εβδομαδα και το ξαναψεκασα.παρατηρησα επισης και καφετια φυλλα όπως επισης όταν κλαδεψα τις ξεραμενες του ακρες εκει που είναι ζωντανο το φυτο εβγαζε εάν ασπρο κολλωδες υγρο είναι φυσιολογικο?τι ακριβως συμβανει?
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Σεπτέμβριος 21, 2018
Καλησπέρα Βιολέττα. Οι βλαστοί της διπλαδένιας περιέχουν αυτό το γαλακτώδες υγρό που όταν το κλάδέψεις βγαίνει από τις τομές. Θα σου πρότεινα να προσθέσεις υγρό λίπασμα στην διπλαδέια να αναβλαστήσει. Πρόσθεσε να μην την ποτίζεις υπερβολικά γιατί προκαλέιται κιτρίνισμα στα φύλλα. Δες περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα της διπλαδένιας στο σχετικό μας άρθρο.
Bιολέττα Σεπτέμβριος 22, 2018
Ευχαριστω πολύ
Χριστινα Ιούλιος 29, 2018
Καλησπέρα μόλις μπήκα κ διάβασα τις πολύτιμες συμβουλές σας. Εγώ έχω ένα κινέζικο γιασεμι του οποίου τα φύλλα κιτρινιζουν. Μήπως ξέρετε γιατί; τι πρέπει κάνω; σας ευχαριστώ
Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 3, 2018
Καλησπέρα Χριστίνα κα ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με το κινέζικο γιασεμί ή πλουμπάγκο, το κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή στην έλλειψη σιδήρου. Δες αναλυτικές συμβουλές για τη φροντίδα του πλουμπάγκο στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Ηλίας Ιούνιος 17, 2018
Καλησπέρα!
Φύτεψα με σπόρο καυτερές πιπεριές για καλλιέργεια σε γλάστρα αλλά τώρα που είναι ακόμα μικρές εμφανίζουν μικρές αφίδες στην κορυφή …Τί μπορώ να κάνω;Γίνεται να ψεκάσω χωρίς σαπούνι;
Ευχαριστώ!
Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 21, 2018
Καλησπέρα Ηλία. Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί τριμμένο πράσινο σαπούνι για την αντιμετώπιση των αφιδών για να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Μιχάλης Ιούνιος 7, 2018
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ψακάσω τα κηπευτικά μου, (μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες και κολοκύθια) τόσο για την προστασία από έντομα όσο και για την προστασία από μύκητες. Πόσες ημέρες διαφορά πρέπει να έχει ο ψεκασμός για τα έντομα από αυτόν για τους μύκητες;
Ευχαριστώ!
Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 9, 2018
Καλησπέρα Μιχάλη. Σου προτείνω να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον 1 εβδομάδα μεταξύ των ψεκασμών για να μην στρεσαριστούν τα φυτά, ειδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.
Μιχάλης Μάιος 28, 2018
Καλημέρα!
τι θα συμβεί αφού τοποθετήσουμε την μπύρα με τα μαρουλόφυλλα,θα μείνουν μέσα τα σαλιγκάρια? θα ψοφήσουν μετά? θα μεθύσουν και θα αφήσουν τα φυτά μας ήσυχα ?
Ευχαριστώ!!
Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 29, 2018
Γεια σου Μιχάλη. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τις αναθυμιάσεις της μπύρας, πέφτουν μέσα στα κεσεδάκια της μπύρας και πνίγονται.
Μάριος Μάιος 18, 2018
Γειά σας,
Έχω ένα γιασεμί ενός έτους στο μπαλκόνι φυτεμένο σε γλάστρα και παρά τη ζωντάνια που είχε πέρσι το καλοκαίρι, τώρα φαίνεται ταλαιπωρημένο με ελάχιστους φρέσκους βλαστούς. Υποψιάζομαι ότι έχει προσβληθεί απο έντομο ή τετράνυχο. Γενικά αποφεύγω τα ψεκάσματα στα φυτά για οικολογικούς λόγους αλλά θα εφαρμόσω την πιο πάνω συνταγή. Η ερώτηση μου είναι όταν αραιώσουμε το μίγμα σε 1 λίτρο νερού για 24 ώρες, πρέπει να είναι κλειστό αεροστεγώς;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018
Ναι, πρέπει να είναι κλειστό αεροστεγώς.
Μάριος Μάιος 30, 2018
Καλημέρα σας! Έχω ήδη ψεκάσει το γιασεμί μου με το παρασκεύασμα για το έντομο και τετράνυχο. Πότε πρέπει τώρα να ψεκάσω ξανά το γιασεμί; Να το αποφύγω τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι ή δεν υπάρχει πρόβλημα; Επίσης πόσο καιρό αντέχει το παρασκεύασμα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 3, 2018
Γεια σου Μάριε! Επανέλαβε τον ψεκασμό μετά από δέκα μέρες. Ψέκασε όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες των 30°C. Το σκεύασμα διατηρείται για λίγες μόνο μέρες, περίπου δέκα.
Βαγγέλης Μάιος 16, 2018
παρακαλώ θα ήθελα να ξέρω πως μπορώ να αντιμετωπίσω
(με οικολογικό τρόπο )μερική ξήρανση στα εσωτερικα «φύλλα»γύρο απο τον κορμό του δένδρου.
Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018
Γεια σου Βαγγέλη! Καθάρισε τα ξερά φύλλα και ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα.
Σωτηρης Μάιος 3, 2018
καλημερα ,πολυ χρησιμες συμβουλες για καποιον ερασιτεχνη ‘κυπουρο’ ,η απορια μου ειναι αν μπορουμε να κανουμε ενα προληπτικο ψεκασμο με υλικα σπιτιου διχως να εχει εμφανιστει καποιο ζιζανιο η αρρωστια ,αν μπορουμε να αποφυγουμε ετσι μελλοντικα προβληματα για τα φυτα μας
Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 6, 2018
Γεια σου Σωτήρη! Ασφαλώς ο προληπτικός ψεκάσμος των φυτών μας, κάθε 2 βδομάδες βοηθά ώστε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα από προσβολές εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών. Πάντως, όταν ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα, πάντα εφαρμόζουμε πρώτα δοκιμαστικά σε ένα φυτό. Περιμένουμε μία ημέρα και εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, όπως έγκαυμα στο φύλλωμα, συνεχίζουμε με ασφάλεια, την εφαρμογή και στα υπόλοιπα φυτά του κήπου μας.
Γράψε το δικό σου σχόλιο: