3 οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά (+video)
Αξιοποιώντας καθημερινά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή τα φυτά μας και να τα προστατέψουμε από διάφορα έντομα, μυκητολογικές ασθένειες, τον τετράνυχο και τα σαλιγκάρια εφαρμόζοντας τρεις ενδιαφέρουσες οικολογικές μεθόδους.
1. Αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών με φυσικό τρόπο
Για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες μυκητολογικές ασθένειες στον κήπο μας, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα οικολογικό σκεύασμα για να ψεκάσουμε τα φυτά μας, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά.
Υλικά
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα,
• 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι,
• 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο,
• 1 κουταλάκι ξύδι.
Εφαρμογή
Ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα, το σαπούνι, και το ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό. Ανακινούμε καλά, και στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύδι. Αφού ανακατέψουμε ξανά το διάλυμά μας είναι έτοιμο. Ψεκάζουμε τα φυτά, στην πάνω αλλά και στην κάτω μεριά των φύλλων, για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, κάθε δυο βδομάδες, κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.
2. Aντιμετώπιση σαλιγκαριών με φυσικό τρόπο
Για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από τα σαλιγκάρια, με βιολογικό και οικολογικό τρόπο, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα έξυπνο σχέδιο αντιμετώπισης χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά.
Υλικά
• Άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι
• Μπύρα
• Στάχτη από το τζάκι
• Μερικά κομμένα μαρουλόφυλλα ή λαχανόφυλλα
Εφαρμογή
Σε μικρή απόσταση από τα φυτά τοποθετούμε τα κεσεδάκια μέσα στο χώμα, με τέτοιο τρόπο ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος και προσθέτουμε τη μπύρα. Για να ολοκληρωθεί το δόλωμα προσθέτουμε κομμένα μαρουλόφυλλα και λαχανόφυλλα διάσπαρτα στο χώμα. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τα φύλλα και το άρωμα της μπύρας. Συμπληρωματικά αξιοποιούμε τη στάχτη από το τζάκι και την τοποθετούμε γύρω από τα φυτά. Έτσι δημιουργούμε ένα φυσικό εμπόδιο για τα σαλιγκάρια. Επειδή η στάχτη απομακρύνεται σταδιακά με τη βροχή, πραγματοποιούμε συχνές εφαρμογές.
3. Αντιμετώπιση εντόμων και τετράνυχου με φυσικό τρόπο
Για να αντιμετωπίσουμε διάφορα έντομα καθώς και τον τετράνυχο στον κήπο, με βιολογικό και οικολογικό τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο σκεύασμα με φυσικά υλικά.
Υλικά
• 10 γραμμάρια σκόρδο,
• 20 γραμμάρια κρεμμύδι,
• 10 γραμμάρια τριμμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
• 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και
• 1 λίτρο νερό
Εφαρμογή
Βάζουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά, μαζί με το πράσινο σαπούνι και 100 γραμμάρια νερό σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνουμε το μίγμα σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια, αφού σουρώσoυμε το διάλυμα, ψεκάζουμε τα φυτά μας. Για αποτελεσματική προστασία από έντομα και τον τετράνυχο επαναλαμβάνουμε κάθε δύο εβδομάδες, κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.
Κι ένα μυστικό για το ψέκασμα με οικολογικά σκευάσματα
Όταν ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα, πάντα εφαρμόζουμε πρώτα δοκιμαστικά σε ένα φυτό. Περιμένουμε μία ημέρα και εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, όπως έγκαυμα στο φύλλωμα, συνεχίζουμε με ασφάλεια, την εφαρμογή και στα υπόλοιπα φυτά του κήπου μας.
Καλησπέρα, στο μαϊντανό και τον δυόσμο παρατήρησα αφρό σαν από σαπούνι, βρήκα έντομα που αναφέρονται ως Willow Spittlebug. Γνωρίζετε κάποια φυσική αντιμετώπιση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Ψέκασε με διάλυμα πράσινου σαπουνιού, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.
Καλησπερα εχω ενα μπροκολο ποσους καρπους θα βγαλει την δευτερη φορα? Επισεις μου το εχουν καταφαει τα σαλιγκαρια τι μπορω να κανω για αυτο?
Καλησπέρα. Οι ποικιλίες μπρόκολου με παραπούλια βγάζουν ένα αρχικά μπρόκολο και 4-5 μικρότερα στη συνέχεια. Για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών δες το σχετικό μας άρθρο.
Καλό Σαββατοκύριακo, η ερώτησή μου είναι πώς μπορώ να φτιάξω φυσική πυρεθρίνη για την καταπολέμηση της καπνιάς σε συνδιασμό με θερινό πολτό.
Καλησπέρα Άρη. Η φυσική πυρεθρίνη σε συνδυασμό με θερινό πολτό βοηθά στην καταπολέμηση της ψώρας και των κοκκοειδών σε φυτά και δέντρα που δευτερογενώς προσβάλλονται από την καπνιά.
Καλησπερα!
Έχω διαφορα φυτά σε γλάστρα (ενδεικτικά σέλινο, φράουλες, μαρούλι, ρίγανη, ιβισκο, γαρδενια κα).
Κάθε χρόνο βασανίζομαι με το να αντιμετωπίσω διαφορα ζουζούνια τύπου κάμπιες, μελιγκρα κτλ, και μέχρι να φύγουν έχει φύγει μαζί και το καλοκαίρι (ή το φυτό).
1) Αν ψεκάζω κάθε βδομάδα προληπτικά με το διάλυμα σαπουνιού/οινοπνεύματος μπορώ να προφυλαχθω από την πλειοψηφία των μαμουνιων ή πρέπει να προσθέσω και κάτι ακόμα;
2) θα επιλέγατε μήπως κάποιο έτοιμο σκεύασμα φυτωρίου για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα;
Ευχαριστώ!
Καλησπέρα Στέφανε. Σχετικά με τα ερωτήματα σου για τα φυτά που έχεις σε γλάστρες,
1) Μπορείς να ψεκάζεις προληπτικά με διάλυμα σαπουνιού και οινόπνευμα τα φυτά σου για την προστασία από έντομα.
2) Για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση, μπορείς να προμηθευτείς βιολογικό σκεύασμα αλάτων καλίου που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα για να ψεκάσεις το φύλλωμα των φυτών.
Καλή χρονιά με υγεία! Συγχαρητήρια για τη σελίδα και θερμές ευχαριστίες για τις συμβουλές!
Θέλω να φυτέψω 2 ελιές, σε μέρος όπου έχουν ξεραθεί σταδιακά 3 μανταρινιές. Σκάβοντας τον ένα λάκκο, βρήκα 3 σκουλήκια, μάλλον μηλολόνθης. Σκέφτομαι να εφαρμόσω το εκχύλισμα σκόρδου, που περιγράφετε, πριν τη φύτευση. Τι θα προτείνατε; (Έδαφος αρκετά αργιλώδες, κρατά πολύ το νερό. Περιοχή: Ρίο).
Καλή χρονιά Γιώργο. Πέραν του σκευάσματος με εκχύλισμα σκόρδου, θα σου πρότεινα να προσθέσεις κοπριά και κομπόστ στον λάκκο φύτευσης για να βελτιώσεις το αργιλώδες χώμα που έχεις και να έχουν καλύτερη ριζοβολία τα δενδρύλλια που θα φυτέψεις.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΕΧς ΤΡΕΙΣ ΛΕΜΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΩΝΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΦΙΛΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤςΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΓΥΜΝΕΣ ΠΟ ΦΥΛΛΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Καλημέρα Ανδρέα και καλή χρονιά! Οι λεμονιές σε γλάστρα στο μπαλκόνι χάνουν τα φύλλα τους λόγω της παγωνιάς ειδικά αν είναι και σε βορεινό μπαλκόνι που έχει δυνατό άνεμο. Μετέφερε τις γλάστρες με τις λεμονιές σε πιο προφυλαγμένο σημείο και μπορείς να προσθέσεις και αντιανεμικό ή αντιπαγετικό δίχτυ για την προστασία τους. Στις αρχές της άνοιξης, κλάδεψε τις ελαφρά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα. Δες και το άρθρο μας για τις συμβουλές φροντίδας λεμονιάς σε γλάστρα.
Πώς μπορώ να εξαλείψω τα μικρά σκουλήκια που τρώνε τα φύλλα της τριανταφυλιας που έχω στο μπαλκόνι; Ελπίζω να μην σας κουράζω αλλά βλέπω ότι απαντάτε πρόθυμα. Ευχαριστώ
Καλησπέρα Σωτηρούλα. Δες το αναλυτικό μας άρθρο για την αντιμετώπιση των καμπιών στις τριανταφυλλιές.
Έχω μια λεμόνια που δεν καρπει εδώ και 4 χρόνια. Λείπει κάτι από το έδαφος. Είναι δένδρο 10 ετών. Ευχαριστώ
Καλημέρα. Πιθανότατα, η λεμονιά χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα και προσθήκη λιπάσματος. Δες αναλυτικές συμβουλές για την καλλιέργεια λεμονιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Εχω στο μπαλκονι διαφορα φυττα, εχω προβλημα μετον φικο και τους υβισκους μου βγαζουν στα φυλλα υγρο κολωδες, τι μπορω να κανω.
Καλησπέρα Αντώνη. Πιθανότατα, ο φίκος και οι ιβίσκοι έχουν προσβληθεί από μελίγκρα και βγάζουν υγρό κολλώδες σα μελιτώματα. Μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα αλάτων καλίου ή θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις.
Καλησπέρα,
Παρατήρησα στα φύλλα λεμονιάς, που έχω σε γλάστρα στο μπαλκόνι, ένα άσπρο έντομο το οποίο γεννάει και μικρά άσπρα αυγά ( από μικρή ερευνα που έκανα διαδικτυακά φαίνεται να είναι cotton cushion scale). Πως μπορώ να εμποδίσω την εξάπλωσή του; Διάβασα ότι μπορεί να βοηθήσει ψέκασμα με ισοπροπυλική αλκοόλη!;
Ευχαριστώ!
Καλησπέρα. Μπορείς να ψεκάσεις τα φύλλα λεμονιάς με διάλυμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις τon ψευδόκοκκο που έχει προσβάλλει τη λεμονιά σου.
Καλημέρα
Πιστεύω ότι στις τομάτες μου έχουν θριπες.Πψς αντιμετωπίζονται?
Καλησπέρα Θανάση. Για την αντιμετώπιση του θρίπα στις ντοματιές σου, μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα. Διαφορετικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη συνταγή με το σκόρδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά που προτείνουμε.
Καλημέρα σας, κατ’αρχήν συγχαρητήρια για το site σας, πολύ χρήσιμο!!
Τα φύλλα στα Πουλιά του παραδείσου μου δεν φαίνονται φρέσκα. Κάποια έχουν κάπως χλωμιάσει και κάποια σουρώνουν προς τα μέσα. Τι μπορεί να έχουν?
Καλησπέρα Ανδριανή. Πιθανότατα, οι στρελίτσιες (πουλιά παραδείσου) να θέλουν συχνότερο πότισμα και να έχουν μία θέση πιο φωτεινή.
Καλημέρα σας. Εχω πρόβλημα με περονοσπορο σε καποιες ντοματιες μου και σκοπεύω να ψεκασω με σόδα. Παράλληλα όμως χρησιμοποιώ και βακιλλο θουριγγιας για την tuta. Ήθελα να ρωτησω αν μπορουν τα δύο σκευάσματα να χρησιμοποιηθουν συνδυαστικα, ή θα προκύψει πρόβλημα στα φυτά? Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα Κυριακή. Καλύτερα να μην συνδυάσεις βάκιλο Θουριγγίας και μαγειρική σόδα αλλά να ψεκάσεις ξεχωριστά με μεσοδιάστημα 4-5 μέρες τουλάχιστον.
Καλημερα θα ηθελα να ρωτησω αν ψεκασω με το σαπουνονερο και οινοπνευμα τα κηπευτικα για μελιγκρα μετα απο ποσες μερες κανουμε συγκομιδη?
Καλησπέρα Άγγελε. Μπορείς άμεσα να κάνεις συγκομιδή μετά την εφαρμογή διαλύματος πράσινου σαπουνιού στα φυτά για αντιμετώπιση της μελίγκρας.
Έχω φυτέψει κόκκινο σφένδαμο καί φωτινειες.Ενω πέρυσι έβγαλαν φύλλα φέτος ο σφένδαμος δεν έχει ανθίσει ακόμη και οι φωτινειες είτε καίγονται είτε βγάζουν φύλλα και ξεραίνονται.
Πότιζε τακτικότερα τα φυτά σου και πρόσθεσε υδατοδιαλυτό λίπασμα τύπου 20-20-20.
Καλημερα!
Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ιστοσελίδα σας και να σας ευχαριστήσω για τις άριστες και πολύ πρακτικές συμβουλές.
Έχω φυτεύει σμέουρο σε μεγάλη γλάστρα και τώρα βρίσκεται στην ανθοφορία του ! Παρατήρησα ωστόσο δυο προβλήματα 1) ότι ένα- δυο φύλλα είχαν πολλές μικρές τρυπίτσες σαν δαντέλα και ακριβώς τα διπλανά τους ήταν κολλημένα προς τα μέσα και είχαν μέσα τους κάτι μικρά έντομα σαν ψείρες… αυτά τα αφαίρεσα και τα πέταξα, ωστόσο τι μπορώ να κάνω προληπτικά πριν εξαπλωθούν σε όλο το φυτό; 2) το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι κάποια φύλλα φαίνεται σαν να έχουν φαγωθεί από σαλιγκάρι αλλά σαλιγκάρι δεν βρήκα στην γλάστρα.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας
Καλλιρρόη
Καλησπέρα Καλλιρόη.
Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας που πιθανότατα έχει προσβάλλει το σμέουρο, ψέκασε με διάλυμα πράσινου σαπουνιού διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Τα φαγωμένα φύλλα μπορεί να οφείλονται σε κάμπια ή και από ακρίδα. Σκόνισε τα φύλλα με βάκιλο Θουριγγίας που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.
Μεταφυτευσα σε γλάστρα ρυγχοσπερμο ύψους ενάμισι μέτρο και βουκαμβίλια νάνο. Έπεσαν όμως τα λουλούδια από το ρυγχοσπερμο μετά από ένα μήνα. Εβαλα λίπασμα για τις ρίζες. Χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο; Μπορώ το καλοκαίρι να συνεχίσω να βάζω λίπασμα; Κάθε πότε πρέπει να τα ποτίζω το καλοκαίρι; Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Σαπφώ. Πότιζε 2 φορές την εβδομάδα το ρυγχόσπερμο και μία φορά τη βδομάδα την βουκαμβίλια. Μπορείς να βάζεις λίπασμα την περίοδο του καλοκαιριού εκτός από την περίοδο του καύσωνα όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα του ρυγχόσπερμου την φροντίδα της βουκαμβίλιας στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλησπέρα για το εντομοκτόνο και το μυκητοκτόνο μπορούμε να ψεκάσουμε την ίδια μέρα? πρώτα το ένα και μετά το άλλο? μη πως είναι καλύτερο το σκεύασμα που έχετε με την μαγειρική σόδα και το ελαιόλαδο που κάνει για έντομα(όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα κι ο τετράνυχος) και για μυκητολογικών ασθενειών (ωίδιο, περονόσπορος) ή όχι?
Καλησπέρα Βάσω. Μπορείς να κάνεις εναλλαγές με τα δύο σκευάσματα που προτείνουμε και να χρησιμοποιείς ένα κάθε εβδομάδα.
Καλησπέρα σας… Στην αυλή του σπιτιού μου είχε η γιαγιά κατά σαν παρτέρι εκεί πέρα έχω φυτέψει φυτά τα οποία πέρα από τα σαλιγκάρια τα βλέπω να είναι περικυκλωμένα από μυρμήγκια και τα φύλα των καλλωπιστικών φυτών είναι με “τρύπες”.
Τι θα μπορούσα να κάνω για να μην τα χάσω?
Καλησπέρα Παναγιώτα. Πιθανότατα τα φυτά σου έχουν προσβολή από μελίγκρα και αλευρώδη που δημιουργούν μελιτώματα και επισκέπτονται τα μυρμήγκια για να βρούν τροφή. Ψέκασε με διάλυμα πράσινου σαπουνιού τα φυτά για να αντιμετωπίσεις και τα μυρμήγκια στον κήπο. Για τις τρύπες στα φυτά που πιθανότατα οφείλονται σε κάμπιες, σκόνισε με σκόνη βάκιλου Θουριγγίας.
Έχω δύο τριαντάφυλλα Τα φύλλα τους έχουν κάτι σαν δαγκώματα ομοιόμορφα ..τι να κάνω ? ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα Άννα. Πιθανότατα, να είναι ακρίδες που έφαγαν το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς. Σκόνισε το φύλλωμα με κανέλλα τριμμένη.
Άννα, κάνε αυτό που λέει εδώ στη σελίδα “Αντιμετώπιση εντόμων και τετράνυχου με φυσικό τρόπο”
Πήρα κι εγώ μία από λαϊκή όμορφη μικρούλα με ασπρα και κίτρινα τριαντάφυλλα. Ξαφνικά είδα δαγκώματα στα φύλλα της και κάθε μέρα όλο και πιο πολλά. έπεσαν τα τριαντάφυλλα έπεσαν τα μπουμπούκια κ το μόνο που έμενε ήταν τα φαγωμένα φύλλα. Επειδή δεν ήξερα τι να κάνω, έψαξα και βρήκα αυτό που λέει εδώ η σελίδα. Έτσι είπα να το προσπαθήσω. Έφτιαξα το μείγμα με περίπου αναλογίες που λέει εδώ, γιατί δεν είχα πως να τα μετρήσω και ναι είναι αποτελεσματικό. Καθάρισα τα φαγωμένα και πλέον βγάζει καινούρια και δεν υπάρχει δάγκωμα. Το μόνο θέμα είναι ότι μυρίζει άσχημα το μείγμα αλλά είναι για λίγα λεπτά μετά δε μυρίζει καθόλου.
Το χρησιμοποίησα και στην γαριφαλίτσα που ενα πρωί είδα να έχει λίγο άσπρο σαν πυκνός ιστός, το έβγαλα μιας που ηταν λίγο και την ψέκασα..
Καλησπέρα σας, πήρα πριν λίγες μέρες μια τριανταφυλλία σήμερα ανακάλυψα πάνω στα μπουμπούκια της κάτι πράσινα αλλά και καφετί ζωήφια, δεν έχω καταλάβει τι είναι μελίγκρα, τετράνυχο ? επίσης την είχα ψεκάσει με το οικολογικό ψέκασμα που έχετε στο σαίτ σας για τη μελίγκρα ( το χρησιμοποιώ απο πέρσι για τη σουρφίνια μου που εόχε κολλήσει και την έσωσα και φέτος είναι καλύτερη απο όταν τη πήρα) !
Καλημέρα Βασιλική. Πιθανότατα πρόκεται για μελίγκρα πάνω στα μπουμπούκια της τριανταφυλλιάς σου. Δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της μελίγκρας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Αγαπητοί φίλοι,
Εχω τρία μικρά δένδρα του 1,5 μέτρο περίπου πορτοκαλιες & μανταρινιές που είναι γεμάτα άνθη. Παρατήρησα ότι τα φύλλα αρχίζουν να γυαλίζουν να σγουρένουν ..και να εμφανίζουν σαν ψωρίαση με σαν μια πάχνη . Τι μπορώ να κάνω
Καλημέρα Γεώργιε. Πιθανότατα, οι πορτοκαλιές σου και οι μανταρινιές σου έχουν προσβληθεί από μελίγκρα, το έντομο που σγουραίνει τα φύλλα και δημιουργί μελιτώματα που γυαλίζουν. Δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της μελίγκρας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Γεια σας,ψέκασα τις αγγουριάς μου τα φύλλα με το σπιτικό διάλυμα από σαπούνι ελαιόλαδο και σόδα προληπτικά, όμως την επόμενη μέρα τα φύλλα ήταν με στίγματα σαν να τα έκαψα ?τι μπορώ να κάνω σας παρακαλώ; Ευχαριστώ ..
.
Καλησπέρα Πόπη. Καταρχήν, πρέπει να βάζουμε προσεκτικά τις αναλογίες που προτείνουμε. Σε μικρά φυτά αγγουριάς, ειδικά αν ο ψεκασμός γίνει μεσημεριανές ώρες μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα στο φύλλωμα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να κάνεις ψεκασμό και πότισμα με εκχύλισμα φυκιών που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα για να τονώσεις τις αγγουριές σου και να βγάλουν καινούριο φύλλωμα και καρπούς.
εχω μια βερικοκια μικρη φετος εβγαλε 4-6 βερικοκα αλλα βλεπω κομιωση στον κορμο τι μπορω να κανω οσο ειναι νωρις ευχαριστουμε για τις συμβουλες σου ειναι πολυτιμες
Καλημέρα Σταυρούλα. Το σύμπτωμα της κομμίωσης σε καρποφόρα δέντρα συνήθως οφείλεται στον μύκητα Φυτόφθορα (Phytophtora) που επιβιώνει στο έδαφος και εκδηλώνεται με κομμίωση (δηλαδή εκκριση κόλλας) ή και με σήψη στην βάση του κορμού (λαιμός) του δένδρου καθώς και στις ρίζες.
Για την προληπτική αντιμετώπιση της ασθένειας, λαμβάνουμε τα παρακάτω μέτρα:
α) Χρησιμοποιούμε υγιή πιστοποιημένα δενδρύλλια από αξιόπιστα φυτώρια
β) Αλείφουμε τον κορμό του δέντρου μέχρι ένα μέτρο με βορδιγάλιο πολτό (γαλαζόπετρα με ασβέστη) και λίγο κάτω από την επιφάνεια
γ) Φροντίζουμε η βάση του κορμού του δέντρου να μην έρχεται σε επαφή με το νερό άρδευσης
δ) Αποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία με τα ποτίσματα και εξασφαλίζουμε παράλληλα καλή αποστράγγιση
ε) Αποφεύγουμε να δηιμιουργούμε πληγές κοντά στο λαιμό των δένδρων
στ) Αποφεύγουμε να κρατάμε τους καρπούς σε νεασρά δενδρύλλια 1-3 ετών όταν καρποφορούν γιατί εξαντλούνται και είναι ευαίσθητα στην ασθένεια
η) Διατηρούμε τα δενδρύλλια σε καλή θρεπτική κατάσταση παρέχοντς την κατάλληλη λίπανση
θ) Κάνουμε πότισμα στη ρίζα του δέντρου με διάλυμα θεικού χαλκού (γαλαζόπετρας)
1/ Για προστασια των φυτων απο τι μυκητολογικες ασθενειες με μαγειρικη σοδα ξυδι και ελαιολαδο πρεπει να περομενουμεν να εμφανιστουν οι ασθενειες η μπορουμεν να τα ψεκαζουμεν προληπτικα
2/ επισης το ψεκασμα με σκορδο κρεμμυδι καυτερη πιπερια και πρασινο σαπουνι σε λαχανικα μπορει να γινετε προληπτικα και ποτε μπρορουμε να αρχισουμε να ψεκαζουμεν
Καλησπέρα Καλυψώ. Οι ψεκασμοί για την προστασία των φυτών καλύτερα να γίνονται προληπτικά και να επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα.
Γεια σας μια απορια τι εντομοκτονο μπορω να χρησιμοποιησω για κακτους
Καλησπέρα Νίκη. Μπορείς να δοκιμάσεις το σκεύασμα με πράσινο σαπούνι ή φυσική πυρεθρίνη που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
Οι κάκτοι μου προσβάλλονται από βαμβακίαση και μελίγκρες. Κάποτε που η προσβολή ήταν έντονη και μαζική (είχαν κολλήσει από γειτονικές πορτοκαλιές) και επειδή είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά φυτά, τους έβγαλα από το χώμα (περιοχή Νέας Μάκρης, τα φυτεύω κατευθείαν στο έδαφος) και για δύο μέρες, τους έπλυνα έναν έναν με αραιό διάλυμα αλκοόλ και μετά σαπουνόνερο, τους ξέπλυνα καλά, τους άφησα να στεγνώσουν και τους ξαναφύτεψα. Μοναδική παρενέργεια: κοψομεσιάστηκα. Αυτό ισχύει για τους μικρούς σε μέγεθος, oι μεγάλοι (Echinocactus grusonii, Cereus) σε μέγεθος και ηλικία έχω παρατηρήσει ότι δεν προσβάλλονται. Αν συμβεί, μπορούν να ψεκαστούν με αραιό διάλυμα αλκοόλ και να ξεπλυθούν καλά.
Καλησπέρα Βαγγέλη. Μπορείς να κάνεις τον συνδυασμό για τον ψεκασμό των κάκτων διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και ένα κουταλάκι γλυκού οινοπνεύματος σε ένα λίτρο νερό
Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω έχω βάλει στον κήπο που φραουλες έχουν καρπούς κ τα φύλλα τους είναι πλατιά. Η πρότες φραουλες που έκοψα ήταν πολύ καλές αυτές που είναι να γίνουν τώρα είναι πολύ μικρές δεν στραγαλια κ ορισμένα φύλλα είναι ξερα.
Καλησπέρα Φώτη. Αφαίρεσε τα ξερά φύλλα της φράουλας και πρόσθεσε βιολογικό λιπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για να γεμίσουν και να γλυκάνουν οι καρποί της φράουλας. Δες αναλυτικές συμβουλές για την καλλιέργεια της φράουλας στο σχετικό΄άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλημερα σας, το site σας ειναι πραγματικος θησαυρος για ολους εμας που το παλευουμαι σε γλαστρες στα μπαλκονια μας. Ηθελα να σας ρωτησω αν τα φυσικα σκευασματα μπορουν να αποθηκευτουν για μελλοντικη χρηση; επισης, αν θα πρεπει να εφαρμοσουμε 2 απο αυτα στα φυτα μας π.χ πρασινου σαπουνιου και σκορδου με ποσες μερες εναλλαγη και συχνοτητα το κανουμε; ευχαριστουμε πολυ για τη σπουδαια βοηθεια. Με εκτιμηση, Μιχαλης
Καλησπέρα Μιχάλη. Καλύτερα να μην τα αποθηκεύουμε γιατί μπορούν να χάσουν μέρος της δραστικότητας τους. Μπορούμε τις εφαρμογές του πράσινου σαπουνιού και του σκόρδου να τις εναλάσσουμε κάθε εβδομάδα.
Τα φύλλα του ιβίσκου μου που ειναι σε γλάστρα γέρνουν προς τα κάτω, σχεδόν κατακόρυφα. Κάποια απο αυτά ειναι κίτρινα κατα το ήμισυ και ξερά καφετί στις άκρες. Τι μπορώ να κανω;
Καλησπέρα Σαπφώ. Θα ήταν καλό να τον μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα και να βάλεις υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά. Περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες για την φροντίδα του ιβίσκου, δες στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλησπέρα σας. Έχω μια φραουλιά μέσα σε γλάστρα στο μπαλκόνι και ανάμεσα στο χώμα και στους μίσχους της έχει εμφανιστεί αφρός. Τι μπορεί να είναι αυτό και πώς μπορεί να καταπολεμηθει; Και μια ακόμα ερώτηση. Αν μετά την οποιαδήποτε θεραπεία, μπορούμε να φάμε τους καρπούς της ή όχι. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Καλησπέρα Δημοσθένη. Πιθανότατα πρόκειται για έντομο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με σάπωνες αλάτων καλίου που είναι οικολογικό σκεύασμα και μπορείς να καταναλώσεις άμεσα τους καρπους.
Αν ψεκασουμε απόγευμα με θερμοκρασία κατω των 30 και την επόμενη η θερμοκρασία ανέβει περισσότερο από 30 (καλοκαίρι δηλαδή) θα έχουμε εγκαύματα στα φυτά?
Καλησπέρα Αντρέρα. Συνήθως δεν συμβαίνει να πάθουν εγκαύματα τα φυτά αρκεί να μην ψεκάσεις υπερβολικά σε κάθε φυτό.
καλημερα,
σχεδον σε ολα τα φυτα μου στο κηπο στα φυλλα αλλα κ στον κορμο ειναι γεματα με ασπρα μικρα μικρα στοιχεια κ τα φυτα δειχνουν λιγο μαραμενα ,
πηρα κατι σκουνες κ υγρα αλλα τιποτα
περιμενω τις συμβουλες σας!!
Γεια σου Δέσποινα. Πιθανότατα τα φυτά σου εχουν προσβληθεί από ψώρα (κοκκοειδή) ή βαμβακάδα. Για την αντιμετώπιση τους ψέκασε με οικολιγικό σκεύασμα θερινού ποολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.
το γιασεμι μου ενω εχει μεγαλωσει πολυ, ειναι και παλιο σχεδον 30 χρονων, τα φυλλα του εχουν γεμισει μικρες τρυπουλες και δεν ειναι τρυφερα. Επισης αλλες χρονιες γεμιζε γιασεμακια ομως φετος εχει λιγους ανθους. Καθε χρονο το κλαδευω κατα τον Μαρτιο και μετα το κλαδεμα εχει ωραιους τρυφερους βλαστους. Φετος δεν βλεπεται…. Τι να κανω?σας ευχαριστω.
Καλησπέρα. Πιθανότατα το γιασεμί σου έχει προσβληθεί από κάποιο έντομο, πιθανότατα ψύλλα. Κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα και ψέκασε με θερινό πολτό το γιασεμί σου.
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις χρήσιμες συμβουλές σας! Έχω έντονο πρόβλημα με βαμβακίαση σε ορισμένα φυτά στην αυλή μου όπως το μεσημεράκι. Θα είχε αποτέλεσμα να καταφύγω στο γνωστό διάλυμα σαπουνιού-οινοπνεύματος ή πρέπει να καταφύγω σε πιο χημικά σκευάσματα, κάτι που απεύχομαι?!
Καλημέρα Πορτοκαλένια. Για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης σε διάφορα καλλωπιστικά όπως το μεσημεράκι, δεν θα έχεις ιδιαίτερο αποτέλεσμα με το διάλυμα σαπουνιού οινοπνεύματος. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού που μπορείς να προμηθευτείς σε γεωπονικά καταστήματα.
Σας ευχαριστουμε παρα πολυ για τις υπερπολυτιμες για μας συμβουλες σας. Εχω 4 Υβισκους δεντρακια σε μεγαλες γλαστρες, 3 χρονια ολανθιστους. Φετος πρωτη φορα, ψεκασα τα φυλλα προληπτικα με θερινο πολτο που απορροφηθηκε απο το χωμα. Μετα μρικες μερες ερριξα λιπασμα. Τα δεντρακια σταματησαν να μεγαλωνουν και μετα κιτρινισαν πολυ! Ξεπλυνα το χωμα με παρα πολυ νερο, γιατι καταλαβα οτι κατι απο αυτα που εκανα τα εβλαψε, ερριξα και εκχυλισμα φυκιων και ειδα οτι σταματισε το κιτρινισμα και εγιναν καταπρασινοι παλι με τα μπουμπουκια κρατημενα κλειστα οπως ηταν πριν τη ζημια. Μενουν ετσι στασιμοι και καταπρασινοι με κλειστα μπουμπουκια. Να αλλαξω τα χωματα με καινουρια? Τι γνωμη εχετε παρακαλω?
Χιλια ευχαριστω! Ναστε καλα.
Καλημέρα Ζανέτ. Προφανώς οι ιβίσκοι σου δυσκολεύτηκαν με το ψέκασμα στο φύλλωμα με θερινό πολτό είδικά να το έκανες μεσημεριανές ώρες και σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα φυτά σου στη φάση του στρεσαρίσματος από το θερινό πολτό ζορίστηκαν ακόμα περ΄σσότερο με την προσθήκη του λιπάσματος. Σε καμία περίπτωση πάντως το χώμα δεν έχει επηρεαστεί από το ψέκασμα με το θερινό πολτό. Θα οσυ πρότεινα φυσικά να μην αλλάξεις το χώμα και να προσθέσεις υγρό λιπασμα ανθοφορίας για να βοηθήσεις να ανοίξουν τα λουλούδια του ιβίσκου. Καλη επιτυχία.
Καλημέρα σας. Θα ήθελα κι εγώ να ρωτήσω κάτι σχετικά με τις τριανταφυλλιες. Τα ανθη τους τα τρώνε χρυσομυγες. Υπάρχει κάποιος τρόπος να τα προστατέψω;
Καλημέρα Ιωάννα. Για να αντιμετωπίσεις τις χρυσόμυγες που τρώνε τα άνθη της τριανταφυλλιάς, ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού ή διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης. Και τα δύο είναι οικολογικά σκευάσματα που μπορείς να προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.
Καλησπερα σας.
Οταν θελουμε να ετοιμασουμε μεγαλη ποσοτητα σκευασματος,πχ 8 λιτρα,ειναι σωστο να ετοιμασουμε τις αντιστοιχες ποσοτητες υλικων, να τις προσθεσουμε σε 1-2 λιτρα νερου και μετα το αποσταγμενο διαλυμα μας να το διαλυσουμε σε αλλα 5-6 λιτρα νερου?
Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Εϊναι σωστό η προδιάλυση των υλικών σε μεκρότερη ποσότητα πριν για να γίνει καλύτερη ανάδευση και να έχουμε ένα πιο ομογενοποιημένο διάλυμα κατά τον ψεκασμό.
καλησπέρα σας.
επιθυμώ να καλλιεργήσω ελιές για γλαστράκι .τι πρεπει να αγοράσω σπόρο ή κατι αλλο?σας ευχαριστω πολυ
Καλησπέρα Όλγα. Βεβαίως και μπορείς να φυτέψεις φυτό ελιάς σε γλάστρα για καλλωπιστικούς λόγους και να το έχεις στην αυλή ή στο μπαλκόνι σου. Δες το σχετικό αναλυτικό μας άρθρο για φύτευση ελιάς μπάλα σε γλάστρα.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω μαζί στο ίδιο δοχείο τα δύο οικολογικά σκευάσματα που προτείνετε (μυκητοκτόνο και εντομοκτόνο)?
Καλησπέρα Κώστα. θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις τα οικολογικά σκευάσματα (μυκητοκτόνο και εντομοκτόνο) που προτείνουμε ξεχωριστά.
Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τις ντάλιες. Έχω δύο φυτά σε γλάστρες εδώ και 1,5 μήνα τα οποία έχουν άτονο φύλλωμα (ή/και κιτρινισμένα πέταλα στις άκρες), εμφανίζουν κάποιου είδους σκουλήκι (άσπρο, μικρό[max 0,5-1cm], ) ανάμεσα στα πέταλα και για ενα διάστημα στα φυτά υπήρχαν και αφίδες. (Υποψιάζομαι ότι οι ντάλιες ήταν ήδη προσβεβλημένες από το φυτώριο). Καταπολέμησα τις αφίδες με 5-7 ψεκασμούς με νερό,οινόπνευμα και σαπούνι ανά 2-3 μέρες και αφαίρεσα κάποια από τα σκουλήκια. Επίσης μεταφύτευσα σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα (3,5L) για να αναπτυχθούν καλύτερα οι ρίζες αλλά οι ντάλιες δεν έχουν επανέλθει και τώρα εμφανίζονται κάποιου είδους μυγάκια ανάμεσα στα φύλλα. Στο χώμα, επίσης, δε φαίνεται να συγκρατείται καθόλου υγρασία και το νερό του ποτίσματος δύσκολα διαπερνά την επιφάνειά του (έχω χρησιμοποιήσει το ίδιο φυτόχωμα και σε άλλα φυτά(διμορφοθήκες,ζέρμπερες κλπ) χωρίς πρόβλημα). Γνωρίζετε τι μπορεί να εμποδίζει την ανάπτυξη του φυτου και πώς μπορώ να καταπολεμήσω τα άσπρα σκουλήκια και τα μυγάκια;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα Πολυδώρα. Μπορείς να ψεκάσεις με άλατα σαπώνων καλίου ή διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης για να αντιμετωπίσεις τα μυγάκια (αλευρώδης αν είναι λευκά) καθώς και τα σκουλήκια. Εναλλακτικά μπορείς να ψεκάσεις με την αυτοσχέδια συνταγή για εντομοκτόνο με σπιτικά υλικά που προτείνουμε στο άρθρο.
Ευχαριστώ πολύ! Τα μυγάκια δεν είναι άσπρα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δοκιμάσω τον ψεκασμό για τα σκουλήκια.
Καλησπέρα και πάλι Πολυδώρα. Δοκίμασε τον ψεκασμό και περιμένουμε να μας πεις τα αποτελέσματα.
Καλησπέρα, εχω μία ευρυοψις σε γλάστρα η οποια γεμισε με ψείρα. Περισυ την ψεκασα με γαλα και σαπουνι και κάηκε. Φετος ξαναπηρα παλι Ευρυοψι γιατί την λατρεύω και παλι γεμισε ψείρα. Τι μπορώ να κάνω ώστε να μην την χάσω παλι?
Καλησπέρα Βάσω.
Μπορείς να ψεκάσεις προληπτικά με πράσινο σαπούνι με τριμμένο πράσινο σαπούνι (1 κουταλία της σούπας σε ένα λίτρο νερό) μαζί με ένα κουταλάκι γλυκού οινόπνευμα και να ψεκάζεις προληπτικά το φυτό σου κάθε 2 βδομάδες κατά το σούρουπο και πάντα όταν οι θερμοκρασίες είναι μικρότερες των 30οC για να μην έχουμε προβλήματα από εγκαύματα.
Έχω έναν ιβίσκο σε γλάστρα αλλά έπιασε κάτι σαν μαμουνι στα φύλλα..Το ψέκασα με το σκεύασμα για μελιγκρα αλλά τα φύλα κιτρινίζουν πλέον στην άκρη τους.Η ΜΕΛΊΓΚΡΑ ΕΦΥΓΕ ΒΕΒΑΙΑ… αλλά ακόμα και τα καινούργια που βγάζει..τι πρεπει να συμπληρώσω να το σωσω,…;
Καλησπέρα Λέωντα. Πιθανότατα, το σκεύασμα που χρησιμοποιήσες για τη μελίγκρα δεν δημιουργησε το πρόβλημα το κιτρινίσματος των φύλλω στον ιβίσκο. Μάλλον είναι έλλειψη θρεπτικών στοιχείων που εμφανίζεται ειδικά μετά την περίοδο της παγωνιάς του χειμώνα. Θα σο πρότεινα να βάλεις λίπασμα καθώς και συμπληρωματικά σίδηρο.
καλημερα!
έχω μια περγαμοντια σε γλάστρα στο μπαλκονι 2 χρόνια
Τελευταία έχει άσχημη εικόνα – μη υγιή.
Κιτρινισμενα και παραμορφωμενα φυλλα, ξερά κλαδάκια …
τι μπορω να κανω (κατα προτιμηση χωρις φυτοφαρμακα)
Ευχαριστώ
ΥΓ: Εχω και μια λεμονια – καλη είναι αλλά προληπτικά υπάρχουν καποια μυστικά για τη φροντίδα της?
Καλησπέρα Ζωή.
Το περγαμόντο είναι από τα αγαπημένα εσπεριδοειδή δέντρα που μπορούμε να έχουμε σε γλάστρα όπως η λεμονιά και η πορτοκαλιά. Το κίτρινισμα στο φύλλωμα του περγαμόντο μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή και στην έλλειψη λίπανσης με βιολογικό λίπασμα γενικής χρήσης καθώς και σίδηρο. Η παραμόρφωση των φύλλων μπορεί να είναι λόγω προσβολής από το έντομο του φυλλοκνίστη. Καλό είναι να καθαρίσεις τα ξερά κλαδάκια και να ψεκάσεις με οικολογικό σκεύασμα χαλκού και θερινού πολτού. Επίσης η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος και συμπληρωματικά σιδήρου θα βοηθήσει στην τόνωση και στην ανάπτυξη του περγαμόντο.
Σχετικά με την φροντίδα της λεμονιάς, δες το σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει πολλές χρήσιμες πληροφορίες.
Γεια σας εχω μια διπλαδενια εδώ και ενάμισι μηνα η οποια στην αρχη αρχιζαν να κιτρινιζουν τα φυλλα της και να πεφτουν .Στην συνεχεια αρχιαζαν να κιτρινιζουν και τα μικροτερα φυλλα και προσεξα ότι στο πισω μερος και των πρασινων φυλλων κατι μαυρα στιγματα όχι εξωτερικα αλλα εσωτερικα .Μου συστησαν ένα εντομοκτονο decis με το οποιο το ψεκασα αφησα να περασει μια εβδομαδα και το ξαναψεκασα.παρατηρησα επισης και καφετια φυλλα όπως επισης όταν κλαδεψα τις ξεραμενες του ακρες εκει που είναι ζωντανο το φυτο εβγαζε εάν ασπρο κολλωδες υγρο είναι φυσιολογικο?τι ακριβως συμβανει?
Καλησπέρα Βιολέττα. Οι βλαστοί της διπλαδένιας περιέχουν αυτό το γαλακτώδες υγρό που όταν το κλάδέψεις βγαίνει από τις τομές. Θα σου πρότεινα να προσθέσεις υγρό λίπασμα στην διπλαδέια να αναβλαστήσει. Πρόσθεσε να μην την ποτίζεις υπερβολικά γιατί προκαλέιται κιτρίνισμα στα φύλλα. Δες περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα της διπλαδένιας στο σχετικό μας άρθρο.
Ευχαριστω πολύ
Καλησπέρα μόλις μπήκα κ διάβασα τις πολύτιμες συμβουλές σας. Εγώ έχω ένα κινέζικο γιασεμι του οποίου τα φύλλα κιτρινιζουν. Μήπως ξέρετε γιατί; τι πρέπει κάνω; σας ευχαριστώ
Καλησπέρα Χριστίνα κα ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με το κινέζικο γιασεμί ή πλουμπάγκο, το κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή στην έλλειψη σιδήρου. Δες αναλυτικές συμβουλές για τη φροντίδα του πλουμπάγκο στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλησπέρα!
Φύτεψα με σπόρο καυτερές πιπεριές για καλλιέργεια σε γλάστρα αλλά τώρα που είναι ακόμα μικρές εμφανίζουν μικρές αφίδες στην κορυφή …Τί μπορώ να κάνω;Γίνεται να ψεκάσω χωρίς σαπούνι;
Ευχαριστώ!
Καλησπέρα Ηλία. Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί τριμμένο πράσινο σαπούνι για την αντιμετώπιση των αφιδών για να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ψακάσω τα κηπευτικά μου, (μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες και κολοκύθια) τόσο για την προστασία από έντομα όσο και για την προστασία από μύκητες. Πόσες ημέρες διαφορά πρέπει να έχει ο ψεκασμός για τα έντομα από αυτόν για τους μύκητες;
Ευχαριστώ!
Καλησπέρα Μιχάλη. Σου προτείνω να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον 1 εβδομάδα μεταξύ των ψεκασμών για να μην στρεσαριστούν τα φυτά, ειδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.
Καλημέρα!
τι θα συμβεί αφού τοποθετήσουμε την μπύρα με τα μαρουλόφυλλα,θα μείνουν μέσα τα σαλιγκάρια? θα ψοφήσουν μετά? θα μεθύσουν και θα αφήσουν τα φυτά μας ήσυχα ?
Ευχαριστώ!!
Γεια σου Μιχάλη. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τις αναθυμιάσεις της μπύρας, πέφτουν μέσα στα κεσεδάκια της μπύρας και πνίγονται.
Γειά σας,
Έχω ένα γιασεμί ενός έτους στο μπαλκόνι φυτεμένο σε γλάστρα και παρά τη ζωντάνια που είχε πέρσι το καλοκαίρι, τώρα φαίνεται ταλαιπωρημένο με ελάχιστους φρέσκους βλαστούς. Υποψιάζομαι ότι έχει προσβληθεί απο έντομο ή τετράνυχο. Γενικά αποφεύγω τα ψεκάσματα στα φυτά για οικολογικούς λόγους αλλά θα εφαρμόσω την πιο πάνω συνταγή. Η ερώτηση μου είναι όταν αραιώσουμε το μίγμα σε 1 λίτρο νερού για 24 ώρες, πρέπει να είναι κλειστό αεροστεγώς;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ναι, πρέπει να είναι κλειστό αεροστεγώς.
Καλημέρα σας! Έχω ήδη ψεκάσει το γιασεμί μου με το παρασκεύασμα για το έντομο και τετράνυχο. Πότε πρέπει τώρα να ψεκάσω ξανά το γιασεμί; Να το αποφύγω τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι ή δεν υπάρχει πρόβλημα; Επίσης πόσο καιρό αντέχει το παρασκεύασμα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Γεια σου Μάριε! Επανέλαβε τον ψεκασμό μετά από δέκα μέρες. Ψέκασε όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες των 30°C. Το σκεύασμα διατηρείται για λίγες μόνο μέρες, περίπου δέκα.
παρακαλώ θα ήθελα να ξέρω πως μπορώ να αντιμετωπίσω
(με οικολογικό τρόπο )μερική ξήρανση στα εσωτερικα “φύλλα”γύρο απο τον κορμό του δένδρου.
Γεια σου Βαγγέλη! Καθάρισε τα ξερά φύλλα και ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα.
καλημερα ,πολυ χρησιμες συμβουλες για καποιον ερασιτεχνη ‘κυπουρο’ ,η απορια μου ειναι αν μπορουμε να κανουμε ενα προληπτικο ψεκασμο με υλικα σπιτιου διχως να εχει εμφανιστει καποιο ζιζανιο η αρρωστια ,αν μπορουμε να αποφυγουμε ετσι μελλοντικα προβληματα για τα φυτα μας
Γεια σου Σωτήρη! Ασφαλώς ο προληπτικός ψεκάσμος των φυτών μας, κάθε 2 βδομάδες βοηθά ώστε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα από προσβολές εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών. Πάντως, όταν ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα, πάντα εφαρμόζουμε πρώτα δοκιμαστικά σε ένα φυτό. Περιμένουμε μία ημέρα και εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, όπως έγκαυμα στο φύλλωμα, συνεχίζουμε με ασφάλεια, την εφαρμογή και στα υπόλοιπα φυτά του κήπου μας.