εικόνα

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς (+video)

Κλάδεμα Τριανταφυλλιάς

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς (+video)

Για να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία στις τριανταφυλλιές μας, πρέπει να τις κλαδεύουμε σωστά κάθε χρόνο. Το κλάδεμα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της φροντίδας της τριανταφυλλιάς, για όλα τα είδη και τις ποικιλίες, είτε τις έχουμε φυτέψει στον κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Κατάλληλη εποχή για το χειμερινό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται οι τριανταφυλλιές μας. Ας πάρουμε λοιπόν ένα καλό κλαδευτήρι, κατάλληλο για κλάδεμα τριανταφυλλιάς, και ας κάνουμε το πρώτο βήμα για να απολαύσουμε και φέτος ένα κήπο γεμάτο υπέροχα τριαντάφυλλα.

 


 

Πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς;

 

Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μισό εκατοστό πάνω από το μάτι (οφθαλμός), δηλαδή πάνω από την προεξοχή του βλαστού από την οποία βγαίνει ο καινούριος βλαστός. Η τομή του κλαδέματος πρέπει να έχει ελαφριά κλίση προς την αντίθετη πλευρά για να απομακρύνεται η υγρασία και το νερό από το μάτι, καθώς με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε την εμφάνιση μυκητολογικών προσβολών. Πρέπει να προσέχουμε κατά το κλάδεμα, καθώς αν κλαδέψουμε αρκετά ψηλότερα από το μάτι, το τμήμα του βλαστού που θα παραμείνει (τακούνι) θα ξεραθεί. Αντίθετα, αν κλαδέψουμε τους βλαστούς της τριανταφυλιάς πολυ κοντά στο μάτι, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί και να μην ανοίξει.

 
Κατα το κλάδεμα της τρινταφυλλιάς, κλαδεύουμε σε μάτι που βλέπει προς τα έξω για να εξασφαλίσουμε ανοιχτό κέντρο στο φυτό, κυκλοφορία του αέρα και είσοδο του ηλιακού φωτός στα φύλλα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα προσβολής από μύκητες όπως το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, η σκωρίαση της τριανταφυλλιάς και η μαύρη κηλίδωση. Μοναδική εξαίρεση στο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι οι αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές, όπου κλαδεύουμε μερικά κλαδιά που βλέπουν προς το κέντρο για να εξασφαλίσουμε κατακόρυφη βλάστηση.
 
Κλαδεύοντας τις τριανταφυλλιές, αφαιρούμε ξερά και άρρωστα κλαδιά για να τις βοηθήσουμε να δυναμώσουν, καθώς και τους αδύνατους βλαστούς. Αν παρατηρήσουμε κατά το κλάδεμα ότι το εσωτερικό του βλαστού της τριανταφυλλιάς έχει χρώμα καφετί ή είναι ξερό, συνεχίζουμε να κόβουμε μέχρι να βρούμε λευκό υγιές ξύλο. Αφαιρούμε τους πλεονάζοντες βλαστούς όταν εκπτυχθούν περισσότεροι από έναν βλαστό από το μάτι που κλαδέψατε τις τριανταφυλλιές (το φαινόμενο παρουσιάζεται στις ζωηρές ποικιλίες). Επίσης, αφαιρούμε τους άγριους βλαστούς από το σημείο που εκφύονται στη ρίζα καθώς πολλές τριανταφυλλιές είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενα άγριας τριανταφυλλιάς.

 


Τι ειδικό κλάδεμα χρειάζεται κάθε είδος τριανταφυλλιάς;

 

Πέρα από τις γενικές αρχές για το κλάδεμα τις τριανταφυλλιάς που αναφέραμε παραπάνω, πρέπει να έχουμε υπόψη και τις εξειδικευμένες οδηγίες κλαδέματος που ακολουθούμε ξεχωριστά για κάθε είδος και ποικιλία τριανταφυλλιάς:
 
– Σε τριανταφυλλιές μινιατούρες, αφαιρούμε την αδύνατη βλάστηση και κλαδεύουμε τα ζωηρά κλαδιά σε 3-4 μάτια.
 
– Σε τριανταφυλλιές «υβρίδια τσαγιού», κλαδεύουμε κάθε κλάδο στα 2-4 μάτια ή 15 εκατοστά πάνω από το έδαφος.
 
– Σε θαμνώδεις τριανταφυλλιές, κλαδεύουμε τα μακριά κλαδιά περίπου στο ένα τρίτο, τα κατώτερα στα 2-3 μάτια ενώ αφαιρούμε αδύναμη βλάστηση με μικρή ανθοφορία.
 
– Σε αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές, αφαιρούμε το αδύνατο ξύλο, κλαδεύουμε τους κατώτερους ανθοφόρους βλαστούς στα 3-4 μάτια και δένουμε στην υποστήλωση τους βλαστούς που βγήκαν από τα κύρια κλαδιά.

 


10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς


 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

 

Μετά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα τα κλαδεμένα φυτά και καίμε τα υπολείμματα του κλαδέματος για να καταστρέψουμε πιθανές εστίες μόλυνσης από ασθένειες.

 

Περισσότερα άρθρα για την τριανταφυλλιά

 

Διάβασε αναλυτικές πληροφορίες για την τριανταφυλλιά και την περιποίηση που χρειάζεται στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει

 
10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
Πότε και τι λίπασμα χρειάζονται οι τριανταφυλλιές
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα
5 μυστικά για φύτευση της τριανταφυλλιάς
Ποια είναι τα γνωστότερα είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς
Ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση του ωιδίου στις τριανταφυλλιές
Πώς αντιμετωπίζουμε τη σκωρίαση της τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς
Κάμπιες στις τριανταφυλλιές, 3 τρόποι για να τις αντιμετωπίσουμε
Λουλούδια με έντονο άρωμα
Φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (23)

σχολιαστής
Κωνσταντίνος 25 Απριλίου 2020

Όταν μαραίνονται τα άνθη που κλαδευουμε για να διατηρήσουμε την ανθοφορία;

Απάντηση
σχολιαστής
παύλος 31 Ιανουαρίου 2020

Κύριε Κώστα , το βιντεάκι σας είναι πάάάάάρα πολύ μικρό . Τα ίδια πράγματα εξηγήστε τα πολύ πιο αναλυτικά , δείχνοντας π.χ. πιο είναι το μάτι , ποιοί είναι οι ανθοφόροι βλαστοί κ.λ.π. Βέβαια , εννοείται ότι σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας .

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Φεβρουαρίου 2020

  Καλησπέρα Παύλο και σε ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες παρατηρήσεις. Η δημιουργική ομάδα των Μυστικών του Κήπου θα μελετήσει την πρότασης σου για ένα πιο αναλυτικο βίντεο για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
BeeBee 31 Ιανουαρίου 2020

Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη και καλή χρονιά. Πότε πρέπει να κλαδεύουν οι τριανταφυλλιές μου στον κάμπο της Αιτωλοακαρνανίας; Φέτος ναι μεν δεν καταλάβαμε χειμώνα, αλλά οι διαφορές ημέρας και νύχτας είναι μεγάλες. Το πρωί μπορεί να έχουμε 13 έως και 16 βαθμούς και το βράδυ να χτυπήσει από μονοψήφια κοντά στο μηδέν μέχρι και μείον. Φοβάμαι μην κλαδέψω και χτυπήσει ξαφνικά κανένα βαρύ κρύο τέλη Φλεβάρη αρχές Μαρτη όπως έχει ξανασυμβεί, και τις καταστρέψει. Λίπαινα κανονικά μέχρι φθινόπωρο και έχω ρίξει τύρφη και κοπριά γύρω τους για να τις προστατέψω στις γλάστρες. Είναι χρονιάρικες θαμνώδεις τριανταφυλλιές, τις αγόρασα από διαδικτυακό ροδώνα και φυτεύτηκαν την περασμένη άνοιξη οπότε καταλαβαίνετε πως δεν είναι πολύ μεγάλες. Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Ιανουαρίου 2020

  Καλησπέρα. Μπορείς να καθυστερήσεις το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς στα μέσα του Μάρτη, για να εξασφαλίσεις ότι δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα στην τρυφερή βλάστηση της τριανταφυλλιάς λόγω παγωνιάς.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   BeeBee 27 Φεβρουαρίου 2020

   Ευχαριστώ θερμά ακόμα μια φορά. Οι χρονιάρικες θαμνώδεις κλαδεύονται; Είναι γύρω στα 80εκ, δεν έχουν κλείσει χρόνο ακόμα και ήδη άρχισαν να πετάνε κλαδάκια. Κλαδευω ελαφρά ή τις αφήνω για φέτος μόνο με ψεκασμό;

   Απάντηση
σχολιαστής
Ματίνα 30 Απριλίου 2019

Καλησπέρα, έχω τριανταφυλλιες σε μεγάλα πιθάρια και επειδή είναι στο εξοχικό τις κλάδεψα τώρα το Πάσχα που πήγαμε.. Τι κακό θα τους συμβεί; δεν ήταν καλό το φύλλωμά τους και τις κλάδεψα…..

Απάντηση
σχολιαστής
Ντίνος 20 Φεβρουαρίου 2019

Κώστα καλησπέρα! Έχω μια τριανταφυλλιά ενός έτους περίπου που έχω μεταφυτεύσει στο χώμα από τις αρχές καλοκαιριού. Μέχρι το φθινόπωρο είχα κάτι θεματάκια με αρρώστιες τα οποία λύθηκαν. Από τότε λοιπόν έχει πάρει τα πάνω της και όλο το χειμώνα αναπτύσσεται, ειδικά τώρα δείχνει να φουντώνει. Τώρα είναι περίπου στους 60 πόντους ύψος. Τι κάνω? Την κλαδεύω ή όχι? Και αν ναι, πως πρέπει να συμπεριφερθώ? Αν την κλαδέψω μπόρώ να της ρίξω θειοχαλκίνη για προστασία ή είναι απαραίτητος ο υγρός χαλκός?

Απάντηση
σχολιαστής
ΝΕΚΤΑΡΙΑ 25 Ιανουαρίου 2019

ειμαστε 450 μετρα υψομετρο ποτε ειναι καλα να κλαδεψω τισ τριανταφυλιες; θελω να μου πειτε το διαστημα

Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντοπουλος Σπυρος 18 Ιανουαρίου 2018

με τι να πιπανω διαφυλικα 20 κιτρινα γιασεμια πουειναι 30 ετων και βγαζουν πολυ φυλλωμα και λιγα ανθη .Περσι ειχαν ταλαιπωρηθη με το χιονι και τον παγο και θελω φετος να τα προστατευσω Σας ευχαριστω εκ των προτερων για τις πολυτιμες συμβουλες που μας δινετε

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 20 Ιανουαρίου 2018

  Καταρχήν, Σπύρο το κίτρινο γιασεμί, το γυμνανθές όπως λέγεται, είναι μια εξαιρετική επιλογή για φράκτη με ανθοφορία μέσα στο χειμώνα. Για την προστασία των γιασεμιών, από τον παγετό μπορείς να τα ψεκάσεις διαφυλλικά με εκχύλισμα φυκιών. Θα δεις περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από την παγωνιά και το χιόνι στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Σχετικά με τη διαφυλλική λίπανση, μπορείς να ψεκάσεις κάθε είκοσι μέρες, την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, με υγρό λίπασμα ανθοφορίας αρκεί να είναι ποτισμένα τα φυτά και η θερμοκρασία κατά τον ψεκασμό να μην υπερβαίνει τους 30°C. Επίσης, είναι πολύ βασικό το κλάδεμα του κιτρινο γιασεμιού αν θέλεις να εξασφαλίσεις πλούσια ανθοφορία. Συγκεκριμένα, κλαδεύουμε το κίτρινο γιασεμί ελαφρά αφού ολοκληρωθέι η ανθοφορία του μέσα στην άνοιξη και αφαιρούμε μικρό τμήμα των κλαδιών του. Στα τέλη του καλοκαιριού κάνουμε ένα πρόσθετο ελαφρύ καθάρισμα ξερών κλαδιών. Πάντως, αν κλαδέψουμε το κίτρινο γιασεμί πολύ αυστηρά, θα δώσει πολύ φύλλωμα και λίγα άνθη, όπως πιθανότατα συμβαίνει και στη δική σου περίπτωση.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.