εικόνα

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς (+video)

Κλάδεμα Τριανταφυλλιάς

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς (+video)

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της φροντίδας της τριανταφυλλιάς και της επιτυχίας της εξαρτάται από το σωστό κλάδεμα. Η κατάλληλη εποχή για το χειμερινό κλάδεμα είναι από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω οδηγίες κλαδέματος της τριανταφυλλιάς για να εξασφαλίσετε μια πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία για τις τριανταφυλλιές σας.

 

 

Πώς κλαδεύονται οι τριανταφυλλιές;

 

– Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μισό εκατοστό πάνω από το μάτι και με τομή που να κλίνει ελαφρώς από την αντίθετη πλευρά. Αν κόψετε ψηλότερα, το τακούνι που θα μείνει θα ξεραθεί, ενώ αν κόψετε χαμηλότερα ίσως καταστραφεί το μάτι ή το καταστήσει ευπαθές σε μυκητολογική προσβολή. Επίσης τομή με λανθασμένη κλίση θα μαζεύει νερό στο μάτι.
 
– Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές σε μάτι που βλέπει προς τα έξω για να εξασφαλίσουμε ανοιχτό κέντρο στο φυτό, κυκλοφορία του αέρα και την είσοδο του ηλιακού φωτός στα φύλλα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα προσβολής από μύκητες (ωίδιο τριανταφυλλιάς, σκωρίαση τριανταφυλλιάς, μαύρη κηλίδωση). Μοναδική εξαίρεση στο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι οι αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές, όπου κλαδεύουμε μερικά κλαδιά που βλέπουν προς το κέντρο για να εξασφαλίσουμε κατακόρυφη βλάστηση.
 
– Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε ξερά και άρρωστα κλαδιά, καθώς και την ασθενική βλάστηση.
 
– Κλαδεύουμε το υγιές ξύλο της τριανταφυλλιάς και αν το εσωτερικό του βλαστού έχει χρώμα καφετί ή είναι ξερό, συνεχίζουμε να κόβουμε μέχρι να βρούμε λευκό υγιές ξύλο.
 
– Αφαιρούμε τους πλεονάζοντες βλαστούς όταν εκπτυχθούν περισσότεροι από έναν βλαστό από το μάτι που κλαδέψατε τις τριανταφυλλιές (το φαινόμενο παρουσιάζεται στις ζωηρές ποικιλίες).
 
– Αφαιρούμε τους άγριους βλαστούς από το σημείο που εκφύονται στη ρίζα καθώς πολλές τριανταφυλλιές είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενα άγριας τριανταφυλλιάς.

 

Τι ειδικό κλάδεμα χρειάζεται κάθε είδος της τριανταφυλλιάς;

 

– Σε τριανταφυλλιές μινιατούρες, αφαιρούμε την αδύνατη βλάστηση και κλαδεύουμε τα ζωηρά κλαδιά σε 3-4 μάτια.
 
– Σε τριανταφυλλιές «υβρίδια τσαγιού», κλαδεύουμε κάθε κλάδο στα 2-4 μάτια ή 15 εκατοστά πάνω από το έδαφος.
 
– Σε θαμνώδεις τριανταφυλλιές, κλαδεύουμε τα μακριά κλαδιά περίπου στο ένα τρίτο, τα κατώτερα στα 2-3 μάτια ενώ αφαιρούμε αδύναμη βλάστηση με μικρή ανθοφορία.
 
– Σε αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές, αφαιρούμε το αδύνατο ξύλο, κλαδεύουμε τους κατώτερους ανθοφόρους βλαστούς στα 3-4 μάτια και δένουμε στην υποστήλωση τους βλαστούς που βγήκαν από τα κύρια κλαδιά.

 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

 

Απολυμαίνουμε τα εργαλεία κλαδέματος με διάλυμα χλωρίνης (1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό) ή με μπλε οινόπνευμα για να αποφύγουμε τη μετάδοση των ασθενειών από τριανταφυλλιά σε τριανταφυλλιά. Επίσης, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα τα κλαδεμένα φυτά και καίμε τα υπολείμματα του κλαδέματος για να καταστρέψουμε πιθανές εστίες μόλυνσης.
 
Διάβασε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα τριανταφυλλιάς, για λίπανση τριανταφυλλιάς, καθώς και για την αντιμετώπιση του ωιδίου στις τριανταφυλλιές στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Κωνσταντοπουλος Σπυρος Ιανουάριος 18, 2018

με τι να πιπανω διαφυλικα 20 κιτρινα γιασεμια πουειναι 30 ετων και βγαζουν πολυ φυλλωμα και λιγα ανθη .Περσι ειχαν ταλαιπωρηθη με το χιονι και τον παγο και θελω φετος να τα προστατευσω Σας ευχαριστω εκ των προτερων για τις πολυτιμες συμβουλες που μας δινετε

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιανουάριος 20, 2018

    Καταρχήν, Σπύρο το κίτρινο γιασεμί, το γυμνανθές όπως λέγεται, είναι μια εξαιρετική επιλογή για φράκτη με ανθοφορία μέσα στο χειμώνα. Για την προστασία των γιασεμιών, από τον παγετό μπορείς να τα ψεκάσεις διαφυλλικά με εκχύλισμα φυκιών. Θα δεις περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από την παγωνιά και το χιόνι στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Σχετικά με τη διαφυλλική λίπανση, μπορείς να ψεκάσεις κάθε είκοσι μέρες, την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, με υγρό λίπασμα ανθοφορίας αρκεί να είναι ποτισμένα τα φυτά και η θερμοκρασία κατά τον ψεκασμό να μην υπερβαίνει τους 30°C. Επίσης, είναι πολύ βασικό το κλάδεμα του κιτρινο γιασεμιού αν θέλεις να εξασφαλίσεις πλούσια ανθοφορία. Συγκεκριμένα, κλαδεύουμε το κίτρινο γιασεμί ελαφρά αφού ολοκληρωθέι η ανθοφορία του μέσα στην άνοιξη και αφαιρούμε μικρό τμήμα των κλαδιών του. Στα τέλη του καλοκαιριού κάνουμε ένα πρόσθετο ελαφρύ καθάρισμα ξερών κλαδιών. Πάντως, αν κλαδέψουμε το κίτρινο γιασεμί πολύ αυστηρά, θα δώσει πολύ φύλλωμα και λίγα άνθη, όπως πιθανότατα συμβαίνει και στη δική σου περίπτωση.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.