Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς (+video)

Κλάδεμα Τριανταφυλλιάς

Για να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία στις τριανταφυλλιές μας, πρέπει να τις κλαδεύουμε σωστά κάθε χρόνο. Το κλάδεμα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της φροντίδας της τριανταφυλλιάς, για όλα τα είδη και τις ποικιλίες, είτε τις έχουμε φυτέψει στον κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Κατάλληλη εποχή για το χειμερινό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται οι τριανταφυλλιές μας. Ας πάρουμε λοιπόν ένα καλό κλαδευτήρι, κατάλληλο για κλάδεμα τριανταφυλλιάς, και ας κάνουμε το πρώτο βήμα για να απολαύσουμε και φέτος ένα κήπο γεμάτο υπέροχα τριαντάφυλλα.

1. Πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς;

Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μισό εκατοστό πάνω από το μάτι (οφθαλμός), δηλαδή πάνω από την προεξοχή του βλαστού από την οποία βγαίνει ο καινούριος βλαστός. Η τομή του κλαδέματος πρέπει να έχει ελαφριά κλίση προς την αντίθετη πλευρά για να απομακρύνεται η υγρασία και το νερό από το μάτι, καθώς με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε την εμφάνιση μυκητολογικών προσβολών.

Πρέπει να προσέχουμε κατά το κλάδεμα, καθώς αν κλαδέψουμε αρκετά ψηλότερα από το μάτι, το τμήμα του βλαστού που θα παραμείνει (τακούνι) θα ξεραθεί. Αντίθετα, αν κλαδέψουμε τους βλαστούς της τριανταφυλιάς πολυ κοντά στο μάτι, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί και να μην ανοίξει.

Κατα το κλάδεμα της τρινταφυλλιάς, κλαδεύουμε σε μάτι που βλέπει προς τα έξω για να εξασφαλίσουμε ανοιχτό κέντρο στο φυτό, κυκλοφορία του αέρα και είσοδο του ηλιακού φωτός στα φύλλα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα προσβολής από μύκητες όπως το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, η σκωρίαση της τριανταφυλλιάς και η μαύρη κηλίδωση. Μοναδική εξαίρεση στο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι οι αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές, όπου κλαδεύουμε μερικά κλαδιά που βλέπουν προς το κέντρο για να εξασφαλίσουμε κατακόρυφη βλάστηση.
 
Κλαδεύοντας τις τριανταφυλλιές, αφαιρούμε ξερά και άρρωστα κλαδιά για να τις βοηθήσουμε να δυναμώσουν, καθώς και τους αδύνατους βλαστούς. Αν παρατηρήσουμε κατά το κλάδεμα ότι το εσωτερικό του βλαστού της τριανταφυλλιάς έχει χρώμα καφετί ή είναι ξερό, συνεχίζουμε να κόβουμε μέχρι να βρούμε λευκό υγιές ξύλο.

Αφαιρούμε τους πλεονάζοντες βλαστούς όταν εκπτυχθούν περισσότεροι από έναν βλαστό από το μάτι που κλαδέψατε τις τριανταφυλλιές (το φαινόμενο παρουσιάζεται στις ζωηρές ποικιλίες). Επίσης, αφαιρούμε τους άγριους βλαστούς από το σημείο που εκφύονται στη ρίζα καθώς πολλές τριανταφυλλιές είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενα άγριας τριανταφυλλιάς.

Advertisement

2. Τι ειδικό κλάδεμα χρειάζεται κάθε είδος τριανταφυλλιάς;

Πέρα από τις γενικές αρχές για το κλάδεμα τις τριανταφυλλιάς που αναφέραμε παραπάνω, πρέπει να έχουμε υπόψη και τις εξειδικευμένες οδηγίες κλαδέματος που ακολουθούμε ξεχωριστά για κάθε είδος και ποικιλία τριανταφυλλιάς:

  • Σε τριανταφυλλιές μινιατούρες, αφαιρούμε την αδύνατη βλάστηση και κλαδεύουμε τα ζωηρά κλαδιά σε 3-4 μάτια.
  • Σε τριανταφυλλιές «υβρίδια τσαγιού», κλαδεύουμε κάθε κλάδο στα 2-4 μάτια ή 15 εκατοστά πάνω από το έδαφος.
  • Σε θαμνώδεις τριανταφυλλιές, κλαδεύουμε τα μακριά κλαδιά περίπου στο ένα τρίτο, τα κατώτερα στα 2-3 μάτια ενώ αφαιρούμε αδύναμη βλάστηση με μικρή ανθοφορία.
  • Σε αναρριχώμενες και έρπουσες τριανταφυλλιές, αφαιρούμε το αδύνατο ξύλο, κλαδεύουμε τους κατώτερους ανθοφόρους βλαστούς στα 3-4 μάτια και δένουμε στην υποστήλωση τους βλαστούς που βγήκαν από τα κύρια κλαδιά.
10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

Μετά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα τα κλαδεμένα φυτά και καίμε τα υπολείμματα του κλαδέματος για να καταστρέψουμε πιθανές εστίες μόλυνσης από ασθένειες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Δείτε ακόμα:
Advertisement

Σχόλια (23)