Πώς χρησιμοποιούμε το ξύδι στα φυτά του κήπου

Πώς χρησιμοποιούμε το ξύδι στα φυτά του κήπου

Για όλους εμάς που καλλιεργούμε οικολογικά, το ξύδι αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο φυσικό προϊόν που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας και να μας δώσει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Το ξύδι φτιάχνεται κατά κύριο λόγο από κρασί, υπάρχει σε κάθε κουζίνα και το χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και συνταγές μαγειρικής.

Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζαμε μέχρι τώρα, είναι οι πολλαπλές χρήσεις που έχει στα φυτά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ξύδι για να αντιμετωπίσουμε ασθένειες στα φυτά, καθώς και για να ξεράνουμε ανεπιθύμητα αγριόχορτα που φυτρώνουν στον κήπο μας. Επιπλέον, το ξύδι βοηθάει στο φύτρωμα των σπόρων από διάφορα φυτά και χρησιμοποιείται για να διατηρήσουμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά 4 τρόπους που το ξύδι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα φυτά του κήπου μας.

Διαφήμιση

1. Ξίδι ως φυσικό μυκητοκτόνο: προστασία για περονόσπορο, μαύρη κηλίδωση, σκωρίαση

Το ράντισμα των φυτών με ξύδι βοηθάει στην αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς, της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς, του περονοσπορου της πατάτας και των κηπευτικών. Μία απλή παραδοσιακή συνταγή με ξύδι και μαγειρική σόδα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
 
Υλικά:
 
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλιά του γλυκoύ μαγειρική σόδα
1 λίτρο νερό
 
Εφαρμογή
 
Αναμιγνύουμε 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φύτά μας τόσο στην κάτω όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Για μεγαλύτερη προστασία, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του φυσικού μυκητοκτόνου προληπτικά κάθε βδομάδα.

Πώς αντιμετωπίζουμε ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς
Πώς αντιμετωπίζουμε ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς

2. Ξίδι ως φυσικό ζιζανιοκτόνο για την αντιμετώπιση αγριόχορτων

Για την αντιμετώπιση διάφορων αγριόχορτων που αναπτύσσονται στον κήπο μας, φτιάχνουμε οικολογική συνταγή με ξύδι, πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα λειτουργεί μόνο με την επαφή στο φύλλωμα των φυτών και δίνει λύση όσον αφορά το υπέργειο μέρος τους, “καίγοντας” τα φύλλα των αγριόχορτων.
 
Υλικά
 
4 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα
1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι
1 λίτρο νερό
 
Εφαρμογή
 
Βάζουμε 4 κουταλιές της σούπας ξύδι, 1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα και 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο καυτό νερό και το ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια ψεκάζουμε το πάνω μέρος του φυλλώματος των ανεπιθύμητων χόρτων, κάνοντας μία καλή διαβροχή για να τα ξεράνουμε. Προτιμούμε να γίνεται ο ψεκασμός τις μεσημεριανές ώρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της εφαρμογής μας.

Αντιμετώπιση ζιζανίων με οικολογικό τρόπο
Πώς αντιμετωπίζουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα με φυσικούς τρόπους

3. Ξίδι για ενθάρρυνση της βλαστικότητας σπόρων

Το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση βλαστικότητας σπόρων κηπευτικών, καλλωπιστικών φυτών, αρωματικών φυτών και καρποφόρων δέντρων, ειδικά των σπόρων που διαθέτουν σκληρό περίβλημα που εμποδίζει την εύκολη ανάπτυξη του φύτρου.

Υλικά
 
5 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι
100ml νερό
 
Εφαρμογή
 
Ανακατεύουμε 5 κουταλίες της σούπας ξύδι και 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 100ml χλιαρό νερό μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το διάλυμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο διάλυμα τους σπόρους και αφήνουμε 12 ώρες για να δράσει. Το περίβλημα των σπόρων μας έχει πλέον “μαλακώσει” και οι σπόροι μας είναι έτοιμοι για φύτευση.

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

4. Ξίδι για να διατηρήσουμε τα λουλούδια σε βάζο περισσότερο καιρό

Μπορούμε να παρατείνουμε τη φρεσκάδα των λουλουδιών που έχουμε τοποθετήσει σε βάζο, χρησιμοποιώντας ξύδι και ζάχαρη.
 
Υλικά
 
3 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 λίτρο νερό
 
Εφαρμογή
 
Ανακατεύουμε σε ένα λίτρο νερό 3 κουταλιές της σούπας ξύδι και μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τοποθετούμε στο βάζο με τα λουλούδια μας. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε τους βλαστούς των λουλουδιών και τους προστατεύουμε ώστε τα λουλούδια μας να αντέξουν για περισσότερες μέρες στο βάζο.

Πώς διατηρούμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες
Πώς διατηρούμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες

5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις χρήσεις του ξυδιού

Τα φρεκοκομμένα λαχανικά που συγκομίζουμε από τον κήπο μας, τα βάζουμε για λίγα λεπτά μέσα σε νερό που έχουμε διαλύσει ξύδι (3 κουταλιές της σούπας σε ένα λίτρο νερό) για να τα καθαρίσουμε από υπολείμματα χώματος και άλλων ουσιών που βρίσκονται στο φύλλωμα ή στους καρπούς των λαχανικών. Επίσης, με το ξύδι που χρησιμοποιούμε στο νερό απομακρύνονται έντομα (μελίγκρα, κάμπιες) που έχουν παραμείνει στο φύλλωμα των λαχανικών (μαρούλια, σπανάκι, ρόκα) καθώς το ξύδι έχει σημαντικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (13)