Θερινός πολτός, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Θερινός πολτός

Ο θερινός πολτός είναι ένα βιολογικό εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται για την προστασία των φυτών από επιβλαβή έντομα.

Πρόκειται για ένα υγρό σκεύασμα που εφαρμόζεται με ψεκασμό στα φυτά και έχει ως βασικό συστατικό το παραφινέλαιο. Αν και το όνομα του παραπέμπει στην ευρεία χρήση που έχει κατά την εποχή του καλοκαιριού, ο θερινός πολτός μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο θερινός πολτός, μαζί με τον βάκιλο Θουριγγίας, το φυσικό πύρεθρο και τα άλατα καλίου, αποτελούν τα πιο δημοφιλή σκευάσματα, εγκεκριμένα για βιολογική γεωργία, που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα και χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση εντομολογικών προσβολών στον κήπο και σε καλλιέργειες.

Ας δούμε αναλυτικά, τι περιέχει ο θερινός πολτός, πώς τον χρησιμοποιούμε και ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για την καλύτερη εφαρμογή του.

Διαφήμιση

Τι περιέχει ο θερινός πολτός;

Τα σκευάσματα θερινού πολτού που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν ως κύριο συστατικό το παραφινικό λάδι σε περιεκτικότητα από 40% μέχρι 97%.

Συμπληρωματικά, ο θερινός πολτός περιλαμβάνει κάποιες βοηθητικές ουσίες που επιτρέπουν να αναμιγνύεται καλύτερα στο νερό και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά μέσω ψεκασμού στα φυτά.

Πώς χρησιμοποιείται ο θερινός πολτός για την προστασία των φυτών;

Για να καταλάβουμε τη δράση του θερινού πολτού, ουσιαστικά δημιουργεί ελαιώδες φιλμ πάνω στα έντομα και τους προκαλεί σταδιακά ασφυξία. Για το λόγο αυτό, είναι περισσότερο δραστικός σε νεαρά έντομα που έχουν μαλακό περίβλημα και κινούνται πιο αργά.

Ο θερινός πολτός χρησιμοποιείται σε καρποφόρα δέντρα, σε καλλωπιστικά φυτά, σε κηπευτικά και σε αρωματικά φυτά, για την καταπολέμηση εντόμων και ακάρεων:

1. Θερινός πολτός για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

Οι αφίδες, η γνωστή μας μελίγκρα, αποτελούν τα πιο διαδεδομένα έντομα που συναντάμε στα φυτά. Πρόκειται για μικρά έντομα που μοιάζουν με ψείρες και προκαλούν σημαντικά προβλήματα.

Ο ψεκασμός με θερινό πολτό για την αντιμετώπιση της μελίγκρας λειτουργεί αρκετά καλά σε ήπια προσβολή. Σε έντονη προσβολή μπορεί να γίνει συνδυασμός και με φυσικό πύρεθρο για αύξηση της δραστικότητας του.

Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

2. Θερινός πολτός για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας

Ο ψευδόκοκκος είναι ένα είδος κοκκοειδούς εντόμου που εμφανίζει λευκές ίνες στα φυτά, οι οποίες μοιάζουν με βαμβάκι. Η βαμβακάδα εμφανίζεται, κυρίως, σε καλλωπιστικά φυτά και δέντρα την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Σε έντονη προσβολή από ψώρα, ο ψεκασμός στο φύλλωμα των φυτών με θερινό πολτό μπορεί να συνδυαστεί με φυσικό πύρεθρο για να ενισχυθεί η δράση του.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά

3. Θερινός πολτός για την αντιμετώπιση της ψώρας (κοκκοειδή)

Η ψώρα των φυτών προκαλείται από ένα μικροσκοπικό έντομο που εμφανίζει καφέ λέπια ή μαύρες κουκίδες στα φύλλα και τους καρπούς των φυτών. Εμφανίζεται, κυρίως, σε καρποφόρα δέντρα (όπως η λεμονιά και η πορτοκαλιά) και σε καλλωπιστικούς θάμνους.

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής από ψώρα, ο θερινός πολτός έχει καλή συνδυαστικότητα με το φυσικό πύρεθρο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας της λεμονιάς
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας της λεμονιάς

4. Θερινός πολτός για την αντιμετώπιση του αλευρώδη

Ο αλευρώδης είναι ένα μικρό άσπρο έντομο που συναντάμε συνήθως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σε κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά. Ορισμένα είδη αλευρώδη, εμφανίζονται και σε εσπεριδοειδή δέντρα δημιουργώντας μία λευκή κολλώδη ουσία στα φύλλα.

Για καλύτερη αντιμετώπιση του αλευρώδη, μπορούμε να κάνουμε εναλλαγές ψεκασμών του θερινού πολτού και σκευάσματος αλάτων καλίου.

Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά
Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά

5. Θερινός πολτός για την αντιμετώπιση του τετράνυχου

Ο τετράνυχος είναι ένα μικροσκοπικό αραχνάκι που εμφανίζεται την περίοδο του καλοκαιριού και προκαλεί σταδιακά ξεραίνει τα φύλλα των φυτών, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στον κήπο και σε καλλιέργειες.

Ο ψεκασμός με θερινό πολτό έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα στα αρχικά στάδια του τετράνυχου καταπολεμώντας και το στάδιο του αυγού.

Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο

6. Θερινός πολτός για αντιμετώπιση σε κάμπιες

Διάφορες κάμπιες που τρώνε τα φύλλα, καθώς και τα αυγά τους μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση θερινού πολτού. Για καλύτερη αντιμετώπισης της προσβολής από κάμπιες μπορούμε να συνδυάσουμε την εφαρμογή του θερινού πολτού μαζί με φυσική πυρεθρίνη ή με βάκιλο Θουριγγίας.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές
Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές

Πότε ψεκάζουμε με θερινό πολτό;

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του θερινού πολτού και για να μη δημιουργήσουμε προβλήματα στα φυτά, φροντίζουμε να ψεκάζουμε σε συγκεκριμένες συνθήκες.

 • Ψεκάζουμε με θερινό πολτό μόνο ποτισμένα φυτά. Τα φυτά πρέπει να έχουν ποτιστεί 1-2 μέρες πριν και έχουν δροσερό φύλλωμα, καθώς ο ψεκασμός με θερινό πολτό προκαλεί μία πρόσκαιρη κάλυψη των στοματίων του φυτού και δυσκολεύει την άμεση απορρόφηση του νερού από το φυτό.
 • Αποφεύγουμε τον ψεκασμό με θερινό πολτό όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 32°C και γενικότερα σε συνθήκες καύσωνα, γιατί μπορεί να παρατηρηθούν εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών.
 • Δεν ψεκάζουμε φυτά με θερινό πολτό όταν επικρατούν συνθήκες έντονης παγωνιάς, δυνατών ανέμων ή ξηρασίας καθώς τα φυτά επιβαρύνονται και χάνουν την ζωτικότητα τους.
 • Δεν συνδυάζουμε ποτέ το θερινό πολτό με σκευάσματα βρέξιμου θειαφιού ή θειασβεστίου καθώς θα προκαλέσουμε τοξικότητα και εγκαύματα στο φύλλωμα.

Κι ένα μυστικό για την εφαρμογή του θερινού πολτού

Σχετικά με την συγκομιδή καρπών σε λαχανικά και καρποφόρα δέντρα μετά την εφαρμογή του θερινού πολτού καθώς και για την κατάλληλη δοσολογία, συμβουλευόμαστε πάντα την αυτοκόλλητη ετικέτα του σκευάσματος που χρησιμοποιούμε και το γεωπόνο του καταστήματος που έχουμε προμηθευτεί το συγκεκριμένο σκεύασμα.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (18)

 1. Κατερινα Μαυρη
  24/04/2024

  Γειά σας. Τα χρυσανθεμα μου κσι όλα τα λουλούδια μου έχουν μελιγκρα. Η δοσολογία για 1 λιτό νερό?

 2. ΘΩΜΑΣ ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑΣ
  23/04/2024

  Καλημέρα σας.
  Σε αρκετούς μίσχους των φύλλων της κουμαριάς στη γλάστρα παρουσιάζονται μικροί λευκοί σχηματισμοί (εκτιμώ βαμβακάδα;) που επιμένουν μετά από δύο ραντίσματα με θερινό πολτό. Τι συμβουλεύετε;

 3. Σπύρος Μαζαράκης
  14/04/2024

  Γεια σας, υπάρχει και χειμερινός πολτός; Ποια η διαφορά του από τον θερινό πολτό σε σύσταση και χρόνους εφαρμογής;

  • Ο θερινός πολτός είναι εντομοκτόνο με βάση το παραφινέλαιο ενώ ο χειμερινός πολτός είναι χαλκούχο σκεύασμα για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες.

 4. Ματθαίος Ζωρζος
  31/03/2024

  Μπορώ να ψεκασω με θερινό πολτό τις αγγούριες;

  • Καλύτερα να προτιμήσεις άλατα καλίου αντί για θερινό πολτό που μπορεί να συγκομίζεις άμεσα μετά την εφαρμογή του ψεκασμού.

 5. Χρήστος
  27/03/2024

  Γειά σας, πέρυσι το φθινόπωρο γέμισε η αψιθια με μαύρη ψείρα και την καθαριζα με πινέλο. Ακόμα και τα Χριστούγεννα υπήρχε!! Τωρα βλέπω άρχισε να εμφανίζεται ξανά. Να προμηθευτώ τον θερινό πολτό για ψεκασμα?

 6. βασσάλας Νίκος
  23/06/2023

  Καλημέρα ! για την αντιμετώπιση της ψώρας σε πορτοκαλιές που έχω ψέκασα με θερινό πολτο. εκ των υστέρων μου είπαν ότι έπρεπε πρώτα νά έχω πολίτει καλά τα δέντρα μου 2 μέρες νωρίτερα για να γίνει απορρόφη του σκευάσματος. είναι αλήθεια ή λάθος πληροφόρηση ?

  • Το πλύσιμο των δέντρων πριν την εφαρμογή του θερινού πολτού βοηθά στην καλύτερη αποτελεσματικότητα της εφαρμογής.

 7. Ειρηνη Ευσταθιου
  10/05/2023

  Καλησπέρα.Εχω δυο σκευάσματα εντομοκτόνων.O συνδυασμός τους βοηθάει στην αντιμετώπιση του ωιδιου που έχει προσβαλλει τις τριανταφυλλιες μου?

  • Τα σκευάσματα εντομοκτόνων δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της ασθένειας του ωιδίου. Μπορείς να ψεκάσεις με σκευάσματα θειαφιού το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς.

 8. ΑΘΑΝΑΣΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
  26/04/2023

  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σμέουρα και γενικά σε φρούτα του δάσους;

  • Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε καλλιέργεια σμέουρου τηρώντας τις οδηγίες του σκευάσματος για την κατανάλωση καρπών μετά τον τελευταίο ψεκασμό.

 9. ΙΩΑΝΝΗΣ
  22/03/2023

  καλημέρα σας.
  Μπορώ να ψεκάσω με θερινό πολτό ή με άλατα καλίου νεαρά φυτά ή μοσχεύματα φυτών που έχω βάλει σε γλαστρακια για πολλαπλασιασμό πχ τριανταφυλλιάς.

  • Καλύτερα να αποφύγεις τον ψεκασμό με θερινό πολτό και αλάτα καλίου για να μην στρεσάρεις τα μοσχεύματα και να ριζοβολήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *