εικόνα

Τσουκνίδα, ένα ωφέλιμο φυτό

Τσουκνίδα, ένα ωφέλιμο φυτό

Τσουκνίδα, ένα ωφέλιμο φυτό

Αν και η τσουκνίδα θεωρείται ένα «ενοχλητικό» φυτό στους κήπους και στα χωράφια, λίγοι γνωρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τις καλλιέργειες ως ένα εξαιρετικό εντομοαπωθητικό και δυναμωτικό για τα φυτά μας. Πολυετές φυτό που μπορεί να φτάσει τα 120 εκατοστά, η τσουκνίδα φέρει ίσιο κορμό, φύλλα ωοειδή με πριονωτά άκρα που καλύπτονται από λεπτές τρίχες που περιέχουν ερεθιστικό υγρό.

 

Γιατί η τσουκνίδα είναι ωφέλιμο φυτό στον κήπο μας;

 

Οι τσουκνίδες αποτελούν εξαιρετική φυσική πηγή θρέψης, αλλά και φυτοπροστασίας για τα φυτά στον κήπο μας. Το τσουκνιδόζουμο χρησιμοποιείται από παλιά σαν φυτοδιεγερτικό στις καλλιέργειες, αλλά και σαν οικολογικό εντομοκτόνο. Καταρχάς, είτε με πότισμα είτε με ψεκασμό βελτιώνεται η ανάπτυξη των φυτών και τα φύλλα αποκτούν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Παράλληλα, αν ψεκάσουμε με τσουκνιδόζουμο αυξάνεται η αντοχή απέναντι στα έντομα και ειδικά στη μελίγκρα.

 

Πώς παρασκευάζουμε το τσουκνιδόζουμο για τα φυτά μας;

 

Κόψτε τα φύλλα και τα στελέχη της τσουκνίδας λίγο πριν ανθίσει, από Απρίλη μέχρι Ιούνη ανάλογα την περιοχή, και μετά αποξηράνετέ τα στη σκιά. Βάλτε 20 γραμμάρια αποξηραμένης τσουκνίδας σε ένα λίτρα νερό, αφήστε το για μια βδομάδα και μετά ποτίστε τα φυτά σας. Το ψέκασμα αυτό δρα ως αναζωογονητικό, ειδικά σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί από ξηρασία, παγετό και ανέμους. Αν θέλατε τώρα να ψεκάσετε για έντομα, η τσουκνίδα αρκεί να παραμείνει στο νερό μόνο για μια μέρα. Αν στο διάλυμα ψεκασμού τσουκνίδας, προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας, είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί η εντομοαπωθητική δράση του διαλύματος. Επαναλάβετε τον ψεκασμό κάθε βδομάδα για να πετύχετε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

 

Κι ένα μυστικό για την τσουκνίδα
 
Αν έρθει το δέρμα μας σε επαφή με τα φύλλα της τσουκνίδας, προκαλείται ερεθισμός και πρήξιμο γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να φοράμε γάντια κατά τη διαδικασία συλλογής της. Αν κατά λάθος ακουμπήσετε τα φύλλα της τσουκνίδας, αναζητήστε ως αντίδοτο φυτό μολόχας που συνήθως φυτρώνει κοντά. Τρίψτε τα φύλλα της μολόχας πάνω στο ερεθισμένο δέρμα σας και τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν πολύ σύντομα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.