εικόνα

Φεβρουάριος, εργασίες στον κήπο

Φεβρουάριος, εργασίες στον κήπο

Φεβρουάριος, εργασίες στον κήπο

Που θα πάει, δεν θα τελειώσει ο χειμώνας; Φεβρουάριος μπήκε, ο δεύτερος μήνας του χρόνου και η άνοιξη κοντοζυγώνει! Λίγη υπομονή ακόμη γιατί ο Φεβρουάριος έχει ακόμη τις βροχούλες του και τις παγωνιές του, ίσως και μερικά χιόνια, ειδικά στις βόρειες περοχές της χώρας. Όμως, όλο και κάποιες καλές μέρες θα πετύχουμε για να κάνουμε τις απαιτούμενες εργασίες στον κήπο και να προετοιμαστούμε για την άνοιξη. Θα χρειαστεί λοιπόν μέσα στο Φεβρουάριο να φροντίσουμε για το κλάδεμα και τη λίπανση των καρποφόρων δέντρων και των θάμνων, καθώς και των καλλωπιστικών φυτών. Και φυσικά να μην ξεχάσουμε να φτιάξουμε σπορείο για τα ανοιξιάτικα λαχανικά και ανθόφυτα και φυσικά να φυτεύσουμε τις πατάτες για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια.

 

Κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και θάμνων

 

Και το μήνα Φεβρουάριο μπορούμε να κλαδέψουμε τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, όπως έχουμε περιγράψει στα αναλυτικά άρθρα για το κλάδεμα βερικοκιάς, κλάδεμα αμυγδαλιάς, κλάδεμα ροδιάς και κλάδεμα αχλαδιάς. Επίσης, γίνεται το κλάδεμα στις ελιές για καρποφορία, μετά τη συγκομιδή, για να μειώσουμε το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας. Επίσης, αυτό το μήνα γίνεται το κλάδεμα στο αμπέλι καθώς και το κλάδεμα στους καρποφόρους θάμνους, τα λεγόμενα superfoods, όπως βατόμουρο, μύρτιλο, φραγκοστάφυλο, ιπποφαές και αρόνια. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα το διάλυμα και αλείφουμε τις τομές με πάστα κλαδέματος για απολύμανση από τις μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

 

Φροντίδα καλλωπιστικών θάμνων και δέντρων

 

Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα, είτε σε γλάστρες, είτε στον κήπο, όπως η τριανταφυλλιά, η γαρδένια, η ορτανσία και η καλλωπιστική δαμασκηνιά μέσα στο Φεβρουάριο, για να δώσουν νέα βλάστηση και ανθοφορία την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το κλάδεμα των καλλωπιστικών θα πρέπει να γίνεται μετά την τελευταία παγωνιά του χειμώνα. Αυτή την εποχή προσθέτουμε και πλήρες λίπασμα στα καλλωπιστικά φυτά μας για παρουσιάσουν έντονη ανάπτυξη καταπράσινου φυλλώματος και πλούσια ανθοφορία μέσα στην άνοιξη.

 


Κλάδεμα Τριανταφυλλιάς
Συμβουλές για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς


 

Φύτευση ανοιξιάτικης πατάτας

 

Επιλέγουμε υγιή πατατόσπορο για να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε πατάτες στις νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας, μέσα στον Φεβρουάριο, που ο χειμώνας είναι ηπιότερος. Από τη στιγμή της φύτευσης, χρειαζόμαστε 90 έως 120 ημέρες για τη συγκομιδή της πατάτας, ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Κατά τη φύτευση της πατάτας, είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε στο έδαφος κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για να εξασφαλίσουμε μια καλή παραγωγή πατάτας.

 

Λίπανση καρποφόρων δέντρων και θάμνων

 

Πραγματοποιούμε λιπάνσεις στα καρποφόρα δέντρα, σε καρποφόρους θάμνους όπως βατόμουρο, φραγκοστάφυλο, μύρτιλο και ιπποφαές καθώς και στο αμπέλι μέσα στον Φεβρουάριο για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα εν όψη της άνοιξης. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λίπασμα, εμπλουτίζουμε με θρεπτικά συστατικά το έδαφος και αναπληρώνουμε τα στοιχεία που απορροφούνται κατά την καλλιέργεια των φυτών. Προτιμούμε την ενσωμάτωση οργανικού λιπάσματος στα καρποφόρα δέντρα, στα super-foofs και στο αμπέλι, στο πλαίσιο της οικολογικής και βιολογικής γεωργίας.

 


Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα
Πώς φτιάχνουμε κομπόστ


 

Συγκομιδή λαχανικών και φρούτων του κήπου

 

Και ο Φεβρουάριος είναι αρκετά αποδοτικός μήνας σχετικά με τις καλλιέργειες των φθινοπωρινών λαχανικών που έχουμε φυτέψει αλλά και των καρποφόρων δέντρων. Συγκεκριμένα, αυτή την εποχή συγκομίζουμε μαρούλια, κρεμμύδια, λάχανα και σπανάκι για τις σαλάτες μας. Επίσης, κόβουμε κουνουπίδια και μπρόκολα από τις όψιμες φυτεύσεις για να τα μαγειρέψουμε. Τέλος, από τα εσπεριδοειδή δέντρα, συγκομίζουμε τα κοινά μανταρίνια, τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια καθώς και τα λεμόνια από τις δίφορες λεμονιές.

 

Φύτευση σπόρων κηπευτικών και ανθοκομικών φυτών

 

Φυτεύουμε σπόρους των ανοιξιάτικων κηπευτικών, όπως τομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα καθώς και καλλωπιστικά φυτά όπως πετούνιες, πανσέδες, σκυλάκια, άλυσσο, αγήρατο και βερβένα μέσα στο μήνα Φεβρουάριο. Χρησιμοποιούμε ειδικούς δίσκους σποράς ή μικρά γλαστράκια που έχουμε ανακυκλώσει και προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για σπορεία από γεωπονικά καταστήματα για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρώματος των σπόρων μας. Θα χρειαστεί να περάσουν περίπου δυο μήνες για να μεταφυτέψουμε τα φυτά του σπορείου στο λαχανόκηπο ή στον ανθόκηπο μας.

 

Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο για τον Ιανουάριο.
 
Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Δούκα μαρια 10 Φεβρουαρίου 2019

Το γκαζόν έχει γεμίσει ξυνιθρα ζοχιους και άλλα βρωσιμα άγρια χόρτα και έχει και κάνα δυο στάμπες ξερό τι με συμβουλεύετε να κάνω? Μου μίλησαν για κάποιο βακυλλο που μπορώ να ρίξω εκτός αυτού ποτέ πρέπει να αρχίσω να το κουρευω. Σας ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Φεβρουαρίου 2019

  Καλημέρα Μαρία. Για τα ανεπιθύμητα χόρτα που έχεις στο γαζόν, η μόνη οικολογική λύση είναι να τα βγάζεις με το χέρι. Υπάρχουν κάποια χημικά ζιζανιοκτόνα που καταπολεμούν πλατύφυλλα ζιζάνια του γκαζόν. Ο βάκιλος δεν βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς είναι βιολογικό εντομοκτόνο που το χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση της κάμπιας του γκαζόν. Μέσα στο Μάρτιο, μπορείς να κάνεις ένα κούρεμα και να ρίξεις σπόρο στα κενά, για να φυτρώσει και εκεί γκαζόν.

  Απάντηση
σχολιαστής
Καλουσιου Βέρα 8 Φεβρουαρίου 2019

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας και κατατοπιστικο… Έχω 800τμ κήπο αλλά θέλει πολύ δουλειά!!! Οι συμβουλές σας μου είναι πολύτιμες. Ευχαριστώ!!!!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Φεβρουαρίου 2019

  Καλησπέρα Βέρα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
  Πραγματικά, έχεις μεγάλο κήπο, θέλει πολύ δουλειά αλλά πίστεψε μας, αξίζει τον κόπο να τον φροντίζεςις. θα χαρούμε πολύ όταν έχεις κάποια απορία, να στείλεις την ερώτηση σου στην ειδική ενότητα που έχουμε στην ιστοσελίδα μας, τις Ερωτήσεις Κηπουρικής, για να σου απαντήσουμε.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.