Φεβρουάριος, εργασίες στον κήπο

Ήρθε ο Φεβρουάριος και πλησιάζουμε στο τέλος του χειμώνα! Ο Φλεβάρης φέρνει βροχές, παγωνιές και χιόνια σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Σίγουρα, όμως, θα βρούμε κάποιες καλές μέρες για να κάνουμε τις απαιτούμενες εργασίες στον κήπο.

Αυτό τον μήνα, συγκομίζουμε πολλά φρέσκα χειμερινά λαχανικά και φρούτα για να τα απολαύσουμε στο τραπέζι μας. Παράλληλα ετοιμαζόμαστε και για τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις και φτιάχνουμε σπορείο για τα λαχανικά που θα καλλιεργήσουμε καθώς και για τα αγαπημένα μας λουλούδια.

Μέσα στον Φεβρουάριο, φροντίζουμε και για το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων, των θάμνων και των καλλωπιστικών φυτών του κήπου μας. Αυτή την περίοδο θα βάλουμε και λίπασμα στα φυτά μας για να ξεκινήσει η βλάστηση και η ανθοφορία τους μέσα στην άνοιξη.

Σε αρκετές περιοχές, αυτή την εποχή ξεκινάμε την φύτευση της πατάτας και την φύτευση του κρεμμυδιού για να τα συγκομίσουμε στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες καλλιεργητικές εργασίες γίνονται μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε να μπορέσουμε κάνουμε ένα καλό προγραμματισμό και να δώσουμε την καλύτερη φροντίδα στα φυτά του κήπου μας.

Διαφήμιση

1. Ποια φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής απολαμβάνουμε τον Φεβρουάριο;

Ο Φεβρουάριος είναι αρκετά αποδοτικός μήνας για τις καλλιέργειες των φθινοπωρινών λαχανικών που έχουμε φυτέψει, καθώς και των καρποφόρων δέντρων που έχουμε στον κήπο μας.

Αυτή την εποχή συγκομίζουμε μαρούλια, κρεμμύδια, λάχανα, καρότα για να τα φάμε ολόφρεσκα στις σαλάτες μας μαζί με σέσκουλο και σπανάκι για να φτιάξουμε νόστιμες πίτες. Επίσης, κόβουμε κουνουπίδια, μπρόκολα και παντζάρια από τις όψιμες φυτεύσεις για να τα μαγειρέψουμε σε υπέροχες νόστιμες συνταγές.

8 μυστικά για καλλιέργεια και φροντίδα λεμονιάς
8 μυστικά για καλλιέργεια και φροντίδα λεμονιάς

Από τα εσπεριδοειδή δέντρα που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας, συγκομίζουμε ζουμερά μανταρίνια, ομφαλοφόρα πορτοκάλια ποικιλίας Merlin καθώς και λεμόνια από τις δίφορες λεμονιές μας.

2. Φτιάχνουμε σπορείο με κηπευτικά και ανθοκομικά φυτά

Για του πιο επιμελείς κηπουρούς, ο Φεβρουάριος έχει πολύ ενδιαφέρουσα ασχολία με πολύ μεράκι. Αυτό το μήνα, φτιάχνουμε σπορείο και φυτεύουμε σπόρους των ανοιξιάτικων κηπευτικών για την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς, την καλλιέργεια της μελιτζάνας, την καλλιέργεια του κολοκυθιού και την καλλιέργεια του αγγουριού.

σπορείο λαχανικών
Πώς φτιάχνουμε ένα σπορείο λαχανικών

Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε σπορείο και για τα καλλωπιστικά φυτά όπως πετούνιες, πανσέδες, σκυλάκια, άλυσσο, αγήρατο, βιολέτα και βερβένα για να τα μεταφυτέψουμε μέσα στην άνοιξη και να απολαύσουμε την πλούσια ανθοφορία τους.

Για τη σπορά, χρησιμοποιούμε ειδικούς δίσκους σποράς ή μικρά γλαστράκια που έχουμε ανακυκλώσει από προηγούμενες φυτεύσεις. Προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για σπορεία από γεωπονικά καταστήματα για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρώματος των σπόρων μας.

Αφού φυτρώσουν οι σπόροι των φυτών, θα πρέπει σταδιακά να δέχονται τις ηλιακές ακτίνες για να έχουν καλή ανάπτυξη και πράσινο φύλλωμα. Πάντως, θα χρειαστεί να περάσουν περίπου δυο μήνες για να μεταφυτέψουμε τα φυτά του σπορείου στο λαχανόκηπο ή στον ανθόκηπο μας.

Διαφήμιση

3. Κλαδεύουμε καρποφόρα δέντρα και θάμνους

Μέσα στον Φεβρουάριο μπορούμε να κλαδέψουμε τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας. Αυτή την εποχή γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς, το κλάδεμα της αμυγδαλιάς, το κλάδεμα της ροδιάς και το κλάδεμα της αχλαδιάς.

Επίσης, μέσα στον Φεβρουάριο γίνεται και το κλάδεμα στις ελιές αφού έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή τους, το κλάδεμα στο αμπέλι καθώς και το κλάδεμα στις κληματαριές του κήπου μας.

Κλάδεμα βερικοκιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς

Κλαδεύουμε και τους καρποφόρους θάμνους, όπως το βατόμουρο, το μύρτιλο, το σμέουρο, το φραγκοστάφυλο, το ιπποφαές και η αρώνια για να μας χαρίσουν πλούσια καρποφορία μέσα στο καλοκαίρι.

Μετά το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων και των θάμνων, ψεκάζουμε με σκεύασμα χαλκού και αλείφουμε τις τομές με πάστα κλαδέματος για απολύμανση από τις μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

4. Βάζουμε λίπασμα σε καρποφόρα δέντρα και θάμνους

Μήνας λίπανσης ο Φεβρουάριος και για τα καρποφόρα δέντρα για να έχουν πλούσια ανάπτυξη και καρποφορία. Συγκεκριμένα, προσθέτουμε αυτό το μήνα το κατάλληλο λίπασμα στα καρποφόρα δέντρα μας όπως σε βερικοκιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές, μηλιές, αχλαδιές και συκιές.

Αυτή την εποχή, μέσα στον μήνα Φεβρουάριο θα βάλουμε λίπασμα και στο αμπέλι για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα εν όψη της άνοιξης και να απολαύσουμε νόστιμα ζουμερά σταφύλια τόσο επιτραπέζιων όσο και οινοποιήσιμων ποικιλιών.

Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λίπασμα, εμπλουτίζουμε με θρεπτικά συστατικά το έδαφος και αναπληρώνουμε τα στοιχεία που απορροφούνται κατά την καλλιέργεια των φυτών. Προτιμούμε την ενσωμάτωση οργανικού λιπάσματος στα καρποφόρα δέντρα, στους καρποφόρους θάμνους και στο αμπέλι, στο πλαίσιο της οικολογικής και βιολογικής γεωργίας.

Διαφήμιση

5. Φροντίζουμε τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας

O Φεβρουάριος είναι ένας κρίσιμος μήνας για να φροντίσουμε τους καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα για να δώσουν νέα ζωηρή βλάστηση και πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Αυτή την περίοδο, είναι κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε καλλωπιστικούς θάμνους, αναρριχόμενα φυτά και δέντρα, είτε σε γλάστρες, είτε στον κήπο, όπως η τριανταφυλλιά, η γαρδένια, η ορτανσία, η αμπέλοψη και η καλλωπιστική δαμασκηνιά,

Κλάδεμα Τριανταφυλλιάς
Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

Το κλάδεμα των καλλωπιστικών θα πρέπει να γίνεται μετά την τελευταία παγωνιά του χειμώνα γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθούν εγκαύματα στη νεά βλάστηση.

Παράλληλα, προσθέτουμε και πλήρες λίπασμα στα καλλωπιστικά φυτά μας για να εξασφαλίσουμε καταπράσινο φύλλωμα και πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία τους ανοιξιάτικους μήνες.

6. Φυτεύουμε πατάτες και κρεμμύδια στον κήπο

Μέσα στο Φεβρουάριο, στις νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας, ξεκινά η καλλιέργεια της πατάτας και η καλλιέργεια του κρεμμυδιού. Από τα γεωπονικά καταστήματα προμηθευόμαστε πατατόσπορο και κοκκάρι κρεμμυδιού για να φυτέψουμε στον κήπο μας.

Η πατάτα φυτεύεται σε αποστάσεις περίπου 30 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-60 εκατοστών μεταξύ των γραμμών. Από τη στιγμή της φύτευσης της πατάτας, χρειαζόμαστε 90 έως 120 ημέρες για τη συγκομιδή της πατάτας, ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι
Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Οι μικροί βολβοί του κρεμμυδιού, το κοκκάρι δηλαδή, φυτεύεται σε αποστάσεις φύτευσης περίπου 10 εκατοστών για ξερό κρεμμύδι και συγκομίζεται μετά από 4 μήνες από την φύτευση. Για το χλωρό κρεμμυδάκι, οι αποστάσεις είναι 5-7 εκατοστά και που συγκομίζεται μετά από 1,5 μήνα από την φύτευση.

τι φυτευουμε τον φεβρουαριο
Τι φυτεύουμε τον Φεβρουάριο

Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο για τον Ιανουάριο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)

  1. Μαρια
    21/02/2024

    Έχω λαχανάκια βρυξελων 2χρονα μόνο με φύλλα γιατί;

    • Πιθανότατα, λόγω υψηλών θερμοκρασιών δεν έδεσαν καρπούς. Θα πρέπει να φυτέψεις ξανά το επόμενο φθινόπωρο.

  2. Άρτεμις
    22/02/2022

    Χαίρετε! Και πολύ χρήσιμο το άρθρο! Στο παραθαλάσσιο εξοχικό το χώμα στα παρτέρια έχει κάτσει και εκτός αυτού υποπτεύομαι πως έχει αλκαλιωθεί λόγω και κακής στράγγισης. Είναι λύση να απομακρύνω όσο γίνεται το παλιό χώμα και να προσθέσω νέο; Και αν προσθέσω τι χώμα να είναι αυτό;

    • Καλησπέρα Άρτεμις. Μπορείς να αφαιρέσεις χώμα και να προσθέσεις καινούριο χώμα, το οποίο να είναι σκουρόχρωμο, όσο πιο μαύρο τόσο καλύτερο, που να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

  3. Δούκα μαρια
    10/02/2019

    Το γκαζόν έχει γεμίσει ξυνιθρα ζοχιους και άλλα βρωσιμα άγρια χόρτα και έχει και κάνα δυο στάμπες ξερό τι με συμβουλεύετε να κάνω? Μου μίλησαν για κάποιο βακυλλο που μπορώ να ρίξω εκτός αυτού ποτέ πρέπει να αρχίσω να το κουρευω. Σας ευχαριστω

    • Καλημέρα Μαρία. Για τα ανεπιθύμητα χόρτα που έχεις στο γαζόν, η μόνη οικολογική λύση είναι να τα βγάζεις με το χέρι. Υπάρχουν κάποια χημικά ζιζανιοκτόνα που καταπολεμούν πλατύφυλλα ζιζάνια του γκαζόν. Ο βάκιλος δεν βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς είναι βιολογικό εντομοκτόνο που το χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση της κάμπιας του γκαζόν. Μέσα στο Μάρτιο, μπορείς να κάνεις ένα κούρεμα και να ρίξεις σπόρο στα κενά, για να φυτρώσει και εκεί γκαζόν.

  4. Καλουσιου Βέρα
    08/02/2019

    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας και κατατοπιστικο… Έχω 800τμ κήπο αλλά θέλει πολύ δουλειά!!! Οι συμβουλές σας μου είναι πολύτιμες. Ευχαριστώ!!!!!!

    • Καλησπέρα Βέρα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
      Πραγματικά, έχεις μεγάλο κήπο, θέλει πολύ δουλειά αλλά πίστεψε μας, αξίζει τον κόπο να τον φροντίζεςις. θα χαρούμε πολύ όταν έχεις κάποια απορία, να στείλεις την ερώτηση σου στην ειδική ενότητα που έχουμε στην ιστοσελίδα μας, τις Ερωτήσεις Κηπουρικής, για να σου απαντήσουμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ