Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της πορτοκαλιάς

Πώς γίνεται το κλάδεμα της πορτοκαλιάς

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς βοηθά στην ανάπτυξη της νέας βλάστησης, αλλά και στην καλή παραγωγή πορτοκαλιών. Οι πορτοκαλιές που βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους καρποφορίας χρειάζονται ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο.

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς διαχωρίζεται σε δύο βασικά είδη, το κλάδεμα διαμόρφωσης που κάνουμε στα νεαρά δέντρα πορτοκαλιάς και το κλάδεμα καρποφορίας που κάνουμε στις πορτοκαλιές που έχουν εισέλθει σε πλήρη καρποφορία.

Είναι πειραματικά αποδεδειγμένο ότι στα εσπεριδοειδή δέντρα η παραγωγή μειώνεται ανάλογα με την αυστηρότητα του κλαδέματος.

Διαφήμιση

1. Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της πορτοκαλιάς;

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς πρέπει να γίνεται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, μετά το τέλος της παραγωγής αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Ο ακριβής χρόνος, εξαρτάται από την ποικιλία της πορτοκαλιάς, καθώς και από τις εδαφοκλιματικες συνθήκες της περιοχής που καθορίζουν την πρωίμιση ή την οψίμιση της παραγωγής.

Για παράδειγμα, η ομφαλοφόρα ποικιλία Μέρλιν κλαδεύεται την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, μετά το τέλος της παραγωγής, ενώ η καλοκαιρινή ποικιλία πορτοκαλιάς Βαλέντσια κλαδεύεται όψιμα στα τέλη του καλοκαιριού αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία και η συγκομιδή της.

2. Πώς κλαδεύουμε τις πορτοκαλιές τα πρώτα χρόνια της φύτευσης;

To κλάδεμα των νεαρών δενδρυλίων πορτοκαλιάς γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουν σταδιακά το κυπελοειδές σχήμα, δηλαδή διαμόρφωση ενός κεντρικού κορμού από τον οποίο αναπτύσσονται 4-5 κεντρικοί κλάδοι.

Αν δεν κλαδέψουμε τις νεαρές πορτοκαλιές, θα μπουν νωρίτερα σε καρποφορία δίνοντας καλή παραγγωγή. Αν όμως σε αυτή την περίπτωση, οι πορτοκαλιές δεν κλαδεύονται κατά τα πρώτα χρόνια μετά την φύτευση, θα απαιτηθεί πολύ αυστηρό κλάδεμα κατά τα επόμενα χρόνιας.

Tότε, το αυστηρό κλάδεμα θα καθυστερήσει την καρποφορία των πορτοκαλιών και θα έχει ως συνέπεια την μείωση της προσδοκόμενης παραγωγής.

3. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κλαδέψουμε τις πορτοκαλιές;

Γενικότερα, κατά το κλάδεμα της πορτοκαλιάς επιβάλλεται ένα αρχικό αραίωμα του πάνω μέρους του δένδρου για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της καρποφόρας βλάστησης στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων. Ο περιορισμός του ύψους του δένδρου διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών και παράλληλα διευκολύνει την καταπολέμηση των μυκητολογικών και εντομολογικών εχθρών της πορτοκαλιάς.

Βέβαια, το αυστηρότερο κλάδεμα και ο υπερβολικός περιορισμός του ύψους του δέντρου της πορτοκαλιάς θα μας οδηγήσει σε αρνητικά αποτέλεσματα για την παραγωγικότητα του δένδρου, λόγω της αφαίρεσης μεγάλης ποσότητας καρποφόρου βλάστησης.

4. Πώς κλαδεύουμε τις πορτοκαλιές κάθε χρόνο;

Επιλέγουμε 3-5 βραχιόνες ορθόκλαδης βλάστησης που αποτελούν τους κύριους βραχίονες του δέντρου της πορτοκαλιάς. Διατηρούμε τους βραχίονες στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς, καθώς και τα ξερά κλαδιά. Οι ποδιές του δέντρου που φέρουν το μεγαλύτερο φορτίο των καρπών της πορτοκαλιάς θα πρέπει να συντέμνονται ελαφρά για να αξιοποιείται η παραγωγική τους δύναμη.

Όταν εξαντληθεί η καρποφορία τους θα πρέπει να τις αφαιρέσουμε και να αφήσουμε άλλες ποδιές της πορτοκαλιάς που διαθέτουν περισσότερη δύναμη και παραγωγικότητα. Αφού κλαδέψουμε τις πορτοκαλιές, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και αλοίφουμε τις τομές με ειδική παστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών

6 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς
8 μυστικά για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς

5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της πορτοκαλιάς

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά το κλάδεμα της πορτοκαλιάς ώστε να μην ανοιχτεί το δέντρο σε τέτοιο βαθμό που οι βραχίονες να κινδυνεύουν να υποστούν εγκαύματα από τον ήλιο. Αν κάποιος κλάδος της πορτοκαλιάς εκτεθεί επικίνδυνα στον ήλιο, καλό είναι να επαλειφθεί με διάλυμα ασβεστίου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Δείτε ακόμα:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)