εικόνα

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς

Κλάδεμα Πορτοκαλιάς

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς βοηθά στην ανάπτυξη της νέας βλάστησης, αλλά και στην καλή παραγωγή πορτοκαλιών. Οι πορτοκαλιές που βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους καρποφορίας χρειάζονται ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο. Είναι πειραματικά αποδεδειγμένο ότι στα εσπεριδοειδή δέντρα η παραγωγή μειώνεται ανάλογα με την αυστηρότητα του κλαδέματος.

 

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της πορτοκαλιάς;
 
Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς πρέπει να γίνεται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, μετά το τέλος της παραγωγής. Ο ακριβής χρόνος, εξαρτάται από την ποικιλία της πορτοκαλιάς, καθώς και από τις εδαφοκλιματικες συνθήκες της περιοχής που καθορίζουν την πρωίμιση ή την οψίμιση της παραγωγής. Για παράδειγμα, η ομφαλοφόρα ποικιλία Μέρλιν κλαδεύεται την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, μετά το τέλος της παραγωγής, ενώ η καλοκαιρινή ποικιλία πορτοκαλιάς Βαλέντσια κλαδεύεται στα τέλη του καλοκαιριού.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κλαδέψουμε τις πορτοκαλιές;
 
Γενικότερα, κατά το κλάδεμα της πορτοκαλιάς επιβάλλεται ένα αρχικό αραίωμα του πάνω μέρους του δένδρου για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της καρποφόρας βλάστησης στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων. Ο περιορισμός του ύψους του δένδρου διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών και παράλληλα διευκολύνει την καταπολέμηση των μυκητολογικών και εντομολογικών εχθρών της πορτοκαλιάς. Βέβαια, το αυστηρότερο κλάδεμα και ο υπερβολικός περιορισμός του ύψους του δέντρου της πορτοκαλιάς θα μας οδηγήσει σε αρνητικά αποτέλεσματα για την παραγωγικότητα του δένδρου, λόγω της αφαίρεσης μεγάλης ποσότητας καρποφόρου βλάστησης.

 

Πώς κλαδεύουμε τις πορτοκαλιές;
 
Επιλέγουμε 3-5 βραχιόνες ορθόκλαδης βλάστησης που αποτελούν τους κύριους βραχίονες του δέντρου της πορτοκαλιάς. Διατηρούμε τους βραχίονες στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς, καθώς και τα ξερά κλαδιά. Οι ποδιές του δέντρου που φέρουν το μεγαλύτερο φορτίο των καρπών της πορτοκαλιάς θα πρέπει να συντέμνονται ελαφρά για να αξιοποιείται η παραγωγική τους δύναμη. Όταν εξαντληθεί η καρποφορία τους θα πρέπει να τις αφαιρέσουμε και να αφήσουμε άλλες ποδιές της πορτοκαλιάς που διαθέτουν περισσότερη δύναμη και παραγωγικότητα. Αφού κλαδέψουμε τις πορτοκαλιές, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και αλοίφουμε τις τομές με ειδική παστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών

 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της πορτοκαλιάς
 
Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά το κλάδεμα της πορτοκαλιάς ώστε να μην ανοιχτεί το δένδρο σε τέτοιο βαθμό ώστε να κινδυνεύουν οι βραχίονες της πορτοκαλιάς να υποστούν εγκαύματα από τον ήλιο. Αν κάποιος κλάδος της πορτοκαλιάς εκτεθεί επικίνδυνα στον ήλιο, καλό είναι να επαλειφθεί με διάλυμα ασβεστίου.

 

Δες πληροφορίες για το κλάδεμα και άλλων καρποφόρων δέντρων όπως το κλάδεμα λεμονιάς, κλάδεμα μανταρινιάς, κλάδεμα βερικοκιάς και κλάδεμα αχλαδιάς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Σιωπίδης Γιάννης Ιανουάριος 25, 2018

Το ύψος του δέντρου πόσο πρέπει να είναι;
Επίσης πόσο πρέπει να είναι το καλύτερο κενό ή η απόσταση των ποδιών από το έδαφος;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιανουάριος 27, 2018

    Προσπαθούμε οι βλαστοί να μην φεύγουν παραπάνω από τα τρία μέτρα, για να υπάρχει ισορροπία μεταξύ βλάστησης και καρποφορίας και γιατί μετά είναι αρκετά δύσκολη η συγκομιδή των πορτοκαλιών. Aπό το έδαφος, οι ποδιές της πορτοκαλιάς θα πρέπει να απέχουν γύρω στο ένα μέτρο για να έχουμε καλύτερο αερισμό του φυλλώματος.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.