εικόνα

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

Πράσινο σαπούνι, ένα παραδοσιακό προϊόν με πολλαπλές χρήσεις στην καθημερινότητα μας! Το πράσινο σαπούνι έχει ως βάση το ελαιόλαδο και είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν καθαρισμού. Πέρα από τις χρήσεις που έχει στο σπίτι και στην προσωπική περιποίηση, το πράσινο σαπούνι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για την προστασία των φυτών μας, καθώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ψεκάσουμε τα φυτά μας. Το ράντισμα με πράσινο σαπούνι δρα ως φυσικό εντομοκτόνο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οικολογικές συνταγές για αντιμετώπιση μυκητολογικών προσβολών στον κήπο. Για όλους εμάς που αποφεύγουμε τα χημικά φυτοφαρμάκα, η χρήση φυσικών υλικών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την προστασία των φυτών, προκειμένου να απολαμβάνουμε ξένοιαστα τους καρπούς από τα λαχανικά και τα δέντρα μας. Η χρήση του πρασινου σαπουνιού είναι κατάλληλ Και για την προστασία των καλλωπιστικών φυτών του κήπου και του μπαλκονιού μας. Πρέπει να σημειώσουμε πως το πράσινο σαπούνι έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιείται σε προληπτικό επίπεδο, και δεν είναι τόσο δραστικό σε θεραπευτικό επίπεδο – όταν δηλαδή παρουσιάζονται έντονες προσβολές. Παρακάτω προτείνουμε 3 οικολογικές συνταγές για την προστασία των φυτών χρησιμοποιώντας ως βάση το πράσινο σαπούνι.

 


Πράσινο σαπούνι ως φυσικό εντομοκτόνο: προστασία από μελίγκρα και αλευρώδη

 

Για την αντιμετώπιση των εντόμων της μελίγκρας και του αλευρώδη χρησιμοποιούμε την πιο απλή παραδοσιακή συνταγή με πράσινο σαπούνι.
 
Υλικά:
 
20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι
5ml οινόπνευμα
1 λίτρο νερό
 
Εφαρμογή
 
Αναμιγνύουμε 2 κουταλιές της σούπας (20 γραμμάρια) τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα (5ml) σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φύτά μας τόσο στην κάτω όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Για μεγαλύτερη προστασία, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του φυσικού εντομοκτόνου προληπτικά κάθε βδομάδα.

 


5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας


 

Πράσινο σαπούνι για προστασία από βρωμούσες και τετράνυχο

 

Για την αντιμετώπιση της βρωμούσας και του τετράνυχου στα φυτά του κήπου μας φτιάχνουμε οικολογική συνταγή με πράσινο σαπούνι, κρεμμύδι και σκόρδο.
 
Υλικά
 
20 γραμμάρια τριμμένο κρεμμύδι
10 γραμμάρια τριμμένη καυτερή πιπεριά
10 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι
100ml νερό
 
Εφαρμογή
 
Βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού (10 γραμμάρια) τριμμένο σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας (20γρ) τριμμένο κρεμμύδι, 1 κουταλάκι του γλυκού (10gr) τριμμένη καυτερή πιπεριά, ένα κουταλάκι του γλυκού (10gr) τριμμένο πράσινο σαπούνι και 100ml νερό σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνουμε το μίγμα που φτιάξαμε σε ένα λίτρο νερό, θερμοκρασίας περίπου 40°C και το αφήνουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια, αφού σουρώσoυμε το διάλυμα, ψεκάζουμε τα φυτά μας. Για αποτελεσματική προστασία από έντομα και τον τετράνυχο επαναλαμβάνουμε κάθε εβδομάδα, κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.
 


Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο


 

Πράσινο σαπούνι για προστασία από περονόσπορο και ωίδιο

 

Το πράσινο σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση διάφορων αυτοσχέδιων συνταγών για την προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών, όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο.
 
Υλικά
 
5 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι
5 γραμμάρια μαγειρική σόδα
5ml ελαιόλαδο
5ml ξύδι
2 λίτρα νερό
 
Εφαρμογή
 
Ανακατεύουμε 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο σαπούνι (5 γραμμάρια), 1 κουταλιά του γλυκού (5 γραμμάρια) μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο (5ml) σε 2 λίτρα νερό. Ανακινούμε καλά, και στη συνέχεια προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού ξύδι (5ml). Ανακατεύουμε ξανά και το διάλυμά μας είναι έτοιμο. Κατά το ράντισμα, ψεκάζουμε στην πάνω και στην κάτω μεριά των φύλλων για να προστατέψουμε τα φυτά μας από μυκητολογικές ασθένειες. Για να αποφύγουμε εγκαύματα στα φυτά μας, ψεκάζουμε πάντα κατά το σούρουπο και σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.

 


Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας


 

Κι ένα μυστικό για το πράσινο σαπούνι

 

Το πράσινο σαπούνι έχει παρόμοια σύσταση με το οικολογικό σκεύασμα «σάπωνες αλάτων λιπάρών οξέων». Το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει εντομοκτόνο δράση ενάντια στον αλευρώδη, τη μελίγκρα και τον τετράνυχο, είναι εγκεκριμένο για χρήση στη βιολογική γεωργία και μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Περισσότερα άρθρα για την προστασία των φυτών

 
Πως χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε τη στάχτη στον κήπο
3 τρόποι για προστασία των φυτών μας με φυσικά υλικά
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη
Τσουκνίδα, λίπανση και προστασία στον κήπο
Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο
5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Αντιμετώπιση του ωιδίου σε ντομάτες και πιπεριές
Αντιμετώπιση του ωιδίου της κολοκυθιάς και της αγγουριάς
Πασχαλίτσα, ένα ωφέλιμο έντομο στον κήπο μας
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.A.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Ioannis 29 Οκτωβρίου 2019

Φυτεύω ερασιτεχνικά Ρόκα στον κήπο μου. Στα φυτά ενός μηνός παρουσιάζονται άσπρα στίγματα στο πίσω μέρος των φύλλων, τα οποία από εμπρός φαίνονται σαν εξογκώματα. Τι λάθος κάνω?
Σας παρακαλώ να με συμβουλέψετε αφού τελικά δεν καταφέρνω ποτέ εδώ και πολλά χρόνια να φάω Ρόκα.

Απάντηση
σχολιαστής
Μελίκα 29 Σεπτεμβρίου 2019

Καλημέρα σας…βλέπω πως η τριανταφυλλιά μου στο μπαλκόνι σα να έχει αρχίσει να έχει άσπρα στα φύλλα της και στο κορμό της….πως μπορώ να το προλάβω??πως να σας στείλω φώτο να το δείτε??

Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη Πολύζου 29 Σεπτεμβρίου 2019

Τι είδους οινόπνευμα χρησιμοποιούμε;καθαρό ή το μπλε;μπορώ να χρησιμοποιήσω προληπτικά σε όλα τα λουλούδια;

Απάντηση
σχολιαστής
anastasios rangas 21 Σεπτεμβρίου 2019

Συνεχείς ενημερώσεις σχετικά με οικολογικές καλλιεργούσε

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.