Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

Πράσινο σαπούνι, ένα παραδοσιακό προϊόν με πολλαπλές χρήσεις στην καθημερινότητα μας! Το πράσινο σαπούνι έχει ως βάση το ελαιόλαδο και είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν καθαρισμού. Πέρα από τις χρήσεις που έχει στο σπίτι και στην προσωπική περιποίηση, το πράσινο σαπούνι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για την προστασία των φυτών μας, καθώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ψεκάσουμε τα φυτά μας.

Το ράντισμα με πράσινο σαπούνι δρα ως φυσικό εντομοκτόνο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οικολογικές συνταγές για αντιμετώπιση μυκητολογικών προσβολών στον κήπο. Για όλους εμάς που αποφεύγουμε τα χημικά φυτοφαρμάκα, η χρήση φυσικών υλικών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την προστασία των φυτών, προκειμένου να απολαμβάνουμε ξένοιαστα τους καρπούς από τα λαχανικά και τα δέντρα μας.

Η χρήση του πρασινου σαπουνιού είναι κατάλληλη και για την προστασία των καλλωπιστικών φυτών του κήπου και του μπαλκονιού μας. Πρέπει να σημειώσουμε πως το πράσινο σαπούνι έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιείται σε προληπτικό επίπεδο, και δεν είναι τόσο δραστικό σε θεραπευτικό επίπεδο – όταν δηλαδή παρουσιάζονται έντονες προσβολές.

Παρακάτω προτείνουμε 3 οικολογικές συνταγές για την προστασία των φυτών χρησιμοποιώντας ως βάση το πράσινο σαπούνι.

Διαφήμιση

1. Πράσινο σαπούνι ως φυσικό εντομοκτόνο: προστασία από μελίγκρα και αλευρώδη

Για την αντιμετώπιση των εντόμων της μελίγκρας και του αλευρώδη χρησιμοποιούμε την πιο απλή παραδοσιακή συνταγή με πράσινο σαπούνι.
 
Υλικά:
 
15 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι
5ml οινόπνευμα
1 λίτρο νερό
 
Εφαρμογή
 
Αναμιγνύουμε 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα (5ml) σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φύτά μας τόσο στην κάτω όσο και στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Για μεγαλύτερη προστασία, επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή του φυσικού εντομοκτόνου προληπτικά κάθε βδομάδα.

5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

2. Πράσινο σαπούνι για προστασία από βρωμούσες και τετράνυχο

Για την αντιμετώπιση της βρωμούσας και του τετράνυχου στα φυτά του κήπου μας φτιάχνουμε οικολογική συνταγή με πράσινο σαπούνι, κρεμμύδι και σκόρδο.
 
Υλικά
 
20 γραμμάρια τριμμένο κρεμμύδι
10 γραμμάρια τριμμένη καυτερή πιπεριά
10 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι
100ml νερό
 
Εφαρμογή
 
Βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού (10 γραμμάρια) τριμμένο σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας (20γρ) τριμμένο κρεμμύδι, 1 κουταλάκι του γλυκού (10gr) τριμμένη καυτερή πιπεριά, ένα κουταλάκι του γλυκού (10gr) τριμμένο πράσινο σαπούνι και 100ml νερό σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνουμε το μίγμα που φτιάξαμε σε ένα λίτρο νερό, θερμοκρασίας περίπου 40°C και το αφήνουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια, αφού σουρώσoυμε το διάλυμα, ψεκάζουμε τα φυτά μας. Για αποτελεσματική προστασία από έντομα και τον τετράνυχο επαναλαμβάνουμε κάθε εβδομάδα, κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο

3. Πράσινο σαπούνι για προστασία από περονόσπορο και ωίδιο

Το πράσινο σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση διάφορων αυτοσχέδιων συνταγών για την προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών, όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο.
 
Υλικά
 
5 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι
5 γραμμάρια μαγειρική σόδα
5ml ελαιόλαδο
5ml ξύδι
2 λίτρα νερό
 
Εφαρμογή
 
Ανακατεύουμε 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο σαπούνι (5 γραμμάρια), 1 κουταλιά του γλυκού (5 γραμμάρια) μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο (5ml) σε 2 λίτρα νερό. Ανακινούμε καλά, και στη συνέχεια προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού ξύδι (5ml). Ανακατεύουμε ξανά και το διάλυμά μας είναι έτοιμο. Κατά το ράντισμα, ψεκάζουμε στην πάνω και στην κάτω μεριά των φύλλων για να προστατέψουμε τα φυτά μας από μυκητολογικές ασθένειες. Για να αποφύγουμε εγκαύματα στα φυτά μας, ψεκάζουμε πάντα κατά το σούρουπο και σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.

Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας

Κι ένα μυστικό για το πράσινο σαπούνι

Το πράσινο σαπούνι έχει παρόμοια σύσταση με το οικολογικό σκεύασμα “σάπωνες αλάτων λιπάρών οξέων”. Το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει εντομοκτόνο δράση ενάντια στον αλευρώδη, τη μελίγκρα και τον τετράνυχο, είναι εγκεκριμένο για χρήση στη βιολογική γεωργία και μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (34)

 1. Σπύρος Αρτεμίου
  16/08/2023

  Για την κάμπια στο γκαζόν μπορώ να χρησιμοποιήσω οινόπνευμα, ξύδι, πρασινο σαπούνι κλπ?
  Και ποία η δοσολογία?

  • Δεν είναι αποτελεσματικό στην κάμπια του γκαζόν το συγκεκριμένο διάλυμα. Προτίμησε βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας.

 2. Παπαζαφειράτου Αγγελική
  16/06/2023

  Προτείνετε κάτι για τους ψύλλους;

 3. ΝΙΚΗ ΖΗΣΙΑΔΟΥ
  17/05/2023

  Έχω έναν ιβίσκο μικρό που έχει λίγα μπουμπούκια επάνω του.
  Όμως μερικά φυλλαράκια μικρά στην κάτω πλευρά κιτρινίζουν.
  Ποτίζω 2 φορές την εβδομάδα.
  Να χρησιμοποιήσω το διάλυμα πράσινου σαπουνιού με το οινόπνευμα;;;;

 4. Ματινα
  25/05/2022

  Καλημερα.Για υγρο πρασινο σαπουνι (το θελω για καθαρισμα φυλλων) ποιο θα μπορουσατε να μου προτεινετε απο την ελληνικη αγορα?

  • Καλημέρα Ματίνα. Δεν κάνουμε υποδείξεις για συγκεκριμένη μάρκα, απλά βρες ένα προϊόν σαπουνιού που να μην έχει πολλές χημικές προσμείξεις.

 5. Σοφία
  20/02/2022

  Καλησπέρα σας, το μείγμα για τον περονόσπορο και το ωίδιο, καθε ποτε το χρησιμοποιώ? 1 φορα την εβδομάδα και αυτό οπως τα άλλα???

  • Καλησπέρα Σοφία. Ψεκάζουμε με το μείγμα κάθε 2 εβδομάδες εκτός αν έχουμε προσβολή που μπορούμε να ψεκάσουμε συχνότερα.

 6. Konstantina
  10/06/2020

  Καλησπέρα σας,

  Υπάρχει κάποια εφαρμογή φυσικού σκευάσματος για την καταπολέμηση του ψευδόκοκκου; Έχω ένα μικρό δενδρύλλιο λεμονιάς σε γλάστρα το οποίο έχει προσβληθεί.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας

  • Καλησπέρα Κωνσταντίνα.
   Για προληπτικη καταπολέμηση του ψευδόκοκκου δοκίμασε εφαρμογή με πράσινο σαπούνι. Για καταπολέμηση του ψευδόκοκκου στη λεμονιά που έχει προσβληθεί θα πρέπει να προμηθευτείς διάλυμα θερινού πολτού από γεωπονικά καταστήματα για να το αντιμετωπίσεις.

 7. Πόπη
  25/05/2020

  Καλησπερα, τη συνταγη με το πρασινο σαπουνι μπορω να τη βαλω σε 500ml νερο αντι για 1 λιτρο? Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Πόπη. Μπορείς να το κάνεις, αρκεί να βάλεις και την μισή ποσότητα από την προτεινόμενη σε πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα.

 8. ΕΛΕΝΗ ΤΑΜΒΆΚΗ
  10/05/2020

  ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ, ΜΠΟΡ’Ω ΑΝΤΊ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΆΣΙΝΟ ΣΑΠΟΎΝΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΩ ΤΟ ΆΣΠΡΟ (ΤΟ ΧΩΡΙΆΤΙΚΟ)
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

  • Καλησπέρα Ελένη. Ναι, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις το άσπρο το σαπούνι που φτιάχνεται με ελαιόλαδο για τα σκευάσματα για προστασία των φυτών του κήπου.

 9. Μαρία
  03/05/2020

  Καλημέρα! Στον ψεκασμό με το πράσινο σαπούνι και το οινόπνευμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λοσιόν οινοπνεύματος, το φωτιστικό οινόπνευμα ή θέλει μόνο καθαρό οινόπνευμα; Ευχαριστώ!

  • Καλημέρα Μαρία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην συνταγή με το πράσινο σαπούνι φωτιστικό οινόπνευμα για προστασία των φυτών από έντομα.

 10. Παναγιωτης
  30/04/2020

  Εχω ασπρα μυγακια ) αλευρωδεις ) στα ξυνοδεντρα μου ( 3 λεμονιες 2 πορτοκαλια 1 μανταρινι και 1 λωτο ) …ευτυχως δεν εχει πιασει ακομα ( ισως επειδη ειναι πιο μακρια το γκρειπφρουτ.
  ΕΡΩΤΗΣΗ 1..Τι σκευασμα μπορω να χρησιμοποιησω για την καταπολεμηση τους;;;;
  ΕΡΩΤΗΣΗ 2 .. Μπορει να γινει καταπολεμηση με πρασινο σαπουνι και τα λοιπα ή μονο με φαρμακα;;;;;
  Ειναι γεματα απο ανθη καρποδεσης ……
  Οι δοσολογιες παρακαλω να αναφερονται σε ψεκαστηρα 17 λιτρων .Ευχαριστω για τον χρονο σας…..

 11. Γιώργος
  18/04/2020

  Καλησπέρα και καλή Ανάσταση.Εχω φυτέψει στο μπαλκόνι 2 ντοματινια,1 μελιτζάνα,1 καυτερή πιπεριά και 2 φράουλες.Για προστασία των φυτών απ’ όλα τα έντομα που αναφέρεται στο αρθρο,θα πρέπει να κάνω και τα τρία σκευάσματα φαντάζομαι και απλά να τα ψεκάζω διαφορετικές μέρες;

  • Καλημέρα Γιώργο. Ναι, θα μπορούσεις να κάνεις εναλλαγές των ψεκασμών και με τα τρία σκευάσματα ή ανάλογα τα έντομα που θα παρατηρείς που έχεις στον λαχανόκηπο σου να δεις ποιες συνταγές σου ταιριάζουν.

 12. Κώστας
  17/04/2020

  Καλησπερα,

  Μερικες ερωτήσεις για τα οικολογικά αυτά φάρμακα με βάση πράσινο σαπούνι :
  (1) χρειάζονται ξέπλυμα τα φύλλα ή και αν ναι πόσες ώρες μετά το ψέκασμα ; Αναφέρομαι και στα βιολογικά φάρμακα που δεν περιέχουν σαπούνι.
  (2) μπορεί να αντικατασταθεί το πράσινο σαπούνι με υγρό για πιάτα ;
  (3) εφαρμόζονται και σε κηπευτικά και σε δέντρα και σε λουλούδια ;
  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Κωστα.
   1) Δεν χρειάζονται ξέπλυμα τα φύλλα μετά το ψέκασμα.
   2) Μπορεί να αντικατασταθεί το πράσινο σαπούνι με υγρό για πιάτα, αν και η εφαρμογή πρέπει να γίνει δοκιμαστικά.
   3) Εφαρμόζονται και σε κηπευτικά και σε δέντρα και λουλούδια.

 13. Constantina
  12/04/2020

  Καλησπέρα σας ! Σε περίπτωση που δεν είμαστε σε θέση να προμηθευτούμε καυτερή πιπεριά, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με μπούκοβο ???

  • Καλησπέρα Κωνσταντίνα. Δεν έχουμε δοκιμάσει τη συγκεκριμένη εναλλακτική συνταγή και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα της.

 14. Ioannis
  29/10/2019

  Φυτεύω ερασιτεχνικά Ρόκα στον κήπο μου. Στα φυτά ενός μηνός παρουσιάζονται άσπρα στίγματα στο πίσω μέρος των φύλλων, τα οποία από εμπρός φαίνονται σαν εξογκώματα. Τι λάθος κάνω?
  Σας παρακαλώ να με συμβουλέψετε αφού τελικά δεν καταφέρνω ποτέ εδώ και πολλά χρόνια να φάω Ρόκα.

  • Καλησπέρα Ιωάννη. Πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει την ρόκα. Φροντιζε να μην κάνεις πυκνή φύτευση και ψέκασε με χαλκόυχο διάλυμα που είναι οικολογικό σκεύασμα.

 15. Μελίκα
  29/09/2019

  Καλημέρα σας…βλέπω πως η τριανταφυλλιά μου στο μπαλκόνι σα να έχει αρχίσει να έχει άσπρα στα φύλλα της και στο κορμό της….πως μπορώ να το προλάβω??πως να σας στείλω φώτο να το δείτε??

 16. Ελένη Πολύζου
  29/09/2019

  Τι είδους οινόπνευμα χρησιμοποιούμε;καθαρό ή το μπλε;μπορώ να χρησιμοποιήσω προληπτικά σε όλα τα λουλούδια;

  • Καλημέρα Ελένη. Προτιμούμε καλύτερα το καθαρό οινόπνευμα καλύτερα στις συνταγές που προτείνουμε καθώς οι δοκιμές μας έγιναν με το καθαρό οινόπνευμα

 17. anastasios rangas
  21/09/2019

  Συνεχείς ενημερώσεις σχετικά με οικολογικές καλλιεργούσε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ