Τι φυτεύουμε τον Νοέμβριο;

τι φυτευουμε τον νοεμβρη

Ποια φυτά μπορούμε να φυτέψουμε τον Νοέμβριο στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι; Λαχανικά, λουλούδια, καρποφόρα δέντρα, αρωματικά φυτά και μυρωδικά για να απολαμβάνουμε καθημερινά.

Ο Νοέμβριος είναι ο τελευταίος μήνα του φθινοπώρου, που χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχοπτώσεις που βοηθούν στην καλλιέργεια του κήπου μας.

Μέσα στον Νοέμβριο, φυτεύουμε αρκετά φθινοπωρινά λαχανικά στον κήπο μας, μαζί με διάφορα αρωματικά φυτά και μυρωδικά που ιδανικά και για το μπαλκόνι.

Μπορούμε να φυτέψουμε και ορισμένα καρποφόρα δέντρα τον Νοέμβριο, ωστόσο οι επιλογές μας είναι πολύ περισσότερες μέσα στον χειμώνα και αξίζει να περιμένουμε αν θέλουμε να φυτέψουμε γυμνόριζα δέντρα.

Οι επιλογές σε λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά είναι σχετικά περιορισμένες αυτή την εποχή. Ξεχωρίζουν, βέβαια, οι φθινοπωρινοί βολβοί λουλουδιών που φυτεύουμε για μας χαρίζουν υπέροχη ανθοφορία στα τέλη του χειμώνα.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι φυτεύουμε τον Νοέμβρη στον κήπο και το μπαλκόνι μας για να γεμίσουμε με πράσινο την καθημερινότητά μας.

Διαφήμιση

1. Ποια λαχανικά φυτεύουμε τον Νοέμβριο σε κήπο και σε γλάστρα;

Μέσα στο Νοέμβριο, φυτεύουμε φυλλώδη λαχανικά με σπόρο ή με νεαρά φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώρια, όπως:

Από τα βολβώδη λαχανικά, αυτή την εποχή γίνεται:

Ο Νοέμβριος είναι κατάλληλος μήνας και για τη φύτευση ψυχανθών φυτών που θα μας δώσουν συγκομιδή στις αρχές της άνοιξης, όπως η καλλιέργεια του κουκιού και η καλλιέργεια του αρακά.

Για τους καλλιεργητές που διαθέτουν θερμοκήπιο, μπορούν να δοκιμάσουν κάποια καλοκαιρινά λαχανικά εκτός εποχής για να απολαμβάνουν σαλάτες και φαγητά μέσα στο χειμώνα.

2. Ποια μυρωδικά φυτεύουμε τον Νοέμβριο στον κήπο και σε γλάστρα;

O Νοέμβριος είναι κατάλληλος μήνας για να φυτέψουμε αρκετά αγαπημένα μας μυρωδικά για να χαρίζουμε άρωμα και γεύση στις σαλάτες και στα φαγητά μας.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνουμε στην καλλιέργεια του σκόρδου, που φυτεύεται Νοέμβριο για να έχουμε συγκομιδή ξερού σκόρδου μετά από 6 μήνες, μέσα στον Μάιο.

σκορδο καλλιεργεια
Σκόρδο: Καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

Αυτή την εποχή γίνεται και η καλλιέργεια κρεμμυδιού, ωστόσο η φύτευση του Νοεμβρίου αφορά την παραγωγή μόνο για χλωρό φρέσκο κρεμμυδάκι.

Εκτός από τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, μπορούμε να φυτέψουμε και αρκετά δημοφιλή μυρωδικά όπως:

3. Ποια καρποφόρα δέντρα μπορούν να φυτευτούν μέσα στον Νοέμβριο;

Μέσα στο Νοέμβριο, μπορεί να γίνει φύτευση μόνο ανθεκτικών καρποφόρων δέντρων που δεν χάνουν το φύλλωμα τους την περίοδο του χειμώνα, όπως η καλλιέργεια της ελιάς και η καλλιέργεια της χαρουπιάς.

Το πλεονέκτημα της φύτευσης των συγκεκριμένων καρποφόρων δέντρων μέσα στο Νοέμβριο είναι ότι δε θα χρειαστούν πολλά ποτίσματα, χάρη στις βροχοπτώσεις αυτής της περιόδου.

ελια καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς

4. Ποια λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά φυτεύουμε τον Νοέμβριο;

Μαζί με τη θερμοκρασία που σταδιακά πέφτει, μειώνονται και οι επιλογές μας για φυτεύσεις λουλουδιών και καλλωπιστικών φυτών.

Αν θέλουμε να δώσουμε χρώμα στο μπαλκόνι και την αυλή μας, μέσα στον Νοέμβριο μπορούμε να φυτέψουμε πανέμορφα χρυσάνθεμα, τα αγαπημένα φθινοπωρινά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας, καθώς επίσης υπέροχα κυκλάμινα με τα καρδιόσχημα φύλλα και την εντυπωσιακή πολύχρωμη ανθοφορία.

Αυτή την εποχή, κάνουμε σπορά κάποιων ετήσιων λουλουδιών που θα μας χαρίσουν την υπέροχη ανθοφορία τους νωρίς μέσα στο χειμώνα, όπως:

σκυλακια αντιρρινο φυτο λουλουδια
Σκυλάκια ή αντίρρινο, ένα φυτό με πολύχρωμα λουλούδια

Μέσα στο Νοέμβριο, είναι η τελευταία ευκαιρία για να κάνουμε όψιμη φύτευση φθινοπωρινών βολβών λουλουδιών που θα μας χαρίσουν τα λουλούδια τους στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης όπως:

Διαφήμιση

5. Ποια αρωματικά φυτά και βότανα φυτεύουμε τον Νοέμβριο;

Λόγω του επερχόμενου χειμώνα, μέσα στο Νοέμβριο θα περιοριστούμε να φυτέψουμε σε προφυλαγμένο χώρο στο μπαλκόνι μερικά αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα όπως:

Δυόσμος: Καλλιέργεια σε γλάστρα
Δυόσμος: Καλλιέργεια σε γλάστρα

6. Κι ένα μυστικό για τις φυτεύσεις του Νοεμβρίου

Μέσα στο Νοέμβριο, μπορούμε να κάνουμε σπορά σιταριού, κριθαριού και ψυχανθών όπως αρακά, φακές και κουκιά σε πρόγραμμα για χλωρής λίπανση και αμειψισπορά, προκειμένου να ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά το χώμα του κήπου μας.

αμειψισπορα για αυξηση της αποδοσης
Αμειψισπορά: Τι είναι και ποια πλεονεκτήματα προσφέρει
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (3)

  1. ΓΡΊΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ
    04/11/2023

    ΕΊΝΑΙ Ο ΜΗΝΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΦΥΤΈΨΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΌΡΕΞΗ ΝΑ ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟΝ ΜΗΝΑ.

  2. Ευανθία
    02/11/2023

    Καλό μήνα , τό Νοέμβρη μέ λίγο μεράκι μπορείς νά κάνεις θαύματα στόν κήπο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ