Πώς χρησιμοποιούμε το πιπέρι καγιέν στα φυτά του κήπου

Πώς χρησιμοποιούμε το πιπέρι καγιέν στα φυτά του κήπου

Το πιπέρι καγιέν, με την χαρακτηριστική πικάντικη γεύση, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά που βρίσκουμε σε κάθε κουζίνα. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που δημιουργείται από καυτερές πιπεριές τσίλι, οι οποίες με την κατάλληλη επεξεργασία αποξηραίνονται και γίνονται σκόνη, το γνωστό κόκκινο καυτό πιπέρι που χρησιμοποιούμε σε σάλτσες και φαγητά.

Αυτό που όμως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι το πιπέρι καγιέν μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο και στον κήπο για να προστατέψουμε με φυσικούς τρόπους τα φυτά μας από κάμπιες, ακρίδες, ακόμα και γάτες. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά 3 τρόπους που το πιπέρι καγιέν είναι αποτελεσματικό για οικολογική αντιμετώπιση σε διάφορες κάμπιες που προσβάλλουν τα φυτά, για την προστασία από ακρίδες, καθώς και αν θέλουμε να απωθήσουμε γάτες που επισκέπονται τον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Πιπέρι καγιέν ως φυσικό εντομοκτόνο: Προστασία από κάμπιες

Το σκόνισμα των των φυτών με πιπέρι καγιέν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσβολή από κάμπιες σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια, καθώς και σε καλλωπιστικά φυτά όπως χρυσάνθεμα και τριανταφυλλιές, αλλά και σε αρωματικά φυτά όπως δεντρολίβανο και λεβάντα.
 
Υλικά:
 
300 γραμμάρια αλεύρι (1 νεροπότηρο)
80 γραμμάρια πιπέρι καγιέν (4 κουταλιές σούπας)
 
Εφαρμογή
 
Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι και το πιπέρι καγιέν σε ένα μικρό μπολ και στη συνέχεια με ένα τούλι ή χρησιμοποιώντας ένα καλσόν, σκονίζουμε καλά τα φύλλα των φυτών, ώστε το μίγμα μας να παραμείνει πάνω στο φύλλωμα των φυτών. Η εφαρμογή προτιμάμε να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες, καθώς η υγρασία πάνω στα φυτά βοηθάει στην καλύτερη προσκόλληση του μίγματος στα φύλλα. Επαναλάμβάνουμε την εφαρμογή μετά από 2 βδομάδες. Αποφεύγουμε την εφαρμογή σε μέρες που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες των 30°C για να μη δημιουργήσουμε καψίματα στα φυτά.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές
Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές

2. Πιπέρι καγιέν για προστασία από ακρίδες

Οι ακρίδες αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα στον κήπο, κάθως τρώνε τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς των φυτών. Για την προστασία καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων που προσβάλλονται από τις ακρίδες, χρησιμοποιούμε πιπέρι καγιέν σε μία συνταγή μαζί με πράσινο σαπούνι.
 
Υλικά
 
5 κουταλιες σούπας πιπέρι καγιέν
2 κουταλιες της σούπας πράσινο τριμμένο σαπούνι
500ml νερό
 
Εφαρμογή
 
Ανακατεύουμε το πιπέρι καγιέν με το νερό σε ένα μπουκάλι και το αφήνουμε για 12 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε το διάλυμα και προσθέτουμε το τριμμένο πράσινο σαπούνι. Ψεκάζουμε όλο το φύλλωμα του φυτού, κατά το σούρουπο γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος προκλησης εγκαυμάτων λόγω της καυστικότητας του πιπεριού καγιέν. Εφαρμόζουμε ξανά μόνο εφόσον δούμε ακρίδες να προσβάλλουν ξανά το φύλλωμα και την τρυφερή βλάστηση των φυτών.

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

3. Πιπέρι καγιέν για να διώξουμε τις γάτες από τον κήπο

Γάτες στον κήπο σημαίνει προβλήματα για τα φυτά! Στον λαχανόκηπο, ακόμα και σε λουλούδια σε γλάστρες, οι γάτες αγαπούν να ανακατεύουν και να δραστηριοποιούνται στο χώμα με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τα φυτά. Για την απώθηση των γατών από τα φυτά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μίγμα με βάση το πιπέρι καγιέν, μαζί με αλεύρι κανέλλα τριμμένη.

Υλικά
 
1 κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν
1 κουταλιά της σούπας κανέλα τριμμένη
2 κουταλίες της σούπας αλεύρι
1 λίτρο νερό
 
Εφαρμογή
 
Ανακατεύουμε τα υλικά σε χλιαρό νερό και ψεκάζουμε γύρω από τα φυτά στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες. Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή μετά από 2 ήμερες για να ενισχύσουμε την απώθηση και να αποτρέψουμε τις γάτες να επισκέπτονται τον κήπο μας. Σε περίπτωση βροχής ή απομάκρυνσης του ψεκαστικού υγρού γύρω από τα φυτά, επαναλαμβάνουμε τις 2 εφαρμογές. Προσοχή! Δεν ψεκάζουμε επουδενί πάνω στο φύλλωμα των φυτών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

 1. Μαρια Σαλιγκαρα
  10/04/2024

  Σε άνθιση τα εσπεριδοειδή θα μπορούσα να ψεκάζω για μελίγκρα με ένα φυσικό σκεύασμα; βλέπω και μυρμήγκια στον κορμό

  • Βεβαίως, μπορείς να ψεκάσεις για την μελίγκρα και για τα μυρμήγκια που ανεβαίνουν στον κορμό για να τραφούν από τα μελιτώματα που σχηματίζει η μελίγκρα.

 2. Παύλος
  05/09/2020

  Μπορώ να το χρησιμοποιήσω και για το σκουλίκι του λουβιού? Ευχαριστώ

 3. Έλενα
  31/08/2020

  Ευχαριστούμε κύριε Λιονουδάκη για τις πολύτιμες συμβουλές σου!
  Αφού ψεκάσουμε με το διάλυμα θα παραμείνει πάνω στα φυτά ή θα το ξεπλύνουμε μετά από μερικές μέρες;
  Tο σπίτι μου βρίσκεται ανάμεσα σε χωράφια και πιστεύω θα έχω πρόβλημα με ακρίδες και στο μέλλον. Κάθε πόσο μπορώ να επαναλάβω το ψέκασμα;

  • Καλημέρα Έλενα. Δεν χρειάζεται να το ξεπλύνεις το φυτό μετά την εφαρμογή του ψεκάσματος με πιπέρι καγιέν. Μπορείς να ψεκάζεις κάθε 2 εβδομάδες τα λαχανικά σου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ