Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς
Η λεμονιά βρίσκεται στους περισσότερους κήπους και δίνει αρκετά λεμόνια κάθε χρόνο χωρίς οι περισσότεροι να την κλαδεύουν. Κι εδώ γεννιέται η απορία αν η λεμονιά χρειάζεται πραγματικά κλάδεμα ή πρέπει να την αφήνουμε μόνη της να αναπτύσσεται και να δίνει καρπούς.
Οι λεμονιές χαρακτηρίζονται από την τάση να παράγουν βλαστούς μεγάλου μήκους, αδύνατους και λεπτούς που σπάνε σχετικά εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι όσο περνάνε τα χρόνια και το δέντρο της λεμονιάς δεν κλαδεύεται, αυτό σταδιακά εξασθενεί λόγω της πυκνής αδύναμης βλάστησης ενώ γίνεται ευαίσθητο σε προσβολές από ασθένειες όπως η κορυφοξήρα.
Το κλάδεμα λοιπόν αποτελεί σημαντική εργασία στην καλλιέργεια της λεμονιάς, για την ανάπτυξη του φυλλώματος του δέντρου, καθώς και για να μας δώσει περισσότερα λεμόνια. Όμως, λόγω της τάσης της λεμονιάς να αναπτύσσεται πιο ελεύθερα, χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα και όχι τόσο αυστηρό όσο γενικά συνηθίζεται στα υπόλοιπα καρποφόρα δέντρα.
Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα βασικά είδη κλαδέματος της λεμονιάς, ποια εποχή είναι κατάλληλη για να την κλαδέψουμε καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να τις κλαδέψουμε σωστά και εξασφαλίσουμε πλούσια συγκομιδή λεμονιών.
1. Ποια είναι τα βασικά είδη κλαδέματος της λεμονιάς;
Όπως στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα, και στις λεμονιές διακρίνουμε δύο βασικά είδη κλαδέματος: το κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δέντρα λεμονιάς και το κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα μεγαλύτερα δέντρα λεμονιάς.
- Κλάδεμα διαμόρφωσης λεμονιάς: Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στις λεμονιές στα 3-4 πρώτα χρόνια μετά την φύτευσή τους και έχει ως βασικό σκοπό να δώσουμε το επιθυμητό σχήμα στο δέντρο της λεμονιάς για να εξασφαλίσει καλή βλάστηση και γρήγορη έναρξη στην παραγωγή καρπών.
- Κλάδεμα καρποφορίας λεμονιάς: Το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται στα μεγαλύτερα δέντρα λεμονιάς όταν ξεκινήσει η καρποφορία τους συνήθως 4-5 χρόνια μετά την φύτευση. Το κλάδεμα καρποφορίας βοηθά τις λεμονιάς να διατηρήσουν ικανοποιητική βλάστηση και πλούσια παραγωγή καρπών.
2. Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις λεμονιές μας;
Το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων λεμονιάς γίνεται μέσα στην άνοιξη, αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα. Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε τις λεμονιές, και γενικότερα τα εσπεριδοειδή, μέσα στο χειμώνα γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν και να ξεραθούν.
Τo κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς μπορεί να γίνει από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα, καθώς η παραγωγή των όψιμων λεμονιών έχει μειωθεί, ενώ παράλληλα δεν επικρατούν συνθήκες υψηλής υγρασίας που συντελούν στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, όπως η κορυφοξήρα και η ανθράκωση.
3. Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης στις νεαρές λεμονιές;
Τα νεαρά δέντρα λεμονιάς πρέπει να κλαδεύονται τα πρώτα χρόνια μετά την φύτευση για να τους δώσουμε το επιθυμητό σχήμα που είναι συνήθως το κυπελλοειδές σχήμα.
Αν αφήσουμε τις λεμονιές ακλάδευτες, μπορεί να ξεκινήσουν να καρποφορούν πιο νωρίς αλλά στα επόμενα στάδια ανάπτυξης, θα χρειαστούν πολύ αυστηρό κλάδεμα και αυτό θα συντελέσει στη μείωση της παραγωγής σε βάθος χρόνου.
Κατά τα πρώτα χρόνια φύτευσης, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει η διαμόρφωση του κυπελλοειδούς σχήματος της λεμονιάς που περιλαμβάνει την ανάπτυξη 3-5 κεντρικών βλαστών που ξεκινούν από τον κεντρικό κορμό και πάνε προς τα πάνω για να αποτελέσουν τους κύριους βραχίονες του δέντρου.
4. Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας στις μεγάλες λεμονιές;
Στα μεγάλα δέντρα λεμονιάς, το κλάδεμα πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια για να μας δίνει ικανοποιητική βλάστηση και πλούσια καρποφορία. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε μερικές βασικές αρχές και οδηγίες όπως αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω:
- Κλαδεύουμε ελαφρά τις λεμονιές αφαιρώντας 10-20% της φυλλικής επιφάνειας των δέντρων. Αποφεύγουμε να κλαδέψουμε πιο έντονα καθώς υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθεί το δέντρο.
- Διατηρούμε τους κεντρικούς βλαστούς της λεμονιάς στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς που πολλές φορές φεύγουν ψηλότερα από το βασικό σχήμα του δένδρου.
- Αφαιρούμε μερικούς αδύναμους λεπτούς βλαστούς της λεμονιάς ενώ μικραίνουμε το μήκος σε άλλους πλάγιους βλαστούς για να δυναμώσει η υπόλοιπη βλάστηση του δέντρου.
- Απομακρύνουμε ζωηρούς βλαστούς στο κέντρο του φυλλώματος, τους γνωστούς λαίμαργους που μπλέκονται με άλλα κλαδιά επιβαρύνοντας τον αερισμό και παράλληλα εξαντλώντας το δέντρο.
- Κλαδεύουμε ελαφρά τα χαμηλά περιφερειακά κλαδιά της λεμονιάς, που ονομάζονται ποδιές, καθώς είναι τα πλέον παραγωγικά και μας χαρίζουν μεγάλη καρποφορία.
- Αφαιρούμε τις ποδιές της λεμονιάς μόνο όταν εξασθενήσουν και πάψουν να είναι παραγωγικές ενώ αφήνουμε άλλες ποδιές που διαθέτουν περισσότερη δύναμη να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν.
5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της λεμονιάς
Μετά το κλάδεμα της λεμονιάς, είναι πολύ σημαντικό να ψεκάζουμε το φύλλωμα της λεμονιάς με διάλυμα χαλκού και να αλοίφουμε τις μεγάλες τομές με ειδική πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.
Καλησπέρα σας,
Έχω μια λεμονιά 12 ετών τα φύλλα της οποίας συχνά-πυκνά (1-2 φορές τον χρόνο) εμφανίζουν ψώρα. Την έχω ψεκάσει με οδηγίες γεωπόνου αλλά δεν λέει να απαλλαγεί. Επιπλέον, ενας γείτονας πήρε την πρωτοβουλία χωρίς να με ρωτήσει και την κλάδεψε (χωρίς να πολυξέρει) τώρα στα μέσα Μαϊου και τα κλαδια που αφαίρεσε από την βάση του φυλλώματος τα έσκισε χωρίς να κάνει καθαρό κόψιμο. Θα κόψω τα σημεία που δεν έχουν κοπεί καλά. Χρειάζεται να βάλω και πάστα αφού τα αφαιρέσω; Επιπλέον, τί μπορώ να εφαρμόσω σαν πρόληψη κατά της ψώρας;; Μου είπαν για διάλυμα υγρού πιάτων σε νερό ότι λειτουργεί. Σας ευχαριστώ!
Πρόσθεσε πάστα κλαδέματος στις τομές και ψέκασε τη λεμονιά με βιολογικό σκεύασμα θερινού πολτού και φυσικού πύρεθρου.
Καλησπέρα,έχω μια απορία,ποια εποχή μπορώ να κλαδέψω μια δύφορη λεμονιά και πώς;;;
Μπορείς να την κλαδέψεις μέσα στην άνοιξη, μετά το τέλος της καρποφορίας ακολουθώντας τις συμβουλές μας.
Kalispera SAS
Exo Mia lemony 2 xronon, ke den xero pos na kladepso,mipos nporite nna me. Voithisete,I e se glastra.
Δες το αναλυτικό άρθρο μας για φροντίδα της λεμονιάς σε γλάστρα.
Η λεμωνιεε σε βαρελια θελουν ποτισμα τακτικα κσι λιπασματα οπως της αλλες πουπου εινσι στο κηπο ευχαριστω
Η λεμονιά σε βαρέλι θέλει αντίστοιχα τακτικά ποτίσματα και λίπασμα.
Καλησπέρα σας. Εχω στον παρτέρι του κήπου μια λεμονιά και μια πορτοκαλιά. Δυστυχώς επειδή κυριαρχει στην αυλή ενα αβοκάντο αρκετά ψηλό ο ήλιος δεν τις φτάνει αρκετά. Η λεμονιά μετά απο 20 χρόνια έβγαλε πρώτη φορά λεμόνια (λίγα) η δε πορτοκαλιά επίσης 15 χρόνων βγάζει γυρω στα 10 πορτοκάλια το χρόνο. Και τα δυο δέντρα αρρωστησαν και τα ψέκασα με οδηγίες ενος φυτωρίου. Δεν ξέρω πότε και πως να τις κλαδέψω, εκτός απο τα ξερά κλαδιά και τα λαίμαργα. Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Γιάννης
Θα κλαδέψεις στις αρχές της άνοιξης, ακολουθώντας τις συμβουλές που δίνουμε στα σχετικά άρθρα για το κλάδεμα της λεμονιάς και το κλάδεμα της πορτοκαλιάς.
Καλησπέρα έχω μια λεμονιά μικρή σε ηλικία η οποία κάνει λεμονιά αλλά ρε παιδιά δεν κιτρινίζουν με τίποτα. Μπορείτε να μου πείτε τι γίνεται?
Αν η λεμονιά είναι 2-3 χρονών άφηνε πολύ λίγα λεμόνια για να τα ωριμάσει. Το λίπασμα καλίου βοηθά στην ωρίμανση των λεμονιών και να κάνουν περισσότερο χυμό.
Καλημέρα! εδώ και περίπου 15 χρόνια έχω στη βεράντα μου σε μεγάλη γλάστρα μια δίφορη λεμονιά που κάνει εξαιρετικά λεμόνια. Φέτος με τον καύσωνα έλλειπα και κάηκαν τα μικρά λεμονάκια. Επίσης έχει αναπτυχθεί τελείως άναρχα και ο άνθρωπος που με βοηθάει δεν την κλαδεύει σωστά. Τώρα λέει πως πρέπει να αλλάξουμε γλάστρα εγώ όμως νομίζω ότι πρέπει να κόψουμε ένα χοντρό κλωνάρι που εκτείνεται παράλληλα με το μπαλκόνι. Τι λέτε να κάνω; Ευχαριστώ για την απάντησή σας.
Θα ήταν καλό να κάνεις ένα πιο σωστό κλάδεμα και να αφαιρέσεις το χοντρό κλαδί που ξεφεύγει.
Καλησπέρα! Η δική μου λεμονιά είναι δίφορη… πότε να την κλαδέψουμε;
Μπορείς να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα αυτή την εποχή.
Καλημέρα
Γράφετε ότι η λεμονια κλαδευετε την άνοιξη
Εγώ θα πάω ευβοια αύριο για 10 μέρες
Έχουν καει οι λεμονιές μου όπως μου είπαν (λόγω υπερβολικού χιονιού)
Να τις κλαδεψω ή να τις αφήσω;
Σε 5 μέρες που θα φύγω θα μπει ο Μάρτης
Τι να κάνω;
Ευχαριστώ
Καλημέρα Ελένη. Μπορείς να τις κλαδέψεις τις λεμονιές στις αρχές της άνοιξης, όταν θα φύγεις.
Για τις πολύφορες λεμονιές, πότε μπορώ να τις κλαδέψω για να τις αραιώσω λίγο;
Καλησπέρα Μιχάλη.
Θα κλαδέψω τις λεμονιές στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.
Καλησπέρα σας ,έχω στο κήπο ένα lime -αυτό γράφει η ετικέτα – και ξαφνικά πριν 3 ημέρες (17/11) αρχίσανε να πέφτουν τα φύλλα και οι καρποί ,μπορώ να κάνω κάτι ¨?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .
Καλησπέρα Κώστα. Τα φύλλα και οι καρποί μπορεί να πέφτουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή λίπανσης ή λόγω παγωνιάς. Καλό είναι να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση και να το προστατεύσεις με ειδικό δίχτυ από τους ανέμους.
Kαλημέρα! Έχω πιάσει στασίδι στην ιστοσελίδα σου αγαπητέ Κώστα, αλλά πραγματικά είσαι θησαυρός γεωπονικών γνώσεων.
Εκμεταλευόμενος για μια ακόμα φορά την περίσταση,θέλω να σε ρωτήσω σχετικά με μια πρόσφατα μπολιαμένη λεμονιά στην οποία έπιασε μόνο το ένα μπόλι/κλαδάκι στο ένα από τα δύο στελέχη-κορμούς.
Συγκεμριμένα ρωτάω, να αφήσω για μελλοντικό μπόλιασμα το αποτυχόν, ή να το κόψω και να δώσω δύναμη στο πετυχημένο;
Τις κορυφές των νέων κλαδιών που έχουν μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη να τις κόψω;
Ευχαριστώ προκαταβολικά.
Για μια ακόμη φορά…
Καλησπέρα Σπύρο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποιο κλάδεμα στη λεμονιά σε αυτή την περίοδο.
Καλησπέρα κ. Κώστα . Έχω μια λεμονιά στον κήπο κ φέτος την κλαδεψαμε πρώτη φορά .θα ήθελα να ρωτήσω ότι υπάρχουν 2 κλαδιά που ο κορμός τους είναι λείος κ έχουν αγκάθια πάνω .αυτά είναι άγρια ;;;; Πρέπει να τα κόψουμε και αυτά;;;;;
Καλησπέρα Ευαγγελία. Πιθανότατα, να είναι λαίμαργοι βλαστοί, δηλαδή καταόρυφη βλαστοί που ξεκινούν από το εσωτερικό του φυλλώματος της λεμονιάς και συνήθως δεν κάνουν καρπούς. Καλύτερα να τους αφαιρέσεις.
Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη. Είχα δύο μεγάλες λεμονιές οι οποίες είχαν παραμεγαλώσει. Κάλεσα κάποιον να τις κλαδέψει τέλος Φεβρουαρίου γιατί εγώ δεν γνωρίζω και τις κλαδεψε τόσο που άφησε ουσιαστικά μόνο τον κεντρικό κορμό. Τώρα διαβάζω ότι αυτό ήταν λάθος. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω προκειμένου να τις βοηθησω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλησπέρα Αναστασία. Μπορείς να τις ψεκάσεις άμεσα τις λεμονιές που κλάδεψες με χαλκόυχο διάλυμα και λίπασμα φυκιών για τόνωση και απολύμανση.
εδω και 7 με 8 μηνες εχει λεμονια πρασινα και δεν τα κιτρινιζει μια λεμονια που εχω σε πλαστικο βαρελι,
Καλησπέρα Δημήτρη. Πρόσθεσε λίπασμα καλίου για να κιτρινίσουν τα λεμόνια και να γεμίσουν χυμό. Δες περισσότερες συμβουλές για τη καλλιέργεια λεμονιάς σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Αφού κάνω το κλαδεμα την άνοιξη πως θα ραντισω με χαλκουχα αφού ο χαλκος δεν κάνει καλό στα ανθη
Καλησπέρα Ιωνάννη. Μπορείς να κάνεις το κλάδεμα και τον ψεκασμό του χαλκόυ πριν ανοίξουν τα άνθη ή μετά την καρπόδεση. Μπορείς επίσης να κάνεις ψεκασμο με υγρό γλυκονικό χαλκό που δεν δημιουργεί πρόβλημα στα άνθη.
Γεια σας και πολλα συγχαρτηρια για τις πληροφοριες που μας δινετε, εχω μια λεμονια 10ετιας υγειης και αρκετα μεγαλη, περυσι την κλαδεψα αρκετα μετα απο μια πολυ πλουσια κρποφορια που ειχα δεν γινοταν ωμος αλλιως αφου ηταν τελειως αφημενη και ειχε φτασει τα 5 μετρα κυριως απο λαιμαργους βλαστους που εβγαιναν απο το εσωτερικο της, φετος οι καρποι της ηταν οι μιση απο περυσι παλι φτανοντας τα 5 μετρα με τους λαιμαργους και αναγκαστηκα την κλαδεψα με τον ιδιο τροπο οπως περισυ, η ερωτηση μου ειναι πως μπορω νε περιορισω τους λαιμαργους ωστε να μην παιρνουν ολοι την δυναμη και να μου δινουν λιγους καρπους? σας ευχαριστω πολυ…
Καλησπέρα Γιώργο. Αφαίρεσε μερικόυς λαίμαργους καο περιόρισε το μήκος στους υπόλοιπους στο μισό περίπου προσπαθώντας να δώσεις αερισμό και ηλιοφάνεια στο δέντρο.
Έχω μία λεμονιά σε οικόπεδο που προσφάτως απέκτησα και για πολλά χρόνια δεν έχει κλαδευτεί. Δεν έχει το κυπελλοειδές σχήμα που απαιτείται και επίσης έχει αναπτυχθεί άναρχα γιατί δεν υπήρχε κανείς για να την φροντίσει. Καρποφορεί δύο φορές το χρόνο, δεν έχει λιπανθεί το έδαφος της και είναι υγιές δέντρο. Δεν θέλω να καταφύγω σε κλάδεμα που μπορεί να επηρεάσει την καρποφορία της ή να την αρρωστήσω. Πως μπορώ να της συμπεριφερθώ ώστε να μη της δημιουργήσω πρόβλημα;
Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα Δέσποινα. Θα ήταν καλό να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα της λεμονιάς μέσα στην άνοιξη και να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού και ιχνοστοιχείων το φύλλωμα της. Η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος στα τέλη του χειμώνα θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη και την καρποφορία της.
Σας ευχαριστω για ολες τις χρησιμες πληροφοριες και θα ηθελα για την κορυφοξηρα να που πειτε το ραντισμα με χαλκο καθε ποσες μερες πρεπει να γινεται και ποιους μηνες. Μια μουσμουλια που αρχισαν τα κλαδια να ξηραινονται αραιωσα χλωρο ασβεστη με νερο και προσθεσα σκονη βορδιγαλειου πολτου και εν συνεχεια με ενα χονδρο πινελο η βουρτσα απο τη βαση μεχρι τη κορυφη εχρωματισα ολο το δενδρο αφου το υψος του δεν ξεπερνα τα δυο μετρα και τον επομενο χρονο επανηλθε στη προτερα του κατασταη και εγεμισε καρπο. Ομοιως και στις βερυκουκιες που εβγαλαν κολλα με τον ιδιο τροπο περισσοτερο χαλκο και λιγωτερο ασβεστη εξηφανισθη η κολλα και τα δενδρα ειναι σε πληρη καρποφορια. Δημητριος Καραβιωτης. email dimkaraviotis@yahoo.gr
Καλησπέρα Δημήτρη. Για την αντιμετώπιση της κορυφοξήρας στη λεμονιά και στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, θα πρέπει σίγουρα να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα μετά το κλάδεμα τους και την απομάκρυνση των προσβεβλημένων βλαστών. Επίσης, καλό είναι να ψεκάσεις στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά σας και τα τόσο βοηθητικά άρθρα σας. Έχω δύο μεγάλες λεμονιές μερικών δεκαετιών που κάηκαν στον φετινό χιονιά στην Εύβοια και βγάζουν παντού καινούρια κλαδάκια πάνω στα παλιά, ακανόνιστα κλαδιά που προϋπήρχαν. Να αφήσω να αναπτυχθούν τα καινούρια μικρά, ή πρέπει να τα περιορίσω ακόμα και να κλαδέψω τα πιο παλιά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα Ματθαίο. Θα ήταν καλό να κλάδέψεις τα ξερά καμμένα κλάδιά.
Καλημέρα.
το άρθρο σου για το κλάδεμα της λεμονιάς με βοήθησε πολύ. Αλλά δεν κατάλαβα τι είναι η πάστα κλαδεματος κ που μπορω να το προμηθευτώ. ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα. Η πάστα κλαδέματος ή πάστα εμβολιασμού έιναι έναι ειδικό υλικό σαν αλοιφή ή στόκο που μπορείς να προμηθευτείς από φυτώρια, garden center ή γεωπονικά μαγαζια΄που χρησιμοποιείται για κάλυψη και στεγανποίηση των τομών του κλαδέματος ώστε να μην εισέρχονται παθογόνια και έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών ή βακτηριακών ασθενειών.
Καλησπέρα σας, υπεροχα ολα τα άρθρα σας και πλήρως κατατοπιστικά!!!! Εαν μπορούσατε να έχετε και καποια βιντεο θα ηταν τελεια …στο να μας δείχνετε λιγα απο αυτα που γράφετε στο άρθρο σας…πχ οι ποδιές στην λεμόνια…μπραβο σας και συγχαρητηρια!,,
Καλησπέρα Δημήτρη και ευχαριστούμε για καλά σου λόγια.
Το κλάδεμα της λεμονιάς είναι σίγουρα από τα θέματα που θέλουμε να γυρίσουμε σε βίντεο για να σας δώσουμε πιο κατατοπιστικές πληροφορίες. Πάντως, είναι πολύ χρήσιμη η παρατήρηση σου για τις ποδιές στη λεμονιά γιατί θέλουμε πάντα να σας παρέχουμε κατανοητές πληροφορίες σε όλους εσάς που αγαπάτε την κηπουρική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα θα φτιάξουμε ένα λεξικό που να εξηγεί διάφορους όρους (πχ. ποδιές, μοσχεύματα, γόνατα, οφθαλμούς, ριζοβολία κλπ.) που σχετίζονται με την κηπουρική και θα το δημοσιεύσουμε μέσα από την ιστοσελίδα μας. Σχετικά με τις ποδιές που αναφέρεις στη λεμονιά ή και σε άλλα καρποφόρα δέντρα, αναφερόμαστε σε εξωτερικούς βλαστούς των δέντρων που είναι σε ύψος από 1 μέτρο ως 2 μέτρα περιφερειακά του δέντρου και έχουν συνήθως μεγάλη παραγωγική δύναμη και καρποφορία.
Πριν δύο χρόνια με τον παγετό κάηκαν οι λεμονιές μου μερικά κλωνάρια δεν ξεράθηκαν την άνοιξη τις κλάδεμα σε μεγάλο ύψος ,τα βλαστάρια που πέταξαν πήραν μεγάλο ύψος ,το ύψος των δέντρων έφτασε στα τρία μέτρα ,τι να κάνω; Για να τα κοντινω πρέπει να τα κόψω πολύ και σε ποιο ύψος ;…….ευχαριστώ .
Καλημέρα Παντελή. Θα κλαδέψεις τη λεμονιά μέσα στην άνοιξη, προσπαθώντας να κατεβάσεις το ύψος των δέντρων στα 2 μέτρα, διατηρώντας το κυπελοειδές σχήμα τους.
Έχω στον κήπο μου αρκετές λεμονιές έχουν δώσει αρκετό ύψος ορισμένα κλωνάρια έχουν υπερβεί τα τρία μέτρα αυτά τι να τα κάνω πρέπει να τα κόψω ;
Καλησπέρα Παντελή. Καλό είναι να χαμηλώσεις το ύψος της λεμονιάς ή να αφαιρέσεις κάποια κλάδιά αν είναι λαίμαργα. Το κλάδεμα αυτό πρέπει να γίνει την άνοιξη αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Καλό είναι μετά να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα και να αλείψεις τις τομές με πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.
Καλημέρα σας,Εχω 20 λεμονιές σε έναν κήπο και είναι ακλάδευτες πέντε χρόνια περίπου. Έχουν μεγαλώσει πολυ ευνοείται αλλά ταυτόχρονα έχουν μαύρα στίγματα τα οποία με το πλύσιμο φεύγουν. Πρέπει να κλαδευτούν γερά μου είπαν όμως διίστανται οι απόψεις όσον αφορά την εποχή……Νοέμβριο ή την άνοιξη;;;;;
Καλησπέρα Μαρία.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία. Οι λεμονιές ειδικα για αυστηρό κλάδεμα θα πρέπει να κλαδευτούν την άνοιξη αφου περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Αν τις κλάδέψεις το Νοέμβριο, θα βγει η τρυφερή νέα βλάστηση που θα καεί μέσα στη παγωνιά του χειμώνα και συτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημια στις λεμονιές.
Η Λεμονια μου εδω κ ενα χρονο εχει μικρα και λιγα φυλλα .ε ψρωμα κιτρινο.Εχεις την αισθηση οτι ξερενεται αν και εχει καρπους ειναι μικροι και μολις κιτρινιζουν πεφτουν
Καλησπέρα Βασιλική.
Θα σου πρότεινα να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα και σίδηρο για να τη βοηθήσεις καθώς και συχνά ποτίσματα 2-3 φορές τη βδομάδα. Αν η λεμονιά σου έχει ξερούς βλαστούς καλό θα ήταν να τους αφαιρέσεις. Επίσης, ο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα και θερινό πολτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών.
Δες αναλυτικές συμβουλές για τη φροντίδα της λεμονιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημσιεύσει.
Καλημέρα!
Μου έφεραν μερικούς βολβούς τουλίπες από Ολλανδία.
Δεδομένου ότι δεν είναι εποχή φύτευσης,πως θα μπορούσα να τις διατηρήσω;
Ευχαριστώ
Διατήρησε τις σε ξηρό σκοτεινό μέρος που έχει χαμηλή θερμοκρασία, μέσα σε ένα κουτί με τρύπες για αερισμό.
Σας ευχαριστουμε για το πολυ ομορφο αρθρο. Εχω μια νανα λεμονια στο μπαλκονι σε μεγαλη γλαστρα. Δημιουργηθηκε γρηγορα ενας μεγαλος βλαστος απο τη βαση του εμβολιασμου. Επειδη εχει μεγαλωσει το παχος του, φοβηθηκα να το κοψω. Τωρα το υπολοιπο δεντρο εχει μικρους καρπους που μεγαλωνουν, και σε αυτον τον λαιμαργο βλαστο εχουν αρχισει να βγαινουν μικρα κλαδακια. Θα μπορουσα να κοψω το βλαστο στο υψος των υπολοιπων κεντρικων κλαδιων και να μην το επηρεασω αρνητικα? Ευχαριστω
Καλημέρα Κωνσταντίνε κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Βεβαίως και θα μπορούσες να κόψεις αυτή την εποχή τον βλαστό στο ύψος των υπολοίπων κεντρικών κλαδιών της λεμονιάς ή και να τον αφαιρέσεις τελείως.
Καλημέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως μια ΛΕΜΟΝΙΑ μετά από κλάδεμα επειδή έμεινε χωρίς νερό και κάηκε όταν ξαναμεγαλωσε το δέντρο έγινε να μανταρίνια!!!Πώς έγινε αυτο;Και θα μπορούσα να την ξανακάνω λεμονια;;Σας ευχαριστώ πολυ
Καλημέρα Ρένα. Η λεμονιά σου πιθανότατα ήταν εμβολιασμένη πάνω σε μανταρινιά ή κάποιο άλλο υποκείμενο εσπεριδοειδών που ο καρπός του μοιάζει με μανταρίνι. Για να την κάνεις λεμονιά θα πρέπει να την εμβολιάσεις.
Kalispera SAS
Exo Mia lemony 2 xronon, ke den xero pos na kladepso,mipos nporite nna me. Voithisete,I e se glastra.
Θα κλαδέψεις στις αρχές της άνοιξης διατηρώντας ένα κεντρικό κορμό και 4-5 δευτερεύοντες βλαστούς όπως αναφέρουμε αναλυτικά στο κλάδεμα διαμόρφωσης.