εικόνα

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς

Αν και σε πολλούς κήπους θα συναντήσουμε λεμονιές που δεν κλαδεύονται, το κλάδεμα αποτελεί σημαντική εργασία για την καλλιέργεια της λεμονιάς, τόσο για την ανάπτυξη του φυλλώματος του δέντρου όσο και για να μας δώσει περισσότερα λεμόνια. Υπάρχουν δύο βασικά είδη κλαδέματος, το κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια λεμονιάς και το κλάδεμα καρφορίας που γίνεται σε λεμονιές που έχουν μπει σε πλήρη καρποφορία. Η λεμονιά, λόγω της τάσης της να αναπτύσσεται πιο ελεύθερα, χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα και όχι τόσο αυστηρό όσο γενικά συνηθίζεται στα υπόλοιπα καρποφόρα δέντρα.

 

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις λεμονιές μας;

 

Το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων λεμονιάς γίνεται μέσα στην άνοιξη, αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα, ενώ τo κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς μπορεί να γίνει από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Σε αυτή την περίοδο είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα, καθώς η παραγωγή των όψιμων λεμονιών έχει μειωθεί, ενώ παράλληλα δεν επικρατούν συνθήκες υψηλής υγρασίας που συντελούν στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, όπως η κορυφοξήρα. Να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να κλαδεύουμε τις λεμονιές, και γενικότερα τα εσπεριδοειδή, μεσα στο χειμώνα γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν και να ξεραθούν.

 


Πώς κλαδεύουμε τις λεμονιές τα πρώτα χρόνια της φύτευσης;

 

Τα νεαρά δενδρύλια λεμονιάς θα πρέπει να κλάδεύονται για να πάρουν το κυπελοειδές σχήμα. Αν και οι οι ακλάδευτες λεμονιές εισέρχονται νωρίς σε καρποφορία και δίνουν πλούσιες σοδειές, θα πρέπει να εφαρμόζεται σταδιακά ελαφρύ κλάδεμα στις λεμονιές κατά τα πρώτα χρόνια φύτευσης για να γίνει η διαμόρφωση του κυπελοειδούς σχήματος. Συγκεκριμένα, αν οι λεμονιές δεν κλαδευτούν ελαφρά, κατά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στο χωράφι, θα χρειαστεί πολύ αυστηρό κλάδεμα αργότερα κατά τα επόμενα στάδια ανάπτυξης. Tότε, όμως, το αυστηρό κλάδεμα θα καθυστερήσει την είσοδο των δένδρων σε καρποφορία και θα συντελέσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής και οικονομική ζημιά για τον καλλιεργητή της λεμονιάς.

 

Ποιες πληροφορίες πρέπει να γνωρίζουμε για το κλάδεμα της λεμονιάς;

 

Οι λεμονιές χαρακτηρίζονται από την τάση να παράγουν βλαστούς μεγάλου μήκους, αδύνατους και λεπτούς που σπάνε σχετικά ευκολα. Για το λόγο αυτό, είναι καλό κάποιοι από αυτούς να αφαιρούνται και κάποιοι άλλοι να συντέμνονται προς τα πλάγια για ενδυνάμωση της υπόλοιπης βλάστησης. Οι χαμηλοί περιφερειακοί κλάδοι της λεμονιάς, που ονομάζονται ποδιές, δεν πρέπει να αφαιρούνται καθώς είναι οι πλέον παραγωγικοί. Ενδεχομένως έχουμε παρατηρήσει ότι οι λεμονιές δίνουν ζωηρούς βλαστούς στο κέντρο της κόμης τους, τους γνωστούς λαίμαργους. Αν δεν κλαδέψουμε επιμελώς εσωτερικό μέρος της κόμης της λεμονιάς γεμίζει από διασταυρούμενους κλάδους που δημιουργούν συνθήκες μειωμένου φωτισμού και αερισμού.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της λεμονιάς;

 

Κατά κλάδεμα της λεμονιάς, επιλέγουμε 3-5 βραχιόνες ορθόκλαδης βλάστησης που αποτελούν τους κύριους βραχίονες του δέντρου. Διατηρούμε τους βραχίονες της λεμονιάς στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς που πολλές φορές φεύγουν ψηλότερα από το βασικό σχήμα του δένδρου της λεμονιάς. Οι ποδιές της λεμονιάς θα πρέπει να συντέμνονται ελαφρά μέχρι να εξαντληθεί η παραγωγική τους δύναμη. Τότε, αφαιρούνται και αφήνουμε άλλες ποδιές της λεμονιάς που διαθέτουν περισσότερη δύναμη και παραγωγικότητα. Σε γενικές γραμμές, το κλάδεμα της λεμονιάς πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια και πρέπει να είναι σχετικά ελαφρύ, αφαιρώντας 10-20% της φυλλικής επιφάνειας διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθεί το δέντρο.

 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της λεμονιάς

 

Μετά το κλάδεμα της λεμονιάς, είναι πολύ σημαντικό να ψεκάζουμε το φύλλωμα της λεμονιάς με χαλκούχο διάλυμα και να αλοίφουμε τις μεγάλες τομές του κλαδέματος με ειδική παστα για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

 


Συμβουλές για την καλλιέργεια της λεμονιάς
Καλλιέργεια και φροντίδα λεμονιάς


 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 

Δες χρήσιμες συμβουλές για το κλάδεμα περισσότερων καρποφόρων δέντρων, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για την λεμονιά στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για:
 
Καλλιέργεια λεμονιάς σε γλάστρα
Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά
Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη σε λεμονιά
Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς
Το κλάδεμα της ροδιάς
Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς
Το κλάδεμα της συκιάς
Το κλάδεμα της βερικοκιάς
Το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Το κλάδεμα της ροδακινιάς
Το κλάδεμα της αχλαδιάς

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (26)

σχολιαστής
ΓΙΩΡΓΟΣ 7 Μαρτίου 2020

Γεια σας και πολλα συγχαρτηρια για τις πληροφοριες που μας δινετε, εχω μια λεμονια 10ετιας υγειης και αρκετα μεγαλη, περυσι την κλαδεψα αρκετα μετα απο μια πολυ πλουσια κρποφορια που ειχα δεν γινοταν ωμος αλλιως αφου ηταν τελειως αφημενη και ειχε φτασει τα 5 μετρα κυριως απο λαιμαργους βλαστους που εβγαιναν απο το εσωτερικο της, φετος οι καρποι της ηταν οι μιση απο περυσι παλι φτανοντας τα 5 μετρα με τους λαιμαργους και αναγκαστηκα την κλαδεψα με τον ιδιο τροπο οπως περισυ, η ερωτηση μου ειναι πως μπορω νε περιορισω τους λαιμαργους ωστε να μην παιρνουν ολοι την δυναμη και να μου δινουν λιγους καρπους? σας ευχαριστω πολυ…

Απάντηση
σχολιαστής
Δέσποινα 29 Νοεμβρίου 2019

Έχω μία λεμονιά σε οικόπεδο που προσφάτως απέκτησα και για πολλά χρόνια δεν έχει κλαδευτεί. Δεν έχει το κυπελλοειδές σχήμα που απαιτείται και επίσης έχει αναπτυχθεί άναρχα γιατί δεν υπήρχε κανείς για να την φροντίσει. Καρποφορεί δύο φορές το χρόνο, δεν έχει λιπανθεί το έδαφος της και είναι υγιές δέντρο. Δεν θέλω να καταφύγω σε κλάδεμα που μπορεί να επηρεάσει την καρποφορία της ή να την αρρωστήσω. Πως μπορώ να της συμπεριφερθώ ώστε να μη της δημιουργήσω πρόβλημα;
Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Δεκεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Δέσποινα. Θα ήταν καλό να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα της λεμονιάς μέσα στην άνοιξη και να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού και ιχνοστοιχείων το φύλλωμα της. Η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος στα τέλη του χειμώνα θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη και την καρποφορία της.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΗΣ 1 Ιουνίου 2019

Σας ευχαριστω για ολες τις χρησιμες πληροφοριες και θα ηθελα για την κορυφοξηρα να που πειτε το ραντισμα με χαλκο καθε ποσες μερες πρεπει να γινεται και ποιους μηνες. Μια μουσμουλια που αρχισαν τα κλαδια να ξηραινονται αραιωσα χλωρο ασβεστη με νερο και προσθεσα σκονη βορδιγαλειου πολτου και εν συνεχεια με ενα χονδρο πινελο η βουρτσα απο τη βαση μεχρι τη κορυφη εχρωματισα ολο το δενδρο αφου το υψος του δεν ξεπερνα τα δυο μετρα και τον επομενο χρονο επανηλθε στη προτερα του κατασταη και εγεμισε καρπο. Ομοιως και στις βερυκουκιες που εβγαλαν κολλα με τον ιδιο τροπο περισσοτερο χαλκο και λιγωτερο ασβεστη εξηφανισθη η κολλα και τα δενδρα ειναι σε πληρη καρποφορια. Δημητριος Καραβιωτης. email dimkaraviotis@yahoo.gr

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Δημήτρη. Για την αντιμετώπιση της κορυφοξήρας στη λεμονιά και στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, θα πρέπει σίγουρα να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα μετά το κλάδεμα τους και την απομάκρυνση των προσβεβλημένων βλαστών. Επίσης, καλό είναι να ψεκάσεις στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ματθαίος 21 Απριλίου 2019

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά σας και τα τόσο βοηθητικά άρθρα σας. Έχω δύο μεγάλες λεμονιές μερικών δεκαετιών που κάηκαν στον φετινό χιονιά στην Εύβοια και βγάζουν παντού καινούρια κλαδάκια πάνω στα παλιά, ακανόνιστα κλαδιά που προϋπήρχαν. Να αφήσω να αναπτυχθούν τα καινούρια μικρά, ή πρέπει να τα περιορίσω ακόμα και να κλαδέψω τα πιο παλιά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Ilan Baan 13 Μαρτίου 2019

Καλημέρα.
το άρθρο σου για το κλάδεμα της λεμονιάς με βοήθησε πολύ. Αλλά δεν κατάλαβα τι είναι η πάστα κλαδεματος κ που μπορω να το προμηθευτώ. ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Μαρτίου 2019

  Καλημέρα. Η πάστα κλαδέματος ή πάστα εμβολιασμού έιναι έναι ειδικό υλικό σαν αλοιφή ή στόκο που μπορείς να προμηθευτείς από φυτώρια, garden center ή γεωπονικά μαγαζια΄που χρησιμοποιείται για κάλυψη και στεγανποίηση των τομών του κλαδέματος ώστε να μην εισέρχονται παθογόνια και έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών ή βακτηριακών ασθενειών.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δημητρης 26 Ιανουαρίου 2019

Καλησπέρα σας, υπεροχα ολα τα άρθρα σας και πλήρως κατατοπιστικά!!!! Εαν μπορούσατε να έχετε και καποια βιντεο θα ηταν τελεια …στο να μας δείχνετε λιγα απο αυτα που γράφετε στο άρθρο σας…πχ οι ποδιές στην λεμόνια…μπραβο σας και συγχαρητηρια!,,

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Ιανουαρίου 2019

  Καλησπέρα Δημήτρη και ευχαριστούμε για καλά σου λόγια.
  Το κλάδεμα της λεμονιάς είναι σίγουρα από τα θέματα που θέλουμε να γυρίσουμε σε βίντεο για να σας δώσουμε πιο κατατοπιστικές πληροφορίες. Πάντως, είναι πολύ χρήσιμη η παρατήρηση σου για τις ποδιές στη λεμονιά γιατί θέλουμε πάντα να σας παρέχουμε κατανοητές πληροφορίες σε όλους εσάς που αγαπάτε την κηπουρική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα θα φτιάξουμε ένα λεξικό που να εξηγεί διάφορους όρους (πχ. ποδιές, μοσχεύματα, γόνατα, οφθαλμούς, ριζοβολία κλπ.) που σχετίζονται με την κηπουρική και θα το δημοσιεύσουμε μέσα από την ιστοσελίδα μας. Σχετικά με τις ποδιές που αναφέρεις στη λεμονιά ή και σε άλλα καρποφόρα δέντρα, αναφερόμαστε σε εξωτερικούς βλαστούς των δέντρων που είναι σε ύψος από 1 μέτρο ως 2 μέτρα περιφερειακά του δέντρου και έχουν συνήθως μεγάλη παραγωγική δύναμη και καρποφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Παντελής 2 Ιανουαρίου 2019

Πριν δύο χρόνια με τον παγετό κάηκαν οι λεμονιές μου μερικά κλωνάρια δεν ξεράθηκαν την άνοιξη τις κλάδεμα σε μεγάλο ύψος ,τα βλαστάρια που πέταξαν πήραν μεγάλο ύψος ,το ύψος των δέντρων έφτασε στα τρία μέτρα ,τι να κάνω; Για να τα κοντινω πρέπει να τα κόψω πολύ και σε ποιο ύψος ;…….ευχαριστώ .

Απάντηση
σχολιαστής
Παντελής 10 Δεκεμβρίου 2018

Έχω στον κήπο μου αρκετές λεμονιές έχουν δώσει αρκετό ύψος ορισμένα κλωνάρια έχουν υπερβεί τα τρία μέτρα αυτά τι να τα κάνω πρέπει να τα κόψω ;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Δεκεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Παντελή. Καλό είναι να χαμηλώσεις το ύψος της λεμονιάς ή να αφαιρέσεις κάποια κλάδιά αν είναι λαίμαργα. Το κλάδεμα αυτό πρέπει να γίνει την άνοιξη αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Καλό είναι μετά να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα και να αλείψεις τις τομές με πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 18 Οκτωβρίου 2018

Καλημέρα σας,Εχω 20 λεμονιές σε έναν κήπο και είναι ακλάδευτες πέντε χρόνια περίπου. Έχουν μεγαλώσει πολυ ευνοείται αλλά ταυτόχρονα έχουν μαύρα στίγματα τα οποία με το πλύσιμο φεύγουν. Πρέπει να κλαδευτούν γερά μου είπαν όμως διίστανται οι απόψεις όσον αφορά την εποχή……Νοέμβριο ή την άνοιξη;;;;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Οκτωβρίου 2018

  Καλησπέρα Μαρία.
  Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία. Οι λεμονιές ειδικα για αυστηρό κλάδεμα θα πρέπει να κλαδευτούν την άνοιξη αφου περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Αν τις κλάδέψεις το Νοέμβριο, θα βγει η τρυφερή νέα βλάστηση που θα καεί μέσα στη παγωνιά του χειμώνα και συτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημια στις λεμονιές.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βασιλικη 19 Αυγούστου 2018

Η Λεμονια μου εδω κ ενα χρονο εχει μικρα και λιγα φυλλα .ε ψρωμα κιτρινο.Εχεις την αισθηση οτι ξερενεται αν και εχει καρπους ειναι μικροι και μολις κιτρινιζουν πεφτουν

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Βασιλική.
  Θα σου πρότεινα να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα και σίδηρο για να τη βοηθήσεις καθώς και συχνά ποτίσματα 2-3 φορές τη βδομάδα. Αν η λεμονιά σου έχει ξερούς βλαστούς καλό θα ήταν να τους αφαιρέσεις. Επίσης, ο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα και θερινό πολτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών.
  Δες αναλυτικές συμβουλές για τη φροντίδα της λεμονιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΤΩΝΊΑ 14 Μαΐου 2018

Καλημέρα!
Μου έφεραν μερικούς βολβούς τουλίπες από Ολλανδία.
Δεδομένου ότι δεν είναι εποχή φύτευσης,πως θα μπορούσα να τις διατηρήσω;
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Διατήρησε τις σε ξηρό σκοτεινό μέρος που έχει χαμηλή θερμοκρασία, μέσα σε ένα κουτί με τρύπες για αερισμό.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντινος 12 Απριλίου 2018

Σας ευχαριστουμε για το πολυ ομορφο αρθρο. Εχω μια νανα λεμονια στο μπαλκονι σε μεγαλη γλαστρα. Δημιουργηθηκε γρηγορα ενας μεγαλος βλαστος απο τη βαση του εμβολιασμου. Επειδη εχει μεγαλωσει το παχος του, φοβηθηκα να το κοψω. Τωρα το υπολοιπο δεντρο εχει μικρους καρπους που μεγαλωνουν, και σε αυτον τον λαιμαργο βλαστο εχουν αρχισει να βγαινουν μικρα κλαδακια. Θα μπορουσα να κοψω το βλαστο στο υψος των υπολοιπων κεντρικων κλαδιων και να μην το επηρεασω αρνητικα? Ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Απριλίου 2018

  Καλημέρα Κωνσταντίνε κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Βεβαίως και θα μπορούσες να κόψεις αυτή την εποχή τον βλαστό στο ύψος των υπολοίπων κεντρικών κλαδιών της λεμονιάς ή και να τον αφαιρέσεις τελείως.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ρένα Σαρηκωστα 5 Μαρτίου 2018

Καλημέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως μια ΛΕΜΟΝΙΑ μετά από κλάδεμα επειδή έμεινε χωρίς νερό και κάηκε όταν ξαναμεγαλωσε το δέντρο έγινε να μανταρίνια!!!Πώς έγινε αυτο;Και θα μπορούσα να την ξανακάνω λεμονια;;Σας ευχαριστώ πολυ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Απριλίου 2018

  Καλημέρα Ρένα. Η λεμονιά σου πιθανότατα ήταν εμβολιασμένη πάνω σε μανταρινιά ή κάποιο άλλο υποκείμενο εσπεριδοειδών που ο καρπός του μοιάζει με μανταρίνι. Για να την κάνεις λεμονιά θα πρέπει να την εμβολιάσεις.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.