εικόνα

Ατταπουλγίτης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και στις καλλιέργειες

Ατταπουλγίτης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και στις καλλιέργειες

Ατταπουλγίτης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και στις καλλιέργειες

Όσοι καλλιεργούμε και ασχολούμαστε με τη γεωργία, τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει για τον ατταπουλγίτη, ένα φυσικό υλικό που ενισχύει τη συγκράτηση νερού από το έδαφος και βοηθάει στην αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών. Ο ατταπουλγίτης είναι ένα πολύτιμο υλικό για τη βελτίωση του εδάφους που συνεισφέρει αποτελεσματικά στη μείωση του ποτίσματος, στη βελτίωση του αερισμού και στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά. Ο ατταπουλγίτης χρησιμοποιείται σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας από καρποφόρα δέντρα και λαχανικά, μέχρι καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά προσφέροντας μία σειρά από σημαντικά οφέλη. Πρόκειται για ένα φυσικό ορυκτό που συναντάμε στο εμπόριο σε επεξεργασμένη μορφή λεπτού κόκκου και σε μορφή σκόνης. Ο ατταπουλγίτης είναι οικολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στη βιολογική γεωργία και εφαρμόζεται σε όλους τους τύπους των εδαφών. Ακόμα και για τα φυτά που έχουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, ο ατταπουλγίτης προσφέρει σημαντική βοήθεια.

 


Ατταπουλγίτης, ένα πολύτιμο φυσικό ορυκτό
Ατταπουλγίτης, ένα πολύτιμο φυσικό ορυκτό


 

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του ατταπουλγίτη;

 

Ο ατταπουλγίτης προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη το ριζικού συστήματος των φυτών, στην εξοικονόμηση νερού ποτίσματος, βελτιώνοντας παράλληλα τον αερισμό του εδάφους και την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά.
 
– Βελτιώνει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος για υγιή και δυνατά φυτά
 
Η υψηλή ικανότητα δέσμευσης νερού που έχει ο ατταπουλγίτης ενεργοποιεί τον μηχανισμό ανάπτυξης του ριζικού συστήματος των φυτών, δημιουργώντας πλούσιες και δυνατές ρίζες, καθώς τα φυτά αναπτύσσουν λεπτά ριζίδια που έρχονται να τυλίξουν τους κόκκους του ατταπουλγίτη για να αντλήσουν το αναγκαίο νερό. Επιπλεόν, ο ατταπουλγίτης βοηθά στον καλύτερο αερισμό του εδάφους με αποτέλεσμα την καλύτερη ανάπτυξη της ρίζας των φυτών ακόμα και σε βαριά συμπιεσμένα εδάφη. Ο καλύτερος σχηματισμός και ανάπτυξη της ρίζας αποτελεί βασικό παράγοντα για τη δημιουργία δυνατών εύρωστων φυτών, ειδικά μετά την μεταφύτευση. Με τον καλό αερισμό, αποφεύγουμε την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών σαπίσματος της ρίζας όπως η φυτόφθορα.
 
– Βοηθάει στην εξοικονόμηση νερού για τις καλλιέργειες
 
Ο ατταπουλγίτης απορροφά και αποθηκεύει μεγάλη ποσότητα της εδαφικής υγρασίας και την απελευθερώνει ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού. Αυτό έχει σαν συνέπεια την εξοικονόμηση νερού σε συνθήκες ξηρασίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ατταπουλγίτης έχει την ικανότητα να συγκρατεί υγρασία ακόμα και στις υψηλότερες θερμοκρασίες, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα όταν επικρατεί καύσωνας στις καλλιεργούμενες περιοχές. Η αύξηση της ικανότητας συγκράτησης υγρασίας του εδάφους συντελεί στη μείωση της συχνότητας των ποτισμάτων και της συνολικής ποσότητας του νερού που χρησιμοποιούμε.
 
– Ενισχύει την ομαλή απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά
 
Ο ατταπουλγίτης απορροφά θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία από το έδαφος και τα αποδεσμεύει σταδιακά στα φυτά. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η ανάπτυξη και η καρποφορία των φυτών αξιοποιώντας με τον πιο οικονομικό τρόπο τα λιπάσματα που προσθέτουμε στο έδαφος.

 


Ο ατταπουλγίτης βελτιώνει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος
Ο ατταπουλγίτης βελτιώνει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος


 

Πώς χρησιμοποιείται ο ατταπουλγίτης στα φυτά και τις καλλιέργειες;

 

Η εφαρμογή του ατταπουλγίτη σε μορφή κόκκου προστίθεται απευθείας στο έδαφος του φυτού. Σε καλλιέργειες που ποτίζονται, προσθέτουμε την κατάλληλη ποσότητα ατταπουλγίτη στο έδαφος, στα σημεία που ρίχνουμε το νερό. Για φυτά που ποτίζονται, όπως σε καλλιέργειες λαχανικών και εσπεριδοειδών, η προσθήκη ατταπουλγίτη μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας. Σε ξηρικές καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα στην ελιά, σκορπάμε τον ατταπουλγίτη πριν το ξεκίνημα των βροχών, ομοιόμορφα γύρω από το φυτό. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ατταπουλγίτης διατηρει τις ευεργετικές ιδιότητες στο χώμα για σρκετά χρόνια και δεν χρειάζεται άμεσα να κάνουμε επανάληψη εφαρμογής. Για καλύτερη εφαρμογή, ενσωματώνουμε τον ατταπουλγίτη στο χώμα με τσάπα ή με φρέζα για να έρθει πιο γρήγορα σε επαφή με το ριζικό σύστημα των φυτών.

 
Η λεπτή σκόνη ατταπουλγίτη μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα ή ψεκασμό στο φύλλωμα και στους καρπούς των φυτών, καθώς βοηθά στην προστασία από μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Επίσης, το σκόνισμα ή ο ψεκασμός με ατταπουλγίτη μπορεί να βοηθήσει για την προστασία από εγκαύματα σε φρούτα και λαχανικά ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της χώρας, καθώς και στην προστασία από παγετούς και από παρατεταμένη υγρασία.

 

Ατταπουλγίτης

 

Σε ποιες καλλιέργειες χρησιμοποιείται ο ατταπουλγίτης και σε τι ποσότητες;

 

O ατταπουλγίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φυτά του κήπου μας και στις καλλιέργειες που γίνονται στο χωράφι. Η εφαρμογή του ατταπουλγίτη μπορεί να γίνει σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των φυτών.
 
– Καρποφόρα Δέντρα
 
Σε καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών και άλλων καρποφόρων δέντρων, η προσθήκη ατταπουλγίτη βοηθάει στην ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών και στην αύξηση της παραγωγής, ειδικά σε ξηροθερμικές συνθήκες.
Δοσολογία: 2-3 κιλά/καρποφόρο δέντρο
 
– Αμπέλι
 
Στο αμπέλι, τόσο σε επιτραπέζιες όσο και οινοποιήσιμες ποικιλίες, ο ατταπουλγίτης προσφέρει σημαντική βελτίωση της ποιότητας και αύξησης της ποσότητας παραγωγής σταφυλιών.
Δοσολογία: 150-200 κιλά/στρέμμα, 500 γραμμάρια/φυτό άμπελου
 
– Κηπευτικά
 
Στην καλλιέργεια κηπευτικών, ο ατταπουλγίτης βοηθά την ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και οι ανάγκες των φυτών σε νερό είναι αυξημένες.
Δοσολογία: 80-150 κιλά/στρέμμα, 50-100 γραμμάρια/φυτό
 
– Καλλωπιστικά Φυτά
 
Ο ατταπουλγίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλωπιστικά φυτά που έχουν φυτευτεί σε γλάστρα ή στον κήπο και να βοηθήσει την ανάπτυξη του φυλλώματος και την ενίσχυση της ανθοφορίας τους.
Δοσολογία: 100 γραμμάρια/φυτό
 
– Σπορεία και Φυτώρια
 
Σε σπορεία και φυτώρια, ο ατταπουλγίτης χρησιμοποιείται στα μίγματα υποστρώματος για τη σπορά κηπευτικών και για την φύτευση καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων, βοηθώντας στην εξοικονόμηση νερού και στην ανάπτυξη δυνατού ριζικού συστήματος.

 


Ατταπουλγίτης σε καλλιέργειες κηπευτικών
Ατταπουλγίτης σε καλλιέργειες κηπευτικών


 

Κι ένα μυστικό για τον ατταπουλγίτη

 

Στον ελληνικό χώρο υπάρχουν μερικά από τα πιο σημαντικά κοιτάσματα ατταπουλγίτη στον κόσμο, στην περιοχή των Γρεβενών και στη Κοζάνη, από τα οποία εξορύσσεται εξαιρετικής ποιότητας ορυκτό. Κατόπιν επεξεργασίας, διατίθεται στην ελληνική αγορά για γεωργική χρήση και μεγάλο μέρος τους εξάγεται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

 

Περισσότερα φυσικά υλικά για τον κήπο

 
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες
Φύκια, φυσικό λίπασμα για φυτά
Γαιοσκώληκες για αφράτο και γόνιμο χώμα
Πώς φτιάχνουμε κομπόστ
Πώς χρησιμοποιούμε τη στάχτη στον κήπο
Κοπριά, ένα φυσικό λίπασμα
3 τρόποι για προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
Πώς επιλέγουμε λίπασμα, κατηγορίες και είδη
Πώς χρησιμοποιούμε τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά
5 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά
Ποια εποχή και πώς γίνεται η φύτευση καρποφόρων δέντρων
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (19)

σχολιαστής
Daniel 28 Αυγούστου 2020

Καλή μέρα. Είναι καλός ο ατταπουλγίτης ενάντια στο δάκο της ελιάς; Σας ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Κακαουνάκης Αρτέμης 3 Ιουλίου 2020

Δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ξηρικές ελιές για τις οποίες δεν μπορεί να γίνει ενσωμάτωση του αταπουλγίτη βαθιά στο χώμα; Σε αυτήν την περίπτωση πώςθα έρθει σε επαφή με τις ρίζες των δέντρων;

Απάντηση
σχολιαστής
ΔΙΟΝΥΣΗς ΝΙΚΟΛΟΠΠΟΥΛΟΣ 12 Ιουνίου 2020

kαλησπερα σας..ηθελα να ρωτησω.. χρησιμοποιω κομποστ,ασβεστιο κ σταχτη ηδη για τον λαχανοκηπο μου σε χωμα καλο..αν προσθεσω κ ατταπουλγιτη θαναι υπερβολικο η θα πρεπει να αφαιρεσω καποιο απο τα παραπανω…ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
ΝΙΚΟΛΑΟΣ 12 Μαΐου 2020

Αν θέλουμε να ψεκάσουμε με πούδρα ατταπουλγίτη σε κηπευτικά συνιστάτε; σε αμπέλι και ελιές πότε πρέπει να γίνει η επέμβαση και με τι άλλο μπορούμε να το συνδυάσουμε

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα, η πούδρα ατταπουλγίτη μπορεί να εφαρμοστεί με ψεκασμό στα κηπευτικά καιώς και στην καλλιέργεια της ελιάς μέσα στον Ιούνη όταν έχει αρχίσει να σκληραίνει το κουκούτσι της ελιάς καθώς και στο αμπέλι όταν γυαλίσει η ράγα του σταφυλιού ανάλογα την ποικιλία.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ 10 Μαΐου 2020

Διαβασα το αρθρο σας για τον ατταπουλγιτη.Μου αρεσε πολυ.Θα ηθελα μονο να ρωτησω:ειναι εντελως ακινδυνος για τον ανθρωπο?Θελω να βαλω σε εσπεριδοειδη.Υπαρχουν υπονειες για τυχον παρενεργειες απο την καταναλωση των καρπων?
Σας ευχαριστω πολυ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Μαΐου 2020

  Καλημέρα Ανδρέα. Ο ατταπουλγίτης είναι φυσικό ορυκτό που χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες για βελτίωση του εδάφους. Ο ατταπουλγίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε βιολογικές καλλιέργειες λαχανικών και καρποφόρων δέντρων και φυσικά να καταναλωθούν οι καρποί τους.

  Απάντηση
σχολιαστής
θοδωρης 28 Απριλίου 2020

Καλησπέρα, διάβασα πρόσφατο αυτό:
Ο ατταπουλγίτης είναι πολλαπλά χρήσιμος στη γεωργία που με απλά λόγια κάνει ότι ακριβώς κάνει και η προσθήκη της κοπριάς (αυξάνει τη γονιμότητα των χωραφιών) με τη διαφορά ότι ενώ η κοπριά το κάνει για 2-3 χρόνια, ο ατταπουλγίτης το κάνει για πολλά χρόνια.

Ισχύει κάτι τέτοιο;
Δηλαδή η δράση του ισχύει για κάποια χρόνια, και μετά πρέπει να τον ξαναεφαρμόσεις (π.χ. αν μιλάμε για τον κόκκο βελτίωσης που τον ενσωματώνεις στη γη, μετά απο ένα διάστημα πρέπει να ενσωματώσεις καινούργιο;)
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης Καλημερης 1 Απριλίου 2020

Με τις χειμερινές καλλιέργειες (κρόκου Κοζάνης) που το έδαφος είναι μονίμως υγρό πως λειτουργει;

Απάντηση
σχολιαστής
Σσρλάνη Βασιλική 17 Μαρτίου 2020

Τι διαφορά έχει το προιόν από τον ζεόλιθο;
Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος Χατζηεμμανουήλ 13 Μαρτίου 2020

Που μπορούμε να το βρούμε; Ο αταπουλγιτης κάνει για ψεκασμα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα Νίκο. Ρώτησε σε γεωπονικό κατάστημα της περιοχής σου αν διαθέτουν ατταπουλγίτη. Μπορείς να απαυθυνθείς και στην εταιρεία παραγωγής του Ατταπουλγίτη, την ΓΕΩΕΛΛΑΣ για να σου πουν συνεργαζόμενα καταστήματα με την περιοχή σου. Ο ατταπουλγίτης που είναι σε μορφή πούδρα κάνει για ψεκασμό στα φύλλα φυτών και δέντρων.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.