Ατταπουλγίτης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και στις καλλιέργειες

Ατταπουλγίτης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και στις καλλιέργειες

Όσοι καλλιεργούμε και ασχολούμαστε με τη γεωργία, τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει για τον ατταπουλγίτη, ένα φυσικό υλικό που ενισχύει τη συγκράτηση νερού από το έδαφος και βοηθάει στην αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών. Ο ατταπουλγίτης είναι ένα πολύτιμο υλικό για τη βελτίωση του εδάφους που συνεισφέρει αποτελεσματικά στη μείωση του ποτίσματος, στη βελτίωση του αερισμού και στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά.

Ο ατταπουλγίτης χρησιμοποιείται σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας από καρποφόρα δέντρα και λαχανικά, μέχρι καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά προσφέροντας μία σειρά από σημαντικά οφέλη. Πρόκειται για ένα φυσικό ορυκτό που συναντάμε στο εμπόριο σε επεξεργασμένη μορφή λεπτού κόκκου και σε μορφή σκόνης. Ο ατταπουλγίτης είναι οικολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στη βιολογική γεωργία και εφαρμόζεται σε όλους τους τύπους των εδαφών. Ακόμα και για τα φυτά που έχουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, ο ατταπουλγίτης προσφέρει σημαντική βοήθεια.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του ατταπουλγίτη;

Ο ατταπουλγίτης προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη το ριζικού συστήματος των φυτών, στην εξοικονόμηση νερού ποτίσματος, βελτιώνοντας παράλληλα τον αερισμό του εδάφους και την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά.

  • Βελτιώνει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος για υγιή και δυνατά φυτά

Η υψηλή ικανότητα δέσμευσης νερού που έχει ο ατταπουλγίτης ενεργοποιεί τον μηχανισμό ανάπτυξης του ριζικού συστήματος των φυτών, δημιουργώντας πλούσιες και δυνατές ρίζες, καθώς τα φυτά αναπτύσσουν λεπτά ριζίδια που έρχονται να τυλίξουν τους κόκκους του ατταπουλγίτη για να αντλήσουν το αναγκαίο νερό. Επιπλεόν, ο ατταπουλγίτης βοηθά στον καλύτερο αερισμό του εδάφους με αποτέλεσμα την καλύτερη ανάπτυξη της ρίζας των φυτών ακόμα και σε βαριά συμπιεσμένα εδάφη. Ο καλύτερος σχηματισμός και ανάπτυξη της ρίζας αποτελεί βασικό παράγοντα για τη δημιουργία δυνατών εύρωστων φυτών, ειδικά μετά την μεταφύτευση. Με τον καλό αερισμό, αποφεύγουμε την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών σαπίσματος της ρίζας όπως η φυτόφθορα.

  • Βοηθάει στην εξοικονόμηση νερού για τις καλλιέργειες

Ο ατταπουλγίτης απορροφά και αποθηκεύει μεγάλη ποσότητα της εδαφικής υγρασίας και την απελευθερώνει ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού. Αυτό έχει σαν συνέπεια την εξοικονόμηση νερού σε συνθήκες ξηρασίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ατταπουλγίτης έχει την ικανότητα να συγκρατεί υγρασία ακόμα και στις υψηλότερες θερμοκρασίες, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα όταν επικρατεί καύσωνας στις καλλιεργούμενες περιοχές. Η αύξηση της ικανότητας συγκράτησης υγρασίας του εδάφους συντελεί στη μείωση της συχνότητας των ποτισμάτων και της συνολικής ποσότητας του νερού που χρησιμοποιούμε.

  • Ενισχύει την ομαλή απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά

Ο ατταπουλγίτης απορροφά θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία από το έδαφος και τα αποδεσμεύει σταδιακά στα φυτά. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η ανάπτυξη και η καρποφορία των φυτών αξιοποιώντας με τον πιο οικονομικό τρόπο τα λιπάσματα που προσθέτουμε στο έδαφος.

Ατταπουλγίτης, ένα πολύτιμο φυσικό ορυκτό
Ατταπουλγίτης, ένα πολύτιμο φυσικό ορυκτό

2. Πώς χρησιμοποιείται ο ατταπουλγίτης στα φυτά και τις καλλιέργειες;

Η εφαρμογή του ατταπουλγίτη σε μορφή κόκκου προστίθεται απευθείας στο έδαφος του φυτού. Σε καλλιέργειες που ποτίζονται, προσθέτουμε την κατάλληλη ποσότητα ατταπουλγίτη στο έδαφος, στα σημεία που ρίχνουμε το νερό.

Για φυτά που ποτίζονται, όπως σε καλλιέργειες λαχανικών και εσπεριδοειδών, η προσθήκη ατταπουλγίτη μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας. Σε ξηρικές καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα στην ελιά, σκορπάμε τον ατταπουλγίτη πριν το ξεκίνημα των βροχών, ομοιόμορφα γύρω από το φυτό.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ατταπουλγίτης διατηρει τις ευεργετικές ιδιότητες στο χώμα για αρκετά χρόνια και δεν χρειάζεται άμεσα να κάνουμε επανάληψη εφαρμογής. Για καλύτερη εφαρμογή, ενσωματώνουμε τον ατταπουλγίτη στο χώμα με τσάπα ή με φρέζα για να έρθει πιο γρήγορα σε επαφή με το ριζικό σύστημα των φυτών.

Η λεπτή σκόνη ατταπουλγίτη μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα ή ψεκασμό στο φύλλωμα και στους καρπούς των φυτών, καθώς βοηθά στην προστασία από μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Επίσης, το σκόνισμα ή ο ψεκασμός με ατταπουλγίτη μπορεί να βοηθήσει για την προστασία από εγκαύματα σε φρούτα και λαχανικά ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της χώρας, καθώς και στην προστασία από παγετούς και από παρατεταμένη υγρασία.

Ο ατταπουλγίτης βελτιώνει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος
Ο ατταπουλγίτης βελτιώνει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος

3. Σε ποιες καλλιέργειες χρησιμοποιείται ο ατταπουλγίτης και σε τι ποσότητες;

O ατταπουλγίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φυτά του κήπου μας και στις καλλιέργειες που γίνονται στο χωράφι. Η εφαρμογή του ατταπουλγίτη μπορεί να γίνει σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των φυτών.

  • Καρποφόρα Δέντρα

Σε καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών και άλλων καρποφόρων δέντρων, η προσθήκη ατταπουλγίτη βοηθάει στην ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών και στην αύξηση της παραγωγής, ειδικά σε ξηροθερμικές συνθήκες.
Δοσολογία: 2-3 κιλά/καρποφόρο δέντρο

  • Αμπέλι

Στο αμπέλι, τόσο σε επιτραπέζιες όσο και οινοποιήσιμες ποικιλίες, ο ατταπουλγίτης προσφέρει σημαντική βελτίωση της ποιότητας και αύξησης της ποσότητας παραγωγής σταφυλιών.
Δοσολογία: 150-200 κιλά/στρέμμα, 500 γραμμάρια/φυτό άμπελου

  • Κηπευτικά

Στην καλλιέργεια κηπευτικών, ο ατταπουλγίτης βοηθά την ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και οι ανάγκες των φυτών σε νερό είναι αυξημένες.
Δοσολογία: 80-150 κιλά/στρέμμα, 50-100 γραμμάρια/φυτό

  • Καλλωπιστικά Φυτά

Ο ατταπουλγίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλωπιστικά φυτά που έχουν φυτευτεί σε γλάστρα ή στον κήπο και να βοηθήσει την ανάπτυξη του φυλλώματος και την ενίσχυση της ανθοφορίας τους.
Δοσολογία: 100 γραμμάρια/φυτό

  • Σπορεία και Φυτώρια

Σε σπορεία και φυτώρια, ο ατταπουλγίτης χρησιμοποιείται στα μίγματα υποστρώματος για τη σπορά κηπευτικών και για την φύτευση καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων, βοηθώντας στην εξοικονόμηση νερού και στην ανάπτυξη δυνατού ριζικού συστήματος.

Ατταπουλγίτης σε καλλιέργειες κηπευτικών
Ατταπουλγίτης σε καλλιέργειες κηπευτικών

4. Κι ένα μυστικό για τον ατταπουλγίτη

Στον ελληνικό χώρο υπάρχουν μερικά από τα πιο σημαντικά κοιτάσματα ατταπουλγίτη στον κόσμο, στην περιοχή των Γρεβενών και στη Κοζάνη, από τα οποία εξορύσσεται εξαιρετικής ποιότητας ορυκτό. Κατόπιν επεξεργασίας, διατίθεται στην ελληνική αγορά για γεωργική χρήση και μεγάλο μέρος τους εξάγεται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (35)