Ατταπουλγίτης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και στις καλλιέργειες
Όσοι καλλιεργούμε και ασχολούμαστε με τη γεωργία, τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει για τον ατταπουλγίτη, ένα φυσικό υλικό που ενισχύει τη συγκράτηση νερού από το έδαφος και βοηθάει στην αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών.
Ο ατταπουλγίτης είναι ένα πολύτιμο υλικό για τη βελτίωση του εδάφους που συνεισφέρει αποτελεσματικά στη μείωση του ποτίσματος, στη βελτίωση του αερισμού και στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά.
Ο ατταπουλγίτης χρησιμοποιείται σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας από καρποφόρα δέντρα και λαχανικά, μέχρι καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά προσφέροντας μία σειρά από σημαντικά οφέλη.
Πρόκειται για ένα φυσικό ορυκτό που συναντάμε στο εμπόριο σε επεξεργασμένη μορφή λεπτού κόκκου και σε μορφή σκόνης.
Χρησιμοποιείται στη βιολογική γεωργία και εφαρμόζεται σε όλους τους τύπους των εδαφών. Ακόμα και για τα φυτά που έχουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, ο ατταπουλγίτης προσφέρει σημαντική βοήθεια.
1. Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του ατταπουλγίτη;
Ο ατταπουλγίτης προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη το ριζικού συστήματος των φυτών, στην εξοικονόμηση νερού ποτίσματος, βελτιώνοντας παράλληλα τον αερισμό του εδάφους και την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά.
- Βελτιώνει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος για υγιή και δυνατά φυτά
Η υψηλή ικανότητα δέσμευσης νερού που έχει ο ατταπουλγίτης ενεργοποιεί τον μηχανισμό ανάπτυξης του ριζικού συστήματος των φυτών, δημιουργώντας πλούσιες και δυνατές ρίζες, καθώς τα φυτά αναπτύσσουν λεπτά ριζίδια που έρχονται να τυλίξουν τους κόκκους του ατταπουλγίτη για να αντλήσουν το αναγκαίο νερό. Επιπλεόν, ο ατταπουλγίτης βοηθά στον καλύτερο αερισμό του εδάφους με αποτέλεσμα την καλύτερη ανάπτυξη της ρίζας των φυτών ακόμα και σε βαριά συμπιεσμένα εδάφη. Ο καλύτερος σχηματισμός και ανάπτυξη της ρίζας αποτελεί βασικό παράγοντα για τη δημιουργία δυνατών εύρωστων φυτών, ειδικά μετά την μεταφύτευση. Με τον καλό αερισμό, αποφεύγουμε την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών σαπίσματος της ρίζας όπως η φυτόφθορα.
- Βοηθάει στην εξοικονόμηση νερού για τις καλλιέργειες
Ο ατταπουλγίτης απορροφά και αποθηκεύει μεγάλη ποσότητα της εδαφικής υγρασίας και την απελευθερώνει ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού. Αυτό έχει σαν συνέπεια την εξοικονόμηση νερού σε συνθήκες ξηρασίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ατταπουλγίτης έχει την ικανότητα να συγκρατεί υγρασία ακόμα και στις υψηλότερες θερμοκρασίες, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα όταν επικρατεί καύσωνας στις καλλιεργούμενες περιοχές. Η αύξηση της ικανότητας συγκράτησης υγρασίας του εδάφους συντελεί στη μείωση της συχνότητας των ποτισμάτων και της συνολικής ποσότητας του νερού που χρησιμοποιούμε.
- Ενισχύει την ομαλή απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά
Ο ατταπουλγίτης απορροφά θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία από το έδαφος και τα αποδεσμεύει σταδιακά στα φυτά. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η ανάπτυξη και η καρποφορία των φυτών αξιοποιώντας με τον πιο οικονομικό τρόπο τα λιπάσματα που προσθέτουμε στο έδαφος.
2. Πώς χρησιμοποιείται ο ατταπουλγίτης στα φυτά και τις καλλιέργειες;
Η εφαρμογή του ατταπουλγίτη σε μορφή κόκκου προστίθεται απευθείας στο έδαφος του φυτού. Σε καλλιέργειες που ποτίζονται, προσθέτουμε την κατάλληλη ποσότητα ατταπουλγίτη στο έδαφος, στα σημεία που ρίχνουμε το νερό.
Για φυτά που ποτίζονται, όπως σε καλλιέργειες λαχανικών και εσπεριδοειδών, η προσθήκη ατταπουλγίτη μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας.
Σε ξηρικές καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα στην ελιά, σκορπάμε τον ατταπουλγίτη πριν το ξεκίνημα των βροχών, ομοιόμορφα γύρω από το φυτό.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ατταπουλγίτης διατηρει τις ευεργετικές ιδιότητες στο χώμα για αρκετά χρόνια και δεν χρειάζεται άμεσα να κάνουμε επανάληψη εφαρμογής.
Για καλύτερη εφαρμογή, ενσωματώνουμε τον ατταπουλγίτη στο χώμα με τσάπα ή με φρέζα για να έρθει πιο γρήγορα σε επαφή με το ριζικό σύστημα των φυτών.
Η λεπτή σκόνη ατταπουλγίτη μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα ή ψεκασμό στο φύλλωμα και στους καρπούς των φυτών, καθώς βοηθά στην προστασία από μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές.
Επίσης, το σκόνισμα ή ο ψεκασμός με ατταπουλγίτη μπορεί να βοηθήσει για την προστασία από εγκαύματα σε φρούτα και λαχανικά ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της χώρας, καθώς και στην προστασία από παγετούς και από παρατεταμένη υγρασία.
3. Σε ποιες καλλιέργειες χρησιμοποιείται ο ατταπουλγίτης και σε τι ποσότητες;
O ατταπουλγίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φυτά του κήπου μας και στις καλλιέργειες που γίνονται στο χωράφι. Η εφαρμογή του ατταπουλγίτη μπορεί να γίνει σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των φυτών.
- Καρποφόρα Δέντρα
Σε καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών και άλλων καρποφόρων δέντρων, η προσθήκη ατταπουλγίτη βοηθάει στην ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών και στην αύξηση της παραγωγής, ειδικά σε ξηροθερμικές συνθήκες.
Δοσολογία: 2-3 κιλά/καρποφόρο δέντρο
- Αμπέλι
Στο αμπέλι, τόσο σε επιτραπέζιες όσο και οινοποιήσιμες ποικιλίες, ο ατταπουλγίτης προσφέρει σημαντική βελτίωση της ποιότητας και αύξησης της ποσότητας παραγωγής σταφυλιών.
Δοσολογία: 150-200 κιλά/στρέμμα, 500 γραμμάρια/φυτό άμπελου
- Κηπευτικά
Στην καλλιέργεια κηπευτικών, ο ατταπουλγίτης βοηθά την ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και οι ανάγκες των φυτών σε νερό είναι αυξημένες.
Δοσολογία: 80-150 κιλά/στρέμμα, 50-100 γραμμάρια/φυτό
- Καλλωπιστικά Φυτά
Ο ατταπουλγίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλωπιστικά φυτά που έχουν φυτευτεί σε γλάστρα ή στον κήπο και να βοηθήσει την ανάπτυξη του φυλλώματος και την ενίσχυση της ανθοφορίας τους.
Δοσολογία: 100 γραμμάρια/φυτό
- Σπορεία και Φυτώρια
Σε σπορεία και φυτώρια, ο ατταπουλγίτης χρησιμοποιείται στα μίγματα υποστρώματος για τη σπορά κηπευτικών και για την φύτευση καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων, βοηθώντας στην εξοικονόμηση νερού και στην ανάπτυξη δυνατού ριζικού συστήματος.
4. Κι ένα μυστικό για τον ατταπουλγίτη
Στον ελληνικό χώρο υπάρχουν μερικά από τα πιο σημαντικά κοιτάσματα ατταπουλγίτη στον κόσμο, στην περιοχή των Γρεβενών και στη Κοζάνη, από τα οποία εξορύσσεται εξαιρετικής ποιότητας ορυκτό. Κατόπιν επεξεργασίας, διατίθεται στην ελληνική αγορά για γεωργική χρήση και μεγάλο μέρος τους εξάγεται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.
Eιμαι στο Ναύπλιο και ενδιαφέρομαι να αγοράσω αταπουγλιτη.Με ποιο κατάστημα συνεργάζεστε για να βρω το υλικό.
Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην εταιρεία GEOHELLAS 210 94 85 800, για να σας ενημερώσουν ποιο είναι το συνεργαζόμενο κατάστημα.
Καλημέρα σας Κε Λιανουδάκη ευχαριστούμε πολύ για την κατατοπιστική σε΄λίδα και εργασία σας.Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με καλλιέργεια λαχανικών. Σε καλλιέργεια τομάτας και πιπεριάς μπορώ να ψεκάσω τα φύλλα φυτών ως προστασία από μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές;Τα φυτά μου είναι ακόμα μικρά.Επίσης νεαρό δέντρο λωτού δεν κάνει καρποδεσία.Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια στο έργο σας.
Μπορείς να ψεκάσεις τα νεαρά φυτά πιπεριάς, δύο εβδομάδες μετά την μεταφύτευση. Για το νεαρό δέντρο λωτού, καλύτερα να αποφύγεις την καρποφορία για 2-3 χρόνια μέχρι να μεγαλώσει.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με καλλιέργεια λαχανικών με παραδοσιακούς σπόρους! Πώς πρέπει να χρησιμοποιήσω τον αταπουλγίτη στο σπορείο που θα κάνω (σε τι αναλογία στο φυτόχωμα και αργότερα στο χώμα της μεταφύτευσης στα ατομικά κυπελάκια; Επίσης πρέπει να βάλω και σε όλο το χωράφι που θα φυτέψω ή μόνο σε κάθε τρύπα που θα μπει το φυτό και σε τι ποσότητα! Ευχαριστώ
Μπορείς να βάλεις 10% ατταπουλγίτη στο μίγμα και στη συνέχεια να βάλεις ατταπουλγίτη 200γρ σε κάθε τρύπα που θα φυτεύσεις.
Καλησπερα. Ειχα φυτευσει 40 λευλαντ πριν 15 χρονια, και μεχρι σημερα εχουν μεινει καμμια 25αρια λογω του βακτηριου που τα εχει προσβαλλει και τα ξεραινει. Υπαρχει περιπτωση ο Αταλπουγιτης να βοηθησει αισθητα τα εναπομειναντα; Περιοχη ειναι κοντα στην πολη Ηρακλειου στην (βορεια) Κρητη σε μικρο υψομετρο πλαγιας βουνου.
Μπορείς να προσθέσεις ατταπουλγίτη για να εξασφαλίσεις καλύτερη αποστράγγιση. Επίσης, σημαντικό είναι να προσθέσεις διάλυμα θειικού χαλκού για προστασία από την ασθένεια της φυτόφθορα.
Καλησπερα εχω καρυδια και το καλοκαιρι εχουμε εγγαυματα τι ποσοτητα να βαλω για το βυτιο στον τονο
Μπορείς να βάλεις 20-30 κιλά στον τόνο βρέξιμου ατταπουλγίτη.
σε περοχες οπου εχει το χειμωνα παγο και υγρασια ο ατταπουλγιτης βοηθαει η δημιουργει προβλημα ;
ιδικοτερα στην καληεργεια της ελιας
Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις χωρίς κανένα πρόβλημα.
Κώστα σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες σου. Ατταπουλγίτης ή ζεολιθος για εδαφοβελτιωτικό και συγκράτηση νερού σε ελαιώνα; Δεσμεύουν τα ίδια στοιχεία εδάφους; Βοηθά ο συνδυασμός και των δύο κι αν ναι σε τι ποσότητες ανά ελαιόδενδρο;
Καλημέρα Σταθάρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ζεόλιθο και ατταπουλγίτη, ένα από τα υλικά ή ακόμα και συνδιασμό, καθώς έχουν ανάλογη δράση, τοποθετώντας συνολικά 3-5 κιλά σε κάθε ελαιόδεντρα, γύρω από τη ρίζα του.
Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεσή σου απάντηση!!
Καλησπέρα σας. Ο ψεκασμός του ατταπουλγίτη με την μορφή πούδρας πάνω σε εσπεριδοειδή και άλλα καρποφόρα δέντρα μπορεί να αποτρέψει την μύγα της μεσογείου να ωοτοκήσει στους καρπούς;
Καλησπέρα Ξενοφώντα. Δεν υπάρχουν σχετικά πειραματικά αποτελέσματα για τη χρήση του ατταπουλγίτη για την προστασία από την μύγα της μεσογείου στα εσπεριδοειδή.
Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω σε ελιές και λεμονιές ποιο είδος ατταπουλγιτη θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ;
Καλησπέρα Γιάννη. Θα χρησιμοποιήσεις ατταπουλγίτη σε μορφή κόκκου για τις ελιές και τις λεμονιές σου.
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το μεράκι σας. Βρίσκομαι στην βόρεια Ελλάδα και έχω φυτεμένες ελιές από πέρσι. Το χώμα είναι αρκετά βαρύ (λασπώνει) και το χειμώνα ειδικά κρατάει πολύ υγρασία, με αποτέλεσμα η ρίζα της ελιάς να “σκάει” και να μην αερίζεται όπως πρέπει. Σε κάποιε περιπτώσεις παρατήρησα ότι βγαίνει πάνω από το χώμα για αέρα.
Ο ατταπουλγίτης θα βοηθήσει στο να ελαφρύνω το έδαφος; Αν όχι τότε ποιό υλικό προτείνετε; Ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα Χάρη. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ατταπουλγίτη αν και θα σε συμβούλευα καλύτερα να ρίξεις άμμο μαζί με κοπριά στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Πρόκειται νὰ φυτέψω ἐλιὲς κορωνέικες αὐτὴν τὴν ἐποχή, (μέσα Φεβρουαρίου). Εἶναι καλὸ νὰ ἐνσωματώσω κατὰ τὴ φύτευση ἀτταπουλγίτη στὸ χῶμα (εἶναι περίοδος βροχῶν) ἢ νὰ τὸ ἀφήσω γιὰ ἀργότερα ποὺ θὰ σταματήσουν οἱ βροχές;
Καλησπέρα Μιχάλη. Μπορείς να κάνεις τώρα την ενσωμάτωση του ατταπουλγίτη στο χώμα, κατά την φύτευση, την περίοδο των βροχών.
Καλησπερα
Ατταπουλγιτη ,ζεολιθο η καολινη περαν του κοστους το καλλιτερο υλικο για ψεκασμα για τον δακο της ελιας ?Το πυριτιο που ειναι εισπνεομενο καρκινογονο και περιεχεται στο ζεολιθο (αν αληθευει με καποια δημοσιευματα )υπαρχει και στα αλλα 2 ?
Ευχαριστω
Καλησπέρα Παναγιώτη. Δεν έχουμε υπόψη μας μελέτες σχετικά με την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων εδαφοβελτιωτικών υλικών καθώς και για την δράση τους συγκριτικά στο ψέκασμα της ελιάς.
Έχω ένα κτήμα με νεαρα δέντρα φυστικιας Αιγίνης γύρο στα 500 δέντρα τα οποία είναι μη αρδευτικά ποτίζονται με βυτίο τους καλοκαιρινούς μήνες ήθελα να ξέρω αν θα τα βοηθήσει η εφαρμογή ατταπουλγιτη και αν ναι τι ποσότητα να ρίξω ανά ρίζα και ποια εποχή τα δέντρα είναι φυτεμένα την άνοιξη του 2018.
Θα ήθελα και πληροφορίες για την εφαρμογή του σε ελιές και σε αμπέλι ευχαριστώ.
Καλησπέρα Μάκη. Η εφαρμογή ατταπουλγίτη θα βοηθήσει για την περίοδο της ξηρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες και για την συγκράτηση της υγρασίας. Μπορείς να ρίξεις 2-3 κιλά ανά δέντρο σε κάθε φυστικιά την περίοδο του χειμώνα όπως αντίστοιχα και στις ελιές ενώ στο αμπέλι βάλε ποσότητα περίπου μισό κιλό.
Καλή μέρα. Είναι καλός ο ατταπουλγίτης ενάντια στο δάκο της ελιάς; Σας ευχαριστώ
Καλησπέρα Daniel.
Η λεπτή σκόνη ατταπουλγίτη μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα ή ψεκασμό στο φύλλωμα και στους καρπούς των φυτών, καθώς βοηθά στην προστασία από μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές.
Δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ξηρικές ελιές για τις οποίες δεν μπορεί να γίνει ενσωμάτωση του αταπουλγίτη βαθιά στο χώμα; Σε αυτήν την περίπτωση πώςθα έρθει σε επαφή με τις ρίζες των δέντρων;
Καλησπέρα Αρτέμη. Η εφαρμογή του ατταπουλγίτη σε ξηρικές ελιές θα γίνει το χειμώνα έτσι ώστε με τις βροχοπτώσεις να ενσωματωθεί στο χώμα.
kαλησπερα σας..ηθελα να ρωτησω.. χρησιμοποιω κομποστ,ασβεστιο κ σταχτη ηδη για τον λαχανοκηπο μου σε χωμα καλο..αν προσθεσω κ ατταπουλγιτη θαναι υπερβολικο η θα πρεπει να αφαιρεσω καποιο απο τα παραπανω…ευχαριστω
Καλησπέρα Διονύση. Βεβαίως και μπορείς να προσθέσεις ατταπουλγίτη μαζί με κομπόστ, ασβέστιο και στάχτη για την βελτίωση του χώματος για να έχει καλύτερο αερισμό και συγκράτηση υγρασίας.
Αν θέλουμε να ψεκάσουμε με πούδρα ατταπουλγίτη σε κηπευτικά συνιστάτε; σε αμπέλι και ελιές πότε πρέπει να γίνει η επέμβαση και με τι άλλο μπορούμε να το συνδυάσουμε
Καλησπέρα, η πούδρα ατταπουλγίτη μπορεί να εφαρμοστεί με ψεκασμό στα κηπευτικά καιώς και στην καλλιέργεια της ελιάς μέσα στον Ιούνη όταν έχει αρχίσει να σκληραίνει το κουκούτσι της ελιάς καθώς και στο αμπέλι όταν γυαλίσει η ράγα του σταφυλιού ανάλογα την ποικιλία.
Διαβασα το αρθρο σας για τον ατταπουλγιτη.Μου αρεσε πολυ.Θα ηθελα μονο να ρωτησω:ειναι εντελως ακινδυνος για τον ανθρωπο?Θελω να βαλω σε εσπεριδοειδη.Υπαρχουν υπονειες για τυχον παρενεργειες απο την καταναλωση των καρπων?
Σας ευχαριστω πολυ.
Καλημέρα Ανδρέα. Ο ατταπουλγίτης είναι φυσικό ορυκτό που χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες για βελτίωση του εδάφους. Ο ατταπουλγίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε βιολογικές καλλιέργειες λαχανικών και καρποφόρων δέντρων και φυσικά να καταναλωθούν οι καρποί τους.
Καλησπέρα, διάβασα πρόσφατο αυτό:
Ο ατταπουλγίτης είναι πολλαπλά χρήσιμος στη γεωργία που με απλά λόγια κάνει ότι ακριβώς κάνει και η προσθήκη της κοπριάς (αυξάνει τη γονιμότητα των χωραφιών) με τη διαφορά ότι ενώ η κοπριά το κάνει για 2-3 χρόνια, ο ατταπουλγίτης το κάνει για πολλά χρόνια.
Ισχύει κάτι τέτοιο;
Δηλαδή η δράση του ισχύει για κάποια χρόνια, και μετά πρέπει να τον ξαναεφαρμόσεις (π.χ. αν μιλάμε για τον κόκκο βελτίωσης που τον ενσωματώνεις στη γη, μετά απο ένα διάστημα πρέπει να ενσωματώσεις καινούργιο;)
Ευχαριστώ
Πράγματι Θοδωρή ο ατταπουλγίτης διαρκεί για αρκετά χρόνια μέσα στο έδαφος. Βέβαια, κάποια στιγμή καλό είναι να προσθέτεις σταδιακά καινούρια ποσότητα ατταπουλγίτη για να διατηρείς το επίπεδο της εδαφοβελτίωσης.
Σε μισό στρέμμα θερμοκηπίου με ντομάτα το κόστος και η ποσότητα ποια είναι?
Καλησπέρα Νίκο. Σε καλλιέργεια ντομάτας μισού στρέμματος θερμοκηπίου μπορείς να βάλεις περίπου από 100-200 κιλά ατταπουλγίτη με ένα σχετικό κόστος 150-300 ευρώ.
Με τις χειμερινές καλλιέργειες (κρόκου Κοζάνης) που το έδαφος είναι μονίμως υγρό πως λειτουργει;
Καλησπέρα Γιάννη. Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, ο ατταπουλγίτης απορροφά την παραπάνω υγρασία και βοηθά τα φυτά να μην παθαίνουν ασθένειες σηψιρριζίας και σαπίσματος της ρίζας.
Τι διαφορά έχει το προιόν από τον ζεόλιθο;
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Βασιλική. Τόσο ο ατταπουλγίτης όσο και ο ζεόλιθος είναι φυσικά ορυκτά που βελτιώνουν το χώμα και έχουν την ικανότητα να συγκρατούν υγρασία.
Που μπορούμε να το βρούμε; Ο αταπουλγιτης κάνει για ψεκασμα;
Καλησπέρα Νίκο. Ρώτησε σε γεωπονικό κατάστημα της περιοχής σου αν διαθέτουν ατταπουλγίτη. Μπορείς να απαυθυνθείς και στην εταιρεία παραγωγής του Ατταπουλγίτη, την ΓΕΩΕΛΛΑΣ για να σου πουν συνεργαζόμενα καταστήματα με την περιοχή σου. Ο ατταπουλγίτης που είναι σε μορφή πούδρα κάνει για ψεκασμό στα φύλλα φυτών και δέντρων.