Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς

Κλάδεμα μανταρινιάς

Οι μανταρινιές χρειάζονται κλάδεμα για να διατηρήσουν ζωηρή βλάστηση και να μας δώσουν πλούσια καρποφορία με νόστιμα ζουμερά μανταρίνια.

Αν δεν κλαδέψουμε τα δέντρα της μανταρινιάς θα παρατηρήσουμε τα κλαδιά να αρχίσουν να μπλέκονται, γεγονός που οδηγεί σε υποβάθμιση της παραγωγής.

Όπως στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς και στην καλλιέργεια της λεμονιάς, το κλάδεμα της μανταρινιάς πρέπει να είναι ελαφρύ και να γίνεται κάθε χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε τις μανταρινιές να αναπτύξουν υγιές πράσινο φύλλωμα και πλούσια καρποφορία.

Το έντονο κλάδεμα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς δημιουργεί προβλήματα και συντελεί στην εξάντληση των δέντρων.

Ας δούμε, αναλυτικά, ποια εποχή κλαδεύουμε τις μανταρινιές, τους βασικούς τρόπους κλαδέματος και χρήσιμες οδηγίες για σωστό κλάδεμα ώστε να εξασφαλίσουμε υγιή και ζωηρά δέντρα καθώς και πλούσια παραγωγή μανταρινιών.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα βασικά είδη κλαδέματος στις μανταρινιές

Στις μανταρινιές συναντάμε τρία βασικά είδη κλαδέματος: το κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα μανταρινιάς, το κλάδεμα καρποφορίας στα ενήλικα δέντρα μανταρινιάς και το κλάδεμα ανανέωσης στα γηρασμένα δέντρα μανταρινιάς.

Κλάδεμα διαμόρφωσης μανταρινιάς: Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στις μανταρινιές στα πρώτα χρόνια μετά την φύτευσή τους και αποσκοπεί στη διαμόρφωση του επιθυμητού σχήματος στη μανταρινιά ώστε να επιτύχει ζωηρή βλάστηση και γρήγορη είσοδο στην καρποφορία.

Κλάδεμα καρποφορίας μανταρινιάς: Το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται στα ενήλικα δέντρα μανταρινιάς και έχει ως στόχο την διατήρηση ικανοποιητικής βλάστησης και πλούσιας καρποφορίας.

Κλάδεμα ανανέωσης μανταρινιάς: Το κλάδεμα ανανέωσης γίνεται σε γερασμένα δέντρα μανταρινιάς που έχουν χάσει τη ζωηρότητα και την παραγωγικότητα τους έτσι ώστε να ανανεώσουμε τη βλάστησή τους και να επανέλθουν σε πλούσια καρποφορία.

2. Ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της μανταρινιάς είναι μέσα στην άνοιξη, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος των παγετών του χειμώνα και έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων.

Ο ακριβής χρόνος του κλαδέματος εξαρτάται, κυρίως, από την ποικιλία της μανταρινιάς και την εποχή συγκομιδής των καρπών και δευτερευόντως, από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Για παράδειγμα, οι πρώιμες ποικιλίες μανταρινιάς Κλημεντίνη και Nόβα καθώς και τα κοινά μανταρίνια που κλαδεύονται στις αρχές τις άνοιξης, αφού έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή σε αντίθεση με την όψιμη ποικιλία Aνκόρ που κλαδεύεται μέσα στον μήνα Μάϊο.

3. Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα μανταρινιάς

To κλάδεμα των νεαρών δέντρων μανταρινιάς γίνεται τα πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση, την περίοδο της άνοιξης και περιλαμβάνει την σταδιακή διαμόρφωση τους σε κυπελλοειδές σχήμα, δηλαδή ενός κεντρικού κορμού από τον οποίο αναπτύσσονται 4-5 κεντρικοί κλάδοι.

Πραγματοποιούμε ελαφρύ κλάδεμα στις νεαρές μανταρινιές αραιώνοντας την πυκνή βλάστηση στο εσωτερικό του δέντρου, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος του ηλιακού φωτός και ο αερισμός.

Αποφεύγουμε το έντονο κλάδεμα των νεαρών δέντρων, καθώς επιβραδύνει την έναρξη της καρποφορίας.

4. Πώς κλαδεύουμε τα μεγάλα δέντρα μανταρινιάς

Το κλάδεμα των ενήλικων δέντρων μανταρινιάς πρέπει γίνεται συνήθως κάθε χρόνο και είναι αρκετά ελαφρύ. Τα βασικά βήματα που ακολουθούμε στο κλάδεμα της μανταρινιάς για να εξασφαλίσουμε καλύτερη καρποφορία είναι τα εξής:

 • Κλαδεύουμε αρχικά το πάνω μέρος του δέντρου περιορίζοντας το ύψος για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της καρποφόρας βλάστησης στο εσωτερικό της φυλλικής επιφάνειας, κάτι που διευκολύνει τη συγκομιδή καρπών και την προστασία από έντομα και ασθένειες.
 • Διατηρούμε τους 4-5 καλοσχηματισμένους κλάδους ορθόκλαδης βλάστησης στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς που μπλέκονται μεταξύ τους καθώς και τα ξερά κλαδιά της μανταρινιάς.
 • Αφαιρούμε τους αδύναμους βλαστούς και μειώνουμε το μήκος δευτερευόντων πλάγιων βλαστών ώστε να τονώσουμε την ζωηρότητα της βλάστησης των δένδρων της μανταρινιάς.
 • Μειώνουμε λίγο το μήκος των ποδιών της μανταρινιάς, δηλαδή τους χαμηλούς κλάδους που φέρουν την σημαντικότερη καρποφόρα παραγωγή ενώ τις αφαιρούμε όταν εξαντληθεί η καρποφορία τους.
 • Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και αλείφουμε τις τομές με ειδική πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.
Καλλιέργεια μανταρινιάς
10 μυστικά για την καλλιέργεια της μανταρινιάς

5. Πώς κλαδεύουμε τα γερασμένα δέντρα μανταρινιάς

Στα γερασμένα δέντρα μανταρινιάς που έχουν αδύναμη βλάστηση και μειωμένη καρποφορία εφαρμόζουμε κλάδεμα ανανέωσης. Το κλάδεμα ανανέωσης αποσκοπεί στην δημιουργία νέα καρποφόρας βλάστησης στις μανταρινιές για να εξασφαλίσουμε ξανά ζωηρή βλάστηση και πλούσια καρποφορία.

Με το κλάδεμα ανανέωσης στις μανταρινιάς, κλαδεύουμε όλους τους βλαστούς του δέντρου που έχουν διάμετρο μικρότερη των 3 εκατοστών και αφήνουμε μόνο τους κύριους και δευτερεύοντες βλαστούς του δέντρου.

Η ανανέωση της βλάστησης των δέντρων της μανταρινιάς θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα κατάλληλο πρόγραμμα ποτίσματος, λίπανσης και προστασίας από έντομα και ασθένειες ώστε να εξασφαλίσουμε την επάνοδο σε πλούσια καρποφορία των πορτοκαλιών.

6. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της μανταρινιάς

Η αφαίρεση των κλαδιών την μανταρινιάς, κατά το κλάδεμα, πρέπει να γίνεται με κάθετη τομή κοντά στο σημείο που ξεκινά ο βλαστός, χωρίς να αφήνεται “τακούνι” στον κεντρικό βλαστό. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τον σχηματισμό πολλών λαίμαργων βλαστών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)

 1. Γιαννα
  22/02/2023

  Γειά σας! Έχω μια μανταρίνια στον κήπο που την κλάδεψαν πολύ πριν 2,5 χρόνια. Έχουν μείνει 3-4 κορμοι επάνω χωρίς φύλλα ούτε παρακλάδια. Είναι σαν ξερό δέντρο. Δεν βγάζει τίποτα. Επίσης άρχισε να ξεφλουδιζει όλος ο κόσμος. Πίστεψα πως είναι νεκρό αλλά τέρμα κάτω κοντά στην ρίζα έβγαλε φέτος κλαδάκια . Πως θα την κάνω να ανθίσει και να γεμίσει κλαδιά? Πιστεύεται σωζεται και πως ή θέλει ξήλωμα? Ευχαριστώ!!

  • Η μανταρινιά σου πιθανότατα βλάστησε από το κάτω μέρος που είναι το υποκείμενο του δέντρου που δεν δίνει καρπούς μανταρινιού. Μπορείς να αφήσεις τους βλαστούς να αναπτυχθούν και να τους εμβολιάσεις την επιθυμητή ποικιλία μανταρινιάς ή κάποιου άλλου εσπεριδοειδούς δέντρου.

 2. Διονύσης
  14/10/2020

  Καλησπέρα σας,
  έχω μία μανταρινιά με πολύ καλή καρποφορία αλλά τα μανταρίνια γίνονται πολύ μικρά. Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μου δώσετε μερικές συμβουλές ώστε να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα; Ευχαριστώ πολύ.

 3. Νανθα
  06/05/2018

  Γειά σας.
  Θα ήθελα να ρωτήσω πώς λιπαίνω τις μανταρινιές Κλαουζελίνα για να γίνουν πρώιμες?
  Δυστυχώς εμένα κιτρινίζουν περίπου 5 Νοεμβρίου με αποτέλεσμα τότε να έχουν κιτρινίσει τα μανταρίνια Κλιμεντινες και να μην μπορώ να πουλήσω.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   12/05/2018

   Γεια σου Νάνθα! Οι ποικιλία μανταρινιάς Κλαουζελίνα, μπορούν να ωριμάσουν μες στον Οκτώβριο αρκεί να αποφύγεις καταρχήν την υπερβολική αζωτούχα λίπανση και να προσθέτεις λίπασμα εμπλουτισμένο σε κάλιο. Επίσης, ο ψεκασμός στα τέλη Αυγούστου και στα μέσα Σεπτέμβρη, με διάλυμα πολυσακχαριτών, συντελεί στην γρηγορότερη ωρίμανση των καρπών. Κατά το κλάδεμα της μανταρινιάς, αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς που αλληλοτέμνονται για να έχουμε περισσότερη έκθεση στον ήλιο, κάτι που συντελεί στην ταχύτερη ωρίμανση των καρπών.

 4. Χριστόδουλος
  19/04/2017

  Καλημερα,
  Ήδη έχει άνθη μπορώ να την κλαδέψω τώρα;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   20/04/2017

   Αν κλαδέψετε πολύ ελαφριά την μανταρινιά, μπορείτε και όταν είναι ανθισμένη, ενώ αν την κλαδέψετε αυστηρότερα θα περιμένετε να δέσει τους καρπούς για να μην προκληθεί μεγάλη ανθόρροια. Στην πρώτη περίπτωση, μετά θα πρέπει να ψεκάσετε με γλυκονικό χαλκό, ειδικό σκεύασμα που δεν πειράζει τον ανθό, ενώ στην δεύτερη περίπτωση μπορείτε να ψεκάσετε και με άλλη μορφή χαλκού (υδροξείδιο του χαλκού, οξυχλωριούχο χαλκό ή βορδιγάλειο πολτό) .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *