Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς

Το κλάδεμα είναι μια βασική καλλιεργητική φροντίδα για την μανταρινιά, προκειμένου να έχουμε ισορροπημένη βλάστηση και καλή καρποφορία. Οι μανταρινιές, όπως και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή δέντρα, απαιτούν ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο καθώς το αυστηρό κλάδεμα συντελεί στην σημαντική μείωση της παραγωγικότητας της μανταρινιάς.
1. Ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς;
Το κλάδεμα της μανταρινιάς γίνεται μέσα στην άνοιξη, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος των παγετών και έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων. Με το ανοιξιάτικο κλάδεμα επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ανανέωση βλάστησης σε σχέση με το φθινοπωρινό κλάδεμα.
Ο ακριβής χρόνος του κλαδέματος εξαρτάται, κυρίως, από την ποικιλία της μανταρινιάς και, δευτερευόντως, από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής.
Για παράδειγμα, οι πρώιμες ποικιλίες μανταρινιάς «Κλημεντίνη» και «Nόβα» κλαδεύονται στις αρχές τις άνοιξης, σε αντίθεση με την όψιμη ποικιλία Aνκόρ που κλαδεύτεαι μέσα στον μήνα Μάϊο.
2. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το κλάδεμα της μανταρινιάς;
Στο κλάδεμα της μανταρινιάς, θα πρέπει γνωρίζουμε ότι απαιτείται ένα αρχικό αραίωμα της πάνω κόμης του δένδρου για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της καρποφόρας βλάστησης στο εσωτερικό της φυλλικής επιφάνειας.
Ο περιορισμός του ύψους του δένδρου της μανταρινιάς διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών και, παράλληλα, διευκολύνει την καταπολέμηση των μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών.
Οι μανταρινιές χρειάζονται κλάδεμα που θα αποβλέπει στην αφαίρεση των αδύναμων κλάδων και σε σύντμηση δευτερευόντων βραχιόνων σε πλάγια βλάστηση, ώστε να αυξηθεί η ζωηρότητα της βλάστησης των δένδρων.
3. Πώς γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς;
Κατά το κλάδεμα της μανταρινιάς, φροντίζουμε να επιλέξουμε 4-5 καλοσχηματισμένους κλάδους ορθόκλαδης βλάστησης που αποτελούν τους κύριους βραχίονες του δέντρου της μανταρινιάς.
Διατηρούμε τους βραχίονες στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς που αλληλοτέμνονται, καθώς και τα ξερά κλαδιά της μανταρινιάς.
Οι ποδιές της μανταρινιάς, δηλαδή οι χαμηλοί κλάδοι που φέρουν την σημαντικότερη καρποφόρα παραγωγή, θα πρέπει να συντέμνονται ελαφρά για να αξιοποιείται η παραγωγική τους δύναμη και να αφαιρούνται όταν εξαντληθεί η καρποφορία τους.
Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και αλείφουμε τις τομές με ειδική πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.
4. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της μανταρινιάς
Κατά το κλάδεμα της μανταρινιάς, όπως και των υπολοίπων εσπεριδοειδών δένδρων, η αφαίρεση των κλάδων πρέπει να γίνεται με κάθετη τομή κοντά στο σημείο έκφυσης, χωρις να αφήνεται τακούνι, καθώς έτσι περιορίζουμε τον σχηματισμό πολλών λαίμαργων βλαστών.

Καλησπέρα σας,
έχω μία μανταρινιά με πολύ καλή καρποφορία αλλά τα μανταρίνια γίνονται πολύ μικρά. Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μου δώσετε μερικές συμβουλές ώστε να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα; Ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα Διονύση. Πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να γίνουν μεγαλύτερα τα μανταρίνια σου. Δες αναλυτικές συμβουλές για την καλλιέργεια της μανταρινιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Γειά σας.
Θα ήθελα να ρωτήσω πώς λιπαίνω τις μανταρινιές Κλαουζελίνα για να γίνουν πρώιμες?
Δυστυχώς εμένα κιτρινίζουν περίπου 5 Νοεμβρίου με αποτέλεσμα τότε να έχουν κιτρινίσει τα μανταρίνια Κλιμεντινες και να μην μπορώ να πουλήσω.
Γεια σου Νάνθα! Οι ποικιλία μανταρινιάς Κλαουζελίνα, μπορούν να ωριμάσουν μες στον Οκτώβριο αρκεί να αποφύγεις καταρχήν την υπερβολική αζωτούχα λίπανση και να προσθέτεις λίπασμα εμπλουτισμένο σε κάλιο. Επίσης, ο ψεκασμός στα τέλη Αυγούστου και στα μέσα Σεπτέμβρη, με διάλυμα πολυσακχαριτών, συντελεί στην γρηγορότερη ωρίμανση των καρπών. Κατά το κλάδεμα της μανταρινιάς, αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς που αλληλοτέμνονται για να έχουμε περισσότερη έκθεση στον ήλιο, κάτι που συντελεί στην ταχύτερη ωρίμανση των καρπών.
Καλημερα,
Ήδη έχει άνθη μπορώ να την κλαδέψω τώρα;
Αν κλαδέψετε πολύ ελαφριά την μανταρινιά, μπορείτε και όταν είναι ανθισμένη, ενώ αν την κλαδέψετε αυστηρότερα θα περιμένετε να δέσει τους καρπούς για να μην προκληθεί μεγάλη ανθόρροια. Στην πρώτη περίπτωση, μετά θα πρέπει να ψεκάσετε με γλυκονικό χαλκό, ειδικό σκεύασμα που δεν πειράζει τον ανθό, ενώ στην δεύτερη περίπτωση μπορείτε να ψεκάσετε και με άλλη μορφή χαλκού (υδροξείδιο του χαλκού, οξυχλωριούχο χαλκό ή βορδιγάλειο πολτό) .