Άλατα καλίου, τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται στα φυτά

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων

Tα άλατα καλίου αποτελούν ένα από πιο διαδεδομένα βιολογικά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την προστασία των φυτών από επιβλαβή έντομα.

Η πλήρης ονομασία με την οποία τα βρίσκουμε στο εμπόριο είναι “άλατα καλίου λιπαρών οξέων”, ενώ μπορεί να τα ακούσουμε και ως “άλατα λιπαρών οξέων”, “άλατα σαπώνων καλίου” ή “σάπωνες αλάτων καλίου”.

Διαθέτουν φυσική σύνθεση παρόμοια με το κοινό σαπούνι και χρησιμοποιούνται σε καλλιέργειες λαχανικών, καρποφόρων δέντρων, καθώς επίσης σε αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά.

Μαζί με τον θερινό πολτό, τον βάκιλο Θουριγγίας και το φυσικό πύρεθρο, τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων αποτελούν τα πιο δημοφιλή σκευάσματα, εγκεκριμένα για χρήση στη βιολογική γεωργία, που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Ας δούμε αναλυτικά, πώς χρησιμοποιούμε τα άλατα καλίου και ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Διαφήμιση

Πώς χρησιμοποιούνται τα άλατα καλίου για την προστασία των φυτών;

Τα άλατα καλίου εφαρμόζονται στα φυτά για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων και του τετράνυχου που κάνουν σημαντικές ζημιές στα φυτά, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

Δρουν σχετικά άμεσα για την εξόντωση των εντόμων. Συγκριτικά με άλλα εντομοκτόνα, τα άλατα καλίου έχουν το πλεονέκτημα ότι για καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων, η συγκομιδή των καρπών μπορεί να γίνει άμεσα μετά τον ψεκασμό.

Για τη δοσολογία του διαλύματος ψεκασμού στα φυτά, συμβουλευόμαστε πάντα την αυτοκόλλητη ετικέτα του σκευάσματος, καθώς και τον γεωπόνο του καταστήματος από το οποίο έχουμε προμηθευτεί το σκεύασμα.

1. Άλατα καλίου για την αντιμετώπιση του αλευρώδη

Τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του αλευρώδη, ενός μικρού χαρακτηριστικού άσπρου εντόμου που συναντάμε συνήθως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σε κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά.

Αλευρώδης καταπολέμηση
Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο

Ορισμένα είδη αλευρώδη εμφανίζονται και σε εσπεριδοειδή δέντρα όπως στην καλλιέργεια λεμονιάς, στην καλλιέργεια πορτοκαλιάς και στην καλλιέργεια μανταρινιάς δημιουργώντας μία λευκή κολλώδη ουσία στα φύλλα.

2. Άλατα καλίου για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

Ο ψεκασμός με άλατα καλίου λιπαρών οξέων εφαρμόζεται και για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, τα μικρά έντομα πράσινου, κίτρινου, μαύρου ή άσπρου χρώματος που μοιάζουν με ψείρες και δημιουργούν χαρακτηριστικά μελιτώματα πάνω στο φύλλωμα των φυτών.

Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα άλατα καλίου είναι σχετικά εκλεκτικό εντομοκτόνο και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην πασχαλίτσα που αποτελεί ένα φυσικό εχθρό της μελίγκρας.

3. Άλατα καλίου για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας

Αρκετά καλή δράση των αλάτων καλίου παρατηρείται και για την καταπολέμηση της βαμβακάδας, ένα είδος κοκκοειδούς εντόμου που προσβάλλει καλλωπιστικά φυτά κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού και φθινοπώρου, εμφανίζoντας λευκές ίνες στα φύλλα και τους βλαστούς, οι οποίες μοιάζουν με βαμβάκι.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά

Επίσης, τα άλατα καλίου χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας της ελιάς, που εμφανίζεται έντονα την άνοιξη, κατά την περίοδο ανθοφορίας των ελαιόδεντρων.

4. Άλατα καλίου για την αντιμετώπιση της ψώρας

Η εφαρμογή των αλάτων καλίου βοηθά στην αποτελεσματική καταπολέμηση της ψώρα των φυτών, τα μικροσκοπικά έντομα που εμφανίζονται με καφέ λέπια ή μαύρες κουκίδες στα φύλλα και τους καρπούς των καρποφόρων δέντρων, καθώς και σε αρκετούς καλλωπιστικούς θάμνους όπως η γαρδένια, ο ιβίσκος, το βιβούρνο και η αγγελική.

Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας της λεμονιάς
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας της λεμονιάς

5. Άλατα καλίου για την αντιμετώπιση του θρίπα

Τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση του θρίπα, του μικροσκοπικού φτερωτού εντόμου που προσβάλλει καλλιέργειες λαχανικών και καρποφόρων δέντρων, δημιουργώντας σημάδια με φαγώματα ή τσιμπήματα στα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς των φυτών, υποβαθμίζοντας την παραγωγή.

Αντιμετώπιση θρίπα
Αντιμετώπιση του θρίπα στον κήπο

6. Άλατα καλίου για την αντιμετώπιση του τετράνυχου

Σε αρχικά στάδια προσβολής λαχανικών, καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων από τετράνυχο, τα άλατα καλίου έχουν αποτελεσματική δράση, καθώς καταπολεμούν μερικώς και το στάδιο του αυγού.

Ο τετράνυχος εμφανίζεται κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού σταδιακά ξεραίνει τα φύλλα των φυτών, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά προβλήματα υποβάθμισης των καρπών.

Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο

Ποιες είναι κατάλληλες συνθήκες για να ψεκάσουμε με άλατα καλίου;

Για την καλύτερη εφαρμογή των αλάτων καλίου και μέγιστη αποτελεσματικότητα, ψεκάζουμε μόνο όταν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

 • Πριν ψεκάσουμε με θερινό πολτό, φροντίζουμε να έχουμε ποτίσει τα φυτά μας και να είναι δροσερά.
 • Ψεκάζουμε σε θερμοκρασίες μέχρι 32°C. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες και σε συνθήκες καύσωνα μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών.
 • Αποφεύγουμε το ψεκασμό σε συνθήκες έντονης παγωνιάς και δυνατών ανέμων όπου τα φυτά βρίσκονται σε κατάσταση στρες.
 • Στο διάλυμα ψεκασμού, δεν κάνουμε συνδυασμούς των αλάτων καλίου με σκευάσματα θείου, με διαφυλλικά λιπάσματα καθώς και με σκευάσματα ψευδάργυρου, χαλκού, μαγνησίου, σιδήρου και ασβεστίου σε μορφή ιόντων, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν διάφορες τοξικότητες στα φυτά.

Κι ένα μυστικό για τα άλατα καλίου

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλλουν τα φυτά, επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό με άλατα καλίου μετά από 2 εβδομάδες.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (11)

 1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  05/11/2023

  Τα άλατα καλλιου απο ποιές ουσίες αποτελούνται?? μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας??

  • Μπορείς να φτιάξεις μιας μορφής αλάτων καλίου διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

 2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  31/10/2023

  Τα αλατα καλίου τι περιέχουν -μπορούμε να τα κανουμε στο σπίτι??

 3. Κατερίνα Γρυφάκη
  08/06/2023

  Καλημέρα σας, πολύ καλή δουλειά, ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μας δίνετε!
  Παρατήρησα τετράνυχο (και ψείρα σε ένα φυτό ) στα φυτά εσωτερικού χώρου μου, και πήρα ειδικό ακαρεοκτόνο. Έχω ήδη κάνει δύο ψεκασμούς με απόσταση 1 βδομάδα μεταξύ τους.
  Επίσης αγόρασα άλατα καλίου για πρόληψη, να μην ξαναπάθω τα ίδια.
  Η απορία μου: Για καλύτερα αποτελέσματα να ψεκάζω κάθε δύο βδομάδες; ( εκτός την περιοδο του καύσωνα); Και κυρίως, χρειάζεται πού και πού να ξεπλένω τα φυτά; Δηλαδή τα άλατα καλίου συσσωρεύονται ας πούμε πάνω στα φύλλα;
  Ευχαριστώ πολύ!

 4. Αφροδίτη
  05/05/2023

  Καλημέρα σας,
  διάβασα το άρθρο σας και αποφάσισα να αγοράσω άλατα καλίου για να ψεκάσω ένα φίκο benjamin και κάποια άλλα φυτά που έχουν πιάσει μελίγκρα. Το διάλυμα που θα ετοιμάσω για να ψεκάσω, τι αναλογία αλάτων καλίων/νερό πρέπει να έχει; Επίσης, πότε να επαναλάβω τον ψεκασμό και για πόσες φορές; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Για τη δοσολογία, θα συμβουλευτείς τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος. Επανέλαβε τον ψεκασμό μετά από δύο εβδομάδες.

 5. Κατερινα
  04/06/2022

  Καλημέρα, αν κατάλαβα καλά αφού ψεκασω τα λαχανικά μου με άλατα καλίου μπορώ να φάω τους καρπούς τους ή τα φύλλα τους μετά από 2-3 μερες;

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Πράγματι, μπορείς να τα καταναλώσεις άμεσα τα λαχανικά σου μετά τον ψεκασμό με άλατα καλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *