Καλλιέργεια κουμκουάτ σε κήπο και σε γλάστρα

Κουμ κουατ, δεντράκι για γλάστρα

«Κουμ κουάτ» σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι» στα κινέζικα των Μανδαρίνων κι είναι ένα πολύ διαδεδομένο δέντρο στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Αειθαλές φυτό που ανήκει στα εσπεριδοειδή, με αργή ανάπτυξη, το κουμκουάτ μπορεί να καλλιεργηθεί στον κήπο μας και να φτάσει σε ύψος τα 3-4 μέτρα. Το κουμκουάτ αποτελεί ιδανικό δέντρο για φύτευση σε γλάστρα στο μπαλκόνι, όπου πολύ συχνά φυτεύεται για καλλωπισμό και εμφανίζει πιο ελεγχόμενη ανάπτυξη. Το κουμκουάτ ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού με υπέροχα λευκά αρωματικά άνθη και μας δίνει πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινους καρπούς που ωριμάζουν την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και μοιάζουν με μακρόστενα μικροσκοπικά πορτοκάλια.
 
Ο ωοειδής καρπός του κουμκουάτ έχει κουκούτσια και όπως όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσιος σε βιταμίνες A και C. Αν και η φλούδα του καρπού του κουμκουάτ είναι πολύ αρωματική με γλυκιά γεύση, η σάρκα του δεν είναι πολύ χυμώδης και έχει οξεία και γλυκόπικρη γεύση. Γι’ αυτό άλλωστε, συνήθως το κουμκουάτ δεν τρώγεται ωμό αλλά χρησιμοποιείται για παρασκευή λικέρ, ζελέ, μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε το κουμκουάτ για τους ξεχωριστούς καρπούς του, καθώς και για να απολαμβάνουμε την μοναδική ομορφιά από τα σκουροπράσινα δερματώδη φύλλα και τους πορτοκαλοκίτρινους καρπούς.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του κουμκουάτ;

To κουμκουάτ αναπτύσσεται καλύτερα σε μέσης σύστασης, βαθιά, γόνιμα, εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και ικανοποιητική αποστράγγιση. Το κουμκουάτ θέλει ήπιες δροσερές συνθήκες, χωρίς πολύ υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες ή απότομες μεταβολές. Προτιμά ηλιόλουστες και θερμές περιοχές για να ευδοκιμήσει και να δώσει ποιοτικούς καρπούς.

Η ιδανική θερμοκρασία για την φυσιολογική ανάπτυξή του κουμκουάτ είναι μεταξύ 13°C – 30°C. Οι δυνατοί άνεμοι, ειδικά οι ψυχροί βοριάδες, το χαλάζι και το χιόνι προκαλούν μείωση της βλάστησης και της παραγωγής του κουμκουάτ, καθώς και υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών του.

2. Τι προσέχουμε κατά την φύτευση του κουμκουάτ σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Το κουμκουάτ αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις στο μπαλκόνι για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία. Επιλέγουμε θέση προφυλαγμένη από τον παγετό και τους βοριάδες, κυρίως σε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Ακόμα και σε νότιες ζεστές περιοχές, το κουμκουάτ όταν φυτεύεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι πρέπει να προστατεύεται τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Το κουμκουάτ χρειάζεται σχετικά μεγάλη γλάστρα, διαμέτρου 30-40 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το γυαλιστερό φύλλωμα του και να μας χαρίσει τους υπέροχους καρπούς του. Για τη φύτευση του κουμκουάτ σε γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ στη βάση της γλάστρας καλό είναι να τοποθετούμε μια στρώση χαλικίων για να απομακρύνεται το νερό.

3. Κάθε πότε θέλει πότισμα το κουμκουάτ;

Το κουμκουάτ χρειάζεται συχνό πότισμα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική εδαφική υγρασία στο ριζικό του σύστημα. Οι ανάγκες του κουμκουάτ σε νερό είναι σαφώς μεγαλύτερες τους θερμότερους μήνες, καθώς απαιτεί τακτικό πότισμα κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου αρκεί μία φορά τη βδομάδα. Ειδικά τα νεαρά δενδρύλλια κουμκουάτ, όταν φυτεύονται, απαιτούν καλά ποτίσματα για να αναπτυχθεί επαρκώς το ριζικό τους σύστημα, και να δώσουν γρήγορα νέα δυνατή βλάστηση. Τακτικό πότισμα χρειάζεται το κουμκουάτ και όταν φυτεύεται σε γλάστρα, αν και θα πρέπει να ελέγχουμε την υγρασία του χώματος και να το αφήνουμε να στεγνώσει πριν ξαναποτίσουμε.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο κουμκουάτ;

Το κουμκουάτ χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να μας δώσει πλούσια βλάστηση και καλή παραγωγή κάθε χρόνο. Βάζουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία σίδηρου και ψευδαργύρου στις αρχές της άνοιξης, ενσωματώνοντας τα στο έδαφος. Επαναλαμβάνουμε μια λίπανση στις αρχές του καλοκαιριού και μια λίπανση με περισσότερο κάλιο κατά την περίοδο του φθινοπώρου.

Για τη λίπανση του κουμκουάτ σε γλάστρα, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Το κουμκουάτ στη γλάστρα θα χρειαστεί συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο για πρασίνισμα του φυλλώματος.

5. Τι έντομα και ασθένειες προσβάλλουν το κουμκουάτ;

To κουμκουάτ προσβάλλεται από αρκετά έντομα, όπως η μελίγκρα, ηβαμβακάδα, καθώς και το έντομο του φυλλοκνίστη που προκαλί ζημιά στην τρυφερή του βλάστηση προκαλώντας στρίψιμο των φύλλων. Για την βιολογική αντιμετώπιση των εντομολογικών προσβολών, ψεκάζουμε προληπτικά με βιολογικά σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός και οι σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων καλίου που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, το κουμκουάτ μπορεί να προσβληθεί από τον μύκητα φυτόφθορα που προσβάλλει το ριζικό σύστημα του δέντρου. Για την βιολογική αντιμετώπιση του μύκητα φυτόφθορα, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα και αλείφουμε τον κορμό του δέντρου μέχρι ένα μέτρο με βορδιγάλιο πολτό (γαλαζόπετρα με ασβέστη).

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά

6. Πότε και με ποιον τρόπο κλαδεύουμε το κουμκουάτ;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του κουμκουάτ είναι στις αρχές της άνοιξης αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων. Το κουμκουάτ απαιτεί κάθε χρόνο ελαφρύ κλάδεμα για να το διατηρήσουμε σε κυπελλοειδές σχήμα και να διατηρήσουμε το δέντρο σε ένα σταθερό ύψος.

Κατά το κλάδεμα του κουμκουάτ, απομακρύνουμε εσωτερικά αδύνατους βλαστούς καθώς και λαίμαργους βλαστούς που δεν φέρουν καρποφορία για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό στο δέντρο. Όταν έχει φυτευτεί σε γλάστρα, μπορούμε να κάνουμε και ένα δεύτερο συμπληρωματικό κλάδεμα στις αρχές του φθινοπώρου για να το καλλωπίσουμε και να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του σε μορφή μπάλας.

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του κουμκουάτ;

Η κύρια μέθοδος πολλαπλασιασμού του κουμκουάτ γίνεται με εμβολιασμό των επιθυμητών ποικιλιών σε κατάλληλα υποκείμενα και συγκεκριμένα με την μέθοδο του ενοφθαλμισμού με Τ ή με ανεστραμμένο Τ. Κατάλληλα υποκείμενα για αν εμβολιαστεί το κουμκουάτ είναι τα υποκείμενα Νερατζιάς, Πορτοκαλιάς, Τρίφυλλης Πορτοκαλιάς, Μανταρινιάς Cleopatra, Citrange Carrizo & Troyer, Γλυκολιμεττίας και Βολκαμεριάνα. Κατάλληλη εποχή για να κάνουμε τον εμβολιασμό του κουμκουάτ είναι μέσα στην άνοιξη, από Μάρτιο μέχρι Απρίλιο, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου. Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά κουμκουάτ με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα, κόβοντας μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστών απο υγιείς και ζωηρούς βλαστούς του δέντρου. Αν δοκιμάσουμε να πολλαπλασιάσουμε το κουμκουάτ με σπόρο, δεν θα μας δώσει δενδρύλλιο που να κάνει καρπούς ίδιας ποικιλίας με τον σπόρο που φυτέψαμε και θα πρέπει να τα εμβολιάσουμε με την επιθυμητή ποικιλία κουμκουάτ.

5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων

8. Κι ένα μυστικό για το κουμκουάτ

Το κουμκουάτ πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1924 από τον Βρετανό γεωπόνο Sidney Merlin, ο οποίος φύτεψε το πρώτο δέντρο κουμκουάτ στο αγρόκτημά του στην Κέρκυρα και έκτοτε το κουμκουάτ καλλιεργείται συστηματικά στην Κέρκυρα, ως προϊόν ποιότητας, προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (48)

 1. Μαριετα
  30/04/2024

  Καλησπέρα σας, έχω ενα κουμκουατ 3 ετών σε γλαστρα. Δεν έχει καρπούς τώρα, έχει βγαλει νέα φύλλα που είναι πράσινα και αναπτύσσονται κανονικα, τα παλιά του ομως κιτρινιζουν και πεφτουν. Είναι φυσιολογικό αυτό;

 2. Αλεξάνδρα Καλογήρου
  19/08/2023

  Έχω ένα κουμ κουατ…από αρχές της άνοιξης. Το πήρα με καρπούς …τους οποίους έκοψα ,πέταξε νέα φύλλα ,έκανε νέα ανθοφορία και γέμισε καρπούς που κάποιους τους έριξε λόγω ζέστης και ανέμων αλλά κρατησε επίσης αρκετούς και έχει δέσει πολλούς τώρα…είναι αρκετά ζωηρό και τα φύλλα του είναι πολύ πράσινα…
  Όμως έχω προσέξει την τελευταία εβδομάδα ίσως και λίγο παραπάνω πως είναι ελαφρώς πιο κατσαρά τα φύλλα του και κάθε πρωί θα βρω και να έχει ρίξει ένα φύλλο …δεν έχει έλλειψη σιδήρου γιατί τα φύλλα του έχουν ζωηρό σκούρο πράσινο…τι μπορεί να φταίει και ρίχνει φύλλα ; Του λείπει κάτι η είναι φυσιολογικό αυτό ;
  Να συμπληρώσω επίσης πως το έχω σε γλάστρα σε βορειοανατολικο μπαλκόνι κάτω από πέργκολα …το πιάνει ο ήλιος όλο το πρωί μέχρι τις πρώτες ώρες μεσημεριού και το ποτίζω μόλις το χώμα του ναι μεν είναι ελαφρώς νωπό αλλά και σπυρωτο να μην κολλάει στα χέρια μου…
  Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας εκ των προτέρων

  • Το στρίψιμο στα φύλλα μπορεί να οφείλεται σε προσβολή από μελίγκρα ή φυλλοκνίστη. Πότιζε καλά κάθε 2-3 μέρες και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού.

 3. Καλλιόπη
  05/04/2023

  γεια σας ! παρακαλώ ,έχω μια λεμονιτσα μέσα σε γλάστρα ..πηγαίνει καλά ,έχει και 2-3 λεμόνια και εδώ και καμμία δεκαριά μέρες αρχίζει και πετάει καινούρια φύλλα τα οποία είναι γιγαντιαία ….ωραία φύλλα αλλά τεράστια …καμμία σχέση με τα φύλλα που είχε το φυτό …μας λέει κάτι αυτό ??

  • Πιθανότατα, αυτοί οι βλαστοί με τα μεγάλα φύλλα ξεκινούν κάτω από το σημείο εμβολιασμού του φυτού, από το υποκείμενο δηλαδή, και πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα.

 4. Μαριλένα Μουζακίτη
  31/12/2022

  Καλησπέρα και καλή χρονιά,
  Για καλλιέργεια οπωρώνα με καλλιέργεια κουμ κουατ παίζει ρόλο η κλίση του εδάφους και το ανάγλυφο? Πρέπει να γίνει κατεργασία εδάφους για την μείωση της κλίσης ή δεν πειράζει?
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλημέρα Μαριλένα και καλή χρονιά! Ναι, θα ήταν προτιμότερο να μειώσεις της κλίση, για να το χωράφι σου καλύτερη συγκράτηση της υγρασίας και των θρεπτικών στοιχείων, απαραίτητο για την καλλιέργεια του κουμκουάτ.

 5. ΙΩΑΝΝΗΣ
  06/03/2021

  Κώστα καλησπέρα,έχω ένα κιτρο σε γλαστρα εδω και εναμιση χρονο..η φροντιδα του πρεπει να ειναι αντιστοιχη με ενος κουμ κουατ,και ενω καρποφορησε μια φορα ,μετα δεν ξαναειχε καρποφορια.
  Συγγνωμη που γραφω εδω απλα δεν βρηκα αντιστοιχο αρθρο

  • Καλησπέρα Ιωάννη. Επειδή καρποφόρησε σε νεαρή ηλικία, το δεντράκι του κίτρου εξαντλήθηκε και δεν καρποφόρησε την επόμενη χρονιά. Πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα την άνοιξη, μία φορά το μήνα και σταδιακά θα δώσει καινούρια καρποφορία.

 6. Διονύσης Καλαϊτζής
  12/09/2020

  Καλησπέρα. Έχω ένα κουμ κουατ το οποίο πήρα από το πατρικό μου σε μια γλάστρα που πρέπει να είναι πάνω από 8 ετών.
  Καρποφορει κανονικά, απλά κιτρινιζουν τα φύλλα του.
  Πρέπει να αλλάξω γλάστρα; Και αν ναι, γίνεται τώρα που έχει καρπούς;

  • Καλσπέρα Διονύση. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα σιδήρου για το κουμ-κουάτ και να το μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά την ολοκλήρωση της καρποφορίας του.

 7. Κοστας
  02/08/2020

  Τωρα με θερμοκρασιες πανω απο 36 βαθμούς πρεπει να λαβω μέτρα απο τον ηλιο, εχω 2 δενδρα κουμκουάτ σε γλαστρες σε δυο βεραντες και τα δυο
  φυτα εχουν απογευματινο ηλιο το ενα 4 ωρες το δευτερο 6 ωρες. Τα εχω περιπου 2μηνες τα μεταφυτεψα,εβαλα οργανικο λιπασμα ανθησανε,εχουν δεσει καρπους αλλα τωρα ξερενονται κλαρια και φυλλα. ειναι η ζεστη, αερας, ποτισμα? Εχω πολλα φυτα και αυτόματο ποτισμα. Εχω και δενδρα σε μεγάλα δοχια,ελια,ροδιες, βερικοκιες,ολα καρποφορουν. Εχετε καμμια ιδέα Ευχαριστω πολυ.

  • Καλημέρα Κώστα. Τα κουμκουάτ χρειάζονται προστασία από τον έντονο ήλιο και τη ζέστη. Μετέφερε τις γλάστρες με τα κουμκουάτ σε πιο σκιερό μέρος ή βάλε ένα ειδικό δίχτυ για την προστασία από τον ήλιο. Εξασφάλισε τακτικό πότισμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών.

  • Georgia
   20/08/2020

   Χαίρετε. Έχω αγοράσει πριν μερικές μέρες ένα δεντράκι κουμ κουάτ με καρπούς επάνω. Πότε είναι καλό να του βάλω λίπασμα και ποιο είδος; είναι καλά να ψεκάσω προληπτικά για ασθένειες;
   Σας ευχαριστώ πολύ

 8. Λουντμιλα Αλικινα
  10/06/2020

  Γειά σας! Έχω κουμκουατ νανα σε γλαστρα ένα μήνα. Άρχισαν να κιτρνιζουν και μετα πεφτουν τα φύλλα του. Ενο ανθίζει τωρα. Τι μπορεί να είναι και τι να κανω; Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα.
   Πιθανότατα, οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα το κιτρίνισμα και η πτώση των φύλλων του κουμκουάτ. Συμπληρωματικά, προσθέτουμε υγρό λίπασμα σιδήρου.

 9. Τζένη
  17/05/2020

  Καλημέρα σας και ευχαριστούμε για τις τέλειες συμβουλές σας !!! Θα ήθελα να ρωτήσω για ένα κουμ κουα δέντρο που έχω , γιατί δεν βγάζει καθόλου καινούργια φύλλα και τώρα τελευταία έχει αρχίσει να ρίχνει σιγά σιγά και αυτά που έχει ;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Τζένη και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Κλάδεψε το δεντράκι κουμκουάτ που έχεις, ψέκασε με διάλυμα χαλκού και πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα για να αναπτυχθεί.

 10. Ιωάννης Σίσκας
  13/05/2020

  Μπορώ να αγοράσω αυτή την εποχή κουμ κουάτ και να το βάλω σε μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι μου

  • Καλησπέρα Ιωάννη. Βεβαίως και μπορείς να αγοράσεις αυτή την εποχή κουκμούατ, μέσα στην άνοιξη, και να το φυτέψεις σε μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι σου.

 11. Κοστας
  09/05/2020

  Εχω ενα κουμ κυατ στη βεραντα γεματο καρπους.ποτε μαζευω για να βγουν καινουργια ανθη. Η βγαινουν συνχρωνος? Το φυτο ειναι καονουργιο,στη βεραντα σε μεγαλο δοχειο.να περιμενω?
  Ευχαριστω.

  • Καλησπέρα Κώστα. Μπορείς να κάνεις συγκομιδή των καρπών του κουμκουάτ για να βοηθήσεις το φυτό του κουμκουάτ να βγάλει καινούρια άνθη και να έχεις νέα συγκομιδή.

 12. Φανη Σαχινιδου
  10/04/2020

  Καλημερα ! Εχω κουμ κουατ σε γλάστρα εχουν πέσει οι καρποί του πριν 2μηνες !!
  Πρεπει να κόψω -κλαδέψω το σημείο που ένωνε τον καρπό με το κλαδάκι ..;;για να βγουν νέοι καρποί ;;
  Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Φανή. Αν και δεν ειναι απαραίτητο, θα βοηθήσει για να ενισχυθεί η βλάστηση και καρποφορία του κουμκουατ.

 13. Νατασσα
  08/02/2020

  Τι να κάνω στο αλεξανδρινό αυτή την εποχή.

 14. ΒΑΣΙΛΗΣ
  06/08/2019

  Καλησπέρα σας, σήμερα αγόρασα το πρώτο μου κουμ κουατ, και έχω σκοπό να το φυτέψω όχι σε γλάστρα, αλλά στη γη, κάτω από ένα μεγάλο πεύκο που έχω στην αυλή μου.
  Είναι αρκετά ηλιόλουστο σημείο από τις 12 και μετά, ενώ πιστεύω ότι θα είναι προστατευμενο και από δυνατό αέρα,
  Ευχαριστως θα άκουγα τη συμβουλή σας, ή οτιδήποτε άλλο έχετε να προσθέσετε,
  Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Βασίλη. Δύσκολα θα αναπτυχθεί το κουμκουάτ κάτω από το πέυκο καθώς είναι όξινο το pH του χωματος σε αυτό το σημείο. Καλύτερα να το φυτέψεις σε άλλο σημείο του κήπου σου. Κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης στις αρχές του Σεπτέμβρη αφυ περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

 15. Φωτεινή
  20/07/2019

  Καλησπέρα, αγόρασα ένα κουμ κουάτ και ένα σολάνουμ, έχοντας 2 πήλινες γλάστρες, μία πολύ μεγάλη (Φ 50 & Υ 70) και μία μικρότερη (Φ 40 &Υ 50).Ποιό να φυτέψω σε ποιά γλάστρα; Το σπίτι μου είναι βόρειο-ανατολικό αλλά σίγουρα δεν θέλω να καούν ή να παγώσουν τα φυτά μου.Ευχαριστώ για την βοήθεια.

  • Καλησπέρα Φωτεινή. Στη μεγάλη γλάστρα βάλε το σολάνουμ και στην μικρότερη φύτεψε το κουμκουάτ. Φυτεύονται καλύτερα σε σημεία προφυλαγμένα από βοριάδες. Δες αναλυτικές συμβουλες για την φροντίδα του κουμκουάτ στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 16. Χριστίνα
  22/05/2019

  Καλησπερα σας,
  Αγόρασα κουμ κουατ σε γλάστρα στις 11/5 κ για 4 μέρες ήταν σε εσωτερικό χώρο, μπροστά σε παράθυρο. Από την πρώτη μέρα άρχισαν να πέφτουν καρποί, που είχαν 2-3 τρύπες. Επίσης, βρήκα ξεραμένο καρπό με κολλημένο πάνω του κάτι που έμοιαζε με κουκούλι εντόμου. Το φυτό μέσα σε λιγοτερο απο 1 βδομάδα γέμισε με έντομα που δημιουργούν κάτι σαν βαμβάκι στα κλαδιά και στους καρπούς. Ο Ανθοπωλης ισχυρίζεται ότι βάζοντας το φυτό σε εσωτερικό χώρο, έπαθε θερμοπληξια κ ξύπνησαν τα έντομα αυτά που βρίσκονται ούτως ή αλλως στο χωμα κ άρχισαν να ανεβαίνουν στο φυτό για να τραφουν. Πιστεύει ότι είναι τετρανυχος, αλλά μοιάζει με ψευδοκοκκο κατά τη γνώμη μου. Μας πρότεινε ψεκασμα με εντομοκτόνο, αλλά κάθε μέρα το φυτό χειροτερεύει. Εσείς τι λέτε?

  • Καλησπέρα Χριστίνα. Το κουμκουάτ σου, λόγω κακού αερισμού και ζέστης στον εσωτερικό χώρο, προσβλήθηκε από ψευδόκοκκο όπως πολύ σωστά αναφέρεις. Αρχικά, βγάλε το σε εξωτερικό χώρο και ψέκασε με οικολογικό διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης ή με σάπωνες αλάτων καλίου.

 17. Βασίλης
  02/04/2019

  Χαίρεσθε. Αγόρασα ένα κουμ κουάτ και θέλω να ξέρω αν είναι καλύτερα να το μεταφυτεύσω σε πήλινη ή σε πλαστική γλάστρα.
  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Βασίλη. Θα σου πρότεινα να κάνεις την μεταφύτευση του κουμκουάτ αυτή την εποχή, σε μεγαλύτερη πήλινη γλάστρα καθώς έχει το πλεονέκτημα να μην ζεσταίνεται εύκολα την περίοδο του καλοκαιριού όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και να μην στρεσάρεται το δεντράκι κουμκουάτ.

 18. Βάσω
  20/10/2018

  Γεια σας. Έχω ένα κουμ κουατ σε γλάστρα εδώ και τρία χρόνια. Τα δύο τελευταία χρόνια ενώ ανθίζει, ρίχνει τα άνθη του και δεν καρποφορεί.

  • Καλημέρα Βάσω.
   Η πτώση των λουλουδιών του κουμκουάτ στη γλάστρα μπορεί να οφέιλεται στο υπερβολικό πότισμα, στην κακή αποστράγγιση, ή στην υπερβολική λίπανση. Επίσης, κατά την ανθοφορία μπορείς να ψεκάσεις το φύλλωμα και τα άνθη κουμκουάτ με οικολογικό σκεύασμα φυκιών ή μίγμα ιχνοστοιχείων για να έχεις θετικά αποτελέσματα στην καρπόδεση.

 19. Νούλης Μηνάς
  25/07/2018

  Έχω φυτέψει δύο χρόνια τώρα ένα κουμ κουατ και στο κάτω μέρος έχει βγάλει κλαδιά που έχουν αγκάθια και διαφορετικά φύλλα.τι να κάνω;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   26/07/2018

   Καλημέρα Μηνά. Πιθανότατα, τα κλαδιά του κουμκουάτ που έχουν βγει από την κάτω πλευρά του φυτού και ξεκινούν κάτω από το σημείο του εμβολιασμού, είναι αγριά κλαδιά του υποκείμενου φυτού και θα πρέπει να αφαιρεθούν. Το σημείο εμβολιασμού φαίνεται σαν ένα εξόγκωμα όπου ξεκινούν οι βλαστοί του κουμκουάτ.

 20. Μαρία
  09/07/2018

  Έχω ένα κουμ κουατ σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Ενώ είχε στρογγυλεμενο σχήμα όταν μου το έφεραν εδώ και λίγο καιρό έβγαλε μεγάλα κλαδιά φρέσκα τα οποία έχουν και άνθη επάνω τώρα. Πρέπει να τα κόψω ή το αφήνω να μεγαλώσει όπως θέλει; Μήπως πρέπει να το κλαδεψω από χαμηλά;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   11/07/2018

   Καλημέρα Μαρία. Κλαδεύουμε ελαφρά το κουμκουάτ, διατηρώντας το κυπελλοειδές σχήμα του αφαιρώντας ξερούς και άρρωστους βλαστούς. Μπορείς να το αφήσεις να μεγαλώσει όπως είναι αλλά αν θέλουμε να διατηρήσουμε το στρογγυλεμένο σχήμα του κουμκουάτ, κορφολογούμε σταδιακά τους φρέσκους βλαστούς.

 21. Αναστασία
  09/06/2018

  Γειά σας και από εμένα έχω μία γλάστρα με κουμκουάτ το αγόρασα τον περασμένο μήνα και άρχησε να ξερένη τα φύλλα και τις κορυφές τι μπορώ να κάνω;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   11/06/2018

   Γεια σου Aναστασία. Το κουμκουάτ στη γλάστρα σου, έχει προσβληθεί από το φυλλοκνίστη, το έντομο που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση των εσπεριδοειδών (και στη λεμονιά. Η ζημιά γίνεται στα στάδια της νέας βλάστησης κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπωρου και παρατηρούνται χαρακτηριστικές στοές, συστροφή και ξήρανση του φυλλώματος. Για την βιολογική καταπολέμηση του φυλλοκνίστη, δες το αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 22. Μάριος
  05/06/2018

  Καλημέρα! Έχω ένα κουμκουάτ σε γλάστρα στο μπαλκόνι που μεταφύτεψα πριν απο ένα μήνα, και έχεi προσβληθεί έντονα απο τον φυλλοκνίστη. Τι μου συστήνετε να κάνω τώρα το καλοκαίρι για αντιμετώπιση του; Ευχαριστώ.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   06/06/2018

   Γεια σου Μάριε! Ο φυλλοκνίστης είναι ένα έντομο που προσβάλλει το νέο φύλλωμα των εσπεριδοειδών όπως και το κουμ κουάτ. Οι μεγαλύτερες ζημιές παρουσιάζονται στα στάδια της νέας βλάστησης κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπωρου. Η ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες, που κάνουν στοές κάτω από την επιδερμίδα των νεαρών φύλλων και των νεαρών βλαστών που συστρέφονται ενώ σταδιακά καθηλώνεται η ανάπτυξη του δένδρου. Η βιολογική αντιμετώπιση του εντόμου είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης που συνδυάζει καλλιεργητικά μέτρα και ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση φυλλοκνίστη στο σχετικό μας άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *