εικόνα

Κουμκουάτ, ένα δεντράκι για γλάστρα

Κουμ κουατ, δεντράκι για γλάστρα

Κουμκουάτ, ένα δεντράκι για γλάστρα

Tο κουμκουάτ είναι το ιδανικό καρποφόρο δέντρο για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Αειθαλές εσπεριδοειδές, με αργή ανάπτυξη, το κουμκουάτ δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα όταν βρίσκεται σε γλάστρα. Το κουμκουάτ ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού με λευκά αρωματικά άνθη και παράγει καρπούς σαν μικροσκοπικά πορτοκάλια που ωριμάζουν Ιανουάριο – Φεβρουάριο.

 

Σε τι συνθήκες φυτεύεται το κουμκουάτ σε γλάστρα;

 

Το κουμκουάτ σε γλάστρα αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις στο μπαλκόνι, προφυλαγμένες από τους παγετούς και τους βοριάδες. Πάντως, ακόμα και σε νότιες ζεστές περιοχές, το κουμκουάτ θα πρέπει να προστατεύεται τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Η ιδανική θερμοκρασία για την φυσιολογική ανάπτυξή του κουμκουάτ είναι 13°C – 30°C. Το κουμκουάτ πρέπει να φυτευτεί σε σχετικά μεγάλη γλάστρα, διαμέτρου 30-40 εκατοστών. Για το υπόστρωμα του κουμκουάτ σε γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει το κουμκουάτ σε γλάστρα;

 

Οι ανάγκες του κουμκουάτ σε πότισμα σαφώς είναι μεγαλύτερες τους θερμότερους μήνες, αν και θα πρέπει να ελέγχουμε την υγρασία του χώματος τακτικά και να το ποτίζουμε ανάλογα. Πάντως, 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Η λίπανση του κουμκουάτ θα πρέπει να είναι βιολογική, προσθέτοντας 3-4 κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Επίσης, το κουμκουάτ στη γλάστρα θα χρειαστεί και συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο για πρασίνισμα του φυλλώματος. Σχετικά με τη φυτοπροστασία του κουμκουάτ, ο ψεκασμός με βιολογικό διάλυμα θερινού πολτού, κατά την περίοδο της άνοιξης, είναι αναγκαίος για την προληπτική καταπολέμηση των εντομολογικών εχθρών και ειδικά του φυλλοκνίστη των εσπεριδοειδών.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει ο καρπός του κουμκουάτ;

 

Ο ωοειδής καρπός του κουμκουάτ έχει κουκούτσια και όπως όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C. Το χρώμα του κουμκουάτ είναι πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινο και η φλούδα του είναι πολύ αρωματική με γλυκιά γεύση. Η σάρκα του καρπού του κουμκουάτ δεν είναι πολύ χυμώδης, έχει γεύση οξεία και γλυκόπικρη και γι’ αυτό συνήθως το κουμκουάτ δεν τρώγεται ωμό. Όμως, το κουμκουάτ είναι εξαιρετικό στην κουζίνα για παρασκευή λικέρ, ζελέ, μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού.

 

Κι ένα μυστικό για το κουμκουάτ

 

Το όνομα «κουμ κουάτ» σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι» στα κινέζικα των Μανδαρίνων και είναι πολύ διαδεδομένο δέντρο στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Το κουμκουάτ πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1924 από τον Βρετανό γεωπόνο Sidney Merlin, ο οποίος φύτεψε το πρώτο δέντρο κουμκουάτ στο αγρόκτημά του στην Κέρκυρα και έκτοτε το κουμκουάτ καλλιεργείται συστηματικά στην Κέρκυρα, ως προϊόν ποιότητας, προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.

 

Φτιάξε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι σου και δες συμβουλες για τη φύτευση και φροντίδα ελιάς σε γλάστρα, λεμονιάς σε γλάστρα, ανανά σε γλάστρα και μπανανιάς σε γλάστρα

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (20)

σχολιαστής
Νατασσα 8 Φεβρουαρίου 2020

Τι να κάνω στο αλεξανδρινό αυτή την εποχή.

Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΙΛΗΣ 6 Αυγούστου 2019

Καλησπέρα σας, σήμερα αγόρασα το πρώτο μου κουμ κουατ, και έχω σκοπό να το φυτέψω όχι σε γλάστρα, αλλά στη γη, κάτω από ένα μεγάλο πεύκο που έχω στην αυλή μου.
Είναι αρκετά ηλιόλουστο σημείο από τις 12 και μετά, ενώ πιστεύω ότι θα είναι προστατευμενο και από δυνατό αέρα,
Ευχαριστως θα άκουγα τη συμβουλή σας, ή οτιδήποτε άλλο έχετε να προσθέσετε,
Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Αυγούστου 2019

  Καλησπέρα Βασίλη. Δύσκολα θα αναπτυχθεί το κουμκουάτ κάτω από το πέυκο καθώς είναι όξινο το pH του χωματος σε αυτό το σημείο. Καλύτερα να το φυτέψεις σε άλλο σημείο του κήπου σου. Κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης στις αρχές του Σεπτέμβρη αφυ περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φωτεινή 20 Ιουλίου 2019

Καλησπέρα, αγόρασα ένα κουμ κουάτ και ένα σολάνουμ, έχοντας 2 πήλινες γλάστρες, μία πολύ μεγάλη (Φ 50 & Υ 70) και μία μικρότερη (Φ 40 &Υ 50).Ποιό να φυτέψω σε ποιά γλάστρα; Το σπίτι μου είναι βόρειο-ανατολικό αλλά σίγουρα δεν θέλω να καούν ή να παγώσουν τα φυτά μου.Ευχαριστώ για την βοήθεια.

Απάντηση
σχολιαστής
Χριστίνα 22 Μαΐου 2019

Καλησπερα σας,
Αγόρασα κουμ κουατ σε γλάστρα στις 11/5 κ για 4 μέρες ήταν σε εσωτερικό χώρο, μπροστά σε παράθυρο. Από την πρώτη μέρα άρχισαν να πέφτουν καρποί, που είχαν 2-3 τρύπες. Επίσης, βρήκα ξεραμένο καρπό με κολλημένο πάνω του κάτι που έμοιαζε με κουκούλι εντόμου. Το φυτό μέσα σε λιγοτερο απο 1 βδομάδα γέμισε με έντομα που δημιουργούν κάτι σαν βαμβάκι στα κλαδιά και στους καρπούς. Ο Ανθοπωλης ισχυρίζεται ότι βάζοντας το φυτό σε εσωτερικό χώρο, έπαθε θερμοπληξια κ ξύπνησαν τα έντομα αυτά που βρίσκονται ούτως ή αλλως στο χωμα κ άρχισαν να ανεβαίνουν στο φυτό για να τραφουν. Πιστεύει ότι είναι τετρανυχος, αλλά μοιάζει με ψευδοκοκκο κατά τη γνώμη μου. Μας πρότεινε ψεκασμα με εντομοκτόνο, αλλά κάθε μέρα το φυτό χειροτερεύει. Εσείς τι λέτε?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Χριστίνα. Το κουμκουάτ σου, λόγω κακού αερισμού και ζέστης στον εσωτερικό χώρο, προσβλήθηκε από ψευδόκοκκο όπως πολύ σωστά αναφέρεις. Αρχικά, βγάλε το σε εξωτερικό χώρο και ψέκασε με οικολογικό διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης ή με σάπωνες αλάτων καλίου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βασίλης 2 Απριλίου 2019

Χαίρεσθε. Αγόρασα ένα κουμ κουάτ και θέλω να ξέρω αν είναι καλύτερα να το μεταφυτεύσω σε πήλινη ή σε πλαστική γλάστρα.
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Βασίλη. Θα σου πρότεινα να κάνεις την μεταφύτευση του κουμκουάτ αυτή την εποχή, σε μεγαλύτερη πήλινη γλάστρα καθώς έχει το πλεονέκτημα να μην ζεσταίνεται εύκολα την περίοδο του καλοκαιριού όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και να μην στρεσάρεται το δεντράκι κουμκουάτ.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βάσω 20 Οκτωβρίου 2018

Γεια σας. Έχω ένα κουμ κουατ σε γλάστρα εδώ και τρία χρόνια. Τα δύο τελευταία χρόνια ενώ ανθίζει, ρίχνει τα άνθη του και δεν καρποφορεί.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Οκτωβρίου 2018

  Καλημέρα Βάσω.
  Η πτώση των λουλουδιών του κουμκουάτ στη γλάστρα μπορεί να οφέιλεται στο υπερβολικό πότισμα, στην κακή αποστράγγιση, ή στην υπερβολική λίπανση. Επίσης, κατά την ανθοφορία μπορείς να ψεκάσεις το φύλλωμα και τα άνθη κουμκουάτ με οικολογικό σκεύασμα φυκιών ή μίγμα ιχνοστοιχείων για να έχεις θετικά αποτελέσματα στην καρπόδεση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νούλης Μηνάς 25 Ιουλίου 2018

Έχω φυτέψει δύο χρόνια τώρα ένα κουμ κουατ και στο κάτω μέρος έχει βγάλει κλαδιά που έχουν αγκάθια και διαφορετικά φύλλα.τι να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Μηνά. Πιθανότατα, τα κλαδιά του κουμκουάτ που έχουν βγει από την κάτω πλευρά του φυτού και ξεκινούν κάτω από το σημείο του εμβολιασμού, είναι αγριά κλαδιά του υποκείμενου φυτού και θα πρέπει να αφαιρεθούν. Το σημείο εμβολιασμού φαίνεται σαν ένα εξόγκωμα όπου ξεκινούν οι βλαστοί του κουμκουάτ.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 9 Ιουλίου 2018

Έχω ένα κουμ κουατ σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Ενώ είχε στρογγυλεμενο σχήμα όταν μου το έφεραν εδώ και λίγο καιρό έβγαλε μεγάλα κλαδιά φρέσκα τα οποία έχουν και άνθη επάνω τώρα. Πρέπει να τα κόψω ή το αφήνω να μεγαλώσει όπως θέλει; Μήπως πρέπει να το κλαδεψω από χαμηλά;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 11 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Μαρία. Κλαδεύουμε ελαφρά το κουμκουάτ, διατηρώντας το κυπελλοειδές σχήμα του αφαιρώντας ξερούς και άρρωστους βλαστούς. Μπορείς να το αφήσεις να μεγαλώσει όπως είναι αλλά αν θέλουμε να διατηρήσουμε το στρογγυλεμένο σχήμα του κουμκουάτ, κορφολογούμε σταδιακά τους φρέσκους βλαστούς.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αναστασία 9 Ιουνίου 2018

Γειά σας και από εμένα έχω μία γλάστρα με κουμκουάτ το αγόρασα τον περασμένο μήνα και άρχησε να ξερένη τα φύλλα και τις κορυφές τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 11 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Aναστασία. Το κουμκουάτ στη γλάστρα σου, έχει προσβληθεί από το φυλλοκνίστη, το έντομο που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση των εσπεριδοειδών (και στη λεμονιά. Η ζημιά γίνεται στα στάδια της νέας βλάστησης κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπωρου και παρατηρούνται χαρακτηριστικές στοές, συστροφή και ξήρανση του φυλλώματος. Για την βιολογική καταπολέμηση του φυλλοκνίστη, δες το αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάριος 5 Ιουνίου 2018

Καλημέρα! Έχω ένα κουμκουάτ σε γλάστρα στο μπαλκόνι που μεταφύτεψα πριν απο ένα μήνα, και έχεi προσβληθεί έντονα απο τον φυλλοκνίστη. Τι μου συστήνετε να κάνω τώρα το καλοκαίρι για αντιμετώπιση του; Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Μάριε! Ο φυλλοκνίστης είναι ένα έντομο που προσβάλλει το νέο φύλλωμα των εσπεριδοειδών όπως και το κουμ κουάτ. Οι μεγαλύτερες ζημιές παρουσιάζονται στα στάδια της νέας βλάστησης κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπωρου. Η ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες, που κάνουν στοές κάτω από την επιδερμίδα των νεαρών φύλλων και των νεαρών βλαστών που συστρέφονται ενώ σταδιακά καθηλώνεται η ανάπτυξη του δένδρου. Η βιολογική αντιμετώπιση του εντόμου είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης που συνδυάζει καλλιεργητικά μέτρα και ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση φυλλοκνίστη στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.