εικόνα

Κουμκουάτ, ένα δεντράκι για γλάστρα

Κουμ κουατ, δεντράκι για γλάστρα

Κουμκουάτ, ένα δεντράκι για γλάστρα

Tο κουμκουάτ είναι το ιδανικό καρποφόρο δέντρο για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Αειθαλές εσπεριδοειδές, με αργή ανάπτυξη, το κουμκουάτ δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα όταν βρίσκεται σε γλάστρα. Το κουμκουάτ ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού με λευκά αρωματικά άνθη και παράγει καρπούς σαν μικροσκοπικά πορτοκάλια που ωριμάζουν Ιανουάριο – Φεβρουάριο.

 

Σε τι συνθήκες φυτεύεται το κουμκουάτ σε γλάστρα;

 

Το κουμκουάτ σε γλάστρα αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις στο μπαλκόνι, προφυλαγμένες από τους παγετούς και τους βοριάδες. Πάντως, ακόμα και σε νότιες ζεστές περιοχές, το κουμκουάτ θα πρέπει να προστατεύεται τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Η ιδανική θερμοκρασία για την φυσιολογική ανάπτυξή του κουμκουάτ είναι 13°C – 30°C. Το κουμκουάτ πρέπει να φυτευτεί σε σχετικά μεγάλη γλάστρα, διαμέτρου 30-40 εκατοστών. Για το υπόστρωμα του κουμκουάτ σε γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει το κουμκουάτ σε γλάστρα;

 

Οι ανάγκες του κουμκουάτ σε πότισμα σαφώς είναι μεγαλύτερες τους θερμότερους μήνες, αν και θα πρέπει να ελέγχουμε την υγρασία του χώματος τακτικά και να το ποτίζουμε ανάλογα. Πάντως, 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Η λίπανση του κουμκουάτ θα πρέπει να είναι βιολογική, προσθέτοντας 3-4 κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Επίσης, το κουμκουάτ στη γλάστρα θα χρειαστεί και συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο για πρασίνισμα του φυλλώματος. Σχετικά με τη φυτοπροστασία του κουμκουάτ, ο ψεκασμός με βιολογικό διάλυμα θερινού πολτού, κατά την περίοδο της άνοιξης, είναι αναγκαίος για την προληπτική καταπολέμηση των εντομολογικών εχθρών και ειδικά του φυλλοκνίστη των εσπεριδοειδών.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει ο καρπός του κουμκουάτ;

 

Ο ωοειδής καρπός του κουμκουάτ έχει κουκούτσια και όπως όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C. Το χρώμα του κουμκουάτ είναι πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινο και η φλούδα του είναι πολύ αρωματική με γλυκιά γεύση. Η σάρκα του καρπού του κουμκουάτ δεν είναι πολύ χυμώδης, έχει γεύση οξεία και γλυκόπικρη και γι’ αυτό συνήθως το κουμκουάτ δεν τρώγεται ωμό. Όμως, το κουμκουάτ είναι εξαιρετικό στην κουζίνα για παρασκευή λικέρ, ζελέ, μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού.

 

Κι ένα μυστικό για το κουμκουάτ

 

Το όνομα «κουμ κουάτ» σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι» στα κινέζικα των Μανδαρίνων και είναι πολύ διαδεδομένο δέντρο στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Το κουμκουάτ πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1924 από τον Βρετανό γεωπόνο Sidney Merlin, ο οποίος φύτεψε το πρώτο δέντρο κουμκουάτ στο αγρόκτημά του στην Κέρκυρα και έκτοτε το κουμκουάτ καλλιεργείται συστηματικά στην Κέρκυρα, ως προϊόν ποιότητας, προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.

 

Φτιάξε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι σου και δες συμβουλες για τη φύτευση και φροντίδα ελιάς σε γλάστρα, λεμονιάς σε γλάστρα, ανανά σε γλάστρα και μπανανιάς σε γλάστρα

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (10)

σχολιαστής
Μάριος Ιούνιος 5, 2018

Καλημέρα! Έχω ένα κουμκουάτ σε γλάστρα στο μπαλκόνι που μεταφύτεψα πριν απο ένα μήνα, και έχεi προσβληθεί έντονα απο τον φυλλοκνίστη. Τι μου συστήνετε να κάνω τώρα το καλοκαίρι για αντιμετώπιση του; Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 6, 2018

  Γεια σου Μάριε! Ο φυλλοκνίστης είναι ένα έντομο που προσβάλλει το νέο φύλλωμα των εσπεριδοειδών όπως και το κουμ κουάτ. Οι μεγαλύτερες ζημιές παρουσιάζονται στα στάδια της νέας βλάστησης κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπωρου. Η ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες, που κάνουν στοές κάτω από την επιδερμίδα των νεαρών φύλλων και των νεαρών βλαστών που συστρέφονται ενώ σταδιακά καθηλώνεται η ανάπτυξη του δένδρου. Η βιολογική αντιμετώπιση του εντόμου είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης που συνδυάζει καλλιεργητικά μέτρα και ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση φυλλοκνίστη στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αναστασία Ιούνιος 9, 2018

Γειά σας και από εμένα έχω μία γλάστρα με κουμκουάτ το αγόρασα τον περασμένο μήνα και άρχησε να ξερένη τα φύλλα και τις κορυφές τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 11, 2018

  Γεια σου Aναστασία. Το κουμκουάτ στη γλάστρα σου, έχει προσβληθεί από το φυλλοκνίστη, το έντομο που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση των εσπεριδοειδών (και στη λεμονιά. Η ζημιά γίνεται στα στάδια της νέας βλάστησης κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπωρου και παρατηρούνται χαρακτηριστικές στοές, συστροφή και ξήρανση του φυλλώματος. Για την βιολογική καταπολέμηση του φυλλοκνίστη, δες το αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία Ιούλιος 9, 2018

Έχω ένα κουμ κουατ σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Ενώ είχε στρογγυλεμενο σχήμα όταν μου το έφεραν εδώ και λίγο καιρό έβγαλε μεγάλα κλαδιά φρέσκα τα οποία έχουν και άνθη επάνω τώρα. Πρέπει να τα κόψω ή το αφήνω να μεγαλώσει όπως θέλει; Μήπως πρέπει να το κλαδεψω από χαμηλά;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 11, 2018

  Καλημέρα Μαρία. Κλαδεύουμε ελαφρά το κουμκουάτ, διατηρώντας το κυπελλοειδές σχήμα του αφαιρώντας ξερούς και άρρωστους βλαστούς. Μπορείς να το αφήσεις να μεγαλώσει όπως είναι αλλά αν θέλουμε να διατηρήσουμε το στρογγυλεμένο σχήμα του κουμκουάτ, κορφολογούμε σταδιακά τους φρέσκους βλαστούς.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νούλης Μηνάς Ιούλιος 25, 2018

Έχω φυτέψει δύο χρόνια τώρα ένα κουμ κουατ και στο κάτω μέρος έχει βγάλει κλαδιά που έχουν αγκάθια και διαφορετικά φύλλα.τι να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 26, 2018

  Καλημέρα Μηνά. Πιθανότατα, τα κλαδιά του κουμκουάτ που έχουν βγει από την κάτω πλευρά του φυτού και ξεκινούν κάτω από το σημείο του εμβολιασμού, είναι αγριά κλαδιά του υποκείμενου φυτού και θα πρέπει να αφαιρεθούν. Το σημείο εμβολιασμού φαίνεται σαν ένα εξόγκωμα όπου ξεκινούν οι βλαστοί του κουμκουάτ.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βάσω Οκτώβριος 20, 2018

Γεια σας. Έχω ένα κουμ κουατ σε γλάστρα εδώ και τρία χρόνια. Τα δύο τελευταία χρόνια ενώ ανθίζει, ρίχνει τα άνθη του και δεν καρποφορεί.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Οκτώβριος 21, 2018

  Καλημέρα Βάσω.
  Η πτώση των λουλουδιών του κουμκουάτ στη γλάστρα μπορεί να οφέιλεται στο υπερβολικό πότισμα, στην κακή αποστράγγιση, ή στην υπερβολική λίπανση. Επίσης, κατά την ανθοφορία μπορείς να ψεκάσεις το φύλλωμα και τα άνθη κουμκουάτ με οικολογικό σκεύασμα φυκιών ή μίγμα ιχνοστοιχείων για να έχεις θετικά αποτελέσματα στην καρπόδεση.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.