15 εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά για κήπο και μπαλκόνι

15 εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά για κήπο και μπαλκόνι

Είναι καιρός να επιλέξουμε τα πιο όμορφα και ανθεκτικά αναρριχώμενα φυτά για τον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι μας. Φυτά που έχουν ικανότητα αναρρίχησης, μπορούν δηλαδή να ανεβαίνουν και να απλώνονται σε τοίχους, κάγκελα, πέργκολες δίνοντάς μας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. Τα αναρριχώμενα φυτά μας δημιουργούν πυκνό καταπράσινο φύλλωμα και έντονη ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια που μπορεί να φτάσει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Τα περισσότερα αναρριχώμενα φυτά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά φυτά, καθώς διαθέτουν δυνατό ριζικό σύστημα που τους επιτρέπει να διαχειρίζονται καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά και την υγρασία του εδάφους. Αναπτύσσονται γρήγορα και δημιουργούν ζωηρή βλάστηση με λεπτούς βλαστούς οι οποίοι αναρριχώνται με ταχύτητα σε μεγάλο μήκος.

Τα αναρριχώμενα φυτά μπορούν να κρύψουν ατέλειες σε φράχτες και τοίχους και χρησιμοποιούνται για να διακοσμήσουμε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού μας, αποτελώντας ιδανικά φυτά για δημιουργία φράχτη γεμάτο χρώμα και ζωντάνια.

Διαφήμιση

Τι φροντίδα χρειάζονται τα αναρριχώμενα φυτά;

Τα αναρριχώμενα φυτά απαιτούν κάποια είδους στήριξη και υποστήλωση για να αναπτυχθούν και να αναρριχηθούν στο περιβάλλον που τα φυτεύουμε. Το τακτικό πότισμα ενισχύει την έντονη ανάπτυξη και την πλούσια ανθοφορία τους. Τα αναρριχώμενα φυτά που έχουν φυτευτεί σε γλάστρα, την περίοδο του καλοκαιριού χρειάζονται ακόμη και καθημερινά ποτίσματα.

Για τη λίπανση των αναρριχώμενων φυτών που έχουν φυτευθεί στο χώμα, αρκεί συνήθως να βάζουμε κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης, του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Για τα αναρριχώμενα φυτά που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα προσθέτουμε υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.

Τα περισσότερα αναρριχώμενα φυτά χρειάζονται κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, για να τα τονώσουμε και να μας δώσουν πλούσια ανάπτυξη. Συμπληρωματικά, στα τελη του καλοκαιριού κάνουμε ένα ελαφρύ καθάρισμα, αφαιρώντας ξερά κλάδια και άνθη.

1. Βουκαμβίλια

Ξεκινάμε τη λίστα των ομορφότερων αναρριχώμενων φυτών με τη βουκαμβίλια, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά που βλέπουμε στα ελληνικά σπίτια. Με υπέροχα λουλούδια σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις, ανάλογα την ποικιλία, η βουκαμβίλια αποτελεί ένα φυτό σύμβολο του ελληνικού καλοκαιριού, ιδανική επιλογή για φύτευση σε φράχτη, πέργολα και μπαλκόνι. Η βουκαμβίλια έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα δέκα μέτρα αν βρεθεί σε κατάλληλο περιβάλλον. Η βουκαμβίλια για να ανθίσει χρειάζεται πολλές ώρες έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ηλιοφανή θέση με νότιο προσανατολισμό. Είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό την τοποθετούμε σε προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Ευδοκιμεί κοντά στη θάλασσα και δεν μπορεί να φυτευτεί σε πολύ ορεινά μέρη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε νάνες ποικιλίες που έχουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία σε περιορισμένο χώρο.

7 μυστικά για ανθισμένες βουκαμβίλιες
Τέσσερα μυστικά για ανθισμένες βουκαμβίλιες

2. Γιασεμί

Άλλο ένα δημοφιλές αναρριχώμενο φυτό που κυριαρχεί στα ελληνικά σπίτια είναι το γιασεμί με το υπέροχο άρωμα του. Η πιο αγαπημένη ποικιλία γιασεμιού είναι το χιώτικο που ξεχωρίζει με τα μικρά λευκά λουλούδια του και το έντονο μεθυστικό άρωμα τους. Η ανθοφορία του ξεκινά μόλις ζεστάνει ο καιρός την άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Χρειάζεται μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για να έχει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Ανθεκτικό στη ζέστη και στον καύσωνα αλλά ευαίσθητο στην παγωνιά και στους βοριάδες. Το γιασεμί ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμη και σε ξηρά φτωχά εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα, θα επιλέξουμε σημείο με νότια ή δυτικό προσανατολισμό.

6 μυστικά για τη φροντίδα του γιασεμιού
Συμβουλές φροντίδας για το γιασεμί

3. Κίτρινο γιασεμί

Εκτός από το κλασικό χιώτικο γιασεμί με τα λευκά αρωματικά άνθη, ο κατάλογος με τα εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά περιλαμβάνει το κίτρινο γιασεμί που ανθίζει μέσα στο χειμώνα και μας χαρίζει υπέροχα κίτρινα λουλούδια. Τα λουλούδια του κίτρινου γιασεμιού, αν και δεν είναι αρωματικά, παραμένουν στο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα χαρίζοντας μοναδικό χρώμα μέσα στο χειμερινό τοπίο. Δεν αναρριχάται τόσο όπως τα περισσότερα είδη γιασεμιού, καθώς έχει πιο κρεμοκλαδή ανάπτυξη. Το κίτρινο γιασεμί αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φράχτες, τοίχους και χαμηλά κιγκλιδώματα, κατά την περίοδο του χειμώνα όπου οι επιλογές σε καλλωπιστικά φυτά είναι αρκετά περιορισμένες. Αναπτύσσεται και ανθοφορεί σε ηλιοφανή ή ημισκιερά σημεία και μπορεί να φυτευτεί σε όλα τα εδάφη, αν και ευδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα εδάφη με καλή σποστράγγιση. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, μπορεί να τοποθετηθεί σε σημείο με βορεινό ή ανατολικό προσανατολισμο.

Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα
Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα

4. Πλουμπάγκο

Συνεχίζουμε τη λίστα μας με το πλουμπάγκο, γνωστό και ως μπλε γιασεμί ή κινέζικο γιασεμί, ένα εντυπωσιακό φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και όμορφα γαλάζια λουλούδια που διαρκούν από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Το πλουμπάγκο έχει γρήγορη ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα δύο μέτρα και φυτεύεται εύκολα τόσο στον κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Το πλουμπάγκο φυτεύεται σε χαμηλούς φράκτες, σε πέργκολες και σε γωνιακές θέσεις στον κήπο, όπου ξεχωρίζει με τα μπλε άνθη και την παρατεταμένη ανθοφορία του. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες πλουμπάγκο με λουλούδια στα χρώματα του ροζ, του έντονου μπλε, καθώς και του λευκού. Το πλουμπάγκο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς την ποιότητα του εδάφους, αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις και όσο περισσότερο ήλιο δέχεται καθημερινά, τόσο περισσότερο ανθοφορεί. Είναι ευαισθητο στους δυνατούς ανέμους και στην παγωνιά, γι’ αυτό καλό είναι να του εξασφαλίσουμε μια προφυλαγμένη θέση στον κήπο ή στο μπαλκόνι.
 

Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί
Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί
Διαφήμιση

5. Ρυγχόσπερμο

Ένα από τα πιο ανθεκτικά αναρριχώμενα φυτά που προτείνουμε είναι το ρυγχόσπερμο αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή που διαθέτει σημαντική καλλωπιστική αξία χάρη στο ωραίο φύλλωμα και τα αρωματικά λουλούδια του. Το ρυγχόσπερμο έχει ταχεία ανάπτυξη και μπορεί να αναρριχηθεί σε ύψος που ξεπερνά τα 5 μέτρα και να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό φράχτη. Ανθεκτικό σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις, αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Αν και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο, θα έχει καλή ανάπτυξη και σε ημισκιερές θέσεις. Μπορούμε να φυτέψουμε το ρυγχόσπερμο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας σε σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό ενώ μπορέσουμε να το φυτέψουμε και σε κρεμαστά καλάθια δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό.

Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό

6. Διπλαδένια

Άλλη μία ενδιαφέρουσα πρόταση για αναρριχώμενο φυτό είναι η διπλαδένια με τη βραζιλιάνικη καταγωγή. Με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, μακρόστενα και λαμπερά πράσινα φύλλα της, η διπλαδένια εντυπωσιάζει με τα άνθη της σε αποχρώσεις κόκκινου, φούξια, ροζ και λευκού. Τα άνθη της διπλαδένιας δεν είναι αρωματικά όπως του γιασεμιού, διαθέτουν όμως ένα πολύ ιδιαίτερο σχήμα τρομπέτας, όπου οι άκρες τους κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω. Έχει μακρά περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο και μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα αναρριχώμενα φυτά, όπως τη στεφανωτή και το ρυγχόσπερμο, και να δώσει υπέροχες συνθέσεις πολύχρωμων λουλουδιών. Η διπλαδένια προτιμά σκιερά και ημισκιερά μέρη και είναι πολύ ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά, πλούσια και καλά αποστραγγιζόμενα. Αν φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι, η διπλαδένια προτιμά σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.

Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί
Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί

7. Αμπέλοψη

Άλλό ένα εξαιρετικά ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό που περιλαμβάνει η λίστα μας, είναι η αμπέλοψη που αναπτύσσεται πάνω σε τοίχους, φράχτες, πέργκολες και στέγαστρα. Έχει ταχύτατη ανάπτυξη και ξεπερνά πολύ γρήγορα τα δέκα μέτρα ύψος. Διαθέτει πράσινα, πεντάλοβα φύλλα και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα. Η αμπέλοψη δεν χρειάζονται απαραίτητα υποστήλωση για να αναπτυχθεί, καθώς διαθέτει μικρούς βλαστούς, έλικες, που λειτουργούν σαν βεντούζες και προσκολλάται πάνω στους τοίχους. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αν και ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις. Εξαιρετικά ανθεκτική στο ψύχος και στους δυνατούς βοριάδες. Μπορεί να φυτευτεί σε νότια ή ανατολική πλευρά σπιτιών και κτιρίων ενισχύοντας τον βιοκλιματικό σχεδιασμό τους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέρει μόνωση από τις θερμές ακτίνες του ήλιου ενώ τον χειμώνα, που πέφτουν τα φύλλα της, μπορούν να ζεσταθούν οι τοίχοι των σπιτιών.

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος
Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

8. Φούλι

Η λίστα μας δεν θα μπορούσε μα μην συμπεριλαμβάνει το φούλι, με το δυνατό γλυκό άρωμα των λουλουδιών του που πλημμυρίζει τις καλοκαιρινές νύχτες. Το φούλι ξεχωρίζει για τα μεγάλα αρωματικά λευκά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Διαθέτει χαρακτηριστικά στρογγυλά μεγάλα γυαλιστερά φύλλα, έχει σχετικά αργή ανάπτυξη και μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 2-3 μέτρα. Εκτός από το κλασικό φούλι, αρκετά διαδεδομένο είναι και τo διπλό φούλι ή γκραντούκα που διαθέτει πολύ εντυπωσιακό μεγάλο άνθος αλλά υπολείπεται σε ένταση αρώματος. Για να σχηματίσει πλούσια ανθοφορία, το φούλι χρειάζεται έκθεση σε ήλιο, ειδικά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η ηλιοφάνεια, τόσο πλουσιότερη είναι η ανθοφορία και μεγαλύτερα τα άνθη. Δεν είναι ανθεκτικό στο κρύο και τους δυνατούς βοριάδες. Αν φυτέψουμε το φούλι σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
Διαφήμιση

9. Στεφανωτή

Η στεφανωτή είναι άλλο ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό που μας μαγεύει με την ομορφιά και την γλυκιά μυρωδιά των λουλουδιών του. Έχει αργή ανάπτυξη αλλά μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 4 μέτρα ύψος. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα σημείο ημισκιερό για τη στεφανωτή, μιας και είναι ευαίσθητη στην απευθείας επαφή με τον ήλιο, ενώ θα πρέπει επίσης να προφυλαχθεί από παγωνιά και βοριάδες. Η στεφανωτή διαθέτει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Ευδοκιμεί σε ήπια κλίματα και σε εδάφη βαθιά, πλούσια, καλά αποστραγγιζόμενα και θέλει προφυλαγμένες θέσεις από τον άνεμο και τον έντονο ήλιο. Αν φυτέψουμε τη στεφανωτή σε γλάστρα επιλέγουμε σημεία με νότια ή δυτική έκθεση.

Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη
Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη

10. Καπένσια

Μια εξαιρετική επιλογή αναρριχώμενου φυτού για ένα φράχτη με έντονο χρώμα, η καπένσια είναι η πιο κατάλληλη επιλογή! Με τα μοναδικά πορτοκαλί λουλούδια της σε σχήμα τρομπέτας και την γρήγορη ανάπτυξη της, η καπένσια θα μας χαρίσει έναν όμορφο φράχτη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα. Τόσο στον ήλιο όσο και στην σκιά, η καπένσια αναπτύσσεται το ίδιο καλά ενώ προσαρμόζεται σε πολλούς τύπους εδαφών. H καπένσια είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και το ξηρό περιβάλλον, είναι ωστόσο σχετικά ευαίσθητη στο κρύο και τον παγετό. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστα σημεία αν και μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ημισκιερές θέσεις προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους. Αν φυτέψουμε την καπένσια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουεμ σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

Καπένσια, αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη
Καπένσια, αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη

11. Αγιόκλημα

Άλλη μία προτεινόμενη επιλογή αναρριχώμενου φυτού είναι το αγιόκλημα που διακρίνεται για την πλούσια αρωματική και πολύχρωμη ανθοφορία του, που ξεκινά τον Μάιο και διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Το αγιόκλημα είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης που φθάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρα και προτιμά τις μερικώς ηλιοφανείς θέσεις από τις ηλιόλουστες. Θεωρείται ανθεκτικό φυτό, με δυνατό ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται τόσο πλευρικά όσο και σε βάθος. Παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλα τα εδάφη αν και προτιμά τα πιο υγρά. Είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και παγετούς. Αν φυτέψουμε το αγιόκλημα σε γλάστρα στο μπαλκόνι επιλέγουμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα
Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα

12. Μπιγκόνια, η μεγανθής

Αν θέλουμε γρήγορη δημιουργία ενος εντυπωσιακού φράχτη που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα ύψος, επιλέγουμε τη μπιγκόνια τη μεγανθής, το αναρριχώμενο φυτό με τα μεγάλα σωληνοειδή λουλούδια σε αποχρώσεις μεταξύ του πορτοκαλί και του κόκκινου. Ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό, με πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Η μπιγκόνια χρειάζεται εκτεταμένη ηλιοφάνεια για να μας δώσει πολλά λουλούδια και παρουσιάζει εξαιρετική ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε ξηρασία και σε συνθήκες καύσωνα. Αντίθετα είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους δυνατούς βοριάδες. Η μπιγκόνια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το χώμα που θα τη φυτέψουμε. Αν φυτέψουμε τη μπιγκόνια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημείο με νότια ή δυτική έκθεση.

Μπιγκόνια μεγανθής, ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό
Μπιγκόνια μεγανθής, ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό
Διαφήμιση

13. Γλυσίνια

Η γλυσίνια είναι άλλη μία ενδιαφέρουσα επιλογή που προτείνουμε στη λίστα μας. Φυλλοβόλος αναρριχώμενος θάμνος που ξεχωρίζει για τις χαρακτηριστικές κρεμαστές ταξιανθίες, σε μορφή τσαμπιού, η γλυσίνια εμφανίζει λουλούδια με απαλό άρωμα, σε διάφορες αποχρώσεις του μωβ και του μπλε, την περίοδο Απριλίου – Μαΐου. Διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, σχηματίζει πλούσιο φύλλωμα για σκίαση και ευδοκιμεί σε εδάφη πλούσια, βαθιά και καλά στραγγιζόμενα. Αν και ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, η γλυσίνια δεν αντέχει στους δυνατούς ανέμους. Η γλυσίνα ευδοκιμεί σε σημεία με αρκετό ήλιο για να χαρίσει πλούσια ανθοφορία και πυκνή βλάστηση. Αν τη φυτέψουμε σε γλάστρα σε μπαλκόνι, επιλέγουμε θέσεις με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

Γλυσίνα, αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη
Γλυσίνα, αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη

14. Κισσός

Μία ξεχωριστή πρόταση αναρριχώμενου φυτού είναι ο κισσός, αν δεν ενδιαφερόμαστε για τα λουλούδια. Διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό σε φράχτες, σε πέργκολες, σε τοίχους και σε κιγκλιδώματα. Εανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες που συναντάμε και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε παραθαλάσσσιες περιοχές. Μπορούμε να το φυτέψουμε σε γλάστρα σε οποιοδήποτε σημείο του μπαλκονιού μας, αδιαφορώντας για τον προσανατολισμό.

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό

15. Θουνμπέργκια

Και για τον επίλογο της προτεινόμενης λίστας, η θουνμπέργκια, ένα τροπικό αναρριχώμενο φυτό που διαθέτει μικρά στρογγυλά λουλούδια σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, κίτρινου, άσπρου, ακόμα και του μπλε, που έχουν μία χαρακτηριστική βούλα στο κέντρο του λουλουδιού. Με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος τα 5-6 μέτρα, η θουνμπέργκια μπορεί να φυτευτεί για εδαφοκάλυψη σε παρτέρια και βραχόκηπους, να αναρριχηθεί σε χαμηλό φράκτη, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να καλύψει έναν τοίχο ή μία μικρή πέγκολα. Η θουνμπέργκια είναι φυτό που ευδοκιμεί περισσότερο σε ηλιόλουστες θέσεις, αν και θα εμφανίσει ανθοφορία και σε ημισκιερά σημεία. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστές περιοχές που δεν έχουν βαρύ χειμώνα και μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να φυτέψουμε την θουμπέργκια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αρκεί να της εξασφαλίσουμε νότια ή δυτική έκθεση για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία.

Θουνμπέργκια, ένα τροπικό φυτό για εδαφοκάλυψη
Θουνμπέργκια, ένα τροπικό φυτό για εδαφοκάλυψη
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

 1. Κατερινα
  13/09/2020

  Καλησπέρα σας
  Θα ήθελα να μου πείτε ποια αναρριχώμενα φυτά ανεβαίνουν μόνα τους κ “κολλάνε” στον τοιχο, εκτός από κισσό. Το θέλω για μπαλκόνι με σαφές τοίχο.
  Ευχαριστω

 2. Vasiliki
  06/06/2020

  Γεια σας. Μένω σε μονοκατοικια στον 1ο όροφο. Σκέφτομαι να βάλω μια κατασκευή σαν πέργκολα που να ξεκινάει από το ταβάνι του 1ου ορόφου μέχρι το ισόγειο και στο κάθετο τμήμα να βάλω κάποιο σύρμα για να αναρριχηθούν φυτά. Το ύψος θα είναι περίπου 6 μετρα και το πλάτος 4 μέτρα. Ποιο αναρριχώμενο φυτο θα μου προτείνατε να βάλω? Θα ήθελα κάποιο ανθεκτικό που να μην χάνει τα φύλλα του το χειμώνα γιατί το θέλω για φραχτη. Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Βασιλική. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κισσό και ρυγχόσπερμα για την κατασκευή της πέργκολας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *