Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ορτανσίας

ορτανσια κλαδεμα

Πώς κλαδεύουμε τις ορτανσίες για να μας δώσουν πλούσια ανθοφορία με εντυπωσιακά λουλούδια;

Η ορτανσία είναι ένα διαχρονικό φυτό που εδώ και δεκαετίες στολίζει τις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών.

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο στη φροντίδα της ορτανσίας για να βοηθήσουμε το φυτό να δυναμώσει, ώστε να μας δώσει περισσότερα και μεγάλα λουλούδια.

Με το κλάδεμα της ορτανσίας αφαιρούμε τα ξεραμένη άνθη της προηγούμενης χρονιάς, διαμορφώνουμε το σχήμα και βελτιώνουμε το αερισμό του φυτού, προκειμένου να το διατηρήσουμε υγιές και να το προετοιμάσουμε για να ανθίσει ξανά.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε την ορτανσία, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για το κλάδεμα ώστε να απολαμβάνουμε όμορφες ορτανσίες με ζωηρή ανθοφορία κάθε χρόνο.

Διαφήμιση

1. Πότε κλαδεύουμε τις ορτανσίες;

Η ορτανσία χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να αναπτύξει πλούσια βλάστηση και πλούσια ανθοφορία.

Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις ορτανσίες είναι στο τέλος του χειμώνα, τον μήνα Φεβρουάριο, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση λήθαργου.

2. Τι εργαλεία χρησιμοποιούμε για το κλάδεμα της ορτανσίας;

Για το κλάδεμα της ορτανσίας χρησιμοποιούμε ένα σχετικά ελαφρύ κλαδευτήρι, κατάλληλο για κλάδεμα καλλωπιστικών θάμνων ώστε για να κόψουμε βλαστούς, χλωρά κλαδιά και να αφαιρέσουμε τα άνθη.

Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ειδικό ψαλίδι κηπουρικής, καθώς είναι ιδιαίτερα εύχρηστο με εργονομικό σχεδιασμό για το κόψιμο λεπτών και μετρίου πάχους βλαστών.

3. Πώς κλαδεύουμε την ορτανσία;

Αν και μπορούμε να αφαιρέσουμε τα λουλούδια της ορτανσίας μόλις αυτά ξεραθούν, συνηθίζεται να τα αφήνουμε πάνω στο φυτό την περίοδο του χειμώνα για προστασία στους οφθαλμούς που βρίσκονται από κάτω.

Στα τέλη του χειμώνα, ξεκινάμε το κλάδεμα αφαιρώντας τα ξεραμένα άνθη. Για έντονη ανθοφορία, κόβουμε αρκετά τις κορυφές τους, αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς (τα σημεία από τα οποία βγαίνουν οι βλαστοί) μετρώντας από τη βάση.

Με το κλάδεμα της ορτανσίας, φροντίζουμε να διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή.

Κόβουμε, λοιπόν, από τη βάση τους πιο ταλαιπωρημένους βλαστούς, αφήνοντας 4-5 δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς που θα σχηματίσουν πολλά λουλούδια.

Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά του φυτού, τόσο πιο πλούσιες και εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες και μεγαλύτερα τα λουλούδια.

Αφού ολοκληρώσουμε το κλάδεμα, ψεκάζουμε το φυτό με σκεύασμα χαλκού για να το απολυμάνουμε και να το προφυλάξουμε από ασθένειες.

9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας
12 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας

4. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της ορτανσίας

Τα κλαδιά που κόβουμε κατά το κλάδεμα μπορούν άμεσα να χρησιμοποιηθούν για τον πολλαπλασιασμό της ορτανσίας, ώστε να δημιουργήσουμε νέα φυτά ορτανσίας εύκολα και οικονομικά.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμος της ορτανσίας με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμος της ορτανσίας με μοσχεύματα
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (3)

  1. Τόνια
    23/06/2024

    Καλημέρα.

    Η μητέρα μου αγόρασε μία μεγάλη ορτανσία πριν από ένα μήνα, η οποία μεταφέρθηκε από το Πήλιο στην Αθήνα εκείνη την περίοδο.

    Την έβαλε σε βεράντα με βορειοανατολικό προσανατολισμό όπου τη βλέπει ο πρωινός ήλιος μέχρι τις 10 περίπου.

    Έδειχνε πολύ υγιής αρχικά και είχε πολλά ανθισμένα λουλούδια και πολλά μωρά έτοιμα να ανθίσουν.

    Την πότιζε κάθε δύο-τρεις μέρες αρχικά και μετά κάθε μέρα λόγω του ότι στέγνωνε το χώμα της (είχε πιατάκι από κάτω όμως, το οποίο υποθέτω δεν έπρεπε, και παίζει να έμενε λίγο νερό).

    Παρατήρησε κάποια στιγμή, σχετικά γρήγορα μετά που ήρθε στο σπίτι, κηλίδες σε κάποια φύλλα (χαμηλά και πιο εσωτερικά) τα οποία κιτρίνισαν νομίζω και άρχισαν να πέφτουν, σιγά σιγά όλο και περισσότερο.

    Ένας κηπουρός μας είπε ότι μάλλον είναι μυκητίαση και μας πρότεινε διαφυλλικό λίπασμα με χαλκό. Εγώ όμως ρώτησα και σε ένα φυτώριο και μου είπαν να μη βάλουμε λίπασμα αυτή την περίοδο λόγω ζέστης (είχε 38 βαθμούς σχεδόν όταν ρώτησα) γιατί μπορεί να καεί το φυτό και πρότεινε βγάλουμε το πιατάκι (το οποίο η μητέρα μου δεν έκανε αμέσως), οπότε τελικά δεν ακολουθήσαμε καμία θεραπεία.

    Τελικά, μετά από λίγο, οπότε και είχαν ξεραθεί πια τα λουλούδια, άρχισαν και περισσότερα φύλλα να ξεραίνονται και τώρα είναι όλα τα φύλλα ξερά και “πεσμένα” (αλλά δεν έχουν πέσει από το φυτό) και το φυτό δείχνει τελείως ξεραμένο και χάλια.

    Σημειωτέον, πριν αρχίσει να ξεραίνεται όλο το φυτό παρατήρησα ότι και κάποιο καινούριο φυλλαράκι που άνοιγε ήταν καφέ εσωτερικά, σαν άρρωστο.

    Τι μπορεί να φταίει? Πολύ/ λίγο πότισμα? Αρρώστια? Αλλαγή κλίματος σε συνδυασμό με τις πολλές ζέστες?

    Και έχει ελπίδες να σωθεί το φυτό?!

    Επειδή λέτε ότι το κλάδεμα πρέπει να γίνεται στο τέλος του χειμώνα, ισχύει το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση ή μπορώ να κλαδέψω νωρίτερα (και πότε) μπας και το σώσω?

    Να συνεχίσω να ποτίζω κανονικά (πόσο είναι το κανονικά τελικά?)?

    Πλέον την έχουμε μεταφέρει σε θέση που τη βλέπει ακόμα λιγότερο ο ήλιος στην ίδια βεράντα (σημείωση: λόγω βοριά πιάνει αρκετά αέρας όταν έχει μποφόρ, όπως προ ημερών και δυσκολευόμαστε να την προστατέψουμε).

    Ευχαριστώ πολύ!

    • Μπορείς να κάνεις κλάδεμα αυτή την εποχή, μετέφερε την σε προστατευμένη θέση από βοριάδες και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά

  2. Έλενα
    23/02/2024

    Ευχαριστούμε για όλα όσα μας λέτε για τα λουλούδια μαε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *