Μάιος, εργασίες στον κήπο

Μάιος, εργασίες στον κήπο

Μάϊος, ο πιο όμορφος μήνας της άνοιξης και είναι η περίοδος που η φύση πλημμυρίζει με υπέροχα χρώματα. Είναι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσουμε φυτεύοντας αρωματικά φυτά και μυρωδικά σε γλάστρα για να τα απολαμβάνουμε φρέσκα στην κουζίνα μας.

Μέσα στον Μάιο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μικρό λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας για να κόβουμε φρέσκους και λαχταριστούς καρπούς. Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει και η θερμοκρασία είναι σχετικά υψηλή, τα φυτά χαρακτηρίζονται από έντονη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία και έχουν ανάγκη τη φροντίδα μας. Σηκώνουμε τα μανίκια, λοιπόν, καθώς ο Μάιος είναι ένας μήνας σημαντικών κηπουρικών εργασιών για το πότισμα, τη λίπανση και τη προστασία των φυτών του κήπου μας.

Φυτεύουμε καλοκαιρινά κηπευτικά στον λαχανόκηπο

Αν και αρκετοί από εμάς έχουμε ξεκινήσει τις πρώτες φυτεύσεις νωρίτερα, ο Μάιος είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση των περισσότερων κηπευτικών για να έχουν γρήγορη ανάπτυξη, καθώς η θερμοκρασία μέρας και νύχτας έχει ανέβει σημαντικά. Αυτή την εποχή μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας με σπόρο στο έδαφος ή να προμηθευτούμε φυτά που φτιάξαμε στο σπορείο. Κάνουμε την μεταφύτευση των λαχανικών στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις που δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού και ανάπτυξης ασθενειών.

Αυτό τον μήνα καλλιεργούμε ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι, καλαμπόκι, πεπόνι, καρπούζι, φασόλια, μπάμια και βλίτο. Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για τη δημιουργία λαχανόκηπου μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει, καθώς και στο αντίστοιχο βίντεο για καλλιέργεια λαχανικών.

Συγκομίζουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής

Μέσα στο Μάιο συγκομίζουμε ολόφρεσκα λαχανικά εποχής όπως τα μαρούλια, το φρέσκο κρεμμύδι, ο μαϊντανός, ο άνηθος και η ρόκα που είχαμε φυτέψει στις αρχές της άνοιξης και φτιάχνουμε υπέροχες πράσινες σαλάτες. Ακόμα, συγκομίζουμε παντζάρια και καρότα που φυτέψαμε στα τέλη του χειμώνα, καθώς και τα πρώτα κολοκύθια και αγγούρια από πρώιμες φυτεύσεις του ανοιξιάτικου λαχανόκηπου μέσα στον Μάρτιο.

Και να μην ξεχάσουμε και τις υπέροχες φράουλες που δίνουν τους πεντανόστιμους καρπούς, λαχταριστούς τόσο για τους μικρούς όσο και για τους πιο μεγάλους. Από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, συγκομίζουμε υπέροχα μούσμουλα που ωριμάζουν αυτή την εποχή, τα πρώιμα βερύκοκα, τα τραγανά κεράσια, τα θρεπτικά αβοκάντο και τα πρώιμα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια.

7 μυστικά για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς
Διαφήμιση

Ποτίζουμε πιο συχνά τον κήπο

Τα φυτά χρειάζονται τακτικότερα ποτίσματα, τον μήνα Μάιο, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και η δραστηριότητα τους. Η έλλειψη νερού μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη, την ανθοφορία και την καρποφορία των φυτών και γιαυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Βέβαια, και το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση των φύλλων και των λουλουδιών καθώς και σαπίσματα στη ρίζα των φυτών.

Είναι σημαντικό να ποτίζουμε με σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι η πιο αποτελεσματική και περιβαλλοντικά ωφέλιμη μέθοδος ποτίσματος των φυτών. Επίσης, μπορούμε να εγκαταστήσουμε αυτόματο πότισμα στο λαχανόκηπο ή στις γλάστρες του μπαλκονιού μας, για να εξασφαλίσουμε καλύτερο και πιο σταθερότερο πότισμα των φυτών και παράλληλα να αποδεσμεύσουμε αρκετό προσωπικό χρόνο. Στο πλαίσο της καλής εγκατάστασης του αυτόματου ποτίσματος, είναι απαραίτητο να καθορίσουμε την διάρκεια ποτίσματος και πόσο νερό θέλουν τα φυτά καθώς και τη συχνότητα ποτίσματος, δηλαδή κάθε πότε ποτίζουμε τα φυτά του κήπου μας.

5 μυστικά για το πότισμα του λαχανόκηπου
5 μυστικά για το πότισμα του λαχανόκηπου

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά

Τα φυτά μας, είτε πρόκειται για λαχανικά είτε για λουλούδια, μέσα στον Μάϊο, έχουν την υψηλότερη δραστηριότητα όλου του χρόνου και φωτοσυνθέτουν σε πιο έντονους ρυθμούς. Είναι σημαντική, λοιπόν, η ανάγκη για απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα φυτά στο πλαίσιο μας ολοκληρωμένης λίπανσης στον κήπο. Προσδιορίζουμε πρώτα τις ανάγκες των φυτών μας σε λίπανση και προσθέτουμε το κατάλληλο λίπασμα, κατά περίπτωση.

Ενσωματώνουμε βιολογικά λιπάσματα πλούσια σε άζωτο και φώσφορο στα λαχανικά και στα καρποφόρα δέντρα που έχουν φυτευτεί πρόσφατα για να ενισχυθεί το ριζικό τους σύστημα και η αρχική ανάπτυξη, καθώς και κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά στο πλαίσιο της οικολογικής γεωργίας.

Σε λαχανικά και καρποφόρα δέντρα που έχουν σχηματιστεί ο καρπός, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να γεμίσουν και να γλυκάνουν οι καρποί. Για τα καλλωπιστικά φυτά, επιλέγουμε υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα, ενισχυμένα με μαγνήσιο και σίδηρο για να μας χαρίσουν πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Κάλιο, λίπασμα για νόστιμους και γλυκούς καρπούς

Προστατεύουμε τα φυτά από έντομα και ασθένειες

Αυτή την εποχή, μέσα στον Μάιο, είναι σημαντικό να ελέγχουμε τα φυτά μας μήπως εμφανίζουν προσβολές από ασθένειες και έντομα. Κοιτάζουμε στις τριανταφυλλιές, τις γαρυφαλλιές και τα άλλα καλλωπιστικά φυτά μήπως βρούμε συμπτώματα από μυκητολογικές ασθενέιες όπως ωίδιο, μελανή κηλίδωση και σκωρίαση.

Επίσης, Θα πρέπει να ερευνήσουμε τα φυτά του κήπου μας μήπως παρατηρήσουμε τα έντομα της μελίγκρας (αφίδες) και του αλευρώδη, τις βρωμούσες και τον τετράνυχο να προσβάλλουν κηπευτικά, καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα. Εξετάζουμε με προσοχή τα λαχανικά μας για πιθανή εμφάνιση τούτα (Tuta) στις ντοματιές.

Οικολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα και μπορούν να μας βοηθήσουν στην προστασία των φυτών από έντομα και μυκητολογικές ασθένειες είναι το θειάφι, ο χαλκός, η θειοχαλκίνη, ο βάκιλος Θουριγγίας, η φυσική πυρεθρίνη, οι σάπωνες αλάτων καλίου και ο θερινός πολτός.

Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικές συνταγές προστασίας φυτών με φυσικά υλικά χρησιμοποιώντας πράσινο σαπούνι, μαγειρική σόδα, πιπέρι καγιέν και τσουκνίδα για την προληπτική αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών.

Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Διαφήμιση

Ενισχύουμε την καρπόδεση των φυτών

Μπορούμε να βελτιώσουμε την καρπόδεση αρκετών καρποφόρων δέντρων, αυτή την περίοδο, με τη χρήση των κατάλληλων καρποδετικών σκευασμάτων και βιοδιεγερτών για να πετύχουμε σημαντική αύξηση της παραγωγής. Οι βιοδιεγέρτες είναι ένας κατάλληλος συνδυασμός θρεπτικών στοιχείων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανάπτυξη των φυτών, τη βελτίωση της καρπόδεσης και τον καλύτερο σχηματισμό καρπών.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους βιοδιεγέρτες αυτή την εποχή σε αρκετές καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων όπως στην καλλιέργεια της ελιάς, την καλλιέργεια της ροδακινιάς, την καλλιέργεια της βερικοκιάς, την καλλιέργεια της μηλιάς, την καλλιέργεια της αχλαδιάς, την καλλιέργεια της κερασιάς, την καλλιέργεια της λεμονιάς, την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, σε καλλιέργεια αμπελιού καθώς και σε κηπευτικά όπως σε καλλιέργεια ντομάτας, καλλιέργεια πιπεριάς, καλλιέργεια αγγούριου, καλλιέργεια κολοκυθιού και καλλιέργεια φράουλας.

Καρπόδεση ελιάς: πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση
Καρπόδεση ελιάς: πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση

Φροντίζουμε το αμπέλι και την κληματαριά

Το αμπέλι και η κρεβατίνα, μέσα στο Μάιο, έχουν σημαντικές απαιτήσεις καλλιεργητικών εργασιών για να μας δώσουν καλή καρποφορία και πλούσια παραγωγή. Συγκεκριμένα, κάνουμε βλαστολόγημα και κορφολόγημα του αμπελιού για να εξισορροπήσουμε την βλαστική ανάπτυξη και την καρποφορία του και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες αερισμού και ηλιοφάνειας.

Παράλληλα, προστατεύουμε από τον περονόσπορο του αμπελιού και το ωίδιο του αμπελιού, τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το φύλλωµα και τα σταφύλια και προκαλούν μείωση και υποβάθμιση της παραγωγής. Για την αντιμετώπιση τους με οικολογικό τρόπο, πραγματοποιούμε ψεκασμούς με σκευάσματα βρέξιμου χαλκού και βρέξιμου θειαφιού ή σκονίζουμε με θειοχαλκίνη και θειάφι πάντα σε θερμοκρασίες μικρότερες των 30°C για να αποφύγουμε τον κίνδυνο εγκαυμάτων στα φύλλα και στους μικρούς καρπούς.

5 μυστικά για το θειάφι στα φυτά (+video)
5 μυστικά για το θειάφι στα φυτά (+video)

Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο για τον Απρίλιο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)