Μάιος, εργασίες στον κήπο

Μάιος, εργασίες στον κήπο

Μάιος, ο πιο όμορφος μήνας της άνοιξης και η περίοδος που η φύση πλημμυρίζει με υπέροχα χρώματα. Η μέρα έχει μεγαλώσει αρκετά, ο ήλιος λάμπει, και εμείς σηκώνουμε τα μανίκια, καθώς ο Μάιος είναι ένας μήνας σημαντικών κηπουρικών εργασιών.

Ιδανική εποχή για να ξεκινήσουμε φυτεύοντας ένα μικρό λαχανόκηπο στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας για να κόβουμε νόστιμους και λαχταριστούς καρπούς. Και φυσικά, αγαπημένα αρωματικά φυτά και μυρωδικά σε γλάστρα για να τα απολαμβάνουμε φρέσκα στην κουζίνα μας.

Αυτή την εποχή, τα φυτά χαρακτηρίζονται από έντονη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία και έχουν ανάγκες από συχνό πότισμα, σωστή λίπανση και την κατάλληλη προστασία.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πως να φροντίσουμε τα φυτά στον κήπο και στο μπαλκόνι μας μέσα στον Μάιο και τις εργασίες που απαιτούνται. Και ας φωνάξουμε τους φίλους μας για να μοιραστούμε την χαρά της κηπουρικής και να απολαύσουμε έναν κήπο γεμάτο ζωντάνια, υπέροχα λουλούδια και γευστικούς καρπούς.

Διαφήμιση

1. Φυτεύουμε καλοκαιρινά κηπευτικά στον λαχανόκηπο

Αν και αρκετοί από εμάς έχουμε ξεκινήσει τις πρώτες φυτεύσεις νωρίτερα, ο Μάιος είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση των περισσότερων κηπευτικών. Αυτή την περίοδο που η θερμοκρασία μέρας και νύχτας έχει ανέβει σημαντικά, τα φυτά μας παρουσιάζουν γρήγορη ανάπτυξη.

Μπορούμε λοιπόν να φυτέψουμε απευθείας σπόρους λαχανικών στο έδαφος, να φυτά που φτιάξαμε στο σπορείο ή να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από φυτώρια.

Ιδανική εποχή για να ξεκινήσουμε με καλλιέργεια ντομάτας, καλλιέργεια πιπεριάς, καλλιέργεια μελιτζάνας, καλλιέργεια αγγουριού, καλλιέργεια κολοκυθιού, καλλιέργεια καλαμποκιού, καλλιέργεια πεπονιού, καλλιέργεια καρπουζιού, καλλιέργεια φασολιού, καλλιέργεια μπάμιας και καλλιέργεια βλίτου.

Είναι σημαντικό να κάνουμε την μεταφύτευση των λαχανικών στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις που δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού και ανάπτυξης ασθενειών.

Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για τη δημιουργία λαχανόκηπου μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει, καθώς και στο αντίστοιχο βίντεο για καλλιέργεια λαχανικών.

2. Συγκομίζουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής

Μέσα στον Μάιο συγκομίζουμε ολόφρεσκα λαχανικά εποχής, όπως τα μαρούλια, το φρέσκο κρεμμύδι, ο μαϊντανός, σπανάκι, σέσκουλα, ο άνηθος και η ρόκα που είχαμε φυτέψει στις αρχές της άνοιξης. Τα καλύτερα υλικά για να φτιάχνουμε υπέροχες πράσινες σαλάτες και μυρωδάτες πίτες.

Ακόμα, αυτή την εποχή θα απολαύσουμε ολόφρεσκα παντζάρια, καρότα και πατάτες που φυτέψαμε στα τέλη του χειμώνα. Καιρός και για τα και τα πρώτα κολοκύθια και αγγούρια από τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο μας και τις πρώιμες φυτεύσεις που κάναμε.

Ο Μάιος έχει όμως και τα νόστιμα και φρούτα του. Ας ξεκινήσουμε από τις αγαπημένες και υπέροχες φράουλες που δίνουν τους λαχταριστούς κόκκινους ζουμερούς καρπούς, δημοφιλείς τόσο για τους μικρούς όσο και για τους πιο μεγάλους.

Από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, κατάλληλη εποχή για να απολάυσουμε υπέροχα μούσμουλα που ωριμάζουν αυτή την εποχή, τα πρώιμα βερύκοκα, τα τραγανά κεράσια, τα θρεπτικά αβοκάντο, όψιμα μανταρίνια και πρώιμα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια.

7 μυστικά για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς

3. Ποτίζουμε πιο συχνά τα φυτά του κήπου μας

Τα φυτά χρειάζονται τακτικότερα ποτίσματα, τον μήνα Μάιο, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και η δραστηριότητα τους. Η έλλειψη νερού μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη, την ανθοφορία και την καρποφορία των φυτών και για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Είναι σημαντικό να ποτίζουμε με σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι η πιο αποτελεσματική και περιβαλλοντικά ωφέλιμη μέθοδος ποτίσματος των φυτών. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση των φύλλων και των λουλουδιών καθώς και σαπίσματα στη ρίζα των φυτών.

Πότισμα λαχανόκηπου
8 μυστικά για το πότισμα των λαχανικών σε κήπο και σε γλάστρα

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε αυτόματο πότισμα στο λαχανόκηπο ή στις γλάστρες του μπαλκονιού μας, για να εξασφαλίσουμε καλύτερο και πιο σταθερό πότισμα των φυτών και παράλληλα να αποδεσμεύσουμε αρκετό προσωπικό χρόνο.

Στο πλαίσιο της καλής εγκατάστασης του αυτόματου ποτίσματος, είναι απαραίτητο να καθορίσουμε την διάρκεια ποτίσματος και πόσο νερό θέλουν τα φυτά καθώς και τη συχνότητα ποτίσματος, δηλαδή κάθε πότε ποτίζουμε τα φυτά του κήπου μας.

Διαφήμιση

4. Βάζουμε κατάλληλο λίπασμα στα φυτά μας

Τα φυτά μας, είτε πρόκειται για λαχανικά είτε για λουλούδια, μέσα στον Μάϊο, έχουν την υψηλότερη δραστηριότητα όλου του χρόνου και φωτοσυνθέτουν σε πιο έντονους ρυθμούς.

Είναι σημαντική, λοιπόν, η ανάγκη για απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα φυτά στο πλαίσιο μας ολοκληρωμένης λίπανσης στον κήπο. Προσδιορίζουμε πρώτα τις ανάγκες των φυτών μας σε λίπανση και προσθέτουμε το κατάλληλο λίπασμα, κατά περίπτωση.

Ενσωματώνουμε βιολογικά λιπάσματα πλούσια σε άζωτο και φώσφορο στα λαχανικά και στα καρποφόρα δέντρα που έχουν φυτευτεί πρόσφατα για να ενισχυθεί το ριζικό τους σύστημα και η αρχική ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να προσθέτουμε στο έδαφος κομπόστ και κοπριά για να βελτιώσουμε το χώμα και τις ιδιότητες του ενσωματώνοντας πολύτιμη οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία.

Σε λαχανικά και καρποφόρα δέντρα που έχουν σχηματιστεί ο καρπός, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο για να γεμίσουν και να γλυκάνουν οι καρποί.

Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

Για τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας, επιλέγουμε υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα, ενισχυμένα με μαγνήσιο και σίδηρο για να μας χαρίσουν πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

5. Προστατεύουμε τα φυτά από έντομα και ασθένειες

Αυτή την εποχή, είναι σημαντικό να ελέγχουμε τα φυτά μας μήπως εμφανίζουν προσβολές από ασθένειες και έντομα. Κοιτάζουμε στις τριανταφυλλιές, τις γαρυφαλλιές και τα άλλα καλλωπιστικά φυτά μήπως βρούμε συμπτώματα από μυκητολογικές ασθένειες όπως ωίδιο, μελανή κηλίδωση και σκωρίαση.

Επίσης, θα πρέπει να ερευνήσουμε τα φυτά του κήπου μας μήπως παρατηρήσουμε τα έντομα της μελίγκρας (αφίδες) και του αλευρώδη, τις βρωμούσες και τον τετράνυχο να προσβάλλουν κηπευτικά, καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα. Εξετάζουμε με προσοχή τα λαχανικά μας για πιθανή εμφάνιση τούτα (Tuta) στις ντοματιές.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες

Για την αντιμετώπιση των εντόμων και των ασθενειών, προμηθευόμαστε βιολογικά σκευάσματα από γεωπονικά καταστήματα όπως το θειάφι, ο χαλκός, η θειοχαλκίνη, ο βάκιλος Θουριγγίας, η φυσική πυρεθρίνη, οι σάπωνες αλάτων καλίου και ο θερινός πολτός.

Εναλλακτικά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε σπιτικά υλικά και να φτιάξουμε συνταγές προστασίας φυτών με φυσικά υλικά χρησιμοποιώντας πράσινο σαπούνι, μαγειρική σόδα, πιπέρι καγιέν, ξύδι, γάλα και τσουκνίδα για την προληπτική αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών.

Διαφήμιση

6. Ενισχύουμε την καρπόδεση των φυτών

Μέσα στον Μάιο, γίνεται το δέσιμο των καρπών σε πολλά καρποφόρα δέντρα. Μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την καρπόδεση αρκετών καρποφόρων δέντρων με τη χρήση των κατάλληλων καρποδετικών σκευασμάτων και βιοδιεγερτών για να πετύχουμε σημαντική αύξηση της παραγωγής.

Οι βιοδιεγέρτες είναι ένας κατάλληλος συνδυασμός θρεπτικών στοιχείων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανάπτυξη των φυτών, τη βελτίωση της καρπόδεσης και τον καλύτερο σχηματισμό καρπών.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους βιοδιεγέρτες αυτή την εποχή σε αρκετές καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων όπως στην καλλιέργεια της ελιάς, την καλλιέργεια της ροδακινιάς, την καλλιέργεια της βερικοκιάς, την καλλιέργεια της μηλιάς, την καλλιέργεια της αχλαδιάς, την καλλιέργεια της κερασιάς, την καλλιέργεια της λεμονιάς.

Καρπόδεση ελιάς: πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση
Καρπόδεση ελιάς: πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση

Επίσης, τα καρποδετικά σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, σε καλλιέργεια αμπελιού, καθώς και σε κηπευτικά όπως σε καλλιέργεια ντομάτας, καλλιέργεια πιπεριάς, καλλιέργεια αγγουριού, καλλιέργεια κολοκυθιού και καλλιέργεια φράουλας.

7. Φροντίζουμε το αμπέλι και την κληματαριά μας

Το αμπέλι και η κρεβατίνα, μέσα στο Μάιο, έχουν σημαντικές απαιτήσεις καλλιεργητικών εργασιών για να μας δώσουν καλή καρποφορία και πλούσια παραγωγή.

Αυτή την εποχή, είναι απαραίτητο να κάνουμε βλαστολόγημα και κορφολόγημα του αμπελιού για να ελέγξουμε την έντονη ανάπτυξη εξισορροπώντας την βλάστηση και την καρποφορία του. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες αερισμού και ηλιοφάνειας για τα αμπέλια μας.

Παράλληλα, προστατεύουμε από τον περονόσπορο του αμπελιού και το ωίδιο του αμπελιού, τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το φύλλωµα και τα σταφύλια και προκαλούν μείωση και υποβάθμιση της παραγωγής.

Για την αντιμετώπιση τους με οικολογικό τρόπο, πραγματοποιούμε ψεκασμούς με σκευάσματα βρέξιμου χαλκού και βρέξιμου θειαφιού ή σκονίζουμε με θειοχαλκίνη και θειάφι πάντα σε θερμοκρασίες μικρότερες των 30°C για να αποφύγουμε τον κίνδυνο εγκαυμάτων στα φύλλα και στους μικρούς καρπούς.

Θειάφι σε κηπευτικά
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά (+video)

Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο για τον Απρίλιο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ