εικόνα

Μάιος, εργασίες στον κήπο

Μάιος, εργασίες στον κήπο

Μάιος, εργασίες στον κήπο

Μάιος, ο πέμπτος μήνας του χρόνου και η φύση πλημμυρίζει με λουλούδια. Το καλοκαίρι πλησιάζει, η θερμοκρασία έχει ανέβει πολύ, τα φυτά είναι σε έντονη ανάπτυξη κι ανθοφορία αυτό το μήνα. Η ανάγκη για φροντίδα του κήπου μας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Ο Μάιος είναι ένας μήνας σημαντικών κηπουρικών εργασιών για το πότισμα, τη λίπανση, τη προστασία των φυτών καθώς και για τη φύτευση των ανοιξιάτικων λαχανικών.

 

• Φύτευση λαχανόκηπου

 

Ο Μάιος είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση των κηπευτικών μας προκειμένου να έχουν γρήγορη ανάπτυξη, καθώς η θερμοκρασία μέρας και νύχτας έχει ανέβει σημαντικά. Μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας με σπόρο ή με έτοιμα φυτά που φτιάξαμε στο σπορείο. Κάνουμε την μεταφύτευση των λαχανικών στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις που δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού και ανάπτυξης ασθενειών. Αυτό τον μήνα καλλιεργούμε ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι, καλαμπόκι, πεπόνι, καρπούζι, φασόλια, μπάμια και βλίτο. Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για τη δημιουργία λαχανόκηπου μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει, καθώς και στο αντίστοιχο βίντεο για καλλιέργεια λαχανικών.

 

• Συγκομιδή κηπευτικών

 

Μέσα στο Μάιο συγκομίζουμε μαρούλια, φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό, άνηθο και ρόκα που είχαμε φυτέψει στις αρχές της άνοιξης και φτιάχνουμε υπέροχες πράσινες σαλάτες. Ακόμα, συγκομίζουμε παντζάρια και καρότα που φυτέψαμε στα τέλη του χειμώνα, καθώς και τα πρώτα κολοκύθια και αγγούρια από πρώιμες φυτεύσεις του ανοιξιάτικου λαχανόκηπου.

 

• Αυτόματο πότισμα

 

Τα φυτά χρειάζονται τακτικότερα ποτίσματα, το μήνα Μάιο, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και η δραστηριότητα τους. Σχεδιάζουμε σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι η πιο αποτελεσματική και περιβαλλοντικά ωφέλιμη μέθοδος ποτίσματος των φυτών. Επίσης, εγκαθιστούμε αυτόματο πότισμα στο λαχανόκηπο ή στις γλάστρες του μπαλκονιού μας, για να εξασφαλίσουμε καλύτερη και πιο τακτική άρδευση των φυτών, ενώ παράλληλα αποδεσμεύουμε αρκετό προσωπικό χρόνο.

 

• Λίπανση κήπου

 

Τα φυτά μας στον κήπο, είτε πρόκειται για λαχανικά είτε για λουλούδια, αυτό τον μήνα φωτοσυνθέτουν σε πιο έντονους ρυθμούς και είναι απαραίτητη η ανάγκη για απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Πραγματοποιούμε πιο συστηματική λίπανση στον κήπο, προσθέτοντας το κατάλληλο λίπασμα, κατά περίπτωση, στα φυτά μας. Ενσωματώνουμε πλήρη βιολογικά λιπάσματα στα λαχανικά, εμπλουτισμένα σε κάλιο και ασβέστιο, καθώς και υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα στα καλλωπιστικά φυτά ενισχυμένα με μαγνήσιο και σίδηρο.

 

• Προστασία φυτών

 

Αυτή την εποχή, ελέγχουμε τα φυτά μας για την ανάπτυξη μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Θα πρέπει να ερευνήσουμε για την μελίγκρα (αφίδες), τις βρωμούσες και τον τετράνυχο σε κηπευτικά, καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα. Εξετάζουμε με προσοχή τα φυτά για πιθανή εμφάνιση τούτα (Tuta sp.) στις ντοματιές μας καθώς και της μύγας της Μεσογείου στα εσπεριδοειδή. Προμηθευόμαστε οικολογικά σκευάσματα ή παρασκευάζουμε ειδικές συνταγές προστασίας φυτών από φυσικά υλικά για προληπτική αντιμετώπιση.

 

• Εργασίες αμπελιού

 

Το αμπέλι και η κρεβατίνα, μέσα στο Μάιο, έχουν αρκετές απαιτήσεις εργασιών. Συγκεκριμένα, κάνουμε βλαστολόγημα και κορφολόγημα του αμπελιού για να εξισορροπήσουμε την βλαστική ανάπτυξη και την καρποφορία του αμπελιού και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες αερισμού και ηλιοφάνειας . Παράλληλα, προστατεύουμε από τον περονόσπορο του αμπελιού και το ωίδιο του αμπελιού, τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν στο φύλλωµα και στα σταφύλια. Πραγματοποιούμε ψεκασμούς με σκευάσματα βρέξιμου χαλκού και βρέξιμου θειαφιού ή σκονίζουμε με θειοχαλκίνη και θειάφι.

 

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.
 
Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Απρίλιο
.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.