εικόνα

Μάιος, εργασίες στον κήπο

Μάιος, εργασίες στον κήπο

Μάιος, εργασίες στον κήπο

Μάϊος, ο πέμπτος μήνας του χρόνου και η φύση πλημμυρίζει με λουλούδια χαρίζοντας το πιο όμορφο της χρώμα. Το καλοκαίρι πλησιάζει, η θερμοκρασία έχει ανέβει πολύ, τα φυτά, τα λουλούδια και τα δέντρα βρίσκονται πιο έντονη ανάπτυξη αυτή την περίοδο. Είναι ώρα για να σηκώσουμε τα μανίκια, γιατί η ανάγκη για φροντίδα του κήπου μας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Μήνας σημαντικών κηπουρικών εργασιών ο Μάιος για το πότισμα, τη λίπανση, τη προστασία των φυτών καθώς και για τη φύτευση των ανοιξιάτικων λαχανικών.

 

Φύτευση λαχανόκηπου

 

Ο Μάιος είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση των κηπευτικών μας προκειμένου να έχουν γρήγορη ανάπτυξη, καθώς η θερμοκρασία μέρας και νύχτας έχει ανέβει σημαντικά. Μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας με σπόρο ή με έτοιμα φυτά που φτιάξαμε στο σπορείο. Κάνουμε την μεταφύτευση των λαχανικών στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις που δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού και ανάπτυξης ασθενειών. Αυτό τον μήνα καλλιεργούμε ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι, καλαμπόκι, πεπόνι, καρπούζι, φασόλια, μπάμια και βλίτο. Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για τη δημιουργία λαχανόκηπου μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει, καθώς και στο αντίστοιχο βίντεο για καλλιέργεια λαχανικών.

 

Συγκομιδή κήπου

 

Μέσα στο Μάιο συγκομίζουμε μαρούλια, φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό, άνηθο και ρόκα που είχαμε φυτέψει στις αρχές της άνοιξης και φτιάχνουμε υπέροχες πράσινες σαλάτες. Ακόμα, συγκομίζουμε παντζάρια και καρότα που φυτέψαμε στα τέλη του χειμώνα, καθώς και τα πρώτα κολοκύθια και αγγούρια από πρώιμες φυτεύσεις του ανοιξιάτικου λαχανόκηπου. Και να μην ξεχάσουμε και τις υπέροχες φράουλες που δίνουν τους πεντανόστιμους καρπούς, λαχταριστούς τόσο για τους μικρούς όσο και για τους πιο μεγάλους. Από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, συγκομίζουμε τα τραγανά μούσμουλα, τα πρώιμα βερύκοκα και τα τραγανά κεράσια, τα θρεπτικά αβοκάντο καθώς και τα πρώιμα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια.
 

Αυτόματο πότισμα

 

Τα φυτά χρειάζονται τακτικότερα ποτίσματα, το μήνα Μάιο, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και η δραστηριότητα τους. Η έλλειψη νερού μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη, την ανθοφορία και την καρποφορία των φυτών και γιαυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Σχεδιάζουμε σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι η πιο αποτελεσματική και περιβαλλοντικά ωφέλιμη μέθοδος ποτίσματος των φυτών. Επίσης, εγκαθιστούμε αυτόματο πότισμα στο λαχανόκηπο ή στις γλάστρες του μπαλκονιού μας, για να εξασφαλίσουμε καλύτερη και πιο τακτική άρδευση των φυτών, ενώ παράλληλα αποδεσμεύουμε αρκετό προσωπικό χρόνο. Πάντως, είναι πολύ σημαντικό στο αυτόματο πότισμα να καθορίσουμε πόσο νερό θέλουν τα φυτά (διάρκεια ποτίσματος) και κάθε πότε (συχνότητα ποτίσματος) αν θέλουμε να διατηρήσουμε έναν υπέροχο κήπο.

 

Λίπανση κήπου

 

Τα φυτά μας στον κήπο, είτε πρόκειται για λαχανικά είτε για λουλούδια, μέσα στο Μάϊο, έχουν την υψηλότερη βιολογική δραστηριότητα καθώς φωτοσυνθέτουν σε πιο έντονους ρυθμούς. Είναι απαραίτητη λοιπόν η ανάγκη για απορρόφηση θρεπτικών συστατικών στο πλαίσιο μας ολοκληρωμένης λίπανσης στον κήπο. Προσδιορίζουμε πρώτα τις ανάγκες των φυτών μας σε λίπανση και προσθέτουμε το κατάλληλο λίπασμα, κατά περίπτωση. Είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε πλήρη βιολογικά λιπάσματα στα λαχανικά και στα καρποφόρα δέντρα, εμπλουτισμένα σε κάλιο και ασβέστιο, καθώς και κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά στο πλαίσιο της οικολογικής γεωργίας. Για τα καλλωπιστικά φυτά, επιλέγουμε υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα ενισχυμένα με μαγνήσιο και σίδηρο για να μας χαρίσουν πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

 

Προστασία φυτών

 

Αυτή την εποχή, ελέγχουμε τα φυτά μας για την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών όπως ο περονόσπορος, το ωίδιο και η σκωρίαση. Θα πρέπει να ερευνήσουμε και για τα έντομα της μελίγκρας (αφίδες) και του αλευρώδη τις βρωμούσες και τον τετράνυχο σε κηπευτικά, καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα. Εξετάζουμε με προσοχή τα φυτά για πιθανή εμφάνιση τούτα (Tuta sp.) στις ντοματιές μας καθώς και της μύγας της Μεσογείου στα εσπεριδοειδή. Προμηθευόμαστε οικολογικά σκευάσματα όπως θειάφι, χαλκό, θειοχαλκίνη, βάκιλο Θουρηγγίας, φυσική πυρεθρίνη, σάπωνες αλάτων καλίου και θερινό πολτό από γεωπονικά καταστήματα για να αντιμεωπίσουμε μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Εναλλακτικά, παρασκευάζουμε ειδικές συνταγές προστασίας φυτών από φυσικά υλικά για προληπτική και σίγουρα πιο οικονομική αντιμετώπιση.

 

Εργασίες αμπελιού

 

Το αμπέλι και η κρεβατίνα, μέσα στο Μάιο, έχουν αρκετές απαιτήσεις καλλιεργητικών εργασιών αν θέλουμε να έχουμε καλή καρποφορία και πλούσια παραγωγή. Συγκεκριμένα, κάνουμε βλαστολόγημα και κορφολόγημα του αμπελιού για να εξισορροπήσουμε την βλαστική ανάπτυξη και την καρποφορία του αμπελιού και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες αερισμού και ηλιοφάνειας. Παράλληλα, προστατεύουμε από τον περονόσπορο του αμπελιού και το ωίδιο του αμπελιού, τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν στο φύλλωµα και στα σταφύλια. Πραγματοποιούμε ψεκασμούς με σκευάσματα βρέξιμου χαλκού και βρέξιμου θειαφιού ή σκονίζουμε με θειοχαλκίνη και θειάφι πάντα σε θερμοκρασίες μικρότερες των 30°C για να αποφύγουμε τον κίνδυνο εγκαυμάτων στα φύλλα και στους μικρούς καρπούς.

 
 

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.
 
Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο για τον Απρίλιο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.