Φώσφορος, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

Τι προσφέρει ο φώσφορος ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

Ο φώσφορος είναι ένα από τα τρία κύρια στοιχεία, μαζί με το άζωτο και το κάλιο, που απαιτεί ως λίπασμα κάθε φυτό για να είναι υγιές και αποδοτικό σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του.

Αν και τα φυτά έχουν ανάγκη τον φώσφορο σε μικρότερες απαιτήσεις από το άζωτο και το κάλιο, ο ρόλος του φωσφόρου είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς συμμετέχει στον σχηματισμό πρωτεϊνών και καινούριων φυτικών ιστών και βοηθά στην μεταφορά ενέργειας μέσα στο φυτό.

Ο φώσφορος μπορεί να προστεθεί στο έδαφος με διάφορες μορφές λιπασμάτων ή να γίνει διαφυλλικός ψεκασμός για πιο άμεση απορρόφηση.

Η προσθήκη φωσφόρου, όπως και των άλλων θρεπτικών στοιχείων, καλό είναι να γίνεται κατόπιν ανάλυσης του εδάφους και των φύλλων των φυτών για να έχουμε πιο ορθολογική λίπανση.

Ας δούμε αναλυτικά τι προσφέρει στα φυτά ένα λίπασμα που περιέχει φώσφορο, τι συμπτώματα παρουσιάζουν τα φυτά στην έλλειψη φωσφόρου και ποια λιπάσματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσθέσουμε φώσφορο στο έδαφος και στις καλλιέργειες.

Διαφήμιση

1. Τι προσφέρει ο φώσφορος στα φυτά;

Ο φώσφορος είναι απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο για όλα τα φυτά, τόσο τα κηπευτικά, τα αρωματικά φυτά, τα καρποφόρα δέντρα και τα καλλωπιστικά φυτά.

Η προσθήκη λιπάσματος φωσφόρου στα φυτά συντελεί θετικά σε πλήθος σημαντικών λειτουργιών των φυτών όπως τα παρακάτω:

  • Γρήγορη ανάπτυξη δυνατού ριζικού συστήματος.
  • Σχηματισμός και καλή ανάπτυξη των ανθέων.
  • Δημιουργία ποιοτικών καρπών και σπόρων.
  • Ευρωστία φυτών και ανάπτυξη δυνατών παχιών βλαστών.
  • Αντοχή φυτών σε μυκητολογικές ασθένειες.
  • Βελτίωση και πρωίμηση της παραγωγής.

2. Τι προβλήματα προκαλεί η έλλειψη φωσφόρου στα φυτά;

Η τροφοπενία φωσφόρου στα φυτά, δηλαδή η έλλειψη φωσφόρου, μπορεί να εμφανιστεί σε εδάφη που δεν έχουν καλό αερισμό ή σε αλκαλικά εδάφη που έχουν pH πάνω από 7 και στα οποία ο φώσφορος είναι εξαιρετικά δυσκίνητος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμα κι όταν υπάρχει φώσφορος στο έδαφος δε μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από τα φυτά. Η έλλειψη φωσφόρου μπορεί να εμφανίσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα και προβλήματα στα φυτά όπως:

  • Εμφάνιση σκουροπράσινου ή καστανωπού χρώματος των παλαιότερων φύλλων, εμφάνιση κοκκινωπού χρώματος περιφερειακά του φύλλου ακόμα και σε μίσχους νεότερων φύλλων.
  • Μικρότερη ανάπτυξη των φυτών (νανισμός), μαλακοί βλαστοί, φυλλόπτωση.
  • Προβληματική ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
  • Ευαισθησία σε ασθένειες της ρίζας αλλά και σε άλλες ασθένειες όπως πλάγιασμα σιτηρών.
  • Μειωμένη ανθοφορία και καρποφορία των φυτών και των καρποφόρων δέντρων.
  • Καθυστέρηση και προβληματική ωρίμανση των καρπών.

3. Ποια λιπάσματα φωσφόρου κυκλοφορούν στην αγορά;

Υπάρχουν διάφορα λιπάσματα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες φωσφόρου και κυκλοφορούν στην αγορά.

Κάθε λίπασμα αναγράφει στην ετικέτα του 3 αριθμούς, οι οποίοι αναφέρονται στην περιεκτικότητα του λιπάσματος στα τρία βασικά θρεπτικά στοιχεία. Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται στην περιεκτικότητα σε άζωτο, ο δεύτερος σε φώσφορο και ο τρίτος σε κάλιο.

τι σημαινουν οι αριθμοι στα λιπασματα
Τι σημαίνουν οι αριθμοί στα λιπάσματα

Εκτός από τα χημικά λιπάσματα, στην αγορά κυκλοφορούν και οικολογικά λιπάσματα με αρκετή περιεκτικότητα σε φώσφορο που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν σε βιολογικές καλλιέργειες.

Τα πιο συνηθισμένα χημικά λιπάσματα φωσφόρου για προσθήκη στο έδαφος που κυκλοφορούν στην αγορά είναι από κοκκώδη λιπάσματα το απλό υπερφωσφορικό (0-20-0), το τριπλό υπερφωσφορικό (0-46-0), η φωσφορική αμμωνία (16-20-0) και από υδατοδιαλυτά λιπάσματα, το φωσφορικό μονοαμμώνιο (12-61-0) και το φωσφορικό κάλιο (0-52-34).

Υπάρχουν, επίσης, αρκετά υδατοδιαλυτά ή υγρά λιπάσματα φωσφόρου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφυλλική εφαρμογή για πιο άμεση απορρόφηση από τα φυτά.

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

4. Κι ένα μυστικό για τον φώσφορο στα φυτά και στις καλλιέργειες

H υπερβολική λίπανση με φώσφορο στα φυτά δεν προκαλέι συνήθως προβλήματα τοξικότητα στα φυτά. Βέβαια, η υπερβολική συγκέντρωση φωσφόρου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα έλλειψης σιδήρου, ψευδαργύρου και αζώτου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (2)

  1. ΕΛΛΗ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ
    04/09/2024

    ΖΩ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ – ΓΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ [ένα στρέμμα με δένδρα όπως ελιές, χαρουπιές, αμυγδαλιές, κυδωνιές κλπ] ΕΧΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΑΤΙΟΥ. Δηλαδή πλένουμε το βράδυ τα σταφύλια και το πρωί υπάρχει κανονικά αλάτι στις ρόγες. ΠΟΣΟ Ρ ΒΑΖΟΥΜΕ; ΠΟΤΕ; ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ; Ειδικά οι κυδωνιές είναι ημιθανείς και χωρίς καρπους φέτος.

    • Η αλατότητα του νερού δημιουργεί πρόβλημα στα φυτά. Φρόντιζε να ποτίζεις συχνά τα δέντρα και επίσης μπορείς να προσθέτεις και υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση και αντοχή σε δυσμενείς συνθήκες. Σχετικά με το Φώσφορο, μπορείς 200-300γρ στα μεγαλύτερα δέντρα και 100γρ σε μικρότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *