εικόνα

Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς

Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς

Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς

Όλοι έχουμε παρατηρήσει στην επιφάνεια των φύλλων της τριανταφυλλιάς να εμφανίζεται μια λευκή αλευρώδη σκόνη σαν χνούδι που εξαπλώνεται στα μπουμπούκια και εξασθενεί τα φυτά της τριανταφυλλιάς. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στο ωίδιο, την σημαντικότερη μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τα τέλη φθινοπώρου. Το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, θα το συναντήσουμε και με άλλα ονόματα σε διάφορες περιοχές όπως χολέρα, μπάστρα, αλευρά ή σίρικα.

 

Ποιες είναι οι συνθήκες που ευνοούν το ωίδιο της τριανταφυλλιάς;

 

Η ασθένεια του ωίδιου της τριανταφυλλιάς ευνοείται από τις υγροθερμικές συνθήκες της άνοιξης, δηλαδή από περιβάλλον υψηλής υγρααίας κα σχετικά υψηλών θερμοκαρασιών. Το ωίδιο το συναντάμε πιο έντονα σε τριανταφυλλιές που είναι φυτεμένες σε σκιερές θέσεις ή σε μέρη που δεν αερίζονται επαρκώς. Ακόμα, μπορεί να συναντήσουμε το ωίδιο της τριανταφυλλιάς σε φυτά τριανταφυλλιάς που διαβρέχεται το φύλλωμά τους, όπως αυτές που βρίσκονται μέσα σε χλοοτάπητα (γκαζόν). Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ωίδιο της τριανταφυλλιάς θεωρείται πολύ μεταδοτική ασθένεια, καθώς ακόμη και ένα απλό αεράκι μπορεί να την διασπείρει πολλά μέτρα μακριά σε άλλες τριανταφυλλιές.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε προληπτικά το ωίδιο της τριανταφυλλιάς;

 

Για την αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς, αποφεύγουμε καταρχήν να φυτεύουμε τριανταφυλλιές σε σκιερά μέρη που έχουν αρκετή υγρασία. Επίσης, οι πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας του ωιδίου. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τη διαβροχή των φύλλων της τριανταφυλλιάς στους κήπους, όταν ποτίζουμε με λάστιχο, καθώς και σε κήπους με γκαζόν όπου δεν είναι καλά ρυθμισμένο το αυτόματο πότισμα. Η κατάλληλη μέθοδος ποτίσματος της τριανταφυλλιάς είναι η άρδευση με σταγόνες για να την προστατέψουμε από την ανάπτυξη του μύκητα.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε θεραπευτικά το ωίδιο της τριανταφυλλιάς;

 

Για την καταπολέμηση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς, αφαιρούμε και απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα τμήματα της τριανταφυλλιάς και όλα τα πεσμένα φύλλα της που αποτελούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας και τα καίμε. Παράλληλα, σκονίζουμε τις τριανταφυλλιές με θειάφι κάθε 15 μέρες στα φύλλα και γύρω από τη ρίζα. Το σκόνισμα πρέπει να γίνεται τις απογευματινές ώρες, όταν δεν έχει έντονη ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες κάτω των 28 °C. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς με διάλυμα βρέξιμου (υδατοδιαλυτού) θειαφιού.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την αντιμετώπιση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς

 

Για την αντιμετώπιση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να προστατεύσουμε τις τριανταφυλλιές με αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα που θα παρασκευάσουμε. Για παράδειγμα, διαλύουμε 100ml γάλα σε ένα λίτρο νερό ή 1 κοφτή κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού πράσινο τριμμένο σαπούνι και ψεκάζουμε το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς, κάθε δέκα μέρες, κατά τις απογευματινές ώρες.

 


10 μυστικά για φροντίδα τριανταφυλλιάς
10 μυστικά για φροντίδα τριανταφυλλιάς


 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για τις τριανταφυλλιές

 

Διάβασε πληροφορίες για άλλες ασθένειες της τριανταφυλλιάς καθώς και περισσότερες χρήσιμες συμβουλές σε σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει

 
Αντιμετώπιση της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς
Συμβουλές για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα
Πώς γίνεται η φύτευση της τριανταφυλλιάς
Λίπανση τριανταφυλλιάς
Είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς
Φυτά ανθεκτικά στο κρύο
Λουλούδια με έντονο άρωμα
Πώς φτιάχνουμε έναν κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
Σοφία 13 Απριλίου 2019

Καλησπέρα,
το αυτοσχέδιο σκεύασμα είναι αποτελεσματικό. Επίσης είναι απαραίτητο να βάλουμε γάλα;
Τα σκευάσματα με θείο και χαλκό είναι κατάλληλα;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Απριλίου 2019

    Καλησπέρα Σοφία. Πραγματικά, το συτοσχέδιο σκεύασμα που προτείνουμε έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς. Το γάλα είναι ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης όπως και το ψέκασμα με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) θειάφι και δεν πρέπει να τα βάζουμε στο αυτοσχέδιο σκεύασμα που προτείνουμε.

    Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία Σπυρακου 21 Μαΐου 2017

Ευχαριστω

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.