εικόνα

Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς

Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς

Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς

Όλοι λατρεύουμε τις τριανταφυλλιές για την υπέροχη ανθοφορία και το καταπράσινο φύλλωμά τους. Πολλές φορές, ωστόσο, κατά την περίοδο της άνοιξης ξεκινά να εμφανίζεται μια λευκή αλευρώδη σκόνη σαν άσπρο χνούδι στα φύλλα της τριανταφυλλιάς που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και δημιουργεί προβλήματα στα φυτά μας. Αυτό το άσπρισμα στα φύλλα οφείλεται στο ωίδιο, τη σημαντικότερη μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τα τέλη φθινοπώρου και εξαπλώνεται στους βλαστούς και στα μπουμπούκια της εξασθενώντας σημαντικά τα φυτά της τριανταφυλλιάς. Το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, θα το ακούσουμε με διάφορες ονομασίες ανά περιοχές της χώρας μας, όπως χολέρα, μπάστρα, αλευρά ή σίρικα. Ας δούμε αναλυτικά τι προβλήματα προκαλεί το ωίδιο στις τριανταφυλλιές, σε ποιες συνθήκες εξαπλώνεται και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με οικολογικούς τρόπους.

 


Τι προβλήματα προκαλεί το ωίδιο στις τριανταφυλλιές;

 

Το ωίδιο προκαλεί σημαντικά προβλήματα στις τριανταφυλλιές, τόσο στη βλάστηση όσο και στην ανθοφορία της. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της προσβολής από ωίδιο εμφανίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του φυτού, καθώς:
 
– Προσβάλλονται τα φύλλα, οι βλαστοί, οι οφθαλμοί και τα λουλούδια της τριανταφυλλιάς.
– Τα νεαρά φύλλα της τριανταφυλλιάς αποκτούν ένα ελαφρύ άσπρισμα, παραμορφώνονται, κατσαρώνουν και στη συνέχεια πέφτουν.
– Τα μεγαλύτερης ηλικίας φύλλα εμφανίζουν χαρακτηριστικές λευκές κηλίδες αλλά δεν παραμορφώνονται.
– Οι νεαροί βλαστοί προσβάλλονται και ασπρίζουν χάνοντας αρκετά την ζωτικότητα τους.
– Τα μπουμπούκια της τριανταφυλλιάς δηλαδή τα κλειστά λουλούδια όταν προσβάλλονται από ωίδιο δεν ανοίγουν σε τριαντάφυλλα.
– Τα μπουμπούκια, προσβάλλονται πολύ περισσότερο από τα ανοικτά λουλούδια που εμφανίζουν προσβολή πιο σπάνια.
– Τα πιο ώριμα κάτω φύλλα της τριανταφυλλιάς δεν προσβάλλονται εύκολα από ωίδιο.
 


Ωίδιο σε μπουμπούκι τριανταφυλλιάς
Άσπρισμα σε μπουμπούκι τριανταφυλλιάς από ωίδιο


 

Ποιες συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς;

 

Η ασθένεια του ωίδιου της τριανταφυλλιάς ευνοείται από τις υγροθερμικές συνθήκες της άνοιξης, δηλαδή από περιβάλλον υψηλής υγρασίας και σχετικά υψηλών θερμοκαρασιών. Το ωίδιο το συναντάμε πιο έντονα σε τριανταφυλλιές που είναι φυτεμένες σε σκιερές θέσεις ή σε μέρη που δεν αερίζονται επαρκώς. Ακόμα, μπορεί να συναντήσουμε το ωίδιο σε φυτά τριανταφυλλιάς που είναι φυτεμένα μέσα σε χλοοτάπητα (γκαζόν), καθώς βρίσκονται σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ωίδιο της τριανταφυλλιάς θεωρείται πολύ μεταδοτική ασθένεια, καθώς ακόμη και ένα απλό αεράκι μπορεί να την διασπείρει πολλά μέτρα μακριά σε άλλες τριανταφυλλιές.

 


Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς
Λευκό χνούδι από ωίδιο σε φύλλα της τριανταφυλλιάς


 

Πώς αντιμετωπίζουμε με φυσικούς τρόπους το ωίδιο της τριανταφυλλιάς;

 

Για την αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς, μπορούμε να λάβουμε μία σειρά από προληπτικά μέτρα για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς, καθώς και θεραπευτικά μέτρα με ψεκασμούς για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
 
– Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τριανταφυλλιές σε σκιερά μέρη που έχουν αρκετή υγρασία.
– Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς, καθώς δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας του ωιδίου.
– Ποτίζουμε τις τριανταφυλλιές με σύστημα ποτίσματος με σταγόνες για να τις προστατέψουμε από την ανάπτυξη του μύκητα, καθώς με αυτό τον τρόπο δε δημιουργούνται συνθήκες υπερβολικής υγρασίας που ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου.
– Αφαιρούμε και απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα τμήματα της τριανταφυλλιάς και όλα τα πεσμένα φύλλα της που αποτελούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας και τα καίμε.
– Προστατεύουμε προληπτικά τις τριανταφυλλιές με αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα χρησιμοποιώντας υλικά του σπιτιού. Για παράδειγμα, διαλύουμε 100ml γάλα σε ένα λίτρο νερό ή 1 κοφτή κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και ψεκάζουμε το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς, κάθε δέκα μέρες, κατά τις απογευματινές ώρες.
– Σε συνθήκες έντονης προσβολής από ωίδιο, σκονίζουμε τις τριανταφυλλιές με θειάφι κάθε 15 μέρες στα φύλλα και γύρω από τη ρίζα. Το σκόνισμα πρέπει να γίνεται τις απογευματινές ώρες, όταν δεν έχει έντονη ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες κάτω των 28°C. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς με διάλυμα βρέξιμου (υδατοδιαλυτού) θειαφιού διαλύοντας μισό κουταλάκι του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

 

Κι ένα μυστικό για το ωίδιο της τριανταφυλλιάς

 

Αν και το ωίδιο θεωρείται η σοβαρότερη ασθένεια της τριανταφυλλιάς που προκαλεί σημαντική ζημιά στο φύλλωμα και στα λουλούδια της, συνήθως δεν αποτελεί αιτία για να προκαλέσει νέκρωση των φυτών της τριανταφυλλιάς.

 


Πώς αντιμετωπίζουμε ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς
Πώς αντιμετωπίζουμε ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς


 

Περισσότερες συμβουλές για την τριανταφυλλιά και την προστασία της

 
10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες που τρώνε τα φύλλα της τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση σε έντομα και ασθένειες της τριανταφυλλιάς
Σκωρίαση της τριανταφυλλιάς, οικολογικοί τρόποι αντιμετώπισης
Μελανή κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς, οικολογικοί τρόποι αντιμετώπισης
Κλάδεμα τριανταφυλλιάς, ποια εποχή και πώς γίνεται
Λίπανση τριανταφυλλιάς, Πότε και τι λίπασμα χρειάζεται
Πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά τριανταφυλλιάς
Φύτευση της τριανταφυλλιάς, ποια εποχή και πώς γίνεται
Ποια είναι τα γνωστότερα είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (26)

σχολιαστής
ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΑΔΟΥ 19 Αυγούστου 2020

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ..ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ…ΓΕΜΙΣΕ ΑΣΠΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΑΝΘΙΖΕΙ. ΑΠΟΣΑ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ, ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ, ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΧΕ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΩ ΤΟΥ ΕΔΙΝΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ ΩΙΔΙΟ,ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΘΡΑ.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΑΔΟΥ

Απάντηση
σχολιαστής
Αργυρώ 17 Ιουλίου 2020

Χαίρετε, έχω μια αναρριχώμενη τριανταφυλλιά σε ξύλινη ζαρντινιέρα και έχει παρουσιάσει σε αρκετά φύλλα συμπτώματα ωιδίου. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης; Πρέπει να να αφαιρέσω τα συγκεκριμένα φύλλα; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΙΝΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ 15 Μαΐου 2020

καλησπέρα, συγχαρητήρια για τις ωραίες συμβουλές.
θα ήθελα να ρωτήσω το βρέξιμο θειάφι μπορεί να εφαρμοστεί και στις φασολιές που κιτρινίζουν τα φύλλα τους;
Σας ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Ερμιόνη 4 Μαΐου 2020

Έχω μια μεγάλη αναρριχόμενη τριανταφυλιά,γεμάτη μπουμπούκια που πάνω στα φύλλα της και στα μπουμπούκια έχει άσπρη σκόνη, ωίδιο; Υπάρχει κάτι οικολογικό να την ψεκάσω, δεδομένου ότι ακριβώς απο κάτω έχω φυτεμένα λαχανικά;

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία 2 Μαΐου 2020

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε!
Δυστυχώς κι εμένα η τριανταφυλλιά μου προσβλήθηκε από ωιδιο! Απομάκρυνα το προσβεβλημένο φύλλωμα και ψέκασα με το αυτοσχέδιο σκεύασμα που προτείνετε αλλά μόλις παρατήρησα ότι έχει έχει και λίγο από αυτό το «άσπρο» κάτω από 4-5 μπουμπούκια – τα μοναδικά που ήταν έτοιμα να ανθίσουν. Πρέπει να τα κόψω και αυτά; Ή ενδέχεται αφού ψέκασα να μην χρειάζεται; (Τα λυπάμαι…) Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Μιχαλης 29 Απριλίου 2020

Καλησπερα.Σε τι αναλογίες με νερο το θειαφι και με αυτο μπορω να ψεκασω και οσα φυτα εχουν αρρωστιες η κανει μονο γιατο ωιδιο?

Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννα 23 Απριλίου 2020

Γεια σας! Από ότι φαίνεται το ωίδιο αναπτυχθηκε σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν το πρόλαβα εγκαίρως. Επομένως χρειάστηκε να κόψω όλα σχεδόν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς καθώς είχε προχωρήσει πολύ και είχε ήδη προσβάλει και τις διπλανές της. Βέβαια το ωίδιο έχει φτάσει λίγο πριν τα μπουμπούκια, επομένως δεν ξέρω αν τελικά τα έσωσα ή όχι. Πιστεύετε ότι η φετινή ανθοφορία θα επηρεαστεί;

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερωσω οτι διαβασα το ιδιο σχεδον αρθρο με αυτό, στο bostanistas.gr με ημερομηνία μεταγενέστερη της δικής σας. Ένιωσα ότι χρειάζεται να σας ενημερώσω για αυτό.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Ιωάννα. Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Για το πρόβλημα του ωιδίου στις τριανταφυλλιές, μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα θειαφιού. Αφού έκοψες τα φύλλα, πιθανότατα θα έχεις μία οψιμότερη ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΕΛΛΗΣ 15 Φεβρουαρίου 2020

Γειά σας και ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας!
Θα ήθελα τις αναλογίες των σκευασματων με το νερό.
Με εκτίμηση.

Απάντηση
σχολιαστής
BeeBee 10 Μαΐου 2019

Καλησπέρα, το θειαφισμα γίνεται ταυτόχρονα με την χρήση του χαλκού ή σε διαφορετική χρονική περίοδο; Και με ποια σειρά; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα. Η χρήση θειαφιού και χαλκού μπορεί να γίνει συγχρόνως.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   BeeBee 13 Μαΐου 2019

   Ευχαριστώ πολύ για ακόμα μια φορά. Αυτό μπορεί να γίνει και σε όλα τα καλλωπιστικά ή μόνο στις τριανταφυλλιές μου; Έχω επίσης ορτανσιες, μπιγκονιες, γαρυφαλιες, μαργαρίτες, γεράνια, πελαργονια,σκυλακια, αγιορειτικο βασιλικό, παχυφυτα και ζερμπερες. Μπορώ να θειαφισω επίσης ή να προτιμήσω θερινό πολτό; Και πάλι χίλια ευχαριστώ. 🙏🙏🙏

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Μαΐου 2019

    Καλησπέρα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Το θειάφι είναι για την αντιμετώπιση του ωιδίου που προσβάλλει τριανταφυλλιές, ορτανσίες, μπιγκόνιες, και γαρυφαλλιές. Ο θερινός πολτός είναι βιολογικό εντομοκτόνο που εφαρμόζουμε σε διάφορα φυτά για την αντιμετώπιση τετράνυχου και διάφορων εντόμων όπως ψώρας, μελίγκρας, βρωμούσας, φυλλοκνίστη και άλλων.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Χίλια ευχαριστώ 18 Μαΐου 2019

     Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σας για την αντιμετώπιση του ωιδιου και της μελιγκρας. Απλά ήλπιζα μήπως υπάρχει κάτι σαν γενικότερη πρόληψη γιατί παρατήρησα πως η νταλια και η νανα τριανταφυλλιά μου που προσβλήθηκαν στρεσαριστικαν αρκετά από το ωιδιο παρόλο το ψέκασμα με τον χαλκό και το θειάφι. Προχώρησα βέβαια σε κλαδεμα και καθάρισμα και ήδη είναι καλύτερα, έβγαλαν και νέα πράσινα φύλλα, έριξα και το λιπασματακι, αλλά φοβάμαι μην ξαναπροσβληθουν και πρέπει να τα ξανακάνω από την αρχή οπότε δεν θα ανθίσουν ποτέ ξανά έτσι. Επίσης, ο θερινός πολτός για την μελιγκρα λειτουργεί και προληπτικά ή μόνο θεραπευτικά; Ευχαριστώ πολύ.

     Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία 13 Απριλίου 2019

Καλησπέρα,
το αυτοσχέδιο σκεύασμα είναι αποτελεσματικό. Επίσης είναι απαραίτητο να βάλουμε γάλα;
Τα σκευάσματα με θείο και χαλκό είναι κατάλληλα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Σοφία. Πραγματικά, το συτοσχέδιο σκεύασμα που προτείνουμε έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς. Το γάλα είναι ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης όπως και το ψέκασμα με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) θειάφι και δεν πρέπει να τα βάζουμε στο αυτοσχέδιο σκεύασμα που προτείνουμε.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία Σπυρακου 21 Μαΐου 2017

Ευχαριστω

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.