Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς

Ωίδιο τριανταφυλλιάς

Όλοι λατρεύουμε τις τριανταφυλλιές για την υπέροχη ανθοφορία και το καταπράσινο φύλλωμά τους.

Πολλές φορές, ωστόσο, κατά την περίοδο της άνοιξης ξεκινά να εμφανίζεται μια λευκή αλευρώδη σκόνη σαν άσπρο χνούδι στα φύλλα της τριανταφυλλιάς που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και δημιουργεί προβλήματα στα φυτά μας.

Αυτό το άσπρισμα στα φύλλα οφείλεται στο ωίδιο, τη σημαντικότερη μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τα τέλη φθινοπώρου και εξαπλώνεται στους βλαστούς και στα μπουμπούκια της εξασθενώντας σημαντικά τα φυτά της τριανταφυλλιάς.

Το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, θα το ακούσουμε με διάφορες ονομασίες ανά περιοχές της χώρας μας, όπως χολέρα, μπάστρα, αλευρά ή σίρικα.

Ας δούμε αναλυτικά τι προβλήματα προκαλεί το ωίδιο στις τριανταφυλλιές, σε ποιες συνθήκες εξαπλώνεται και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με οικολογικούς τρόπους.

Διαφήμιση

1. Τι προβλήματα προκαλεί το ωίδιο στις τριανταφυλλιές;

Το ωίδιο προκαλεί σημαντικά προβλήματα στις τριανταφυλλιές, τόσο στη βλάστηση όσο και στην ανθοφορία της. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της προσβολής από ωίδιο εμφανίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του φυτού, καθώς:

 • Προσβάλλονται τα φύλλα, οι βλαστοί, οι οφθαλμοί και τα λουλούδια της τριανταφυλλιάς.
 • Τα νεαρά φύλλα της τριανταφυλλιάς αποκτούν ένα ελαφρύ άσπρισμα, παραμορφώνονται, κατσαρώνουν και στη συνέχεια πέφτουν.
 • Τα μεγαλύτερης ηλικίας φύλλα εμφανίζουν χαρακτηριστικές λευκές κηλίδες αλλά δεν παραμορφώνονται.
 • Οι νεαροί βλαστοί προσβάλλονται και ασπρίζουν χάνοντας αρκετά την ζωτικότητα τους.
 • Τα μπουμπούκια της τριανταφυλλιάς δηλαδή τα κλειστά λουλούδια όταν προσβάλλονται από ωίδιο δεν ανοίγουν σε τριαντάφυλλα.
 • Τα μπουμπούκια, προσβάλλονται πολύ περισσότερο από τα ανοικτά λουλούδια που εμφανίζουν προσβολή πιο σπάνια.
 • Τα πιο ώριμα κάτω φύλλα της τριανταφυλλιάς δεν προσβάλλονται εύκολα από ωίδιο.
ωιδιο τριανταφυλλιας
Άσπρισμα σε μπουμπούκι τριανταφυλλιάς από ωίδιο

2. Ποιες συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς;

Η ασθένεια του ωίδιου της τριανταφυλλιάς ευνοείται από τις υγροθερμικές συνθήκες της άνοιξης, δηλαδή από περιβάλλον υψηλής υγρασίας και σχετικά υψηλών θερμοκαρασιών.

Το ωίδιο το συναντάμε πιο έντονα σε τριανταφυλλιές που είναι φυτεμένες σε σκιερές θέσεις ή σε μέρη που δεν αερίζονται επαρκώς.

Ακόμα, μπορεί να συναντήσουμε το ωίδιο σε φυτά τριανταφυλλιάς που είναι φυτεμένα μέσα σε χλοοτάπητα (γκαζόν), καθώς βρίσκονται σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ωίδιο της τριανταφυλλιάς θεωρείται πολύ μεταδοτική ασθένεια, καθώς ακόμη και ένα απλό αεράκι μπορεί να την διασπείρει πολλά μέτρα μακριά σε άλλες τριανταφυλλιές.

λευκο χνουδι ωιδιο τριανταφυλλιας
Λευκό χνούδι από ωίδιο σε φύλλα της τριανταφυλλιάς

3. Πώς αντιμετωπίζουμε με φυσικούς τρόπους το ωίδιο της τριανταφυλλιάς;

Για την αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς, μπορούμε να λάβουμε μία σειρά από προληπτικά μέτρα για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς, καθώς και θεραπευτικά μέτρα με ψεκασμούς για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

 • Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τριανταφυλλιές σε σκιερά μέρη που έχουν αρκετή υγρασία.
 • Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς, καθώς δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας του ωιδίου.
 • Ποτίζουμε τις τριανταφυλλιές με σύστημα ποτίσματος με σταγόνες για να τις προστατέψουμε από την ανάπτυξη του μύκητα, καθώς με αυτό τον τρόπο δε δημιουργούνται συνθήκες υπερβολικής υγρασίας που ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου.
 • Αφαιρούμε και απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα τμήματα της τριανταφυλλιάς και όλα τα πεσμένα φύλλα της που αποτελούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας και τα καίμε.
 • Προστατεύουμε προληπτικά τις τριανταφυλλιές με αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα χρησιμοποιώντας υλικά του σπιτιού. Για παράδειγμα, διαλύουμε 100ml γάλα σε ένα λίτρο νερό ή 1 κοφτή κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και ψεκάζουμε το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς, κάθε δέκα μέρες, κατά τις απογευματινές ώρες.
 • Σε συνθήκες έντονης προσβολής από ωίδιο, σκονίζουμε τις τριανταφυλλιές με θειάφι κάθε 15 μέρες στα φύλλα και γύρω από τη ρίζα. Το σκόνισμα πρέπει να γίνεται τις απογευματινές ώρες, όταν δεν έχει έντονη ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες κάτω των 28°C. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς με διάλυμα βρέξιμου (υδατοδιαλυτού) θειαφιού διαλύοντας μισό κουταλάκι του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

4. Κι ένα μυστικό για το ωίδιο της τριανταφυλλιάς

Αν και το ωίδιο θεωρείται η σοβαρότερη ασθένεια της τριανταφυλλιάς που προκαλεί σημαντική ζημιά στο φύλλωμα και στα λουλούδια της, συνήθως δεν αποτελεί αιτία για να προκαλέσει νέκρωση των φυτών της τριανταφυλλιάς.

Πώς αντιμετωπίζουμε ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς
Πώς αντιμετωπίζουμε ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (31)

 1. Ελένη
  04/06/2021

  Γεια σας,
  Ευχαριστούμε πολύ για τη γνώση που μοιράζεστε μαζί μας!
  Μπορείτε να μου δώσετε τη συμβουλή σας: θέλω να πάρω μια τριανταφυλλιά που έχει προσβληθεί απο ωιδιο (μην αναρωτηθείτε, έχει συναισθηματική αξία για μένα και είναι υπέροχη). Θα την πάω σε μπαλκόνι που έχει κι άλλα φυτά και για το λόγο αυτό υπολογίζω να την ψεκάσω με χημικό μυκητοκτόνο μια μέρα πριν την πάρω. Το θεωρείτε ασφαλές για τα άλλα μου φυτά αν έχει ψεκαστεί μια φορά και αμέσως βρεθεί κοντά στα υγειή;; Μήπως προληπτικά να κάνω κάτι και για τα άλλα; Τι γνώμη έχετε;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Ελένη. Μπορείς να ψεκάσεις την τριανταφυλλιά σου με μυκητοκτόνο χωρίς πρόβλημα ενώ τα υπόλοιπα φυτά σου μπορείς να τα ψεκάσεις με διάλυμα μαγειρικής σόδας διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε 2 λίτρα νερό.

   • Ελένη
    07/06/2021

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας!
    Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση ακόμη. Πολύ κοντά στα φυτά μου (γλάστρες σε μπαλκόνι) υπάρχουν προσβεβλημένα από βαμβακάδα φυτά, απεριποίητα τα οποία προφανώς δεν είναι δικά μου. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω για να προστατέψω τα δικά μου; Για την ώρα ψεκάζω 1 φορά την εβδομάδα θερινό πολτό & ευτυχώς δεν έχουν κολλήσει! Αλλά για πόσο θα μπορώ να το κάνω χωρίς να τα βλάψω;; Ήδη το κάνω εδώ και ένα μήνα (4 ψεκασμούς σύνολο). Το διάλυμα με σαπούνι που αναφέρετε αλλού είναι αρκετό για προστασία όταν η απειλή είναι τόσο κοντά;;
    Σας ευχαριστώ πολύ!

    • Καλημέρα Ελένη. Μπορείς να ψεκάσεις προληπτικά με θερινό πολτό και τα γειτονικά φυτά που έχουν προσβληθεί από βαμβακάδα. Μπορείς προληπτικά να βάζεις στα φυτά σου και διάλυμα πράσινου σαπουνιού για να τα προστατέψεις από τη βαμβακάδα.

     • Ελένη
      08/06/2021

      Σας ευχαριστώ πολύ όχι μόνο επειδή δίνετε τα φώτα σας σε εμάς που αγαπάμε τόσο τα φυτά μας και θέλουμε να είναι υγειή και ευχαριστημένα αλλά και επειδή είστε πάντα διαθέσιμος! Να είστε καλά!

 2. ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΑΔΟΥ
  19/08/2020

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
  ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ..ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ…ΓΕΜΙΣΕ ΑΣΠΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΑΝΘΙΖΕΙ. ΑΠΟΣΑ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ, ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ, ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΧΕ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΩ ΤΟΥ ΕΔΙΝΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ ΩΙΔΙΟ,ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΘΡΑ.
  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
  ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΑΔΟΥ

 3. Αργυρώ
  17/07/2020

  Χαίρετε, έχω μια αναρριχώμενη τριανταφυλλιά σε ξύλινη ζαρντινιέρα και έχει παρουσιάσει σε αρκετά φύλλα συμπτώματα ωιδίου. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης; Πρέπει να να αφαιρέσω τα συγκεκριμένα φύλλα; Ευχαριστώ πολύ!

 4. ΜΙΝΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
  15/05/2020

  καλησπέρα, συγχαρητήρια για τις ωραίες συμβουλές.
  θα ήθελα να ρωτήσω το βρέξιμο θειάφι μπορεί να εφαρμοστεί και στις φασολιές που κιτρινίζουν τα φύλλα τους;
  Σας ευχαριστώ

 5. Ερμιόνη
  04/05/2020

  Έχω μια μεγάλη αναρριχόμενη τριανταφυλιά,γεμάτη μπουμπούκια που πάνω στα φύλλα της και στα μπουμπούκια έχει άσπρη σκόνη, ωίδιο; Υπάρχει κάτι οικολογικό να την ψεκάσω, δεδομένου ότι ακριβώς απο κάτω έχω φυτεμένα λαχανικά;

 6. Γεωργία
  02/05/2020

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε!
  Δυστυχώς κι εμένα η τριανταφυλλιά μου προσβλήθηκε από ωιδιο! Απομάκρυνα το προσβεβλημένο φύλλωμα και ψέκασα με το αυτοσχέδιο σκεύασμα που προτείνετε αλλά μόλις παρατήρησα ότι έχει έχει και λίγο από αυτό το “άσπρο” κάτω από 4-5 μπουμπούκια – τα μοναδικά που ήταν έτοιμα να ανθίσουν. Πρέπει να τα κόψω και αυτά; Ή ενδέχεται αφού ψέκασα να μην χρειάζεται; (Τα λυπάμαι…) Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Γεωργία. Κάνε τις εφαρμογές που προτείνουμε και ίσως αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με το ωίδιο και το “άσπρισμα’ στα μπουμπούκια της τριανταφυλλιάς.

   • Γεωργία
    02/05/2020

    Ευχαριστώ πολύ και πάλι!

 7. Μιχαλης
  29/04/2020

  Καλησπερα.Σε τι αναλογίες με νερο το θειαφι και με αυτο μπορω να ψεκασω και οσα φυτα εχουν αρρωστιες η κανει μονο γιατο ωιδιο?

 8. Ιωάννα
  23/04/2020

  Γεια σας! Από ότι φαίνεται το ωίδιο αναπτυχθηκε σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν το πρόλαβα εγκαίρως. Επομένως χρειάστηκε να κόψω όλα σχεδόν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς καθώς είχε προχωρήσει πολύ και είχε ήδη προσβάλει και τις διπλανές της. Βέβαια το ωίδιο έχει φτάσει λίγο πριν τα μπουμπούκια, επομένως δεν ξέρω αν τελικά τα έσωσα ή όχι. Πιστεύετε ότι η φετινή ανθοφορία θα επηρεαστεί;

  Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερωσω οτι διαβασα το ιδιο σχεδον αρθρο με αυτό, στο bostanistas.gr με ημερομηνία μεταγενέστερη της δικής σας. Ένιωσα ότι χρειάζεται να σας ενημερώσω για αυτό.

  • Καλησπέρα Ιωάννα. Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Για το πρόβλημα του ωιδίου στις τριανταφυλλιές, μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα θειαφιού. Αφού έκοψες τα φύλλα, πιθανότατα θα έχεις μία οψιμότερη ανθοφορία.

 9. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΕΛΛΗΣ
  15/02/2020

  Γειά σας και ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας!
  Θα ήθελα τις αναλογίες των σκευασματων με το νερό.
  Με εκτίμηση.

 10. BeeBee
  10/05/2019

  Καλησπέρα, το θειαφισμα γίνεται ταυτόχρονα με την χρήση του χαλκού ή σε διαφορετική χρονική περίοδο; Και με ποια σειρά; Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλησπέρα. Η χρήση θειαφιού και χαλκού μπορεί να γίνει συγχρόνως.

   • BeeBee
    13/05/2019

    Ευχαριστώ πολύ για ακόμα μια φορά. Αυτό μπορεί να γίνει και σε όλα τα καλλωπιστικά ή μόνο στις τριανταφυλλιές μου; Έχω επίσης ορτανσιες, μπιγκονιες, γαρυφαλιες, μαργαρίτες, γεράνια, πελαργονια,σκυλακια, αγιορειτικο βασιλικό, παχυφυτα και ζερμπερες. Μπορώ να θειαφισω επίσης ή να προτιμήσω θερινό πολτό; Και πάλι χίλια ευχαριστώ. ???

    • Καλησπέρα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Το θειάφι είναι για την αντιμετώπιση του ωιδίου που προσβάλλει τριανταφυλλιές, ορτανσίες, μπιγκόνιες, και γαρυφαλλιές. Ο θερινός πολτός είναι βιολογικό εντομοκτόνο που εφαρμόζουμε σε διάφορα φυτά για την αντιμετώπιση τετράνυχου και διάφορων εντόμων όπως ψώρας, μελίγκρας, βρωμούσας, φυλλοκνίστη και άλλων.

     • Χίλια ευχαριστώ
      18/05/2019

      Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σας για την αντιμετώπιση του ωιδιου και της μελιγκρας. Απλά ήλπιζα μήπως υπάρχει κάτι σαν γενικότερη πρόληψη γιατί παρατήρησα πως η νταλια και η νανα τριανταφυλλιά μου που προσβλήθηκαν στρεσαριστικαν αρκετά από το ωιδιο παρόλο το ψέκασμα με τον χαλκό και το θειάφι. Προχώρησα βέβαια σε κλαδεμα και καθάρισμα και ήδη είναι καλύτερα, έβγαλαν και νέα πράσινα φύλλα, έριξα και το λιπασματακι, αλλά φοβάμαι μην ξαναπροσβληθουν και πρέπει να τα ξανακάνω από την αρχή οπότε δεν θα ανθίσουν ποτέ ξανά έτσι. Επίσης, ο θερινός πολτός για την μελιγκρα λειτουργεί και προληπτικά ή μόνο θεραπευτικά; Ευχαριστώ πολύ.

 11. Σοφία
  13/04/2019

  Καλησπέρα,
  το αυτοσχέδιο σκεύασμα είναι αποτελεσματικό. Επίσης είναι απαραίτητο να βάλουμε γάλα;
  Τα σκευάσματα με θείο και χαλκό είναι κατάλληλα;

  • Καλησπέρα Σοφία. Πραγματικά, το συτοσχέδιο σκεύασμα που προτείνουμε έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς. Το γάλα είναι ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης όπως και το ψέκασμα με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) θειάφι και δεν πρέπει να τα βάζουμε στο αυτοσχέδιο σκεύασμα που προτείνουμε.

 12. Γεωργία Σπυρακου
  21/05/2017

  Ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *