εικόνα

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας! Η αφίδα είναι γνωστότερη με την ονομασία μελίγκρα, ενώ αρκετοί αναφέρονται σε αυτή και ως ψείρα των φυτών. Όπως και να την αποκαλέσουμε, ένα είναι το σίγουρο! Η μελίγκρα, το μικροσκοπικό αυτό το έντομο δεν κάνει εξαιρέσεις και προσβάλλει τα περισσότερα φυτά, από κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά μέχρι αρωματικά φυτά και τα περισσότερα καρποφόρα δέντρα. Υπάρχουν πολλά είδη μελίγκρας που δημιουργούν προβλήματα στα φυτά και μάλιστα έχουν διαφορες αποχρώσεις, πράσινες, κιτρινοπράσινες, πρασινογκρί, λευκές, ροζ μέχρι και μαύρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αφίδα του λαχάνου, την αφίδα του βαμβακιού, την αφίδα της ροδακινιάς, την αφίδα της μηλιάς, την αφίδα της τριανταφυλλιάς και την αφίδα της πατάτας. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια φυτά προσβάλλουν οι αφίδες, τι προβλήματα δημιουργούν, ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη τους, καθώς και φυσικούς τρόπους για την οικολογική αντιμετώπισή τους.

 


 

Ποια φυτά προσβάλλει περισσότερο η μελίγκρα;

 

Η μελίγκρα προσβάλλει τα περισσότερα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας και προκαλεί σημαντικές ζημιές. Τα έντομα της μελίγκρας εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς και φύλλα λαχανικών, όπως στο αγγούρι, στο κολοκύθι, στο πεπόνι, στο καρπούζι, στη ντομάτα, στην πιπεριά, στη μελιτζάνα και στην πατάτα. Επίσης, μεγάλος αριθμός καλλωπιστικών φυτών προσβάλλεται στους βλαστούς, στα φύλλα και στα άνθη από τις αφίδες όπως τριανταφυλλιές, πετούνιες, σερφίνιες , χρυσάνθεμα και ιβίσκοι, καθώς και αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, ο δύοσμος και η μέντα προσβάλλονται από μελίγκρα παρόλο που διαθέτουν εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Τέλος, πολλά καρποφόρα δέντρα αντιμετωπίζουν σημαντικές προσβολές από μελίγκρα κάθε χρόνο όπως η πορτοκαλιά, η μανταρινιά, η λεμονιά, η ροδιά, η βερικοκιά και η μηλιά.
 


Μελίγκρα σε λουλούδι τριανταφυλλιάς
Αφίδες, μελίγκρα σε λουλούδι τριανταφυλλιάς


 

Τι ζημιές προκαλούν στα φυτά οι αφίδες;

 

Οι αφίδες δημιουργούν σημαντικές ζημίες στα φυτά αναπτύσσοντας μεγάλους πληθυσμούς εντόμων που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Πολύ συχνά, η μελίγκρα δημιουργεί παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και των φύλλων, τα οποία στρίβουν παίρνοντας μια χαρακτηριστική μορφή καρουλιάσματος. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στα φυτά, οι μελίγκρες δημιουργούν μελιτώδη εκκρίματα και αυτό φέρνει την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς που προκαλεί μαύρισμα στο φύλλωμα. Αυτό έχει σσν αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των φυτών και την σταδιακή εξασθένισή τους. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μελίγκρα αποτελεί φορέα επικίνδυνων ιώσεων των εσπεριδοειδών δέντρων, όπως η τριστέτσα, καθώς επίσης ιώσεων των κηπευτικών και των καλλωπιστικών φυτών.

  

Ποιες συνθήκες ευνοούν την προσβολή των φυτών από μελίγκρα;

 

Η ανάπτυξη της μελίγκρας ευνοείται σε υγροθερμικές συνθήκες και σε συνθήκες κακού αερισμού, όπου έχουμε μαγαλύτερη ένταση προσβολών. Η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία μπορεί τα φυτά προσβάλλονται από την μελίγκρα, είναι από τον Μάρτιο εώς και τον Οκτώβριο σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας και θερμοκρασιών 20-25°C. Επειδή οι αφίδες είναι ευαίσθητες στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε περιόδους καύσωνα παρουσιάζουν μειωμένους πληθυσμούς και μειώνεται η ένταση της προσβολής. Επίσης, την περίοδο του χειμώνα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, οι αφίδες δεν αναπτύσσουν πληθυσμούς, καθώς διαχειμάζουν και κατά συνέπεια δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από μελίγκρα αντιμετωπίζουν φυτά τα όποια έχουν παραμεληθεί και δεν έχουν δεχθεί καλή φροντίδα, όπως για παράδειγμα έχουν παραμείνει απότιστα και χωρίς λίπασμα.

 


Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά (+video)


 

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της μελίγκρας με φυσικό οικολογικό τρόπο;

 

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης οικολογικής και βιολογικής καταπολέμησης της μελίγκρας στον κήπο μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα από τα παρακάτω μέτρα ή να κάνουμε συνδυασμό μέτρων:

 


Βρέψιμο των φυτών με νερό


 

Ένας ήπιος τρόπος για να διώξουμε τις αφίδες είναι χρησιμοποιώντας νερό. Καταβρέχουμε με νερό υπό πίεση τα φυτά που έχουν προβληθεί από μελίγκρα για να απομακρυνθούν από την επιφάνεια των φύλλων και από τους προσβεβλημένους βλαστούς. Η εφαρμογή του νερού υπό πίεση είναι καλό να γίνεται κατά το σούρουπο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φυτά μας μεσημεριανές ώρες ή σε ώρες ηλιοφάνειας, καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών ή πρόκλησης εγκαυμάτων στο φύλλωμα των φυτών.

 


Ψεκασμός με πράσινο σαπούνι

 

Ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της μελίγκρας με ράντιμα είναι χρησιμοποιώντας μία αυτοσχέδια συνταγή με φυσικά σπιτικά υλικά που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Για την προληπτική αντιμετώπιση από τα έντομα της μελίγκρας, ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε 2 βδομάδες, από την άνοιξη μέχρι το φθινοπωρο. Σε περίπτωση προσβολής των φυτών από μελίγκρα, ο ψεκασμός με διάλυμα πράσινου σαπουνιού πρέπει να γίνεται κάθε βδομάδα.

 


Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας


 

Ψεκασμός με αιθέρια έλαια λεβάντας και δεντρολίβανου

 

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα αρωματικά φυτά του κήπου μας και να φτιάξουμε μία αυτοσχέδια συνταγή προστασίας των φυτών από τις αφίδες. Συγκεκριμένα, τοποθετούμε 20 γραμμάρια ανθεών λεβάντας και 10 γραμμάρια ανθέων δεντρολίβανου σε ένα λίτρο απεσταγμένο ή βρόχινο νερό, και το αφήνουμε για μια βδομάδα σε σκιερό μέρος. Σουρώνουμε το διάλυμα που έχει δημιουργηθεί και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών μας κάθε βδομάδα για την προληπτική αντιμετώπιση της μελίγκρας.

 


Ψεκασμός με έτοιμα βιολογικά σκευάσματα

 

Για την καταπολέμηση των αφίδων, μπορούμε να ραντίσουμε το φύλλωμα των φυτών, 1-2 φορές το μήνα, με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού, σάπωνων αλάτων καλίου ή φυσικής πυρεθρίνης που είναι εγκεκριμένα στην βιολογική γεωργία. Τον θερινό πολτό, τους σάπωνες αλάτων καλίου και την φυσική πυρεθρίνη, μπορούμε να τα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Η εφαρμογή των συγκεκριμένων σκευασμάτων με ψεκασμό γίνεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 28°C, καθώς σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών.

 


Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα


 

Προστασία με πασχαλίτσες

 

Οι κόκκινες πασχαλίτσες θεωρούνται από τα πλέον ωφέλιμα έντομα στον κήπο μας, καθώς αποτελούν τον πιο σημαντικό φυσικό εχθρό της μελίγκρας και μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά στην αποτελεσματική καταπολέμηση της. Αν δούμε λοιπόν κάποια πασχαλίτσα στον κήπο μας, μπορούμε να την πάρουμε και να την αφήσουμε στα φύλλα της τριανταφυλλιάς ή της λεμονιάς για να αποτελέσει τον άγρυπνο φρουρό εναντίον της μελίγκρας. Αξίζει να αναφέρουμε πως μία πασχαλίτσα μπορεί να καταβροχθίσει μέχρι και 50 έντομα μελίγκρας σε μία μέρα. Σε επαγγελματικό επίπεδο γίνεται συστηματική εκτροφή πασχαλίτσας και εξαπόλυση σε θερμοκήπια για προστασία από την μελίγκρα τόσο σε καλλιέργειες κηπευτικών όσο και καλλωπιστικών φυτών.

  

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

 

Η μελίγκρα δημιουργεί χαρακτηριστικά μελιτώματα που αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα μυρμήγκια του κήπου μας. Γι’ αυτό όταν βλέπουμε μυρμήγκια στο φύλλωμα των φυτών, είναι ένα σημάδι ότι πιθανόν έχουν προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας. Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί ότι τα μυρμήγκια εμποδίζουν τις πασχαλίτσες όταν προσπαθούν να επιτεθούν στην μελίγκρα για να μην χάσουν το φαγητό τους, τα μελιτώματα.

 

Περισσότερα άρθρα για την προστασία των φυτών

 
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
3 οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά
Πώς αντιμετωπίζουμε ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά
5 μυστικά για αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στον λαχανόκηπο
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Πώς χρησιμοποιούμε το ξύδι στα φυτά του κήπου
Πώς χρησιμοποιούμε τη στάχτη στον κήπο
Πασχαλίτσα, ένα ωφέλιμο έντομο στον κήπο μας
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών
Αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του τετράνυχου στα φυτά
Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (31)

σχολιαστής
Παπουλης Κωνσταντινος 17 Ιουνίου 2020

Καλησπερα σας
Κατω απο τα φυλλα του τσικας μου υπαρχουν αμετρητα εντομα ασπρα με πολλα ποδια και προβοσκιδες.
Μακαρι να υπηρχε η δυνατοτητα φωτο.
Αν εχετε την καλοσυνη πειτε μου τι μπορει να ειναι και την θεραπεια,
Ευχαριστω.

Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 12 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη. Ήθελα να ρωτήσω αν το οικολογικό σκεύασμα που προτείνετε με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα για την μελίγκρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γενικά για την καταπολέμηση και των υπολοίπων εντόμων αντί για το οικολογικό σκεύασμα με σκόρδο, κρεμμύδι, κόκκινη καυτερή πιπεριά και πράσινο σαπούνι που διάβασα στο σχετικό άρθρο σας για οικολογικούς τρόπους προστασίας των φυτών. Ρωτάω επειδή το σκεύασμα με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα μου είναι πιο εύκολο στην παρασκευή του αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματικό και στα άλλα έντομα εκτός της μελίγκρας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Δημήτρη. Αρχικά, μπορείς να χρησιμοποιείς προληπτικά το διάλυμα με το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου σου κάθε 1-2 εβδομάδες για την αντιμετώπιση των εντόμων και αν προκύψει μία έντονη προσβολη από έντομα να κάνεις το διάλυμα με το σκόρδο, κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά που προτείνουμε στο σχετικό άρθρο για οικολογικούς τρόπους προστασίας των φυτών.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ 16 Ιουνίου 2020

   Ευχαριστώ πολύ κύριε Λιονουδακη.

   Απάντηση
σχολιαστής
ολγα 10 Ιουνίου 2020

Κυριε Λιονουδακη θα ηθελα την συμβουλη σας σχετικα με ενα θεμα με το κηπο μου. Αρχικα οι φασολιες μου σχεδον το 50% προσβληθηκαν απο μελιγκρα αλλα επειδη ειμαι αρχαρια αν και ακολουθησα την δικη σας συμβουλη με πρασινο σαπουνι και οινοπνευμα δεν καταφερα να τις σωσω. Ως τελευταια λυση ειπα να αγορασω ενα σκευασμα σκονης kerbofos 0,46 dp το οποιο ζητησα για καταπολεμηση τις μελιγκρας και το χρησιμοποιησα , αυτο που θελω να ρωτησω ειναι υπαρχει κινδυνος αμα σε 20 μερες ++ καταναλωσω τα φασολακια? Αμα ξεπλινω τα φυλλα τους με νερο γιατι η σκονη αυτη θα εχει παει και στο χωμα και θα αποροφηθει απο τα φασολακια υπαρχει κινδυνος?. Σας ευχαριστω.

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργια 20 Μαΐου 2020

Καλησπέρα.Εχω μια ροδάκινια και μια μουσμουλιά που ειναι δίπλα δίπλα κι εχουν εξωασκο.Η Ροδακινια εχει και ψείρες.Φανταζομαι δηλαδη γιατι ειναι άσπρες και κολλάνε.Τωρα εχουν φρούτα επάνω.Μπορω να κανω το μείγμα με το σαπούνι ή το ξύδι ή να περιμενω να μην ειναι σε καρποφορία;Επισης χρειάζεται να κανω κατι αλλο;Ευχαριστω εκ των προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 19 Μαΐου 2020

Αυτή την εποχή ο ψεκασμός με πράσινο σαπούνι μπορεί να κάνει ζημιά στα άνθη της τριανταφυλλιάς?

Απάντηση
σχολιαστής
Τρύφωνας Σπυριδων 9 Μαΐου 2020

Καλησπέρα.Θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με την αντιμετώπιση της μελιγκρας σε πορτοκαλιές και λεμονιές
Είναι μόνιμο το πρόβλημα τώρα σχεδόν δύο η τρια χρόνια .Θέλω να ψεκασω Με σαπούνι πράσινο και οινόπνευμα άσπρο η μπλε;

Απάντηση
σχολιαστής
Θωμάς Ράδος 4 Μαΐου 2020

κε Λιονουδάκη καλησπέρα σας
Έχω τέσσερα δέντρα Μηλιά, Λεμονιά, Πορτοκαλιά, Μανταρινιά που έχουν πιάσει Μελίγκρα και Φυλλοκνίστη.
Είναι στην περίοδο της ανθοφωρίας. Τι με συμβουλεύεται να κάνω; Μπορώ να ψεκάσω με Θερινό πολτό και φυσική Πυρεθρίνη;

Απάντηση
σχολιαστής
Τασος Ξανθοπουλος 3 Μαΐου 2020

Καλησπέρα καποια κηπευτικά μου έπιασαν μελιγκρα. Εχω θεμα με μυρμήγκια στον κήπο.με τι να ψεκασω για να σταματήσω την διασπορά σε άλλα.
Εχω είδη κάνει μια επιπαση με power s98 πριν 4μερες.εμφανιστικαν μετα .μενω κεκρυρα υγρασία πολη.
Κηριος με Πιπερια και κολοκιθι εχω το πρόβλημα.
Ευχαριστώ προκαταβολικά.
ΜΦΧ

Απάντηση
σχολιαστής
Άρτεμισία 26 Απριλίου 2020

κ. Λιονουδάκη καλησπέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικά με το στήσιμο ενός φράχτη στον οποίο θέλω να αναρριχηθούν φυτά. Το πρόβλημά μου είναι ότι έχω τη δυνατότητα να φυτέψω φυτά μόνο σε ζαρντινιέρες σχετικά μικρού βάθους και όχι κάτω. Μπορείτε να μου πείτε αν πρόκειται να καταφέρω κάτι;

Ευχαριστώ πάρα πολύ

Απάντηση
σχολιαστής
BeeBe 19 Φεβρουαρίου 2020

Αγαπητέ κύριε Λιονουδάκη τι είναι καλύτερο για ψεκασμό σε αυγά κολεόπτερων, ψείρες και μελίγκρες; Προς μεγάλη μου έκπληξη, και λογικό αφού δεν καταλάβαμε καθόλου χειμώνα φέτος, είχα θέμα με αυγά κολεόπτερων κάτω από τα φύλλα των τριανταφυλλιών και των γερμανικών μου. Σήμερα προς μεγάλη μου έκπληξη για τέτοια εποχή, οι τριανταφυλλιές μου γέμισαν ψείρες και μελίγκρες, και μικρά μαύρα αυγά κάτω από τα φύλλα. Δυστυχώς τα οικολογικά μέτρα δεν έκαναν σχεδόν τίποτα γιατί τα ευνοεί τρομερά το κλίμα μας, οπότε πρέπει να προχωρήσω σε άλλες λύσεις. Είναι καλύτερα θερινός πολτός ή σάπωνες αλάτων καλίου; Ξέρω πως δεν συνδιάζονται. Θα ήθελα αυτό που έχει πιο ευρύ φάσμα σε διάφορες απειλές για να μην χρησιμοποιώ πολλά. Καλύτερα μετά το κλάδεμα ή πριν; Θα πειράξει που θα κάνω πρώτα ψεκασμό με βρεξιμο θειάφι και χαλκό; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Λεβεντιά 9 Φεβρουαρίου 2020

Καλημερα. Θα ηθελα να σας ρωτησω για μια κερασια που εχω και καθε χρονο ανθιζει γεμιζει κερασια και μετα αρχιζει απ τις κορυφες των κλαδιων να γεμιζει ψειρες. Τι πρεπει να κανω; Να ψεκασω με κατι και τι; Δεν θελω φαρμακα κτλ. Ποτε πρεπει να κλαδεψω και πως. Αν θελετε μου απαντατε. Σας ευχαριστω πολυ

Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΙΛΙΚΗ 9 Ιουλίου 2019

Καλησπέρα σας,πριν 2 εβδομάδες είχα πάρει μια σερφίνια μέσα σε μια εβδομάδα μαράθηκε όταν τη πήρα κολλούσαν τα φύλα της μετά έμαθα ότι ήταν μελίγκρα , τη Κυριακή που μας πέρασε πήρα άλλη μία ,σήμερα που βγήκα στο μπαλκόνι παρατήρησα μυρμήγκια στο πλακάκι,δεν είχα καθόλου μυρμήγκια στο μπαλκόνι,διάβασα το παραπάνω άρθρο , μπορεί να κόλλησε πάλι τόσο γρήγορα μελίγκρα?θα δοκιμάσω και το πράσινο σαπούνι απο σήμερα,αυτό μπορώ να το χρησιμοποιώ σε όλα μου τα λουλούδια?

Απάντηση
σχολιαστής
Νικητας Παπαιωαννου 10 Μαΐου 2019

Εχω τρεις ροδιες στον κηπο λαι υα τρια τελευταια χρονια
μου σκανε τα ροδια, αρχιζοντας την περιοδο που ειναι ακομα πρασινα,,, Τι θα πρεπει να κανω ?

Απάντηση
σχολιαστής
Ειρήνη ψυχογυιου 18 Μαρτίου 2019

Καλημέρα έχω μια βερυκοκια και μια κορομηλιά και πέρυσι ξεράθηκαν ,τα δέντρα ήταν περίπου 10 χρόνων θα ήθελα να μάθω γιατί ξεράθηκαν (οι κορμοί των δέντρων υπάρχουν ακόμη). ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Ειρήνη. Πολλές είναι οι αιτίες που μπορεί να ξεραθει μια βερικοκιά και μια κορομηλιά. Πάντως, αν έβγαλαν κόλλα στον κορμό είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις ρίζες των φυτών συνήθως λόγω περβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λιοκαλου Ανδρεας 29 Ιουνίου 2018

Έχω επιχείρηση ροδιάς και ξυνοδενδρων και μου έχουν ξεραθεί αρκετά δένδρα. Γιατι; Σας ευχαριστω προκαταβολικά για την απάντηση σας

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Ανδρέα. Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια της ροδιάς και των ξινόδεντρων (εσπεριδοειδών) σου. Πότε έχουν φυτευτεί, τι ηλικία έχουν και ποια είναι τα σταδιακά συμπτώματα που παρουσιάζουν μέχρι την ξήρανση;

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.