εικόνα

5 τρόποι καταπολέμησης της μελίγκρας

5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

5 τρόποι καταπολέμησης της μελίγκρας

Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο έντομο του κήπου! Άλλοι τη λένε μελίγκρα, άλλοι τη λένε αφίδα, ενώ αρκετοί αναφέρονται σε αυτή ως ψείρα των φυτών. Όπως και να την αποκαλέσουμε, ένα είναι το σίγουρο! Η μελίγκρα, το μικροσκοπικό αυτό το έντομο δεν κάνει εξαιρέσεις και προσβάλλει τα περισσότερα φυτά του κήπου μας. Θα το συναντήσουμε στα λαχανικά, στα καλλωπιστικά φυτά, καθώς και στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα. Υπάρχουν πολλά είδη μελίγκρας (αφίδας) και μάλιστα σε διάφορες αποχρώσεις, πράσινες, κιτρινοπράσινες, πρασινογκρί, λευκές, ροζ μέχρι και μαύρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αφίδα του λαχάνου, την αφίδα του βαμβακιού, την αφίδα της ροδακινιάς, την αφίδα της μηλιάς, την αφίδα της τριανταφυλλιάς και την αφίδα της πατάτας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μελίγκρα δημιουργεί μελιτώματα που αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα μυρμήγκια του κήπου μας. Γι’ αυτό όταν βλέπουμε μυρμήγκια στο φύλλωμα των φυτών, είναι ένα σημάδι ότι πιθανόν έχουν προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας.

 

Ποια προβλήματα προκαλεί η μελίγκρα στα φυτά;

 

Η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία μπορεί τα φυτά προσβάλλονται από την μελίγκρα, είναι από τον Μάρτιο εώς και τον Οκτώβριο σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας και θερμοκρασιών 20-25οC. Επειδή οι αφίδες είναι ευαίσθητες στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε περιόδους καύσωνα παρουσιάζουν μειωμένους πληθυσμούς. Θα συναντήσουμε τη μελίγκρα να εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς λαχανικών (αγγούρι, κολοκύθι, πεπόνι, καρπούζι, ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα), καλλωπιστικών φυτών (τριανταφυλλιές, πετούνιες), καθώς και καρποφόρα δέντρα (πορτοκαλιά, μανταρινιά, λεμονιά, ροδιά, βερικοκιά) και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Πολύ συχνά, η μελίγκρα δημιουργεί παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και των φύλλων, τα οποία στρίβουν παίρνοντας μια χαρακτηριστική μορφή καρουλιάσματος. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στα φυτά, οι μελίγκρες δημιουργούν μελιτώδη εκκρίματα και αυτό φέρνει την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς που προκαλεί μαύρισμα στο φύλλωμα. Αυτό έχει σσν αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των φυτών και την σταδιακή εξασθένισή τους. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μελίγκρα αποτελεί φορέα επικίνδυνων ιώσεων εσπεριδοειδών δέντρων, καθώς επίσης ιώσεις κηπευτικών και καλλωπιστικών φυτών.

 


Πώς αντιμετωπίζεται η μελίγκρα με φυσικό οικολογικό τρόπο;

 

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης οικολογικής και βιολογικής αντιμετώπισης της μελίγκρας στον κήπο μας, μπορούμε να πάρουμε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω μέτρα:

 

– Καταβρέχουμε με νερό υπό πίεση τα φυτά, το βραδάκι, για να απομακρυνθούν οι μελίγκρες από την επιφάνεια των φύλλων και από τους προσβεβλημένους βλαστούς. Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φυτά μας μεσημεριανές ώρες ή σε ώρες ηλιοφάνειας καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών ή πρόκλησης εγκαυμάτων στο φύλλωμα των φυτών.

 

– Φτιάχνουμε μια αυτοσχέδια οικολογική συνταγή με φυσικά σπιτικά υλικά διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε 1-2 βδομάδες, από την άνοιξη ως το φθινποπωρο για την προληπτική αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση της μελίγκρας.

 

– Αξιοποιούμε τα βότανα του κήπου μας και φτιάχνουμε μια αρωματική αυτοσχέδια συνταγή προστασίας των φυτών από τη μελίγκρα. Συγκεκριμένα, τοποθετούμε 20 γραμμάρια ανθεών λεβάντας σε ένα λιτρο απεσταγμένο ή βρόχινο νερό, και το αφήνουμε για μια βδομάδα σε σκιερό μέρος. Σουρώνουμε το διάλυμα που έχει δημιουργηθεί και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών μας κάθε βδομάδα για την προληπτική αντιμετώπιση της μελίγκρας.

 

– Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών, 1-2 φορές το μήνα, με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή με σάπωνες αλάτων καλίου, που είναι εγκεκριμένα στην βιολογική γεωργία. Προμηθευόμαστε τον θερινό πολτό και τους σάπωνες αλάτων καλίου από γεωπονικά καταστήματα και τα εφαρμόζουμε όταν η θερμοκρασία είναι κάτω 28°C καθώς σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών.
 
Να σημειώσουμε πως το θειάφι δεν μπορεί να μας βοηθήσει στην καταπολέμηση της μελίγκρας.

 

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

 

Οι κόκκινες πασχαλίτσες θεωρούνται από τα πλέον ωφέλιμα έντομα στον κήπο μας, καθώς αποτελούν τον πιο σημαντικό φυσικό εχθρό της μελίγκρας και μπορούν να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της. Αν δούμε λοιπόν κάποια μελίγκρα στον κήπο μας, μπορούμε να πάρουμε την πασχαλίτσα και να την αφήσουμε στα φύλλα της τριανταφυλλιάς ή της λεμονιάς για να αποτελέσει τον άγρυπνο φρουρό εναντίον της μελίγκρας. Είναι εξαιρετικά όμως ενδιαφέρον ότι τα μυρμήγκια που λατρεύουν τα μελιτώματα της μελίγκρας, εμποδίζουν τις πασχαλίτσες όταν προσπαθούν να επιτεθούν στην μελίγκρα για να μην χάσουν το φαγητό τους. Ένας πόλεμος της φύσης ανάμεσα στα φυτά του κήπου μας!

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για την προστασία των φυτών

 

Δες συμβουλές για την καταπολέμηση περισσότερων εντόμων και ακάρεων που προσβάλλουν τα φυτά και τις καλλιέργειες στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
5 μυστικά για αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στον λαχανόκηπο
3 οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο
4 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο
5 μυστικά για το θειάφι
Aντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Αντιμετώπιση της βρωμούσας στον κήπο
Αντιμετώπιση της λιριόμυζας στον κήπο
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (12)

σχολιαστής
BeeBe 19 Φεβρουαρίου 2020

Αγαπητέ κύριε Λιονουδάκη τι είναι καλύτερο για ψεκασμό σε αυγά κολεόπτερων, ψείρες και μελίγκρες; Προς μεγάλη μου έκπληξη, και λογικό αφού δεν καταλάβαμε καθόλου χειμώνα φέτος, είχα θέμα με αυγά κολεόπτερων κάτω από τα φύλλα των τριανταφυλλιών και των γερμανικών μου. Σήμερα προς μεγάλη μου έκπληξη για τέτοια εποχή, οι τριανταφυλλιές μου γέμισαν ψείρες και μελίγκρες, και μικρά μαύρα αυγά κάτω από τα φύλλα. Δυστυχώς τα οικολογικά μέτρα δεν έκαναν σχεδόν τίποτα γιατί τα ευνοεί τρομερά το κλίμα μας, οπότε πρέπει να προχωρήσω σε άλλες λύσεις. Είναι καλύτερα θερινός πολτός ή σάπωνες αλάτων καλίου; Ξέρω πως δεν συνδιάζονται. Θα ήθελα αυτό που έχει πιο ευρύ φάσμα σε διάφορες απειλές για να μην χρησιμοποιώ πολλά. Καλύτερα μετά το κλάδεμα ή πριν; Θα πειράξει που θα κάνω πρώτα ψεκασμό με βρεξιμο θειάφι και χαλκό; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Λεβεντιά 9 Φεβρουαρίου 2020

Καλημερα. Θα ηθελα να σας ρωτησω για μια κερασια που εχω και καθε χρονο ανθιζει γεμιζει κερασια και μετα αρχιζει απ τις κορυφες των κλαδιων να γεμιζει ψειρες. Τι πρεπει να κανω; Να ψεκασω με κατι και τι; Δεν θελω φαρμακα κτλ. Ποτε πρεπει να κλαδεψω και πως. Αν θελετε μου απαντατε. Σας ευχαριστω πολυ

Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΙΛΙΚΗ 9 Ιουλίου 2019

Καλησπέρα σας,πριν 2 εβδομάδες είχα πάρει μια σερφίνια μέσα σε μια εβδομάδα μαράθηκε όταν τη πήρα κολλούσαν τα φύλα της μετά έμαθα ότι ήταν μελίγκρα , τη Κυριακή που μας πέρασε πήρα άλλη μία ,σήμερα που βγήκα στο μπαλκόνι παρατήρησα μυρμήγκια στο πλακάκι,δεν είχα καθόλου μυρμήγκια στο μπαλκόνι,διάβασα το παραπάνω άρθρο , μπορεί να κόλλησε πάλι τόσο γρήγορα μελίγκρα?θα δοκιμάσω και το πράσινο σαπούνι απο σήμερα,αυτό μπορώ να το χρησιμοποιώ σε όλα μου τα λουλούδια?

Απάντηση
σχολιαστής
Νικητας Παπαιωαννου 10 Μαΐου 2019

Εχω τρεις ροδιες στον κηπο λαι υα τρια τελευταια χρονια
μου σκανε τα ροδια, αρχιζοντας την περιοδο που ειναι ακομα πρασινα,,, Τι θα πρεπει να κανω ?

Απάντηση
σχολιαστής
Ειρήνη ψυχογυιου 18 Μαρτίου 2019

Καλημέρα έχω μια βερυκοκια και μια κορομηλιά και πέρυσι ξεράθηκαν ,τα δέντρα ήταν περίπου 10 χρόνων θα ήθελα να μάθω γιατί ξεράθηκαν (οι κορμοί των δέντρων υπάρχουν ακόμη). ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Ειρήνη. Πολλές είναι οι αιτίες που μπορεί να ξεραθει μια βερικοκιά και μια κορομηλιά. Πάντως, αν έβγαλαν κόλλα στον κορμό είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις ρίζες των φυτών συνήθως λόγω περβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λιοκαλου Ανδρεας 29 Ιουνίου 2018

Έχω επιχείρηση ροδιάς και ξυνοδενδρων και μου έχουν ξεραθεί αρκετά δένδρα. Γιατι; Σας ευχαριστω προκαταβολικά για την απάντηση σας

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Ανδρέα. Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια της ροδιάς και των ξινόδεντρων (εσπεριδοειδών) σου. Πότε έχουν φυτευτεί, τι ηλικία έχουν και ποια είναι τα σταδιακά συμπτώματα που παρουσιάζουν μέχρι την ξήρανση;

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.