εικόνα

5 τρόποι καταπολέμησης της μελίγκρας

5 μυστικά για αντιμετώπιση της μελίγκρας

5 τρόποι καταπολέμησης της μελίγκρας

Οι μελίγκρες, ή αφίδες όπως είναι η ονομασία τους, είναι μικροσκοπικά έντομα που προσβάλουν τα λαχανικά, τα καλλωπιστικά φυτά, καθώς και τα καρποφόρα δέντρα. Η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία μπορεί τα φυτά προσβάλλονται από την μελίγκρα, είναι από τον Μάρτιο εώς και τον Οκτώβριο. Επειδή οι αφίδες είναι ευαίσθητες στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε περιόδους καύσωνα παρουσιάζουν μειωμένους πληθυσμούς.

 

Τι ζημιά κάνουν οι μελίγκρες στα φυτά;

 

Οι μελίγκρες εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς λαχανικών (αγγούρι, κολοκύθι, πεπόνι, καρπούζι, ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα), καλλωπιστικών φυτών (τριανταφυλλιές, πετούνιες), καθώς και καρποφόρα δέντρα (πορτοκαλιά, μανταρινιά, λεμονιά, ροδιά, βερικοκιά) και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Πολύ συχνά,, οι μελίγκρες δημιουργούν παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και φύλλων με τη μορφή καρουλιάσματος. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στο φυτό, οι μελίγκρες βοηθούν στην ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς πάνω στα μελιτώδη εκκρίματά τους. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μελίγκρα αποτελεί φορεέα επικίνδυνων ιώσεων των φυτών όπως της τριστέτσας στα εσπεριδοειδή.

 

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη μελίγκρα με φυσικό τρόπο;

 

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης οικολογικής αντιμετώπισης της μελίγκρας στον κήπο, λαμβάνουμε το παρακάτω μέτρα:

 

– Καταβρέχουμε με νερό υπό πίεση τα φυτά, το βραδάκι, για να απομακρυνθούν οι μελίγκρες από την επιφάνεια των φύλλων και τους προσβεβλημένους βλαστούς.

 

– Διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε βδομάδα.

 

– Τοποθετούμε 20 γραμμάρια ανθεών λεβάντας σε ένα λιτρο απεσταγμένο νερό, και το αφήνουμε για μια βδομάδα σε σκιερό μέρος. Στη συνέχεια, ψεκάζουμε τα φυτά μας για την προληπτική αντιμετώπιση της μελίγκρας.

 

– Ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή με σάπωνες αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την αντιμετώπιση της μελίγκρας στον κήπο

 

Οι πασχαλίτσες στον κήπο μας, από τα πλέον ωφέλιμα έντομα, αποτελούν το πιο σημαντικό φυσικό εχθρό των αφίδων και μπορούν να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μελίγκρας.

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση περισσότερων εντόμων και ακάρεων που προσβάλλουν τα φυτά και τα δέντρα στον κήπο όπως οι βρωμούσες, η τούτα, ο φυλλοκνίστης, ο δάκος, η βαμβακάδα, η καρπόκαψα, η ευδεμίδα και ο τετράνυχος.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Λιοκαλου Ανδρεας Ιούνιος 29, 2018

Έχω επιχείρηση ροδιάς και ξυνοδενδρων και μου έχουν ξεραθεί αρκετά δένδρα. Γιατι; Σας ευχαριστω προκαταβολικά για την απάντηση σας

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 2, 2018

    Καλημέρα Ανδρέα. Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια της ροδιάς και των ξινόδεντρων (εσπεριδοειδών) σου. Πότε έχουν φυτευτεί, τι ηλικία έχουν και ποια είναι τα σταδιακά συμπτώματα που παρουσιάζουν μέχρι την ξήρανση;

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.