εικόνα

5 τρόποι καταπολέμησης της μελίγκρας

5 μυστικά για αντιμετώπιση της μελίγκρας

5 τρόποι καταπολέμησης της μελίγκρας

Οι μελίγκρες ή αλλιώς αφίδες είναι μικροσκοπικά έντομα που προσβάλουν τα καλλωπιστικά φυτά όπως τις τριανταφυλλιές, τα λαχανικά καθώς και τα καρποφόρα δέντρα. Η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία μπορεί το φυτό σας να προσβληθεί από την μελίγκρα, είναι από τον Μάρτιο εώς και τον Οκτώβριο. Πάντως, επειδή οι αφίδες είναι ευαίσθητες στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε περιόδους καύσωνα έχουμε μειωμένους πληθυσμούς.
 
Τι ζημιά κάνουν οι μελίγκρες στα φυτά;
 
Οι μελίγκρες εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Πολύ συχνά δημιουργούν παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και φύλλων με τη μορφή καρουλιάσματος. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στο φυτό, βοηθούν στην ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς πάνω στα μελιτώδη εκκρίματά τους. Επίσης, αποτελούν φορείς επικίνδυνων ιώσεων των φυτών όπως της τριστέτσας στα εσπεριδοειδή.

 

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τη μελίγκρα οικολογικά;

 

* Φέρτε πασχαλίτσες στον κήπο σας, τα ωφέλιμα αυτά έντομα, καθώς αποτελούν το πιο σημαντικό φυσικό εχθρό των αφίδων.
* Καταβρέξτε με νερό υπό πίεση τα φυτά, το βραδάκι, για να απομακρυνθούν οι μελίγκρες από την επιφάνεια των φύλλων και τους προσβεβλημένους βλαστούς.
* Διαλύστε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάστε τα φυτά σας. Πραγματοποιείστε τρεις συνολικά ψεκασμούς ανά μια βδομάδα.
* Ψεκάστε με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή με σάπωνες αλάτων καλίου που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.
* Τοποθετείστε 20 γραμμάρια ανθεών λεβάντας σε ένα λιτρο απεσταγμένο νερό, και αφήστε τα για μια βδομάδα. Στη συνέχεια, ψεκάστε προληπτικά τα φυτά σας για την μελίγκρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.