Πολλαπλασιασμός γαρυφαλλιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Πολλαπλασιασμός γαρυφαλλιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Oι αρωματικές γαρυφαλλιές είναι από τα αγαπημένα φυτά που θυμόμαστε από τις αυλές των γιαγιάδων μας. Πολύ συχνά, οι παραδοσιακές ποικιλίες γαρυφαλλιάς διαδίδονται χέρι με χέρι, κόβοντας “κλώναρια” που μεταφυτεύονται σε καινούργιες γλάστρες στολίζοντας την αυλή και τον κήπο. Υπάρχουν πολλές όμορφες και εντυπωσιακές ποικιλίες γαρυφαλλιάς που βρίσκουμε σε φυτώρια, από το κοινό γαρύφαλλο μέχρι το γαρύφαλλο των ποιητών και το κινέζικο γαρύφαλλο. Κι αν έχουμε ήδη ένα ωραίο φυτό γαρυφαλλιάς, υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να το πολλαπλασιάσουμε και να δημιουργήσουμε περισσότερα.

Ο πολλαπλασιασμός της γαρυφαλλιάς γίνεται με τρεις τρόπους: α) με σπόρο, β) με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα και γ) με τη μέθοδο των παραφυάδων. Ας δούμε αναλύτικά ποια πλεονεκτήματα παρουσιάζει κάθε τρόπος πολλαπλασιασμού, ποια εποχή γίνεται και ποια βήματα ακολουθούμε για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά γαρυφαλλιάς για να τα απολαύσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας και να τα μοιραστούμε με φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα.

Διαφήμιση

Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά γαρυφαλλιάς;

α) Πολλαπλασιασμός γαρυφαλλιάς με σπόρους

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γαρυφαλλιάς με σπόρο, θα χρειαστεί να μαζέψουμε σπόρους από τις γαρυφαλλιές μας ή να προμηθευτούμε φακελάκια σπόρων γαρυφαλλιάς από γεωπονικά καταστήματα. Αν θελουμε να συλλέξουμε τους δικούς μας σπόρους, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: Κόβουμε ώριμα άνθη γαρυφαλλιάς και στη συνέχεια τα αποξηραίνουμε σε εσωτερικό χώρο μέσα σε μία χαρτοσακούλα. Αφού έχει αποξηρανθεί το άνθος, μετά από λίγες μέρες, παίρνουμε τα μικροσκοπικά σποράκια του γαρύφαλλου, τα οποία διαχωρίσουμε από τα πέταλα του άνθους.

Μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους της γαρυφαλλιάς στα τέλη του χειμώνα μέσα στο σπίτι μας ή σε ένα θερμαινόμενο σπορείο με θερμοκρασία περίπου 20°C. Συνήθως, οι σπόροι της γαρυφαλλιάς φυτρώνουν μέσα σε 2-3 εβδομάδες μετά την φύτευση. Αν φυτέψουμε τους σπόρους σε γλάστράκια φυτωρίου σε εξωτερικό περιβάλλον στα μέσα της άνοιξης, τα φυτά που θα προκύψουν πιθανότατα θα ανθίσουν την επόμενη χρονιά. Για τη φύτευση των σπόρων, χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για σπορείο από γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας μίγμα, ανακατεύοντας 70% μίγμα ξανθιάς και μαύρης τύρφης, 20% κομπόστ ή σβησμένη κοπριά και 10% περλίτη.

β) Πολλαπλασιασμός γαρυφαλλιάς με μοσχεύματα

Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά γαρυφαλλιάς είναι χρησιμοποιώντας μοσχεύματα, τα γνωστά “κλωνάρια” ή “κλαδάκια”. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, κόβουμε τμήματα μήκους 10 εκατοστών από την κορυφή υγιών βλαστών που δεν έχουν ανθίσει. Αφαιρούμε τα φύλλα απο το μισό κάτω μέρος του βλαστού και φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε μικρές πλαστικές γλάστρες φυτωρίου. Για τη φύτευση, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα εξωτερικού χώρου ή αυτοσχέδιο μίγμα που φτιάχνουμε με τύρφη, άμμο και περλίτη σε αναλογία 3:1:1.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τις γλάστρες σε δροσερό περιβάλλον που δεν χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου και ποτίζουμε συχνά. Σε διάστημα 5-6 εβδομάδων, τα καινούρια φυτά γαρυφαλλιάς θα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στον κήπο. Αν και δεν είναι απαραίτητη, η χρήση ορμόνης ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος βοηθά να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

γ) Πολλαπλασιασμός γαρυφαλλιάς με παραφυάδες

Ο πολλαπλασιασμός της γαρυφαλλιάς μπορεί να γίνει με παραφυάδες, τα μικρά νέα φυτά που φυτρώνουν δίπλα από την βάση του βλαστού. Στις αρχές της άνοιξης, αφού κλαδέψουμε τις γαρυφαλλιές, αποκόπτουμε τις παραφυάδες που υπάρχουν γύρω από το μητρικό φυτό μαζί με κομμάτια ρίζας και τα φυτεύουμε σε γλάστρα φυτωρίου, χρησιμοποιώντας φυτόχωμα για φυτά εξωτερικού χώρου. Στη συνέχεια, διατηρούμε τη γλάστρα σε δροσερό μέρος για 3-4 εβδομάδες μέχρι να ριζώσει καλά το φυτό και είμαστε έτοιμοι να το μεταφυτεύουμε στην οριστική του θέση.

10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της γαρυφαλλιάς

Για να πάρουμε καινούρια φυτά γαρυφαλλιάς από δίχρωμες ποικιλίες που είναι συνήθως υβρίδια ακολουθούμε την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα ή με παραφυάδες. Αποφεύγουμε να κρατήσουμε σπόρο από αυτά τα λουλούδια, καθώς τα καινούρια φυτά γαρυφαλλιάς δε θα μας δώσουν άνθη με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (7)

 1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
  19/11/2023

  μηπως ξερετε η να εχετε εσεις ενα βιβλιοι που να γρα φει πως φυτευουμε φυτα δηλ.τριανταφυλλα γαρυφαλα πετουνιες τουλιπες βασιλικο αγιοριτικο και αλλα καθως και ντοματες αγγουρια πιπεριες μελιτσανες πιπεριες φλωρινης σκοδρα φεσκα κρεμμιδια φασολακια φασολια γιγαντες και αλλα αν υπαρχει βιβλιο και το εχετε ποσο κανει νατο αγορασω

  • Ετοιμάζουμε ένα σχετικό βιβλία με αυτά που αναφέρεις από τα Μυστικά του Κήπου.

   • giorgos evaggelou
    06/12/2023

    μολις το ετ0ιμαστε στειλτε μηνυμα το αγοπασω ευχαριστω πολυ καλα χριστουγεννα με αγαπη γιωργος

 2. Στελιος Εμμανουηλιδης
  09/01/2023

  Καλησπερα, εχω παραγγειλει σπορους γαρυφαλλιας, αν θελω να ανθισουν το καλοκαιρι, θα πρεπει αναγκαστικα να τους φυτεψω τωρα τον χειμωνα; Και αν δεν εχω θερμενωμενο σπορειο θα πετυχουν σε εσωτερικο χωρο; Μηπως θα ηταν καλυτερνα να φυτεψω τους σπορους σε γλαστρες που καλυβονται απο την βροχη εξω η ειναι κακια ιδεα;

  • Καλησπέρα Στέλιο. Μπορείς να φυτέψεις τους σπόρους της γαρυφαλλιάς στις αρχές Μαρτίου σε γλάστρα σε εξωτερικό χώρο.

   • Στελιος Εμμανουηλιδης
    10/01/2023

    Με αυτον τον τροπο θα προλαβουν να ανθισουν το καλοκαιρι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *