εικόνα

Θειάφι και θειοχαλκίνη στα κηπευτικά (+video)

Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά

Θειάφι και θειοχαλκίνη στα κηπευτικά (+video)

Το θειάφι και η θειοχαλκίνη αποτελούν τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από τους καλλιεργητές για την προστασία των κηπευτικών, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες όπως το αμπέλι. Το θειάφι και η θειοχαλκίνη εφαρμόζονται στα λαχανικά του κήπου μας σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών, και επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της ασθένειας. Τοσο θειάφι, όσο και η θειοχαλκίνη είναι οικολογικά προϊόντα φυτοπροστασίας, εγκεκριμένα στις βιολογικές καλλιέργειες και μπορούμε να τα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα σε μικρές και μεγαλύτερες συσκευασίες.

 


 

Γιατί χρησιμοποιούμε το θειάφι στα κηπευτικά;

 

Το θειάφι είναι μυκητοκτόνο επαφής που προστατεύει τα φυτά από το μύκητα του ωιδίου, ενώ έχει και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες των κηπευτικών την περίοδο του καλοκαιριού όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Το θειάφι μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα πάνω στα φύλλα, καθώς και γύρω από τη ρίζα του φυτού, καθώς λόγω θερμότητας εκλύει ατμούς που «τυλίγουν» το φυτό και το προστατεύουν χωρίς να είναι απαραίτητο να έρθει σε άμεση επαφή με το φύλλωμα του φυτού. Βέβαια, υπάρχει και το βρέξιμο θειάφι, που είναι το θειάφι που διαλύεται στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψεκασμό στο φύλλωμα των φυτών. Τελευταία επέμβαση για το σκόνισμα με θειάφι για όλες τις κηπευτικές καλλιέργειες είναι οι 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή.

 


Γιατί χρησιμοποιούμε τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά;

 

Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού και μεταλλικού χαλκού σε συγκεκριμένη αναλογία. Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε το φύλλωμα όλων των φυτών του λαχανόκηπου μας για την αντιμετώπιση του περονόσπορου και του ωίδιου, τις δύο σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες των κηπευτικών. Κάνουμε εφαρμογή της θεοχαλκίνης ανά δεκαπέντε ημέρες στον κήπο μας, προσέχοντας να κάνουμε δύο εφαρμογές ως μέγιστο ανά καλλιεργητική περίοδο. Η γενική δοσολογία εφαρμογής για τη θειοχαλκίνη είναι δύο με τρία κιλά το στρέμμα, αν και το εύρος της δόσης είναι ανάλογο με την ένταση της προσβολής της ασθένειας. Τελευταία επέμβαση είναι οι 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή για ντομάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι και αγγούρι και οι 21 μέρες πριν τη συγκομιδή για πεπόνι, καρπούζι και πατάτα.

 

Κι ένα μυστικό για το θειάφι και τη θειοχαλκίνη

 

Το θειάφι και η θειοχαλκίνη δεν συνδιάζονται με άλλα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε για την προστασία των λαχανικών του κήπου μας και τα εφαρμόζουμε μόνα τους. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το θειάφι και η θειοχαλκίνη είναι φυτοτοξικά σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω στα φύλλα όταν έχει καύσωνα γιατί ίσως προκαλέσουν εγκαύματα. Το θειάφι και η θειοχαλκίνη δεν λειτουργούν αποτελεσματικά σε θερμοκρασίες κάτω από 18°C, ενώ έχουν καλύτερη δράση σε θερμοκρασίες 20°C-26°C.

 


Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών
Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών


 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για την προστασία των φυτών

 

Δες συμβουλές για την καταπολέμηση περισσότερων ασθενειών και εντόμων που προσβάλλουν τα κηπευτικά στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στον λαχανόκηπο
Οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο
Στάχτη, χρήσεις στον κήπο
Τι είναι ο βάκιλλος Θουριγγίας και πώς χρησιμοποιείται
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο
Ζεόλιθος, χρήσεις στον κήπο
Aντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Αντιμετώπιση της βρωμούσας στον κήπο
Αντιμετώπιση του περονόσπορου της πατάτας
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (16)

σχολιαστής
ιλκερ 24 Ιανουαρίου 2020

Τα Μυστικά του Κήπου ….kalispera eifela na kano mia erotisi gia oporofora dendra,epeidis oi pikilies pou exo karidia chandler vgazoune noreis ta anfitous,kai tin aniksi epeireazonde apo paxnei kai pagonies ,eno exo sto eidio xorafi karidia ronde kai fernor den epeireazounde kafolou ala aftes i pikilies den einai paragogikes se skesi me ta chandler,kai leo eama paro sporo ronde i fernor na to spiro sto xorafi kai eistera na to emvoliaso me paragogiki pikilia opos to chandler,diladi ta anevasi arga ta nera ala otan anevasi ta einai paragogika,kai ifela tin gnomisas ean ta petixei i patenda afti i oxi….efxaristo

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Ιανουαρίου 2020

  Καλησπέρα. Οι καρυδιές οποιαδήποτε ποικιλίας συνήθως εμβολιάζονται σε ανθεκτικά υποκείμενα καρυδιάς. Δεν είναι κατάλληλος τρόπος για να αποκτήσουν ανθεκτικότητα παραγωγικές ποικιλίες στην παγωνιά να χρησιμοποιήσεις από σπόρο ως υποκείμενα τις συγκεκριμένες ποικιλίες Ronde και Fernor που αναφέρεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αντωνης 4 Απριλίου 2019

Γεια σας, αν κανω εφαρμογη 2 φορες με θειοχαλκινη και 4 με θειαφι μπορω ενδιαμεσα να εφαρμοζω τα σκευασματα με σοδα-σαπουνι-λαδι και σκορδο-κρεμμυδι-πιπερια που προτεινετε καθε βδομαδα ή δεν χρειαζεται?
Επισης μπορω να ριξω και το θειαφι και την θειοχαλκινη την ιδια μερα? ή να τα ριξω με διαφορα ημερων?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Αντώνη.
  Βεβαίως και μπορείς να ρίχνεις θειάφι και θειοχαλκίνη και στο ενδιάμεσο να ψεκάζεις με τα αυτοσχέδια σπιτικά σκευάσματα. Σχετικά με το θειάφι και τη θειοχαλκίνη, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείς ακόμα να τα αναμιγνύεις και να τα ρίχνεις στο φύλλωμα των φυτών.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ροντίκα Βασίλε 21 Μαρτίου 2019

Καλησπέρα σας !
Τα άρθρα και τα βίντεο σας με βοηθούν πάρα πολύ. Φέτος αποφάσισα να βάλω μερικές ντομάτες και φράουλες στο μπαλκόνι μου. Οι φράουλες έχουν ήδη καρπό και λουλουδάκια και εγώ είμαι στην τρελή χαρά. Επειδή είμαι εντελώς καινούργια αλλά θέλω πάρα πολύ να πετύχω θέλω να σας κάνω μια ερώτηση. Έχω ακούσει πως η χρήση της γαλαζόπετρας στην ντομάτα βοηθάει πάρα πολύ στην προστασία του φυτού. Θα ήθελα τη γνώμη σας και πως γίνεται η εφαρμογή της.
Υ.Γ. Μένω στο Ηράκλειο Κρήτης
Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα. Η χρήση της θειοχαλκίνης για σκόνισμα τις ντομάτες ή ο ψεκασμός με γαλαζόπτερα (θειικός χαλκός) μπορεί να ξεκινήσει 20 μέρες μετά τη φύτευση της ντομάτας και βοηθά στην αμτιμετάπιση του περονόσπορου και του ωίδιου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χρίστος 16 Μαΐου 2018

Γεια σας από την Κύπρο! Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές που δίνετε, συνεχίστε την καλή δουλειά! Θα μπορούσατε μήπως να μου πείτε τι πρέπει να κάνω τώρα που έχω βάλει πριν δυο μέρες θειάφι στα λαχανικά μου (ντομάτα, αγγουριες κ.α.) και έχω παρατηρήσει εγκαύματα στις αγγουριες. Τι θα πρέπει να κάνω; Η θερμοκρασία εδώ είναι 29-30 c. Επίσης έχω ορισμένα αγγουράκια που πρέπει να συγκομιστουν άμεσα ενώ μόλις πριν δυο μέρες έχω βάλει το θειάφι. Αν τα πλύνω καλά μπορώ να τα καταναλωσω; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Πότισε τις αγγουριές άμεσα για να αντιμετωπίσουν το στρες λόγω του εγκαύματος. Σχετικά με τη συγκομιδή, θα πρέπει να τηρούμε τις προδιαγραφές.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντινος 13 Μαΐου 2018

Καλησπερα!!! Ευχαριστουμε τις συμβουλες!! Εχω μπερδευτει και εγω οπως μια φιλη ανωτερω σχετικα με τη θειοχαλκινη. Λετε πως μεγιστη χορηγηση ειναι 2 φορες μεσα σε μια περιοδο καλλιεργειας,και πιο κατω λετε σε καποιο φιλο να τη χρησιμοποιει και να βαζει καθε 15 μερες.τι ισχυει απ τα δυο? Για ντοκατες ειναι αρκετο αυτο ,η χρειαζονται καποιο αλλο φαρμακο? Ευχαριστω πολυ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Καλησπέρα Κωσταντίνε. Έχεις δίκιο, έγινε παρανόηση. Χορηγούμε θειοχαλκίνη 2 φορές μες στην περίοδο καλλιέργειας γιατί μετά υπάρχει κίνδυνος ανθεκτικότητας των μυκήτων οπότε να μην έχει μεγάλη δραστικότητα. Μεταξύ των 2 εφαρμογών καλό είναι να υπάρχει διάστημα 15 ημερών.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΙΧΑΛΗΣ 6 Μαΐου 2018

Καλησπέρα,ψεκασα θειοχαλκινη πριν 5 μέρες άμα βρέξει πρέπει να ξαναβάλω; Πρεπει να υπάρχει συνέχεια στα φύλλα θειοχαλκινη;Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Μαΐου 2018

  Γεια σου Μιχάλη! Με τη θειοχαλκίνη σκονίζουμε όλα τα φυτά του λαχανόκηπου μας κάθε δεκαπέντε μέρες, ενώ σε περίπτωση που βρέξει πρέπει να επαναλάβουμε νωρίτερα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΤΩΝΗΣ 19 Απριλίου 2018

Καλημέρα.
Χρειάζεται η εφαρμογή και των δύο (θειαφι-θειοχαλκίνη) ή η θειοχαλκίνη καλυπτει και την εφαρμογή του χαλκού;
Ευχαριστώ για όλη την ενημέρωση.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 22 Απριλίου 2018

  Καλησπέρα Αντώνη. Το θειάφι είναι μυκητοκτόνο επαφής που προστατεύει τα φυτά από το μύκητα του ωιδίου, ενώ έχει και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες των κηπευτικών. Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού και μεταλλικού χαλκού. Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε το φύλλωμα όλων των φυτών του λαχανόκηπου μας για την αντιμετώπιση του περονόσπορου και του ωίδιου. Η παράλληλη χρήση θειαφιού και θειοχαλκίνης βοηθά στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του μύκητα του ωιδίου αλλά και του τετράνυχου σε σχέση αν χρησιμοποιούσαμε σκέτο θειάφι.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελισάβετ Μιχαήλ 16 Μαΐου 2017

Λέτε «επίπαση κάθε 15 ημέρες» και μετά λέτε «με 2 εφαρμογές ανά καλλιεργητική περίοδο». Μπερδεύτηκα τι από τα δύο. Δηλ. όλο το καλοκαίρι στις ντοματιές μόνο δύο φορές ή κάθε 15 ημέρες?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 16 Μαΐου 2017

  Μέγιστος αριθμός επεμβάσεων με σκόνισμα στο φύλλωμα για τη θειοχαλκίνη είναι 2 φορές μέσα στην καλλιεργητική περίοδο, ενώ για το θειάφι ως σκόνη επίπασης είναι 4 φορές. Το μεσοδιάστημα μεταξύ δυο εφαρμογών είτε με θειάφι είτε με θειοχαλκίνη πρέπει να είναι δυο βδομάδες.
  Για την εφαρμογή με θειάφι γύρω από τη ρίζα με σκόνη δεν υπάρχει περιορισμός.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.