εικόνα

Θειάφι και θειοχαλκίνη στα κηπευτικά (+video)

Θειάφι και θειοχαλκίνη στα κηπευτικά

Θειάφι και θειοχαλκίνη στα κηπευτικά (+video)

Το θειάφι και η θειοχαλκίνη αποτελούν τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από τους καλλιεργητές για την οικολογική φυτοπροστασία των κηπευτικών. Το θειάφι και η θειοχαλκίνη εφαρμόζονται σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών και επαναλαμβάνονται ανάλογα με την ένταση της ασθένειας. Το θειάφι και η θειοχαλκίνη ως προϊόντα φυτοπροστασίας πωλούνται σε γεωπονικά καταστήματα σε μικρές και μεγάλες συσκευασίες.

 

 

Γιατί χρησιμοποιούμε το θειάφι στα κηπευτικά;

 

Το θειάφι είναι μυκητοκτόνο επαφής που προστατεύει τα φυτά από το μύκητα του ωιδίου, ενώ έχει και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες των κηπευτικών. Το θειάφι, ως σκόνη επίπασης, μπορεί να εφαρμοστεί πάνω στα φύλλα, αλλά και γύρω από τη ρίζα του φυτού, καθώς εκλύει λόγω θερμότητας ατμούς που τυλίγουν το φυτό και το προστατεύουν χωρίς να είναι απαραίτητο να έρθει σε άμεση επαφή με το φύλλωμα του φυτού. Βέβαια, υπάρχει και το βρέξιμο θειάφι, που είναι το θειάφι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψεκασμό στο φύλλωμα των φυτών. Τελευταία επέμβαση για το θειάφι για όλες τις κηπευτικές καλλιέργειες είναι οι 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή.

 

Γιατί χρησιμοποιούμε τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά;

 

Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού και μεταλλικού χαλκού. Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε το φύλλωμα όλων των φυτών του λαχανόκηπου μας για την αντιμετώπιση του περονόσπορου και του ωίδιου, ανά δεκαπέντε ημέρες, με δύο εφαρμογές ως μέγιστο ανά καλλιεργητική περίοδο. Η γενική δοσολογία για τη θειοχαλκίνη είναι δύο με τρία κιλά το στρέμμα, αν και το εύρος της δόσης είναι ανάλογο με την ένταση της προσβολής. Τελευταία επέμβαση είναι οι 7 ημέρες πριν τη συγκομιδή για τομάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι και αγγούρι και οι 21 μέρες πριν τη συγκομιδή για πεπόνι, καρπούζι και πατάτα.

 

Κι ένα μυστικό για το θειάφι και τη θειοχαλκίνη

 

Το θειάφι και η θειοχαλκίνη δεν συνδιάζονται με άλλα σκευάσματα και χρησιμοποιούνται μόνα τους, καθώς επίσης είναι φυτοτοξικά σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω στα φύλλα γιατί ίσως προκαλέσουν εγκαύματα. Το θειάφι και η θειοχαλκίνη δεν λειτουργούν αποτελεσματικά σε θερμοκρασίες κάτω από 18°C, ενώ δρουν καλύτερα σε θερμοκρασίες άνω των 20°C.

 

Μάθε περισσότερα για το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει, καθώς και για άλλα προιόντα προστασίας των φυτών όπως ο βάκιλλος Θουριγγίας και ο ζεόλιθος.

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (10)

σχολιαστής
Χρίστος Μάιος 16, 2018

Γεια σας από την Κύπρο! Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές που δίνετε, συνεχίστε την καλή δουλειά! Θα μπορούσατε μήπως να μου πείτε τι πρέπει να κάνω τώρα που έχω βάλει πριν δυο μέρες θειάφι στα λαχανικά μου (ντομάτα, αγγουριες κ.α.) και έχω παρατηρήσει εγκαύματα στις αγγουριες. Τι θα πρέπει να κάνω; Η θερμοκρασία εδώ είναι 29-30 c. Επίσης έχω ορισμένα αγγουράκια που πρέπει να συγκομιστουν άμεσα ενώ μόλις πριν δυο μέρες έχω βάλει το θειάφι. Αν τα πλύνω καλά μπορώ να τα καταναλωσω; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018

  Πότισε τις αγγουριές άμεσα για να αντιμετωπίσουν το στρες λόγω του εγκαύματος. Σχετικά με τη συγκομιδή, θα πρέπει να τηρούμε τις προδιαγραφές.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντινος Μάιος 13, 2018

Καλησπερα!!! Ευχαριστουμε τις συμβουλες!! Εχω μπερδευτει και εγω οπως μια φιλη ανωτερω σχετικα με τη θειοχαλκινη. Λετε πως μεγιστη χορηγηση ειναι 2 φορες μεσα σε μια περιοδο καλλιεργειας,και πιο κατω λετε σε καποιο φιλο να τη χρησιμοποιει και να βαζει καθε 15 μερες.τι ισχυει απ τα δυο? Για ντοκατες ειναι αρκετο αυτο ,η χρειαζονται καποιο αλλο φαρμακο? Ευχαριστω πολυ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018

  Καλησπέρα Κωσταντίνε. Έχεις δίκιο, έγινε παρανόηση. Χορηγούμε θειοχαλκίνη 2 φορές μες στην περίοδο καλλιέργειας γιατί μετά υπάρχει κίνδυνος ανθεκτικότητας των μυκήτων οπότε να μην έχει μεγάλη δραστικότητα. Μεταξύ των 2 εφαρμογών καλό είναι να υπάρχει διάστημα 15 ημερών.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΙΧΑΛΗΣ Μάιος 6, 2018

Καλησπέρα,ψεκασα θειοχαλκινη πριν 5 μέρες άμα βρέξει πρέπει να ξαναβάλω; Πρεπει να υπάρχει συνέχεια στα φύλλα θειοχαλκινη;Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 12, 2018

  Γεια σου Μιχάλη! Με τη θειοχαλκίνη σκονίζουμε όλα τα φυτά του λαχανόκηπου μας κάθε δεκαπέντε μέρες, ενώ σε περίπτωση που βρέξει πρέπει να επαναλάβουμε νωρίτερα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΤΩΝΗΣ Απρίλιος 19, 2018

Καλημέρα.
Χρειάζεται η εφαρμογή και των δύο (θειαφι-θειοχαλκίνη) ή η θειοχαλκίνη καλυπτει και την εφαρμογή του χαλκού;
Ευχαριστώ για όλη την ενημέρωση.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 22, 2018

  Καλησπέρα Αντώνη. Το θειάφι είναι μυκητοκτόνο επαφής που προστατεύει τα φυτά από το μύκητα του ωιδίου, ενώ έχει και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες των κηπευτικών. Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού και μεταλλικού χαλκού. Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε το φύλλωμα όλων των φυτών του λαχανόκηπου μας για την αντιμετώπιση του περονόσπορου και του ωίδιου. Η παράλληλη χρήση θειαφιού και θειοχαλκίνης βοηθά στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του μύκητα του ωιδίου αλλά και του τετράνυχου σε σχέση αν χρησιμοποιούσαμε σκέτο θειάφι.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελισάβετ Μιχαήλ Μάιος 16, 2017

Λέτε «επίπαση κάθε 15 ημέρες» και μετά λέτε «με 2 εφαρμογές ανά καλλιεργητική περίοδο». Μπερδεύτηκα τι από τα δύο. Δηλ. όλο το καλοκαίρι στις ντοματιές μόνο δύο φορές ή κάθε 15 ημέρες?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 16, 2017

  Μέγιστος αριθμός επεμβάσεων με σκόνισμα στο φύλλωμα για τη θειοχαλκίνη είναι 2 φορές μέσα στην καλλιεργητική περίοδο, ενώ για το θειάφι ως σκόνη επίπασης είναι 4 φορές. Το μεσοδιάστημα μεταξύ δυο εφαρμογών είτε με θειάφι είτε με θειοχαλκίνη πρέπει να είναι δυο βδομάδες.
  Για την εφαρμογή με θειάφι γύρω από τη ρίζα με σκόνη δεν υπάρχει περιορισμός.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.