εικόνα

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο για την θρέψη των φυτών στον κήπο μας, καθώς λειτουργεί σαν καταλύτης στον σχηματισμό της χλωροφύλλης και συντελεί στην ανάπτυξη, στην ανθοφορία και στην καρποφορία τους. Η έλλειψη σιδήρου ή τροφοπενία σιδήρου όπως λέγεται, μπορεί να παρατηρηθεί σε όλα τα φυτά, σε λαχανικά, καρποφόρα δέντρα και καλλωπιστικά φυτά. Η έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται συχνότερα στα εσπεριδοειδή δέντρα, όπως οι λεμονιές, οι πορτοκαλιές και οι μανταρινιές, καθώς και στα οξύφιλα καλλωπιστικά φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία και η αζαλέα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου στα φυτά του κήπου;

 

Aκόμη και αν βρίσκεται σίδηρος στο εδαφικό υπόστρωμα, αποτελεί δυσκίνητο στοιχείο μέσα στο φυτό. Τα συμπτώματα τροφοπενίας σιδήρου εμφανίζονται πρώτα στα νεαρά φύλλα, όπου παρατηρείται μερικό κιτρίνισμα ανάμεσα από τις νευρώσεις του φύλλου. Σε πολλές περιπτώσεις, σταδιακά κιτρινίζει ολόκληρο το φύλλο, εκτός από τα νεύρα του που παραμένουν πράσινα. Σε βαριές περιπτώσεις, ακολουθούν αποφυλλώσεις και ξηράνσεις στις άκρες των βλαστών των φυτών ή των δέντρων. Επίσης, σε συνθήκες έλλειψης σιδήρου η άνθηση στα καλλωπιστικά φυτά μειώνεται σε σημαντικό βαθμό, όπως και η παραγωγή στα εσπεριδοειδή δέντρα, ενώ οι καρποί τους παραμένουν μικροί και κιτρινισμένοι.

 

Πότε παρατηρείται έλλειψη σιδήρου στα φυτά του κήπου;

 

Η έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται σε εδάφη με αυξημένο pH, όπου παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα ασβεστίου ή όπου ο σίδηρος, ακόμη και αν υπάρχει, είναι δύσκολο να διαλυθεί και να απορροφηθεί από τα φυτά. Ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν σε φωσφορούχα εδάφη ή σε εδάφη με υψηλή συγκέντρωση ψευδαργύρου, χαλκού και μαγγανίου. Στην εμφάνιση της τροφοπενίας συντελεί και ο κακός αερισμός του εδάφους, η μικρή περιεκτικότητα υποστρώματος σε οργανική ουσία, η κακή αποστράγγιση, το υπερβολικό πότισμα, ακόμη και η ψηλή περιεκτικότητα του νερού σε άλατα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη σιδήρου;

 

Για την αντιμετώπιση της τροφοπενίας σιδήρου στα φυτά, θα πρέπει αρχικά να αντιμετωπιστούν οι αρνητικοί παράγοντες που δυσκολεύουν την απορρόφηση του σιδήρου (υψηλό ρΗ, συμπιεσμένο έδαφος, υπερβολική υγρασία, μη αερισμός). Παραδοσιακά, η προσθήκη θειικού σιδήρου (καραμπογιά) φέρνει αποτελέσματα όταν το εδαφικό περιβάλλον ή το υπόστρωμα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε σκευάσματα χηλικού σιδήρου (που είναι και υδατοδιαλυτός). Όσον αφορά τη δοσολογία, μια κοφτή κουταλιά του γλυκού, αραιωμένη σε 1-2 λίτρα νερό είναι αρκετή για να ποτίσουμε 1-2 γλάστρες γαρδένιας, ενώ για δέντρα εσπεριδοειδών στο χώμα, η ποσότητα είναι για κάθε δένδρο 100-200 γραμμάρια χηλικού σιδήρου διαλυμένα σε 10-20 λίτρα νερό.

 

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

 

Σε ελαφρές περιπτώσεις τροφοπενίας σιδήρου μπορεί να γίνεται διαφυλλικός ψεκασμός με υγρά σκευάσματα σιδήρου.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για φυτά που χρειάζονται σίδηρο στη λίπανσή τους, συμβουλές για το πώς επιλέγουμε λίπασμα, καθώς και οδηγίες για την αντιμετώπιση της έλλειψης ασβεστίου σε ντομάτες και πιπεριές.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem



Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
Χαράλαμπος παγκοζιδη 8 Ιουλίου 2018

Πιο είναι το πιο κατάλληλο για της γαρδαινιες χώμα και που μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος και αν ειπαρχουν κάποια νούμερα οπός τα λιπαζματα ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 9 Ιουλίου 2018

    Καλησπέρα Χαράλαμπε. Κατάλληλο χώμα για τις γαρδένιες, μπορείς να προμηθευτείς επιλέγοντας φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα φυτά όπως οι γαρδένιες. Σχετικά με την επιλογή του φυτοχώματος, αυτό που μπορείς να παρατηρήσεις είναι η περιεκτικότητα σε μαύρη τύρφη (αν αναγράφεται στη συσκευασία) που κάνει το φυτόχωμα πιο γόνιμο ή η περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία (αν το φυτόχωμα είναι εμπλουτισμένο). Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα της γαρδένιας, καθώς και για το πώς επιλέγουμε φυτόχωμα στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

    Απάντηση
σχολιαστής
anastasios 8 Νοεμβρίου 2017

Εχω καλειυθει πληρως με οσα διάβασα.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.