Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένα φυτό παρουσιάζει έλλειψη σιδήρου; Ο σίδηρος είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών και έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση καταπράσινου υγιούς φυλλώματος με πολλά λουλούδια και καλοσχηματισμένους καρπούς. Πιο συγκεκριμένα, ο σίδηρος λειτουργεί σαν καταλύτης στον σχηματισμό της χλωροφύλλης, της πιο σημαντικής λειτουργίας των φυτών.

Η έλλειψη σιδήρου ή τροφοπενία σιδήρου όπως λέγεται, μπορεί να παρατηρηθεί στα περισσότερα φυτά του κήπου μας και να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Για να διορθώσουμε την έλλειψη σιδήρου στα φυτά, προσθέτουμε λίπασμα σιδήρου στο έδαφος σε διάφορες μορφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο όπως ο θειικός σίδηρος, ο χηλικός σίδηρος και ο υγρός σίδηρος.

1. Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου στα φυτά του κήπου;

Είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα έλλειψης σιδήρου στα φυτά του κήπου μας. Aκόμη κι αν βρίσκεται στο έδαφος ή στο χώμα της γλάστρας που έχουμε φυτέψει, ο σίδηρος αποτελεί δυσκίνητο στοιχείο μέσα στο φυτό.

Τα συμπτώματα τροφοπενίας σιδήρου εμφανίζονται πρώτα στα νεαρά φύλλα, όπου παρατηρείται μερικό κιτρίνισμα ανάμεσα από τις νευρώσεις του φύλλου. Σε πολλές περιπτώσεις, σταδιακά κιτρινίζει ολόκληρο το φύλλο, εκτός από τα νεύρα του που παραμένουν πράσινα. Σε βαριές περιπτώσεις, ακολουθούν αποφυλλώσεις και ξηράνσεις στις άκρες των βλαστών των φυτών ή των δέντρων.

Επίσης, σε συνθήκες έλλειψης σιδήρου η άνθηση στα καλλωπιστικά φυτά μειώνεται σε σημαντικό βαθμό, όπως και η παραγωγή στα εσπεριδοειδή δέντρα, ενώ οι καρποί τους παραμένουν μικροί και κιτρινισμένοι.

Διαφήμιση

2. Ποια φυτά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε σίδηρο;

Τα περισσότερα φυτά που βρίσκονται στον κήπο μας χρειάζονται σημαντική ποσότητα σιδήρου για να έχουν καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Αυτό ισχύει τόσο για τα λαχανικά, για τα καρποφόρα δέντρα και τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε στον κήπο μας. Αν θέλαμε να εντοπίσουμε τα φυτά που χρειάζονται περισσότερο σίδηρο και παρουσιάζουν συχνά φαινόμενο έλλειψης σιδήρου θα αναφερθούμε στα εσπεριδοειδή δέντρα και στα οξύφιλα καλλωπιστικά φυτά.

Η έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται συχνότερα στα εσπεριδοειδή δέντρα, όπως οι λεμονιές, οι πορτοκαλιές και οι μανταρινιές καθώς αποτελεί απαραίτητο συστατικό για να έχουν καταπράσινο υγιές φύλλωμα που βοηθάει μέσω της φωτοσύνθεσης στην παραγωγή ζουμερών και νόστιμων καρπών. Επίσης, μεγάλη ανάγκη για σίδηρο έχουν και τα λεγόμενα οξύφιλα φυτά, καθώς λόγω του χαμηλού pH του χώματος στο οποίο φυτεύονται, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της έλλειψης σιδήρου.

Στην κατηγορία των οξύφιλων φυτών ανήκουν μερικά από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά, όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία και η αζαλέα. Περισσότερες πληροφορίες για τα φυτά που χρειάζονται λίπασμα σιδήρου και σε τι ποσότητες, υπάρχουν στο αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Φυτά που χρειάζονται σίδηρο και σε τι ποσότητα
Φυτά που χρειάζονται σίδηρο και σε τι ποσότητα

3. Πότε παρατηρείται έλλειψη σιδήρου στα φυτά του κήπου;

Η έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται σε εδάφη με αυξημένο pH, όπου παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα ασβεστίου ή όπου ο σίδηρος, ακόμη και αν υπάρχει, είναι δύσκολο να διαλυθεί και να απορροφηθεί από τα φυτά. Ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν σε φωσφορούχα εδάφη ή σε εδάφη με υψηλή συγκέντρωση ψευδαργύρου, χαλκού και μαγγανίου.

Στην εμφάνιση της τροφοπενίας συντελεί και ο κακός αερισμός του εδάφους, η μικρή περιεκτικότητα του χώματος σε οργανική ουσία, η κακή αποστράγγιση, το υπερβολικό πότισμα, ακόμη και η υψηλή περιεκτικότητα του νερού σε άλατα.

4. Πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη σιδήρου;

Για την αντιμετώπιση της τροφοπενίας σιδήρου στα φυτά, πρέπει αρχικά να αντιμετωπίσουμε τους αρνητικούς παράγοντες που δυσκολεύουν την απορρόφηση του σιδήρου (υψηλό ρΗ, συμπιεσμένο έδαφος, υπερβολική υγρασία, μη αερισμός).

Παραδοσιακά, η προσθήκη θειικού σιδήρου (καραμπογιά) φέρνει αποτελέσματα όταν το εδαφικό περιβάλλον και το χώμα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα.

Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε σκευάσματα χηλικού σιδήρου, μία μορφή σιδήρου που είναι και υδατοδιαλυτή. Όσον αφορά τη δοσολογία, μια κοφτή κουταλιά του γλυκού, αραιωμένη σε 1-2 λίτρα νερό είναι αρκετή για να ποτίσουμε 1-2 γλάστρες γαρδένιας, ενώ για δέντρα εσπεριδοειδών στο χώμα, η ποσότητα είναι για κάθε δένδρο 100-200 γραμμάρια χηλικού σιδήρου διαλυμένα σε 10-20 λίτρα νερό.

5. Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

Για την έλλειψη σιδήρου, μπορεί να γίνει συμπληρωματικά διαφυλλική λίπανση με ψεκασμό στο φύλλωμα των φυτών, χρησιμοποιώντας υγρά σκευάσματα σιδήρου. Αυτό προσφέρει γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης, ειδικά σε εδάφη προβληματικά που είναι δύσκολη η απορρόφηση σιδήρου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (37)

 1. Παναγιωτης
  03/09/2023

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. Καθε ποτε βαζω σιδηρο στην γαρδενια και ποσο :

  • Μπορείς να βάζεις μία κουταλιά του γλυκού σίδηρο, σε κάθε γλάστρα μία φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και να επαναλάβεις στις αρχές φθινοπώρου.

 2. Σταυρουλα
  22/07/2023

  Έχω μια γλιτσινια σε ένα μεγάλο πυθάρι και μετά από τεσσερα χρόνια σταμάτησε να αναπτύσσεται και κιτρίνισμα τα φύλλα της ενώ οι καινούριοι βλαστοί στη άκρη τους είναι σαν καμμενοι τι να κάνω;

  • Φρόντισε να διαπιστώσεις ότι στραγγίζει η γλάστρα μετά το πότισμα, διαφορετικά μπορεί να χρειάζεται αλλαγή γλάστρας και μεταφύτευση.

 3. Δημητρης
  23/06/2023

  Καλησπερα σας.Εχω ενα μπλε σολανο στο μπαλκονι μου ανθισμενο και καταπρασινο,ξαφνικα άρχισαν να πεφτουν τα φύλλα του σε μια μερα.Τι λάθος εχω κάνει? Την προηγουμενη μερα το ποτισα και εριξα και ενα υδατοδιαλυτο λιπασμα (μπλε ζαχαρη) διαλυμένη στο ποτιστήρι.Ο αερας το μάδησε κυριολεκτικα. Ζητω τη συμβουλή σας. Θα σωθει? Ευχαριστώ.

  • Καλό είναι πριν εφαρμόζουμε το υδατοδιαλυτό λίπασμα να έχουμε ποτίσει νωρίτερα καθώς διαφορετικά με την εφαρμογή του λιπάσματος σε στεγνό χώμα μπορεί να προκαλέσει στρεσάρισμα στα φυτά και πτώση φύλλων.

 4. Χρηστος
  21/04/2023

  Καλησπέρα σας!!
  Έχω ένα ρυγχοσπερμο στο μπαλκόνι μου σε μεγάλη γλάστρα, παρατηρώ ότι έχουν κιτρινίσει τα φύλλα του ενώ έχει βγάλει άνθη. Του έβαλα πλήρες κοκκωδες λίπασμα, θα πρέπει να του προσφέρω και χηλικο σίδηρο? Και πόσες μέρες θα πρέπει να έχουν περάσει από το λίπασμα που του έχω ρίξει για να του ρίξω χηλικο σίδηρο? Σας ευχαριστώ πολυ

 5. ΕΛΕΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
  21/02/2023

  Καλησπέρα σας , στον μπαλκόνι μου έχω 10 γλάστρες πήλινες με διάφορα φυτά (δεν έχουν άνθη),και θέλω να τους δώσω λίγο ζωντάνια στα φυλά τους ,πρέπει να τους βάλω λίπασμα ή σίδερο ,κάθε πότε και σε ποια ποσότητα πρέπει ? έτσι ώστε να μου δυναμώσουν?

  • Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά και 1 κουταλιά του γλυκού χηλικού σίδηρου σε κάθε γλάστρα για πρασίνισμα των φύλλων.

 6. Xenia
  25/09/2021

  Γεια σας. Τον περασμένο Φλεβάρη φύτεψα ευγενιες στον κήπο μου με την προοπτική να σχηματίσουν φράχτη. Στο νότιο μέρος του σπιτιού όμως όσες φυτεψα δεν μεγαλώνουν και τα φύλλα τους έχουν κιτρινισει… Τι λίπασμα να βάλω για να τις βοηθήσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Ξένια. Η ευγενία δεν είναι τόσο ανθεκτική στον έντονο ήλιο. Βάλε ένα πλήρες λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο για ανάπτυξη του φυλλώματος

 7. Στέργιος
  04/01/2021

  Καλημέρα. Τα σκουριασμένα σίδερα στις γλάστρες προσφέρουν σίδηρο στα λουλούδια ;

  • Καλημέρα Στέργιο. Αν και παραδοσιακά οι γιαγιάδες και οι παππούδες έβαζαν στις γλάστρες σκουριασμένα σίδερα όπως καρφιά, βίδες και άλλα για να προσφέρουν σίδηρο στα λουλούδια, η μετατροπή τους σε απορροφήσιμο σίδηρο είναι πολύ αργή. Γι αυτό καλύτερα να προτιμάμε να βάζουμε λίπασμα σιδήρου.

 8. ΒΑCIΛΕΙΟC
  17/09/2020

  Θέλω να σας ρωτήσω:1.Πόση ποσότητα θειϊκού σιδήρου και με ποιόν τρόπο πρέπει να ρίξω σε λεμονιά 15ετίας που έχει πολλά κίτρινα φύλλα.
  2.Σε πόσο χρονικό διάστημα θα δώ βελτίωση στο δένδρο.

  • Καλησπέρα Βασίλειε. Σε ένα δένδρο λεμονιάς 15ετίας, μπορείς να βάλεις 300γρ θειικό σίδηρο. Ανάλογα και τη σύσταση του εδάφους, η βελτίωση στο φύλλωμα της λεμονιάς θα εμφανιστεί μετά από λίγες εβδομάδες. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της λεμονιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 9. Άννα
  07/07/2020

  Καλησπέρα
  Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον οργανικό κ τον χηλικό σιδηρό;

  • Καλημέρα Άννα.
   Ο σίδηρος σε οργανική μορφή αναφέρεται σε σίδηρο που έχει προκύψει από φυσική μορφή. O χηλικός σίδηρος, είναι ενώσεις σιδήρου, σε υδατοδιαλυτή μορφή, άμεσα αφομοιώσιμες από τα φυτά.

 10. Αγγελος
  19/06/2020

  η καραμπογια μπορω να το χρησιμοποιησω σε βιολογικα

 11. Μπάμπης
  06/06/2020

  Έχω ένα μπαμπου και κιτρινιζουν τα φύλλα! Τι μπορώ να κάνω;

 12. ΠΕΤΡΟΣ
  30/05/2020

  ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΛΙΠΑΣΜΑ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΜΟΥ Η ΣΤΟ ΓΚΑΖΟΝ? ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΡΑΙΩΣΗ? ΤΟ ΦΙΑΛΙΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ 100mg ΣΙΔΗΡΟΥ /5 ml

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ, ΠΕΤΡΟΣ

  • Καλησπέρα Πέτρο. Μπορείς να προσθέσεις 5 ml χηλικού σιδήρου σε 10 λίτρα νερό και να ποτίσεις τις γλάστρες σου και στο γκαζόν για να πρασινίσει το φύλλωμα τους.

 13. Αγγελικη Τσακλιωτου
  21/05/2020

  Γειά σας. Τα τελευταία φύλλα πορτοκαλια, λεμονιας και βερυκοκιας ζαρωνουν προς τα μέσα και έχουν πολύ ψείρα. Ευχαριστώ!!!

 14. Ευγενία
  03/04/2020

  Καλησπέρα. Έχω στον κήπο μου 15 τριανταφυλλιές διαφόρων χρωμάτων. Τα πηρα σε μπάλα τύρφης. Όταν τοποθέτησα την 8 πέρσι τον Σεπτέμβρη κάτι δεν πήγε καλά σε αυτήν . Δεν μεγάλωσε όπως οι άλλες 7. Αρρώστησε . Από τότε δεν μπορώ να την γιατρέψω . Τα Χριστούγεννα έριξα κοπριά γιδινι. Λίγο μετά στάχτη. Λίγο πιο μετά καφέ . Την έχω ψεκάσει με λίγο χιλικο σίδηρο. Ακομα τα φύλλα της είναι σαν της τροφοπενιας. Τι μπορώ να την κάνω να πάρει λίγο πάνω της; Μήπως να περιμένω να ζεσταθεί λίγο από τον καιρό; Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Ευγενία. Θα μπορούσες να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα στην τριανταφυλλιά και να περιμένες να αναπτυχθεί μόλις ζεστάνει ο καιρός.

 15. ΝΤΕΤΣΙΚΑ Μαρία
  31/03/2020

  Καλησπέρα …Είναι η πρώτη χρονιά που ασχολούμαι με τα φυτά…ήθελα ν ρωτήσω γιατί όλα ξεραίνονται βέβαια το έδαφος κρατάει νερό …Αλλά βάζω χαλίκι κοπριά κ χώμα τι φταίει….Η καμελια σε 7 ημέρες τα φύλα έγιναν κίτρινα τ φταίει τ κάνω λάθος…ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Μαρία. Αν η κοπριά δεν είναι χωνεμένη, μπορεί να δημιουργήσει κιτρινίσματα στα φύλλα όπως και το υπερβολικό πότισμα αν δεν στραγγίζει το νερό στο έδαφος. Πρόσθεσε ατταπουλγίτη στο έδαφος που βοηθά ώστε να απορροφά το νερό και να μην εμφανίζονται σαπίσματα στη ρίζα.

 16. Θάνος
  31/03/2020

  Καλησπέρα σας,
  Ποια η διαφορά ανάμεσα στον θειικό, οργανικό και χηλικό σίδηρο; Ο κάθε σίδηρος επηρεάζει διαφορετικά την ανάπτυξη των φυτών;

  • Καλησπέρα Θάνο. O θειικός σίδηρος είναι πιο βραδείας απορρόφησης και μπαίνει προληπιτκά ενώ ο χηλικός σίδηρος είναι γρήγορης αφομοίωσης από τα φυτά και συνίσταται τια άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων τροφοπενίας.

 17. montas1989@hotmail.com
  19/02/2020

  Η λεμονια μετα απο ποσο καιρο θα δειξει βελτιωση απο την μερα που εβαλα σιδηρο;

 18. Χαράλαμπος παγκοζιδη
  08/07/2018

  Πιο είναι το πιο κατάλληλο για της γαρδαινιες χώμα και που μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος και αν ειπαρχουν κάποια νούμερα οπός τα λιπαζματα ευχαριστώ πολύ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   09/07/2018

   Καλησπέρα Χαράλαμπε. Κατάλληλο χώμα για τις γαρδένιες, μπορείς να προμηθευτείς επιλέγοντας φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα φυτά όπως οι γαρδένιες. Σχετικά με την επιλογή του φυτοχώματος, αυτό που μπορείς να παρατηρήσεις είναι η περιεκτικότητα σε μαύρη τύρφη (αν αναγράφεται στη συσκευασία) που κάνει το φυτόχωμα πιο γόνιμο ή η περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία (αν το φυτόχωμα είναι εμπλουτισμένο). Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα της γαρδένιας, καθώς και για το πώς επιλέγουμε φυτόχωμα στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 19. anastasios
  08/11/2017

  Εχω καλειυθει πληρως με οσα διάβασα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *