εικόνα

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένα φυτό παρουσιάζει έλλειψη σιδήρου; Ο σίδηρος είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών και έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση καταπράσινου υγιούς φυλλώματος με πολλά λουλούδια και καλοσχηματισμένους καρπούς. Πιο συγκεκριμένα, ο σίδηρος λειτουργεί σαν καταλύτης στον σχηματισμό της χλωροφύλλης, της πιο σημαντικής λειτουργίας των φυτών. Η έλλειψη σιδήρου ή τροφοπενία σιδήρου όπως λέγεται, μπορεί να παρατηρηθεί στα περισσότερα φυτά του κήπου μας και να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Για να διορθώσουμε την έλλειψη σιδήρου στα φυτά, προσθέτουμε λίπασμα σιδήρου στο έδαφος σε διάφορες μορφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο όπως ο θειικός σίδηρος, ο χηλικός σίδηρος και ο υγρός σίδηρος.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου στα φυτά του κήπου;

 

Είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα έλλειψης σιδήρου στα φυτά του κήπου μας. Aκόμη κι αν βρίσκεται στο έδαφος ή στο χώμα της γλάστρας που έχουμε φυτέψει, ο σίδηρος αποτελεί δυσκίνητο στοιχείο μέσα στο φυτό. Τα συμπτώματα τροφοπενίας σιδήρου εμφανίζονται πρώτα στα νεαρά φύλλα, όπου παρατηρείται μερικό κιτρίνισμα ανάμεσα από τις νευρώσεις του φύλλου. Σε πολλές περιπτώσεις, σταδιακά κιτρινίζει ολόκληρο το φύλλο, εκτός από τα νεύρα του που παραμένουν πράσινα. Σε βαριές περιπτώσεις, ακολουθούν αποφυλλώσεις και ξηράνσεις στις άκρες των βλαστών των φυτών ή των δέντρων. Επίσης, σε συνθήκες έλλειψης σιδήρου η άνθηση στα καλλωπιστικά φυτά μειώνεται σε σημαντικό βαθμό, όπως και η παραγωγή στα εσπεριδοειδή δέντρα, ενώ οι καρποί τους παραμένουν μικροί και κιτρινισμένοι.

 

Ποια φυτά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε σίδηρο;

 

Τα περισσότερα φυτά που βρίσκονται στον κήπο μας χρειάζονται σημαντική ποσότητα σιδήρου για να έχουν καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Αυτό ισχύει τόσο για τα λαχανικά, για τα καρποφόρα δέντρα και τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε στον κήπο μας. Αν θέλαμε να εντοπίσουμε τα φυτά που χρειάζονται περισσότερο σίδηρο και παρουσιάζουν συχνά φαινόμενο έλλειψης σιδήρου θα αναφερθούμε στα εσπεριδοειδή δέντρα και στα οξύφιλα καλλωπιστικά φυτά. Η έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται συχνότερα στα εσπεριδοειδή δέντρα, όπως οι λεμονιές, οι πορτοκαλιές και οι μανταρινιές καθώς αποτελεί απαραίτητο συστατικό για να έχουν καταπράσινο υγιές φύλλωμα που βοηθάει μέσω της φωτοσύνθεσης στην παραγωγή ζουμερών και νόστιμων καρπών. Επίσης, μεγάλη ανάγκη για σίδηρο έχουν και τα λεγόμενα οξύφιλα φυτά, καθώς λόγω του χαμηλού pH του χώματος στο οποίο φυτεύονται, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της έλλειψης σιδήρου. Στην κατηγορία των οξύφιλων φυτών ανήκουν μερικά από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά, όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία και η αζαλέα. Περισσότερες πληροφορίες για τα φυτά που χρειάζονται λίπασμα σιδήρου και σε τι ποσότητες, υπάρχουν στο αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 


Πότε παρατηρείται έλλειψη σιδήρου στα φυτά του κήπου;

 

Η έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται σε εδάφη με αυξημένο pH, όπου παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα ασβεστίου ή όπου ο σίδηρος, ακόμη και αν υπάρχει, είναι δύσκολο να διαλυθεί και να απορροφηθεί από τα φυτά. Ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν σε φωσφορούχα εδάφη ή σε εδάφη με υψηλή συγκέντρωση ψευδαργύρου, χαλκού και μαγγανίου. Στην εμφάνιση της τροφοπενίας συντελεί και ο κακός αερισμός του εδάφους, η μικρή περιεκτικότητα του χώματος σε οργανική ουσία, η κακή αποστράγγιση, το υπερβολικό πότισμα, ακόμη και η υψηλή περιεκτικότητα του νερού σε άλατα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη σιδήρου;

 

Για την αντιμετώπιση της τροφοπενίας σιδήρου στα φυτά, πρέπει αρχικά να αντιμετωπίσουμε τους αρνητικούς παράγοντες που δυσκολεύουν την απορρόφηση του σιδήρου (υψηλό ρΗ, συμπιεσμένο έδαφος, υπερβολική υγρασία, μη αερισμός). Παραδοσιακά, η προσθήκη θειικού σιδήρου (καραμπογιά) φέρνει αποτελέσματα όταν το εδαφικό περιβάλλον και το χώμα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε σκευάσματα χηλικού σιδήρου, μία μορφή σιδήρου που είναι και υδατοδιαλυτή. Όσον αφορά τη δοσολογία, μια κοφτή κουταλιά του γλυκού, αραιωμένη σε 1-2 λίτρα νερό είναι αρκετή για να ποτίσουμε 1-2 γλάστρες γαρδένιας, ενώ για δέντρα εσπεριδοειδών στο χώμα, η ποσότητα είναι για κάθε δένδρο 100-200 γραμμάρια χηλικού σιδήρου διαλυμένα σε 10-20 λίτρα νερό.

 


Φυτά που χρειάζονται σίδηρο και σε τι ποσότητα
Ποια φυτά χρειάζονται σίδηρο και σε τι ποσότητα


 

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

 

Για την έλλειψη σιδήρου, μπορεί να γίνει συμπληρωματικά διαφυλλικός ψεκασμός στο φύλλωμα των φυτών με υγρά σκευάσματα σιδήρου. Αυτό προσφέρει γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης, ειδικά σε εδάφη προβληματικά που είναι δύσκολη η απορρόφηση σιδήρου.

 

Περισσότερα άρθρα για την κηπουρική

 
Ποια φυτά χρειάζονται λίπασμα σιδήρου και σε ποια ποσότητα
Πώς επιλέγουμε λίπασμα
Οξύφιλα φυτά, ποια είναι και τι φροντίδα χρειάζονται
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα
Θειάφι, 5 μυστικά για τη χρήση του στα φυτά
Τι είναι η τύρφη και πώς τη χρησιμοποιούμε στον κήπο
Πώς γίνεται η ανάλυση εδάφους και σε τι χρησιμεύει
Χλωρή λίπανση, φυσικός εμπλουτισμός του εδάφους με θρεπτικά συστατικά
Πώς χρησιμοποιούμε τη στάχτη στον κήπο
Πότισμα, 5 μυστικά για υγιή φυτά
5 μυστικά για τη μεταφύτευση φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (23)

σχολιαστής
ΒΑCIΛΕΙΟC 17 Σεπτεμβρίου 2020

Θέλω να σας ρωτήσω:1.Πόση ποσότητα θειϊκού σιδήρου και με ποιόν τρόπο πρέπει να ρίξω σε λεμονιά 15ετίας που έχει πολλά κίτρινα φύλλα.
2.Σε πόσο χρονικό διάστημα θα δώ βελτίωση στο δένδρο.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Βασίλειε. Σε ένα δένδρο λεμονιάς 15ετίας, μπορείς να βάλεις 300γρ θειικό σίδηρο. Ανάλογα και τη σύσταση του εδάφους, η βελτίωση στο φύλλωμα της λεμονιάς θα εμφανιστεί μετά από λίγες εβδομάδες. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της λεμονιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άννα 7 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον οργανικό κ τον χηλικό σιδηρό;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Ιουλίου 2020

  Καλημέρα Άννα.
  Ο σίδηρος σε οργανική μορφή αναφέρεται σε σίδηρο που έχει προκύψει από φυσική μορφή. O χηλικός σίδηρος, είναι ενώσεις σιδήρου, σε υδατοδιαλυτή μορφή, άμεσα αφομοιώσιμες από τα φυτά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελος 19 Ιουνίου 2020

η καραμπογια μπορω να το χρησιμοποιησω σε βιολογικα

Απάντηση
σχολιαστής
Μπάμπης 6 Ιουνίου 2020

Έχω ένα μπαμπου και κιτρινιζουν τα φύλλα! Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση
σχολιαστής
ΠΕΤΡΟΣ 30 Μαΐου 2020

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΛΙΠΑΣΜΑ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΜΟΥ Η ΣΤΟ ΓΚΑΖΟΝ? ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΡΑΙΩΣΗ? ΤΟ ΦΙΑΛΙΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ 100mg ΣΙΔΗΡΟΥ /5 ml

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ, ΠΕΤΡΟΣ

Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελικη Τσακλιωτου 21 Μαΐου 2020

Γειά σας. Τα τελευταία φύλλα πορτοκαλια, λεμονιας και βερυκοκιας ζαρωνουν προς τα μέσα και έχουν πολύ ψείρα. Ευχαριστώ!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Ευγενία 3 Απριλίου 2020

Καλησπέρα. Έχω στον κήπο μου 15 τριανταφυλλιές διαφόρων χρωμάτων. Τα πηρα σε μπάλα τύρφης. Όταν τοποθέτησα την 8 πέρσι τον Σεπτέμβρη κάτι δεν πήγε καλά σε αυτήν . Δεν μεγάλωσε όπως οι άλλες 7. Αρρώστησε . Από τότε δεν μπορώ να την γιατρέψω . Τα Χριστούγεννα έριξα κοπριά γιδινι. Λίγο μετά στάχτη. Λίγο πιο μετά καφέ . Την έχω ψεκάσει με λίγο χιλικο σίδηρο. Ακομα τα φύλλα της είναι σαν της τροφοπενιας. Τι μπορώ να την κάνω να πάρει λίγο πάνω της; Μήπως να περιμένω να ζεσταθεί λίγο από τον καιρό; Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
ΝΤΕΤΣΙΚΑ Μαρία 31 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα …Είναι η πρώτη χρονιά που ασχολούμαι με τα φυτά…ήθελα ν ρωτήσω γιατί όλα ξεραίνονται βέβαια το έδαφος κρατάει νερό …Αλλά βάζω χαλίκι κοπριά κ χώμα τι φταίει….Η καμελια σε 7 ημέρες τα φύλα έγιναν κίτρινα τ φταίει τ κάνω λάθος…ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 31 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα σας,
Ποια η διαφορά ανάμεσα στον θειικό, οργανικό και χηλικό σίδηρο; Ο κάθε σίδηρος επηρεάζει διαφορετικά την ανάπτυξη των φυτών;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα Θάνο. O θειικός σίδηρος είναι πιο βραδείας απορρόφησης και μπαίνει προληπιτκά ενώ ο χηλικός σίδηρος είναι γρήγορης αφομοίωσης από τα φυτά και συνίσταται τια άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων τροφοπενίας.

  Απάντηση
σχολιαστής
montas1989@hotmail.com 19 Φεβρουαρίου 2020

Η λεμονια μετα απο ποσο καιρο θα δειξει βελτιωση απο την μερα που εβαλα σιδηρο;

Απάντηση
σχολιαστής
Χαράλαμπος παγκοζιδη 8 Ιουλίου 2018

Πιο είναι το πιο κατάλληλο για της γαρδαινιες χώμα και που μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος και αν ειπαρχουν κάποια νούμερα οπός τα λιπαζματα ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Χαράλαμπε. Κατάλληλο χώμα για τις γαρδένιες, μπορείς να προμηθευτείς επιλέγοντας φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα φυτά όπως οι γαρδένιες. Σχετικά με την επιλογή του φυτοχώματος, αυτό που μπορείς να παρατηρήσεις είναι η περιεκτικότητα σε μαύρη τύρφη (αν αναγράφεται στη συσκευασία) που κάνει το φυτόχωμα πιο γόνιμο ή η περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία (αν το φυτόχωμα είναι εμπλουτισμένο). Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα της γαρδένιας, καθώς και για το πώς επιλέγουμε φυτόχωμα στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
anastasios 8 Νοεμβρίου 2017

Εχω καλειυθει πληρως με οσα διάβασα.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.