εικόνα

Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο

Αντιμετώπιση αλευρώδη στα φυτά

Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο

Αλευρώδεις ονομάζουμε τα είδη των εντόμων που μοιάζουν με μικρά λευκά κουνούπια ή μυγάκια και προσβάλλουν κηπευτικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, εσπεριδοειδή δέντρα (λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά), καθώς και καλλωπιστικά φυτά όπως τριανταφυλλιές και αζαλέες.

 

Τι ζημιές προκαλεί το έντομο του αλευρώδη στα λαχανικά;

 

Το έντομο του αλευρώδη κάνει σημαντική ζημιά στον λαχανόκηπο, σε αγγουριά, ντοματιά, κολοκυθιά, πεπονιά, καρπουζιά, μελιτζάνα, βλίτο, πατάτα, σπανάκι, φασόλι, μαϊντανό καθώς και στο βασιλικό. Η παρουσία του αλευρώδη στα λαχανικά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, αφού βρίσκεται συνήθως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Ο αλευρώδης απομυζεί τους χυμούς του φυτού και το αποδυναμώνει, ενώ παράλληλα δημιουργεί κολλώδες έκκριμα στα φύλλα του φυτού, πάνω στα οποία αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς. Τέλος, να σημειώσουμε ότι διάφορα είδη του αλευρώδη είναι και φορείς ιώσεων των φυτών.

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά το έντομο του αλευρώδη;

 

Η καταπολέμηση του αλευρώδη με βιολογικό τρόπο στα φυτά και τα δέντρα του κήπου μπορεί να γίνει με ψεκασμό του φυλλώματος με οικολογικό σκεύασμα αλάτων σαπώνων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδια συνταγή διαλύοντας σε 1 λίτρο νερό, 2 κουταλιές της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα. Ψεκάζουμε τα φυτά δύο φορές τη βδομάδα για να αντιμετωπίσουμε με φυσικό τρόπο τον αλευρώδη. Πριν το ψεκασμό του φυλλώματος με οικολογικά σκευάσματα, ένα ξέπλυμα των φυτών με νερό, κατά το σούρουπο, βοηθά στην μείωση της προσβολής.

 

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση του αλευρώδη

 

Η καταπολέμηση του αλευρώδη με χημικά σκευάσματα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς προκαλούν ζημιά στους φυσικούς εχθρούς του αλευρώδη, διάφορα ωφέλιμα έντομα που περιορίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμών του.

 

Δες συμβουλές για την αντιμετώπιση περισσότερων εντόμων και ακάρεων που προσβάλλουν τα φυτά του κήπου όπως ο τετράνυχος, η μελίγκρα, η βρωμούσα, η λιριόμυζα, η τούτα και ο φυλλοκνίστης.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.