Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο (+video)

Αλευρώδης καταπολέμηση

Αν παρατηρήσουμε μικρά λευκά έντομα στα φυτά να πετάγονται κατά δεκάδες με το τίναγμα των φυτών σε λαχανικά και λουλούδια, πιθανότατα πρόκειται για το έντομο που ονομάζεται αλευρώδης. Τα έντομα του αλευρώδη μοιάζουν με μικρές άσπρες μύγες ή κουνούπια και εμφανίζονται στον λαχανόκηπο την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Η παρουσία του αλευρώδη είναι εύκολο να περάσει απαρατήρητη, καθώς πέρα από το μικρό του μέγεθος, συνήθως βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και παραμένει εκεί κρυμμένος. Η προσβολή από αλευρώδη προκαλεί σημαντικές ζημιές στην ανάπτυξη και στην παραγωγή των φυτών, χωρίς να τα ξεραίνει τελείως.

Εκτός από τον αλευρώδη που συναντάμε σε κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά, ορισμένα είδη αλευρώδη, για τα οποία έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο άρθρο μας για την αντιμετώπιση του αλευρώδη σε εσπεριδοειδή, προσβάλλουν καρποφόρα δέντρα.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε αναλυτικά ποια λουλούδια, λαχανικά και αρωματικά φυτά προσβάλλει ο αλευρώδης, τι προβλήματα δημιουργεί και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με οικολογικούς τρόπους.

Ποια λαχανικά και ποια καλλωπιστικά φυτά προσβάλλει ο αλευρώδης;

Τα περισσότερα φυτά του λαχανόκηπου προσβάλλονται από τον αλευρώδη κάθε καλλιεργητική περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε από τα κηπευτικά ανοιξιάτικης φύτευσης που καλλιεργούμε τους καλοκαιρινούς μήνες, την καλλιέργεια του αγγουριού, την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια του κολοκυθιού, την καλλιέργεια της μελιτζάνας, την καλλιέργεια του βλίτου και την καλλιέργεια της πατάτας.

Ο αλευρώδης προσβάλλει και τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιρινού λαχανόκηπου μας, όπως την καλλιέργεια του πεπονιού, την καλλιέργεια του καρπουζιού και την καλλιέργεια της φράουλας, καθώς επίσης αρωματικά φυτά και μυρωδικά όπως τον βασιλικό, τον δυόσμο, τη μέντα, τον μαϊντανό και τον άνηθο.

Επίσης, ο αλευρώδης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και για αρκετά φθινοπωρινά λαχανικά όπως την καλλιέργεια του λάχανου, την καλλιέργεια του μπρόκολου, την καλλιέργεια του κουνουπιδιού, την καλλιέργεια της λαχανίδας (κέιλ), την καλλιέργεια του μαρουλιού και την καλλιέργεια του σπανακιού.

Αλευρώδης έντομο
Μεγέθυνση εντόμου του αλευρώδη πάνω σε φύλλο αγγουριάς

Εκτός από τα κηπευτικά, ο αλευρώδης προσβάλλει το φύλλωμα και τα λουλούδια αρκετών καλλωπιστικών φυτών την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Μπορεί να συναντήσουμε τον αλευρώδη στην τριανταφυλλιά, στη γαρδένια, στη γαρυφαλλιά, στον ιβίσκο, στην πετούνια, στην ποϊνσέτια, καθώς και σε φυτά εδαφοκάλυψης όπως η σερφίνια, η καλιμπραχόη και η βερβένα.

Ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του αλευρώδη;

Ο αλευρώδης εμφανίζεται με διάφορες μορφές πάνω στα φυτά: Ξεκινά από αυγό στο κάτω μέρος των φύλλων, γίνεται προνύμφη (μικρή κάμπια) και από εκεί μετατρέπεται σε larva, την ακίνητη μορφή του εντόμου.

Στην ολοκληρωμένη του μορφή, μεταμορφώνεται στο γνωστό μικροσκοπικό λευκό έντομο που βλέπουμε να πετάει πάνω από τα φυτά μας ή να είναι κρυμμένο κάτω από τα φύλλα τους.

Larva pupa αλευρώδη
Larva αλευρώδη στο μικροσκόπιο

Σε ευνοϊκές συνθήκες, σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας γύρω στους 25-30°C, η ζωή του αλευρώδη διαρκεί 3-4 εβδομάδες. Σε υψηλές θερμοκρασίες και σε συνθήκες κακού αερισμό των φυτών λόγω πυκνής φύτευσης, ο αλευρώδης πολλαπλασιάζεται ταχύτατα με αποτέλεσμα να εμφανίζει έντονες προσβολές στα φυτά μας, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Τι προβλήματα προκαλεί ο αλευρώδης στα φυτά του κήπου μας;

Το έντομο του αλευρώδη απομυζεί τους χυμούς των φυτών και σε περιπτώσεις έντονης προσβολής τα αποδυναμώνει σημαντικά.

Ταυτόχρονα, δημιουργεί ένα κολλώδες έκκριμα στα φύλλα και στους καρπούς του φυτού, πάνω στα οποία αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς. Ως αποτέλεσμα, η φωτοσυνθετική δραστηριότητα των φυτών μειώνεται και τα φυτά γίνονται αδύναμα.

Καπνιά σε φυτά
Καπνιά, αντιμετώπιση του μύκητα που προκαλεί μαύρισμα στα φυτά

Λόγω των προσβολών από αλευρώδη, τα φυτά του λαχανόκηπου μας εμφανίζουν καχεκτική ανάπτυξη και υποβαθμισμένη παραγωγή καρπών, προκαλώντας προβλήματα στη διάθεση της παραγωγής για τους επαγγελματίες καλλιεργητές. Ανάλογα προβλήματα υποβάθμισης έχουμε και στα λουλούδια των καλλωπιστικών φυτών, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τους καλλιεργητές καλλωπιστικών φυτών σε θερμοκήπια.

Πολλές φορές σε φυτά που έχουν προσβληθεί από αλευρώδη θα συναντήσουμε την ύπαρξη μυρμηγκιών, καθώς τα επισκέπτονται για να τραφούν από τα μελιτώματα του εντόμου. Βέβαια, η ύπαρξη μυρμηγκιών στα φύλλα και τους βλαστούς των φυτών δεν αποτελεί ασφαλή ένδειξη ότι έχουμε προσβολή από αλευρώδη, καθώς και σε προσβολή από μελίγκρα παρατηρούμε έντονη κίνηση μυρμηγκιών που αναζητούν τα μελιτώματα της μελίγκρας.

Διαφήμιση

Πώς γίνεται η βιολογική αντιμετώπιση του αλευρώδη;

Η καταπολέμηση του αλευρώδη είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με φυσικούς και οικολογικούς τρόπους όταν εντοπίζεται στα αρχικά στάδια προσβολής. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να παρατηρούμε συχνά τα φυτά μας για έντομα και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης.

Αν αφήσουμε τον πληθυσμό του αλευρώδη εξαπλωθεί, η καταπολέμηση γίνεται σημαντικά δυσκολότερη. Παρακάτω αναφέρουμε τους πιο βασικούς τρόπους για την αντιμετώπιση του αλευρώδη στο πλαίσιο της οικολογικής και βιολογικής καταπολέμησης.

1. Καταβρέχουμε τα φυτά με νερό υπό πίεση 

Η εφαρμογή νερού υπό πίεση στα φυτά μειώνει την ένταση της προσβολής του αλευρώδη καθώς το νερό παρασύρει τα έντομα και τα ρίχνει στο έδαφος. Το έντονο κατάβρεγμα των φυτών είναι πολύ καλός τρόπος ήπιας αντιμετώπισης του αλευρώδη ειδικά για τα μεγάλα καλλωπιστικά φυτά του μπαλκονιού μας στα οποία δεν φοβόμαστε ότι θα σπάσουν οι βλαστοί τους λόγω της πίεσης του νερού.

2. Απομακρύνουμε τα αγριόχορτα από τον κήπο

Πολλά ανεπιθύμητα αγριόχορτα (ζιζάνια) που φυτρώνουν κοντά στις σειρές καλλιέργειας των λαχανικών αποτελούν σοβαρές εστίες του εντόμου. Αν δεν τα απομακρύνουμε έγκαιρα, κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του αλευρώδη μπορεί να αποβεί άκαρπη καθώς θα βρίσκει καταφύγιο στα συγκεκριμένα αγριόχορτα και θα πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.

3. Κρεμάμε κίτρινες παγίδες με κόλλα στον κήπο

Υπάρχουν ειδικά κίτρινα φύλλα με κόλλα και από τις δύο πλευρές που λειτουργούν ως παγίδες στον αλευρώδη. Οι συγκεκριμένες κίτρινες παγίδες προσελκύουν τον αλευρώδη και βοηθούν στην μείωση του πληθυσμού. Κρεμάμε τις παγίδες σε καλάμια στο ύψος της καλλιέργειας μας, ανάμεσα από τις γραμμές φύτευσης.

Εκτός από την μείωση της προσβολής από αλευρώδη, η ανάρτηση των κίτρινων παγίδων βοηθά και στην διαπίστωση του μεγέθους της προσβολής στα φυτά του λαχανόκηπου μας. Έτσι, σε περίπτωση μεγάλου αριθμού συλλήψεων, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε έντονη προσβολή και ξεκινούμε τους ψεκασμούς με τα κατάλληλα βιολογικά εντομοκτόνα για την αντιμετώπιση του.

Χρωμοπαγίδες με κόλλα
Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

4. Ψεκάζουμε τα φυτά με σπιτικά υλικά

Σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής από το έντομο του αλευρώδη ή και προληπτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά για την αντιμετώπιση του. Συγκεκριμένα, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε δύο εβδομάδες.

5. Ψεκάζουμε τα φυτά με βιολογικά εντομοκτόνα

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βιολογική καταπολέμηση του αλευρώδη είναι με τη χρήση βιολογικού σκευάσματος αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών που έχουν προσβληθεί και επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή μετά από δέκα μέρες. Αν ψεκάσουμε το λαχανόκηπο μας με άλατα καλίου, μπορούμε να καταναλώσουμε άμεσα καρπούς από τα λαχανικά μας.

Άλατα καλίου λιπαρών οξέων
Άλατα καλίου, τι είναι και πώς χρησιμοποιούνται στα φυτά

6. Διατηρούμε ωφέλιμα έντομα μέσα στα θερμοκήπια

Υπάρχουν αρκετά ωφέλιμα έντομα που χρησιμοποιούνται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες για την αποτελεσματική καταπολέμηση του αλευρώδη και αποτελούν φυσικούς εχθρούς του. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση του αλευρώδη με χημικά σκευάσματα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς προκαλούν ζημιά στα ωφέλιμα έντομα που περιορίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμών του αλευρώδη.

Κι ένα μυστικό για τον αλευρώδη

Ο αλευρώδης περιλαμβάνεται στα έντομα, όπως ο θρίπας και το τζιτζικάκι, που μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες ιώσεων από το ένα φυτό στο άλλο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σημαντικές ζημιές τόσο στις υπαίθριες όσο και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες λαχανικών.

Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά
Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (26)

 1. ilka
  18/03/2024

  εχει σχεση για την εμφανιση του αλευρωδη σε καλλωπιστικα φυτα βεραντας το ποσο συχνο ειναι το ποτισμα?

  • Η σχετική υγρασία με την άνοδο θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την πυκνή φύτευση συντελεί στην αύξηση του αλευρώδη.

 2. ΧΑΡΗΣ
  17/03/2024

  Καλημέρα σας! Χρησιμοποιώ το σκεύμασμα με το πράσινο σαπούνι για την αντιμετώπιση των εντόμων σε αχλαδιά και δύο λεμονιες που έχω στο κήπο. Παρόλα αυτά φαίνεται να μεγαλώνει το πρόβλημα στις λεμονιές. Κάτω από το φύλλα έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν μαυρά στίγματα. Μετά απο έρευνα έμαθα ότι είναι Μαύρος Αλευρώδης. Όλοι οι γεωπόνοι που έχω ρωτήσει για την αντιμετώπιση του εντόμου δεν με έχουν βοηθήσει με κάποιο χημικό σκεύμασμα, μήπως γνωρίζεται πώς θα το καταπολεμήσω;

 3. Panaras
  17/02/2024

  Γέμισαν όλα με τον ακανθώδη που μαυρίζουν φυλλα και βγάζει κολα παντού πάρκα κήποι αγροί. Τι γίνεται με αυτό;

 4. Χρις
  17/01/2022

  Καλημέρα σας,

  Λόγω ψύχους, μετέφερα μια διπλαδένια εντός της οικοδομής. Παραδίπλα, υπάρχει ένας ιβίσκος που έχει τοποθετήσει μια γειτόνισσα, και μόλις παρατήρησα ότι έχει πάνω αρκετά έντομα του αλευρώδη. Κινδυνεύει η διπλαδενιά μου από αυτό το έντομο; Δε μπορώ να ψεκάσω το ξένο φυτό. Γίνεται να ψεκάζω το δικό μου προληπτικά (με πράσινο σαπούνι) και αν ναι πόσο συχνά; Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη τοποθεσία για το φυτό μου, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία..

  Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας.

  • Καλησπέρα. Λόγω παγωνιάς, δεν αναπτύσσονται οι πληθυσμοί των εντόμων αυτή την εποχή και δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος μέσα στο χειμώνα. Από τις αρχές της άνοιξης, θα χρειαστεί ψεκασμός προληπτικά κάθε 2 εβδομάδες με διάλυμα πράσινου σαπουνιού.

 5. Λένα
  19/05/2021

  Γεια σας,
  Μήπως γνωρίζετε κάποιο πολύ μικρό λευκό έντομο που ζει μάλλον μέσα στο χώμα; Λέω μάλλον γιατί τα βλέπω σε ομάδες στο νεράκι στο πιάτο μετά από πότισμα! Πρόκειται για μια μικρή μπιγκόνια. Έψαξα να βρω τι είναι αλλά δεν βρήκα κάτι. Το χώμα που έχει δεν είναι αγοραστό να σημειώσω..
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Λένα. Πιθανότατα είναι αλευρώδης αν μοιάζει με λευκό κουνουπάκι.

   • Λένα
    19/05/2021

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!
    Σας ευχαριστώ επίσης και για όλες τις αναρτήσεις σας που μας βοηθούν τόσο εμάς που δε γνωρίζουμε!
    Μου θύμισε λίγο αλλά είναι μόνο στο πιατάκι όταν βγαίνει νερό… Τα φυτά μου δε, έχουν ψεκαστεί και με θερινό τώρα (όπως μου είχατε υποδείξει εσείς) και πιο πριν με φάρμακο λόγο βαμβακάδας την οποία εξόντωσα πιστεύω. Το χώμα (μόνο σε αυτό το γλαστράκι μου) είναι από κομπόστ… Λέτε να είναι κάποιο είδος σκουλικιού; Κινούνται σε ομάδες στο νερό!
    Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο!

 6. Μαρία
  17/04/2021

  Καλησπέρα! Πέταξα τα δύο φυτά μου που είχαν προσβληθεί με το παραπάνω έντομο καθως δεν γινόταν να σωθούν πια. Μπορώ να χρησιμοποιήσω ξανά τις γλάστρες τους για την φύτευση νέων φυτών ; Έχω αφαιρέσει το χώμα και έχω ρίξει εντομοκτόνο αφήνοντάς τες άδειες για ένα βράδυ. Πώς μπορώ να σιγουρευτώ ότι έχω ξεμπερδεψει με τα αλευρωδη πριν βάλω τα νέα φυτά μου στον ίδιο χώρο/γλάστρες.

  • Καλημέρα Μαρία. Μπορείς να ξαναχρησιμοποιήσεις τις γλάστρες. Κάνε και ένα ξέπλυμα με διάλυμα χλωρίνης για απολύμανση.

 7. Μάριος
  15/01/2021

  Καλησπέρα! Ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές!
  Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με προσβολή των καλλωπιστικων φυτων εσωτερικού χώρου (που δεν ξέρω αν είναι προσβολή ίσως απο είδος αλευρωδη). Στο χώμα της γλάστρας, και όχι στα φυλλα, υπάρχουν κάτι πολύ μικρά ασπρα έντομα που δεν πετάνε αλλα νομίζω πηδανε (σχεδόν αόρατα). Υπάρχουν σε γλάστρες φυτων που απαιτούν αυξημένη υγρασία και τα ποτιζω πιο συχνά και κρύβονται στο χώμα. Επίσης προκαλούν ελαφρώς κιτρίνισμα των φύλλων και ξεράνσεις στις άκρες των φύλλων αν πρόσεξα καλά. Τι ακριβώς είναι; Μπορώ να τα αντιμετωπίσω με κάποιο τρόπο;

 8. ΤΣΟΥΜΕΤΗΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  18/10/2020

  Φίλοι μου ένα απλό θερμοκήπιο πού μέσα είχα ντομάτες για αύγουστο-σεπτέμβριο γέμισε από μικρά λευκά μυγάκια σύννεφο ράντισα με ένα εντομοκτόνο ελαττώθηκε ο πληθυσμός και σε λίγες μέρες ξαναγέμισε και δεν έμεινε ούτε ένα φύλλο πάνω στα φυτά BMW μέσα και ταράζοντας τα φυτά σηκωνόταν σύννεφο από την άκρη του νάιλον θερμοκηπίου το χώμα μεγάλα πλυθεί τα έβγαλα τα πέταξα όλα τα αυτά έσκαψα φρέζα . Θέλω βοήθεια για παρέμβαση τώρα που είναι κενό να χτυπήσω και τα αυγά που πιθανόν έχει μέσα στο χώμα θέλω οδηγίες και τη βοήθειά σας

  • Καλημέρα Παναγιώτη. Αφαίρεσε όλα τα υπολείμματα της καλλιέργειας καθώς και ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που μπορεί να έχει γύρω από το θερμοκήπιο που μπορούν να αποτελέσουν εστίες παραμονής την περίοδο του χειμώνα του εντόμου του αλευρώδη.

 9. Αναστασία Γρηγοριάδου
  12/07/2020

  Χαίρετε. Πολύ ωραία όσα διάβασα στη σελίδα σας. Ευχαριστούμε για τις δωρεάν πληροφορίες! Μια διαπίστωσή μου επιτρέψτε μου να καταγραψω: Έβαλα ένα πλαστικο μπωλ με νερο και εύοσμο καθαριστικό (τύπου αζαξ) δίπλα στη μέντα μου, που την προσέβαλε αλευρώδης και κάθε μέρα έβρισκα αρκετά ζουζούνια πνιγμένα μέσα σ’ αυτό. Ίσως μπορεί να προταθεί και κάποια βελτίωση της μεθοδου!
  Αναστασία Γ.

 10. Χρήστος
  08/10/2018

  Καλησπέρα σας
  Για πόσο καιρό απαιτείται να γίνει η εφαρμογή του ραντίσματος; Έχω μια λεμονιά που έχει προσβληθεί από αλευρώδη και καπνιά και έχω εφαρμόσει 3 φορές ψέκασμα τον τελευταίο μήνα με το αυτοσχέδιο σκεύασμα πράσινου σαπουνιού που προτείνετε. Ωστόσο, βλέπω μετά να επανεμφανίζεται το έντομο.

  • Καλησπέρα Χρήστο. Η εφαρομογή του πράσινου σσπουνιού πρέπει να γίνεται συνέχως ανά 10 μέρες, για να μπορέσεις να ελέγξεις την προσβολή από αλευρώδη.Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ψέκασε με διάλυμα αλάτων σαπώνων καλίου που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

 11. Babis Ms
  30/08/2018

  τις επόμενες μέρες θα το χρησιμοποιήσω στο βασιλικό μου κ στο δυόσμο. Το σαπούνι που βρήκα με το περισσότερο κάλιο είναι ένα stick της palmolive που έχω.
  Διαφορετικά να δοκιμάσω κάποιο κλασσικό πράσινο; Αν κ δεν είναι φτιαγμένο από άλατα καλίου αλλά νατρίου.

  • Καλησπέρα Μπάμπη.
   Χρησιμοποίησε καλύτερα το συγκεκριμένο σαπούνι που περιέχει περισσότερο κάλιο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον βασιλικό και τον δυόσμο αν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το κλασικό πράσινο σαπούνι χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, ψέκασε κατά το σούρουπο τα φυτά σου. Δες γενικότερες πληροφορίες για τη φροντίδα δυόσμου και τη φροντίδα βασιλικού στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

   • Babis Ms
    31/08/2018

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας. 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *