εικόνα

Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο

Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο

Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο

Αν παρατηρήσουμε μικρά λευκά πεταλουδάκια, που μοιάζουν με μικροσκοπικές μύγες ή κουνούπια, να πετάγονται κατά δεκάδες με το τίναγμα των φυτών σε λαχανικά και λουλούδια, χρειάζεται προσοχή καθώς ίσως πρόκειται για το έντομο του αλευρώδη. Ο αλευρώδης εμφανίζεται την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού στον λαχανόκηπο και σε καλλωπιστικά φυτά. Η παρουσία του αλευρώδη δε γίνεται εύκολα αντιληπτή, καθώς πέρα από το μικρό του μέγεθος, συνήθως βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων των φυτών και παραμένει εκεί κρυμμένος. Ο αλευρώδης είναι ένα έντομο που μπορεί να μην ξεραίνει τελείως τα φυτά, ωστόσο προκαλεί σημαντικές ζημίες στην ανάπτυξη και στην παραγωγή τους. Υπάρχουν και κάποια είδη αλευρώδη που προσβάλλουν καρποφόρα δέντρα, για τα οποία έχουμε αναφερθεί ξεχωριστά στην αντιμετώπιση του αλευρώδη σε εσπεριδοειδή. Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε αναλυτικά ποια φυτά του κήπου προσβάλλει ο αλευρώδης, τι ζημιά προκαλεί και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά με οικολογικούς τρόπους.

  

Ποια λαχανικά και ποια καλλωπιστικά φυτά προσβάλλει ο αλευρώδης;

 

Τα περισσότερα φυτά του λαχανόκηπου προσβάλλονται από τον αλευρώδη κάθε καλλιεργητική περίοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε από τα κηπευτικά ανοιξιάτικης φύτευσης που καλλιεργούμε τους καλοκαρινούς μήνες, την καλλιέργεια του αγγουριού, την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια του κολοκυθιού, την καλλιέργεια της μελιτζάνας, την καλλιέργεια του βλίτου και την καλλιέργεια της πατάτας. Ο αλευρώδης προσβάλλει και τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιρινού λαχανόκηπου μας, όπως την καλλιέργεια του πεπονιού, την καλλιέργεια του καρπουζιού και την καλλιέργεια της φράουλας. Επίσης, ο αλευρώδης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και για αρκετά φθινοπωρινά λαχανικά όπως την καλλιέργεια του λάχανου, την καλλιέργεια του μπρόκολου, την καλλιέργεια του κουνουπιδιού, την καλλιέργεια του μαρουλιού, την καλλιέργεια του σπανακιού, καθώς και σε διάφορα μυρωδικά όπως στον μαιντανό και στον άνηθο.

 

Εκτός από τα κηπευτικά, ο αλευρώδης προσβάλλει το φύλλωμα και τα λουλούδια αρκετών καλλωπιστικών φυτών την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Μπορεί να συναντήσουμε τον αλευρώδη στην τριανταφυλλιά, γαρδένια, στη γαρυφαλλιά, στον ιβίσκο, στην πετούνια, στην ποϊνσέτια, καθώς και σε φυτά εδαφοκάλυψης όπως η σερφίνια, η καλιμπραχόη και η βερβένα.

 

Τι ζημιές προκαλεί το έντομο του αλευρώδη στα φυτά;

 

Το έντομο του αλευρώδη απομυζεί τους χυμούς των φυτών και σε περιπτώσεις έντονης προσβολής τα αποδυναμώνει σημαντικά. Επίσης, ο αλευρώδης δημιουργεί ένα κολλώδες έκκριμα στα φύλλα και στους καρπούς του φυτού, πάνω στα οποία αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς με αποτέλεσμα να περιορίζεται η λειτουργία της φωτοσύνθεσης. Έτσι, τα φυτά μας εμφανίζουν καχεκτική ανάπτυξη και προβληματική παραγωγή καρπών ως προς το μέγεθος και την ποιότητα. Πολλές φορές σε φυτά που έχουν προσβληθεί από αλευρώδη θα συναντήσουμε την ύπαρξη μυρμηγκιών, καθώς τα επισκέπτονται για να τραφούν από τα μελιτώματα του εντόμου. Πρέπει να επισημάνουμε ότι διάφορα είδη του αλευρώδη αποτελούν φορείς ιώσεων των φυτών και μπορούν να τις μεταδώσουν προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στις υπαίθριες όσο και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες λαχανικών.

 


Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο


 

Με ποιους οικολογικούς τρόπους αντιμετωπίζουμε τον αλευρώδη;

 

Η καταπολέμηση του αλευρώδη είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με φυσικό και οικολογικό τρόπο, ειδικά αν το εντοπίσουμε στα αρχικά στάδια προσβολής. Παρακάτω αναφέρουμε τρεις βασικούς τρόοπους για την αντιμετώπιση του αλευρώδη στο πλαίσιο της οικολογικής και βιολογικής καταπολέμησης.

 
– Αντιμετώπιση του αλευρώδη με σάπωνες αλάτων καλίου
 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βιολογική καταπολέμηση του αλευρώδη είναι με τη χρήση οικολογικού σκευάσματος σαπώνων αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών που έχουν προσβληθεί και επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή μετά από δέκα μέρες.

 
– Αντιμετώπιση του αλευρώδη με πράσινο σαπούνι
 

Σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό μετά από επτά ημέρες.

 
– Απομάκρυνση του αλευρώδη χρησιμοποιώντας νερό με πίεση
 

Η εφαρμογή νερού με πίεση στα φυτά μειώνει την ένταση της προσβολής του αλευρώδη. Μπορούμε λοιπόν, το προηγούμενο βράδυ πριν ψεκάσουμε τα φυτά με τα σκευάσματα που προτείνουμε, να κάνουμε ένα ξέπλυμα των φυτών με νερό που βοηθά στην μείωση της προσβολής.

 


Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά
Αντιμετώπιση του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή


 

Κι ένα μυστικό για την καταπολέμηση του αλευρώδη

 

Υπάρχουν αρκετά ωφέλιμα έντομα που χρησιμοποιούνται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες για την καταπολέμηση του αλευρώδη και αποτελούν φυσικούς εχθρούς του. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση του αλευρώδη με χημικά σκευάσματα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς προκαλούν ζημιά στα ωφέλιμα έντομα που περιορίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμών του αλευρώδη.

 

Περισσότερες συμβουλές για την προστασία των φυτών

 
Αντιμετώπιση του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών
Αντιμετώπιση της λιριόμυζας στον κήπο
Αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής σε ντομάτες και πιπεριές
Αντιμετώπιση του ωιδίου της αγγουριάς και της κολοκυθιάς
Αντιμετώπιση της ευδεμίδας στο αμπέλι
Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια
Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη στα εσπεριδοειδή
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά
Αφίδες, αντιμετώπιση της μελίγκρας στα φυτά
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (9)

σχολιαστής
ΤΣΟΥΜΕΤΗΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 18 Οκτωβρίου 2020

Φίλοι μου ένα απλό θερμοκήπιο πού μέσα είχα ντομάτες για αύγουστο-σεπτέμβριο γέμισε από μικρά λευκά μυγάκια σύννεφο ράντισα με ένα εντομοκτόνο ελαττώθηκε ο πληθυσμός και σε λίγες μέρες ξαναγέμισε και δεν έμεινε ούτε ένα φύλλο πάνω στα φυτά BMW μέσα και ταράζοντας τα φυτά σηκωνόταν σύννεφο από την άκρη του νάιλον θερμοκηπίου το χώμα μεγάλα πλυθεί τα έβγαλα τα πέταξα όλα τα αυτά έσκαψα φρέζα . Θέλω βοήθεια για παρέμβαση τώρα που είναι κενό να χτυπήσω και τα αυγά που πιθανόν έχει μέσα στο χώμα θέλω οδηγίες και τη βοήθειά σας

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Οκτωβρίου 2020

  Καλημέρα Παναγιώτη. Αφαίρεσε όλα τα υπολείμματα της καλλιέργειας καθώς και ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που μπορεί να έχει γύρω από το θερμοκήπιο που μπορούν να αποτελέσουν εστίες παραμονής την περίοδο του χειμώνα του εντόμου του αλευρώδη.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αναστασία Γρηγοριάδου 12 Ιουλίου 2020

Χαίρετε. Πολύ ωραία όσα διάβασα στη σελίδα σας. Ευχαριστούμε για τις δωρεάν πληροφορίες! Μια διαπίστωσή μου επιτρέψτε μου να καταγραψω: Έβαλα ένα πλαστικο μπωλ με νερο και εύοσμο καθαριστικό (τύπου αζαξ) δίπλα στη μέντα μου, που την προσέβαλε αλευρώδης και κάθε μέρα έβρισκα αρκετά ζουζούνια πνιγμένα μέσα σ’ αυτό. Ίσως μπορεί να προταθεί και κάποια βελτίωση της μεθοδου!
Αναστασία Γ.

Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος 8 Οκτωβρίου 2018

Καλησπέρα σας
Για πόσο καιρό απαιτείται να γίνει η εφαρμογή του ραντίσματος; Έχω μια λεμονιά που έχει προσβληθεί από αλευρώδη και καπνιά και έχω εφαρμόσει 3 φορές ψέκασμα τον τελευταίο μήνα με το αυτοσχέδιο σκεύασμα πράσινου σαπουνιού που προτείνετε. Ωστόσο, βλέπω μετά να επανεμφανίζεται το έντομο.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 9 Οκτωβρίου 2018

  Καλησπέρα Χρήστο. Η εφαρομογή του πράσινου σσπουνιού πρέπει να γίνεται συνέχως ανά 10 μέρες, για να μπορέσεις να ελέγξεις την προσβολή από αλευρώδη.Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ψέκασε με διάλυμα αλάτων σαπώνων καλίου που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Babis Ms 30 Αυγούστου 2018

τις επόμενες μέρες θα το χρησιμοποιήσω στο βασιλικό μου κ στο δυόσμο. Το σαπούνι που βρήκα με το περισσότερο κάλιο είναι ένα stick της palmolive που έχω.
Διαφορετικά να δοκιμάσω κάποιο κλασσικό πράσινο; Αν κ δεν είναι φτιαγμένο από άλατα καλίου αλλά νατρίου.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 30 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Μπάμπη.
  Χρησιμοποίησε καλύτερα το συγκεκριμένο σαπούνι που περιέχει περισσότερο κάλιο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον βασιλικό και τον δυόσμο αν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το κλασικό πράσινο σαπούνι χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, ψέκασε κατά το σούρουπο τα φυτά σου. Δες γενικότερες πληροφορίες για τη φροντίδα δυόσμου και τη φροντίδα βασιλικού στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Babis Ms 31 Αυγούστου 2018

   Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας. :-)

   Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.