Αλευρώδεις ονομάζουμε τα είδη των εντόμων που μοιάζουν με μικρά λευκά κουνούπια ή μυγάκια και προσβάλλουν κηπευτικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, εσπεριδοειδή δέντρα (λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά), καθώς και καλλωπιστικά φυτά όπως τριανταφυλλιές και αζαλέες.
Το έντομο του αλευρώδη κάνει σημαντική ζημιά στον λαχανόκηπο, σε αγγουριά, ντοματιά, κολοκυθιά, πεπονιά, καρπουζιά, μελιτζάνα, βλίτο, πατάτα, σπανάκι, φασόλι, μαϊντανό καθώς και στο βασιλικό. Η παρουσία του αλευρώδη στα λαχανικά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, αφού βρίσκεται συνήθως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Ο αλευρώδης απομυζεί τους χυμούς του φυτού και το αποδυναμώνει, ενώ παράλληλα δημιουργεί κολλώδες έκκριμα στα φύλλα του φυτού, πάνω στα οποία αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς. Τέλος, να σημειώσουμε ότι διάφορα είδη του αλευρώδη είναι και φορείς ιώσεων των φυτών.
Η καταπολέμηση του αλευρώδη με βιολογικό τρόπο στα φυτά και τα δέντρα του κήπου μπορεί να γίνει με ψεκασμό του φυλλώματος με οικολογικό σκεύασμα αλάτων σαπώνων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδια συνταγή διαλύοντας σε 1 λίτρο νερό, 2 κουταλιές της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα. Ψεκάζουμε τα φυτά δύο φορές τη βδομάδα για να αντιμετωπίσουμε με φυσικό τρόπο τον αλευρώδη. Πριν το ψεκασμό του φυλλώματος με οικολογικά σκευάσματα, ένα ξέπλυμα των φυτών με νερό, κατά το σούρουπο, βοηθά στην μείωση της προσβολής.
Η καταπολέμηση του αλευρώδη με χημικά σκευάσματα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς προκαλούν ζημιά στους φυσικούς εχθρούς του αλευρώδη, διάφορα ωφέλιμα έντομα που περιορίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμών του.
Δες συμβουλές για την αντιμετώπιση περισσότερων εντόμων και ακάρεων που προσβάλλουν τα φυτά του κήπου όπως ο τετράνυχος, η μελίγκρα, η βρωμούσα, η λιριόμυζα, η τούτα και ο φυλλοκνίστης.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (5)
Χρήστος Οκτώβριος 8, 2018
Καλησπέρα σας
Για πόσο καιρό απαιτείται να γίνει η εφαρμογή του ραντίσματος; Έχω μια λεμονιά που έχει προσβληθεί από αλευρώδη και καπνιά και έχω εφαρμόσει 3 φορές ψέκασμα τον τελευταίο μήνα με το αυτοσχέδιο σκεύασμα πράσινου σαπουνιού που προτείνετε. Ωστόσο, βλέπω μετά να επανεμφανίζεται το έντομο.
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Οκτώβριος 9, 2018
Καλησπέρα Χρήστο. Η εφαρομογή του πράσινου σσπουνιού πρέπει να γίνεται συνέχως ανά 10 μέρες, για να μπορέσεις να ελέγξεις την προσβολή από αλευρώδη.Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ψέκασε με διάλυμα αλάτων σαπώνων καλίου που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.
Babis Ms Αύγουστος 30, 2018
τις επόμενες μέρες θα το χρησιμοποιήσω στο βασιλικό μου κ στο δυόσμο. Το σαπούνι που βρήκα με το περισσότερο κάλιο είναι ένα stick της palmolive που έχω.
Διαφορετικά να δοκιμάσω κάποιο κλασσικό πράσινο; Αν κ δεν είναι φτιαγμένο από άλατα καλίου αλλά νατρίου.
Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 30, 2018
Καλησπέρα Μπάμπη.
Χρησιμοποίησε καλύτερα το συγκεκριμένο σαπούνι που περιέχει περισσότερο κάλιο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον βασιλικό και τον δυόσμο αν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το κλασικό πράσινο σαπούνι χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, ψέκασε κατά το σούρουπο τα φυτά σου. Δες γενικότερες πληροφορίες για τη φροντίδα δυόσμου και τη φροντίδα βασιλικού στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
Babis Ms Αύγουστος 31, 2018
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας.
Γράψε το δικό σου σχόλιο: